Belépés
gyongy66.blog.xfree.hu
"Beszélj figyelmesen! Vetélytársaiddal óvatosságból, a többiekkel illemtudásból. Kimondani mindig ráérsz egy szót, de visszavonni nem. /Baltasar Gracian/ G-né Margit
1966.07.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
FFGy csirkemell (fitt, finom é
  2009-05-03 23:48:25, vasárnap
 
 
FFGy csirkemell (fitt, finom és gyors)


Hozzávalók:
2 közepes csirkemell kifilézve
2 lilahagyma
1 csokor zsenge sárgarépa
1 kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál zsálya
2 evőkanál méz
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál worchestershire szósz vagy szójaszósz

bors

Elkészítés: A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágom (nem klopfolom ki).
A szeleteket az olaj felén pirosra sütöm egy serpenyőben (4-5 perc oldalanként).

Ha mindkét oldala szép piros, egy tányérra teszem őket.
A lilahagymát gerezdekre vágom, és nagy lángon megkapatom az olaj másik felén (ugyanabban a serpenyőben, amiben a csirke sült).
A sárgarépát kb. 0,5 cm széles és 4-5 cm hosszú hasábokra, a kaliforniai paprikát hasonló csíkokra vágom, és a hagymával együtt sütöm őket addig, míg ezek is szép sült színt kapnak (6-8 perc).

Ráöntöm a mézet, ezzel is átforgatom, majd felöntöm a borral, és kiforralom. Ráöntök még 1 dl vizet, hozzáadom a fűszereket (só vagy sült hús szaft kocka, gyömbér, zsálya, bors, worchestershire szósz), visszateszem rá a csirkemelleket, a serpenyőt lefedem, és így összepárolom az egészet még 1-2 percig. Barnarizzsel vagy vadrizzsel kevert rizzsel tálalom, de finom árpagyönggyel is. Míg a köret fő (15-20 perc), a főétel is elkészül.

Megjegyzés: Lehet chilit is karikázni a sülő zöldségek mellé. Ajánlom a vastag aljú serpenyőt (pl. öntött vas), amit jó forróra melegítettünk, mielőtt beleraktuk a húst vagy a zöldségeket, ebben könnyebben szép pirosra sülnek


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Csirke mustármártásban
  2009-05-03 23:45:03, vasárnap
 
 
Csirke mustármártásban


Hozzávalók 2 személyre:
egy kisebb csirke,
4 dkg vaj,
2 teáskanál mustár,
egy csipetnyi fűszerpaprika,
kevés só,
őrölt bors,
1 dl fehérbor,
1 dl tejszín,
2 teáskanál liszt,
4 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés: A megtisztított, megmosott és szárazra törölt csirkét négybe vágjuk, és forró vajon minden oldalon jól átsütjük. A fehérbort aláöntjük, sózzuk, borsozzuk, a mustárt, a paprikát hozzáadjuk, és lefedve, takaréklángon kb. 30 percig pároljuk.
A húst pároláskor jól fedjük le, hogy a boros lé átjárja, és ne párologhasson el. Ha a léből mégis elillant valamennyi, egy-két evőkanál borral pótoljuk. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük. A csirkedarabokat az edényből kivesszük, és egy jénai tálon szépen elrendezzük.
A lisztes tejszínt a csirke levével összekeverjük, egyszer felforraljuk, majd a mártással leöntjük a csirkét, reszelt sajttal megszórjuk, és jól előmelegített sütőben (kb. 240 fokon) 5-6 percig pirítjuk.


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Pisztáciával sült narancsos cs
  2009-05-03 23:43:13, vasárnap
 
 
Pisztáciával sült narancsos csibe

Hozzávalók:
4 db csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 db narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfoljuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk.
Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben.
Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc).
Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövid ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája.
Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg és ugyancsak hagyjuk benne párolódni pár percig. Kivesszük a húst.
A megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd felforraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darab vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot.
Együtt kínáljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Perverz csirke
  2009-05-03 23:40:02, vasárnap
 
 
Perverz csirke

Hozzávalók
1 kis doboz sör
2-3 gerezd fokhagyma
1 csirke
só, bors
Máz:
3 evőkanál olaj
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál unicum
½ kávéskanál őrölt csípős paprika
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 1.A sör felét meginni vagy kiönteni a fokhagymát beletenni a sörös dobozba, csirkét besózni, borsozni kívül-belül.

