Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
A D-vitamin-hiány cukorbetegséget is okozhat
  2022-11-01 16:34:16, kedd
 
  A D-vitamin az utóbbi években fókuszba került. Most már tudjuk, hogy nemcsak az immunrendszer erősítésében vesz aktívan részt, hanem más szerepe is van abban, hogy egészségesek maradjunk. Ezt a zsírban oldódó vitamint napfényvitaminnak is nevezik, ugyanis napfény hatására termelődik a szervezetünkben.

A D-vitaminnak nagy szerep jut az egészségünk fenntartásában, ugyanis számos testi funkcióban vesz részt. Ez a vitamin jobb állóképességet biztosít, hozzájárul a csontok és az izmok egészségéhez és a legújabb kutatások azt mutatják, hogy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

A D-vitamin segítséget nyújt a magas koleszterinszint csökkentésében is. Hogy ez miért lényeges? Azért, mert a cukorbetegségben szenvedők hajlamosabbak a magas koleszterinszint kialakulására, és ezzel együtt a szívbetegségek is gyakoribbak a cukorbeteg személyek körében. A kutatások azt mutatják, hogy a cukorbetegségben szenvedők kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben.

A kalcium hiánya a csontok gyengülését is okozhatja. Az erős csontokhoz nemcsak erre az ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hanem D-vitaminra is. A D-vitamin ugyanis elősegíti a kalcium felszívódását, és a csontsejtek növekedést is megtámogatja.

A D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség szoros kapcsolatban áll egymással. A kutatások szerint azok az emberek hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, akik inzulinrezisztenciában szenvednek, és mellette még alacsony a szervezetükben a D-vitamin-szint is.

A cukorbeteg személyeknél azért is mutattak ki alacsony D-vitamin-szintet, mivel a hasnyálmirigy és az inzulintermelés nem működik kielégítően. A vizsgálatok szerint azonban a D-vitamin-pótlás javítja az inzulinérzékenységet és segít az inzulinrezisztencia csökkentésében.

D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de természetesen egyes táplálékok is tartalmazzák, például a halak (lazac, tonhal), a tojás, a sajt és a gomba. Ha úgy gondoljuk, hogy alacsony a D-vitamin-szintünk, kérjünk laborvizsgálatra beutalót, majd a szakorvos eldönti, hogy mennyi pótlásra van szükségünk, hiszen ez attól is függ, hogy milyen betegségeink vannak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A hibiszkusz gyógyhatásairól
  2022-10-12 19:44:37, szerda
 
 



A nyáron virágzó hibiszkusz őshazája Indiában van. Egy nagyon csodálatos gyógynövényről van szó, amelynek a virágai eltérőek lehetnek, azaz piros, narancs és fehér színben is pompázhat. Több száz fajta hibiszkusz létezik, amelyet melegen és hidegen is lehet fogyasztani, mégpedig tea és kellemes nyári üdítőital formájában. A hibiszkusztea antioxidánsokban bővelkedik, amelyek nemcsak a szabad gyökök elleni védelmet szolgálják, hanem az általános jó egészséget is biztosítani tudják.

A hibiszkusztea magas antioxidáns-tartalma elősegíti az immunitás fokozását. A hibiszkusz élénkvörös színe az antocián nevű antioxidánsoknak köszönhető, amelyek számos krónikus betegség leküzdésében lehetnek a segítségünkre.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a hibiszkusztea nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésében. Már napi egy csésze hibiszkusztea mintegy 7,5 Hgmm-el csökkenti a diasztolés vérnyomást, míg a szisztolés értéket akár 3,5 Hgmm-el.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek számára is hasznos lehet a hibiszkusztea fogyasztása, mivel pozitívan hat a vércukorszintre is. A tea a koleszterinszint csökkentésében is jeleskedik, de nemcsak azoknál, akik ezzel az egészségügyi gonddal küzdenek, hanem azok esetében is, akik cukorbetegségben szenvednek. A hibiszkusz az LDL-koleszterin-szint csökkentésében vesz aktívan részt, míg a jó, azaz az HDL-koleszterin-szintet pedig segít megnövelni.

A hibiszkusztea a bőr számára is számos előnnyel jár. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint - ami egy antioxidáns vitamin -, így a kollagéntermelésben is kiemelkedő szerepet játszik, és mivel más antioxidánsokban is gazdag, megakadályozza a bőr gyulladását, illetve védelmet jelenthet a pattanások ellen, és a bőrpigmentáció ellen is hatékony lehet.

