Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 122 
A pajzsmirigy egészségéért
  2021-04-01 13:03:44, csütörtök
 
  5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori.

1, A-vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Segít a felhám szövet (bőr) és a nyálkahártyák egészségét fenntartani, az immunrendszer funkcióiban is közrejátszik és a látást is befolyásolja. Bár sokan béta-karotinnal helyettesítik, egyesek nem tudják átalakítani ezt A-vitaminná. Időnként nehéz megállapítani, hogy kinek van A-vitamin hiánya, jellemző tünetek például a farkasvakság, az étvágyvesztés és a fertőzésekre való érzékenység megnövekedése., kiszáradt szem és orrnyálkahártyák és ez utóbbi fokozott pörkösödése.

Pajzsmirigy betegségek esetén gyakran alakul ki különböző vitaminokból és ásványi anyagokból hiány a szervezetben.

A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért, ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, az akár A-vitamin hiányhoz is vezethet. Ha ezek után a problémát béta-karotinnal akarják orvosolni, az nem fog segíteni, hiszen a szervezet nehezen oldja meg a béta-karotin A-vitaminná alakítását, sőt a beteg a karotináz enzim hiánya miatt be is fog sárgulni. Ez a sárgaság azonban az igazi sárgasággal szemben teljesen veszélytelen! Ebben az esetben a teljes A-vitamin komplex szedése szükséges étrend-kiegészítőként.

2, D-vitamin
A D-vitamin nem csak a csontok erősségéért felelős, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Sok pajzsmirigyproblémás beteg szenved D-vitamin hiányban is, amely vérteszttel könnyedén kimutatható. Ez nem csak az én megfigyelésem, kutatások is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány fennállása szignifikánsan gyakrabban fordul elő autoimmun pajzsmirigy betegeknél, mint egészségeseknél. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a D-vitamin hiány fennállása együtt járt az antitiroid antitestek jelenlétével és a pajzsmirigy abnormális működésével. Míg a hivatalos érték alsó határa 30 ng/ml a felső 100ng/ml , az immunrendszer optimális működéséhez kb. 50ng/ml-re van szükség. A D-vitamin megszerzéséhez a napfény a legideálisabb, de a hiányban szenvedők számára D3 étrend-kiegészítő szedése válhat szükségessé. A D-vitamin közvetlenül is hatással van a pajzsmirigy egészséges működésére, hiszen befolyásolja a thyreocitákat azáltal, hogy csökkenti a TSH által stimulált jód felvételének mértékét és a sejtnövekedést.

3, Vas
A vas a pajzsmirigy hormon szintéziséhez szükséges, a vashiány lecsökkenti a pajzsmirigy hormon termelését a hem-függő thiroid peroxidase aktivitását. Ez az ásványi anyag más okokból is fontos a szervezet működése szempontjából. Mialatt a menstruáló nőket ciklusuk alatt gyakran érinti a vashiány, menopauza után is veszélyben lehetnek, sőt, akár férfiakat is érinthet a vashiány (főleg vegetáriánusokat és vegánokat). Azt gondolom tehát, hogy az embereknek ellenőriztetniük kéne a vas és ferritin szintjüket rendszeresen a %-os telítettséggel együtt. A vas a vörösvérsejtek termelésért is felelős, a hemoglobin egy komponense, és így az oxigén sejtekhez és szövetekhez való szállításához elengedhetetlen. A vas interferálhat a levotiroxin felszívódásával, ezért azoknak, akik pajzsmirigy hormont szednek, 2-4 órával később vaskiegészítőt is szedniük kell. Egészséges embereknek nincs szükségük vaspótlásra.

4, Szelén
A szelén rendkívül fontos ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Nem csak a T4 T3-má való átalakításában játszik fontos szerepet, de az immunrendszer optimális állapotához is nélkülözhetetlen. Egyes kutatások szerint a szelén fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy antitestek számát. Persze sok más tényező is közre játszhat, így míg egyesek nagy javulást tapasztalnak, mások nem érzékelnek jelentős különbségeket. A glutathione fontosságáról már írtam, a szelén pedig glutathione peroxidase szintézisében közre játszó tényező.