2.Kikeverni a mázat, aminek a felét rákenjük a csirkére.

3. A csirkét ráültetjük a sörös dobozra, alufóliával letakarjuk. 1-1 és ½ órát sütjük.

4.Leszedjük a fóliát, bekenjük a maradék mázzal és alaposan megpirítjuk.





Mégegyszer:
A csirke egészben sütésének számos módja közül ez az egyik legegyszerűbb. Nem kell hozzá grillsütő vagy speciális sütőedény, csupán egy doboz sör és egy tepsi. Bedörzsöljük olajjal, só-bors, és megsütjük. Ennyi. Sokáig így csináltam és nagyszerű volt, de egyszer kipróbáltam Stahl Judit egyik mázával, és azóta legtöbbször így készítem. Persze, egy kicsit igazítottam rajta, saját szájízem szerint.

Bevásárlólista:


* egy egész csirke, kb. 1,5 kg-os
* 1 doboz sör 0,33 l
* 3 gerezd fokhagyma
* 3 ek. baracklekvár
* 3 ek. olvasztott vaj vagy étolaj
* 1 ek. chilikrém vagy Erős Pista
* fél tk. őrölt kömény, só, bors


Előkészületek:

A csirkét megmosom, majd szárazra törlöm. Elkészítem a mázat. Egy tálban addig keverem a baracklekvárt, az olvasztott vajat (vagy étolajat), a chilikrémet (vagy Erős Pistát), a zúzott fokhagymákat és az őrölt köményt, míg egynemű szószt nem kapok. Megsózom, borsozom. A csirkét is alaposan megsózom, borsozom, kívül-belül.

Elkészítés:

Fogok egy közepes tepsit, kinyitom a sörösdobozt, megiszom a sör felét, és a dobozt a közepére helyezem. A csirkét a dobozra ,,ültetem" és a lábait úgy helyezem el, hogy stabilan megálljon a tepsiben. Ha kell, a combjainál bemetszem a bőrt, hogy a lábait jobban szétnyithassam. Nagyjából a szósz felével, egy ecset segítségével bekenem a csirkét, hogy mindenhol bevonja a máz. Alufóliával betakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, egy és negyed órára. Ezután leveszem róla az alufóliát, rákenem a maradék mázat, majd visszateszem még 15-20 percre, hogy a bőre ropogósra süljön, és a máz is karamellizálódjon.

Tippek, tálalás:

Mint már írtam, máz nélkül is el lehet készíteni, a lényeg a sütési eljárásban van. Miközben a hús sül, eközben a sör gőze belülről járja át, és ettől rendkívül puha és omlós lesz.
Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a ,,lábán". Úgy a legjobb, ha a sörösdoboz és a csirke lábai egy háromszöget képeznek. A sör márkája lényegtelen, megteszi az olcsóbb is, az étel ízét nem befolyásolja. A tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne a tepsi aljára égjen rá.
Köretnek krumplipürét ajánlanék, szerintem ez passzol a leginkább hozzá. Én legjobban a hagymás krumplipürét szeretem ehhez a csirkéhez, mert kiegészíti a húsra sült máz, édes-csípős, fűszeres ízét. A püré állaga pedig a csirkehús vajpuha omlósságát emeli ki.
A borválasztás viszonylag egyszerű, egy palack félszáraz traminit ajánlok, melynek a sárgabarackot is idéző illatjegyei és kicsit magasabb cukortartalma remekül harmonizál az étel ízeivel.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Limoncello-citromlikőr
  2009-05-03 23:36:16, vasárnap
 
  Limoncello-citromlikőr

Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz
Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le frissen tartó fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni. A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le frissen tartó fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még 40 napig pihenni.



Francia likőr
Hozzávalók:
1,5 kg fekete ribizli
7,5 dl vörösbor
2 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
2 kg cukor
Elkészítés: A ribizli szemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtessük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, a két szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.



Vaníliás bólé
2 konzerv (60 dkg) hámozott barack
2 liter barack lé
2 liter ananász lé
2 üveg pezsgő
2 liter vanília fagylalt
Előkészítés: A barackot lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A gyümölcshúst összekeverjük a barack lével, az ananász lével és a pezsgővel. Tálalás előtt gombócokként belekeverjük a fagylalt felét, és hagyjuk kissé megolvadni. A maradékot a poharakba osztjuk szét, és rámerjük a bólét.