A hibiszkusztea hatását fokozhatjuk, ha más, az egészség számára szintén előnyös természetes orvosságokat adunk hozzá. Ez lehet gyömbér, méz, citromlé. A hibiszkuszt érdemes hideg vízben áztatni és másnap csak enyhén megmelegíteni a vizét, mert különben elvesznek a benne található értékes hatóanyagok. Télen melegen, míg nyáron hidegen is fogyaszthatjuk, mindkét formában nagyon ízletes és egészséges.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K-vitamin-szint növelése
  2022-10-07 22:39:33, péntek
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára. Közreműködik a csontok erősítésében, a csontsűrűség növelésében, kiemelkedő a szerepe az egészségünk megőrzésében. A K-vitamin nagyon sokféle táplálékban, fűszernövényben és gyógynövényben megtalálható, amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy ne szenvedjünk ennek a vitaminnak a hiányában. Mutatjuk is, melyek ezek a táplálékok és gyógynövények.

A bazsalikom nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, éppen ezért jól tesszük, ha beillesztjük az étrendünkbe. Készíthetünk belőle teát, de nagyon jó ízt kölcsönöz az olasz ételeknek és a salátáknak is.

Az uborka is bővelkedik ebben a vitaminban, ráadásul C-vitaminban, mangánban és káliumban is nagyon gazdag. Az uborka tele van rostokkal, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik és még a gyulladás ellen is eredményesen harcolnak. Ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akkor az uborkáról se feledkezzünk el. Nem mellesleg remekül hidratál, amit magas víztartalma segít elő.

Az olívaolajnak is számos előnye van, amellett, hogy gazdag forrása a K-vitaminnak, az egyik legegészségesebb ,,zsír" a világon. Az olívaolaj ugyanis gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a kognitív hanyatlás is.

A zöld leveles zöldségek is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az értékes vitamint. Ebbe a csoportba tartozik többek között a káposzta, a kelkáposzta, a spenót vagy éppen a brokkoli. A jégsalátát is itt kell megemlítenünk. Már napi egyetlen csésze jégsaláta fedezni tudja a K-vitamin szükségletünk mintegy 15 százalékát. A brokkoli azonban még többet tartalmaz ebből a vitaminból. Mindössze egyetlen csésze brokkolit kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy majdnem fedezni tudjuk a napi K-vitamin-szükségletünket.

Gyümölcsök közül az áfonyában található sok K-vitamin, de más gyümölcsök is bővelkednek benne, például az aszalt szilva, a kivi, a füge vagy éppen az avokádó.

Zöldségleveket is készíthetünk, ha ily módon szeretnénk ezt a vitamint pótolni. Nagyszerű döntés, ha zöld leveles zöldségeket turmixolunk le és ehhez adunk sárgarépát vagy gránátalmát, ugyanis mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A B3-vitamin jót tesz
  2022-09-16 22:23:26, péntek
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin csökkenti a krónikus betegségek kockázatát
  2022-09-04 22:08:55, vasárnap
 
  A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Mivel a testünk nem tudja előállítani, így folyamatosan pótolnunk szükséges. A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmazza ezt a vitamint. Nagy mennyiségben a brokkoliban, a paradicsomban, a paprikában, a bogyós gyümölcsökben, a káposztában, a spenótban és a kiviben található meg.

A C-vitamin nem egyszerűen csak egy vitamin, hanem egy erős antioxidáns, amelynek nagy szerepe van a kórokozókkal szembeni védekezésben, pontosabban az immunrendszer védekezőképességének javításában. Antioxidánsként erősíti az immunrendszert és védelmet jelent a különféle kórokozókkal és az oxidatív stresszel szemben. A C-vitamin segít megnöveli a vér antioxidáns-szintjét, és segíti a szervezetet, hogy hatékonyan küzdjön meg a gyulladással.

Kutatások igazolják, hogy a C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a vérnyomás csökkentésében. A C-vitamin ugyanis segít ellazítani az ereket, így kisebb lesz a terhelés a szíven, ami pedig segíthet a vérnyomás szabályozásában, normalizálásában.

A szívbetegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Ilyen például a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint, a magas LDL-koleszterin-szint és az alacsony HDL-koleszterin-szint. A C-vitaminnal kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy segít csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ami viszont a szívbetegségek kialakulását is minimalizálja.

