Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
Bálint-napi babonák, hiedelmek
  2018-02-14 17:18:01, szerda
 
  Bálint-nap- Február 14.

Bálint-napi babonák, hiedelmek

"Bálint napjához számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.
Ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.
Amint megvolt a jelölt, újabb praktikákra volt szükség, hogy magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt.
Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.
Érdemes volt cicát uszítani a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölőzött, akkor ő abból a házból nősült.
Azok a szerelemesek, akik örök szerelem után áhítottak, azoknak egymás haja szálát bele kellett sütni egy tésztába, és azt közösen meg kellett enni.
Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.
Egyszerűbb babonák is kötődnek Valentin napjához, például a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni."
http://www.korkep.sk/.../balint-nap-eredet-legendak-hagyomany...
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Január 31.-én szuper hold
  2018-01-30 08:19:24, kedd
 
  Link

Január 31.-én szuper hold, kék hold és holdfogyatkozás lesz egyszerre, 152 év után először

Az égbolt változásai fantasztikus jelenségeket produkálnak. Január 31,-én nemcsak egy, hanem három jelenségnek lehetünk a tanúi. Egyszerre lesz kék hold, szuper hold és holdfogyatkozás, írta a Space.com.

Ez a jelenség azért is különleges, mert legutóbb 1866.március 31.-én láthattuk ezt az egybeesést. Tehát 152 évvel ezelőtt jött létre az, hogy a holdfogyatkozással egyidőben az úgynevezett szuper hold és a kék hold is ugyanabban az időben volt látható. Igazán különleges esemény ez a csillagászat és a Hold kedvelői számára.

Ha szeretnéd tudni, mit is jelent a "kék hold", szuper hold" és "holdfogyatkozás", akkor olvass tovább.

A kék hold jelenség, 2, 7 évenként látható. Ez a kifejezés anglo-szaxon eredetű és a 16. századtól kezdve használják. Ez a kifejezés azt jelzi, hogy egy hónapon belül másodszor lesz telihold.

A szuper hold akkor jelenik meg, amikor a Föld és a Hold között a legkisebb a távolság, azaz 356.000 és 406.000 km. Január 31.-én a két égitest közötti távolság 359.000 km. A hold sokkal nagyobbnak látszik és szép fényes lesz.

Végül pedig holdfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el. Ezt a jelenséget a legjobban Indiában, Francia Polynéziában, Új-Kaledóniában és Nyugat-Afrikában láthatjuk.

Igazán különleges jelenség lesz ez, melynek a csillagászat szerelmesei nagyon fognak örülni. Ez az együttálllás nem sűrűn fordul elő az elkövetkezendő években. Ne felejts el felnézni az égboltra január 31-én
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Horoszkóp 2018
  2017-12-29 14:54:46, péntek
 
  Horoszkóp 2018

Link
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Bárdosi Németh János: Lucázás
  2017-12-13 08:55:57, szerda
 
  Bárdosi Németh János: Lucázás

Luca, Luca, kitykoty,
szabad-e Lucázni,
szép eladó lányért
szalmát szórni, rázni,
tyúkot, lódat babonázni,
Luca, Luca, kitykoty.

Luca, Luca, kitykoty,
vizük borrá váljon,
hosszú kolbász, hurka
lógjon a padláson,
házuk népe bajt ne lásson,
Luca, Luca, kitykoty.

Luca, Luca, kitykoty,
sok csibe, lúd keljen,
aludttejes köcsög
száradjon a kerten,
vetés, virág megeredjen,
Luca, Luca, kitykoty.

Luca, Luca, kitykoty,
maradok, ha mondják,
nem kérek én itten
szalonnát, se sonkát,
csak a lányuk
selyem-kontyát,
Luca, Luca, kitykoty.

* * *

Kotyolás: Luca-nap hajnalán a fiúk útra keltek, kezükben némi szalmával vagy kis fadarabokkal. Ismerősük házához érve vagy ráültek, vagy rátérdeltek a szalmára, és egy "kotyolós" mondókát adtak elő. A kotyolásért - amelynek célja az volt, hogy a tyúkok a következő évben jól tojjanak -, a háziasszonytól egy kis ajándékot kaptak (pl. gyümölcsöt).

Hallgass meg egy kotyolós éneket!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
2017-11-11-Mágikus energia kapu nyílik
  2017-11-11 15:50:28, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Szívhoroszkóp
  2017-11-06 07:17:26, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
horoszkóp 2018, 2018-as jóslatok, Asztrológia 2018
  2017-11-01 09:34:44, szerda
 
  Oroszlán horoszkóp 2018, 2018-as jóslatok, Asztrológia 2018

Link

Oroszlán horoszkóp 2018, 2018-as jóslatok, Asztrológia 2018

2018-ban előlép az Oroszlánok anyagias és hétköznapi énje. Sokan sikeresen elhagyják majd eddigi káros szokásaikat. A Jupiter és a Szaturnusz segítenek majd, hogy egész évben a rivaldafényben maradhass. Ez az év komoly változásokat hoz majd mind munkahelyi mind magánéletedben. 2018-ban többre leszel képes, mint eddig valaha, de ügyelj a mértéktartásra, nehogy aláaknázd saját növekedésed.

