Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Természetes vitaminok
  2018-02-20 21:22:28, kedd
 
 



A természetben a zöldségek, a gyümölcsök és még egyes gyógynövények is tartalmaznak az emberi szervezet számára létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Persze nem csupán a növényekben, hanem az állati eredetű táplálékokban is vannak létfontosságú tápanyagok, nem minden esetben tudjuk csak zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolni kiürült tápanyagraktárainkat.

A-vitamin-tartalmú zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények és egyéb táplálékok: paprika, brokkoli, spenót, sárgarépa, cukkini, petrezselyem, cékla, sárgabarack, rukkola, kapor, görögszéna, pitypang, útifű, bazsalikom, koriander, borsmenta, zsálya, rozmaring, tigrisfű, gabonacsírák, belsőségek, máj, tojássárgája, kukorica, tej, vaj, sajt.

Miben található B-vitamin? A burgonyában, a hüvelyesekben, a fokhagymában, a petrezselyemben, a metélőhagymában, a gombában, a céklában, a banánban, a spenótban, a spárgában, a káposztafélékben, a salátákban, a borsmentában, a korianderben, a pitypangban, a zsályában, az őszi margitvirágban és a görögszénában. A B-vitamin megtalálható továbbá a teljes kiőrlésű gabonákban, a gabonacsírákban, a magvakban, a sertéshúsban, a szárnyasokban, a kagylóban, a zabban, a búzakorpában, a diófélékben, a tejben, a tojásban, a májban, a belsőségekben, a lencsében, a mogyoróban.

A C-vitamin forrásai: paprika, káposztafélék, paradicsom, saláta, petrezselyem, sóska, póréhagyma, cékla, cseresznye, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, homoktövis, fokhagyma, rukkola, kapor, kömény, csipkebogyó, borsmenta, rozmaring, koriander, oregánó, zsálya, görögszéna, kasvirág, pitypang, torma, áfonya, gesztenye, vajbab.

D-vitaminban gazdag ételek: gomba, csipkebogyó, pitypang. Mivel csak kevés növény tartalmazza ezt a vitamint, így D-vitaminhoz legfőképpen állati eredetű termékek útján juthatunk hozzá. Melyek ezek a táplálékok? Tej, tejtermékek, tojás, tonhal, lazac, szardínia, halmájolajak, növényi olajok, vaj és máj.

Milyen termékekben található E-vitamin? A petrezselyemben, a zsályában, a pitypangban, a belsőségekben, a tojássárgájában, a húsokban, a tejben, a gabonatermékekben, a magvakban, a brokkoliban, a spenótban, a búzacsírában, egyes növényi olajokban - napraforgó, búzacsíra, tökmag, olíva, kukorica - és a gabonacsírákban.

Az F-vitamin forrásai: avokádó, kukorica, mogyoró, dió, napraforgó, lenmag, búzacsíra, sütőtök, hal, mandula, búzacsíraolaj, napraforgóolaj.

K-vitamin-tartalmú táplálékok: zöld- és leveles zöldségfélék, halmájolajok, tojássárgája, sertéshús és máj, saláták, gyümölcsök, spenót, káposztafélék, póréhagyma és retek.

P-vitamin-források: citrusfélék, cseresznye, sárgabarack, szeder, csipkebogyó és hajdina.

Milyen táplálékokban található U-vitamin? A salátában, a káposztában, a zöldhagymában, a retekben, a petrezselyemzöldben, a spárgában és a paradicsomban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B12 Vitaminról jó tudni
  2018-02-02 11:11:43, péntek
 
 



Az idegrendszer és a lelki boldogság vitaminja: B12-vitamin

B12-vitaminra van szüksége az agyunknak és az idegrendszerünknek a csontfejlődéshez, és az izmaink csak akkor tudnak egészségesen működni, ha ebből a vitaminból elegendő van a szervezetünkben. Erre a vitaminra van szükségünk, hogy kiegyensúlyozottak, optimisták és szellemileg frissek maradjunk. De ez a vitamin vesz részt az energia- és a vasanyagcserében, illetve a vörösvértestek építésében. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor végtagjaink zsibbadásával, járási nehézséggel és szájgyulladásokkal kell számolnunk, de állandó fáradtság is úrrá lehet rajtunk. Idegesek és akár még depressziósok is lehetünk. Ennek a vitaminnak a hiánya menstruációs panaszokat és még kellemetlen testszagot is képes okozni. A B12-vitamin egyik érdekessége, hogy a hiánytünetek nem azonnal, hanem évek múlva jelentkeznek.

