Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 778 
A zsírról .....vajon igaz lehet?
  2017-11-26 13:30:40, vasárnap
 
 




Éljen gyerekkorom disznózsírja!!


Azt már tudtad,

hogy a disznózsír jót tesz a szívnek,

de most valami döbbenetes ismét kiderült!

A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a "tudósok".


A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a tudósok, sajnos kiderült, hogy ez elsősorban az étolaj gyártók által finanszírozott kutatások miatt volt, egyszerű üzleti érdekből csapták be az embereket.

Mára elismerték, hogy a zsírnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van és most bármennyire furcsán hangzik is, de a disznózsír az egyik legegészségesebb étel.

A zsír szinte minden konyhában ott van, akkor is, ha olajjal sütnek az emberek, azért egy disznósült alá mindenki zsírt tesz, nem étolajat.

Igazából azonban krumplisütéshez vagy rántás alá is ezt kellene használni.

A zsír bödönben jól tárolható, főzéshez is használható, de még a sütemények elkészítéséhez is finom lehet, bár sokaknak szokatlan.

Sokan azt gondolják, hogy nem tesz jót az egészségnek, a táplálkozás szakértői szerint azonban a disznózsírnak csak pozitív egészségügyi hatásai vannak!

A zsír remek hatásai:

Az olívaolajat követve a második legegészségesebb zsír, mivel telítetlen zsírsavakból áll.

A disznózsír olajsav tartalmával enyhíti a depressziót, vagy annak kialakulását megelőzi.

D vitamin forrásnak is jó.

Egyensúlyban tartja a hormonháztartást és támogatja a pajzsmirigy egészségesen működését.

Ami legmeglepőbb, hogy míg az étolaj az egyik legrákeltőbb élelmiszer, a zsírban megtalálható anyagok csökkentik a rák kialakulásának az esélyét,

főleg a mellrák kifejlődésének esélyét csökkenthetik.

A koleszterinszintet is alacsonyan tartja, védi az ereket.

 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Magyar világszám....Almacukor
  2017-11-26 13:25:05, vasárnap
 
 

Gizike levélben...

Legújabb természetes édesítő-szer - magyar világszám. NAGYON FIGYELEMRE MÉLTÓ ANYAG.



Almacukor

- magyar világszám a legújabb természetes édesítőszer



Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig kellemes ízélményt nyújt.

,,Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőt, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra" - monda Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa.

Hosszú évek óta köztudott, hogy a finomított fehércukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet.

,,A gyakori inzulinszint-ingadozás az éhségérzet egyik legfőbb befolyásoló tényezője. Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán - ezért is ajánlják a szakemberek a napi 5-6-szori étkezést - mellyel elkerülhető a hirtelen ránk törő farkaséhség és a hasnyálmirigy kimerülése. Ezáltal kisebb az esély az elhízásra és jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kockázata. Mivel a fehér cukornak nagyon magas a glikémiás indexe, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, amely természetes eredetű és nem vált ki nagy inzulinválaszt. Az almacukor szirup éppen ilyen, melynek legfőbb alkotóeleme az L fruktóz (betöltéskor 36%), ez adja pozitív hatásainak gerincét. Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség.

Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított fruktózról vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk.

Bizonyos feltételekkel cukorbetegek is fogyaszthatják

Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak. Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos - úgynevezett egyes típusú - cukorbetegnek nem javaslom, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe, azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát- kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes" - hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus.

Az almacukor szirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.

,,Kiválóan alkalmas a kávé ízesítéséhez, sütemény sütéshez, ételek, saláták, stb. édesítésére, turmix készítéshez - lényegében bármilyen receptúrába beleilleszthető. Sütéshez-főzéshez 99%-ban ugyanúgy használható, mint a répacukor. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból az almacukor 20%-val kevesebb folyadékot kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük az almacukrot, mert nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad" - emelte ki Gangel András termékfejlesztő.

Link
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
A gránátalma jótékony hatásai
  2017-11-16 13:14:46, csütörtök
 
  Egészség & fitness egyperces
Igaz hogy írtam már róla, nem is egyszer.. de ez kicsit más..


10 ok arra, hogy azonnal beiktasd a gránátalmát az életedbe!

