Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
U vitaminról
  2017-02-03 13:22:05, péntek
 
 



U-vitamin, a nyálkahártya védelmezője

Az U-vitamin valójában nem vitamin, de felfedezésekor a tulajdonságai alapján ezt a nevet kapta, így azóta is ezzel a névvel illetik.


További kutatások alapján kiderült, hogy a molekula szerkezete alapján a methionin családba tartozik, ennek ellenére a nevén a mai napig sem változtattak. Ez a vitamin vízben oldódik, az emberi szervezet csak időlegesen képes tárolni. Azért is szükséges ezt a vitamint pótolni, mivel szervezetünk így folyamatosan megőrzi gyors regenerációs képességét.

Az U-vitamin védelmet nyújt a sejtfalak számára, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak a belső, hanem a külső gyulladásokra is gyógyír lehet ez a vitamin. Így alkalmazható például belső és külső fekélyekre egyaránt. Ez a vitamin megtámogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, a legyengült szervezetet felerősíti, és az immunrendszert erősíti.

Az U-vitamin a kezdeti cukorbetegségre és a hasnyálmirigy-gyulladásra is kedvezően hat. Mindemellett a nyálkahártyák védelmét és annak regenerációját is biztosítja. Például megóvja a bél- és a gyomor nyálkahártyájának egészségét.

Az U-vitamin fogyasztása javasolt műtétek előtt és után az esetleges gyulladások megelőzése céljából, de a sejtregeneráció miatt is érdemes ezt a vitamint előtérbe helyezni. Ez a vitamin a szöveti sérülések gyógyulási idejét is képes lecsökkenteni.

Az U-vitaminnak nagy szerepe van a hematómák, a körömágybetegségek és a kelések enyhítésében. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy csökkenti a függőséget, kiváltképpen, ha alkohol- vagy kábítószer-függőségről van szó.

Az U-vitamin megtalálható a paradicsomban, a petrezselyemben, a retekben, a káposztában, a spárgában, a csalánlevélben, a sárgarépában és a banánban.

Ha szervezetünkben nincs elegendő ebből a vitaminból, akkor akár gyomor- vagy nyombélfekéllyel is számolnunk kell. Amennyiben a bélrendszer gyulladásban van vagy elfekélyesedik, akkor az immunrendszerünk is legyengülhet, ezáltal a méreganyagok is könnyedén elszaporodhatnak a szervezetünkben, illetve a sejtek sem lesznek képesek a megfelelő regenerációra. Az U-vitamin pótlása, fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett használható. A patikákban kapszula, illetve tabletta formában kapható, de csak vényköteles formában. Kúraszerűen szokták javasolni a fogyasztását. Ilyenkor egy hónapon keresztül mindennap szükséges fogyasztani, és ezt évente három vagy akár négy alkalommal kell megismételni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A K2-vitamin
  2016-09-27 21:56:14, kedd
 
  A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több feladata is van, hogy szerveztünk megfelelően tudjon működni. Egyik ilyen szerep a véralvadás szabályozása, vagyis segítséget nyújt a fehérjék összetapadásában. Ezen kívül a K-vitamin fontos a csontok növekedéséhez, regenerációjához, a kalcium felhasználásához, a sejtek növekedéséhez és az idegsejtek egészségének megőrzéséhez. Amennyiben szervezetünk K-vitamin-hiánnyal küzd, akkor fennáll a veszélye a csontritkulásnak, az érelmeszesedésnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, illetve a csontjaink törékennyé is válhatnak.

A K-vitaminnak két formája ismert, a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. Körülbelül 30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket. Az életkor előrehaladtával csontjaink mennyisége jelentősen lecsökken, pontosabban a csontok gyorsabban bomlanak, mint ahogyan újraképződnek. A K2-vitaminnak tehát a csontképző folyamatban van jelentős feladata és a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt. Segítségével a kalcium a csontokhoz akadálytalanul el tud jutni, be tud épülni, így segítve elő, hogy a csontok egészségesek maradjanak, vagyis a szerkezetük és sűrűségük is megfelelő legyen.

