Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/57 oldal   Bejegyzések száma: 561 
Elefánt névadás...
  2017-12-01 16:56:13, péntek
 
  Állatbarát egyperces.

Arun lett a Fővárosi Állatkertben született kiselefánt neve

Az Arun nevet kapta a Fővárosi Állat- és Növénykertben november 8-án hajnalban született kiselefánt. A közönségszavazás során választott név jelentése hajnal, hajnalpír. Eredetileg öt nevet (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) bocsátott szavazásra honlapján az intézmény, ahol péntek délig voksolhatott a nagyközönség. Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte me g a második helyezett Amar nevet.

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve bizonyos értelmezésben Napot is jelent.
A név emléket állít az állatkert egy korábbi elefántjának. Arunnak hívták ugyanis az 1970-es évek végén, illetve a 80-as és 90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is. Ráadásul az az elefántbika az Arun nevet még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, vagyis ez egy olyan név, amelyről tudható, hogy az ázsiai elefántok őshazájában valóban használják elefántok hívóneveként.
A már csaknem másfél hetes kis Arun szépen fejlődik, édesanyja, Angele és nővére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül. A nagyközönség naponta délelőtt 10-től délután 2 óráig láthatja a kiselefántot.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Csikóhalak telepedtek meg a ......
  2017-11-30 11:14:25, csütörtök
 
  Állatbarát egypercesCsikóhalak telepedtek meg a Temzében

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) közleménye szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy legalább két csikóhalfaj telepedett meg a Temzében.
A szervezet szerint az, hogy csak az elmúlt két hónapban hat különböző, míg korábban évente átlagosan mindössze egy-két egyedet láttak, azt jelzi, hogy a Temze és torkolata igazi paradicsom a vízi élővilág számára. Legutóbb egy ökológiai kutatócsoport figyelt fel egy rövidorrú csikóhalra (Hippocampus hippocampus) Greenwichnél. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatja a csikóhalészlelések számának növekedését.

“A vizsgálatok alapján jelenleg két faj, a rövidorrú csikóhal és a pettyes csikóhal (Hippocampus guttulatus) nevezheti Londont az otthonának. Mindkét faj szereti a part menti sekély vizeket és a torkolatokat, ezért nem meglepő, hogy itt találkozunk velük. Az a tény viszont, hogy mindkét fajra a kis állomány jellemző és egyik sem szeret nagy távokat megtenni, arra enged következtetni, hogy a közelmúltban látott csikóhalak nem látogatóba jöttek, hanem állandó lakosok" - mondta Anna Cucknell, a ZSL munkatársa.


A csikóhalak felbukkanása újabb bizonyíték arra, hogy a Temze milyen fontos szerepet játszik számos állat - az apró gerinctelenektől kezdve egészen 125 halfaj, köztük a súlyosan veszélyeztetett európai angolna - életében. A ZSL a vancouveri Brit Columbia Egyetemmel együttműködve indította el a Project Seahorse (csikóhalprojekt) elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy jobban megismerjék ezt a bájos vízi teremtményt.

Forrás: erdekesvilag.hu

 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Hóban játszadozó mókusok
  2017-11-16 14:07:15, csütörtök
 
  Ez Is régi,mikor hoztam volna,lebetegedtem,és elmaradt .. de már hamarosan újra esedékes lesz..

Állatbarát egyperces

Hóban játszadozó mókusok

Egy orosz természetfotósnak, Vadim Trunovnak köszönhetjük a következő angyali képeket, melyeken a hóban játszadozó mókusok elképesztő pillanatait csodálhatunk meg.

A férfi tökéletes példája a türelemnek és kitartásnak, hiszen felvételeit egyáltalán nem egyszerű elkészíteni. A mókusokat természetes élőhelyükön kapta lencsevégre a Voronyezs környékén lévő erdőben. Íme, a vidám sorozat!Forrás: erdekesseg.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Érdemes tudni a csivaváról
  2017-11-16 13:25:10, csütörtök
 
 

Állatbarát egypeces


Csivavát szeretnél? Jól gondold meg!