Narancsos forró csoki
Hozzávalók:
1 l tej
0,5 l víz
1 narancs
250 g keserű csoki
Elkészítés: Öntsük a tejet és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a narancs vékonyan lehámozott héját. Lassú tűzön forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig. Vegyük ki a tejből a narancs héját, tegyük bele az összetört csokoládét. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel újra, majd vegyük le ismét a tűzről és várjunk még egy kicsit. Még melegen töltsük poharakba, tetejét tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal díszítsük.



Királyok itala
Hozzávalók:
1 liter alma lé
kis cukor
fahéj
Elkészítés: Az almalevet öntsük lábasba és kezdjük el főzni. Ízlés szerint tegyünk bele cukrot és fahéjat. Ha felforrt, poharakba töltjük és jóízűen megisszuk.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Kijevi csirkemell
  2009-05-03 23:18:22, vasárnap
 
 
Kijevi csirkemell


Hozzávalók: 4 fél csirkemell, só, bors, 16 dkg vaj (ennek fele reszelt sajt is lehet), 1 mk citromlé, fél mk tárkony, fél mk mustár, 8-10 dkg liszt, 2 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés: a húsokat félbevágjuk, hogy nagyobb szeleteket kapjunk, alaposan kiklopfoljuk őket. Sózzuk és borsozzuk, hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

Töltelék: a puha vajat a citromlével ízesítjük, megsózzuk, a tárkonnyal, mustárral meg a leheletnyi borssal fűszerezzük. Annyi időre, hogy formálható legyen a mély hűtőbe, tesszük, ez kb 15 perc. A vajat ezután 4 részre osztjuk, és kis rudakat formázunk belőle, ezt a csirkemellek közepére tesszük. Úgy tekerjük fel, mint a töltött káposztát. Panírozzuk, és forró olajban sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Mártogassunk!
  2009-05-03 23:16:15, vasárnap
 
  Sajtropogós
Kemény sajtot a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a sajt mennyiségétől függően 1-2-3 tojással. Őrölt borssal és kevés szerecsendióval ízesíthetjük. Kis golyókat formálunk belőle, amiket csak morzsába forgatunk. Forró olajban sütjük.

Barbecue szósz
Hozzávalók 2, 5 kg húshoz: 3 ek vaj, 1 nagy finomra vágott vöröshagyma, 3 finomra vágott újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 pohár fehér borecet, 1 pohár víz, fél pohár ketchup, negyed pohár citromlé, negyed pohár barnacukor, 2 ek chiliszósz, 1 ek őrölt mustármag, 2 ek Worcester szósz, 0, 5 kk cayenne bors, 1 kk fekete bors, 1 kk kakukkfű, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregánó, só
Elkészítés: Egy edényben közepes lángon felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymákat és kis lángon 5 percig üvegesre, pároljuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd kiforraljuk. Kis lángra véve 18 percig főzzük.

Joghurtos zöldfűszeres salátaöntet
Hozzávalók: 2 dl joghurt, 1 cs kapor, 1 cs petrezselyem, 1 cs bazsalikom, 1 cs újhagyma,
1 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 ek citromlé, 1 ek cukor
Elkészítés: A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, és apróra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk, majd a zöldfűszerekkel együtt a joghurthoz adjuk. A citromlével, sóval, borssal és a cukorral ízesítve jól összekeverjük. Tálalás előtt néhány órára behűtjük.

Sajtmártás
Hozzávalók: 4 ek vaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 4 ek liszt, 3 pohár forró tej, fél kk szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkésztés: Vastag aljú lábosban felforrósítjuk a vajat. Hozzáadjuk a vöröshagymát, 2 percig fonnyasztjuk.
Beletesszük a lisztet, jól elkavarjuk, kis lángon 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a tej felét, elkavarjuk, ha jól elvegyült, akkor öntjük hozzá a többit is, beletesszük a fűszereket, és 15 percig főzzük kis lángon, időnként megkeverve. Végül hozzáadjuk a sajtot, fűszerezzük, ha kell és 2-3 percig kis lángon, főzzük még egy kicsit.