A K2-vitamin abban is segítséget nyújt, hogy a kalcium a csontokban és ne más helyeken rakódjon le. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen végbe, egy oszteokalcin nevű fehérjére van szükség, amely segíti a kalcium csontokba való beépülését is, de ehhez mindenképpen szüksége van a K2-vitamin jelenlétére. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy ha a szervezetben nincs elegendő K2-vitamin, akkor ez jelentősen csökkenti az aktív oszteokalcin fehérje szintjét, amely a csonttörés veszélyét hordozza magában. Mivel a változókor után a nőknél jelentősen csökkenhet a csontsűrűség, ezért mindig ügyelni kell a K2-vitamin pótlására. Egy másik kutatás során pedig azt bizonyították be, hogy a K2-vitaminnak igenis nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kalcium nehogy az artériák falán rakódjon le, vagyis ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében is.

Az élelmiszerek nagy része csak kis mennyiségben tartalmaz K2-vitamint, de azért a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben van belőle valamennyi. A feta sajtban, a kéksajtban vagy a cheddarban van némi K2-vitamin, de jelen van például a csirkében vagy a marhában, az állati zsírokban és belsőségekben is. K1-vitamin elég nagy mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben, de a K2-vitamin szinte csak az erjesztett, savanyított zöldségekben és ételekben található meg, mint például a kefir vagy a savanyú káposzta. Érdemes ezt a vitamint pótolni, ha K2-vitamin-hiánnyal küzdünk, még akkor is, ha a vastagbél baktériumai is termelnek valamennyit ebből a vitaminból.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Miért fontos a szervezet számára a C-vitamin?
  2013-12-30 21:50:24, hétfő
 
 


A C-vitamin vízben oldódik, ezért az emberi szervezet kevés tárolási lehetőséggel rendelkezik, csak bizonyos mennyiséget vagyunk képesek felvenni belőle. Közben a létfontosságú vitamin nem csak a működőképes immunrendszer szempontjából fontos. Támogatja a szervezetet a kollagéntermelésben a normális bőr és csontfunkció érdekében, hozzájárul az oxidatív stressz elleni sejtvédelemhez, az idegrendszer normális működéséhez, és fokozza a szervezetbe történő vasfelvételt.

Nézzük részletesebben, miért olyan fontos a C-vitamin a szervezetünk számára:

Csekély tárolási lehetőség: A C-vitamint a szervezet csak nagyon korlátozott mértékben tudja tárolni. Mintegy 3 gramm tartalékra van lehetőség egy felnőtt embernél. Legnagyobb arányban pl. a mellékvesékben, a szemlencsében, az agyban, a májban és az izomzatban található meg.
Korlátozott felvétel a szervezetbe: Az emberi szervezet a C-vitamint csak korlátozott mennyiségben képes felszívni. Amikor C-vitamint veszünk fel, az a véráramon keresztül jut el a szervekhez. A vérbe való bejutás, az úgynevezett reszorpció (felszívódás) részben már a száj nyálkahártyájában megtörténik, túlnyomórészt azonban a vékonybélben zajlik le. A fölösleges C-vitamin változatlan formában kiválasztódik.
Az immunrendszer támogatása: A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.
C-vitamin és sejtvédelem: A C-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen.
Fontos a bőr, az ízületek, a csontok és a fogak felépítéséhez: A bőr, a kötőszövet, a csontok, a fogak és az ízületek egyik fontos építőeleme a kollagén. A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez, és a bőr, a csontok és a fogak normális működéséhez.
Vasfelvétel: A C-vitamin fokozza a vasfelvételt.
Tavasszal, nyáron és ősszel folyamodhatunk regionális termékekhez, hogy a C-vitamin-szükségletünket fedezzük. Télen az ellátás valamivel nehezebb. Bár kapható sok távoli országból származó gyümölcs és zöldség, ezek magas C-vitamin-tartalma a hosszú szállítás és tárolás miatt kérdéses.

Tudta például, hogy...

egy frissen szedett alma kb. 10 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, és 11 hét tárolás után 3 °C-on már csak 5 mg-ot? A C-vitamin-tartalmának felét elveszíti csak a tárolás révén.
az éretlenül leszedett import gyümölcs jelentősen kevesebb vitamint tartalmaz? Döntő szerepet játszik az érettségi fok a betakarításkor.
a C-vitamin a levegőn lebomlik? Az oxidációs folyamat felismerhető pl. a megvágott alma barnás elszíneződésén. Ezért a gyümölcsöt és nyers zöldséget röviddel felaprítás után fogyasszuk el.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K2 vitamin
  2013-12-20 06:42:01, péntek
 
  A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".