A B12-vitamin talán az egyik legfontosabb vitamin szervezetünk számára. A vegetáriánusok nagy része szenved B12-vitamin-hiánytól, márpedig ha nincs, vagy csak kevés van a szervezetükben belőle, akkor súlyos idegrendszeri zavarokkal kell szembenézniük, de ez a vitamin is tehet például a szklerózis multiplex nevű betegség kialakulásáról.

Milyen táplálékokban lelhető fel ez a vitamin? A májban, az osztrigában, a makrélában, a heringben, a pisztrángban, a szardíniában, a baromfiban, a tejben és a tojássárgájában, vagyis az állati eredetű élelmiszerekben. Ezen kívül rengeteg B12-vitamint tartalmaz még a sörélesztő is. Az élesztők olyan élő anyagoknak számítanak, amelyek ezt a vitamint a természetben képesek szintetizálni. A kagylók és a rákok is sok B12-vitamint tartalmaznak, hiszen a vízből kiszűrt mikroorganizmusokkal táplálkoznak. A tenger más kincsei, mint például az algák vagy a tengeri moszatok is gazdag forrásai a B12-vitaminnak, hiszen ezekben is sok mikroorganizmus található, amelyekkel szinte szimbiózisban élnek együtt.

Amennyiben nincs rendben a bélflóránk, vagyis nem egészséges, akkor ez gátja lehet a B12-vitamin felszívódásának. Idősebbeknek pedig fokozottabban ügyelniük kell ennek a vitaminnak a bevitelére, hiszen a bél felszívóképessége a korral jelentősen lecsökken. A kalcium megtámogatja, elősegíti, hogy a B12-vitamin fel tudjon szívódni, így kalciumban gazdag ételeket is érdemes emellett a vitamin mellett fogyasztani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K-vitamin szerepe cukorbetegségben
  2018-01-28 12:09:14, vasárnap
 
  Az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma világszerte, a betegség gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A keringési rendszerben felhalmozódó glükóz lassan, de biztosan pusztítja a szervezet sejtjeit, a létfontosságú fehérjéket, enzimeket és zsírokat.
Mindezek következtében jelentősen megnő az artériák falán kialakuló plakkok előfordulási esélye, ami különböző szív-, és érrendszeri betegségek előtt nyit utat (stroke, infarktus, stb.).

Szerencsére a természetben számos olyan értékes és hatásos vegyületet találunk, amik képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a kóros szövődmények kialakulását. Ilyen értékes vegyület a K-vitamin is, mely egyes kutatások szerint akár 50%-kal képes csökkenteni a diabétesz rizikóját (American Journal of Clinical Nutrition).

A kutatók szerint a K-vitamin jótékony hatása annak köszönhető, hogy segíti a kalcium kiürülését az erekből, ezáltal képes megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

A K-vitamin legnagyobb mennyiségben a sötét zöld, leveles zöldségekben található: brokkoli, spenót, fejes saláta, stb. Ezek a zöldségek főleg K1-vitamint tartalmaznak, míg a K2-vitamin főleg fermentált ételekből nyerhető.

A szakemberek napi 1000-2200 mcg K-vitamin elfogyasztását javasolják a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzése céljából.

Ma még a K vitamin hatását közömbösítő véralvadás gátlók (Syncumar, Marfarin) nagyon sok ember számára nélkülözhetetlenek, még azon az áron is, hogy ezek a szerek a K vitamin hatását semlegesítik. Ez azonban már nem lesz sokáig így. Az új típusú véralvadásgátlók robbanásszerű elterjedése azt fogja eredményezni, hogy néhány éven belül ezek a K vitamin hatást gátló gyógyszerek ki fognak véglegesen szorulni a gyógyszeres terápiából és arra fogják őket használni, amire eredetileg is kifejlesztették: a patkányok irtására.
Forrás : Link

Top 10 K-vitaminban gazdag étel
Nem nagy ördöngősség úgy étkezni, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk - érdemes azonban ismerni, milyen zöldségben mit találunk. Mi mindenben van például K-vitamin?