Számos kutyafajta létezik manapság és ezzel együtt számos eltérő igényeik is vannak. Vannak olyan kutyák, amelyek gyakorlatilag mindent összenyálaznak, így nem is igazán valók a házba. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik mondhatni kultúráltak. Szerinted a csivava problémás esetek közé tartozik? Mi megmondjuk!Érdemes tudni a csivavákról

A leendő gazdinak tisztában kell lennie azzal, hogy a csivava a világ legkisebb méretű kutyája, akár még a zsebünkben vagy a táskában is elférnek. Azonban ne feledjük, hogy nagyon aktív kutyák, úgyhogy ne engedjük, hogy a ahordozótáskából egyenesen a földre ugorjanak. Ők úgy gondolják, minden probléma nélkül érkeznek a talajra, de a padló messze van egy olyan aprócska teremtménynek, mint ők. A pöttöm méret rendkívül kényelmes lehet.

Ha sokat utazunk, mindig könnyedén magunkkkal vihetjük kedvencünket egy kisállathordozóban, remek útitársak. Nagyon hűségesek, mindig a gazdi közelében szeretnének maradni, jobb, ha ezt már a kezdetekkor elfogadjuk. Az életünket meg kell osztanunk velük, és csak ritkán maradhatunk majd egy kicsit egyedül.

Ha gondos gazdik szeretnénk lenni, el kell fogadnunk csivavánk kíváncsi természetét, sőt időnkénti csínytevéseit is. Elvárja, hogy nevessünk a bolondozásain, és ha úgy dönt, széttép egy számlát, azért dicséretet remél. Ha szeretjük túrázni vinni a kutyát, nagyon kell figyelnünk, nehogy egy vadászkutya a távolból nyúlnak higgye a kedvencünket. Mivel rendkívül aktív fajta, akár a kertben is érdemes edzéseket tartanunk vele. Ha erre is áldozunk időt, kedvencünk rajongani fog értünk, és mindössze annyit vár el tőlünk, hogy mi is szeressük őt.

Amennyiben te egy olyan kutyára, amely folyamatosan melletted van és játszani, szeretni akar téged, akkor minden bizonnyal jó választás lesz a csivava. Ugyanakkor, ha inkább egy nyugisabb természetű kutyát szeretnél és tudod, hogy sok időt nem igazán tudsz vele tölteni, akkor lehet jobb lemondanod a csivaváról. Ha tömören és egyben viccesen szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy ha buzgómócsingot szeretnél, akkor vidd a csivavát.

Nem mindegy a csivava etetése sem

,,Ma már számtalan kutyaeledel van forgalomban. Külön életkor, méret, testtömeg szerint is választhatunk a kutyánknak. Csakis rajtunk áll, melyik márkát és ízesítést választjuk, bár nagy valószínűség szerint hatással lesz döntésünkre, hogy a tenyésztő eddig mit adott a kiskutyánknak. Természetesen lehet az étrenden változtatni, de fokozatosan álljunk át az új eledelre, különben gyomorproblémák léphetnek fel. Az ugyanazon gyártó más ízesítésű eledele általában nem okoz gondot, de a márkaváltás jobban megviseli a szervezetet.

Ha száraz eledelt veszünk kedvencünknek, gondosan olvassuk el az adagolási útmutatót. Vannak olyan tápok, amelyet etetés előtt be kell áztatni, főleg junior kutyatápok esetében. A száraz eledeleket megfelelően kell tárolni, és három hónapon belül el kell fogyasztani, különben vitamintartalma erősen csökkeni fog.

Mindig adjunk elegendő friss vizet a kutyának, különösen akkor, ha száraztápot kap, az a legjobb, ha mindig van a tálkájában friss víz."


Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Csodálatosak...
  2017-11-16 12:57:32, csütörtök
 
  Utazás egyperces

Gyönyörű fotók egy természetjáró macska kalandjairól

Suki, a gyönyörű bengáli macska egy igazi kalandor, aki természetimádó gazdával együtt fedezi fel Kanada legszebb vidékeit. Az utazó cica az internetezők nagy kedvence lett, kalandjait már több mint 300 ezren követik az Instagramon. A csodálatos kirándulásokat nemcsak a macska gazdái, hanem Suki is igazán élvezi, a cica lelkesen részt vesz mindenben, legyen szó kajakozásr l, túrázásról, vagy úszkálásról a kristálytiszta vizű hegyi tavakban. A különleges macska ugyanis sok fajtársával ellentétben imád úszni és fürdeni, olykor hajókázás közben is a vízbe csobban. Nem mindennapi kalandjait gyönyörű, magával ragadó fotókon örökítik meg gazdái.

A bengáli macska egyébként az ázsiai leopárdmacska és a házimacska keresztezéséből mesterségesen létrehozott hibrid. Az első bengáli macska e két faj véletlen párosodásból született, tervszerű tenyésztése az 1980-as években kezdődött Amerikában. Azzal a céllal kezdték a fajtát kialakítani, hogy létrehozzanak egy vadmacska külsejű, de házimacska természetű új fajtát. Mivel ez a macskaféle nagyon drága és ritkább mint a többi fajta, elég kevesen tartják háziállatként.


Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Bajszos lovak....
  2017-10-25 14:28:07, szerda
 
 
Állatbarát egyperces


Ilyen, amikor a lovak bajszot növesztenek

Ezek a bozontos bajszú lovak kétségtelenül nagy esélyesként indulhatnának a soron következő Szakáll- és bajusz világbajnokságon, hisz néhányuk látványosabb arcszőrzetet növesztett mint az embereknek.
A lovak szája, orra körül általában kisebb érzékelő szőrök találhatók, néhány paripa azonban nem csupán kósza szőrszálakat, hanem tekintélyes és olykor igencsak komikus pofaszőrzetet visel magán.
Ilyen méretes bajszot csak bizonyos fajták egyedi növesztenek, mint például a Tinker pónik
(Gypsy Vanner), illetve olykor a fríz és shire fajtákon lehet megfigyelni. A leghosszabb “lóbajusz" tulajdonosát egyébként Alfie-nak hívják, és tulajdonosa szerint soha nem engedi, hogy megnyirbálják immár több mint 17 centis bajszát. A szokatlan szőrzetért valószínűleg egy génmutáció lehet a felelős.Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Nagy mara kölykök születtek
  2017-10-20 18:23:13, péntek
 
  Állatbarát egyperces
Nagy mara kölykök születtek

Az elmúlt néhány hét során összesen öt nagy mara kölyök született a Dél-Amerikai kifutóban.
A szeptember végén született kölyköket már most is elég jól lehet látni, de nemsokára az októberiek is mind gyakrabban merészkednek majd elő.

A Dél-Amerikában őshonos, a rágcsálók, azon belül pedig a tengerimalacfélék rokonsági körébe tartozó nagy marák (Dolichotis patagonum) Állatkertünk hagyományos látnivalói közé tartoznak.
Több mint húsz éve megszakítás nélkül foglalkozunk ezzel az állatfajjal, sőt, intézményünk történetének korábbi szakaszaiban is voltak olyan időszakok, amikor bemutattuk őket. Az elmúlt bő két évtized során kezdetben az egykori Teveház végében (nagyjából ott, ahol ma az Elefántcsarnok van), majd a Bagolyvár előtti lejtőn (a jelenlegi muflonkifutó térségében) éltek a nagy marák, 1999 óta pedig a Dél-Amerika kifutóban láthatja őket a nagyközönség.


Nagy maráink nagyszerűen érzik magukat, a róluk való gondoskodást pedig rendszeres szaporulattal hálálják meg. Az elmúlt hetekben történetesen öt kölyök jött a világra: kettő szeptember 21-én, egy szeptember 30-án, a két legkisebb pedig október 10-én. Az apróságok közül különösen a szeptemberi kölykök már egészen jól láthatóak.

