Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 554 
Imádott kedvenceim...
  2017-10-01 17:37:47, vasárnap
 
 
Állatbarát egyperces

A legviccesebb és legkülönlegesebb mintákat viselő macskák

A természet egészen meglepő dolgokat képes produkálni, főleg ha állatokról van szó, s ezt a most következő összeállítás is nagyszerűen bizonyítja.

A bársonytalpú kedvencek bundája eleve változatos, de ezeknek a cicáknak a szőrén egészen elképesztő minták rajzolódnak ki, legalábbis nem éppen hétköznapi látvány a cica mintás, álarcos vagy épp szívecskét magán viselő macska.
Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Ilyent még nem láttam...Kétfejű teknős.....
  2017-09-26 14:36:45, kedd
 
 
Állatbarát egyperces
Húszéves lett Janus, a kétfejű teknős

Húszéves lett Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban született, és ma is ott élő kétfejű teknős. Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort anomáliája miatt. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a különleges állatot nagyon is elkényeztetik. Janust minden nap megfürdetik és UV-fénnyel sugározzák be, hogy páncélja erős és szilárd maradjon.

A gondozók szerint az állat két feje saját, önálló életet él, az egyik dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Mindig sok látogatót vonz például, amikor az egyik fej megpróbál elvenni a másiktól egy salátalevelet.

Janus, akit a gyakran kétarcúként ábrázolt római istenségről neveztek el, a genfi múzeum keltetőgépében kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án.

Forrás:erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Fehér koala született...
  2017-09-03 14:34:08, vasárnap
 
 

Állatbarát egyperces


Fehér koala született Ausztráliában

Rendkívül ritka kis jövevény, egy fehér koala jött a világra egy ausztráliai állatkertben, s ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő, a nagyközönség segítségét kérte a névadáshoz az ausztrál idegenforgalmi hivatal.
A világos bundájú koalabébi még januárban született a Steve Irwin által alapított Australia Zoo-ban, de csak a napokban mutatták be a látogatóknak és a sajtónak.
Az intézmény állatkórházának igazgatója, Rosie Booth hangsúlyozta, hogy nem albínó állatról van szó, hanem egy olyan genetikai sajátosságról, amelyet valószínűleg anyjától, Tiától örökölt a kis koala.
A kölyök barna szeme és orra is megerősíti, hogy nem pigmenthiányos egyedről van szó.
Az albinizmus nélkül is fehér bunda ugyanakkor még az albínó példányoknál is ritkább a koalák körében.


A koalák bundájának színe egyébként sem egységes, a világosszürkétől a barnáig terjed a földrajzi elhelyezkedéstől függően, sőt a bunda vastagsága is különbözik az északi és a déli régiókban.
A fehér koalának a vadonban kevés esélye lenne a túlélésre, mivel feltűnő színe könnyű prédává tenné természetes ellenségei számára - mondta el az állatkórház igazgatója.


Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke azt reméli, hogy a különleges állat a nagyközönség kedvence lesz és segít felhívni a figyelmet a fajmegőrzés fontosságára. A koalák ugyanis teljesen eltűntek AusztráliaTöbb mint százezer dollárt érő aranyrögöt talált Ausztráliában egy amatőr kincsvadász. egyes területeiről, és a queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatói szerint ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva alig marad belőlük.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Ha stresszes a cicánk...
  2017-08-23 14:02:28, szerda
 
  Állatbarát egyperces
Hogyan ismerhetjük fel, ha stresszes a cicánk?

Míg néhány évtizede inkább az egerészés miatt tartották a cicákat, mára a doromboló szőrgombócok igazi házi kedvencekké, sőt, a család teljes jogú tagjává váltak.

A szeretetteljes környezet ellenére azonban számos tényező szorongást okozhat a kedvenceknél, ami igencsak megnehezíti a gazdik mindennapjait is. A téma szakértőinek segítségével nézzük, hogy mitől alakulhat ki a macskastressz, melyek az árulkodó jelek, illetve hogyan lehet kezelni a problémát.