Számos ismert és kedvelt gyümölcs, zöldség tartalmaz K-vitamint. Mire mindenre jó azonban ez a vitamin, mihez van rá szükségünk igazán?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges, legfontosabb funkciója azonban a véralvadási folyamat elősegítése. Szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

A kutatók vizsgálják a K-vitamin csontritkulás kezelésében lehetséges szerepét, ahogyan az Alzheimer-kór-, és a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet - a K-vitamin túladagolás - szintén gondot okozhat. Hiánya növeli a vérzés, az osteoporosis (csontritkulás) esélyét, a csonttörés valószínűségét, a véraláfutások is könnyebben kialakulnak. Súlyos esetekben a K-vitamin hiány akár a páciens halálához is vezethet.

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is - vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!


Tinédzsereknek és felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség. Lássuk, milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg!

1. Kelkáposzta
Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.

2. Spenót
Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.

Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

3. Szárított gyógynövények
Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

4. Fűszerek
Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!

5. Halolajak
Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!

6. Szilva
Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.

7. Keresztesvirágú zöldségek
Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.

8. Uborka
Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható...

9. Mángold
Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.

10. Kelbimbó
Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.

A zöldségek mellett azonban az olyan gyümölcsök is K-vitaminban gazdagok, mint az áfonya és a málna - süteményben, turmixban vagy önmagukban is mennyei az ízük!
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Pantoténsav
  2017-10-03 10:14:53, kedd
 
  Pantoténsav nélkül elhízhatunk és kedélytelenné válhatunk

A B5-vitamint nevezzük pantoténsavnak, amelynek kitüntetett szerepe van az energiatermelésben, a zsír lebontásában és hasznosításában, de az erős idegrendszert és a végtagok megfelelő vérellátását is ennek a vitaminnak köszönhetjük. Ez a vitamin megakadályozza, hogy gyulladások alakuljanak ki a szervezetünkben és elősegíti, hogy szellemileg frissek maradjunk, de a stressz leküzdésében is a segítségünkre van. Ha elegendő van ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor jó lesz a koncentráló képességünk és ezáltal a teljesítményünk. A pantoténsavtól a bőrünk és a hajunk is egészséges lesz.

A pantoténsav hiánya olyan panaszokat generálhat, mint például ízületi fájdalmak, szempanaszok, ízületi merevség, de görcsök és zsibbadásszerű érzés is kialakulhat a végtagokban. Ennek a vitaminnak a hiányában repedések keletkezhetnek a szájzugban, de korai őszüléssel és hajhullással is számolnunk kell. Mindemelett ingerlékeny lehetünk, gondok lehetnek a memóriánkkal és még székrekedésünk is lehet.

Milyen táplálékokban van pantoténsav?
A tejben, a májban, a pisztrángban, a heringben, a makrélában, a vadhúsban, a teljes kiőrlésű gabonában, a búzakorpában, a diófélékben, a napraforgómagban, de igen magas koncentrációban van jelen a sörélesztőben és a méhpempőben is. A méhpempő ezenkívül hatékonyan veszi fel a harcot a különféle mikroorganizmusokkal szemben, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is mérsékelni tudja, egyes esetekben pedig meg is szünteti azt.

Ez a vitamin segít a testalkatunkat is megőrizni, illetve karcsúbbá válni. Támogatja a szívműködést, és még az öregedési folyamatokat is képes lassítani, így rendszeres szedésével később jelennek meg az arcunkon a ráncok.


Akik egészségtelenül táplálkoznak, általában mérték nélkül fogyasztanak készételeket, fehér kenyeret, konzerveket, édességeket és cukrot, amely ételek mind B5-vitamint vonnak el a szervezetükből.

Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb finomított élelmiszert fogyasszunk, hiszen ezek a táplálékok vagy csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak pantoténsavat. A hőkezelés szintén tönkreteszi ezt a vitamint. Ha salátát készítünk, akkor óvakodjunk a túlzottan savas, ecetes öntetktől, mert ezek is tönkreteszik ennek a vitaminnak a molekuláit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Őszi vitaminforrások
  2017-10-02 16:30:43, hétfő
 
 



A gyümölcsök meglehetősen fontosak az emberi szervezet számára. Már az ősemberek is rengeteget fogyasztottak belőlük, főleg addig, míg nem tértek át a húsfogyasztásra. A gyümölcsök sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez utóbbit az aszalt gyümölcsök is tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak székrekedés esetén, illetve szerepet játszanak a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Lényeges, hogy mindig friss és idényzöldséget fogyasszunk. Ősszel többek között az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a málna, a földi szeder és a fekete ribizli lelhető fel a piacokon.

A málna, a földi szeder és a fekete ribizli a lágy gyümölcsök csoportjába sorolhatók. Ezeknek a gyümölcsöknek kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, különösképpen a fekete ribizli tartalmaz sokat ebből a vitaminból. A málna ezen kívül kiváló vasforrás is. Az alma és a körte tartalmaz A- és C-vitamint. Ez utóbbi egy kiváló immunerősítő, így érdemes a téli hónapokban minél többet fogyasztani ebből a két gyümölcsből. Ez a két gyümölcs magnéziumban és káliumban is meglehetősen gazdag. Az alma jót tesz az emésztésnek, csökkenti a vér koleszterinszintjét és vizsgálatok igazolják, hogy vírusellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A tápanyagok nagy része a gyümölcsök héja alatt található, így érdemes azt is elfogyasztani, persze csak akkor, ha a gyümölcsök nem voltak vegyszerrel kezelve.

A szilva a csonthéjas gyümölcsök táborát gyarapítja. Kitűnő C-vitamin-forrás és magas a béta-karotin-tartalma. A szilvában kalcium és magnézium is fellelhető. A szilvában rengeteg növényi rost található, amely igencsak jó hatással van az emésztésre. A szilva aszalt formában is kapható. Ha valakinek székrekedése van, akkor előző este áztasson be egy pohárnyi vízbe néhány szilvaszemet, majd másnap reggel fogyassza el a gyümölcsöt, illetve igya meg a folyadékot is. Ez a természetes gyógymód a székrekedés egyik leghatásosabb ellenszere.

A szőlőben sok kalcium, kálium, foszfor és B-vitamin található. Ez utóbbi miatt érdemes többet fogyasztani belőle, ha idegesek és feszültek vagyunk, ugyanis a B-vitamin az egészséges idegrendszeri működést képes biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B-vitamin-komplex
  2017-10-02 16:13:57, hétfő
 
  Ahogy öregszünk, úgy az egészségi állapotunk is hanyatlásnak indulhat. A két leggyakoribb betegség a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a kognitív hanyatlás. A kutatások azt igazolják, hogy a B-vitamin-komplex segíthet megelőzni ezeket az egészségügyi problémákat. A folsav, a B12- és a B6-vitaminok például különösen hasznos szerepet töltenek be az egészséges szívműködésében és a kognitív képességek fenntartásában.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség és sajnos nem csak az idősek körében pusztít. Az Alzheimer-kór általában akkor kerül diagnosztizálásra, amikor az agyban már végbement a pusztító folyamat, amely visszafordíthatatlan. Ennek egyik kiváltó oka az, hogy úgynevezett plakkok keletkeznek az agyban. A másik oka a B-vitaminok alacsony szintje.

A betegség kezdetén a beteg emlékezetkiesésről és memóriazavarokról számol be, majd az agy elkezd zsugorodni és bekövetkezik a teljes agykárosodás, amikor a beteg már képtelen önmagáról gondoskodni, és egyszerűen nem tudja felismerni a környezetében élő, korábban olyannyira szeretett személyeket, de a tájékozódás és az alapvető feladatok elvégzése is gondot okoz számára.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszik egy toxikus aminosav, a homocisztein magas szintje, de az alacsony folsav- és B12-vitamin-szint is oka lehet ennek a betegségnek. A jó hír azonban az, hogy a folsav, illetve a B6- és a B12-vitamin csökkenteni képes a homociszteinszintet, így jelentősen lecsökken az Alzheimer-kór kialakulásának is a kockázata.

