Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/165 oldal   Bejegyzések száma: 1647 
Fehér csokis cseresznyetorta
  2012-07-09 15:10:29, hétfő
 
  Hozzávalók

A piskótához

15 dkg tejcsokoládé
18 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 db tojás
3 evőkanál tej
14 dkg puha vaj
14 dkg cukor
1 közepes méretű, érett banán

A krémhez és a díszítéshez

40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
20 dkg fehér csokoládé
1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)



Elkészítés

A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
Még frissen fogyasszuk!
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Málnás-vaníliás-kekszes pite
  2012-07-09 15:08:12, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

A piskótához:

3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

A málnatöltelékhez:

30 dkg friss vagy mirelit málna
2 dkg (fél cs) főzős vaníliás pudingpor
2 ek víz
8 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

6 dkg (1,5 cs) főzős vaníliás pudingpor
6 dl tej
12 dkg cukor

A tetejére:

1 cs (25 dkg) háztartási keksz



elkészítés

A tojásból, a lisztből és a cukorból klasszikus módon piskótát készítünk, és egy kb. 20x20 cm-es sütőpapírral fedett tepsibe öntjük. 180 fokon 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt, és visszahelyezzük a tepsibe.
A málnatöltelékhez a málnát egy kis lábasba tesszük a cukorral, majd egy fakanállal pépesre törjük (nem baj, ha darabos marad). A pudingport simára keverjük 2 evőkanál vízzel, majd besűrítjük vele a málnát.
A forró málnatölteléket egyenletesen a piskótára kenjük.
A vaníliakrémhez a pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk a cukorral, és az elkevert pudingport hozzáadva sűrű pudinggá főzzük.
Az így kapott pudingot óvatosan elkenjük a málnatölteléken.
A puding tetején szorosan egymás mellett elhelyezzük a háztartási kekszeket. 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd betakarjuk a tetejét folpackkal, hogy a keksz megpuhuljon. Hűtőbe tesszük, és néhány órával később vagy másnap a keksz méretének megfelelő kockákra vágjuk.

sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
20x20 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Créme caramel
  2012-07-09 15:05:37, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

Krémhez

625 ml tej
1 vaníliarúd
125 g kristálycukor
3 db tojás, felverve
3 tojássárgája

Karamellhez

90 g kristálycukor
2 ek víz



elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme karamellt.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Karamell-flan
  2012-07-09 15:02:14, hétfő
 
  hozzávalók 8 főre

175 g + 125 g + 3 ek cukor
3 ek citromlé
3 tojás
6 tojássárgája
350 g tejszín
400 ml tej
2 ek aprított mogyoró
vaj a forma kikenéséhez
napraforgó olaj



elkészítés

A 175 g cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Hozzáöntünk 2 ek citromlét és 3 ek forró vizet, keverjük, míg a karamell feloldódik. Egy vajjal kikent tűzállo formába (hosszúkas, 1 l űrtartalom) öntjük, és hagyjuk megdermedni.
A tojásokat, tojássárgával és cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, majd a karamellre öntjük.
A formát egy forró vízzel teli tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Hűlni hagyju, és egy éjszakára hidegre tesszük.
3 ek cukrot aranysárgára karamellizálunk. Ráöntünk 1 ek citromlevet, és keverjük, amíg feloldódik. Hozzákeverjük a mogyorót. Egy olajjal megkent alufóliadarabra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd felaprítjuk.
A flant tálra borítjuk, és megszórjuk a krokanttal.

sütési hőfok:
175°C
sütési mód:
alul-felül sütés
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Aranygaluska
  2012-07-09 15:01:00, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

A tésztához:

35 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott Rama
5 dkg cukor
1 tojás
tej


A töltelékhez és szóráshoz:

lekvár
10 dkg darált dió
15 dkg cukor
olvasztott Rama



elkészítés

A tojást egy mérőedénybe ütjük és annyi tejet teszünk hozzá, hogy 2 dl legyen.
Az élesztőt elkeverjük benne és a tészta összes hozzávalójával együtt a kenyérsütőbe tesszük.
A dagasztó programon elkészítjük (vagy kézzel tésztává gyúrjuk).
Közben a diót összekeverjük a cukorral.
Amikor elkészült a tészta, margarint olvasztunk és a sütőedény mellé készítjük.
A tésztából diónyi darabokat szakítunk, széthúzkodjuk, lekvárral megtöltjük, gombóccá formáljuk és megforgatjuk az olvasztott margarinban.
Lazán egymás mellé rakjuk egy sütőedénybe, és bőven megszórjuk a rétegeket a cukros dióval.
Duplájára kelesztjük.
200 °C-os sütőben megsütjük. A teteje hamar pirul, így közben nem árt letakarni alufóliával, hogy a közepe is átsüljön.

sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
30x20x6 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Mézes pudingos krémes
  2012-04-06 23:17:46, péntek
 
  hozzávalók 8 főre

Tésztához:

48 dkg liszt
11 dkg méz
16 dkg porcukor
4 dkg zsír
1 db tojás
késhegynyi mézes fűszerkeverék
2 dkg sütőpor
6 dl tej

