Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
A kellem és a báj vitaminja: PABA
  2018-04-14 21:12:15, szombat
 
  Amennyiben elegendő van ebből a vitaminból - para-amino-benzoesavból - a szervezetünkben, akkor nem kell tartanunk attól, hogy szépségünket elveszítjük, hiszen ez a vitamin biztosítja számunka, hogy arcbőrünk sokáig egészséges és ránctalan, hajunk dús és fényes legyen, illetve ennek a vitaminnak köszönhetjük azt is, ha csak később kezdünk el őszülni. Egyes kutatók szerint amennyiben szervezetünket rendszeresen ellátnánk ezzel a vitaminnal, soha nem kellene törődnünk a szépségünk miatt. Az állatok nagy részén azért nem látszanak az öregedés jelei, mert tele van a szervezetük ezzel a vitaminnal. Gondoljunk csak egy madárra vagy egy őzre. Szinte ugyanúgy néznek ki mindig, mint születésük pillanatában, és ezt a PABÁ-nak köszönhetik. Emiatt van az, hogy a bundájuk vagy a tollazatuk életük utolsó szakaszáig is ugyanolyan dús, fényes és egészséges.

Viszont ha mi, emberek hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, akkor különféle bőrbetegségekkel és bőrelváltozásokkal kell számolnunk, de a hajunk is elkezd hullani és az őszülés réme is korán elkezd fenyegetni bennünket. Emellett gyakran tapasztalhatunk fáradtságot, ingerlékenységet, idegrendszeri zavarokat és még fejfájással és emésztési zavarokkal is számolnunk kell.

A PABA mindezeken kívül szerepet játszik a fehérjék lebontásában és a vörösvértestek képzésében, amelyeknek egyik kitüntetett feladata, hogy a sejtjeinket oxigénnel lássák el.

Egyes vitaminok képtelenek lennének egymás nélkül létezni , így egymást kölcsönösen segítik, támogatják. A PABA például a belekbe kerülve arra ösztönzi a baktériumokat, hogy folsavat termeljenek, amely pedig a pantoténsav előállítását segíti elő. A PABÁ-t a szervezetünk is elő tudja állítani, de megtalálható ezen kívül a sörélesztőben, a búzacsírában, a májban és a joghurtban is.

Akinek PABA-hiánya van, a napon is könnyen leéghet. Ez a vitamin ugyanis jelentősen képes lecsökkenteni a leégés kialakulásának a kockázatát. A PABA a vitiligo nevű bőrbetegség - pigmenthiányos fehér foltok az arcon és a kézen - gyógyításában is bizonyított. Akik ebben a betegségben szenvednek és elegendő vitamint tartalmaz a szervezetük, az állapotuk jelentős mértékben javulhat, de a betegség akár örökre el is tűnhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
"E" vitaminról
  2018-04-13 09:11:37, péntek
 
  Testünk rendfenntartója: E-vitamin :

E-vitaminra minden embernek szüksége van. De mi történik velünk, ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben? Ebben az esetben romolhat a látásunk, gyulladások alakulhatnak ki az emésztőrendszerben, szívbetegséggel és nehezen gyógyuló sebekkel is számolnunk kell. A bőrünk hamarabb fog ráncosodni, megöregedni, csökkeni fog a teljesítményünk, fáradtak, ideges leszünk, és emellett még a koncentráló képességünk és a teljesítményünk is csökkeni fog.

Az E-vitaminnak fontos szerepe van az egészséges keringés fenntartásában, megakadályozza a vérrögök képződését és a véralvadást. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk és kihagyjuk az étrendünkből az olyan ételeket, mint például a fehér lisztből készült kenyerek és péksütemények, zsíros, fűszeres és cukros ételek, mert ezek az ételek elősegítik az érelmeszesedés és az érszűkület kialakulásának az esélyét. Akik képtelenek lemondani a zsírosabb ételekről, feltétlenül gondoskodjanak az E-vitamin-bevitelről is.