Amennyiben magas a szervezetben a húgysavszint, az köszvény kialakulásához vezethet, ami egy rendkívül sok kellemetlenséggel és fájdalommal járó betegség. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a C-vitamin csökkentheti a húgysavszintet és ezzel a köszvény kialakulásának kockázata is kisebb lesz.

A vas egy fontos tápanyag, amely számos funkciót tölt be a szervezetben. Nagy szerepe van a vörösvértestek előállításában és oxigént is szállít a szervezetben. A C-vitamin elősegíti a vas jobb felszívódását, illetve csökkenti a vashiány kialakulásának kockázatait is.

A C-vitaminnak nagy szerep jut az immunitás növelésében. Elősegíti a fehérvérsejtek termelését, amelyek pedig védelmet jelentenek a szervezet számára a fertőzésekkel szemben. A C-vitamin támogatja a bőr védekező rendszerét és a gyorsabb sebgyógyulást is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Éles látást segítő szemvitaminok
  2022-09-03 15:36:55, szombat
 
  A teljes élethez a jó látás is hozzátartozik. Az egészség szerves részét képezi a jól működő szem. A szemünk megbetegedhet és az öregedési folyamatok is hatással vannak rá, így semmiképpen se vegyük félvállról ennek a szervünknek az állapotát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél tovább egészséges maradjon. Nagyon sok olyan táplálék áll a rendelkezésünkre, amelyek hasznos tápanyagokban bővelkednek, ezek mind elősegíthetik a szem egészségének megőrzését és fenntartását.

A szemünknek vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra is szüksége van, hogy jól funkcionáljon. Ezek a tápanyagok a következők: A-, C-, E- és K-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak, béta-karotin, cink, lutein és zeaxantin.

Ha tehetjük, fogyasszunk annyi halat, amennyit csak tudunk, hiszen omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek nagyon hasznosak a szem egészségének megóvásában. Az omega-3 zsírsavak a retina egészségét biztosítják, illetve az öregkori makula degenerációval szemben is megóvhatnak bennünket. Emellett a halolaj a száraz szem problémájára is kiváló segítség lehet.

A tojás kiváló forrása a luteinnek és zeaxantinban is bővelkedik, de nagy mennyiségben megtalálható még benne a cink, az A- és az E-vitamin is. A két antioxidánsnak, a luteinnek és a zeaxantinnek köszönhetően kisebb az esélye az olyan szembetegségek kialakulásának, mint a makula degeneráció vagy a szürkehályog.

A zöld leveles zöldségek bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat - leginkább a zeaxantint és a luteint. Ezek az antioxidánsok kiemelkedő szerepet játszanak a szem normális vérkeringésének fenntartásában.

A hüvelyesek bioflavonoidokban és cinkben is bővelkednek. Ezek is védelmet jelenthetnek a retina számára és megakadályozhatják a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulását.

Az egyik legtöbb úgynevezett szemvitamint a sárgarépa tartalmazza, hiszen bővelkedik A-vitaminban és béta-karotinban. Az A-vitamin biztosítja a megfelelő színlátást és azt, hogy minden fényviszony mellett jól lássunk. A béta-karotin pedig a szembetegségektől és a szemfertőzésektől óvhat meg bennünket, de a szürkehályog és a glaukóma megelőzésében is kitüntetett szerepet játszik.

A narancs nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns vitamin, amely csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kockázatát. Az áfonya fontos gyümölcs, hiszen antioxidáns-bombának számít, nagyon vitaminban és antociánban gazdag, amelyek szintén extra védelmet nyújtanak a szemnek, egy esetleges látóideg-sérülésnél pedig, illetve glaukóma esetén javíthatják a látásunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél van
  2022-09-02 21:28:17, péntek
 
  7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél jelen van, mégsem tud róla senki!

A vitaminok és az ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi test zavartalan működésében, ezeknek a hiánya súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Sokan azt gondolják, ha sok vitamint szednek és választékosan, egészségesen táplálkoznak, akkor ezzel nekik nem lehet gondjuk, pedig ez nem így van.
Hirdetés

Íme 7 tápanyag hiány, amely majdnem mindenkinek van, ám kevesen tudnak róla:

1. VASHIÁNY
A vas a vörösvérsejtek fő összetevője. A hemoglobinhoz kötődik és oxigént szállít az egész testben.

Kétféle étkezési fajtája van: hem vas és nem hem vas. A hem vas könnyen felszívódik és elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található. A hem vas magas koncentrációját a vörös húsban találjuk meg. A nem-hem vas gyakoribb, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben megtalálható. Nem szívódik fel olyan könnyen, mint a hem vas.