Sokan szenvednek szelénhiányban, amelyet rendkívül fontos orvosolni. A brazil dió jó szelénforrás, emellett a szardínia is az. Ahogyan más ásványi anyagok hiánybetegségeinél is, szükség lehet étrend-kiegészítők szedésére is. Általában teljes kiegészítőt javasolok, mert a szelént leginkább E-vitaminnal és egyéb táp- és hatóanyagokkal együtt érdemes szedni. Napi 200 mikrogramm az ajánlott dózisa.

5, Jód
A jód a legellentmondásosabb ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A világon kb. egymilliárd ember jódhiány miatt kialakult betegségektől szenved. Erről már több cikket is írtam, így itt csak röviden fogom tárgyalni. A jód a pajzsmirigy hormon szintézisének az alapja. Ezért tehát ennek hiányában pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A sok jód pajzsmirigy túlműködést okozhat, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert ha a napi dózis hatezerszeresét adjuk akkor azzal átmenetileg meg lehet fékezni a toxikusan túlműködő pajzsmirigyet.. Egyes egészségügyi szakemberek azt tanácsolják autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseiknek, hogy hagyják ki étrendjükből a jódot. Mások azt sugallják, hogy a jód csak akkor veszélyes, ha szelénhiánnyal párosul, ezért azzal együtt érdemes szedni. A lényeg a dózis. Napi 1/4mg biztosan ajánlott, bár Japánban ennek a négyszeresét fogyasztják. Hazánk talaja jódban igen szegény, következésképpen sok a jódhiányban szenvedő beteg is.

Én személy szerint jód-párti vagyok, ha valakinek jódhiánya van, azt orvosolni kell. A jódot antioxidánsokkal együtt érdemes szedni, mint amilyen a szelén, a C-vitamin, vagy a magnézium.
Miért gyakori a vitamin- és ásványi anyag hiány?

Ennek számos oka van. D-vitaminhiányt okozhat például, ha az illető nem kap elég napfényt, sötétebb tónusú a bőre, magaslati levegőn él vagy légszennyezett környezetben. A vas esetében a szegényes étrend a probléma, de a vas felszívódásával kapcsolatos problémákat C-vitaminhiány vagy hypoclorhydria is okozhatja.

Ha valakinek többféle vitamin- és ásványi anyaghiánya is van, az sokszor a sok finomított ételből és cukorból álló étrendnek köszönhető. Sok esetben csupán az étrend megváltoztatása nem orvosolja a komolyabb hiánybetegségeket. Bizonyos gyógyszerek is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását, mint például a szájon át szedhető fogamzásgátlók. A belek permeabilitásának problémái is zavarokhoz vezethetnek. Tehát a kiegészítők szedésén kívül az okok feltárása és orvoslása is fontos, különben hosszú távon nem lesz jó megoldás.

Összességében tehát gyakori a pajzsmirigy és az autoimmun pajzsmirigy betegek esetében a különféle vitamin- és ásványi anyagok hiánya. Öt tápanyagra koncentráltam ebben a cikkemben, de emellett még sok másik is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, mint például a cink és a magnézium, amikre most nem térek ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A bőrtápláló és gyulladáscsökkentő C-vitamin
  2021-03-20 19:45:12, szombat
 
  Az egyik legkedveltebb vitamin a C-vitamin. Ha megkérdezünk 10 embert, hogy milyen vitamint fogyaszt rendszeresen, biztosan szerepel a felsorolásban. Antioxidáns vitaminról van szó, amely fokozza az immunitást, felgyorsítja a sebgyógyulást, és ínygyulladás esetén is nagyon hasznos, nem beszélve az erekre gyakorolt hatásáról.

A C-vitamin a bőrszövet egészségét is javítja, illetve elősegíti a kollagéntermelést. Nagyon erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, így a bőr helyreállításában is szerepet vállal. A sebgyógyításban úgy vesz részt, hogy fokozza a kollagén- és az elasztintermelést. Ezek olyan fehérjerostok, melyek fokozzák a bőr sejtjeinek regenerációját és emellett a feszességét is biztosíthatják. A kollagén emellett lassítja a bőr öregedési folyamatait is és világosítja a bőrt. Ennek érdekében a legjobb, ha szérumként alkalmazzuk.