A gazdik nem ismerik fel a bajt
A megváltozott élettér és szerepkörök miatt gyakran nem ismerik fel a gazdik, ha baj van kiskedvencükkel. ,,A cicákat sokszor emberi tulajdonságokkal ruházzák fel a tulajdonosok és közben nem veszik figyelembe az állat természetes igényeit. A macskák kommunikációjának értelmezése sokaknak gondot jelent, így a stressz és a szorongás jeleinek felismerése is" - árulta el Dr. Sátori Ágnes állatorvos.

Új családtag érkezése
,,A macskák manapság elsősorban a társas igényeket elégítik ki és jól reflektálnak az emberek hangulatára, a különböző élethelyzetekre is: sok támogatást nyújthatnak gazdájuknak. Egy cica segíthet a gyermekekben kialakítani a felelősségérzetet, illetve fiatal párok esetében felkészülni a leendő gyermek érkezésére" - mondta Dr. Pataki Éva pszichiáter, aki szerint egy új családtag érkezése felboríthatja a legidillibb állapotot is és viselkedészavart válthat ki a cicánál.

Költözés és környezetváltozás
A Feliway a közelmúltban végzett felmérésében 2037 gazdit kérdezett meg a macskatartással kapcsolatban: a válaszadók 79 százaléka tapasztalt már különböző helyzetekben - például költözés, lakásfelújítás vagy látogatók érkezése esetén - viselkedésváltozást kedvencénél. ,,Macskastresszre utaló jel lehet, ha a cica elbújik, szokatlan vizelési szokásokat vesz fel, aktivitása csökken, étvágya megváltozik, összekarmolja a bútorokat vagy túlzott mértékben tisztálkodik. Szerencsére a problémák megszüntetésére létezik természetes megoldás: egy párologtató vagy spray segítségével a cicák szorongása kezelhető. Ezek a termékek a cica pofatájéki feromonjának szintetikus mását tartalmazzák, amelyet a macska a biztonságosnak ítélt környezetében helyez el" - mondta elDr. Szilágyi Noémi állatorvos, aki hozzátette, hogy a termékek sem állatra, sem emberre nincsenek káros hatással.

Utazás
,,A praxisomban az egyik legsúlyosabb eset egy szfinx cicáé volt, akit Máltára utaztattak repülővel. Korábban annyira igyekezett kiszabadulni a macskaszállító dobozból, hogy véres lett a mancsa, de a spray segítségével hamar megnyugodott és útra is kelhetett" - mesélte Dr. Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet intézményvezető állatorvosa, aki szerint nem csoda, hogy sok gazdi inkább otthon hagyja kedvencét és így elkerüli a stresszes helyzetet.

Örökbefogadás
A kutatás során többek között az is kiderült, hogy sokan szívesen segítenek a hontalan cicákon: a válaszadók 36 százaléka az utcáról, 9 százalék pedig állatmentő szervezettől fogadta be kedvencét.
A cicák életében azonban a beilleszkedés nem mindig zökkenőmentes. ,,Amikor végre családba kerülnek a cicák, sok esetben elrejtőznek, éhségsztrájkba kezdenek, nem ürítenek, illetve az embert elkerülik és inkább éjszaka merészkednek elő. Nagyon kevés cica oldódik azonnal, a legtöbbnek napokra vagy akár hetekre van szüksége" - osztotta meg tapasztalatait Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

Mint látható, a macskák akár a legkisebb változásra is érzékenyen reagálhatnak, így nagyon oda kell figyelni rájuk. A szorongásra utaló jelek esetén érdemes legelőször felkeresni az állatorvost, aki megállapítja, hogy nem valamilyen betegség áll-e mégis a háttérben. Amennyiben valóban macskastresszel állunk szemben, annak megfelelően lehet elkezdeni a kezelést.

Forrás: delina.hu 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
A világ ronda állatai..
  2017-08-23 13:57:25, szerda
 
  Ez a világ legrondább állata

kocsonyás hal..

Psychrolutes marcidus

A kocsonyás hal teljesen megérdemelten győzött.A brit Csúnya Állatok Védelméért Egyesület a világ legcsúnyább állatát kereste, megszavaztatták az állatokat, és az első helyezett egy mélytengeri hal lett, a psychrolutes marcidus - magyar neve nincs -, szerintünk is teljesen jogosan. Ez az állat lett aztán az egyesület kampányainak ,,reklámarca".