Az E-vitamin elősegíti a sejtlégzést, de szervezetünk mirigyei is védelmet élvezhetnek általa. Ilyenek például a csecsemőmirigy vagy éppen az agyalapi mirigy. Nőkre és férfiakra is veszélyt jelent, ha túl kevés E-vitamin van a szervezetükben. A nőknél a méh működési zavarait idézheti elő, míg férfiak esetében nem termelődik elegendő sperma, ami terméketlenséget okozhat.

Az E-vitamin képes a szervezetben kialakuló gyulladásokat megakadályozni, de hiánya hajlamossá tehet bennünket a gyulladásos megbetegedésekre.

Fontos, hogy a naponta felvett táplálékban elegendő E-vitamin legyen, ugyanis ha nincs elegendő mennyiségben jele a szervezetünkben, akkor a testünkben lévő zsírok megavasodnak, amelynek szemmel látható jelei a kézfejen megjelenő öregségi foltok.

Sokan szeretnek bulizni, és ilyenkor sokan alkoholt is fogyasztanak, illetve dohányoznak. Viszont ha másnap E-vitaminban gazdag táplálékot vesznek magunkhoz, akkor csökkenthetik az alkoholizálás és a dohányzás negatív és káros hatásait.
Milyen táplálékokkal vehetünk magunkhoz E-vitamint? Mandulával, diófélékkel, földimogyoróval, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, tojással, tejjel és hidegen sajtolt növényi olajokkal. Ez utóbbiakat mindenképpen előnyben kell részesíteni a feldolgozott olajokkal szemben, ugyanis ezek a finomítás során vitamintartalmuk nagy részét elveszítik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B6-vitamin-hiány: a százféle egészségügyi gond okozója
  2018-03-18 16:30:41, vasárnap
 
 



A B6-vitamin, vagy más néven a piridoxin, pontosabban annak hiánya több mint 100-féle egészségügyi panaszt generálhat az emberi szervezetben. Most csak néhány ezen tünetek közül: keringési zavarok, ízületi gyulladás, izomgyengeség, kar- és lábzsibbadás, fáradtság, szorongás, rossz hangulat, depresszió, ingerlékenység, idegesség, repedezett szájzug és hajhullás.

A piridoxin részt vesz a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, a fehérjefeldolgozásban és a vörösvértestek termelésében. Biztosítja a nátrium és a kálium egyensúlyát az emberi szervezetben, szabályozza a vércukorszintet és az egészséges idegműködést. Legfontosabb feladata azonban az aminosavak és a fehérje építőköveinek anyagcseréjében van.

A mai teljesítményorientált világban az emberek többsége lót-fut, rohan, állandó feszültségben él és bizony sok-sok konfliktussal kell szembenéznie. Ezeknek az embereknek fokozottabban ügyelniük kell a B6-vitamin-bevitelre. De azoknak a nőknek is gondot kell fordítaniuk a piridoxinbevitelre, akik a menopauzába léptek, hiszen ez megakadályozza a csontritkulás gyors előrehaladását. A piridoxin mellett folsavra és B12-vitaminra is szükségük van, hiszen ez a hármas elősegíti, hogy a metionin ciszteinné és ne homociszteinné alakuljon. Ez utóbbi negatív hatással van ugyanis a csontok szerkezetére és ez megnöveli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Amennyiben valaki túl sok sós ételt vagy túl kevés B6-vitamint fogyaszt, akkor a teste vizesedésre, ödémára lesz hajlamos, ami nemcsak a lábakon, a karokon, hanem az arcon is szemmel láthatóvá válik. Sok esetben a nagy hasnak is az az oka, hogy az illetőnek nincs elegendő piridoxin a szervezetében.

A piridoxin az egyenletes vércukorszintet is biztosítani tudja. Az emberek nagy része glükózhiányban szenved, amely sokféle kellemetlen tünetet képes produkálni. Ilyenek többek között a fáradtság, a kedvetlenség, az állandó idegesség és ingerlékenység, illetve az alvási nehézségek. Egyes személyeknek fokozottabban kell ügyelniük ennek a vitaminnak a bevitelére, pótlására. Például idősebb korban azoknak, akik szívpanaszokkal küzdenek, akik stresszes életmódot folytatnak, az állapotos hölgyeknek, azoknak a nőknek, akik fogamzásgátló tablettát szednek, illetve akiknek rendszeresen alacsony a vércukorszintjük, sőt még a menstruáció előtti időszakban is érdemes odafigyelni a piridoxin bevitelére.
Piridoxinban gazdag ételek: hal, máj, szárnyasok, búzacsíra, diófélék, teljes kiőrlésű gabona, paraj, avokádó, banán.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Természetes vitaminok
  2018-02-20 21:22:28, kedd
 
