Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Hogyan tisztítsuk a gobelint?
  2012-08-29 22:15:26, szerda
 
  A nem nagyon piszkos gobelint alkohollal tisztítsuk. Az anyagot először mindig alaposan portalanítsuk, majd alkoholba mártott tiszta, puha ronggyal finoman töröljük végig. Ezután tiszta vászonnal szárítsuk. A gobelint kefélni nem szabad!
A gobelin anyagot felfrissíthetjük ecetes vízbe mártott ruhával is. A törlőruha épphogy nedves legyen, az anyagot pedig szálirányban csak enyhén töröljük át. Visszanyeri szép színét.
Ha penészfoltos, a foltot szalmiákszesz (egy evőkanál), hidrogén-szuperoxid (öt evőkanál) és víz (húsz evőkanál) keverékével dörzsöljük át. Előzőleg ajánlatos próbát végezni az anyag láthatatlan részén, mert előfordulhat, hogy a szálak a keveréktől kifakulnak.
Értékesebb faliszőnyeget, terítőt, takarót és faliképet csak szakemberrel tisztíttassuk, ill. javíttassuk.
Forrás: Házipraktika
 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Hibák gobelinezés közben
  2012-05-16 16:23:00, szerda
 
 

Saját munkám...

Hibák gobelinezés közben

Van igazság abban, hogy egy kis gyakorlás és néhány kivarrt minta után nem okoz problémát a gobelinvarrás, mégis érdemes odafigyelni azokra a kényes területekre, amelyek elronthatják alkotásunkat. Hogy mik is ezek a gyenge pontok?

1. túl feszes öltések: a gobelinek kivarrása közben fontos odafigyelni arra, hogy egyenletes - amolyan se nem túl feszes, se nem túl laza - öltésekkel dolgozzunk. A túl szoros öltéseknél fennáll ugyanis az a veszély, hogy összehúzzuk vele az anyagot, és a kész gobelin egyenetlenné válik.

2. színek és kódjelek: ha nem figyelünk eléggé oda, könnyen belegabalyodhatunk a különböző színes fonalak és a kódjelek között. A gobelin mintákban és készleteknél legtöbbször kódjelekkel jelölik azt, hogy a munka adott területeit milyen színekkel javasolt kivarrni, ha ebben tévesztünk, akkor a kész gobelin képünk nem fog egyezni az előfestett mintával, és legtöbbször nem előnyére lesz a változás.

3. nem megfelelő színek: a színválasztás elsődleges szempont a gobelinek kivarrásánál. Az előre gyártott mintáknál többnyire a színek is adottak. Ha nem rendelkezünk kiváló szépérzékkel, érdemes az eredeti ajánlásoknál maradni, ugyanis kisebb eltérések, vagy egy-egy előnytelen színkombináció nagymértékben ronthat az elkészült alkotáson. És ki az, aki a hosszú gobelinvarrással töltött órák után elégedett lenne egy nem túl előnyös képpel? Ha otthon érezzük magunkat a színek világában, akkor viszont bátran kísérletezzünk a színekkel, mert a jól sikerült színösszeállításoknak köszönhetően egyedi és különleges gobelin képeket készíthetünk. Jó tudni, hogy az sem lényegtelen szempont, hogy milyen hímzőfonalakkal dolgozunk. Egy nem túl jó minőségű fonal tompább színei sokat ronthatnak a gobelin képek összhatásán.

4. minták nem megfelelő kivarrása: sokan nem tudják, hogy közel sem mindegy, milyen sorrendben varrjuk ki a gobelinkép különböző területeit. Ha nem alkalmazkodunk az adott mintához, akkor könnyen keletkezhet némi pontatlanság a kész alkotáson. Általában elmondható, hogy érdemes a minta leghangsúlyosabb részeivel kezdeni a munkát: például egy őzikés tájképnél az őzizékkel, egy romantikus tengerparti sétánál az szereplők arcával, majd testével, egy csendéletnél pedig a gyümölccsel, vagy a virágokkal. Hogy miért van ez így? Mert ha először körbevarrjuk a gobelin képünk központi elemét, akkor kevesebb lehetőségünk van magának a mintának a szép és igényes kivarrására. És a kép központi elemein feltűnőbb lehet egy kis pontatlanság és egyenetlenség, mintha a háttérrel történne ugyanez.