A bizarr küllemű hal Délkelet-Ausztrália és Tasmania partjainál, 600-1200 méteres mélységben él. Kocsonyás teste csak alig valamivel sűrűbb a víznél, így tulajdonképpen csak lebeg odalenn. Rákokkal és homárokkal táplálkozik, emiatt gyakran beleakad a halászhálókba, ám ő maga teljesen ehetetlen.

A szavazáson a legcsúnyább öt állat közé bekerült még a kakapó

a mexikói axolotl,


a Titicaca-tavi óriásbéka
és a borneói nagyorrú majom.Forrás..


http://easylife.cafeblog.hu/2017/07/31/ez-a-vilag-legrondabb-allata/

 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
A kis tasman ördög......
  2017-08-07 14:45:27, hétfő
 
 
Állatbarát egyperces

Árnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög

A világ talán legragaszkodóbb tasman ördögéről gondoskodik Tim Faulkner, aki már évek óta azért küzd, hogy megmentse a kihalás szélére került fajt. Az Ausztráliai Hüllőpark, és a tasman ördögök megmentésére létrehozott Devil Ark nevű szervezet munkatársa egy aranyos videóval szerette volna bemutatni milyen különleges és hálás állatok is való jában ezek a kizárólag Tasmania szigetén élő, veszélyeztetett erszényesek.A Devil Ark állatmentő parkja 2011-ben kezdte meg működését, akkor 44 tasman ördög került központban, s azóta a nagy sikerű fajmegmentő program keretében már 180 egészséges kis erszényes ördög született. A Devil Ark gondozásában lévő állatok általában szoros köteléket alakítanak ki a szervezet munkatársaival, egyikük azonban olyannyira ragaszkodik gondozójához, hogy amikor csak meglátja, árnyékként követi a férfit.
A vadon kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén élő erszényes ördögöket 1996 óta a DFTD (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat tizedeli. A fertőzéssel terjedő - szinte mindig halálos kimenetelű - arctumor mára 80 százalékkal csökkentette populációjukat, ezzel veszélybe sodorta fennmaradásukat. Általában harapással adják át egymásnak a kórt, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A tumor akadályozza őket az evésben, tehát gyakorlatilag éhen pusztulnak vagy megfulladnak. A daganat emellett roncsolhatja belső szerveiket is. Ausztrál kutatók igyekeznek vakcinát kifejleszteni a vadállatok megvédésre.

Az állat magányos, de nem territoriális és éjjel aktív. Ha megtámadják, vagy ha a fajtársait akarja elkergetni a dög mellől, hangos, rekedt morgással és fogcsikorgatással próbálkozik megfélemlíteni az ellenfelét. Tápláléka növények és kisebb emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, rovarok és dögök. Általában 5-8 évig él, az ivarérettséget pedig 2 éves korban éri el. A párzási időszak április-május között van. A vemhesség 21 napig tart, ennek végén tucatnyi alulfejlett kölyök születik, de csak 2-4 utód jut be az erszénybe.
A nőstény 7-8 hónapig szoptatja kicsinyeit, amikor a kölykök kinőtték az erszényt, sokszor az anyjuk hátán vitetik magukat.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
A kutya orra....
  2017-08-07 14:38:03, hétfő
 
  Állatbarát egyperces

Ennyire érzékeny a kutya orra

A szagok és illatok világában az ember alsóbbrendű faj. A kutyák mindegyike szagok egész tárházát képes megkülönböztetni kifinomult érzékenységgel, amely annyira felfoghatatlan számunkra, mint a kutyának a felsőbb matematika. Nehéz ezt a felsőbbrendűséget egyszerű módon érthetővé tenni. Néhány szaktekintély szerint a kutyák százszor jobbak nálunk a szagészlelésben; mások milliószoros különbségről beszélnek; megint mások a legkomolyabban állítják, hogy százmilliós nagyságrendről is szó lehet.Valójában összehasonlítás csupán valamely vegyi anyag tekintetében végezhető. Bizonyos fajta szagokkal a kutya sem boldogul sokkal jobban nálunk, mivel a szóban forgó szagnak nincs számára jelentősége - így például a virágok illatának. Egyéb anyagokkal, például a verítékben található vajsavval végzett kísérletek minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a kutyák fogékonysága, hihetetlen módon, legalább egymilliószor nagyobb, mint a mienk.