A gránátalma az egyik kedvencem, ugyanis sokkal több, mint egy nagyon finom gyümölcs! Egy igazi vitaminbomba a testnek. Összegyűjtöttünk 13 okot amiért érdemes minden nap gránátalmát fogyasztanod, valamilyen formában.

A gránátalma jótékony hatásai

1. Öregedés gátló hatású
A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz. Az USA-beli Mezőgazdasági Minisztérium úgynevezett ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) nevű skálája szerint igen magas mennyiségben tartalmaz. Ez a skála azt méri, hogy milyen jó a szabadgyökök felszívódása. A gránátalma lé 2890 pontot kapott.

2. Védi a veséket
A gránátalma kivonat megakadályozza vesekárosodást és védi a veséket a káros anyagoktól.





3. Védi a májat és segíti a regenerálódását
Egy tanulmány szerint, amit a Toxikológiai és Ipari Egészségügy című magazinban publikáltak, a gránátalma kivonat nem csak védi a májat, de segíti az esetleges károsodás utáni regenerációt.

4. Immunerősítő
A gránátalma jelentős mértékű immunerősítő C-vitaminnal rendelkezik, amely a mellette megtalálható bioflavonoidok hatására jobban felszívódik, mint a kapszulás C-vitamin.

5. Anti-allergén
A gránátalma lében található polifenolok, amelyek csökkenteni tudnak olyan biokémiai anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az allergiás reakciókkal. A következő oldalon folytatom!

6. Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen
Egy folyóiratban jelent meg az a cikk, amely szerint a gránátalma nagyban elősegíti a szervezetet, hogy szintetizálja a koleszterint és elpusztítja keringési rendszerben lévő szabad gyököket.

7. Prosztata rák elleni védelem
A kaliforniai egyetem kutatása szerint, ami az Atherosclerosis nevű folyóiratban jelent meg, miszerint gránátalma lé hatására a rákos sejtek elpusztultak a prosztatában.

8. Mellrák elleni védelem
Szintén a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták a gránátalma tápanyag tartalmát és azok hatásait. Többek között luteolint, ellágsavat, punicic savat tartalmaz, ami a mellrák elleni küzdelemben segít.
A kutatásaik eredményét a Breast cancer and Treatment nevű folyóiratban publikálták. Megállapították, hogy a gránátalma leve a jövőben hatásos módszer lehet a mellrák kialakulásának megelőzésében.

9. Bőr rák védelem
A gránátalma fogyasztásával mindkét fő típusú -bazális sejtes karcinóma, és a laphámrák- sejtjeiben csökkenés következett be

10. DNS- védelem
Az antioxidánsok és a gránátalmában jelenlévő fitonutriensek kölcsönhatásba lépnek a szervezet genetikai védelméért felelős anyagaival.

Forrás: vitalzone.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Az okostelefon ártalmai....
  2017-11-06 12:11:04, hétfő
 
 
Egészség & fitness egyperces



Így árthat az okostelefon az egészségednek

Nem mondjuk, hogy rögtön dobd ki a kukába - de azért nem árt, ha megfelelő keretek között használod, kerülve a túlkapásokat.

Bacik és más kórokozók

A telefonod valószínűleg szinte mindig veled van. Még a mosdóban is. És míg a kézmosásról vélhetően sohasem feledkezel meg, a mobilod tisztogatásáról már annál esélyesebb, hogy igen. Mikor is törölgetted át utoljára fertőtlenítő kendővel? Pedig nem ártana, mert becslések szerint a telefonok harmadán még székletbaktériumok is tanyáznak. Igen, pont azon a tárgyon, amit az ember még evés közben is szívesen nyomogat. Jó hír ugyan, hogy a legtöbb telefon borítása és felülete nem alkalmas arra, hogy a kórokozók sokáig megéljenek rajta - de hiába, ha újra és újra rákerülnek. Ebből már lehet baj!