Forrás: Évakézimunka

Saját munkám...egy a sok közül...
 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Netlog - Ronigobelin-Zsuzsitól
  2011-07-23 23:21:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
1000 éves " gobelin"...
  2010-04-06 12:03:03, kedd
 
  Tudtátok már 1000 éve is varrtak gobelint.


Érdekesség - 1000 éves ,,gobelin"

Több mint ezer évvel ezelőtt készült a majdnem 70 méter hosszúságú ,,falikárpit".

A művet állítólag majdnem egy évtizedig készítették, Canterbury városában (Dél-Angliában) püspöki megrendelésre.

Száröltéssel és lapos hímzéssel készítették, gyapjúfonallal.


Joggal mondhatjuk, hogy igazi műalkotás, mivel közel két év történelmét dolgozza fel Anglia történelmét 75 jelenetbe tömörítve. Találunk rajta várakat, embereket, csata jelenteket, tengeri utazást, latin nyelvű feliratokat.

Forrás: Gobelin klub hírei
 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Gobelinek árengedménnyel
  2010-02-10 20:12:17, szerda
 
 
Gobelin varró klubtól ma kaptam...

Gobelinek árengedménnyel

Ha nem találtátok még meg most javasolom ti is nézzétek meg!

Nem csak a rengeteg kép szép, de hozzájuk most az Anchor fonalakat is 30%-al olcsobban adják. Ilyet még nem is hallottam.

www.melinagobelin.com
 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Gobelin vagy falikárpit
  2010-01-14 23:03:05, csütörtök
 
  Gobelin vagy falikárpit

A népszerűségéből mit sem vesztő házi készítésű lakásdíszek készitőjüknek és ajándékozottjuknak is egyaránt élményt szerez. A goblein pedig igazán sajátos hangulatot teremt.

Stílusában nagyon hasonlít a fali szőttesekre, ám a kárpitokkal ellenben ezek az úgynevezett kanavára vastag, tompa hegyű tűvel, legtöbbször gyapjúfonállal öltve készülnek. A kanavák sokfélék lehetnek: a nagylyukútól az egészen apró szeműig váltakozhat az anyag összetétele, amelyet sok esetben gazdag színvilágban pompázó, előre nyomott (festett) motívumok díszítenek.

A gobelin kézimunkák királynőjének tartott tűgobelinek - bár már önmagukban is szemet gyönyörködtetőek - ötvösök, bútorkészítők, ékszerészek és bőrdíszművesek segítségével a magyar hagyományokat egyesítik: brossokat, gombokat, bútorokat, színházi táskákat, képkereteket, vagy antik dobozokat díszítenek, melyeken a parányi kézimunkák szivárványként tündökölnek.

Ezeket a keresztszemes öltésen alapuló lakásdíszítésre szolgáló textíliákat egyes történészek szivesen eredeztetik az ősmagyarok sátraiból, míg más források szerint nálunk csak a középkorban vált népszerűvé. Állítólag az első gobelinek a XVI. században jelentek meg Franciaországban, a párizsi Mouffetard-utcában. Készítőik Jean és Philibert Gobelin kelmefestő testvérpár voltak, kik műhelyükben azért készítették ezeket a portékákat, hogy az akkoriban nagyon divatos olasz festészettel keljenek versenyre. Céljuk az volt, hogy a gazdag főúri lakosztályok számára készítsenek kárpitokat.

A ragyogó üzleti lehetőséget felismerve, 1662-ben IV. Henrik minisztere, bizonyos Colbert az egész műhelyt felvásárolta, és helyén Királyi Manufaktúrát alapított. A hely ettől kezdve már nemcsak a gobelin-készítőknek, de az asztalosoknak és az ékszerészeknek is otthont adott, minek hatására az egyes művészetek ötvöződni kezdtek egymással. Azóta már ugyan évszázadok teltek el, de a franciák annyira ragaszkodnak a Gobelin-fivérek nevéhez kötődő tradícióhoz, hogy még ma is csak és kizárólag az egykori manufaktúra és annak leszármazottjai kezéből kikerült alkotásokat tekintik igazi gobelineknek. A többit - nemes egyszerűséggel - csak egyszerű falikárpitnak (tapisserie) titulálják.