A K1 vitamin, amit bőven megtalálunk a zöld növényekben (brokkoli, spenót, saláta, sóska, stb.) ilyen tulajdonsággal nem rendelkezik.

A D, az A, a K2 és a C vitamin optimális aránya mellett nagyon hatékonyan védekezhetünk az influenza és a nátha vírusokkal szemben, de külön-külön ezek a vitaminok, önmagukban nem védenek.
A K2 vitamin nem a csak rákbetegségek kialakulása ellen véd, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is jelentős mértékben csökkenti (kb. 60%-kal, Rotterdam study).

Nagyon gazdag K2 vitamin forrás a libamáj, a kacsamáj, a tojás és talán a tej is. A talán magyarázata nagyon egyszerű. Kiderült az utóbbi évek vizsgálataiból, hogy a legeltetett tehenek tejének a K2 vitamin tartalma 50-szerese az istállóban tartott és takarmánnyal etetett tehenek tejéhez képest.

A napi K2 vitamin igényünk feltehetően 45mg. Megfelelő K2 vitamin ellátottság mellett még az igen nagy adag D vitamin is elveszti toxikus hatását (több tízezer egység/nap).

A szervezetünk nem képes a K2 vitamint raktározni, noha egyértelműen zsíroldékony vitaminról van szó. Ezért naponta kell fogyasztanunk egy kis biovajat, biotejszínt, biotejet (aminek köze sincs az áruházak polcain kapható kocka tejekhez) vagy egy-két db tanyasi tojást és aki teheti, ne hagyja az asztalon a libamájat, kacsamájat soha sem.

A tehéntej A vitamin tartalma nem túl magas, viszont a legeltetett tehenek tejének magas a karotinoid tartalma (amik az A vitamin előanyagai). Ebből a szempontból kiemelendő a kecsketej, mert ennek az A vitamin tartalma négyszer magasabb, mint a tehéntejé (viszont karotinokban szegényebb, ezért a kecsketej és a sajt színe mindig fehér és soha nem sárgás árnyalatú).

Az optimális arány felnőttekben: napi 2000 IU D3 vitamin, napi 2000 IU A vitamin, napi 45mg K2 vitamin és napi 1000mg C vitamin.

Ezt kb. tíz perc napozással vagy 10dkg olajos hallal, napi 2db bio tojás, napi 2dl bio tej, vagy 2dkg bio vaj és egy marék fekete ribizli, 3 citrom, 20dkg savanyú káposzta, két szép paprika és fél liter csipke tea fogyasztásával természetesen is biztosíthatjuk.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B6 vitamin
  2013-10-19 18:35:08, szombat
 
  A B6-vitamin egy komplex vitamin, mert a piridoxin mind a hat biológiailag aktív formáját egyesíti. A B1-, B2- és B12-vitaminnal együtt a B-vitamin-csoporthoz tartozik. A B6-vitamin túlnyomórészt a fehérje-anyagcserében vesz részt, valamint az idegrendszerünkben játszik fontos szerepet. Ez a vitamin a vékonybélen keresztül szívódik fel. A vízben oldódó vitaminokhoz tartozik, és a mindennapi táplálékkal kell a szervezetünkbe juttatnunk. A vékonybélből a vitamin a véráramba kerül, és a vérből a szervekhez és a sejtekhez szállítódik. Az anyagcserében a B6-vitamin fontos feladatot lát el: az aminosavak aktiválását. További fontos funkciói vannak az idegrendszerünkben, az immunrendszerben és a hemoglobin-szintézisben. A B6-vitamin javítja a fehérjék és zsírok felvételét, és elősegíti a nukleinsavak szintézisét a sejtmagban. A B6-vitamin hiánya - ami ezen a szélességi körön ritkán fordul elő - több mint 100 különböző betegséget vonhat maga után. A vitamint nagyon sokféle - szinte minden - élelmiszer tartalmazza különböző koncentrációban. A hús például nagyon gazdag B6-vitaminban.