 



A természetben a zöldségek, a gyümölcsök és még egyes gyógynövények is tartalmaznak az emberi szervezet számára létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Persze nem csupán a növényekben, hanem az állati eredetű táplálékokban is vannak létfontosságú tápanyagok, nem minden esetben tudjuk csak zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolni kiürült tápanyagraktárainkat.

A-vitamin-tartalmú zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények és egyéb táplálékok: paprika, brokkoli, spenót, sárgarépa, cukkini, petrezselyem, cékla, sárgabarack, rukkola, kapor, görögszéna, pitypang, útifű, bazsalikom, koriander, borsmenta, zsálya, rozmaring, tigrisfű, gabonacsírák, belsőségek, máj, tojássárgája, kukorica, tej, vaj, sajt.

Miben található B-vitamin? A burgonyában, a hüvelyesekben, a fokhagymában, a petrezselyemben, a metélőhagymában, a gombában, a céklában, a banánban, a spenótban, a spárgában, a káposztafélékben, a salátákban, a borsmentában, a korianderben, a pitypangban, a zsályában, az őszi margitvirágban és a görögszénában. A B-vitamin megtalálható továbbá a teljes kiőrlésű gabonákban, a gabonacsírákban, a magvakban, a sertéshúsban, a szárnyasokban, a kagylóban, a zabban, a búzakorpában, a diófélékben, a tejben, a tojásban, a májban, a belsőségekben, a lencsében, a mogyoróban.

A C-vitamin forrásai: paprika, káposztafélék, paradicsom, saláta, petrezselyem, sóska, póréhagyma, cékla, cseresznye, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, homoktövis, fokhagyma, rukkola, kapor, kömény, csipkebogyó, borsmenta, rozmaring, koriander, oregánó, zsálya, görögszéna, kasvirág, pitypang, torma, áfonya, gesztenye, vajbab.

D-vitaminban gazdag ételek: gomba, csipkebogyó, pitypang. Mivel csak kevés növény tartalmazza ezt a vitamint, így D-vitaminhoz legfőképpen állati eredetű termékek útján juthatunk hozzá. Melyek ezek a táplálékok? Tej, tejtermékek, tojás, tonhal, lazac, szardínia, halmájolajak, növényi olajok, vaj és máj.

Milyen termékekben található E-vitamin? A petrezselyemben, a zsályában, a pitypangban, a belsőségekben, a tojássárgájában, a húsokban, a tejben, a gabonatermékekben, a magvakban, a brokkoliban, a spenótban, a búzacsírában, egyes növényi olajokban - napraforgó, búzacsíra, tökmag, olíva, kukorica - és a gabonacsírákban.

Az F-vitamin forrásai: avokádó, kukorica, mogyoró, dió, napraforgó, lenmag, búzacsíra, sütőtök, hal, mandula, búzacsíraolaj, napraforgóolaj.

K-vitamin-tartalmú táplálékok: zöld- és leveles zöldségfélék, halmájolajok, tojássárgája, sertéshús és máj, saláták, gyümölcsök, spenót, káposztafélék, póréhagyma és retek.

P-vitamin-források: citrusfélék, cseresznye, sárgabarack, szeder, csipkebogyó és hajdina.

