Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
Most érkezett! Búcsút mondhatunk az óraátállításnak!!!!
  2018-02-14 07:27:39, szerda
 
  Most érkezett! Búcsút mondhatunk az óraátállításnak!!!! Az Európai Unió az óraátállítást eltörlését kéri: az EP-képviselők 384 igen, 153 nem mellett megszavazták!
...... ........


Az Európai Parlament egyre több és több negatív hatását mutatta ki az emberi egészségre az évente kétszeri (márciusban és októberben esedékes) óraátállítás miatt. Ezért annak felülvizsgálatát kezdeményezték.
Mire vártak eddig?Ezt végül 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással el is fogadták!. A jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv az egész unióra vonatkozóan még 2001-ben lépett hatályba, hogy ezzel is elősegítse a belső piac hatékony működését. Azonban - és azóta többször is -, rendre kimutatták, az emberi egészségére (és a közlekedésre, az energiamegtakarításra) nézve ez negatívan hat. Az órák előre-vissza állítása rövid távú alvászavarokat okoz, csökkenti a munkaképességet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Óraátállítás: nem hatékony és még utáljuk is Január végén Finnország (és ezzel együtt 70 ezer finn állampolgár) azt kezdeményezte, jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. Ezt most az EP-képviselők végre megszavazták, így már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy évente kétszer boruljon fel a hormon háztartásunk a felesleges óraátállítás miatt!
Óraátállítás egyébként csak Észak-Amerika egy részén és Európában van érvényben, másutt nem követik ezt a gyakorlatot. ,,Az elsődleges cél az óraátállítás egységes leállítása az Európai Unió-szerte" - áll a bizottság közleményében.
Ha végül az Európai Parlament is megszavazza, az ránk nézve kötelező érvényű lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Névnapi időjóslás
  2018-02-06 15:50:06, kedd
 
  Dorottya napjára február 06. - több népi megfigyelés mutatja, mikor lesz vége a télnek. A hideg beáramlott az országba. Éjszaka több helyen erős fagyok voltak és nappal csak plusz 2-5 fok között várható a maximum. Ez a télies idő következő időszakban megmarad, sőt hó, havas eső jöhet szerdán és csütörtökön.
Dorottya még szorítja, Julianna február 16. tágítja.
vagyis:
Ha csikorog a fagy, a tél nemsoká abbahagy.
Mivel ma fagyos-jeges az idő, vagyis Dorottya szorítja, így reménykedhetünk, hogy Julianna napján, február 16-án jön az enyhülés. Az előrejelzések szerint valamivel később, úgy február 20-a táján lesz picit melegebb. A tavaszias, 12-15 fok közötti nappali hőmérséklet február végén érkezhet.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
2-3 hét múlva itthon is érezni fogjuk az amerikai .......
  2018-01-08 14:30:45, hétfő
 
  2-3 hét múlva itthon is érezni fogjuk az amerikai hideg hatását!
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó
  2017-11-28 16:11:32, kedd
 
  Közeleg a tél, ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó idehaza, egész pontosan a Bükkben. Az Időkép felvételein jól látszik, hogy nagy pelyhekben és sűrűn esett a hó, de valószínűleg nem marad meg.


 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es.év
  2017-11-08 09:05:58, szerda
 
  Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es esztendő!
...... ..............


Az időjárási mérések 1880-as kezdete óta mért három legforróbb év egyike lesz valószínűleg a 2017-es esztendő - figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az idei lehet továbbá az El Nino légköri jelenség nélkül telt évek közül az eddigi legmelegebb a világon.
Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint 2017 lehet zsinórban a harmadik legforróbb év 2015 és 2016 után, ráadásul úgy, hogy az előző két esztendőtől eltérőn, a 2017-es évet nem kísérte a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino jelenség.
A WMO az ENSZ hétfőn, a németországi Bonnban megkezdődött klímakonferenciájához időzítette bejelentését. A találkozón csaknem 200 nemzet 25 ezer tudósa, követe és környezetvédelmi aktivistája vesz részt, hogy közösen kidolgozzák a 2015 decemberében, Párizsban megfogalmazott célok megvalósításához szükséges irányelveket.
A két évvel ezelőtti klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.
A WMO szerint a klímaváltozásért elsődlegesen felelős tényezők, úgy mint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése, a globális tengerszint-emelkedés és az óceánok savasodása, 2017-ben is "változatlanul folytatódtak".
Idén a január elejétől szeptember végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet nagyjából fél Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti 14,31 Celsius-fokos átlagnál.
A 2013 és 2017 közötti ötéves időszak átlag hőmérséklete pedig több mint 1 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket.
A WMO szerint 2017-ben az átlagosnál jóval gyakoribb esőzések sújtották egyebek között Kína nyugati részét, Dél-Amerika déli részét és az Egyesült Államok egyes területeit, továbbá az északi-sarki tengeri jég kiterjedése is jelentősen elmaradt a szokásos átlagtól.
A szakemberek szerint valószínűleg a 2017-es év lesz az eddigi legforróbb olyan év, amelyet nem kísért az El Nino jelenség, amely az elmúlt években szárazságot okozott a trópusi területeken és gyöngítette az erdők, a növényzet és az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét.

(MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Nem kell sokat várni a hidegre.
  2017-11-08 09:00:10, szerda
 
  Nem kell sokat várni a hidegre, már novemberben beköszönt az igazi tél!.
Bár a 2017-es év várhatóan bekerül minden idők legmelegebb esztendői közé, azért az igazán hideg idő sem várat sokat magára.
A 40 fokos nyár, a 30 fokos szeptember, és a 20 fokos október után vége a szokatlanul kellemes - és meleg - időjárásnak, az előrejelzések szerint ugyanis egy héten belül tartósan 10 fok alá esik a nappali és éjszakai hőmérséklet Szlovákia területén.
November 7-ét írunk, és bár a nappali hőmérséklet jelenleg még 10 fok körül mozog, hamarosan megérkezik térségünkbe az igazán hideg idő. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tíznapos előrejelzése szerint a lehűlés a hétvégén veszi kezdetét, és a jövő héttől már csak 5-6 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, de szélcsendben és napos időben sem fog 8 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála.
Értelemszerűen az éjszakák is hidegebbé válnak, a hidegfront érkeztével az éjszakai hőmérséklet tartósan fagypont körül alakul majd.
A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy november második felében újabb hidegfront éri el térségünket, így még valószínűbb, hogy az igazi tél rögtön december elején köszönt be
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Most vasárnap akár + 20 fok is lehet
  2017-11-02 19:52:20, csütörtök
 
  Megőrült az időjárás? Meglepő hány fok lesz vasárnap!
20 fok körüli hőmérsékletekre lehet számítani vasárnap és hétfőn! Pénteken a nap első felében egy gyenge hidegfront hoz élénk, helyenként erős északnyugatira forduló szelet, elszórtan kisebb esőt, záport. Délután viszont már többórás napsütésre, egyre kevesebb csapadékra számíthatunk, estére a szél is mérséklődik. Napközben 12-16 fokot mérhetünk .
- Szombat reggelre többfelé párássá, ködössé válhat a levegő, de napközben sok napsütésre, változóan felhős, csapadékmentes időre van kilátás. A déliesre forduló szelet a Dunántúlon kísérhetik élénk, erős lökések. Délután 11-16 fok valószínű - írja az Időkép.
- Vasárnap a feltámadó délies áramlás miatt tovább melegszik a levegő, délnyugaton 18-19 fok is lehet. A felhősebb északi tájakon helyenként kisebb eső kialakulhat. Hétfőn a változóan felhős-napos időben kisebb eső, zápor a Dunántúlon fordulhat elő. A keleti-délkeleti szél helyenként élénk marad, 10-18 fok várható.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Téli időszámítás - Hosszú éjszakák kezdete
  2017-10-27 14:53:18, péntek
 
  Szombatról vasárnapra (október 29-én) virradóra áttérünk a téli időszámításra.
Hajnali 3-ról 2-re állítjuk át az órát. Egy órával többet alhatunk.

.........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Őszi napéjegyenlőség 09.22.
  2017-09-23 08:59:41, szombat
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az ......
  2017-03-22 08:23:27, szerda
 