B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek

A B6-vitamin majdnem minden élelmiszerben előfordul. A növényi és állati eredetű ételek egyaránt nagyon jó B6-vitamin-források. Mivel a vitamin vízben oldódó, a zöldséget és a húst inkább rövid ideig mossuk folyó víz alatt, de ne hagyjuk a vízben állni. A túl hosszú főzés sok vitamint elpusztít, ezért a zöldségeket inkább blansírozzuk, és ne főzzük sokáig. Ez egy kíméletes elkészítési mód, amelynek során a legtöbb vitamin és más anyagok is megmaradnak. Csak így kap a szervezetünk értékes táplálékot. A következő élelmiszerek viszonylag magas koncentrációban tartalmaznak B6-vitamint: hús, hal, máj, tej, tejtermékek, élesztő, kivi, brokkoli, spenót, kelbimbó, zöld káposzta, hüvelyesek, banán, diófélék, teljes kiőrlésű termékek, ribizli, sárgabarack, burgonya, tojás és sok más zöldség- és gyümölcsféle.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Nem kamu: legfőbb C-vitamin-forrás a camu camu
  2013-09-01 10:43:42, vasárnap
 
 



Camu camu, a rengeteg C-vitamint tartalmazó gyümölcs, a kép előterében egy kettévágott példány.

C-vitamin-hiány
A C-vitamin-hiány skorbutot okozhat. Ez egy olyan betegség, amely egyértelműen a C-vitamin kifejezett hiányára vezethető vissza. A betegség fogínyvérzéseket, fogvesztést, kötőszöveti károsodásokat és az izomzat vérzéseit okozza. Jóllehet a betegség az ipari országokban ma már alig fordul elő, a C-vitamin fontosságát nem szabad alábecsülni. Az idősebbek hajlamosak rá, hogy kevesebb C-vitamint vegyenek magukhoz az ajánlatosnál. Olyan esetekben is felléphetnek enyhe hiányállapotok, amelyek fáradtságban, a fertőzéses megbetegedésekkel szembeni hajlamban, valamint késleltetett sebgyógyulásban és koncentrációs zavarokban nyilvánulnak meg. Egy kifejezett C-vitamin-hiány többek között a csont- és fogállományban bekövetkező kóros elváltozásokhoz is vezethet. A szívtevékenység romlik, ezen kívül anémia (vérszegénység) alakul ki.

C-vitamin-túladagolás:
A C-vitamin-túladagolása csak nehezen lehetséges, mivel a fölösleg egyszerűen kiválasztódik a veséken keresztül. Mindenesetre aki túl sokat szeretne a jóból, azt kockáztatja, hogy a B12-vitamin hatása, illetve felvétele zavart szenved vagy akár meghiúsul, mivel a B12-vitamin elpusztul. A túl sok C-vitamin, amit hosszabb időn keresztül rendszeresen viszünk a szervezetbe, vesekőképződéshez vezet.

C-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Közismert, hogy a legtöbb C-vitamint a növényi élelmiszerek, mint a gyümölcs és a zöldség, tartalmazzák. Természetesen a vitamin minden forrása különböző koncentrációban rendelkezik C-vitaminnal. Érdekes, hogy korábban a narancs és a citrom számított a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsnek. Ma már másképp van. A legtöbb C-vitamint a camu camu nevű gyümölcs tartalmazza, nevezetesen 2000 mg-ot 100 grammonként. További C-vitamin-források: acerola cseresznye, csipkebogyó, guava, paprika, paradicsom, narancs, citrom, grapefruit, eper, ananász, savanyú káposzta, káposzta, mangó, áfonya, fekete ribizli, kelbimbó, kivi, spenót, brokkoli, avokádó, burgonya, alma, körte, banán, barack, hagyma, papaya. A gyümölcsök és zöldségek a szervezetet nemcsak friss C-vitaminnal, hanem fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátják, továbbá rostanyagokat is juttatnak a szervezetbe. A szervezet kielégítő C-vitamin-ellátottságához nagyon fontos a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg frissen fogyasszuk. A túl hosszú tárolás, valamint a túl hosszú főzés elpusztítja a vitaminok egy részét.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminhiány vagy vitamin-túladagolás?
  2013-08-23 20:36:26, péntek
 
  Különleges körülmények között bizonyos vitaminokból megemelkedett mennyiség bevitele indokolt. A sportolóknak, várandósoknak, betegeknek valamivel nagyobb adag vitaminra van szükségük. Az ember ilyenkor nemritkán vitaminkészítményekhez nyúl, amelyeket drazsék, kapszulák vagy pezsgőtabletták formájában kínálnak.

