Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
A D-vitamin hiányának jelei
  2021-09-28 21:25:47, kedd
 
  A D-vitamin-hiány nagyon sokféle tünetet produkálhat. Többek között fájó izomzattal és csontozattal jár együtt a hiánya, de csökkent fizikai teljesítménnyel, rossz alvással és hajhullással is számolnunk kell. Milyen tünetei vannak még a D-vitamin-hiánynak? A cikkben erről lesz most szó.

A D-vitamin nagyon sok biológiai funkcióban játszik szerepet. Többek között aktívan részt vesz a szervezetben a kalcium- és a foszfátszint szabályozásában, amelyeknek a csont mineralizációban van kiemelkedő szerepe. Ezen kívül csökkenti a szervezetben a gyulladást. Ez azért fontos, mert a sejtnövekedés csak olyan környezetben tud bekövetkezni, ahol nincs gyulladás. De a génekre is hatással van ez a vitamin, amely a sejtapoptózist is segít szabályozni.

Mivel a D-vitamin szabályozza a kalcium szintjét a szervezetben, így jelentősen hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához. Ennek megfelelően a hiánya a csontok gyengülését okozza és akár még csontritkulást is előidézhet. De olyan tünetet is okozhat, mint fájó izomzat, hiszen a D-vitamin-hiányos étrend túlérzékenységet okozhat a mélyizomzatban.

A D-vitamin hiánya oka lehet a nem megfelelő alvásnak és ezzel együtt a fáradtságnak. Egy kutatás során megállapították, hogy a D-vitamin-pótlás megszünteti a fáradtságot azoknál az alanyoknál, akik korábban erre a tünetre panaszkodtak.

Ez a vitamin elengedhetetlen az izmok fejlődéséhez és az erejének fenntartásához, illetve a jó fizikai teljesítményhez. Megállapításra került, hogy idősebb emberek esetében a vitamin megfelelő szintje segít az izomzat megerősítésében és ezzel együtt csökken az elesések kockázata is.

A D-vitamin az agy egészségét is támogatja. Amennyiben nem viszünk be elegendő mennyiséget belőle a szervezetünkbe, úgy megnőhet a béta-amiloid aránya az agyban, ami pedig oka lehet a demencia kialakulásának. Nem beszélve arról, hogy a kevés D-vitamin hozzájárulhat a depresszióhoz és az Alzheimer-kórhoz is.

Ha D-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor előfordulhat, hogy fokozott izzadást tapasztalunk, ami a kutatók szerint a fejbőrön nyilvánul leginkább meg. Az alacsony D-vitamin-szint oka lehet még a hajhullásnak is, hiszen ez a vitamin aktívan részt vesz a haj növekedési fázisában, éppen ezért a D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a hajjal kapcsolatos rendellenességek kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Éles látást segítő szemvitaminok
  2021-09-20 17:29:56, hétfő
 
  A teljes élethez a jó látás is hozzátartozik. Az egészség szerves részét képezi a jól működő szem. A szemünk megbetegedhet és az öregedési folyamatok is hatással vannak rá, így semmiképpen se vegyük félvállról ennek a szervünknek az állapotát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél tovább egészséges maradjon. Nagyon sok olyan táplálék áll a rendelkezésünkre, amelyek hasznos tápanyagokban bővelkednek, ezek mind elősegíthetik a szem egészségének megőrzését és fenntartását.

A szemünknek vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra is szüksége van, hogy jól funkcionáljon. Ezek a tápanyagok a következők: A-, C-, E- és K-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak, béta-karotin, cink, lutein és zeaxantin.

Ha tehetjük, fogyasszunk annyi halat, amennyit csak tudunk, hiszen omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek nagyon hasznosak a szem egészségének megóvásában. Az omega-3 zsírsavak a retina egészségét biztosítják, illetve az öregkori makula degenerációval szemben is megóvhatnak bennünket. Emellett a halolaj a száraz szem problémájára is kiváló segítség lehet.

A tojás kiváló forrása a luteinnek és zeaxantinban is bővelkedik, de nagy mennyiségben megtalálható még benne a cink, az A- és az E-vitamin is. A két antioxidánsnak, a luteinnek és a zeaxantinnek köszönhetően kisebb az esélye az olyan szembetegségek kialakulásának, mint a makula degeneráció vagy a szürkehályog.