Krémhez:

25 dkg Rama
16 dkg porcukor
2,5 dkg vaníliás cukor
8 dkg vaníliapuding
6,5 dl tej

Mázhoz:

tortabevonó
vaj



elkészítés

A mézet langyosra melegítjük, a többi összetevőt beletesszük egy nagy tálba, majd folyamatos gyúrás mellett hozzáadjuk a mézet. Csak addig gyúrjuk, mig egynemű lesz.
A tésztát legalább fél napon át pihentetjük.
Ezután átgyúrjuk margarinnal, hogy könnyen ki tudjuk nyújtani. 3 felé osztjuk, és kinyújtjuk.
Tetejét villával megszúrkodjuk, és készre sütjük, figyeljünk, hogy ne száradjon ki.
A krémhez a tejből, a pudingból és a vaníliás cukorból pudingot készítünk. Ha teljesen kihűlt, a margarinnal felhabosítjuk. Végén a porcukorral már csak egy rövid ideig kevergetjük.
A 3 lapot a kikevert krémmel megtöltjük, és néhány órás hűtés után a tetejét csokival bevonjuk.

sütési hőfok:
180°C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Tejszínes mézes krémes
  2012-04-06 23:16:39, péntek
 
  hozzávalók 8 főre

10 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 ek méz
1/2 rumaroma
1 tojás
1 tojássárgája
30 dkg liszt
1 kk szódarbikabóna

Krémhez:

1 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
3 cs vaníliás cukor
2 ek rétesliszt
3 tojássárgája
1/2 rumaroma
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 l hulala tejszín
1 ek zselatin
1/2 dl víz



elkészítés

A porcukrot, a margarint, a mézet, a rumaromát, a tojást és a tojássárgáját gőz fölött felfőzzük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, és a szódabikabónát.
2 lapot sütünk tepsi hátán.
A tejet a vaníliás pudinggal kikeverjük, beletesszük a fél rumaromát, a 2 ek réteslisztet, 3 tojássárgáját, 1 cs vaníliás cukrot. Felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat a 15 dkg cukorral kikeverjük, a kihűlt krémhez adjuk.
A hulalát 2 cs vaníliás cukorral felverjük, majd ha kemény, az 1 ek zselatint 0,5 dl vízben gyöngyözésig melegítjük, ha kicsit lehűl, hozzáadjuk a tejszínhez.
A krémet rákenjük a lapra, majd a tejszínt, befedjük a másik lappal, tetejére csokimázat teszünk.

sütési hőfok:
180°C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Karamellás muffin
  2012-04-06 23:13:41, péntek
 
  hozzávalók 4 főre

20 dkg liszt
5 dkg zabpehely
10 dkg cukor
5 dkg aprított dió
mandulaforgács
15 dkg vaj
2,5 dl tej
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
fahéj
20 dkg cukor a karamellhez



elkészítés

A száraz anyagokat (liszt, zabpehely, sütőpor, fahéj, dió) elkeverjük egy tálban.
A tojást kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a tejet.
Apránként összekeverjük őket.
Beletöltjük a masszát a muffinsütőbe.
A sütőt előmelegítjük, a muffinokat 15 perc alatt megsütjük.
A tetejüket megszórjuk mandulaforgáccsal.
20 dkg cukrot karamellizálunk, és amikor már a muffinok kissé kihűltek, rájuk csorgatjuk a karamellt.

sütési hőfok:
180°C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Sajtos-mandulás rudacska
  2012-04-06 23:06:26, péntek
 
  hozzávalók 8 főre

45 dkg BL-55 finomliszt
35 dkg vaj
20 dkg mandula megdarálva
3 tojássárgája
1 tk só
3 tk sütőpor
20 dkg ementáli sajt reszelve + 10 dkg a tetejére



elkészítés

Az összes alapanyagot összegyúrjuk, folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Ha a tészta pihent, elővesszük, 3 cipóra osztjuk, melyeket kinyújtunk 2-3 mm vékonyra és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megkenjük tojással, reszelt sajttal megszórjuk és derelyevágóval felvágjuk kis csíkokra.
200 C-ra előmelegített sütőben (alul- felül sütés/ vagy hőlégkeverésen 180-190 C-on) rózsaszínre sütjük.

sütési hőfok:
190°C
tepsi mérete:
39x33 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Darás túrószelet
  2012-03-07 21:55:20, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

25 dkg zsíros tehéntúró
2 dl tejföl
1 cs vaníliás cukor
16 dkg kristálycukor
5 ek búzadara
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja

a formához:

2 dkg vaj és morzsa



elkészítés

A túrót villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, a tojások sárgájával, a cukrokkal és végül a búzadarával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
A tojások fehérjét habbá verjük és túrós keverékbe forgatjuk.
Kivajazott, morzsával meghintett formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. (Akkor sült meg, amikor a felfújt teteje egyenletesen aranysárga színű és a közepe is felemelkedett, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült.)


 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
     1/165 oldal   Bejegyzések száma: 1647 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 261
  • e Hét: 596
  • e Hónap: 6829
  • e Év: 185140
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.