Mivel a faj neve nagy mara, a kölykök hiába aprók, nem lehet őket kis maráknak hívni, hanem ehelyett a kis nagy marák a helyes elnevezés (hangozzék ez bármennyire is furcsán). A kis mara ugyanis már egy másik, egyébként a nagy marákkal közeli rokonságban álló állatfajnak (Dolochotis salinicola) a neve. Újabban ez utóbbi fajt, tehát a kis marákat is bemutatjuk az Állatkertben: érkezésükről május elején már beszámoltunk olvasóinknak. És ha a jövőben a kis maráknak is lesznek kölykeit, őket kis kis maráknal lehet majd nevezni.

Forrás: zoobudapest.com
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Imádott kedvenceim...
  2017-10-01 17:37:47, vasárnap
 
 
Állatbarát egyperces

A legviccesebb és legkülönlegesebb mintákat viselő macskák

A természet egészen meglepő dolgokat képes produkálni, főleg ha állatokról van szó, s ezt a most következő összeállítás is nagyszerűen bizonyítja.

A bársonytalpú kedvencek bundája eleve változatos, de ezeknek a cicáknak a szőrén egészen elképesztő minták rajzolódnak ki, legalábbis nem éppen hétköznapi látvány a cica mintás, álarcos vagy épp szívecskét magán viselő macska.
Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Ilyent még nem láttam...Kétfejű teknős.....
  2017-09-26 14:36:45, kedd
 
 
Állatbarát egyperces
Húszéves lett Janus, a kétfejű teknős

Húszéves lett Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban született, és ma is ott élő kétfejű teknős. Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort anomáliája miatt. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a különleges állatot nagyon is elkényeztetik. Janust minden nap megfürdetik és UV-fénnyel sugározzák be, hogy páncélja erős és szilárd maradjon.

A gondozók szerint az állat két feje saját, önálló életet él, az egyik dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Mindig sok látogatót vonz például, amikor az egyik fej megpróbál elvenni a másiktól egy salátalevelet.

Janus, akit a gyakran kétarcúként ábrázolt római istenségről neveztek el, a genfi múzeum keltetőgépében kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án.

Forrás:erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
Fehér koala született...
  2017-09-03 14:34:08, vasárnap
 
 

Állatbarát egyperces


Fehér koala született Ausztráliában

Rendkívül ritka kis jövevény, egy fehér koala jött a világra egy ausztráliai állatkertben, s ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő, a nagyközönség segítségét kérte a névadáshoz az ausztrál idegenforgalmi hivatal.
A világos bundájú koalabébi még januárban született a Steve Irwin által alapított Australia Zoo-ban, de csak a napokban mutatták be a látogatóknak és a sajtónak.
Az intézmény állatkórházának igazgatója, Rosie Booth hangsúlyozta, hogy nem albínó állatról van szó, hanem egy olyan genetikai sajátosságról, amelyet valószínűleg anyjától, Tiától örökölt a kis koala.
A kölyök barna szeme és orra is megerősíti, hogy nem pigmenthiányos egyedről van szó.
Az albinizmus nélkül is fehér bunda ugyanakkor még az albínó példányoknál is ritkább a koalák körében.


A koalák bundájának színe egyébként sem egységes, a világosszürkétől a barnáig terjed a földrajzi elhelyezkedéstől függően, sőt a bunda vastagsága is különbözik az északi és a déli régiókban.
A fehér koalának a vadonban kevés esélye lenne a túlélésre, mivel feltűnő színe könnyű prédává tenné természetes ellenségei számára - mondta el az állatkórház igazgatója.


Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke azt reméli, hogy a különleges állat a nagyközönség kedvence lesz és segít felhívni a figyelmet a fajmegőrzés fontosságára. A koalák ugyanis teljesen eltűntek AusztráliaTöbb mint százezer dollárt érő aranyrögöt talált Ausztráliában egy amatőr kincsvadász. egyes területeiről, és a queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatói szerint ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva alig marad belőlük.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  állatokról  
     1/57 oldal   Bejegyzések száma: 561 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 692 db bejegyzés
Összes: 34948 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 392
  • e Hét: 20279
  • e Hónap: 51831
  • e Év: 1306749
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.