A zöld leveles zöldségek bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat - leginkább a zeaxantint és a luteint. Ezek az antioxidánsok kiemelkedő szerepet játszanak a szem normális vérkeringésének fenntartásában.

A hüvelyesek bioflavonoidokban és cinkben is bővelkednek. Ezek is védelmet jelenthetnek a retina számára és megakadályozhatják a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulását.

Az egyik legtöbb úgynevezett szemvitamint a sárgarépa tartalmazza, hiszen bővelkedik A-vitaminban és béta-karotinban. Az A-vitamin biztosítja a megfelelő színlátást és azt, hogy minden fényviszony mellett jól lássunk. A béta-karotin pedig a szembetegségektől és a szemfertőzésektől óvhat meg bennünket, de a szürkehályog és a glaukóma megelőzésében is kitüntetett szerepet játszik.

A narancs nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns vitamin, amely csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kockázatát. Az áfonya fontos gyümölcs, hiszen antioxidáns-bombának számít, nagyon vitaminban és antociánban gazdag, amelyek szintén extra védelmet nyújtanak a szemnek, egy esetleges látóideg-sérülésnél pedig, illetve glaukóma esetén javíthatják a látásunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Alacsony D-vitamin-szint és COPD
  2021-09-10 21:32:56, péntek
 
  Alacsony D-vitamin-szint, influenza, megfázás és COPD

A D-vitaminnal kapcsolatos információk nagyon sokáig csak a csontok egészségével kapcsolatban került szóba. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony ez a vitamin kulcsszerepet tölt be az immunrendszer egészségének fenntartásában is.

A D-vitamin fontos szerepet tölthet be egyes fertőző betegségekkel szembeni védekezésben, ilyen például az influenza vagy a megfázás. A D-vitamin hiánya vagy alacsony szintje jelentősen megnöveli az influenza és a megfázás kialakulásának esélyét, sőt ezek a betegségek akár egész ősszel és télen is kínozhatnak bennünket, amennyiben nem gondoskodunk ennek a vitaminnak a pótlásáról.

Azok a személyek, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, például asztmában vagy tüdőtágulásban, különösen érzékenyek lehetnek a D-vitamin-hiány miatt kialakult légúti fertőzésekre.

A C-vitamint már évtizedek óta alkalmazzák a megfázás és a légúti fertőzések, betegségek kezelésére, megelőzésére, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy ehhez más vitaminra is szükség van. A D-vitamin - amely alapvetően az erős csontok kialakulásához és fenntartásához kapcsolódik -, szintén kulcsszerepet játszhat az immunrendszer optimális működésében. Azok a személyek ugyanis, akik alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mintegy negyven százalékkal nagyobb eséllyel kapnak el légúti fertőzéseket és küszködnek valamilyen légúti betegséggel az őszi és téli megfázásos időszakban.

A betegség még intenzívebben jelentkezik asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegeknél, megállapították ugyanis, hogy esetükben gyakran kevés D-vitamin van a szervezetükben. Ez a krónikus tüdőtágulás súlyosbodását is okozhatja, illetve ha légúti fertőzést kapnak el, akkor sokkal nehezebben lábalnak ki belőle. Sok esetben pedig halálos kimenetele is lehet annak, ha egy COPD-beteg influenzás lesz és esetlegesen tüdőgyulladást kap.

Tanulmányok arról számolnak be, hogy amennyiben D-vitamin-hiánnyal küszködő COPD-ben szenvedő betegeknek adtak vitaminpótlást, potenciálisan mintegy 50 százalékkal csökken mind a megbetegedések, mind pedig a halálozási kockázatok aránya.

A D-vitamin tehát segít az immunitás növelésében és a fertőző betegségek kockázatainak csökkentésében. Különösen igaz ez azokra, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, valamin az idősebb emberekre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin ápolja és táplálja a bőrünket
  2021-08-04 21:50:44, szerda
 
  A C-vitamin nagyon sok csodás hatással rendelkezik. Többek között fokozza az immunitást, rákellenes hatása is ismeretes, de a bőrünk számára is nagyon hasznos. Mivel ez egy antioxidáns vitamin, ragyogást ad a bőrnek és üdévé, fiatalossá varázsolja azt. Antioxidáns hatásának köszönhetően nagyon hatékony a szabad gyökök káros hatásainak kivédésében, illetve a kollagéntermelést is serkenti.