A C-vitamin jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat, így rendszeres használatával később jelennek meg a ráncok és a finom vonalak. Egy 3 hónapig tartó kutatásba nőket vontak be, akiknek az arcát rendszeresen C-vitamin-szérummal kezelték. Bebizonyosodott, hogy ez az alkalmazás lelassította az öregedési folyamatokat, miközben felgyorsult a kollagéntermelés. Ugyan a mélyebb ráncokat nem tüntette el, hiszen a C-vitamin sem képes csodákra, de a résztvevők bőre kisimult, illetve sokkal üdébb és ragyogóbb lett, csökkent a szárazság mértéke is, aminek köszönhetően sokkal egészségesebb színezetet kapott.

Műtétet követően is javasolják a C-vitamin fogyasztását, mivel hatására sokkal gyorsabb lesz a sebgyógyulás. A C-vitamin a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében is segíthet. A használhatjuk szérumként, ilyenkor eredményesen veszi fel a harcot a bőrgyulladással, akár pattanásokkal szemben is. A szervezetünkben is kialakulhat gyulladás, ilyenkor a C-vitamin belsőleg történő fogyasztása lehet a segítségünkre.

Tegyük rendszeressé az étrendünkben a citrusos gyümölcsöket, hiszen ezek tele vannak C-vitaminnal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminhiány jeleiről
  2021-03-20 19:29:57, szombat
 
  Sok ember szenved vitaminhiányban és küzdenek olyan betegségekkel, melyeket valamilyen tápanyaghiány okoz. Az elsősleges vitaminhiányt az okozza, hogy nem fogyasztunk elegendő tápanyagban gazdag ételt. A másodlagos vitaminhiány pedig akkor fordul elő, ha az emésztőrendszerben nem szívódnak fel az elfogyasztott tápanyagok. Minden életkorban kialakulhat vitaminhiány, habár az idősebbeknél gyakrabban fordul elő ez a probléma.

Míg egyesek meg sem érzik, ha valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból hiányt szenvednek, addig másoknál nyilvánvaló tünetei, jelei vannak ennek az állapotnak. Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, melyek akkor alakulnak ki, ha valaki tápanyaghiányban szenved.

A tápanyaghiány egyik jele a szorongás, amely számos más jellegű tünettel is együtt járhat, mint például heves szívdobogás, aggodalom vagy éppen túlzott mértékű izzadás. Kutatások igazolják, hogy a depresszió és a szorongás kialakulását gyakran a D-vitamin-hiány okozza. Ez a vitamin zsírban oldódik, szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen többek között részt vesz a csontok, a fogazat és az immunrendszer egészségének megőrzésében, de a gyulladás csökkentésében is kiemelt a szerepe.

Amennyiben nincs elegendő B-vitamin a szervezetünkben, akkor is számolnunk kell szorongással. A B6-vitamin például egy kofaktor, amely részt vesz a szerotonin és a dopamin termelésében, melyek elősegítik a szorongás és a depresszió szabályozását.

A nem megfelelő éjszakai látást éjszakai vakságnak nevezik. Kialakulásában nagy szerepe van az A-vitamin hiányának. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a jó látásban, a bőrszövet egészségének fenntartásában és a megfelelő immunműködésben. Egyes növényi élelmiszerek karotinoidokat tartalmaznak, melyek A-vitaminná alakulnak át a szervezetben.

Az ínyvérzés is gyakori jel, ami akkor alakul ki, ha C-vitamin-hiányban szenvedünk. Kísérő tünete lehet még a fogszuvasodás, a vékony, töredezett haj és a fáradtság is. Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így kiemelkedő szerepe van a megfelelő immunműködésben és a vastermelésben, illetve a kollagénszintézis is a feladatai közé tartozik.

A fáradtság kialakulásában annak is szerepe lehet, ha nem fogyasztunk elegendő E-vitamint. Ez a vitamin is zsírban oldódik, és nagy szerepe van a megfelelő immunműködésben. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő E-vitaminban gazdag táplálékot, mint például magvakat, dióféléket és növényi olajokat, úgy még izomfáradtságot is megtapasztalhatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B" vitaminok hasznossága
  2021-03-16 22:50:50, kedd
 
  B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek: sajt, lazac, paradicsom, vörös hús, spenót, rák, földimogyoró, máj, tej, kesudió, tarkabab stb.

A B-vitaminoknak nagyon fontos szerep jut, hiszen olyan tápanyagokról van szó, melyek segítséget nyújtanak az egészséges sejtek felépítésében, de aktívan részt vesznek az energiatermelésben is.