Nyakbajok

Mennyi időt töltesz lehajtott fejjel, hogy a kijelzőt nézegesd? Nem mindegy, milyen testhelyzetben nyomkodod a telefonodat, hiszen ez már napi többórás elfoglaltságot jelenthet az okos mobileszközök korában! Az izommerevség mellett akár idegsérülés is lehet a dolog vége, ha nem figyelsz eléggé magadra. Jó, ha nem maradsz 20 percnél tovább ugyanabban pozícióban, és azonnal korrigálsz, ha görnyedésen kapod magad. Arról sem árt leszoknod, hogy hosszú beszélgetések alkalmával a válladhoz szorítsd a telefonod.

Baleseti kockázat

Nemcsak az autóvezetés közbeni üzenetírás lehet kockázatos, hanem az is, ha séta vagy biciklizés közben döntesz úgy, hogy egy fontos ügy nem várhat. Ha a vezetést nézzük, a féktávolság akár tizedmásodperceken is múlhat - márpedig a legügyesebb pötyögők sem képesek arra, hogy szó szerint egy szempillantás alatt válaszoljanak. Tudósok kiszámolták, hogy 90 km/h-s sebesség mellett öt másodpercnyi telefonnyomkodás úgy megnöveli a reakcióidőt, hogy a súlyos baleset kockázata
23-szorosára nő. Ráadásul állítólag az sem jobb, ha az üzenetet inkább diktálod.

Böngészni a sötétben

A mobileszközök kijelzője olyan mesterséges - kék alapú - fényt sugároz, ami túlzott használat mellett könnyedén felboríthatja az alvás-ébrenlét egyensúlyt. Főleg akkor, ha naplemente után, más fényforrás nélkül bámulod őket. A pihentető alvás szempontjából az lenne a legjobb, ha lefekvés előtt egy órával már semmilyen kijelzőt nem bámulnál. Ez azonban ma már szinte teljesíthetetlen: a tévé, a számítógép és a telefon is megszokott késő esti kikapcsolódást jelent. Legalább annyit tegyél meg, hogy lámpaoltás után tényleg nem nyúlsz a telefonod után - már ez is sokat segíthet.

Hüvelykujj gondok

A pattanó ujj szindróma fájdalmas ínhüvely-gyűrű szűkületet jelent, de ezen kívül még ízületi gyulladás is fenyegethet. E problémák hüvelykujjat érintő változata hatványozottan gyakoribb azóta, hogy az okostelefonok divatba jöttek. Próbáld minél természetesebben, nem szorítva tartani a mobilodat, és a hosszabb pötyögést inkább számítógépen intézd. Ha viszont már megtörtént a baj, és rendszeresen fáj a hüvelykujjad, mindenképpen pihentetni kell, mert végszükség esetén akár műtétre is sor kerülhet.

Interferencia

Sokan nem tudnak róla, hogy az okostelefonok által kibocsátott sugárzás kölcsönhatásba léphet más eszközökkel - köztük olyanokkal is, amelyek esetleg az életben maradásért felelnek. A pacemakerek vagy a szívbe épített defibrillátorok egytől egyig érzékeny ketyerék, amelyeket nyilván úgy alakítottak ki, hogy normális telefonhasználat mellett semmi bajuk ne legyen - de ha túlzásba viszed a mobilozást, akkor sajnos változhat a helyzet.

Viszlát, sasszem!

A rövid hullámhosszú kék fény, ami az okostelefonok kijelzőjéből árad, nagyon hamar kifárasztja a szemet. Hosszú távon még a szemlencsét és károsíthatja, így ronthatja a látást. Ha szemüveges vagy, akkor a kijelző bámulásához mindenképpen érdemes feltenned. Ha pedig nincs szemüveged, de érzed, hogy valami nem stimmel, akkor ideje elmenned egy szemvizsgálatra. Sokat segíthet még a fókuszváltást célzó rendszeres szemtorna.

Forrás: fitness.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Mezítlábasan....
  2017-10-25 14:22:56, szerda
 
 

Egészség & fitness egyperces

5 furcsa fitnesz tipp

Az internet telis-tele van olyan fitnesz tippekkel, amikről az úgynevezett ,,szakértők" váltig állítják, hogy működik. Egy kicsit talán furcsának is találod, de mégis kipróbálod, hiszen mi baj lehet belőle?
Aztán persze eredményt nem hoz egyik sem. Most olyan tippeket szedtünk össze nektek, amiknél az volt az érzésünk, hogy kontárság az egész, aztán kiderült: mégis működnek!





