Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
Bodzavirág
  2010-05-13 20:47:19, csütörtök
 
  A bodzafa illatos, vajszínű virága. A kifejlett virágokat gyűjtsük (vagyis azokat, amely virágernyőkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos. Amire gyűjtésekor még ügyeljünk: ne szennyezett levegőjű területen szedjük a bodzavirágokat! Készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza (palacsintatésztába mártva, kisütve), lekvár.
mikor vegyem?

Májusban-júniusban gyűjthetjük.

hogyan tároljam?

Rögtön használjuk fel, mert hamar megbarnul és sokat veszít vitamintartalmából.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Kaliforniai kakukkmák
  2010-04-01 15:05:22, csütörtök
 
  Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)


Leveleit az indiánok megfőzték, vagy forró köveken szárították. Föld feletti részeiből nyugtatót készítettek, amelyet főként fogfájás ellen használtak. Hatóanyagai segítik a vér O2-felvételét, és serkentik az A-vitamin felszívódását. Ny-Európában gyermekeknek túl mozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, de felnőtteknek is készítenek belőle altatót. Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti, és a túlterheltség okozta feszültség oldását segíti. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos.
Az előírt adagolás betartása esetén mindeddig nem jelentkeztek nem várt, káros mellékhatások.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Akác
  2010-03-21 20:29:32, vasárnap
 
  Akác, fehér
Robinia pseudoacacia

"Az akácvirág teája jó köhögés ellen"

Népies neve:

akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska

A növény leírása:

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.

Hogyan gyűjtsük?

* Az akácvirág nektárjából kiváló méz készül.
* Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja.

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.

Mi van benne?
A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.

Mire jó?
Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Hogyan használjuk?
Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.

Jó tudni!
Az elnyílott, földre hullt virágot ne gyűjtsük!
A kéreg fogyasztása után a lektinek által kiváltott mérgezések fordulhatnak elő.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
A sáfrány
  2010-03-21 20:28:33, vasárnap
 
  Miért a világ legdrágább fűszere a sáfrány?

A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is,
a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A fűszerek közül a konyhában a sáfránynak
kiváltságos helyzete van, hisz csodákat tehet az ételeinkkel. Lássuk!

A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik.
Törökországból származik. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére
van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.

Emiatt olyan drága fűszernövény. A sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató.

Hogyan használjuk a sáfrányt?

A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak.
A sziglicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk. A Curcumát a sáfrány helyett szokták árulni,
de könnyen megkülönböztethetjük, mivel más a színük és az illatuk is.A sáfrány a konyhánkban

A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon
fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen
a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az
így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg
a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azoonal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak
sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

Figyelem:

Nagyon ügyeljen arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (colchium autumnal) mérgező!
 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
A vanília is orchidea
  2010-03-21 20:27:24, vasárnap
 
 


Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik.

Ez a különleges fűszernövény az orchideák családjába, azon belül is a vanilla fajhoz tartozik. A vanília, mint a többi orchidea faj az őserdők mélyén a párás meleg trópusi klímán őshonos. Az Aztékok már több ezer évvel ezelőtt is ismerték és használták a növény termését, pl. kedvenc italuk a csokoládé édesítésére.

A vanília egy kúszó őserdei faj, amely léggyökereivel megkapaszkodik a fákon, és a nedvességet a levegőből nyeri, amelyet szintén a léggyökereken keresztül vesz fel. A tűző napot nem kedveli, inkább az árnyékos sötétebb helyeket keresi, de ha túl sötét van a virágzás csökken.A vanília növénynek igen nehéz lenne az ideális körülményt nálunk megteremteni, hiszen kb. 60 % árnyékra van szüksége, gazdag szerves talajra, vagy kb. 90 %.-os páratartalomra, és évi 2500 mm csapadékra. A csapadékot kb. 40-60 naponként kell egyenletesen megkapnia, nélküle a virágzás elmarad. A növekedéshez és fejlődéshez 20-25 C fok az ideális ennél melegebb helyen a növény elpusztul.

Az orchideák közül is az egyik legérzékenyebb faj, épp ezért a termesztésére alkalmas hely is igen korlátozott. Így már érthető miért kerül ilyen sokba a vanília rúdja.

Bár a vanília nemzettségnek is több száz tagja van, ebből mindössze 30 olyan faj található, amelyet fűszerként tudunk felhasználni. Ezek közül az általunk is ismert növény a vanília planifolia, amelynek termését édesítésre használunk fel.Származási helye a mexikói őserdő, de az óta több őserdőben is megtalálható a növény. Sikeresen termesztik a növényt Madagaszkáron Bourbon-szigeteken, a Csendes-óceán szigetvilágában, és Brazíliában is.