A B-vitaminok támogatják az immunrendszer, a máj, a szív és az agy egészséges működését. Gazdag forrásai a tojás és a zöld leveles zöldségek, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a táplálékokat. Cikkünkben néhány olyan B-vitamin kerül felsorolásra, melyek minden szempontból hasznosak az egészségünkre nézve.

A B7-vitamin másik neve a biotin. Fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában. Amennyiben biotinhiányban szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, hasonlóan a bőrünk is száraz és pikkelyes tapintásúvá válik. A biotin nemcsak az egészséges fényes hajat, hanem a szép körmöket is biztosíthatja.

A B9-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben. Amennyiben terhesség alatt folsavhiány lép fel, a magzat születési rendellenességét is okozhatja.

A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. A vegetáriánusok és az idősebb személyek gyakran küzdenek ennek a vitaminnak a hiányával, ami akár vészes vérszegénységhez is vezethet, de a hiánya az agyra és az idegrendszerre is kihatással lesz.

Aki ennek a vitaminnak a hiányában szenved, gyakran érezhet zsibbadást és égő érzést a végtagjaiban, illetve mentális funkciók is csökkennek. Ez azért is jelentős veszélyt hordoz magában, mert ez az állapot főleg idősebb személyeknél Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

A B-vitaminokat együtt kell szednünk, azaz a legjobb, ha a patikában nemcsak egyfajta B-vitamint, hanem úgynevezett B-vitamin-komplexet kérünk. Mindenképpen ajánlatos szedni dohányzó embereknek, cukorbetegeknek, időseknek, depresszióval küzdőknek, és azoknak, akiknél alacsony immunfunkciót állapítottak meg.

A B-vitamin-komplex hasznos lehet azoknak is, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek, sokszor feszültek, de kismamáknak, alkoholfüggősben szenvedőknek, vegánoknak és vegetáriánusoknak is javasolt a B-vitaminok rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A D-vitamin és az egészség
  2021-03-14 22:26:33, vasárnap
 
  Az optimális D-vitamin-szint nagyon fontos, hiszen erre a vitaminra van szükség az egészséges csont- és izomrendszerhez, a jól működő immunrendszerhez, a normál kognitív funkciók fenntartásához, de a mentális egészség megőrzéséhez és az emésztőrendszer kielégítő működéséhez is. Az emberek többsége azonban hiányt szenved a D-vitaminból.

Ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, viszont ha keveset tartózkodunk a napon és kiegészítőket sem fogyasztunk, alacsony lehet a szintje.

D-vitaminhoz nem pusztán napfény útján juthatunk, hanem egyes táplálékok elfogyasztása révén is, főként ha rendszeresen eszünk tejet, tejtermékeket, illetve gombát.

Az optimális D-vitamin-szint az immunfunkciókat is támogatja. Ezt bizonyítja az is, hogyha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, kisebb lesz az esély a légúti fertőzések kialakulására. Igaz ez az influenzára, de bármely vírusfertőzésre is. De a bőrünknek, a hajunknak és körmünknek is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Számos kutatás támasztja alá, hogy az olyan autoimmun betegségben szenvedő betegeknél, mint az alopecia, gyakran túl kevés a szervezetükben a D-vitamin.

Más autoimmun betegségekre is érvényes ez a megállapítás, például a krónikus pajzsmirigybetegségekre is. Érdekes megfigyelés, hogy a már kialakult betegségek tünetei is jelentősen csökkennek, amennyiben az érintettek D-vitamin-kiegészítést kezdenek el szedni.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szerotonintermelésben, illetve fenntartja a szerotoninnak, azaz a jóléthez, a jó hangulathoz kapcsolódó neurotranszmitter szintjét az agyban.

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy az alacsony D-vitaminszint a lisztérzékenység kialakulásának is oka lehet. Akik ebben a betegségeben szenvednek, gyakran tapasztalnak bélkárosodást, ami viszont jelentősen csökkenti vagy megakadályozza a tápanyagok felszívódását. A lisztérzékenység még a zsíremésztést is gátolja, ez pedig további gondokat jelent, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó vitamin.

