Regisztráció  Belépés
suzymama43.blog.xfree.hu
Egyetlen jótettnek emléke jobban világít miutánunk, mint ezer fáklyának lobogása. Jókai Mór Sashegyi Ottilia
1943.01.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
A medve hagyma!!!
  2012-04-19 08:52:22, csütörtök
 
  Igazi idényzöldség, mint a legtöbb közkedvelt tavaszi alapanyag, a spárga, vagy az újhagyma: csak nagyon rövid ideig terem, és nem igazán lehet hosszú ideig tartósítani. Úgyhogy amikor szezonja van, mindenki zabálja, mintha muszáj lenne.

A medvehagyma (Allium ursinum) itthon az utóbbi években vált felkapottá, első sorban a Nagy Gasztroblogger Forradalomnak köszönhetően. Európában őshonos, egészen jól tűri a hideget, így az északi régióban is megterem, és közkedvelt: Németországban ugyan csak az utóbbi évtizedekben lett hatalmas divatja, de Svájcban például évszázadok óta hasznosították a takarmányozás során: ha ugyanis a tehenekkel sok medvehagymát etetnek, a tejüknek enyhén fokhagymás lesz az íze, amit vajkészítéskor remekül tudtak használni, az ilyen módon készült fokhagyma ízű vaj a 19. században hatalmas népszerűségnek örvendett.

Az elnevezésnek a legtöbb nyelvben köze van a medvéhez (angol: bear's garlic, ném: der Baerlauch, sp.: el ajo de oso, ol.: l'aglio orsino). Erre a legvalószínűbb magyarázatnak még az tűnik, hogy az elnevezés a középkorból ered, amikor a Teuton lovagok megfigyelték, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát bezabálnak, hogy a téli álom során lemerült vitamin és ásványi anyag készletüket feltöltsék, és kitisztítsák az emésztőrendszerüket.





A medvehagymának ugyanis sok szempontból hasonló élettani hatása van a fokhagymához, tisztítja a vért, regenerálja az érfalat, erősíti az immunrendszert, továbbá regenerálja a májat, az epét és a gyomrot. (A név eredetének másik közkedvelt magyarázata szerint a növény fogyasztása egy medve erejét kölcsönzi az embernek).

Húsz-negyvenöt centi magasra nő, az első tavaszi zöldek között van. Sok helyen már február közepe-vége táján szedhető, és egészen áprilisig, a növény felvirágzásáig érdemes járni érte az erdőket, a nedves, enyhén savas talajt kedveli. És a félhomályos, árnyékos helyeket - ezért jellemzően erdőben akadhatunk hatalmas, messziről illatozó medvehagymatelepekbe.

A növénynek itthon csak a nagy, húsos leveleit fogyasztják, de sok helyen kedvelt a virágzás után a hagyma, vagy maga a virág fogyasztása, utóbbit saláták díszítésére is használják. Így természetesen a növény hosszabb ideig hasznosítható, nemcsak addig a pár hétig, ami a levelek kibújásától a virágzásig tart.

Amikor felvirágzik, a levelek elvesztik zamatukat, viszont a gumók és a virágok ízletessé válnak - mindkettő fogyasztható. A bimbóknak erősebb, borsosabb íze van, salátákba kiegészítőnek ideális. Gumója majdnem egész évben, júliustól decemberig szedhető, a sima fokhagymához hasonlóan szokás fogyasztani. A leveleknél erősebb, de a fokhagymánál gyengébb íze van.

A leveleket elsősorban pesztóként vagy salátában szokás fogyasztani, jól párosítható a tojással, és általában mindenhez megy, amihez fokhagymát használunk. Persze annál sokkal bőkezűbben használható, köszönhetően a gyengédebb ízének, a mai napon mi is csak medvehagyma-recepteket mutatunk be, és leteszteltük, tartósítható-e ez az alapanyag, és ha igen, melyik módszer őrzi meg leghatékonyabban illóolajainak ízét.

Újrafelfedezését követően rendszeresen érkeztek hírek a szerencsétlenül végződő medvehagyma túrákról, a növény levele ugyanis nagyon hasonlít a még ki nem virágzott gyöngyvirágéhoz (Convallaria majalis), és az őszi kikericséhez (Colchicum autumnale), és az utóbbi két növény erősen mérgező. Megkülönböztetni nem olyan nehéz a medvehagymát: az ujjunkon szétdörzsölve a levelet, csak ez ad enyhén fokhagymaillatot, a két virág levele nem.



 
 
2 komment , kategória:  receptek  
Hagyma receptek...
  2012-02-14 10:34:01, kedd
 
 

Hagymareceptek

A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a
nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt
az egészséges zöldséget ételeinkben.