2005-ben kb. 39 ezer hektáron termesztettek már vaníliát, az elmúlt években a kereslet egyre nőtt, így már több mint 7000 tonnát termeltek. A kereslet növekedése igen intenzív, hiszen a 90-es években még csak 4-5000 tonna volt a termés, de 2002-re ez megugrott 8000 tonnára.

A világ legnagyobb vaníliatermesztője jelenleg is Madagaszkár. Itt több mint 26 ezer hektáron kb. 3000 tonna vaníliát termelnek meg. A helyi üzemben több fázisban dolgozzák fel, osztályozzák és csomagolják az exportra szánt vanília rudakat. Van, ahol még minden fázist emberek végeznek, de a legtöbb helyen már gépekkel váltják fel az embert, így ezek az üzemek a piacon előnyben vannak.Ma már tudatosan ültetik a növény egyes fajtáit az őserdők területén, van ahol a helyi őslakosok, és van, ahol már modern eszközökkel végzik a termesztés folyamatait. A helyi őslakosok nem avatkoznak be a természet munkájába, ők csak leszedik a termést, de ahol már modern módszerekkel termesztik a növényt ott póznákra futtatják fel az indákat, kézzel porozzák be a virágokat, és minden apró részletet felügyelnek, hiszen a vanília halványsárga virága mindössze 1 napig nyílik.A sárgászöld színű, fürtökben növő rudak nagyon lassan fejlődnek, teljes beérésükhöz 6-9 hónap szükséges. Amikor a termések szedésre érettek, begyűjtik őket, de ekkor a vaníliarúd még egyáltalán nem olyan, amilyennek mi ismerjük. A további feldolgozás célja az, hogy a termésben lévő aromaanyagok - közülük talán legismertebb a vanillin - átalakításával és feldúsításával különleges ízű terméket hozzanak létre.

A mi általunk ismert vaníliát, először leszedik az indákról, majd 65 C fokos hőkezelésnek vetik alá, ezután szárítják, amíg a nedvesség tartalma kb. a 30% -ra csökken. Ha ez készen van, egy speciális aromatartó dobozba teszik, és mint a jó bort érlelik a fűszernövényt. Az általunk is jól ismert édes íz és aroma csak azután alakul ki.

A világ vaníliatermésének a 35% Európa vásárolja meg. A vanília folyamatosan jelen van életünkbe, szinte minden nap találkozunk vele, süteménybe, italba, de most már azt is tudjuk milyen hosszú utat tett meg a növény az őserdő mélyéről a mi konyhánkba.

Bár mi itthon a borsos ár miatt legtöbbször csak a vaníliás cukrot használjuk fel, a világ számos pontján igen nagy becsben tartják a termést.

Sok nagyobb szállodában és étteremben szakértők választják ki a legjobb termést épp úgy, ahogy a jó bort vagy jó sajtot válogatják. A mi általunk is ismert édes aromát, nem a héj, hanem az alatta található piciny magok sokasága adja. Épp ezért kell ezt a részt egy késsel kikaparni, és így adni az ételhez.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Az orbáncfű jótékony hatásai
  2010-03-21 20:23:04, vasárnap
 
 


Az orbáncfű gyógynövény jótékony hatásai

Az orbáncfű gyógynövény vagy a belőle készült tea számtalan betegségre nyújt enyhülést és gyógyulást.

Az orbáncfű az orbáncfűfélék családjába tartozó gyógynövény, amely már az ókor óta ismert és kedvelt házi gyógynövény volt egész Európában. Hazánkban vadon is megterem, erdőkben, és hegyvidéki területen.

Szára 50-60 cm magas üreges, felső részén elágazó levélzettel. Levelei tojásdad alakúak és átellenesen állnak. A levelek szerkezete lyukacsos, aminek az oka, hogy itt találhatók az illóolaj tartók. Virágai fürtös bugát képeznek, a virágok színe élénksárga, néha sötétebb sárga. Júniustól egészen a nyár végéig virágzik, így a termése és virága folyamatosan szedhető.Magát a drogot, vagyis a gyógynövényként felhasználható rész a növény felső virágzó 40 cm része adja.

Kémiai alkotó elemei: illóolajok, flavonoidok, cserző anyagok,xantonok.

Hatása: antioxidáns, depressziócsökkentő, feszültség oldó, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, gyomorsav csökkentő, és segíti az emésztést.

Alkalmazása: Teáját hagyományos módon kell elkészíteni, és napi 2-3csészével fogyasztani.