Vannak olyan betegségek, amelyek a D-vitamin-hiány fokozott kockázatát rejtik magukban, ilyen például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

A D-vitamin tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, ezért törekednünk kell arra, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben. Fokozhatjuk vele a bélrendszerünk egészségét, ez azért is lényeges, mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Ismerjük fel a vitaminhiányt!
  2021-02-19 22:08:32, péntek
 
  Nagyon sokan szenvednek vitaminhiányban. Főként azokat érinti ez a probléma, akik nem táplálkoznak megfelelően, így nem jut hozzá a szervezet azokhoz az értékes tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, melyekre alapvető szüksége van. Bármelyik korcsoportban kialakulhat vitaminhiány, de elsősorban a gyerekek, az állapotos hölgyek és az idősebb személyekre jellemző ez az állapot. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan tünetet, melyek ásványi anyagok és vitaminok hiányához köthetők.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban napfény hatására jön létre a szervezetünkben, de a gomba is gazdag forrása ennek a vitaminnak.

Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy egy sor tünettel kell számolnunk, többek között szorongás, aggodalom, heves szívdobogás és álmatlanság. A D3-vitamin biztosítani tudja a csontok és a fogazat fejlődését és megfelelő állapotát, de hozzájárul a normál immunműködéshez, és még a gyulladás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe.

Amennyiben éjszaka nem látunk jól, éjszakai vaksággal állunk szemben, ami az A-vitamin hiánya miatt alakul ki a szervezetünkben. Az A-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához, de a bőrszövet és az immunrendszer megfelelő működéséhez is aktívan hozzájárul. Az A-vitamin a luteinnel és a zeaxantinnal együtt jelentősen javít az éjszaki látáson.

A narancs és citromsárga színű gyümölcsök és zöldségek sok karotinoidot tartalmaznak, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át.

A C-vitamin a kötőszövet egészségét is biztosítja. Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, akkor számos tünettel, köztük az ínyvérzéssel is számolnunk kell. A C-vitamin hiánya sok más panaszt is okozhat, ilyen lehet például a haj elvékonyodása, a fogszuvasodás és a szűnni nem akaró fáradtság.

A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely kiemelkedő szerepet játszik a szabad gyökök semlegesítésében, javítja az immunrendszer működését, és még a vas felszívódását is támogatja. A C-vitamin gazdag forrásai többek között a citrusfélék és a zöld leveles zöldségek.

Szervezetünknek cinkre is szüksége van. Ennek az ásványi anyagnak kiemelkedő szerepe van a normál immunműködésben, a fehérjeszintézisben és a hormontermelésben. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, úgy csökken az izomzatunk, megy a hasunk, elveszítjük az ízérzékelésünket, és még lassabb sebgyógyulást is megtapasztalhatunk.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Ismerjük fel a vitaminhiányt / tünetek
  2021-02-19 22:06:42, péntek
 
  Mi okozhat vitaminhiányt?
Alultápláltság, hiányos, illetve egyoldalú táplálkozás, kóros diétázás, felszívódási zavarok (gyomor-bélrendszeri műtétek után, bélfertőzések, krónikus bélrendszeri gyulladások, veleszületett felszívódási zavarok, a bélflóra egyensúlyának felborulása antibiotikum kúrát követően).

Terhesség és szoptatási időszak: mind a kismamák, mind a csecsemők és kisgyerekek vitaminigénye megnő!

További okok: stressz, fertőzések, trauma, operáció, krónikus betegségek, alkohol- és/vagy nikotinfogyasztás, májbetegségek, vesebetegségek, cukorbetegség (diabétesz).

A legismertebb vitaminok hiányának tüneteivitaminhiany_tunetei_nk

A-vitamin és hiánya: az A-vitamin elsősorban szemünk egészsége szempontjából fontos, de szükséges a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiányában csökkent látóképesség, illetve farkasvakság alakulhat ki, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat.

B-vitaminok és hiányuk: a B-vitamin csoport legismertebb tagja a B1-, a B2-, a B6- és a B-12-vitamin. Általánosságban elmondható valamennyi B-vitaminról, hogy az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen.

B1-vitamin hiányában keringési zavarok, idegbénulás, ödéma és izomsorvadás alakul ki.

A B2-vitamin-hiány következtében bőrproblémák, szájzugberepedés, korpásodás jelentkezik, gyerekeknél látásromlás és a növekedés elmaradása következik be.