A goblein lelke az ábra, melyek gyakran vallási vagy irodalmi területről (lovagregények, szerelmes költészet) érkeztek. A rajzokat kezdetben az ablakon átszűrődő nap, illetve az üveglap elé helyezett gyertya által megvilágított felületen keresztül kopírozták a kelmékre, és csak később kezdték alyukasztásos technikát alkalmazni. Ennek eljárása az volt, hogy a képet tartalmazó papírkép alá helyezték az anyagot és azon keresztül lyuggatták át a kívánt mintát, majd a kelmén szénporral rajzolták ki az ábrát. Később már tust is használtak, és közvetlenül az anyagra rajzolták a kivarrni szánt képet.

Nálunk a XIV. századból származó Besztercei szójegyzékben olvashatunk először olyan fali kárpitokról, melyek különleges szövési technikával készültek és a falak réseit borították. Egyes történészek szerint ezek a kárpitok az ősmagyarok sátraiból származnak, de ezeknek a nézeteknek ellentmondanak azok a források, amelyek szerint a szövés művészete hazánkban csak a középkorban terjedt el. Elődeink hétköznapjaiban mindenesetre a legdrágább műalkotások közé tartoztak ezek a szövőszékekből kikerült kárpitok, mivel a fonal akkoriban rendkívül drágának minősült. Értékét pedig csak növelte az, hogy a különleges technikával készült szőtteseket csak nagyon kevesen tudták elkészíteni.
Aki mégis értett hozzá, nagy becsben részesült, és megengedhette magának, hogy különleges díszruhába öltözve végezze munkáját. A gobelinképek mintáiul olyan festőóriások képei szolgáltak, mint Raffaello, Rubens és Boticelli, vagy Mányoki Ádám, Mindszenti Mihály és Rippl-Rónai József.

Legnépszerűbbé a XIX. században, az iparosodás korában vált, akkoriban a polgári családok hölgyei lelték benne elfoglaltságuk lehetőségét. Tömeges gyártásba először Németország kezdett, Berlinben voltak először láthatók az előfestett, géppel nyomott minták, kivarrható képek.
A goblein - a felgyorsult tempó, rohanós hétköznapok ellenére - máig sem veszített népszerűségéből. Széles választékban kapható párnadísz, falikép, babakelengye, menyasszonyi ruha, karácsonyi asztalterítő és számos változatában.


Péreli Zsuzsa gobelinművész férjével, Tolcsvay Lászlóval érkezett Tatabányára, a Kölcsey-iskolába, hogy megnyissák a művésznő tárlatát. Ha alkotnak, alig beszélnek egymással.

Péreli Zsuzsa gobelinművész munkáiból...
Himnusz
1996
Gobelin, gyapjú, selyem, pamut, 240x160 cm
Iparművészeti Múzeum, Budapest

1989. karácsony
1990
Egyedi technika, gyapjú, arany-ezüstszál, szög, töltényhüvely, lehallgatókészülék, 80x65 cm
Iparművészeti Múzeum, Budapest

A szolgálati idő emlékére
1984
Gobelin, gyapjú, selyem, pamut, 250x170 cm
Iparművészeti Múzeum, Budapest
 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Gobelinem
  2009-02-24 22:57:29, kedd
 
  Ha van egy kis időm, akkor gobelint varrok... Sokat ajándékba készítettem.
Néhány az elkészültek közül...


Kedvencek egyike


 
 
2 komment , kategória:  Gobelin  
Gobelinem -
  2008-11-06 22:15:56, csütörtök
 
  Ajándékba készítettem 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
Gobelin
  2008-08-22 10:20:44, péntek
 
  Csodálatos gobelin, nekem a kedvencem.
Kedves Barátnőm Anikó munkája.

Hölgy - gyönggyel kivarrva 
 
0 komment , kategória:  Gobelin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 149 db bejegyzés
e év: 2957 db bejegyzés
Összes: 35223 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 953
  • e Hét: 10213
  • e Hónap: 41260
  • e Év: 850385
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.