Milyen táplálékokban található U-vitamin? A salátában, a káposztában, a zöldhagymában, a retekben, a petrezselyemzöldben, a spárgában és a paradicsomban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B12 Vitaminról jó tudni
  2018-02-02 11:11:43, péntek
 
 



Az idegrendszer és a lelki boldogság vitaminja: B12-vitamin

B12-vitaminra van szüksége az agyunknak és az idegrendszerünknek a csontfejlődéshez, és az izmaink csak akkor tudnak egészségesen működni, ha ebből a vitaminból elegendő van a szervezetünkben. Erre a vitaminra van szükségünk, hogy kiegyensúlyozottak, optimisták és szellemileg frissek maradjunk. De ez a vitamin vesz részt az energia- és a vasanyagcserében, illetve a vörösvértestek építésében. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor végtagjaink zsibbadásával, járási nehézséggel és szájgyulladásokkal kell számolnunk, de állandó fáradtság is úrrá lehet rajtunk. Idegesek és akár még depressziósok is lehetünk. Ennek a vitaminnak a hiánya menstruációs panaszokat és még kellemetlen testszagot is képes okozni. A B12-vitamin egyik érdekessége, hogy a hiánytünetek nem azonnal, hanem évek múlva jelentkeznek.

A B12-vitamin talán az egyik legfontosabb vitamin szervezetünk számára. A vegetáriánusok nagy része szenved B12-vitamin-hiánytól, márpedig ha nincs, vagy csak kevés van a szervezetükben belőle, akkor súlyos idegrendszeri zavarokkal kell szembenézniük, de ez a vitamin is tehet például a szklerózis multiplex nevű betegség kialakulásáról.

Milyen táplálékokban lelhető fel ez a vitamin? A májban, az osztrigában, a makrélában, a heringben, a pisztrángban, a szardíniában, a baromfiban, a tejben és a tojássárgájában, vagyis az állati eredetű élelmiszerekben. Ezen kívül rengeteg B12-vitamint tartalmaz még a sörélesztő is. Az élesztők olyan élő anyagoknak számítanak, amelyek ezt a vitamint a természetben képesek szintetizálni. A kagylók és a rákok is sok B12-vitamint tartalmaznak, hiszen a vízből kiszűrt mikroorganizmusokkal táplálkoznak. A tenger más kincsei, mint például az algák vagy a tengeri moszatok is gazdag forrásai a B12-vitaminnak, hiszen ezekben is sok mikroorganizmus található, amelyekkel szinte szimbiózisban élnek együtt.

Amennyiben nincs rendben a bélflóránk, vagyis nem egészséges, akkor ez gátja lehet a B12-vitamin felszívódásának. Idősebbeknek pedig fokozottabban ügyelniük kell ennek a vitaminnak a bevitelére, hiszen a bél felszívóképessége a korral jelentősen lecsökken. A kalcium megtámogatja, elősegíti, hogy a B12-vitamin fel tudjon szívódni, így kalciumban gazdag ételeket is érdemes emellett a vitamin mellett fogyasztani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K-vitamin szerepe cukorbetegségben
  2018-01-28 12:09:14, vasárnap
 
  Az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma világszerte, a betegség gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A keringési rendszerben felhalmozódó glükóz lassan, de biztosan pusztítja a szervezet sejtjeit, a létfontosságú fehérjéket, enzimeket és zsírokat.
Mindezek következtében jelentősen megnő az artériák falán kialakuló plakkok előfordulási esélye, ami különböző szív-, és érrendszeri betegségek előtt nyit utat (stroke, infarktus, stb.).

Szerencsére a természetben számos olyan értékes és hatásos vegyületet találunk, amik képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a kóros szövődmények kialakulását. Ilyen értékes vegyület a K-vitamin is, mely egyes kutatások szerint akár 50%-kal képes csökkenteni a diabétesz rizikóját (American Journal of Clinical Nutrition).

A kutatók szerint a K-vitamin jótékony hatása annak köszönhető, hogy segíti a kalcium kiürülését az erekből, ezáltal képes megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

A K-vitamin legnagyobb mennyiségben a sötét zöld, leveles zöldségekben található: brokkoli, spenót, fejes saláta, stb. Ezek a zöldségek főleg K1-vitamint tartalmaznak, míg a K2-vitamin főleg fermentált ételekből nyerhető.

A szakemberek napi 1000-2200 mcg K-vitamin elfogyasztását javasolják a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzése céljából.