A C-vitamin nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hanem erős savas hatással is, amely aktívan részt vesz a bőr gyógyító folyamataiban. Ha seb keletkezik a bőrünkön és C-vitaminos készítményt használunk, gyorsabban meggyógyul. Ez akkor is igaz, ha belsőleg fogyasztunk aszkorbinsavat, mivel ez beindítja a kollagén- és az elszatintermelést. Ez a két fehérjerost fokozza a bőrsejtek regenerálódási folyamatait, így elmondhatjuk, hogy mind a kollagén, mind az elasztin segíthet abban, hogy a bőrünk sokáig feszes maradjon.

A kollagén nem csak a bőr öregedési folyamatait késlelteti, de a bőrön kialakult sötét pigmentáció létrejötte ellen is nagyon hatásos.

A bőr öregedését mi sem sejteti jobban, mint a finomabb vonalak és a mélyebb ráncok. Főleg az utóbbi miatt válik nyilvánvalóvá, hogy öregszünk. Azonban nem mindegy, hogy milyen ütemben. A C-vitamin csökkenti ezeknek a mélyebb ráncoknak a megjelenését, mégpedig a kollagénszintézis fokozásával.

Sok vizsgálat zajlott a C-vitamin-szérummal kapcsolatban. Az egyik vizsgálat 12 hétig tartott, végezetül megállapításra került, hogy ennek a vitaminnak a lokális alkalmazása csökkenti a ráncosodást, kisimítja a bőrt, hiszen fokozza a kollagéntermelést.

A hosszan tartó napozás negatív hatással van a bőrre, hiszen amellett, hogy lebarnulunk, bőrpír is keletkezik a bőrünkön. A C-vitamin mint egy nagyon jó antioxidáns védelmet is jelenthet a káros hatású UV-sugarakkal szemben, azonban nem helyettesíti a magas faktorszámú napvédő krémet. A C- és az E-vitamin kombinációja pedig a napkárosodásnak megelőzésében lehet a segítségünkre.

A C-vitamin helyi alkalmazása a bőrünket feszessé is varázsolhatja, ami szintén a fokozott kollagén- és elasztintermelésnek köszönhető. A bőr pigmentáció nem hat károsan az egészségre, de sok nőt zavarhat, a C-vitamin helyi alkalmazása azonban ennek a bőrproblémának a megszüntetésében is segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Mire jó a K-vitamin és milyen táplálékban van sok belőle?
  2021-08-01 21:26:04, vasárnap
 
  Minden vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek, így a K-vitamin is kiemelt szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynek elsősorban a véralvadásban van kitüntetett szerepe.

Ez a vitamin a fehérjeszintézisben is szerepet vállal, de az egészséges csontanyagcserét is támogatja, ez aktiválja ugyanis az oszteokalcint, amely felelős az erős csontozatért és szabályozza a vér kalcium szintjét.

A K-vitamin természetes forrásai közé tartoznak többek között a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a spárga vagy a brokkoli. Igaz kisebb mennyiségben, de a tojás, a szamóca és a máj is tartalmazza ezt az értékes és nagyon hasznos vitamint.

A kutatások összefüggést mutattak a K-vitamin-hiány és a csontritkulás között. Bebizonyosodott, hogy elősegíti az egészséges és erős csontok fenntartását, javítja a csontsűrűséget és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.

Ezt a vitamint ezen kívül összefüggésbe hozták a jobb epizodikus memóriával, főként az idősebb emberek esetében. Ezen kívül a vérnyomás szabályozásában is segítségünkre lehet, hiszen támogatja, hogy a szív megfelelő mennyiségű vért pumpáljon a szervekhez és a szövetekhez, így kisebb lesz az esélye az egyes betegségek kialakulásának.

A K-vitamin-hiány megnöveli a vérzés kockázatát. Felnőttek esetében ritka ennek a vitaminnak a hiánya, viszont újszülötteknél nagyon is gyakori jelenség, ezért ők szinte minden esetben kapnak K-vitamin-injekciót.