Oroszlán karrier horoszkóp 2018

Az Oroszlánok karrierje egy hegyes-völgyes vidékre hasonlít majd a következő évben. Nem valószínű, hogy minden akadályt képes leszel majd kikerülni, de rövidtávú céljaid teljesülni fognak. Tervezgesd a jövődet és tegyél annak érdekében, hogy megteremtsd magadnak ezt a tervezett jövőt, és ne hagyd, hogy a jelen gondjai hátráltassanak. Finomítsd, alakítsd, dolgozd át munkahelyi szokásaidat, hogy minden projekted időben befejezhesd. Törekedj az alaposságra, hogy jó kapcsolatot tarthass fenn kollégáiddal és feletteseiddel. Az első félévben sok munkára számíts, míg a másodikban több stabilitást és optimista hozzáállást tartogathat számodra munkahelyeden.

Oroszlán szerelmi és házassági horoszkóp 2018

Az Oroszlánok szerelmi élete nagyszerűnek ígérkezik 2018-ban. Mind az egyedülálló, mind a kapcsolatban lévők számára komoly változásokat tartogat ez az esztendő. A Szaturnusz és a Jupiter segít majd, hogy előléphessen érzékenyebb és érzékibb oldalad. Habár lesznek fájdalmasabb részek, a hosszútávú eredmények miatt megérik majd. Ne változtass a szerelemhez való hozzáállásodon, ugyanis ezzel csak csökkentheted az új lehetséges kapcsolatok kialakulásának esélyeit. Szükség lesz bizonyos kompromisszumokra, hogy pároddal elegendő romantikát élhessetek át ebben az évben - ne hagyd, hogy kommunikációs szakadékok nyíljanak kettőtök között. Életed ezen időszaka számtalan romantikus eseményt tartogat számodra, a döntés pedig kizárólag rajtad áll majd!

Oroszlán pénzügyi horoszkóp 2018

Az Oroszlánok pénzügyi helyzete javulni fog ebben az évben. Habár lesznek bizonyos tényezők, amelyek időnként a stabil bevétel útját állhatják, vágyaid és kívánságaid nagy részét valóra válhatod majd. Ne hozz elhamarkodott döntéseket, csak tiszta fejjel kezeld pénzügyeidet. Készülj fel rá, hogy az év során bármikor beüthet egy nagyobb, váratlan kiadás. Mindig kétszer gondold át, mielőtt döntenél, és próbálj elszakadni az olyan szokásoktól, amelyek feleslegesen veszik igénybe pénztárcádat. Rendszeresen vizsgáld meg költségvetésedet, vagy legalább akkor, amikor a helyzet megköveteli. Ne engedd, hogy a hozzád közel állók érzelmei kihassanak pénzügyeidre. Próbálj félretenni, gondolj a jövődre!

Oroszlán egészségügyi horoszkóp 2018

Általános egészségedben semmi rendkívülitől nem kell tartanod az év során. Habár többnyire jó egészségnek örvendhetsz majd, számíts átmeneti gyenge időszakokra testi és lelki szempontból is. Egy természetes hozzáállás - gondosan összeállított étrend és rendszeres testmozgás - pozitív, hosszú távú eredményeket hoz majd. Ettől függetlenül ügyelj rá, hogy ne terheld túl magad fizikailag. 2018 közepe próbára teheti stressztűrő képességed. Ügyelj a komplikációkra és mindig járj nyitott szemmel, de maradj nyugodt. Hagyj időt magadnak a pihenésre és a lazításra, mert szükséged lehet rá.

Oroszlán családi és életvitel horoszkóp 2018

Az előtted álló évben kihívásokra számíthatsz a családon belül felelősségtudatosságodat és moralitásodat illetően. A Jupiter és a Szaturnusz védelmező ereje segít majd, hogy egész évben talpon maradj. Hallgasd meg családtagjaid tanácsait, és sok örömre és boldogságra számíthatsz. A család idősebb tagjai és a gyerekek is hozzád fordulhatnak majd, hogy némileg megnyugtasd őket. Energiád szintje egész évben magas lesz, hogy támogathasd belőle családod és barátaid is, amikor kihívások elé állítja őket az élet.
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Egyiptomi horoszkóp
  2017-10-10 08:56:18, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Japán kocka teszt
  2017-10-05 08:24:56, csütörtök
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
Október, más néven Mindszent hava
  2017-10-01 18:17:55, vasárnap
 