Ma még a K vitamin hatását közömbösítő véralvadás gátlók (Syncumar, Marfarin) nagyon sok ember számára nélkülözhetetlenek, még azon az áron is, hogy ezek a szerek a K vitamin hatását semlegesítik. Ez azonban már nem lesz sokáig így. Az új típusú véralvadásgátlók robbanásszerű elterjedése azt fogja eredményezni, hogy néhány éven belül ezek a K vitamin hatást gátló gyógyszerek ki fognak véglegesen szorulni a gyógyszeres terápiából és arra fogják őket használni, amire eredetileg is kifejlesztették: a patkányok irtására.
Forrás : Link

Top 10 K-vitaminban gazdag étel
Nem nagy ördöngősség úgy étkezni, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk - érdemes azonban ismerni, milyen zöldségben mit találunk. Mi mindenben van például K-vitamin?

Számos ismert és kedvelt gyümölcs, zöldség tartalmaz K-vitamint. Mire mindenre jó azonban ez a vitamin, mihez van rá szükségünk igazán?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges, legfontosabb funkciója azonban a véralvadási folyamat elősegítése. Szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

A kutatók vizsgálják a K-vitamin csontritkulás kezelésében lehetséges szerepét, ahogyan az Alzheimer-kór-, és a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet - a K-vitamin túladagolás - szintén gondot okozhat. Hiánya növeli a vérzés, az osteoporosis (csontritkulás) esélyét, a csonttörés valószínűségét, a véraláfutások is könnyebben kialakulnak. Súlyos esetekben a K-vitamin hiány akár a páciens halálához is vezethet.

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is - vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!


Tinédzsereknek és felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség. Lássuk, milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg!

1. Kelkáposzta
Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.

2. Spenót
Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.

Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

3. Szárított gyógynövények
Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

4. Fűszerek
Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!

5. Halolajak
Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!

6. Szilva
Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.

7. Keresztesvirágú zöldségek
Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.

8. Uborka
Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható...

9. Mángold
Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.

10. Kelbimbó
Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.

A zöldségek mellett azonban az olyan gyümölcsök is K-vitaminban gazdagok, mint az áfonya és a málna - süteményben, turmixban vagy önmagukban is mennyei az ízük!
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Pantoténsav
  2017-10-03 10:14:53, kedd
 
  Pantoténsav nélkül elhízhatunk és kedélytelenné válhatunk

A B5-vitamint nevezzük pantoténsavnak, amelynek kitüntetett szerepe van az energiatermelésben, a zsír lebontásában és hasznosításában, de az erős idegrendszert és a végtagok megfelelő vérellátását is ennek a vitaminnak köszönhetjük. Ez a vitamin megakadályozza, hogy gyulladások alakuljanak ki a szervezetünkben és elősegíti, hogy szellemileg frissek maradjunk, de a stressz leküzdésében is a segítségünkre van. Ha elegendő van ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor jó lesz a koncentráló képességünk és ezáltal a teljesítményünk. A pantoténsavtól a bőrünk és a hajunk is egészséges lesz.

A pantoténsav hiánya olyan panaszokat generálhat, mint például ízületi fájdalmak, szempanaszok, ízületi merevség, de görcsök és zsibbadásszerű érzés is kialakulhat a végtagokban. Ennek a vitaminnak a hiányában repedések keletkezhetnek a szájzugban, de korai őszüléssel és hajhullással is számolnunk kell. Mindemelett ingerlékeny lehetünk, gondok lehetnek a memóriánkkal és még székrekedésünk is lehet.

Milyen táplálékokban van pantoténsav?
A tejben, a májban, a pisztrángban, a heringben, a makrélában, a vadhúsban, a teljes kiőrlésű gabonában, a búzakorpában, a diófélékben, a napraforgómagban, de igen magas koncentrációban van jelen a sörélesztőben és a méhpempőben is. A méhpempő ezenkívül hatékonyan veszi fel a harcot a különféle mikroorganizmusokkal szemben, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is mérsékelni tudja, egyes esetekben pedig meg is szünteti azt.

Ez a vitamin segít a testalkatunkat is megőrizni, illetve karcsúbbá válni. Támogatja a szívműködést, és még az öregedési folyamatokat is képes lassítani, így rendszeres szedésével később jelennek meg az arcunkon a ráncok.


Akik egészségtelenül táplálkoznak, általában mérték nélkül fogyasztanak készételeket, fehér kenyeret, konzerveket, édességeket és cukrot, amely ételek mind B5-vitamint vonnak el a szervezetükből.

Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb finomított élelmiszert fogyasszunk, hiszen ezek a táplálékok vagy csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak pantoténsavat. A hőkezelés szintén tönkreteszi ezt a vitamint. Ha salátát készítünk, akkor óvakodjunk a túlzottan savas, ecetes öntetktől, mert ezek is tönkreteszik ennek a vitaminnak a molekuláit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Őszi vitaminforrások
  2017-10-02 16:30:43, hétfő
 
 



A gyümölcsök meglehetősen fontosak az emberi szervezet számára. Már az ősemberek is rengeteget fogyasztottak belőlük, főleg addig, míg nem tértek át a húsfogyasztásra. A gyümölcsök sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez utóbbit az aszalt gyümölcsök is tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak székrekedés esetén, illetve szerepet játszanak a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Lényeges, hogy mindig friss és idényzöldséget fogyasszunk. Ősszel többek között az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a málna, a földi szeder és a fekete ribizli lelhető fel a piacokon.

A málna, a földi szeder és a fekete ribizli a lágy gyümölcsök csoportjába sorolhatók. Ezeknek a gyümölcsöknek kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, különösképpen a fekete ribizli tartalmaz sokat ebből a vitaminból. A málna ezen kívül kiváló vasforrás is. Az alma és a körte tartalmaz A- és C-vitamint. Ez utóbbi egy kiváló immunerősítő, így érdemes a téli hónapokban minél többet fogyasztani ebből a két gyümölcsből. Ez a két gyümölcs magnéziumban és káliumban is meglehetősen gazdag. Az alma jót tesz az emésztésnek, csökkenti a vér koleszterinszintjét és vizsgálatok igazolják, hogy vírusellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A tápanyagok nagy része a gyümölcsök héja alatt található, így érdemes azt is elfogyasztani, persze csak akkor, ha a gyümölcsök nem voltak vegyszerrel kezelve.

A szilva a csonthéjas gyümölcsök táborát gyarapítja. Kitűnő C-vitamin-forrás és magas a béta-karotin-tartalma. A szilvában kalcium és magnézium is fellelhető. A szilvában rengeteg növényi rost található, amely igencsak jó hatással van az emésztésre. A szilva aszalt formában is kapható. Ha valakinek székrekedése van, akkor előző este áztasson be egy pohárnyi vízbe néhány szilvaszemet, majd másnap reggel fogyassza el a gyümölcsöt, illetve igya meg a folyadékot is. Ez a természetes gyógymód a székrekedés egyik leghatásosabb ellenszere.

A szőlőben sok kalcium, kálium, foszfor és B-vitamin található. Ez utóbbi miatt érdemes többet fogyasztani belőle, ha idegesek és feszültek vagyunk, ugyanis a B-vitamin az egészséges idegrendszeri működést képes biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B-vitamin-komplex
  2017-10-02 16:13:57, hétfő
 
  Ahogy öregszünk, úgy az egészségi állapotunk is hanyatlásnak indulhat. A két leggyakoribb betegség a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a kognitív hanyatlás. A kutatások azt igazolják, hogy a B-vitamin-komplex segíthet megelőzni ezeket az egészségügyi problémákat. A folsav, a B12- és a B6-vitaminok például különösen hasznos szerepet töltenek be az egészséges szívműködésében és a kognitív képességek fenntartásában.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség és sajnos nem csak az idősek körében pusztít. Az Alzheimer-kór általában akkor kerül diagnosztizálásra, amikor az agyban már végbement a pusztító folyamat, amely visszafordíthatatlan. Ennek egyik kiváltó oka az, hogy úgynevezett plakkok keletkeznek az agyban. A másik oka a B-vitaminok alacsony szintje.

A betegség kezdetén a beteg emlékezetkiesésről és memóriazavarokról számol be, majd az agy elkezd zsugorodni és bekövetkezik a teljes agykárosodás, amikor a beteg már képtelen önmagáról gondoskodni, és egyszerűen nem tudja felismerni a környezetében élő, korábban olyannyira szeretett személyeket, de a tájékozódás és az alapvető feladatok elvégzése is gondot okoz számára.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszik egy toxikus aminosav, a homocisztein magas szintje, de az alacsony folsav- és B12-vitamin-szint is oka lehet ennek a betegségnek. A jó hír azonban az, hogy a folsav, illetve a B6- és a B12-vitamin csökkenteni képes a homociszteinszintet, így jelentősen lecsökken az Alzheimer-kór kialakulásának is a kockázata.