A B-vitaminok a szív egészségére is pozitívan hatnak. A megemelkedett homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek - amikor plakkok képződnek az artériák falán - kialakulásának kockázatát is megnöveli, azonban a korábban említett vitaminok képesek lecsökkenteni ezeket a betegségeket. A magas homociszteinszint a szívroham és a stroke kockázatát is megemeli. A B-vitamin antioxidánsként működve eredményesen harcol a szabad gyökökkel szemben is.

Növelheti szervezete folsavszintjét, amennyiben több sötétzöld leveles zöldséget, lazacot, spárgát, céklát, gyökérzöldségeket, bulgurt, búzát és babot fogyaszt. A B6-vitamin megtalálható a csirkében, a pulykában, a lazacban, a lencsében, a napraforgóban, a barna rizsben és a sárgarépában. B12-vitamin-források: marhahús, hal, tej, tojás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
U vitaminról
  2017-02-03 13:22:05, péntek
 
 



U-vitamin, a nyálkahártya védelmezője

Az U-vitamin valójában nem vitamin, de felfedezésekor a tulajdonságai alapján ezt a nevet kapta, így azóta is ezzel a névvel illetik.


További kutatások alapján kiderült, hogy a molekula szerkezete alapján a methionin családba tartozik, ennek ellenére a nevén a mai napig sem változtattak. Ez a vitamin vízben oldódik, az emberi szervezet csak időlegesen képes tárolni. Azért is szükséges ezt a vitamint pótolni, mivel szervezetünk így folyamatosan megőrzi gyors regenerációs képességét.

Az U-vitamin védelmet nyújt a sejtfalak számára, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak a belső, hanem a külső gyulladásokra is gyógyír lehet ez a vitamin. Így alkalmazható például belső és külső fekélyekre egyaránt. Ez a vitamin megtámogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, a legyengült szervezetet felerősíti, és az immunrendszert erősíti.

Az U-vitamin a kezdeti cukorbetegségre és a hasnyálmirigy-gyulladásra is kedvezően hat. Mindemellett a nyálkahártyák védelmét és annak regenerációját is biztosítja. Például megóvja a bél- és a gyomor nyálkahártyájának egészségét.

Az U-vitamin fogyasztása javasolt műtétek előtt és után az esetleges gyulladások megelőzése céljából, de a sejtregeneráció miatt is érdemes ezt a vitamint előtérbe helyezni. Ez a vitamin a szöveti sérülések gyógyulási idejét is képes lecsökkenteni.

Az U-vitaminnak nagy szerepe van a hematómák, a körömágybetegségek és a kelések enyhítésében. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy csökkenti a függőséget, kiváltképpen, ha alkohol- vagy kábítószer-függőségről van szó.

Az U-vitamin megtalálható a paradicsomban, a petrezselyemben, a retekben, a káposztában, a spárgában, a csalánlevélben, a sárgarépában és a banánban.

Ha szervezetünkben nincs elegendő ebből a vitaminból, akkor akár gyomor- vagy nyombélfekéllyel is számolnunk kell. Amennyiben a bélrendszer gyulladásban van vagy elfekélyesedik, akkor az immunrendszerünk is legyengülhet, ezáltal a méreganyagok is könnyedén elszaporodhatnak a szervezetünkben, illetve a sejtek sem lesznek képesek a megfelelő regenerációra. Az U-vitamin pótlása, fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett használható. A patikákban kapszula, illetve tabletta formában kapható, de csak vényköteles formában. Kúraszerűen szokták javasolni a fogyasztását. Ilyenkor egy hónapon keresztül mindennap szükséges fogyasztani, és ezt évente három vagy akár négy alkalommal kell megismételni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A K2-vitamin
  2016-09-27 21:56:14, kedd
 
  A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több feladata is van, hogy szerveztünk megfelelően tudjon működni. Egyik ilyen szerep a véralvadás szabályozása, vagyis segítséget nyújt a fehérjék összetapadásában. Ezen kívül a K-vitamin fontos a csontok növekedéséhez, regenerációjához, a kalcium felhasználásához, a sejtek növekedéséhez és az idegsejtek egészségének megőrzéséhez. Amennyiben szervezetünk K-vitamin-hiánnyal küzd, akkor fennáll a veszélye a csontritkulásnak, az érelmeszesedésnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, illetve a csontjaink törékennyé is válhatnak.

