Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
Ásványi anyagok, vitaminok, kiegészítők a meleg időszakban
  2022-05-12 19:35:33, csütörtök
 
  Dübörög a nyár! Azonban nemcsak télen van szükségünk vitaminokra, ásványi anyagokra és különféle immunrendszert is támogató kiegészítőkre, tápanyagokra, hanem bizony nyáron a melegebb időszakban is nagy hasznát vesszük ezeknek a tápanyagoknak. A cikkben néhány remek kiegészítőt mutatunk be.

Ásványi anyagok közül ki kell emelni a magnéziumot, amely több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Amikor nagy meleg van, akkor izzadunk. Ez azonban csökkentheti a szervezetünkben a magnéziumszintet. Nyáron többször is rúgunk ki a hámból, azonban az alkohol is csökkenti a magnézium mennyiségét a szervezetben. A magnéziumhiány egyik vezető tünete az izomgörcs és a heves szívdobogás.

A kalciumra is nagy szükségünk van nyáron is, hiszen ez az ásványi anyag felelős a csontok és fogak egészségéért, illetve a szívizom-összehúzódásokban is kitüntetett a szerepe, így mindenképpen gondolnunk kell ennek az ásványi anyagnak a rendszeres beviteléről.

Nyáron, amikor odakint tombol a kánikula, nem mindig kívánjuk az ételt. Ilyenkor fogyaszthatunk magvakat, amelyek sok rostot tartalmaznak, könnyen eltelítenek, így még a fogyásunkat is támogathatják. Bátran fogyasszunk nagy melegben is chiamagot, hiszen segít a hidratációban.

Nyáron kevesebbszer vagy egyáltalán nem vagyunk betegek, hiszen a napfény elegendő D-vitamint ajándékoz a szervezetünknek. Azonban a túl sok napozás leégést okozhat, ami nem tesz jót az egészségünknek, hiszen akár a bőrrák kialakulásához is vezethet. A leégés ellen úgyis védekezhetünk, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztunk. Azért semmiképpen se feledkezzünk meg a magas faktorszámú naptej használatáról sem.

Vannak olyan kiegészítők a zöldségek és gyümölcsök mellett, amelyek segíthetnek még a napégés elkerülésében. Ilyen például a fenyőkéreg-kivonat is, amely egy erős antioxidáns, így védelmet jelenthet a káros hatású ultraibolya sugárzás ellen. Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így védelmet jelenthet a bőröregedéssel szemben is, hiszen nagy szerepe van például a kollagéntermelésben.

Bőrrák ellen még omega-3 zsírsavakkal is védekezhetünk, amelyek gazdag forrásai a halak, mint például a makréla és a lazac. A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a melanoma, azaz az egyik legsúlyosabb bőrrákfajta kialakulásával szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egy vitamin, amely segít az izomtömeg megőrzésében
  2022-05-12 19:32:26, csütörtök
 
  Nagyon sokféle, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag létezik. Ebbe a csoportba tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok. Az összes tápanyag közül a C-vitamint fogyasztják a legtöbben világszerte, hiszen köztudott, hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer védelmében. Azonban ez a vitamin még az izomtömeg megőrzésében is a segítségünkre lehet.

Azt mindenki tudja, hogy az izomtömegünkből is veszítünk, amennyiben nem mozgunk, nem sportolunk. Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ám a C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen lelassíthatja ezt a folyamatot, így ennek a vitaminnak, az aszkorbinsavnak már nemcsak az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő és az immunitást fokozó tulajdonságait élvezhetjük ki, hanem az izomtömeg-csökkenést megelőző hatását is.

Idősebb korban meglehetősen veszélyes az izomveszteség, mivel megnöveli az elesések számát és így a csonttörések kockázata is jelentősen megnő. A legújabb kutatások szerint az izomveszteség a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megnöveli. A tanulmány arról számolt be, hogy azoknak az idős embereknek, akiknek a szervezetében magasabb volt a C-vitamin szintje, sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkeztek és esetükben kisebb is volt a balesetek kialakulásának a kockázata.