Vashiány becslések: az óvodás korú gyermekek 47%-a; a terhes nők 42%-a; a menstruációs nők 30%-a, és az emberek 25%-a világszerte.

A vashiány tünetei közé tartozik a kognitív funkciók károsodása, az immunrendszer működésének károsodása, a fáradtság és a gyengített immunrendszer.

A hem vas legjobb forrása a: vörös hús, tenger gyümölcsei, szervhús és konzerv szardínia.
A nem-hem vas legjobb forrása: vörösbab, tök, szezám vagy tökmag, brokkoli, káposzta és spenót.

2. VITAMINHIÁNY
A D-vitamin kritikus fontosságú a bőr és a csont egészségére, valamint az egész testben történő idegi átvitelre. A napfénynek való kitettség kiemelkedő fontosságú a természetes D-vitamin megszerzésében, mivel a vitamin a bőr által termelt koleszterinből jön létre.

D-vitaminhiány becslése: a sötét bőrű emberek 82%-a, az idősek 74%-a és az Egyesült Államokbeli felnőttek 42%-a.

A D-vitamin hiányának tünetei: fáradtság, izomfájdalom és gyengeség. A D-vitamin hiányának tünetei azonban bizonytalanok lehetnek.

A legjobb D-vitamin források közé tartozik: napsütés (!), dúsított tej vagy joghurt, zsíros hal (makréla, lazac, pisztráng), tőkehal-olaj és tojássárgája. Hogy elegendő D-vitaminban legyen részed elengedhetetlen, hogy minden nap kimenj a napra egy kicsit.

3. B-12 VITAMINHIÁNY
A B-12 vitamin kritikus fontosságú a megfelelő agy- és idegműködéshez, valamint a DNS előállításához. A Harvard Egészségügyi Kiadványa szerint különösen a vegetáriánusokat és a vegánokat veszélyeztetheti a B-12 hiányának kialakulása, mivel a növények nem termelik ezt a vitamint.

A B-12 hiányának tünetei lehetnek: zsibbadás a lábakban, kezekben; szédülés, gyengeség, fáradtság; duzzadt, gyulladt nyelv; emlékezetvesztés, paranoia és hallucinációk.

A B-12 vitamin becslései: a vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősebb felnőttek 20%-a, az amerikai felnőttek mintegy 30%-a.

A B-12 legjobb forrása a hal, a csirke, a tej és a joghurt. A vegánok számára a legjobb források közé tartozik az élesztő, a húspótló anyagok és a szója- vagy mandulatej.

4. KALCIUMHIÁNY
A kalcium, mint mindannyian tudjuk, döntő fontosságú a csontok egészségének és karbantartásának megőrzésében. De a kalcium elengedhetetlen az idegátvitelhez is; sőt, anélkül, az elsődleges szervek sem tudnának megfelelően működni.

Kalciumhiány becslések: a vegánok és vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősek 20%-a és az USA-beli felnőttek 30-40%-a.

A kalciumhiány tünetei közé tartozik a körmök fénytelensége, a csontok törékenysége és az izomgörcsök. A kalcium legjobb forrása a tej és tejtermékek, a sötétzöld zöldségek és a hal.

5. MAGNÉZIUMHIÁNY
A magnézium egy kritikus ásvány, amely csaknem minden testi funkciót érinti. A magnézium kulcsfontosságú az agyműködés, az idegjelzés, a csontszerkezet és az enzimatikus reakciók szempontjából.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának több, mint fele elfogyasztja a szükséges mennyiségű magnéziumot. A magnéziumhiány számos betegséghez kapcsolódik, beleértve a szívbetegséget, az oszteoporozist, a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és izomgyengeség.

A magnézium jó forrásai közé tartoznak a diófélék (mandula és kesudió), teljes kiőrlésű gabonák, az étcsokoládé és a sötét leveles zöldségek.

6. FOLSAVHIÁNY
A folsav egy B-vitamin, amely természetes módon jelen van számos élelmiszerben. Bizonyos táplálékkiegészítőkben és dúsított ételekben folsav nevű folsavfajta szerepel. A folsav kulcsszerepet játszik a DNS és más genetikai anyagok előállításában, szükségünk van hozzá a sejtosztódáshoz és szintézishez is.

A folsavhiány tünetei közé tartozik a fáradtság, a szájérzékenység, a haj, a köröm és a bőr színének megváltozása. A folsav kiváló forrása lehet a bab, a dúsított gabonafélék, a sötét leveles zöldségek és a lencse.