Bár a vízben oldódó vitaminok kiegészítő bevitele nem okoz gondot, óvatosan fogyasszuk a kombinált készítményeket, amelyek zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak. Fennáll a veszélye ugyanis a zsírban oldódó vitaminok lehetséges túladagolásának. Az A-vitaminnal történő túladagolás mindenesetre csak akkor következhet be, ha a szervezetbe közvetlenül retinolt juttatunk. Az A-provitamin bevitele nem vezet mérgezésekhez. A szervezet mindig csak annyi A-vitamint készít a provitaminból, amennyire szüksége van.

várandós nőknek különösképpen kell ügyelniük a vitaminháztartásukra. A folsav fontos, hogy a magzat fejlődési rendellenességeit megakadályozzuk. A túl sok A-vitamin azonban elősegíti a súlyos rendellenességeket. Az A-vitamin túladagolása spontán vetélésekhez is vezethet.

Az érem másik oldala a hiányos ellátottság, amit hipovitaminózisnak is neveznek. Ha a szervezetbe nem juttatjuk be elegendő mennyiségben a vitaminokat, zavarok keletkeznek az anyagcserében. A nyugati világban viszonylag ritkán fordul elő hipovitaminózis. A táplálkozási szokásaink és főleg az élelmiszerkínálat gyakorlatilag gondoskodik róla, hogy elegendő létfontosságú vitaminnal legyünk ellátva. A gabona, a zöldség, a gyümölcs, a hús és más élelmiszerek bizonyos feldolgozási módszerei azonban csökkentik a vitamintartalmat.

Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöt és zöldséget csak rövid ideig, folyó vízben mossuk meg, és inkább pároljuk, mint főzzük. Így a legfontosabb vitaminok jobban és tovább megmaradnak benne. Aki pl. nem szereti az alma héját, a lehető leggazdaságosabban hámozza meg. Nagyon sok fontos vitamin rejlik ugyanis a közvetlenül a héj alatt lévő vékony rétegben. Ha ezt a réteget lehámozzuk, az almában lévő vitaminok nagy része veszendőbe megy.

Vitaminhiány különböző betegségek miatt is kialakulhat. A bél-, máj- és epebetegségekben szenvedőknek úgynevezett felszívódási problémájuk van. Ők bár beviszik a szervezetükbe a kellő mennyiségű vitaminokat, azok azonban a felszívódási zavarok miatt nem tudnak optimálisan hasznosulni.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminok létfontosságú anyagok
  2013-08-23 19:08:36, péntek
 
  A vitaminok létfontosságú anyagok

Azokat a szerves vegyületeket nevezzük vitaminoknak, amelyek az emberi szervezet számára létfontosságúak. A legtöbb vitamint azonban a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket az anyagokat a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. Ennek során egyes vitaminokat elővitamin formájában, azaz provitaminként vesz fel a szervezet, ezután ebből állítja elő a számára szükséges vitamint. Például a béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ezt a vitamint retinolnak is nevezik. A D-vitaminnak mindjárt két provitaminja is van: az egyik a D2-provitamin, amelyből a szervezet a D2-vitamint (ergokalciferol) állítja elő. A D3-provitamint pedig a napfényből vesszük fel a bőrön keresztül, a szervezet ebből állítja elő a D3-vitamint (kolekalciferol).

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg. Egyrészt vannak zsírban oldódó vitaminok, másrészt vízben oldódók. Az A-, D-, E- és K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, az összes többi vízben oldódó. A vitaminok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek az anyagcseréhez van szüksége. Ez alatt nemcsak az energia-anyagcserét értjük, hanem minden további funkciót is a szervezetben, a sejtanyagcserét, a zsíranyagcserét stb. A vitaminok továbbá egy egészséges immunrendszerről is gondoskodnak. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a testi sejtek, a bőrsejtek felépítésétől kezdve a vérsejteken át a fogak, a csontok, a haj stb. felépítéséig sok folyamatban. Szinte minden vitaminnak van egy saját, speciális feladata a szervezetben. Ezért nagyon fontos az egészséges, változatos és vitaminokban gazdag táplálkozás a szervezet számára. Csak így biztosítható testünk megfelelő ellátása a szükséges vitaminokkal, így ellensúlyozhatjuk a hiányjelenségeket. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem szolgáltatnak energiát, hanem sokkal inkább arról gondoskodnak, hogy a táplálékból nyert energia megfelelő módon a szervezetünk rendelkezésére állhasson.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
D-vitamin: nem elég a napozás
  2013-07-13 21:07:24, szombat
 