Kik szenvedhetnek ennek a vitaminnak a hiányában? Legfőképpen az olyan betegségek esetében fordul elő, ahol zavart az emésztőrendszeri felszívódás, akár aktív lisztérzékenység vagy Crohn-betegség esetében. Egyes gyógyszerek is megzavarhatják ennek a felszívódását, leginkább a vérhígítók, az antibiotikumok, az aszpirin, a magas koleszterinszintre szedett gyógyszer.

Az alultápláltság és a túlzott alkoholfogyasztás is oka lehet a K-vitamin-hiányos állapot kialakulásának, illetve ezek is okozhatnak felszívódási zavarokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminokról
  2021-07-29 21:11:55, csütörtök
 
  A vitaminokat, a zöldségeket és a gyümölcsöket az ember barátainak is nevezhetjük, mert ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a tápanyagokat, nagyobb esélyünk lesz arra, hogy lelassuljanak az öregedési folyamatok és hogy még idősebb korunkban is kicsattanó egészségnek örvendjünk. Most néhány érdekességet osztunk meg néhány tápanyaggal és táplálékkal kapcsolatban.

A D-vitamin az emberi szervezetben napfény hatására termelődik. Nagyon sok előnye van ennek a vitaminnak, többek között hatással van az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeire, aktiválja a T-sejteket. Szabályozza azokat az immunreakciókat, amelyek ha nem megfelelően működnek, akár autoimmun betegségek is kialakulhatnak. A D-vitamin hiánya autoimmun betegségekkel szembeni érzékenységet okozhat, azaz az alacsony szintje, jelentős kockázati tényező lehet az autoimmun betegségek kialakulásában.

A csontritkulás kialakulásában kiemelkedő szerepet játszik a kalcium és a D-vitamin hiánya. Pótlásukkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítik a csontok egészségének fenntartását.

Idősebb emberek körében nagyon magas a csonttörések kockázata, amit el lehetne kerülni, ha az érintett korosztály tagjai rendszeresen járnának szűrővizsgálatra, csontsűrűség-mérésre, azonban a tanulmányok azt igazolják, hogy még azok sem igazán tartják be az orvos utasításait, az előirányzott kezeléseket, akiknél már diagnosztizálták ezt a betegséget.

A B12-vitaminra is nagy szüksége van a szervezetünknek. Kutatások igazolják, hogy ennek a vitaminnak a hiánya megnöveli a fertőzések kialakulásának kockázatát. Az idősebb emberek gyakran szenvednek ennek a vitaminnak a hiányától, így ők nagyobb veszélynek vannak kitéve.
Mi a megoldás?
Fogyasszunk minél több olyan ételt, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint. A B12 gazdag forrásai: sertés, borjú, marha, lazac, ponty, illetve kecsketej, sajtok, tojás, alga, csírák, barna rizs.

A szervezetben a magas C-vitamin-szint megvédheti a kognitív hanyatlástól és az Alzheimer-kór kialakulásától. Ennek nem más az oka, minthogy a C-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, s mint ilyen, megakadályozza az amiloid-béta lerakódását az agyban, amelynek nagy mennyisége miatt alakulhat ki mind a demencia, mind az Alzheimer-kór.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Napfényvitamin és csontegészség
  2021-07-20 16:23:10, kedd
 
  Az emberek többsége mindig nagyon várja a nyarat. Amikor süt a nap, sokkal jobb a hangulatunk. Csak kimegyünk 10-20 percre napozni és máris jókedvre derülünk, többet mosolygunk. A napfény nemcsak a hangulatunkat turbózza fel, de D-vitaminnal is ellát bennünket.

Tél végére, tavasz elejére már csak alacsony a D-vitamin a szintje a szervezetünkben, ezért is szükséges nyáron feltöltekeznünk belőle, hiszen az egyik legfontosabb vitaminról van szó, amelyre nagy szüksége van a testünknek. Mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben, így napfényvitaminnak is szokták nevezni. A cikkben a D-vitamin néhány előnyét mutatjuk be.

A D-vitamin hiányának vannak egyértelmű és kevésbé látható jelei és tünetei. Ilyen lehet a fáradékonyság, a csontsűrűség csökkenése, a csontfájdalom, az izomfájdalom, a nem megfelelő immunfunkciók vagy éppen a kóros hajhullás és depresszió.

D-vitaminhoz nemcsak napfény útján juthatunk, hiszen a gomba, a tej, a tejtermékek, a lazac, a tonhal és a tojássárgája is tartalmazza.