Mezítláb futni mégsem olyan rossz dolog?

Ha a futásról van szó, mindenki egyből a jó minőségű futócipőkre gondol - teljesen jogosan. Az elmúlt évtizedben azonban kialakulóban van egy másik irány is, mely szerint a mezítlábas futás legalább olyan hatékony, mintha egy drága futócipőben végeznénk ugyanezt! A helyzet a következő: attól függően, hogy mik a céljaink a futással, valóban jót tehet néha, ha a helyén hagyjuk azt a pár cipőt! Ez a fajta futásmód cca. 4 %-al csökkenheti a futás energiaigényét, javítja a vérkeringést, segíthet a rossz tartáson, valamint erősíti a csontokat. Egy dolgot azonban érdemes észben tartani! Egy jó futócipő nagyban lecsökkentheti az ízületeket ért terhelést, így akik ilyen jellegű problémáktól szenvednek, inkább jobban teszik, ha nem lépnek mezítláb a pályára!

Üvöltsd el a világnak, hogy éppen edzel!

Biztosan láttatok már ti is hangosan edző testépítőket, akik nagy hangerőn bíztatják egymást és magukat: meg tudják csinálni! Bár kívülről elég viccesen hathat ez a fajta motiválás, a helyzet az, hogy nagyon is működik! A lényeg, hogy csak pozitív megerősítést üvöltözz: Erős vagy! Meg tudod csinálni! Jobb vagy ennél! - és stb. Ez egyrészt elhiteti veled, hogy tényleg képes vagy rá, másrészt elvonja a figyelmed a fájdalomtól, így olyan dolgokat is megtehetsz, amit máskor feladnál! A kimondott szónak súlya van, a kiüvöltöttnek pláne!

Tegyél jeget a vizes kulacsodba!

Nem is hinnéd, hogy mekkora különbséget jelenthet az edzésedre nézve az, ha jeges vizet fogyasztasz a sima helyett! A Stanford egyetem egyik kutatója elhízott nőkön végzett tanulmányt, mely során észrevette, hogy a jeges vizet fogyasztók sokkal tovább bírták a kemény zsírégető edzéseket. A jelenség magyarázata meglehetősen egyszerű: a jeges víz belülről hűti a testet, ami így jóval később kerül túlhevült állapotba!

Kávé és sport? Miért ne?

A kávé évek, sőt, évtizedek óta áll a viták kereszttüzében. A Nebraskai Egyetem kutatása szerint az edzések előtt elfogyasztott koffein segíthet több zsírt elégetni a gyakorlatos során! A koffeinnek, metabolizmus serkentő hatása mellett van egy másik jó tulajdonsága is: lecsökkenti az izomfájdalom mértékét! A kettő együtt pedig garancia arra, hogy hosszabb ideig és magasabb intenzitáson végezhessük az edzéseinket! Persze nem szabad túlzásba sem vinni, hiszen a kezdeti pörgés után könnyen erős fáradtság lehet úrrá rajtunk!

A kakaó, mint edzés utáni csodaital

Vajon ki gondolt rá először, hogy edzés után érdemes lehet kakaót inni? Az a helyzet, hogy hiába hangzik különösnek, a kakaó nagyon is jó edzés utáni regeneráló ital. Az USA-ban található Indiana University (indianai egyetem) kutatásai szerint még jobb is, mint a külön erre a célra gyártott sportitalok! A kísérletben részt vevő embereket két csoportra osztották, majd mindenkit elküldtek a konditerembe. Az intenzív súlyzós edzés után az egyik csoport sportitalt, a másik kakaót kapott. Pár órával később ismét edzeniük kellett, mely során kiderült, hogy a kakaós csoport tagjai sokkal jobban kipihente magát, mint a sportitalt fogyasztók! A texasi egyetem kísérletében atlétáknak adtak csokis tejet, akik ezáltal jobb eredményeket értek el!