Májkrémes hagymasaláta

Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra
felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal,
majd
hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is
elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal,
uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró
finomság, sörkorcsolya.

Hagymás töltött tojás

10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a
fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával
összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól kinyomkodva,
és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés
sót,
borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát
kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük
majd
a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat,
hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl
tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben
jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.

Kedvenc hússaláta

Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés
pirosarannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,
paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve pirítóssal,
vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.

Hagymás csirkesaláta

Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített
majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott
hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú
uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.

Rántott hagyma

Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek
vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva
bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.











 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Vöröshagyma áldásos hatásáról !
  2012-02-14 10:30:27, kedd
 
  A vöröshagyma áldásos hatásáról

A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési
vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A
vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a
kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és
biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
számított.

Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész
patika".
Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a
gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers
hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás
gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal
szemben is.

Nyákoldó hagymaszirup

Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel
édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező
szirupot
leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett

Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk
mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak
egészségünkre.

Megfázás esetén

Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.
Torokfájás esetén

Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy
tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Izületi fájdalom és reuma gyógyítására

A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A
hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett
egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert
borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi
fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen

Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel
felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén

Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt
végtagot átmossuk.

Migrén

Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás

Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos
vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár
percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs

A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át,
míg
levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Kettőnk álma..
  2012-01-09 22:36:38, hétfő
 
 

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Karácsonyi képeim
  2011-12-09 19:13:30, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sütés nélkül: kókusz golyók
  2011-11-21 23:26:25, hétfő
 
 







Hozzávalók

Tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg puha margarin
4 evőkanál rum
3 evőkanál kakaópor
4 dl tej

Szórni:
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
A hozzávalókból nedves kézzel kb. 35 db diónyi golyót formálunk,
és a kókuszreszelékben egyenként megforgatjuk.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sütés nélkül keksz-kocka
  2011-11-21 23:24:45, hétfő
 
 







Keksz kocka.
Hozzávalók

Tésztához:
50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
9 evőkanál tej
4 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
fél dl rum (vagy 1 rumaroma)
2 keserű mandula aroma /zöld/

Tetejére:
tortabevonó

Elkészítés

1. A ledarált kekszet a porcukorral, margarinnal és a tejjel összegyúrjuk.

2. Kettéosztjuk a masszát, és az egyik felébe beledolgozzuk az átszitált kakaóport, a kókuszreszeléket és a rumot, a másik feléhez hozzáadjuk a mandulaaromát.

3. A kakaós masszát fólia között ujjnyi vastagra nyújtjuk, ez lesz alul, a zöld krémet pedig egyenletesen eloszlatva rákenjük.

4. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a zöld krém tetejére kenjük. Miután kihűlt apró kockákra vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gondolkodik,de min?
  2011-08-26 13:48:45, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Tejcsokis diófagyi óriás .....
  2011-08-23 14:37:28, kedd
 
 

Tejcsokis diófagyi óriás bonbonnak álcázva





Hozzávalók 6 nagyobb adaghoz:
Tejcsokis diófagyi:
- 9 dkg darált dió + egy szűk maroknyi egész dió a grillázshoz
- 125 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 6 dkg cukor + 2-3 evőkanálnyi a grillázshoz
- csipet só
- 5 dkg tejcsokoládé
- 3 kisebb tojássárgája
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 81% Arriba Superieur)









A fagyihoz először összeöntöm a tejet, a tejszín felét, a cukrot, a sót és forráspontig melegítem. Lezárom alatta a gázt, beleöntöm a diót, és hagyom állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
Ez az ún. infúziós módszer Lebovitz nagy kedvence, így, áztatással nyeri ki az ízeket a fagyihoz pl. a kávénál, fahéjnál, kókusznál is.
Miután kiázott a dió, leszűröm, és alaposan kinyomkodom a tejes-tejszínes lét, a diót pedig félreteszem, felhasználom valamilyen krémhez (vagy csak egyszerűen megeszem - nálam ez történt :D). A kikevert tojássárgákat a diós tejszínhez öntöm, és lassú tűzön besűrítem.
Ha valaki a bonbonozáshoz már szerzett maghőmérőt, itt is tudja használni: kb.
78-80 fok körül sűrűsödik be a tojásos massza, ezen a hőfokon már az esetleges baktériumok is elpusztulnak.
Miután besűrűsödött, hozzákeverem az apróra tört tejcsokit, és hozzáöntöm a maradék tejszínt.
A masszát egy éjszakát állni hagyom a hűtőben, ezalatt tovább sűrűsödik.
Másnap a fagyimasszát a mélyhűtőbe teszem, hogy a formába töltés előtt előhűtsem kicsit.
Ha fagyigéppel kevertetjük ki, akkor elég a kicsokizás után fagyigépbe tenni és elkészíteni benne. Ezután elkészítem a grillázst: a cukrot karamellizálom, és a sütőpapírra kirakott diószemekre öntöm a karamellt, majd hagyom kihűlni.
Ha kihűlt, aprítógépben durvára aprítom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kicsokizom vele a szilikon muffin- vagy egyéb formát.
Én belekanalaztam a mélyedésekbe egy-egy jó evőkanálnyi csokit, majd körben forgatva a formát terítettem el az olvadt csokit, így egyenletes lett a csokizás.
Ha ez megvan, mehet a forma a hűtőbe.