Ez a vitamin elengedhetetlenül fontos az egészséges fogak és csontozat fenntartásához. Ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben, csökken a csont tömege és sűrűsége, ami fokozza a csonttörések kockázatát.

A D-vitamin javítja az immunitást, így elengedhetetlenül fontos a szerepe az erős immunrendszerhez, hogy védelmünk lehessen a különféle kórokozók támadásaival, fertőzésekkel, az influenzával és az egyéb légúti betegségekkel szemben.

A mentális betegségek kialakulása ellen is hasznos a D-vitamin, hiszen jó hangulatot eredményez, jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit, illetve a stressz és a szorongás szintjét.

A D-vitamin-hiány közrejátszhat egyes krónikus betegségek kialakulásában, a legújabb kutatások szerint a szívbetegségek mellett a diabétesz, illetve a rák esélyét is növelheti.

A kutatási eredmények szerint a D-vitamin nemcsak az immunfunkciók javításában vesz aktívan részt, de a szív egészségét is javítja. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a rendszeres D-vitamin-bevitel mérsékli a szívroham kockázatát. Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, úgy nagyobb az esélye a vérnyomással kapcsolatos problémák előfordulásának is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B12-vitaminról
  2021-07-15 22:58:12, csütörtök
 
  Az egészség egyik kulcsfontosságú tápanyaga: B12-vitamin

Amikor az egészséges étrend kerül szóba, akkor mindenki a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztására gondol. A növényi alapú táplálékok valóban szerves részét képezik a helyes táplálkozásnak, de ahhoz, hogy minden alapvető tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk, kiegyensúlyozott és változatos étrendre van szükség.

Azoknál, akik szigorúan csak növényi alapú étrenden élnek, nem biztosított a megfelelő tápanyagbevitel, ugyanis csak és kizárólag a növények útján nem lehetséges minden vitamint és ásványi anyagot bevinni a szervezetünkbe.

Például a B12-vitamin természetes formájában kizárólag állati forrásokból, például húsból, halból, tejtermékekből és tojásból nyerhető ki. Éppen ezért a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis hiányt szenvedhetnek ebből a vitaminból.

Ahogy idősödünk, egyre nagyobb valószínűséggel leszünk B12-vitamin-hiányosak, hiszen jelentősen lecsökken ennek a vitaminnak a felszívódási képessége. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vegánok nagy százalékánál egyáltalán nem optimális ennek a vitaminnak a szintje. Tanulmányok arról is beszámoltak, hogy főként az idősebb embereknél neurológiai problémákat okozhat ennek a vitaminnak a hiánya.

A B12-vitaminnak van egy másik elnevezése: energiavitamin. Nem véletlen, hiszen kiemelkedő szerepe van az energiatermelésben, de a vörösvértestek képződésében, az idegrendszer fejlődésében, illetve a DNS-szintézis szempontjából is nagy a jelentősége.

Ez a vitamin növelheti az energiát és az állóképességet, javíthatja a hangulatot, fokozhatja a koncentrációt és még az immunrendszert is erősítheti.

Ennek a vitaminnak a hiánya nagyon sok egészségügyi problémát okozhat. Ha alacsony a szintje a szervezetünkben, akkor zsibbadás, fáradtság, idegrendszeri károsodás és vérszegénység is kialakulhat. De közrejászthat a homociszteinszint növekedésében is, ami oka lehet a szívbetegség és a stroke kialakulásának, hiszen ilyenkor elzáródás is kialakulhat az artériákban.

A B12-vitamin hiánya egyéb problémákat is generálhat, mint például hangulati zavarok, depresszió, ingerlékenység, memóriavesztés, kognitív hanyatlás, illetve Alzheimer-kór. A legtöbb esetben azonban megfelelő pótlással visszafordíthatók a negatív következmények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin segít a megfelelő immunválasz kialakításában
  2021-07-07 22:44:45, szerda
 
  Mindenkinek szüksége lehet az immunrendszer támogatására, de azoknak az embereknek különösen, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Hiszen ebben az esetben csökkenthet az immunrendszer védekezőképessége, így ők gyakrabban küzdhetnek fertőzéssel, megfázással, influenzával és hasonló, kórokozók által okozott betegségekkel. Az immunitás növelésében a C-vitamin kiemelkedő szerepet játszik és ezt ma már kutatási eredmények is bizonyítják.