A gyógytea fogyasztása optimalizálja a pajzsmirigy zavart, és helyre állítja hormonháztartást. Szellemi kimerültség és torokgyulladás, nátha esetén is kiváló házi szer.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Vidraelecle levél
  2010-03-20 19:22:04, szombat
 
  Felhasználható részei:A drogot a növény hármas levélkéi szolgáltatják, amelyeket rövid tőkocsánnyal
fosztanak nyár elején. A drog igen keseű ízű.
A növény hatóanyagai:Meniantin glikozidot, gencianin alkaloidot, cseranyagot, pektint, nyomokban illóolajat,
fitoszterint, flobafent, kateinsavat, kolint tartalmaz.
A tea hatásai,
Felhasználása:Forrázatát étvágyserkentőként, gyomorerősítőként, továbbá vércukorszint
csökkentő és székrekedés elleni hatása miatt fogyasztják.
A népgyógyászatban sárgaságban és lázcsillapítóként is alkamazzák.
Fogyasztási javallat:Forrázatát 1 csipetnyi drogot 1 csésze vízhez készítik.
Figyelmeztetés:A drogot ma ritkán használják mivel esetenként, enyhén mérgező lehet,
hányást, hányinger, fejfájást válthat ki.
Előfordulási helyek:Havasi és alhavasi tavak szélén, tőzeglápokon, zsombékos helyken terem.
Egyéb:Virágzása: Május Júniusban
Népies nevei: Vidrafű, vízielecke, elecske, alacs, bolyhos virág, keserű lóhere.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Vérehulló fecskefű
  2010-03-20 19:19:33, szombat
 
  Felhasználható részei:A drogot a növény májusban gyűjtött földfeletti része, valamint a gyökerei adják.
A növény hatóanyagai:Kelidonint, protoberberint, sanguinarint, és más alkaloidákat, kelidon és más szerves savakat,
C, PP vitaminokat, nyomokban illóolajat tartalmaz.
A tea hatásai,
Felhasználása:Esetleges mérgező hatása miatt háziszerként való fogyasztása nem ajánlatos! A friss növény
tejnedvét szemölcsök szárítására alkalmazzák. Néhány napi kezelés után a drog
fehérjebontó hatása miatt a szemölcsök lehullanak.
Fogyasztási javallat:Esetleges mérgező hatása miatt háziszerként való fogyasztása nem ajánlatos
Figyelmeztetés:Kezelése óvatosságot igényel, mivel pora nyálkahártyát ingerlő hatású.
Előfordulási helyek:Erdők szélén, parlagokon, kerítések mentén, kertekben található.
Egyéb:Virágzása: Áprilistól őszig.
Népies nevei: Aranyfű, cinadó, vereslőfű, gódavére, vérrejáró, kutyatej, vérhullatófű,


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Vasfű
  2010-03-20 19:16:57, szombat
 
  Felhasználható részei:A drogot a virágos, leveles hajtások, felső, 30 cm-es szakasza adja.
A növény hatóanyagai:Keserűanyagot, cseranyagot, glikozidát, szaponint, nyálkát, cukrot,
kis mennyiségű illóolajat tartalmaz.
A tea hatásai,
Felhasználása:Főzetét erősítő, étvágyserkentő, a felső légutak gyulladásait csökkentő és köhögéscsillapító
hatása miatt fogyasztják. Használják továbbá máj és epebántalmak kezelésében.
Helyenként uborkasavanyításhoz szedik.
Fogyasztási javallat:Főzetét 1-2 kávéskanál drogot 200 ml. vízhez adagolva készítik.
Előfordulási helyek:Parlagokon, utak, vizek mentén, elhanyagolt helyeken közönséges.
Egyéb:Virágzása: Júniustól Novemberig.
Népies nevei: Galambócfű, hímszaporafű, keserűfű, lakatfű, szentfű, szaporafű,


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
Vadárvácska
  2010-03-20 19:14:57, szombat
 
  Felhasználható részei:A drogot a növény földfeletti része adja, virágzás idején.
A növény hatóanyagai:Rutintartalmú flavonglikozidákat, tritepénvázas szaponint, violanin antociánglikozidát,
szalicilsav származékot, nyálkát, cseranyagot, karotoinoidát, ásványi sókat tartalmaz.
A tea hatásai,
Felhasználása:Forrázata értisztító, enyhe vizelethajtó, és enyhe vérnyomsácsökkentő és nyálkaoldó hatású.
Külsőleg, bedörzsölő szerként vagy borogatásként, ekcémák kezelésére használják.
A drog több teakeverék alkotóeleme.
Fogyasztási javallat:Forrázatát 1 kávéskanál drogot egy csésze vízhez készítik.
Előfordulási helyek:Ugarokon, parlagokon, mezőkön, erdővágásokban terem.
Egyéb:Virágzása: Májustól Októberig.
Népies nevei: Árvácska, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem,


 
 
0 komment , kategória:  Fűben, fában  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 125
  • e Hét: 401
  • e Hónap: 1796
  • e Év: 1796
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.