A B2-, a B6- és a B-12 vitaminok hiányának közös tünete a fáradtság, levertség, légszomj, a bőr és a nyálkahártyák sápadtsága, összpontosítási zavarok, teljesítményromlás, fejfájás, émelygés, alacsony vérnyomás, szédülés, nyelési zavarok, hasfájás és keresztcsonti fájdalom.

C-vitamin és hiánya: a C-vitamin hiányából adódó betegség a skorbut, amely fogínyvérzéssel, a szájnyálkahártyán megjelenő fekélyekkel, bőr- és izombevérzésekkel jár.

D-vitamin és hiánya: Régóta ismert tény, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez és működéséhez. Újabb, napjainkban is folyó kutatások arra is fényt derítettek, hogy bizonyos daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a Parkinson-kór megelőzésében is szerepet játszik. Hiányában gyerekeknél angolkór, csontdeformitás, felnőtteknél csontlágyulás alakulhat ki.

E-vitamin és hiánya: az E-vitamin hiányában izomgyengeség, idegi- és látászavarok léphetnek fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez
  2020-12-27 19:29:53, vasárnap
 
  Az A-vitaminról szinte mindenkinek a sárgarépa jut először eszébe, illetve az a tény, hogy ez a vitamin a szem egészségét biztosítja. Valóban nagyon hasznos számunkra, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiség beviteléről, hiánya ugyanis sok problémát okozhat.

A testünk működéséhez tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Amennyiben nem kapja meg ezeket a szervezetünk, valamilyen formában jelezni fog nekünk. A jelzések eleinte szelídebbek, de súlyosabb egészségügyi problémák formájában is kommunikálhat a testünk, akár fertőzések vagy komolyabb betegségek révén is .

Az A-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, ezért törekednünk kell arra, hogy ne jöjjön létre hiány belőle, mert különben sokféle tünettel kell megküzdenünk. Nem kizárt fekélyek megjelenése, torokfertőzés, száraz bőr, pattanás vagy szemproblémák előfordulása.

Állapotos nőknél A-vitamin-hiány gyenge immunitást okozhat, sőt a magzat fejlődésére is negatívan hathat, hiszen ez a vitamin az agy fejlődésében is szerepet játszik.

Ezért nagyon lényeges, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk, mivel így minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Mivel a szervezetünk nem képes az A-vitamin előállítására, így különféle táplálékok útján szükséges juttatni.

Az egyik legfontosabb feladata az A-vitaminnak, hogy biztosítsa a szem egészségét. Nemcsak a szembetegségektől óvhat meg bennünket, de a látásunkra is pozitívan hat. Hiányában éjszakai vakság, szürkehályog és glaukóma is kialakulhat.

Az A-vitamin a bőr és a haj egészségét is támogatja, hiszen elősegíti a bőr sejtjeit és a haj növekedését is. Mivel egy antioxidáns vitaminról van szó, megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, így segítheti a bőrünket sokáig fiatalon tartani.

Számos kutatás azt támasztotta alá, hogy az A-vitamin sokféle rákos betegségtől is megóvhat bennünket, főként a tüdő-, a gyomor- és a prosztatarák esetében.

Az A-vitamin nem közvetlenül hat a csontok egészségére, ha azonban kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor a kalcium felszívódásával gondok lehetnek, ami a csontok erősségégét is nagyban befolyásolja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A pitypang gyógyhatásai
  2020-12-02 23:33:30, szerda
 
 


A csodaszer nem a virágban rejtőzik, hanem a föld alatt, a gyökérben van.

A pongyolapitypang gyógyhatása már közismert az összes szervre, amely az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.

A pitypang gyökeréből készített tea 48 órán belül képes lehet elpusztítani a daganatos sejteket, anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okozna. Erre a kemoterápia már nem képes.

A gyökérfőzetét vizelethajtó hatása miatt is használják, előnye, hogy a szervezetből csak nátriumionokat ürít, a kálium visszamarad. A tea fogyasztása súlycsökkenéshez vezet, ezenkívül húgykő és vesekőképződést gátló valamint vértisztító hatású.

Vízhajtó is, így természetes módon segít a máj és az epe méregtelenítésében. Hatásos az allergia kezelésében, és csökkenti a rossz koleszterinszintet is. Gazdag C- és B6 vitaminokban, de rengeteg A- és K-vitamin van benne, ásványi anyagokat is tartalmaz, ilyen a vas, magnézium, káliumot, vagy folsav. Levelei főzetét epehajtó, étvágyserkentő, májműködést javító hatása miatt fogyasztják.