Sajtgolyó
Hozzávalók: 20 dkg trappista, 20dkg füstölt sajt, 4 tojás fehérje, 2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés: A sajtokat lereszeljük, a fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a sajtot. Dió nagyságú golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és sütjük.

Brusshetta
Hozzávalók: házi kenyér, olívaolaj, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, hámozott paradicsom
Elkészítés: A kenyérszeleteket megpirítjuk, fokhagymával megkenjük, a hámozott paradicsomot apró kockákra vágjuk, sóval, borssal ízesítjük. Kevés olíva olajat adunk hozzá, ezt a pirítósokra, bazsalikomlevéllel díszítjük.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Lángosok könyve.1.Jó étvágyat!
  2009-05-01 15:44:07, péntek
 
  LÁNGOSOK KÖNYVE.1. - katt a linkre!
Recept-kavalkád.


Link



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Holnap reggel is kávézzunk
  2009-03-06 22:35:10, péntek
 
  Holnap reggel is kávézzunk!!!

Mézes-rumos kávé

1 tojás, 2 cl konyak, 1 teáskanál méz, 1,5 dl erős kávé, 2 evőkanál tejszín

A tojást a konyakkal és a mézzel habosra keverjük, majd tűzálló pohárba öntjük. A forró kávét rátöltjük, a tetejére öntjük a tejszínt úgy, hogy a tetején maradjon (ehhez egy kiskanálon csurgatjuk keresztül)
Ír kávé
1 pohár erős, forró kávé, 2 teáskanál cukor, 2-4 evőkanál whisky, 2 evőkanál enyhén felvert tejszín

Forró vízzel előmelegítem az ír-kávés poharakat. Beleteszem a cukrot, ráöntöm a nagyon forró kávét és megkeverem. Mártásos merőkanálba öntöm a whiskyt, meggyújtom, beleöntöm a kávéba, majd a tetejére jégbehűtött tejszínhabot teszek. Tovább már nem keverem, hanem a hideg tejszínen keresztül lassan iszom.

--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------
Sötét szerenád

1/4 l erős kávé, 1/4 l tej, vagy kávétejszín, 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál porcukor, tejszínhab, reszelt csokoládé.

A forró tejben feloldom a csokoládét. Ezt a forró csokoládét hozzáöntöm a kávéhoz és elkeverem a porcukorral. Csészékbe osztom, egy-egy tejszínhabsapkát teszek rájuk és megszórom reszelt csokoládéval.

--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------
Részeges kávé

(6-12 személyre) 6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve), 1 1/4 csésze (30 cl) brandy, 1 csésze (25 cl) sötét rum, 1 csésze (25 cl) fehér rum, 2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab, 1 narancs héja csíkokra vágva.

Pohár: 6-12 hőálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal.
Elkészítés: A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.
--------------------------------------------------------------------------------- -----------------------


Fekete erdei kávé

1/2 l erős kávé, 1 likőröspohár cseresznyepálinka, jégkocka, cukor

A forró kávéhoz hozzáöntöm a cseresznyepálinkát, és hűlni hagyom. Poharakba töltöm, melyek félig töltve vannak jégkockákkal. Ízlés szerint édesítem, majd azonnal tálalom.
--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------


Amaretto kávé

1 l erős kávé, 2 tojássárgája, 1 evőkanál méz, 1 liter Amaretto, kakaópor

1 l erős kávét főzök. 2 tojássárgáját 1 EK mézzel forró vízfürdőn krémesre verek. A kávét és 1 liter Amarettot keverés közben a tojásos masszához adom és megmelegítem. Csészékbe töltöm, és a tetejét megszórom kakaóporral.
Narancsos kávé
2 dl erős kávé, 1 étcsokoládé darab, 1 evőkanálnyi narancs juice, 1 narancsszelet díszítéshez

Öntse a hozzávalókat shakerbe, és pohárban kínálja.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek-főételek  
Forró italok hideg napokra, ün
  2009-03-06 20:56:59, péntek
 