Forrás: vitalzone.hu

 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Diófalevélről
  2017-10-10 17:47:05, kedd
 
 





A diófa gyógyító levelét a hajápolástól a bőrbetegségeken át a méregtelenítésig számtalan dologra javasolják. A természetgyógyászat számtalan jótékony hatást tulajdonít: vértisztítóként, gyomorerősítőként, emésztést segítőként (összehúzó hatása miatt enyhe hasmenésnél) valamint féreghajtóként tartják számon, emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják. Magas vérnyomás, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják, de borogató szerként mandula és szemgyulladásra is. A levél főzetét hajhullás ellen illetve hajszínezésre is használják, vidéken régebben még a lépfenét is a leveléből készített teával kezelték.
A levelek közel 10 százalékban tannint (csersavat) tartalmaznak, javarészt ellagitanninnal, aminek daganatellenes hatásáról jelenleg is folynak kutatások, valamint több mint 3 százalékban kvercetin és kempferol flavonoidokat, körülbelül 1 százalékban C-vitamint. A monoglükozidok közül a vírusölő (herpesz), baktériumölő és gombaölő (Candida albicans, Trichophyton rubrum) juglon található meg benne, mindemellett illóolajat is tartalmaz.

Borogatni és fürdeni is jó
A diófalevél teája nem csak belsőleg hat: különböző bőr- és nyálkahártya-fertőzések (mandula- és torokgyulladás, ínysorvadás, de akár hüvelyi is), ekcéma, visszérseb, bőrgomba, atka és fejtetű kezelése javasolják. Fürdőt is készíthetünk a leforrázott levelekből, gyulladásos megbetegedések esetén alkalmazhatjuk.
Teát is készíthet belőle
A legjobb, ha a diólevél teához a zöld leveleket választunk, a rozsdafoltos vagy sárgás levelek már nem alkalmasak hozzá. Árnyékos helyen szárítsuk ki a leveleket, morzsoljuk össze őket, tároljuk páramentes helyen. Leforrázva, kúraszerűen fogyasszuk.
Szépülhetünk is vele
A dióolaj ránctalanító, hidratáló hatású. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetére adják. Maga a dió növényi omega-3-zsírsavban rendkívül gazdag, és kitűnő E-vitamin-forrás.

Termálfürdő.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
A fügéről...
  2017-10-06 18:20:54, péntek
 
  Egészség & fitness egyperces


A füge ezért egészséges

A füge frissen és aszalva is fogyasztható, ízletes gyümölcs, amelyet különleges íze és textúrája miatt sokan kedvelnek. Sokoldalúan felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is, így érdemes minél gyakrabban enni.

100 gramm füge, ami körülbelül félcsészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint
1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.






A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.

100 gramm friss füge 232 miligramm káliumot tartalmaz, ami a nap szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy izmaink és szívünk megfelelően működjön.
Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogramm K-vitamin is található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen. A gyümölcsben ezenkívül vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is található.

Kevesen tudják, de bizonyos kultúrákban a füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.

Forrás: hazipatika.hu


Egy régebbi saját képem,amíg volt fügefánk..Még lekvárom is van belőle a pincébe, egyik éven rengeteg beérett..




 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Gránátalma...
  2017-10-06 18:01:29, péntek
 
  Gránátalma: 4 ok, amiért enni kell belőle
2017. 08. 30. 07:30
Forrás: hazipatika.com






Hasznos alternatíva lehet a vitaminok pótlására az izgalmas ízű és külsejű gránátalma, de számos más előnnyel is bír.


Hasznos alternatíva lehet a vitaminok pótlására az izgalmas ízű és külsejű gránátalma, de számos más előnnyel is bír.
Lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert
A gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Betegségek megelőzéséhez már napi egy pohár gránátalmalé a segítségünkre lehet.
Máj- és vesevédő
A legfrissebb kutatások szerint a gránátalmában lévő hatóanyagok védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

Segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben
A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.
A szív- és érrendszert is védi
A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.

Termálfürdő.hu


Pár saját idei képem,kertünkben érik a gránát alma.. sajnos a sok esőtől kirepednek ami már szép nagy..
olyan szép pirosra még nem érett be tavaly sem..




 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
A C vitaminról...
  2017-10-06 17:55:04, péntek
 
 
Egészség & fitness egyperces






Mi mindenben segít nekünk a C-vitamin?