  Nem tett le a jobbikos Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az utolsó óraátállítás, s végleg maradjunk a nyári időszámításban. Ám a fideszesek már nem lelkesek, a kormány hallgat. Számos szervezet foglalt korábban úgy állást, hogy energiamegtakarítási szempontból nem éri meg az óraátállítás. Ám sokan nem szeretnének időzónát váltani.
- Most arra várunk, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága részletesen megvitassa a tavaly ősszel benyújtott indítványomat az óraátállítás megszüntetéséről. A témát eddig még nem vette napirendjére a testület. Korábban úgy tűnt, hogy támogatják a javaslatot, de azóta különböző jogszabályokra, rendeletekre hivatkoznak a tagok, úgy tűnik, mégsem szeretnék elfogadni - mondta lapunknak Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő. Ugyanez a bizottság tavaly novemberben - óriási meglepetésre - még támogatta Kepli javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, és maradjunk is ebben a rendszerben.
A képviselő még nem tett le javaslatának elfogadtatásáról. Tervei szerint a most vasárnapi lenne az utolsó óraátállítás, amellyel végleg visszaállnánk a nyári időszámításra. Mint mondta, többször kérték már a napirendre vételt, és most újra megteszik. Reményei szerint két héten belül ismét a bizottság elé kerülhet a kérdés, s ha ott támogatást kap, akkor a következő lépés az Országgyűlés, ahol a javaslat megszavazásához elég az egyszerű többség. Így ősszel már nem kellene az órát ismét átállítani.
- Kepli Lajos elmondta, egyelőre nem tudja, mi a kormány végső álláspontja a kérdésben. -Nehéz határozott véleményt kicsikarni belőlük - mondta. Ezt támasztja alá Bencsik Jánosnak, a bizottság egyik fideszes tagjának a nyilatkozata: lapunk megkeresésére közölte, nincs információja arról, hogy megint napirendre kerül-e a kérdés. Érdeklődésünkre, hogy ha a részletes vitáig jutna a téma tárgyalása, ő és pártja támogatná-e a javaslatot, azt válaszolta, feltételezésekbe nem tud belebonyolódni. A képviselő ősszel még egészen más húrokat pengetett: lapunknak arról beszélt, hogy elfogadja Kepli Lajos érvelését, egyetért az ötlettel, és képviselőtársait is arra fogja biztatni, szavazzák meg a javaslatot, ha az a parlament elé kerül.
- Amíg az Európai Unió többi tagállama továbbra is él az óraátállítás lehetőségével, értelmetlen a nyári időszámítás egész évre való kiterjesztése. Mivel uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, közösen kell döntenünk róla. Fontos, hogy időzónánk összhangban legyen azon országokéval, amelyekkel szoros gazdasági kapcsolatban vagyunk, ezzel csökkentve a tranzakciós költségeket. Ugyanakkor energiamegtakarítási szempontból egyre kevésbé releváns a kérdés, hiszen amit a világításon megspórolunk, azt elveszítjük például a légkondicionáláson. Az ügy szimbolikus jelentőséggel is bír: az, hogy ugyanakkor van éjfél Budapesten, mint Párizsban és Berlinben, nem pedig akkor, amikor Bukarestben és Kijevben. Ebből is érezzük, hogy kulturálisan és gazdaságilag Nyugatra húz a szívünk - közölte megkeresésünkre az ellenzéki Momentum Mozgalom.
- Kepli Lajos korábban úgy nyilatkozott, hazánk időzónájára uniós irányelv vonatkozik, amelyet nem kötelező elfogadnunk, nemzeti szintű döntés is elég a váltáshoz. Szerinte több kutatás is kimutatta, hogy az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, több közlekedési baleset is történik, mint máskor. Mint mondta, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábban azt közölte lapunkkal, becslései alapján az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-öt milliárd forintot takaríthatnak meg áramköltségeikből.

Érvek és ellenérvek
- Kepli Lajos még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről. Az LMP akkor közölte, szakpolitikai szinten lehetne foglalkozni az óraátállítás eltörlésével. A párt szóvivője, Gál József lapunknak azt mondta, a téli és a nyári időszámításnak, vagyis az órák évente kétszeri átállításának nincs sok értelme, és a kérdést energiapolitikai szempontból is meg lehetne vizsgálni.
- Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár decemberben azt mondta, uniós irányelv írja elő a közös óraállítást a belső piac megfelelő működéséért. Szerinte az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Párttársa, Bodó Sándor országgyűlési képviselő fontosnak nevezte, hogy az unióban egységesen járjanak el ebben a kérdésben. Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott.
- Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával lenne célszerű készíteni egy alapos kutatást az óraátállítás témájában. Ha e tanulmány végső következtetése az, hogy a magyar vállalkozások számára előnyös lenne egész évben a nyári időszámításban maradni, akkor érdemes lépni, főként, ha ez energiamegtakarítással és közérzetünk javulásával jár.

/Forrás: mno.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1155 db bejegyzés
Összes: 33479 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 884
  • e Hét: 884
  • e Hónap: 98427
  • e Év: 445119
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.