  Október, más néven Mindszent hava vagy Ősz hava vagy Magvető hava vagy Skorpió hava:
Az októbernek a római naptárban csak sorszámneve van. S mivel eredetileg a nyolcadik volt a sorban, ami latinul ,,octo", ezért október, azaz nyolcadik lett a neve.
A mai naptár szerint az év tizedik hónapja.
A nap alacsonyabban jár, mint nyáron, ezért kevesebb napsugár jut földrészünkre. A hónap végén a nap 24 órájából már csak 10 óra 3 percig van világos, tehát az éjszaka sokkal hosszabb, mint a nappal. A hosszú, hűvös éjszaka alatt lehűl a levegő és a föld, ezért ébredünk októberben didergő reggelekre.
Ahogy gyengül a napsugárzás, úgy lustulnak és tűnnek el a bogarak is. A méhek vagy a hangyák előre megépített fészekbe, bolyba bújnak, ha hidegre fordul az idő. A déli napsütés még előcsalogatja őket. Ha a kasban is hideg van, a méhek közösen tornáznak, hogy felmelegedjenek.
Népi megfigyelések:
- ha októberben a hónap elején sok csillag esik, úgy szép idő lesz
- az októberi zivatar szeszélyes telet jelent
- sok októberi eső - sok decemberi szél
- ha meleg október hónapja, hideg lesz a február
- ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz
Az október, Mindszent vagy Magvető hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. S a jövő tavaszra is jövendöl: úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Ha októberben még meleg van, annak a "böjtje" egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont enyhe január fog kárpótolni. A népi tapasztalás azt mutatja, hogy a tél milyenségét leginkább Orsolya napja (okt. 21.) árulja el, s Dömötör (okt. 26.), akiknek napján ha hideg szél fúj, igen hideg lesz a tél is.
Jeles napok októberben:
Ferenc napja (október 04.)
Dénes napja (október 09.)
Szent Teréz napja (október 15.)
Gál napja (október 16.)
Szent Vendel napja (október 20.)
Orsolya napja (október 21.)
Dömötör napja (október 26.)
Simon, Júdás (október 28.)
Októberrel kapcsolatos hiedelmek:
Derűs holdvilág, jó szüret.
Ha a fák másodszor is virágoznak, hosszú lesz az ősz.
Ha a hónap elején sok csillag esik, szép idő lesz.
Októberben zivatar: szeszélyes telet jelent.
Sűrű felhő eső nélkül: meleg idő lesz.
Ha a juhok nem akarnak kimozdulni az akolból, eső vagy hó jön.
Népi mondóka
Leodegár, hogyha lombhullató,
Örülj! a jövő év páratlan jó.
Orsolyakor takarítsd be
káposztádat.
Simon, Judás hóval tömi tele szádat.
Ha megdurvul a nyúl szőre,
siess fáért az erdőbe.
,,Mindszent havában szabadon ehetel mindent, kiváltképpen sülteket; jó bort igyál és tiszta mustot, ha kaphatsz; borodban, melyet iszol, tarts zsályát; disznóhúst is ehetsz, borsos étek sem árt, igyál kecske- és juhtejet, élhetsz purgáczióval és érvágással."
(Csízió, Müller Regiomontanus, 1471. ford. Heltai Gáspár 1575)
Rendhagyó időjárási viszonyok, jelenségek:
1682 októberében beállt a tartós, hideg tél, ami márciusig tartott, és ,,a Dunának szörnyű jeges áradása lett".
1761-62 száraz nyarai után a borok olyan édesek lettek, hogy ,,a finom sűrűség miatt nyúltak, mint a méz".
1763 gabonában bő nyara után bor kevés lett, dió pedig semmi.
1776 őszén a Duna vize elapadt, át lehetett gázolni rajta.
1793 száraz októberében a Tisza térdig ért, sok helyen pénzért adták a vizet.
1794-ben tavaszi búzát és kukoricát nem vetettek az Alföldön, mivel gabona nem lett, éhínség dúlt, és füvet ettek az emberek, vagy kukoricacsutka lisztjéből sütöttek pogácsát.
Az 1831-es kolerajárványban (ami megismétlődött 1836-ban, 1849 nyarán, 1856 telén, 1866-ban, 1873-ban, 1886-ban) Abonyban meghalt 336 ember, Békéscsabán 2019.
Az 1876-os tavaszi fagy elvitte a soproni szőlőket, ezért csak kosárnyi, rostányi termést szüreteltek.
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp Időjóslás  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 8777 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 2586
  • e Hónap: 21033
  • e Év: 251158
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.