Mondjuk ki bátran, hogy csodaszer! Annak ellenére, hogy a szó maga, sokaknak nem túl szimpatikus. A csoda szóhasználat ugyanis, nem éppen ésszerű életjelenségekre utal, ,,szokványos" értelemben véve.


Ettől el kell vonatkoztatnunk, ha a C-vitaminról beszélünk, mert ebben az esetben a jelző valós! ,,Csodaszer jellege" abban nyilvánul meg, hogy csodálatos dolgokat képes tenni szervezetünkkel, legfőképp természetes védekező rendszerünkkel. Nagyon hatékonyan működik egészségünk megőrzésében épp úgy, mint a már meglévő, vagy épp kialakulóban lévő betegségek gyógyításában.


Környezetünk a XXI. században, vegyileg már rendkívül szennyezett, így sajnos táplálékaink nagy része a szervezetre káros, kémiai anyagok sokaságával telített. Naponta meg kell küzdenünk valamilyen - számunkra terhelő - idegen anyaggal. Immunrendszerünk 24 órás szolgálatban van. Hiába tesz meg mindent annak érdekében, hogy a ,,mérgektől" megszabadítson bennünket, így is szükségünk van pótlólagosan bevitt vitaminokra, mert magunk azt már képtelenek vagyunk belsőleg előállítani.

A C-vitamin egyik érdekes tulajdonsága, hogy ellentétben a legtöbb állati szervezettel, az ember nem képes előállítani saját maga. Ennek oka, hogy genetikai mutáció áldozatai lettünk. Míg a legtöbb állat szervezete képes glükózból vagy vércukorból C-vitamint létrehozni, addig bennünk, emberekben, valamilyen oknál fogva, nem működik az előállításáért felelős gén. Ennek következtében viszont nem termelődik az L-glükonolakton-oxidáz nevezetű enzim, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a C-vitamin előállításának folyamatában. A megfelelő arányú adagolásra is kellő figyelmet kell fordítanunk, ám ez alól talán az egyetlen kivétel a C-vitamin. Ez jó hír, hiszen a - tévhittel ellentétben - fogyasztásával nem idézhetünk elő túladagolást. A felesleges mennyiség természetes módon kiürül a szervezetből.

Egyes kutatók szerint, a felnőtt ember C-vitamin szükséglete 1000 mg, naponta. Egyre több orvos, szakértő véleménye azonban az, hogy ennek a háromszorosára is szüksége lehet, például egy magasabb testsúllyal rendelkező felnőttnek. Náluk az egészséges mennyiség meghaladhatja a 3000 mg-ot, napi szinten. Az abc-ben csak a harmadik, szervezetünknek viszont az első számú segítője! Kevesen tudják, - pedig nyilván mindenki örülne a hírnek - hogy a C-vitamin, az édesség iránti ellenállhatatlan vágyunkat is csillapítja, tehát még a fogyókúránk alatt is jó barátunk.

Ez csak egy ráadás, a legfontosabb tulajdonságai mellett, melyek a következők:

1 - valóságos immunrendszer katalizátor
2 - jelentősen gyorsítja a betegségekből való felépülést és a lábadozást
3 - csökkentheti a koleszterinszintet
4 - csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét
5 - természetes hashajtóként is funkcionál
6 - megakadályozza a skorbut kialakulását
7 - megelőzheti a szívinfarktust
8 - óvja a csontozatot és a fogak épségét - a fogínyvérzést is megakadályozhatja, illetve megelőzheti az ínybetegségek kialakulását

Éljünk tehát a lehetőséggel, adjuk meg szervezetünk számára mindazt, amire egészségünk megőrzéséhez szüksége van! Kezdjük a C-vitaminnal, segítsünk immunrendszerünknek a téli hónapokat is - betegség nélkül - átvészelni! Jó egészséget!


Forrás:delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
Melyik mire jó? 2. rész
  2017-09-26 14:17:27, kedd
 
  Egészség & fitness egyperces


B-vitamin kalauz: Melyik mire jó? 2. rész


A B-vitaminokban közös, hogy kulcsszerepet játszanak a szervezeted energia-háztartásában. De mi a különbség közöttük, és melyiket miben találod meg?