Amennyiben a szervezetben elszaporodnak a szabad gyökök, az nemcsak sokféle betegség kialakulásához vezethet, hanem az izomtömeg elvesztését is eredményezi. A C-vitaminnak azonban van egy olyan csodálatos hatása, hogy védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív károsodástól, mégpedig a magas szintű antioxidáns hatása miatt.

A C-vitaminnak más fontos szerepe és funkciója is van. Elősegíti a kollagéntermelést, egészségessé teszi a bőrt, rugalmasan tartja az artériákat, ezzel pedig az érelmeszesedés kialakulását előzhetjük meg.

Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a vas felszívódásában, és az immunrendszer működését is javítani tudja. Közreműködik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, ami rákos betegségek és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A C-vitamin szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyobb mennyiségben azonban a zöld leveles zöldségekben és a citrusos gyümölcsökben lelhető fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A B-vitaminok, a B-vitamin-komplex szerepe
  2022-05-12 18:19:52, csütörtök
 
  Majdnem minden B-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Mivel a B-vitaminok vízben oldódnak, ezért nem tárolja azokat jól a szervezet, éppen ezért nagy szükségünk van a rendszeres pótlásukra, bevitelükre. Nézzük is meg, milyen B-vitaminok léteznek, és milyen táplálékok tartalmazzák ezeket a vitaminokat!

A B1-vitamint másként tiaminnak nevezzük. Erre a vitaminra van szükségünk az idegsejtek közötti ingerületátvitelhez, a cukor energiává alakításához, a megfelelő izomműködéshez, az egészséges emésztéshez, a sejtek növekedéséhez. B1-vitamint tartalmazó táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák, marhahús, kagyló, diófélék, magvak.

A riboflavin vagy B2-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelynek sok szerepe van. Biztosítja az idegrendszer egészségét, a táplálékokat energiává alakítja át és elengedhetetlen a sejtek működéséhez és növekedéséhez. Miben található? A tojásban, a hajdinában, a kagylóban, a mandulában, a gombában.

A niacin vagy B3-vitamin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, szerepe van a stresszhormonok termelődésében, az egészséges bőr és emésztőrendszer fenntartásában. Niacint tartalmaz a tojás, a zöld leveles zöldségek, az avokádó, a diófélék, a pulykahús.

A B5-vitamin többek között a mellékvese működését támogatja meg. Erre a vitaminra van szükségünk a vörösvértest-termeléshez, és az egészséges koleszterin előállításához. B5-vitaminban gazdag a burgonya, a gomba, a hüvelyesek, az avokádó.

A B6-vitamin az agy egészségét hivatott fenntartani. Szerepe van az egészséges agyműködésben és a hormontermelésben, és biztosítja az egészséges idegműködést és immunitást is. B6-vitaminban gazdag a spenót, a burgonya, a tojás, a napraforgómag.

A biotin vagy B7-vitamin biztosítja az egészséges hajat és körmöket. Kezeli a glükózszintet és elősegíti az egészséges emésztést. Erre a vitaminra van szükségünk a zsírok anyagcseréjéhez és a zsírsavak előállításához. A vitamin megtalálható a szardíniában, a búzacsírában, az avokádóban.

A B9-vitamin szabályozza azokat az aminosavakat, amelyeknek szerepük van a stroke és a szívbetegségek megelőzésében. Ezen felül közreműködik a megfelelő idegműködésben és a vörösvértestek termelődésében. Miben található? A gombában, a spárgában, a banánban, a dinnyében.

A B12-vitamin szintén a vörösvértestek előállításában vesz részt. Ezen kívül az agy és az idegrendszer sem nélkülözheti ezt a vitamint. Kiváló forrása a kagyló, a tojás és marhahús.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egy esszenciális, zsírban oldódó vitamin – E-vitamin
  2022-05-07 16:12:44, szombat
 
  Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyre minden embernek szüksége van. Mivel zsírban oldódik, így nagyon lényeges a zsíros táplálékok fogyasztása is, hogy a vitamin kellőképpen felszívódjon és hasznosulni tudjon. Azoknak, akik valamilyen emésztési gonddal küzdenek, hiányuk lehet ebből a vitaminból, ami viszont meglehetősen veszélyes, hiszen az E-vitamin hiánya káros hatással van az idegekre, de szemproblémákat és immunrendszeri gondokat is okozhat.