A verítékészlelési képesség példái bámulatosan lenyűgözők. Ott van például a kavicspróba, amikor hat ember mindegyike felvesz és eldob egy kavicsot, amilyen messzire csak tudja. Ezután egy kutyával megszagoltatják az egyik ember kezét, az állat pedig sikeresen megtalálja és visszahozza az ő kavicsát. Csupán azzal, hogy eldobás előtt pár pillanatig kezében tartotta a kavicsot, az ember elegendő verítéket hagyott rajta, hogy a kutya orra kiszimatolja. Még ennél is meghökkentőbb az üveglemezpróba. Ennél egy sorozat üveglemez közül egyhez futólag hozzáért az ujja hegyével egyetlen ember. A lemezeket ezután gondosan elrakják hat hétre. Amikor ismét előveszik őket a kísérlethez, a kutya képes kiválasztani azt a lemezt, amelyet megérintettek.

Az emberi láb izzadságát talán még ennél is könnyebben észleli a kutya orra. A vérebek négynapos nyomot is követni tudnak, és akár százmérföldes távon is. Az emberi láb szaga olyan erős a kutya számára, hogy az egyes lábak között különbséget tud tenni még olyan terepen is, ahol sok más emberi láb tapodott, melyek mindegyike cipőt viselt.

A kutyának ez a képessége, amelyet az orrában lévő 220 millió szagérzékeny sejt tesz lehetővé (szemben az embernél található mindössze 5 millióval), a nyomkeresés számos, többé vagy kevésbé kézenfekvő területén hasznos segítőtársává tette az embernek. Mindannyian tudjuk, hogy vérebeket használtak szökevény rabszolgák, később pedig szökött bűnözők felkutatására és nyomon követésére, az viszont kevésbé ismeretes, hogy kutyákat alkalmaznak olykor az egypetéjű vagy kétpetéjű ikerség megállapítására. Mivel az egyéni emberi szag genetikusan öröklődik, az egypetéjű ikreknek egyforma a testszaga is, és a kutyák nem tudják megkülönböztetni őket, míg a kétpetéjű ikrek különböző testkipárolgását könnyedén megkülönböztetik.

A kutyaorr egyéb feladatai közé tartozik a szarvasgomba-keresés, kábítószer kiszimatolása, a bombakeresés és a hó alá temetett lavinaáldozatok megmentése. A három fő kábítószernek, a marihuánának, a kokainnak és a heroinnak igen jellegzetes a szaga, és a kutya könnyen szimatot fog, még ha a csempészek légmentesen elzárva rejtegetik is. Akármennyire igyekeznek is a kábítószerkereskedők álcázni az árulkodó szagokat, igen gyakran lelepleződnek. Hiába rakják körül a kábítószercsomagokat erős parfümökkel, fűszerekkel, hagymával vagy molyirtóval, a kábítószerosztag speciálisan kiképzett kutyáit sosem sikerül becsapni. A bombák ártalmatlanná tételével foglalkozó osztagok kutyáinak pedig gyerekjáték megszimatolni a puskaporban lévő ként vagy a sav szagát a nitroglicerinben. Ha különleges szagok megkülönböztetéséről van szó, akkor a kutya orrával egyetlen, ember által szerkesztett gép sem versenyezhet.

Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Katica bogár....
  2017-07-29 14:22:35, szombat
 
 
Állatbarát egyperces

Meseszép a hétpettyes katica!

A világ talán legszebb rovara a hétpettyes katicabogár. A különlegessége viszont nem is csak ebben rejlik. Cikkünkből megtudhatod, hogy miért is jelentős rovara a természetnek.

A katica jellegzetességei

,,Talán a legismertebb hazai rovar, amelynek bemutatása tartogathat mégis meglepetéseket. Tudományos neve: Hétpettyes katica (Coccinella septempunctata Linné, 1758).
A név jelentése: Coccus = gömb, coccinella= gömböcske, utal az állatka félgömböt idéző alakjára; septem = hét, punctatus = pettyes, pontozott. A latin név után a leíró zoológus neve és a leírás évszáma áll. Egyéb nevei: Számos magyar neve ismeretes. A Gozmány-szótár szerint: például hétpettyes böde, bödebogár, katóbogár, kata, katóka, tehénke.