Piridoxin (B6-vitamin)

Egyrészt abban segít, hogy a sejtek hozzájussanak az egyetlen tápanyaghoz, amit képesek közvetlenül felvenni: hozzájárul, hogy a szervezet kinyerje a glikogénből a glükózt. Emellett pedig az idegrendszer működésében is szerepe van, amiben egyébként a magnézium állandó "társa" és hatásának serkentője.

A legújabb feltételezések szerint elképzelhető, hogy csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Hét alfajtája ismert, amelyek közül bármelyik képes bármelyikké átalakulni. Szabad és kötött formában is előfordul természetes körülmények között, ám a hőkezelés és a feldolgozás számos esetben akár a felére csökkentheti az élelmiszerek B6-vitamin tartalmát.
Megtalálható a sertéshúsban, a marhában, a pulykában, a banánban, a csicseriborsóban, a burgonyában és a pisztáciában is. Naponta 1,5-2 mg-ra van belőle szükség, és a nemzetközi ajánlások szerint étrendkiegészítő útján legfeljebb 25 mg-ot érdemes belőle bevinni.
Hiányának jelei a vérszegénység mellett a bőrgyulladás, a kisebesedés és a fekélyesedés, az idegrendszer szintjén pedig a zavartság és az idegelhalás.

Biotin (B7-vitamin, H-vitamin)

Az anyagcserében részt vevő enzimek egyik fő alkotórésze. Kell a zsír és az aminosavak anyagcseréjéhez. Mivel a bélflóra is képes előállítani, ezért a hiánybetegség oka a nem elég kiegyensúlyozott táplálkozás mellett genetikai probléma is lehet.

Naponta általában 1,5-2 mg-ra van belőle szükség. Növényi és állati eredetű élelmiszerek egyaránt tartalmazzák, ezekből azonban többnyire 50%-os a felszívódási arány.
A tojássárgája és az élesztő mellett a májban, a vesében, a karfiolban, valamint a dió- és mogyorófélékben található meg. Hiányára ekcéma, hajhullás, kimerültség, vérszegénység vagy koleszterinszint-emelkedés utalhat.




Folsav (B9-vitamin, M-vitamin)

Kell a megfelelő vérképzéshez, a nukleinsav-anyagcseréhez, illetve várandósság esetén a magzat idegrendszerének fejlődéséhez. Éppen ezért a terhességi vitaminok egyik legfontosabb összetevője. Kutatások szerint szerepe van a termékenységben, és olyan betegségek megelőzésében, mint a szívműködési zavarok, a stroke, vagy bizonyos rákfajták.
A folsav neve a latin "folium" szóból ered, ami levelet jelent. Ez arra utal, hogy természetes körülmények között elsősorban a leveles zöldségekben található meg, de állati eredetű forrásokat tekintve a májban is sok van belőle. A felnőtt szervezet naponta 0,2 mg folsavat igényel, terhesség idején pedig a kétszeresét.

Kobalamin (B12-vitamin)

Talán ebből a B-vitamin fajtából a leggyakoribb a hiányállapot, pedig nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer működéséhez; csakúgy, mint a vérképzéshez. Kulcsszerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben és a nukleinsavak felépítésében.
Naponta 2 mikrogramm kell belőle, amit elsősorban a sertés- és marhamáj, a hering, a tojás és a tej tartalmaz. Érdekesség, hogy a hiánytünetek lassan, akár 1-2 év elteltével jelentkeznek.
Leggyakoribb ezek közül a nagysejtes vérszegénység, ami állandó kimerültséggel és sápadtsággal jár. Hiánya sajnos az idegrendszer is károsítja, pontosabban az idegsejtek "szigeteléséért" felelős myelinhüvelyt sorvasztja, és ez mozgászavarokhoz vagy mentális problémákhoz vezethet. Ilyenkor injekció vagy tabletta útján történő pótlásra van szükség.


Forrás: fitness.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség...  
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 778 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 676 db bejegyzés
Összes: 34932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1919
  • e Hét: 5669
  • e Hónap: 37221
  • e Év: 1292139
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.