7. JÓDHIÁNY
A jód alapvető fontosságú ásványi anyag a normális pajzsmirigy működéséhez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Ez létfontosságú az agy fejlődéséhez, a csontok egészségéhez és fenntartásához, az anyagcsere szabályozáshoz és a növekedéséhez.

A jódhiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiány a világon, ami a világ népességének 33 százalékát érinti. A jódhiány számos tünetet okozhat, beleértve a megnövekedett pulzusszámot, a megnagyobbodott pajzsmirigyet (strúma), a légzési nehézségeket és a légszomjat, valamint a súlygyarapodást.

A legjobb jódforrások közé tartoznak a kagylók, a hínár, a fehér hal, a tej és a tojás.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A B9 vitamin hiányáról
  2022-08-30 21:36:59, kedd
 
  Mi történik, ha nincs elegendő B9-vitamin a szervezetünkben?

A szervezetünknek mindenféle tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra szüksége van. Az egyik vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez, a B9-vitamin. Leginkább a zöld leveles zöldségekben található meg nagy mennyiségben.

Miért fogyasszuk rendszeresen ezeket a zöldségeket?
Miért ügyeljünk a B9-vitamin bevitelére?

Amennyiben nem gondoskodunk ennek a vitaminnak a rendszeres beviteléről és hiány keletkezik, úgy sokféle betegséggel kell számolnunk. A B9-vitamin hiányának következményei lehetnek többek között a mentális betegségek, a demencia, a vérszegénység, de még a rákos megbetegedések kialakulásának is nagyobb az esélye, amennyiben nem figyelünk oda a B9-vitaminban gazdag táplálékok fogyasztására.

A B9-vitamin szerepe kiemelkedő, nemhiába javasolják a bőséges bevitelét kismamáknak. Ez a vitamin - pontosabban ennek a hiánya - magzatoknál kromoszóma-rendellenességet is okozhat, sőt a nőknél akár még meddőséghez is vezethet.

Amennyiben nem viszünk be elegendő B9-vitamint a szervezetünkbe, úgy a sejtosztódással is gondok lehetnek. Azonban később hiába is pótolnánk, a már kialakult károkon az utólagos B9-vitamin-bevitel nem tud segíteni.

Az időseknek is ügyelniük kell arra, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a szervezetben ez a vitamin. Ezért az idősebb személyeknek úgy kell összeállítani az étrendjüket, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon, valamennyi vitamint és ásványi anyagot. Különösen fontos erre figyelni, hiszen például a B9-vitamin hiánya oka lehet a demencia és más mentális betegségek kialakulásának, ezért mindenképpen ügyelni kell az egészséges táplálkozásra.

Milyen táplálékok tartalmazzák ezt a vitamint nagy mennyiségben? B9-vitaminban gazdag többek között a kelbimbó, a spárga, a hüvelyesek, a gomba, a citrusfélék és a banán is. Nagyobb mennyiségben található meg még a gabonafélékben, a tojásban és a baromfiban.

Egyes gyógyszerek csökkenthetik ennek a vitaminnak a hasznosulását, így jó, ha ezzel kapcsolatban konzultál a kezelőorvosával. Amennyiben a laboreredményei azt mutatják, hogy a szervezetében alacsony a B9-vitamin-szint, akkor mindenképpen gondolni kell arra is, hogy valamelyik gyógyszer lehet az oka a nem megfelelő hasznosulásnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Szemvitaminok
  2022-08-25 21:24:41, csütörtök
 
  Szemvitaminok - A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok

Egyes vitaminoknak nagy szerepük van a szem egészségének fenntartásában. A legtöbb vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, ami nemcsak a szemet érintő gyulladásoktól, hanem az oxidatív stressztől is védelmet jelent.

A vitaminhiány megnöveli az egyes szembetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen szembetegség például a szürkehályog, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció.

Az egyik alapvető vitamin, amely a szem egészségét biztosítja, nem más, mint az A-vitamin. Ez a vitamin lehetővé teszi, hogy kevésbé jó fényviszonyok között is jól lássunk. Az A-vitamin hiánya éjszakai vakság kialakulásához is vezethet. Az A-vitamin a szaruhártya egészségére és működésére is pozitívan hat. A béta-karotinoidoknak is nagy szerepe van a szem egészségének fenntartásában, a béta-karotin ugyanis A-vitaminná alakul a szervezetben.