Testhossza 5,5-8 mm között változhat, a nőstények nagyobbak. Teste szinte félgömb alakú, a hasoldal lapos. Feje és előháta fekete, mindkettőn 2-2 fehér folt van. A háromszögletű, jól felismerhető pajzsocska fekete. Fedőszárnyai rendszerint sárgás- vagy élénkvörösek. A tövükön 1 fehér folt és közvetlenül mellette a középvonalban 1 fekete folt van, utóbbi a két fedő egymás melletti elhelyezkedése miatt egy fekete pettynek látszik. Ezek mögött mindkét fedőn 3-3 fekete pötty van, ezek együttesen homokóraszerű alakban helyezkednek el. A fedők elülső részén lévő fekete festenyzettség is elmosódó foltként jelentkezhet. Azaz a valóságban több mint 7 folt van az állatka hátán, de a határozott fekete foltok 7 fekete pöttyként jelentkeznek. (Nagyon sok ábrázolás elfelejtkezik a fehér foltokról.)

Felülete nem szőrös. Csápja bunkós, a megvastagodó végbunkó 4 ízből áll. Szemei felülről egészen láthatók. Állkapcsi tapogatói mélyfeketék. Lábai rövidek, feketék. Petéje tojásdad, fehéres sárga. A nőstény 20-30-as csomókban rakja le őket levelekre. Lárvái nem is hasonlítanak a kifejlett bogárhoz, hernyóra emlékeztetnek. Testük rücskös, a rücskökön csomóban álló tüskékkel, színezetük szürkés-fekete, az előtoron és két potrohszelvényen oldalt feltőnő sárga foltok vannak. Lábaik fejlettek. A báb tojásdad, igen domború, sárgás színű, a középvonal mellett kétoldalt szelvényenként 1-1 fekete folttal, és egyes szelvényeken további fekete foltokkal."

Élete

,,A hétpettyes katicabogár gyakorlatilag mindenhol megtalálható. A kifejlett példányok (imágók) telelnek át. Tavasszal rakják le petéiket (akár több százat), amelyek néhány napon belül kikelnek.
Az idős bogarak ezután hamarosan elpusztulnak. Lárváik mozgékonyak, falánk ragadozók, szükség (táplálékhiány) esetén fajtársaikat is és minden kis rovart elfogyasztanak, de leginkább a levéltetvek és pajzstetvek körében végeznek pusztítást. Testméretük gyorsan nő, ezért kitin burkukat hamar kinövik, és levedlik. A külső hőmérséklettől és a rendelkezésükre álló táplálék mennyiségétől függően 10-30 nap alatt fejlődnek ki. Négy vedlés után bábozódnak be és 3-17 napot töltenek bábként.
A kikelő imágók is ragadozók. Évente több (vagy csak 2?) nemzedékük is kifejlődhet.

A katicabogarak védekezésképpen általában halottnak tettetik magukat (néha percekig is eltart, amíg nyitott tenyerünkön elindulnak felfelé). Veszélyérzet esetén barnás színű, keserű ízű folyadékot préselnek ki lábízületeik között. Készségesen szárnyra kapnak, ilyenkor fedőszárnyaik szétnyílnak, alóluk kiterjesztik szürkés színű hártyás szárnyaikat és utóbbiak aktív csapkodásával elröpülnek. Röpképességük, aktív terjeszkedésük miatt gyakran sodródnak a vizek fölé, s a vízbe hullottak megmenekülése sokszor jószívű fürdőzőkön múlik.

Forrás: delina.hu


Gyerekkorunk kedvence.. sajnos már sok más fajta is van,ami káros, van ami csípős..
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
A közkedvelt ormányos
  2017-07-29 14:06:26, szombat
 
 

Állatbarát egyperces

A közkedvelt ormányos

Az elefántfélék három ma élő faja az ormányosok rendjének egyetlen ma is élő családját alkotja. Nem olyan régen bizonyosodott be, hogy az erdei elefánt, nem az afrikai elefánt alfaja, mint addig hitték a tudósok, így az ázsiai elefánttal együtt háromra emelkedett az elefántfajok száma. A család többi tagja, így a mamutok, és a Stegodon nem tagjai is, illetve a hatalmas Elephas recki már régebben kihalt.