A C-vitamin segítségünkre lehet a fertőzések leküzdésében, illetve a légúti fertőzések megelőzésében. Egy kutatás során megállapították, hogy azok, akik légúti fertőzésben szenvedtek és emelt dózisú C-vitamint kaptak, sokkal hamarabb leküzdötték a betegséget, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak nagy mennyiségben ebből vitaminból, vagy egyáltalán nem kúrálták magukat C-vitaminnal.

Ez a vitamin nemcsak a betegségek leküzdésében segíthet, de rendszeres fogyasztásával akár el is kerülhet bennünket mindenféle légúti betegség.

A C-vitamin másik haszna, hogy semlegesíti a szervezetben a káros hatású szabad gyököket. Termelődésük a szervezetben voltaképpen egy normális folyamat, hiszen a mitokondriumok is termelik, hogy energiához jussanak, de az immunsejtek is előállítanak szabad gyököket, hogy eredményesen megküzdjenek a fertőzéssel.

Ha azonban a szervezet nem tudja mindet semlegesíteni, akkor bizony probléma keletkezik. Ez általában légúti fertőzés során fordulhat elő, de akkor is, ha valaki krónikus gyulladásban szenved. Az antioxidánsok azonban - például a C-vitamin is - segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében.

A C-vitamin vírusellenes hatása is ismeretes. Amennyiben nemcsak a betegség előtt egy-két nappal kezdjük el szedni, hanem rendszeresen fogyasztjuk, úgy a szervezet ki tudja alakítani a megfelelő immunválaszt a vírusokkal szemben. A C-vitamin tehát a betegségmegelőzésben is segíthet, minden olyan esetben, amikor valamilyen kórokozó van jelen.

De a kollagénszintézisben is kiemelkedő a szerepe. A kollagén egy olyan fehérje, amely megtalálható a bőrünkben, az ízületekben, a csontokban, az izmokban és a kötőszövetben. A C-vitamin is elősegíti a kollagéntermelést, így a csonttörések kockázata is jelentősen csökkenthet.

A C-vitamin gazdag forrásai a citrusos és a bogyós gyümölcsök, illetve a keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, de a saláta, a retek és a vízitorma is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminok, amelyek csökkentik a gyulladást
  2021-06-15 21:01:18, kedd
 
  A vitaminokkal kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Némelyikről bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek a gyulladások csökkentésére. Cikkünkben most bemutatunk néhány ilyen hasznos vitamint.

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin. Fogyasszunk bátran béta-karotint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ez a vegyület A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Az A-vitamin fontosságát mutatja, hogy erős antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a szervezetünknek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás csökkentésében. Megtalálható többek között a pitypangban, a spenótban, a sárgarépában és a zöld leveles zöldségekben, illetve az olyan gyümölcsökben is, amelyek narancssárga színűek.

A B-vitaminok is csökkentik a gyulladást, különösen autoimmun betegségek és ízületi gyulladás esetén. Ha szeretnénk, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás, akkor fogyasszunk B-vitaminban gazdag táplálékokat, például kelkáposztát, gombát, paprikát vagy sárgadinnyét.

A C-vitamin lehetővé teszi, hogy az immunrendszer egészségesen működjön. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a C-vitamin segíthet megszabadulni azoktól a szabad gyököktől, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, de rendszeres fogyasztásával a szívbetegség és a rák kockázata is csökkenhet. A gyümölcsök és a zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Már régóta köztudott, hogy a szervezetben kialakuló gyulladásnak oka lehet a D-vitamin-hiány is. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy minimalizálhatjuk gyulladást, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint, illetve olyan élelmiszereket, amelyek gazdagon tartalmazzák ezt a vitamint, például a gombákat. További D-vitamin-források a halak, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek.

A D-vitamin napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, így ha csak tehetjük, tartózkodjunk minden nap egy keveset a napon.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezért hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Megtalálható a diófélékben, a magvakban, de sok E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok és az avokádó is.

A K-vitaminnal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Segíti a véralvadást és támogatja az erős csontozatot. Sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a máj és a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 2396 db bejegyzés
Összes: 43353 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1361
  • e Hét: 8827
  • e Hónap: 36402
  • e Év: 644481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.