A legjobb, amit tehetünk, ha táplálékok útján visszük be a szervezetünkbe ezt a vitamint. A legtöbb E-vitamint a napraforgóolaj vagy a mandulaolaj tartalmazza, de a búzacsíraolaj is gazdag forrása ennek a vitaminnak.

Napjainkban nagyon sok olyan bőrápolási termék kerül a piacra, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint. Azoknak, akik valamilyen bőrbetegségben vagy bőrgyulladásban szenvednek, szükségük is lehet az ilyen és hasonló testápolókra és egyéb szépségápolási, kozmetikai szerekre. Az E-vitamin-tartalmú testápolók és bőrápoló szerek ráadásul védelmet is jelenthetnek a nap káros hatású sugaraival szemben, hiszen segítenek megnövelni a bőr védekezőképességét.

A legjobbat akkor tesszük, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk. Ez egy másik olyan antioxidáns vitamin, amely nagyon hasznos nemcsak a bőrünk, hanem az erek és az immunrendszer számára is.

A tanulmányok arról számoltak be, hogy az E-vitamin jót tesz a körömnek, a bőrnek és a hajnak is. Az E-vitamin ezen kívül a bőr hegesedése ellen is védelmet nyújthat számunkra.

Az E-vitamin nem egy csodaszer, de sokféle kutatást is végeztek vele kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy nagyon hasznos lehet számos betegség megelőzésében. Ilyen betegség például az Alzheimer-kór, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek.

Az E-vitamin kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, így mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezt a vitamint szeretné szedni. Különösen azoknak a személyeknek kell vigyázni, akik vérhígító gyógyszert szednek.

Az E-vitamin sokféle táplálékban megtalálható, de nagy mennyiségben legfőképpen az olajok és a magvak tartalmazzák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A K-vitamin csodálatos gyógyhatásai
  2022-04-28 21:15:34, csütörtök
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyből ha a kelleténél több van a szervezetünkben, akkor a felesleg a zsírszövetekben és a májban tárolódik.

A K-vitaminnak kétféle típusa is létezik, a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban, a kelkáposztában vagy a káposztában. A K2-vitamin megtalálható néhány erjesztett táplálékban, illetve gazdag forrása a marhamáj, a tojássárgája és a sajt.

A K-vitaminnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében: a véralvadásban is aktívan részt vesz, ami nagyon lényeges, ha véletlenül balesetet szenvedünk és vérzünk.

Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink már nem lesznek olyan erősek és porózussá is válnak. Ez azonban fokozza a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is.

Amikor az artériákban kalcium halmozódik fel, ez meszesedéshez is vezethet és ez az állapot jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a K-vitamin egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Az öregedéssel az agyat érintő betegségek is jelentősen megnőnek. A K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet ezeknek a degeneratív agyi betegségeknek a kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőit.

A kutatások fókuszába a többi vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is belekerült. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit.

Ugyan ritka, de K-vitamin-hiány is kialakulhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk K-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor nem kell ilyen problémával számolnunk. K1-vitaminban gazdag táplálék a borsó, a spárga, a petrezselyem, a keresztesvirágú zöldségek. K2-vitamint pedig az erjesztett savanyúságok, a tejtermékek és a tojássárgája tartalmaznak nagy mennyiségben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Nőknek javasolt vitaminok
  2022-04-22 22:22:31, péntek
 
  Vannak olyan tápanyagok, amelyek kifejezetten a nők számára fontosabbak és vannak olyanok, amelyeket a férfiak egészsége nem nélkülözhet. Vitaminokra mindenkinek szüksége van, hiszen erősítik az immunrendszert, csökkentik a sejtkárosodás esélyét. A szervezet jelez, ha vitaminhiány alakul ki, mutatjuk is, melyek ezek a jelek.

Ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetben, akkor kialakulhat fáradtság, memóriavesztés, depresszió, alvási gondok, emésztőrendszeri problémák, gyenge izmok és csökkent immunfunkció. Most pedig lássuk, hogy az egyes életszakaszokban milyen vitamin- és ásványianyag-bevitelre ügyeljenek a hölgyek!

A nőknek már a húszas éveikben figyelniük kell a megfelelő tápanyagbevitelre. Ebben az életkorban, illetve a 30-as, 40-es években szükséges ügyelni a megfelelő vasbevitelre, hiszen a menstruáció miatt vérveszteség alakul ki, ami alacsony vasszintet eredményez. Pedig a vasnak alapvető feladatai vannak, hiányában vérszegénység alakulhat ki, illetve létrejöhet extrém fáradtság, fejfájás, és a törékeny körmök kialakulásának is vashiány állhat a hátterében.

A nőknek ebben az életkorban folsavra is szükségük van. A folsavhiánynak különböző tünetei vannak, ilyen lehet a sápadt bőr, extrém fáradtság, heves szívdobogásérzés, étvágytalanság és fogyás.

A szervezet jódot használ a pajzsmirigy egészségének fenntartására. A pajzsmirigy hatással van az anyagcserére, annak milyenségére. A jód a mell egészségére is kihatással van, illetve az immunrendszer megfelelő működését is megtámogatja.

A B12-vitamin egyrészt a vörösvértestek előállításában játszik kiemelkedő szerepet, másrészt a sejtek energiatermelésében is részt vesz. Ha megfelelő a B12-vitamin-szint a szervezetben, akkor ez erős csontokat, egészséges szemet és mentális egészséget biztosít.

Az 50-es, 60-as évektől egyéb vitaminokra és kiegészítőkre is szüksége van a nőknek. Például D-vitaminra, amely segít fenntartani az egészséges csontozatot, különösen a menopauza utáni időszakban kell erre nagyon figyelni. A D-vitamin emellett elősegíti a kalcium felszívódását is, valamint az immunrendszeri egészségre is hatással van.

A K-vitaminnal történő ellátottság szintén kiemelkedő fontossággal bír, mivel segít a szervezetnek fehérjéket termelni az egészséges csontok és szövetek számára. A kolin egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, amely több funkciót is ellát a szervezetben, például a sejtek közötti kommunikációban vesz aktívan részt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Gyulladáscsökkentés vitaminokkal
  2022-04-22 15:21:14, péntek
 
  Mint mindennel, a vitaminokkal kapcsolatban is folytak és folynak a kutatások. A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek. Léteznek zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Mindegyik fajta vitaminra szüksége van a szervezetünknek. Egyes vitaminokkal kapcsolatban az bizonyosodott be, hogy remekül csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns hatású. Az A-vitamin két formában is bevihető a szervezetbe. Az egyik a béta-karotin, amely provitaminként, azaz elővitaminként segít a szervezetnek és A-vitaminná alakul a testünkben. A másik pedig maga az A-vitamin, amelynek nagy szerepe van a szervezetben elszaporodó szabad gyökök elleni küzdelemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás leküzdésében. Az A-vitamin gazdag forrásai: zöld leveles zöldségek, sárgarépa, pitypang, kelkáposzta, spenót.

Amennyiben a szervezetünkben csak kevés B6-vitamin van, úgy gyulladás is kialakulhat benne. Ilyenkor magas lesz a szervezetben a C-reaktív fehérjeszám és akár autoimmun betegség is kialakulhat. A gyulladás csökkentése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk B6-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például paprikát, gombát, baromfit, tonhalat, kelkáposztát.

A C-vitaminnak nagy szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában. A C-vitamin segít megszabadulni a szabad gyököktől, amelyekről köztudott, hogy gyulladást keltenek a szervezetben. A C-vitamin is segíthet csökkenteni a C-reaktív fehérjeszintet a szervezetben. Hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladási szintet a szervezetben és nagy szerepük van a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében.

Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alacsony D-vitamin-szint és a gyulladás között szoros összefüggés van. Ha rendszeresen pótoljuk ezt a vitamint, akkor jelentősen csökkenhet a gyulladás a szervezetünkben. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de egyes táplálékok is tartalmazzák ezt a vitamint, például ilyen a tojássárgája, a halak és a gombák is.

Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag forrásai közé tartozik a spenót, az avokádó, a mandula, a napraforgómag és a diófélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminok székrekedésre
  2022-04-08 21:45:58, péntek
 
  A székrekedés nemcsak kellemetlen, de nagyon komoly egészségügyi problémákat is tud generálni, főleg ha a panasz hosszabb ideje áll fenn. Sokan nyúlnak ilyenkor a hashajtóhoz, amelyekhez azonban könnyen hozzá lehet szokni, és aztán már ezek a gyógyszerek sem nyújtanak segítséget. Mit lehet tenni? A zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása, a rostdús táplálkozás eredményre vezethet, úgyhogy ha a székrekedés problémájával küzdünk, soha ne felejtsük el, hogy a konyhában is találunk remek természetes gyógymódokat, azaz gyógyszer nélkül is nagyon sok megoldás létezik. A vitaminok is a segítségünkre lehetnek a kényes probléma orvoslásában. Lássuk is, hogy melyek ezek!

Székrekedés egyes vitaminok hiánya miatt is kialakulhat. Ezzel a gonddal kell megküzdenünk, ha nincs elegendő C-vitamin, folát vagy magnézium a szervezetünkben. A gyümölcsök és zöldségek nemcsak rostokban, de C-vitaminban is bővelkednek, márpedig ha nem hiányos a szervezetünk ebben a vitaminban, akkor a székrekedés problémájától sem kell majd szenvednünk. A nagyobb C-vitamin-adag nem segít a székrekedés problémáján, csak az, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a vitamint, hiszen a fölösleg úgyis kiürül a szervezetből, lévén hogy vízben oldódó vitaminról van szó.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a krónikus székrekedés és a D-vitamin hiánya között is szoros összefüggés áll fenn. Az olyan személyeknél, akiknél valamilyen bélbetegséget diagnosztizáltak és székrekedéssel is küzdöttek, azt vették észre, hogy súlyos D-vitamin-hiányban szenvedtek. Megfigyelték valamint, hogy az alacsony D-vitamin-szint pedig súlyos székrekedési panaszokat generálhat.

A B12-vitamin hiánya is okozhat gondokat. Ezek a következők: fáradtság, székrekedés, étvágytalanság, gyengeség és fogyás. Kik tarthatnak ennek a vitaminnak a hiányától? A vérszegény személyek, akiknél ez a vitamin nem szívódik fel megfelelően és azok, akik nem táplálkoznak kiegyensúlyozottan.

Ha sok magnéziumot fogyasztunk, az hasmenéssel járhat együtt, ebből következik, hogy az elégtelen magnéziumbevitel pedig székrekedést okozhat. Magnéziumot nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmaznak mint a cékla, a spenót, a káposzta, a brokkoli, a saláták. Előfordulhat, hogy kiegészítők fogyasztására is szükség lehet, ha valaki magnéziumhiányban szenved.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az agy egészségéért
  2022-04-01 22:15:40, péntek
 
  A vitaminok és az omega-3 zsírsavak szerepe az agy egészségének fenntartásában:

Az agyunknak is szüksége van vitaminokra, csakúgy, mint az immunrendszerünknek vagy éppen a tüdőnknek. Minél inkább kielégítjük az agyunk vitamin iránti szükségleteit, annál nagyobb esélyünk lesz arra, hogy sokáig egészséges kognitív funkciókkal rendelkezünk. Milyen vitaminokra van szüksége az agyunknak? Mutatjuk a válaszokat!

Az agysejtek megfelelő működéséhez többek között B-vitaminokra van szüksége az agyunknak. A B-vitaminok vízben oldódnak, így folyamatosan pótolnunk kell azokat, mert a szervezetünk nem tárolja. Ez a vitamincsoport segít a kulcsfontosságú neurotranszmitterek előállításában, mint például a szerotonin, a GABA és a dopamin.