Az elefántfélék hímjét, nőstényét, illetve kicsinyét a bika, tehén, borjú szavakkal jelöljük. Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, és egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök. A legnagyobb elefántot 1974-ben lőtték ki Angolában: a hatalmas bika 4 méter magas volt és tíz tonnát nyomott. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú. Mintegy 22 hónapig tart. Az elefántok sokáig élhetnek, akár 70 évig, sőt tovább is.

Számos lelet tanúsítja, hogy őskori emberőseink fogyasztottak elefántféléket, az ókor több civilizációjában pedig a hadsereg fő csapásmérő erői voltak. Indiában mindmáig kultikus tisztelet övezi őket. Később kedvelt cirkuszi attrakciók és állatkerti látványosságok, illetve az erőgépek helyettesítői lettek. Mindeközben folyamatosan vadásztak rájuk, elsősorban agyaruk, az elefántcsont miatt, ami számos luxuscikk alapanyaga. Az elefántagyarak olyan speciális, fogzománcot nem, csak dentint tartalmazó metszőfogak, amelyek többek között a táplálék kiásására, mozgatására és harcra szolgálnak. Ma minden elefánt szigorúan védett.Az elefántokat előszeretettel alkalmazták már az ókori indiai és perzsa hadviselésben is. Nagy Sándor az ellenük való védekezés megfelelő módját is megtalálta. Utódai a diadokhoszok, az elefántokat falanxszal kombinálva létrehozták az i.e. III. század hadviselési technikáját. Az ormányosok hátára fából készült tornyot erősítettek, amelyben egy dárdavető és legalább egy íjász foglalt helyet, míg a hajtó, csaknem mindig indiai, maga is részt vett a harcban dárdával vagy íjjal. Pürrhosz épeiroszi király, Nagy Sándor unokatestvére, elefántjaival halálra rémítette a rómaiakat, különösen a lovasságot, mivel a lovak nem állhatták az elefántok szagát. Hannibál is széleskörűen alkalmazta a harci elefántokat a második pun háború idején. Az elefánt azonban a harci kürtök hangjára, vagy a dárdák okozta sebek miatt könnyen megvadult, és ilyenkor barátot, ellenséget egyaránt összetiport. Az elefántokat a makedónok gyakran bőrponyvákkal és fémből készült páncélzattal védték a sebesülés ellen.

Napjainkra az elefántok száma erőteljesen lecsökkent, elsősorban élőhelyeik fogyatkozása és a vadászat miatt. Így például 1979-ben még mintegy 1 300 000 elefánt élt Afrikában, 1989-ben már csak 600 000. A 2010-es évek elején a vadon élő ázsiai elefántok számát 37000-57000 közé teszik. A visszaesés látványos méretű. A háziasított példányok száma mintegy 15000. Ezért az elefántfélék minden faja védett.
Az elefánt kedves, barátságos állat, növényevő. Érdekesség, hogy az elefántok gyomra emésztés közben nagy zajt kelt, azonban az elefánt képes emésztését felfüggeszteni, ha úgy ítéli meg, hogy ez a zaj felhívná rá a ragadozók figyelmét. Az elefánt Afrika jelképes állata, hosszú ormányával jellegzetes állat. Rengeteg rajzfilm hőse, ilyen Dumbo, a Walt Disney rajzfilmjében, vagy Kíváncsi Fáncsi a magyar rajzfilmben.

Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Újszülött sisakos kaméleon...
  2017-07-25 18:38:28, kedd
 
 
Utazás egyperces

A Taronga Állatkertben keltek ki a világ legapróbb sisakos kaméleonjai

Bemutatták a nagyközönségnek a sydneyi Taronga Állatkert három újszülött, zöld színű, sisakos kaméleonját. Az állatkertben az elmúlt időszakban több mint 20 sisakos kaméleon született, amelyek nem nagyobbak az ember ujjbegyétől vagy egy ceruza hegyétől.

A kis zöld fickók növényekkel és rovarokkal táplálkoznak, zsákmányukat ragacsos nyelvüket kiöltve kapják el. Az álcázás mellett a hőmérséklet-változás, a stressz vagy az udvarlás hatására is változtatják színüket.

Íme, az apróságok!

Forrás:erdekesseg.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 554 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3503
  • e Hét: 18313
  • e Hónap: 73042
  • e Év: 1075044
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.