A K-vitaminnak két formája ismert, a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. Körülbelül 30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket. Az életkor előrehaladtával csontjaink mennyisége jelentősen lecsökken, pontosabban a csontok gyorsabban bomlanak, mint ahogyan újraképződnek. A K2-vitaminnak tehát a csontképző folyamatban van jelentős feladata és a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt. Segítségével a kalcium a csontokhoz akadálytalanul el tud jutni, be tud épülni, így segítve elő, hogy a csontok egészségesek maradjanak, vagyis a szerkezetük és sűrűségük is megfelelő legyen.

A K2-vitamin abban is segítséget nyújt, hogy a kalcium a csontokban és ne más helyeken rakódjon le. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen végbe, egy oszteokalcin nevű fehérjére van szükség, amely segíti a kalcium csontokba való beépülését is, de ehhez mindenképpen szüksége van a K2-vitamin jelenlétére. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy ha a szervezetben nincs elegendő K2-vitamin, akkor ez jelentősen csökkenti az aktív oszteokalcin fehérje szintjét, amely a csonttörés veszélyét hordozza magában. Mivel a változókor után a nőknél jelentősen csökkenhet a csontsűrűség, ezért mindig ügyelni kell a K2-vitamin pótlására. Egy másik kutatás során pedig azt bizonyították be, hogy a K2-vitaminnak igenis nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kalcium nehogy az artériák falán rakódjon le, vagyis ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében is.

Az élelmiszerek nagy része csak kis mennyiségben tartalmaz K2-vitamint, de azért a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben van belőle valamennyi. A feta sajtban, a kéksajtban vagy a cheddarban van némi K2-vitamin, de jelen van például a csirkében vagy a marhában, az állati zsírokban és belsőségekben is. K1-vitamin elég nagy mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben, de a K2-vitamin szinte csak az erjesztett, savanyított zöldségekben és ételekben található meg, mint például a kefir vagy a savanyú káposzta. Érdemes ezt a vitamint pótolni, ha K2-vitamin-hiánnyal küzdünk, még akkor is, ha a vastagbél baktériumai is termelnek valamennyit ebből a vitaminból.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Miért fontos a szervezet számára a C-vitamin?
  2013-12-30 21:50:24, hétfő
 
 


A C-vitamin vízben oldódik, ezért az emberi szervezet kevés tárolási lehetőséggel rendelkezik, csak bizonyos mennyiséget vagyunk képesek felvenni belőle. Közben a létfontosságú vitamin nem csak a működőképes immunrendszer szempontjából fontos. Támogatja a szervezetet a kollagéntermelésben a normális bőr és csontfunkció érdekében, hozzájárul az oxidatív stressz elleni sejtvédelemhez, az idegrendszer normális működéséhez, és fokozza a szervezetbe történő vasfelvételt.

Nézzük részletesebben, miért olyan fontos a C-vitamin a szervezetünk számára:

Csekély tárolási lehetőség: A C-vitamint a szervezet csak nagyon korlátozott mértékben tudja tárolni. Mintegy 3 gramm tartalékra van lehetőség egy felnőtt embernél. Legnagyobb arányban pl. a mellékvesékben, a szemlencsében, az agyban, a májban és az izomzatban található meg.
Korlátozott felvétel a szervezetbe: Az emberi szervezet a C-vitamint csak korlátozott mennyiségben képes felszívni. Amikor C-vitamint veszünk fel, az a véráramon keresztül jut el a szervekhez. A vérbe való bejutás, az úgynevezett reszorpció (felszívódás) részben már a száj nyálkahártyájában megtörténik, túlnyomórészt azonban a vékonybélben zajlik le. A fölösleges C-vitamin változatlan formában kiválasztódik.
Az immunrendszer támogatása: A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.
C-vitamin és sejtvédelem: A C-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen.
Fontos a bőr, az ízületek, a csontok és a fogak felépítéséhez: A bőr, a kötőszövet, a csontok, a fogak és az ízületek egyik fontos építőeleme a kollagén. A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez, és a bőr, a csontok és a fogak normális működéséhez.
Vasfelvétel: A C-vitamin fokozza a vasfelvételt.
Tavasszal, nyáron és ősszel folyamodhatunk regionális termékekhez, hogy a C-vitamin-szükségletünket fedezzük. Télen az ellátás valamivel nehezebb. Bár kapható sok távoli országból származó gyümölcs és zöldség, ezek magas C-vitamin-tartalma a hosszú szállítás és tárolás miatt kérdéses.