Agyunk számára az antioxidáns vitaminok is nélkülözhetetlenek. Energiára van szüksége, hogy maximálisan el tudja látni a feladatait. Sajnos azonban az agyban is kialakulhat oxidatív stressz, amelyet a szabad gyökök váltanak ki, és amely az agy károsodását okozhatja. Ennek megakadályozására van szüksége az agyunknak vitaminokra.

Az E-vitamin, a C-vitamin és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos szerepet játszik az agy egészségének fenntartásában. Antioxidánsként működnek és ellensúlyozzák az oxidatív stressz agysejtkárosító hatásait.

Az E-vitamin szintén nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz káros hatásainak kivédésében. Támogatja az agy alkalmazkodóképességét és az agysejtek közötti kommunikációt is. Amennyiben rendszeresen gondoskodunk az E-vitamin-bevitelről, jelentősen lecsökkenhet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye.

A C-vitamint sokan ismerik. Ez egy erős antioxidáns vitamin, amelynek ha alacsony a szintje a szervezetben, fokozódik a depresszió kialakulásának az esélye.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szintén fontos szerepet tölt be az agy egészségének fenntartásában. Nemcsak jó hangulatot biztosít, hanem a kognitív funkciók hanyatlását is megakadályozza.

Az omega-3 zsírsavak is kiemelkedő szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében, mivel ezek a vegyületek a sejtmembránok és a neuronok építőkövei, illetve csökkentik a béta-amiloid plakkok kialakulását az agyban. Ez azért fontos, mert a béta-amiloid nagy mennyisége okozza az Alzheimer-kórt és más agyi neurodegeneratív betegséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
"A" vitamin források
  2022-03-14 21:12:04, hétfő
 
  Milyen forrásokból szerezhetjük be az A-vitamint?

A-vitaminra mindenkinek szüksége van, hiszen jót tesz a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének. Az A-vitamin nem más, mint a retinoidoknak nevezett anyagcsoport neve. Ezt a vitamint természetes forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Már napi egy csésze piros paprikával is fedezni tudjuk a szervezetünk A-vitamin szükségletét.

Az A-vitamint állati és növényi forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Gazdag forrásai közé tartozik a hús, a baromfi, a hal, a tejtermék, illetve a zöldségekben és gyümölcsökben is fellelhető ez a vitamin, mint például a spenótban és a sárgarépában.

A marhamáj is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, amire szüksége is van az embereknek, hiszen ez a vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, amelynek nagy szerepe van abban, hogy megvédjen bennünket a különféle fertőzésektől és betegségektől, azaz a kórokozók támadásaitól. Ez a vitamin az antitestek termelésében is aktívan részt vesz.

Az A-vitamin egyes szervek munkáját is elősegíti, mint például a tüdő, a vesék és a szív munkája lesz könnyebb, ha elegendő A-vitamin van a szervezetünkben. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely egy antioxidáns anyag, és a szervezetünkben A-vitaminná alakul át.

Az A-vitamin hiánya sokféle betegség okozója lehet. Amennyiben hiányunk van ebből a vitaminból, úgy nagy eséllyel alakul ki esetünkben éjszakai vakság. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a zöldséget.

Az A-vitamin segíti a szervezet természetes védekezőképességét, erősíti azt betegségek és fertőzések esetén. A gyenge fényviszonyok között is segít a látás megerősítésében, illetve ez a vitamin a bőr számára is nagy fokú egészséget biztosít.

Az A-vitamin vagy retinol jó forrásai közé tartozik a sajt, a tojás, az olajos halak, a tej, a tejtermékek, a máj, a májtermékek. A béta-karotin jó forrásai közé tartoznak a sárga, a narancssárga és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 383 db bejegyzés
e év: 1051 db bejegyzés
Összes: 44617 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 881
  • e Hét: 881
  • e Hónap: 152109
  • e Év: 443893
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.