  Forró italok hideg napokra, ünnepek után is

Citromos whisky

Ezt az italt tavaly decemberben kóstolta először Borsamunkatárs, amikor az igen hideg és nagyon szeles ír tengerparton sétált már órák óta, és azt hitte, hogy a kezeit soha többé nem fogja tudni megmozdítani, annyira elgémberedtek, és biztos volt benne, hogy az orra is letörik perceken belül. Nincs dermesztőbb a tenger mellett fújó északi szélnél, és ennek megfelelően egyáltalán nincs semmi csodálnivaló azon, hogy az írek sokat isznak. Őseik rég kifagytak volna, ha nem használták volna belső fűtésre a tömény alkoholt. Borsamunkatárs egy pubba húzódott melegedni és azt látta, hogy minden nagykorú előtt vastagfalú üvegpohárban valami teaszerűség gőzölög. A kedves pincérnő avatta be a titokba, hogy nem teát, hanem forró whiskyt isznak. Kollégánk is megkóstolta és elmondható, hogy ez mentette meg a fagyhaláltól.

Így készül:
Hőálló pohárba egy szelet citromot teszünk, majd fél deci whiskyt (lehetőleg ír whiskyt, de ha nincs, akkor, amilyen akad) töltünk rá. Ezután felöntjük másfél deci lobogva forró vízzel és azonnal tálaljuk. Kínáljunk hozzá cukrot is, mindenki maga édesíti annyira, amennyire az ízlése megkívánja. Nagyon gyorsan átmelegít, de kettőnél többet nem ajánlott belőle inni, annak ellenére, hogy a nagyon forró víz miatt az alkohol egy része elpárolog




::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ír kávé

Hogy mennyire autentikus ír frissítő az úgynevezett ír kávé, nem tisztünk eldönteni, tény, hogy Írországban nem találkoztunk vele. No nem is kerestük. Az viszont biztos, hogy ha jól készítik, akkor egyszerre frissít, melegít és még a nassolás igényünket is kielégíti, szépen tálalva kifejezetten elegáns innivaló. Ehhez tényleg érdemes ír whiskyt választani, mert az édesebb, mint skót vagy amerikai rokonai, és a kávé zamatához jobban is illik, mint ez utóbbiak.

Így készül:
Hőálló pohárba olyan három milliliternyi - jó, lehet feles is - whiskyt öntünk és erre töltjük rá a frissen főtt, jó minőségű, erős feketekávét. A tetejét frissen felvert, édesítetlen tejszínhabbal koronázzuk és kakaó, vagy kávéporral díszítjük. Aki akarja felkeveri, de a habon keresztül szürcsölés, bár nem túl elegáns, kifejezetten finom.




_____________________________________________________________________________

Chilis kakaó

Na, ezt az italt dugjuk el a gyerekek elől, nehogy valamelyik beleigyon, mert az életben többet kakaót nem iszik majd. Aki édes italt akar, az ne ezt válassza, mert ennek tényleg semmi köze az uzsonnakakaóhoz, annál inkább a maják csokoládé italához, amit serkentőnek, férfi potenciálnövelőnek használtak. Íze kifejezetten markáns, kesernyés-csípős, de kizárólag jó minőségű kakaóporból - bár az nem olcsó - készíthető, különben nem lesz élvezhető.

Így készül:
Személyenként két deci tejet fazékba öntünk, majd beleteszünk egy kettévágott csilipaprikát. (Érdemes a csilit felvágás után megszagolni és a magok esetleges eltávolításával enyhíteni a csípősségén, ha túl erősnek érezzük. Amennyiben gyengének tűnik az illata alapján, nyugodtan használjunk több darabot.) A tejet nagyon lassan melegíteni kezdjük, és néhányszor megkeverjük. Közben személyenként egy evőkanál! kakaóport összedolgozunk egy-két mokkáskanálnyi! cukorral, egy pici csipet sóval, majd nagyon kevés langyos tejjel csomómentes masszává keverjük. Ezt a meleg tejben elkeverjük és lassú tűzön, kevergetve még egy pár percig forrósítjuk. Az italnak kesernyés-csípősnek kell lenni, a cukor csak azért kerül bele, hogy hangsúlyozza a kakaó természetes ízét. Kiemeljük a paprikát, a kakaót bögrékbe töltjük és már tálaljuk is. Természetesen tejszínhab nélkül.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főételek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2090 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 29
  • e Hét: 83
  • e Hónap: 752
  • e Év: 40932
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.