A B-vitaminok a szív egészségére is pozitívan hatnak. A megemelkedett homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek - amikor plakkok képződnek az artériák falán - kialakulásának kockázatát is megnöveli, azonban a korábban említett vitaminok képesek lecsökkenteni ezeket a betegségeket. A magas homociszteinszint a szívroham és a stroke kockázatát is megemeli. A B-vitamin antioxidánsként működve eredményesen harcol a szabad gyökökkel szemben is.

Növelheti szervezete folsavszintjét, amennyiben több sötétzöld leveles zöldséget, lazacot, spárgát, céklát, gyökérzöldségeket, bulgurt, búzát és babot fogyaszt. A B6-vitamin megtalálható a csirkében, a pulykában, a lazacban, a lencsében, a napraforgóban, a barna rizsben és a sárgarépában. B12-vitamin-források: marhahús, hal, tej, tojás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
U vitaminról
  2017-02-03 13:22:05, péntek
 
 



U-vitamin, a nyálkahártya védelmezője

Az U-vitamin valójában nem vitamin, de felfedezésekor a tulajdonságai alapján ezt a nevet kapta, így azóta is ezzel a névvel illetik.


További kutatások alapján kiderült, hogy a molekula szerkezete alapján a methionin családba tartozik, ennek ellenére a nevén a mai napig sem változtattak. Ez a vitamin vízben oldódik, az emberi szervezet csak időlegesen képes tárolni. Azért is szükséges ezt a vitamint pótolni, mivel szervezetünk így folyamatosan megőrzi gyors regenerációs képességét.

Az U-vitamin védelmet nyújt a sejtfalak számára, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak a belső, hanem a külső gyulladásokra is gyógyír lehet ez a vitamin. Így alkalmazható például belső és külső fekélyekre egyaránt. Ez a vitamin megtámogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, a legyengült szervezetet felerősíti, és az immunrendszert erősíti.

Az U-vitamin a kezdeti cukorbetegségre és a hasnyálmirigy-gyulladásra is kedvezően hat. Mindemellett a nyálkahártyák védelmét és annak regenerációját is biztosítja. Például megóvja a bél- és a gyomor nyálkahártyájának egészségét.

Az U-vitamin fogyasztása javasolt műtétek előtt és után az esetleges gyulladások megelőzése céljából, de a sejtregeneráció miatt is érdemes ezt a vitamint előtérbe helyezni. Ez a vitamin a szöveti sérülések gyógyulási idejét is képes lecsökkenteni.

Az U-vitaminnak nagy szerepe van a hematómák, a körömágybetegségek és a kelések enyhítésében. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy csökkenti a függőséget, kiváltképpen, ha alkohol- vagy kábítószer-függőségről van szó.

Az U-vitamin megtalálható a paradicsomban, a petrezselyemben, a retekben, a káposztában, a spárgában, a csalánlevélben, a sárgarépában és a banánban.

Ha szervezetünkben nincs elegendő ebből a vitaminból, akkor akár gyomor- vagy nyombélfekéllyel is számolnunk kell. Amennyiben a bélrendszer gyulladásban van vagy elfekélyesedik, akkor az immunrendszerünk is legyengülhet, ezáltal a méreganyagok is könnyedén elszaporodhatnak a szervezetünkben, illetve a sejtek sem lesznek képesek a megfelelő regenerációra. Az U-vitamin pótlása, fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett használható. A patikákban kapszula, illetve tabletta formában kapható, de csak vényköteles formában. Kúraszerűen szokták javasolni a fogyasztását. Ilyenkor egy hónapon keresztül mindennap szükséges fogyasztani, és ezt évente három vagy akár négy alkalommal kell megismételni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 561 db bejegyzés
Összes: 34954 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 725
  • e Hét: 43696
  • e Hónap: 102263
  • e Év: 493603
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.