  A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, így hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. Ezért újabban a szakemberek a D-vitamint nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják. A D-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem sok más vitaminhoz hasonlóan több molekulát. Két fő formája van, a D2 és a D3, ez utóbbi a ténylegesen hatásos - árulta el dr. Ősapay György professzor, aki azt is hozzátette: a D-vitamin-hiány valójában népbetegség. - A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át egészen az idősekig az egész világ D-vitamin-hiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80 százaléka D-vitamin-hiányos. Ennek egyik oka, hogy a táplálékokon keresztül nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem vagyunk eleget a napon, amely a D2-vitamintból készíti a D3-vitamint.

Mennyi elég?

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin-bevitel Magyarországon 88NE (Nemzetközi Egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai viszont a felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánlanak. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek dupláját. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk sok egyéb egészségügyi probléma mellett - árulta el dr. Ősapay György professzor.

Nyáron elegendő a napfény?

A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin-bevitelt. Ehhez azonban elsődleges feltétel az elegendő D2-vitamin fogyasztása étrendünkben. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa-Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert a szabadban ruhát hordunk, vagy a strandon napolajat használunk, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitamin képződéséhez szükséges UV fényt.

D-vitamin és a porckopás

Összefüggést találtak a plazma D-vitamin-szint és az ízületi kopásra való hajlam között. A kellően magas D-vitamin-szint tehát megvédhet az ízületek, porcok kopásától és a vele járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt az is valószínű, hogy az osteoarthritis megléte D-vitamin-hiányra utal.
Élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin. Ám a magyarok átlagban nagyon kevés halat esznek, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a mennyiséget, egész fészekaljnyit kellene elfogyasztania belőle.

Forrás: ötvenentúl
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "D" vitaminról
  2013-07-03 08:20:03, szerda
 
  A D-vitamint tényleg egyszerűen a napozás által nyerjük? Ez a vitamin is segítségünkre van a rák kialakulásának megelőzésében? Tudjon meg többet róla!

1. Klinikai vizsgálatok megállapították, hogy a D-vitamin segít a rák kialakulásának megelőzésében

A legfrissebb vizsgálatok igazolták, hogy semmilyen összefüggés nincs a D-vitamin hiány és a kóros elhízás, szívbetegségek, szklerózis-multiplex, depresszió és néhány daganatos megbetegedés között. Valójában egyetlen tanulmány sem állapított meg összefüggés ezek között és a D-vitamin között, csupán a csontritkulás esetében.

Járványügyi statisztikákra alapozva a tudósok megállapították, hogy a rendszeres D-vitamin fogyasztók ugyan úgy megfertőződtek a kérdéses járványokkal, mint D-vitamint nem fogyasztó, illetve D-vitamin hiányos társaik.

2. A szervezet előállítja önmagának a szükséges D-vitamin mennyiséget

A szervezetben a D-vitamin termelése a napfény hatására lép működésbe. A bőr termel D-vitamin válaszolva az UVB sugárzásra. Ezért, az északi égöv lakosai közt gyakoribbak a D-vitamin hiányosak.

A sötétebb bőrű embereknek több napozásra van szükségük, mert a bőrük csak hosszabb napsütés után kezd válaszolni a sugárzásra, ellenben a világosabb bőrű emberekkel.

3. Nem lehet tudni, hogy mikor lesz az ember D-vitamin hiányos.

Igen. A tünetei nehezen felismerhetőek. Orvosunktól viszont kérhetünk elemzést, ami világosan kimutatja, ha valamilyen vitaminból hiányt szenvedünk. A D-vitamin hiányának leggyakoribb velejárója a csontritkulás, ami a csontrendszer gyengülését idézi elő.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 1245 db bejegyzés
Összes: 33965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2634
  • e Hét: 22354
  • e Hónap: 99361
  • e Év: 626631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.