Az E-vitamin különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyeknek sejt- és szövetkárosító hatásaik vannak. Antioxidánsokra azért is van szükségünk, mivel a szabad gyökök károsítják a szemen belüli fehérjéket.

A C-vitamin egy másik olyan antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet az oxidatív stressztől. Az oxidatív károsodás tehető felelőssé a szürkehályog kialakulásáért. Ez a vitamin mintegy negyven százalékkal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának az esélyét.

A B-vitaminok közül a B6-, a B9- és a B12-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a makuladegeneráció megelőzésében. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya megnöveli a szürkehályog kialakulásának a kockázatait is. Hogyha pedig nincs elegendő niacin, azaz B3-vitamin a szervezetünkben, akkor a glaukóma előfordulási esélye nő meg. A glaukóma egy olyan szembetegség, amikor is folyadék halmozódik fel a szemen belül és ez nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez nagymértékben károsítja a szem idegeit, ami akár még látásvesztést is eredményezhet.

A szem egészségének fenntartásához szükség van még luteinre és zeaxantinra, amelyek csökkentik a retinát érintő oxidatív károsodást. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmazzák ezt a két antioxidánst.

A retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét biztosítja a cink. A cinket bevethetjük a látásélesség csökkenése ellen is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok
  2022-08-09 23:23:41, kedd
 
  Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok :
B-vitaminok, kalcium, magnézium, vas és D-vitamin

Az anyagcsere normál működése nagyon lényeges, mert nagyon sok mindent befolyásol a szervezetünkben. De mi is az anyagcsere? Az anyagcsere az a folyamat, amelyből voltaképpen energiát nyerünk. A szervezetbe vitt vitaminok és ásványi anyagok is hatással vannak az anyagcserénkre.

Ha gyorsabb az anyagcsere, akkor gyorsabban képes a kalória elégetésére, ha viszont az anyagcsere lelassul, akkor hízás is bekövetkezhet. Éppen ezért van szükségünk különféle vitaminokra és ásványi anyagokra, hiszen ezek a tápanyagok szerepet játszanak sok testi funkció fenntartásában, például a súlykontrollban és az anyagcserében.

A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. Ez egy nagy csoport, amelybe sokféle vitamin beletartozik: biotin, B12-vitamin, folsav, B6-vitamin, pantoténsav, niacin, tiamin és riboflavin. A B12-vitamin a fehérje és a zsírok anyagcseréjében, a B6-vitamin a fehérje metabolizálásában vesz részt.

A szervezetnek fel kell tudnia dolgozni a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat. Az egészséges anyagcsere biztosítja, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa ezeket a tápanyagokat. A B-vitaminok gazdag forrásai: a tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a magvak, a tejtermékek, a tojás.

A D-vitamin szintje hatással van arra, hogy mennyi súlyfelesleg van rajtunk. Minél inkább megtapasztalható a D-vitamin hiánya a szervezetünkben, annál biztosabb, hogy súlytöbblettel küszködünk. A D-vitamin a vércukorszint szabályozásában is segíthet, illetve cukorbetegség esetében javítja az inzulinrezisztenciát. D-vitamint nagy mennyiségben az olajos halak, a csukamájolaj és a tojássárgája tartalmaz.

A kalcium is létfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, az egészséges csontokhoz és a vércukorszint szabályozásához. Ha D-vitaminnal együtt fogyasztjuk a kalciumot, nagyobb esélyünk van a hatékonyabb fogyásra. Kalciumforrások: tej, tejtermékek, sötétzöld leveles zöldségek, mandula, magvak.

A szervezetnek vasra is szükséges van, legfőképpen a normális anyagcserét tudja biztosítani. Ha valakinek kevés vas van a szervezetében, akkor az izmai nem kapnak elegendő oxigént. Ilyenkor a szervezet nem tud elegendő zsírt elégetni és nem lesz optimális az anyagcseréje sem. Vasban gazdag a hús, a bab, a barna rizs, a dió, a sötétzöld leveles zöldségek.

Magnézium hiányában nem mennek végbe az energiatermelő folyamatok. Tehát a magnéziumnak kiemelkedő szerepe van nemcsak az energiatermelésben, hanem a normál anyagcsere fenntartásában is. Magnéziumforrások: zöld leveles zöldségek, banán, spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 318 db bejegyzés
e év: 2920 db bejegyzés
Összes: 46486 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 320
  • e Hónap: 63833
  • e Év: 885043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.