A pitypang gyökerében lévő különleges hatóanyagokat a Windsori Egyetem tudósai is vizsgálták. Így laborvizsgálatokkal is alátámasztották, hogy a pitypang gyökérben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek megölni a rákos sejteket.

A 72 éves John di Calor-t is rákkal kezelték, három éven keresztül kapta a kemoterápiát, de nem segített rajta a terápia. Az orvosok végül azt tanácsolták, hogy igya a pitypang gyökeréből készülő teát, hiszen már nem volt semmi más ötletük. Négy hónap elteltével a daganatos betegség elkezdett visszahúzódni John szervezetében. Valóban ilyen bámulatos a természet ereje?

Ennek a közismert növénynek a gyökere hatékonyabb a kemoterápiánál!

Fogyasztási javaslat
A tavaszi virágzás előtt gyűjtött pitypanggyökeret nem kell mosni! Tisztítsuk meg szárazon és vágjuk hosszában csíkokra, majd néhány napig egy levegős, meleg helyen szárítsuk. Ebből a szárított gyökérből csészénként mintegy 2 teáskanállal hideg vízbe áztatunk egy éjszakára. Másnap a teát kicsit felforraljuk, leszűrjük, és ebből naponta legalább 3 csészével fogyasztunk.

Gyökérfőzet
2 evőkanál szárított gyökeret tegyünk 1/2 liter vízhez, majd 5 percig főzzük. Fedjük le, majd hagyjuk állni addig, amíg iható hőmérsékletűvé válik. Leszűrve fogyasszuk.

Levelek főzete
1-2 kiskanálnyi szárított levelet használjunk 1/2 liter vízhez. Hasonlóan készül, mit a gyökér-tea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
C vitamin jelentősége
  2020-11-28 22:16:20, szombat
 
 



Miért van szükségünk minden nap C-vitaminra?

Az egyik leggyakrabban használt vitamin a C-vitamin. Már a gyerekek is tudják, hogy szükségünk van rá az év minden egyes napján, a téli és őszi időszakban pedig még inkább. A C-vitaminra, mint antioxidáns vitaminra nem csak az immunrendszerünk védelme miatt van szükség. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire is jó és milyen táplálékokban található meg.

A C-vitamin tehát egy antioxidáns vitamin, amely csökkenti a szervezetben az oxidatív stressz mértékét. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, úgy kisebb az esélyünk a krónikus betegségek kialakulására, azaz csökken a szívbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata, de még a kognitív funkciókat és a szem működését is javítja.

alán nem gondolnánk, de a bőr egészségének fenntartásában is kiemelkedő szerepe van a C-vitaminnak. Nem véletlen, hiszen a bőr egyik építőeleme a kollagén. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy csökken ennek az anyagnak a termelése, megfelelő mennyiségű C-vitamin azonban támogatja a kollagéntermelést, így ellensúlyozhatja a bőr öregedését.

Milyen kapcsolat lehet egy vitamin és egy ásványi anyag között? A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását és így a hasznosulását. Ez azért is nagyon fontos, mert amennyiben a vas fel tud szívódni a szervezetünkben, úgy nem alakul ki vashiány és vérszegénység sem.

Egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy a C-vitamin szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, és így a szívbetegség megelőzésében is fontos szerepe lehet. Mivel nemcsak a testet, hanem az agyat is védi az oxidatív stresszel szemben, így némi védelmet élvezhetünk az agyat érintő betegségekkel szemben is.

A C-vitamin hatással van a fehérvérsejtekre is. Elősegíti a termelődésüket, ennek köszönhetően a szervezet jobban tud védekezni a fertőzést okozó kórokozókkal szemben.

A legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a vitamint, de elsősorban a citrusokban található meg nagyobb mennyiségben, mint például citrom, narancs, grapefruit, mandarin, de a bogyós gyümölcsök, a paprika, a homoktövis és a csipkebogyó is bővelkedik C-vitaminban. Érdemes tehát törekedni arra, hogy napi szinten részesei legyenek az étrendünknek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 122 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 1277 db bejegyzés
Összes: 42235 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1574
  • e Hét: 8917
  • e Hónap: 25964
  • e Év: 260488
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.