Tudta például, hogy...

egy frissen szedett alma kb. 10 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, és 11 hét tárolás után 3 °C-on már csak 5 mg-ot? A C-vitamin-tartalmának felét elveszíti csak a tárolás révén.
az éretlenül leszedett import gyümölcs jelentősen kevesebb vitamint tartalmaz? Döntő szerepet játszik az érettségi fok a betakarításkor.
a C-vitamin a levegőn lebomlik? Az oxidációs folyamat felismerhető pl. a megvágott alma barnás elszíneződésén. Ezért a gyümölcsöt és nyers zöldséget röviddel felaprítás után fogyasszuk el.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K2 vitamin
  2013-12-20 06:42:01, péntek
 
  A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".

A K1 vitamin, amit bőven megtalálunk a zöld növényekben (brokkoli, spenót, saláta, sóska, stb.) ilyen tulajdonsággal nem rendelkezik.

A D, az A, a K2 és a C vitamin optimális aránya mellett nagyon hatékonyan védekezhetünk az influenza és a nátha vírusokkal szemben, de külön-külön ezek a vitaminok, önmagukban nem védenek.
A K2 vitamin nem a csak rákbetegségek kialakulása ellen véd, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is jelentős mértékben csökkenti (kb. 60%-kal, Rotterdam study).

Nagyon gazdag K2 vitamin forrás a libamáj, a kacsamáj, a tojás és talán a tej is. A talán magyarázata nagyon egyszerű. Kiderült az utóbbi évek vizsgálataiból, hogy a legeltetett tehenek tejének a K2 vitamin tartalma 50-szerese az istállóban tartott és takarmánnyal etetett tehenek tejéhez képest.

A napi K2 vitamin igényünk feltehetően 45mg. Megfelelő K2 vitamin ellátottság mellett még az igen nagy adag D vitamin is elveszti toxikus hatását (több tízezer egység/nap).

A szervezetünk nem képes a K2 vitamint raktározni, noha egyértelműen zsíroldékony vitaminról van szó. Ezért naponta kell fogyasztanunk egy kis biovajat, biotejszínt, biotejet (aminek köze sincs az áruházak polcain kapható kocka tejekhez) vagy egy-két db tanyasi tojást és aki teheti, ne hagyja az asztalon a libamájat, kacsamájat soha sem.

A tehéntej A vitamin tartalma nem túl magas, viszont a legeltetett tehenek tejének magas a karotinoid tartalma (amik az A vitamin előanyagai). Ebből a szempontból kiemelendő a kecsketej, mert ennek az A vitamin tartalma négyszer magasabb, mint a tehéntejé (viszont karotinokban szegényebb, ezért a kecsketej és a sajt színe mindig fehér és soha nem sárgás árnyalatú).

Az optimális arány felnőttekben: napi 2000 IU D3 vitamin, napi 2000 IU A vitamin, napi 45mg K2 vitamin és napi 1000mg C vitamin.

Ezt kb. tíz perc napozással vagy 10dkg olajos hallal, napi 2db bio tojás, napi 2dl bio tej, vagy 2dkg bio vaj és egy marék fekete ribizli, 3 citrom, 20dkg savanyú káposzta, két szép paprika és fél liter csipke tea fogyasztásával természetesen is biztosíthatjuk.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 234 db bejegyzés
e év: 361 db bejegyzés
Összes: 34756 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3493
  • e Hét: 26982
  • e Hónap: 108718
  • e Év: 241502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.