A fagyiba belekeverem a grillázs felét, majd a megszilárdult csokiburokba kanalazom a fagyit, hagyva helyet a lezáráshoz. Ezután két-három órára a fagyasztóba teszem a formát. Ha megfagyott a fagyi, a csoki maradékát megolvasztom és lehűtöm kb. 30 fokosra (nem kell a temperálással szórakozni itt már, úgyis rögtön megfagy a csoki, amint a fagyira tesszük). A fagyikra rákanalazok egy-egy evőkanálnyit, egy ecsettel eligazítom. Gyorsan kell dolgozni, mert megfagy a csoki seperc alatt. Kb. fél órára visszateszem a mélyhűtőbe, majd kifordítom a formából a fagyikat, és a maradék grillázzsal díszítve tálalom.






pralineparadicsom@gmail.com

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Fagyi, Rumos-Csokiöntettel
  2011-08-23 14:24:05, kedd
 
 
Bundában Sült (vagy rántott) Fagyi, Rumos-Csokiöntettel





hozzávalók 6 főre

nagy adag jó minőségű fagyi (tejszínes vagy tejes kell, de legjobb, ha magunk készítjük)

2 tábla 70 %-os csokoládé
fél dl rum
3 dl tejszín
1 ek cukorzatlan kakaóporcukor
kevés liszt sűrítéshez
kevés tej higításhoz
kevés vanília aroma
1 kk szódabikarbóna
kókuszreszelék
szeletelt mandula
1-2 l napraforgó olaj
Fagyihoz:

4 cs fagylaltpor
4 dl tejszín
4 dl tej
Palacsinta tészta

ELKÉSZÍTÉS!


1.A fagyi készítéséshez 4 csomag vaníliás fagylaltport 4 deci tejjel és 4 deci félig felvert tejszínnel elkeverünk. Fagyigépbe töltjük. (Ha nincs fagyigépünk, akkor egy műanyag edénybe tesszük, és fagyasztjuk kb. 1 órát, utána robotgéppel rákeverünk, és kb. 20-30 percenként ismételjük, amíg olyan kemény lesz, hogy még tudjunk belőle formázni, de ne is olvadjon el rögtön.)

2.Fagyikanállal gombócokat formázunk (minél nagyobb, annál jobb), és egy előre fagyasztott tányérra tesszük. (Nekem ebből a mennyiségből 18 gombócom lett kb. 4 centi átmérővel.)

3.6 órát fagyasztjuk, hogy kőkemények legyenek a gombócok.

4.Palacsintatésztát készítünk, de sokkal sűrűbbre, mint szoktuk. Egy kávéskanál szódabikarbónával eldolgozzuk, tehetünk bele egy kevés vanília aromát és kókuszreszeléket vagy mandulalapokat is, aztán betesszük a hűtőbe.

5.Csokiöntet elkészítése: Tejszínben megolvasztjuk a csokit, a kakaóport, a cukrot, beleöntjük a rumot, és egy percig forraljuk az alkohol miatt. Ha túl híg, egy pici liszttel sűríthetjük, ha túl sűrű, tejjel higíthatjuk még. Ha nem lett teljesen sima, akkor átszűrjük teaszűrőn vagy szitán, hogy az esetleges kis darabkák is fent maradjanak, és a végeredmény szép sima legyen. Vagy forrón vagy hidegen tálaljuk, de mire a fagyit vesszük ki az olajból, addigra legyen a kezünk közelében, hogy díszíthessünk vele, vagy kis tálkákban kínáljuk.

6.Olajat forrósítunk egy hosszú és vékony fazékban (a gombócoknak simán kell úsznia benne), egy csepp palacsintatésztával leteszteljük, hogy elég forró-e. Ha elég forró, akkor a tésztának szinte rögtön fel kell jönni.

7.A gombóc fagyikat elővesszük a fagyasztóból, villával lefeszegetjük a tányérról :D. Ez minél később kerüljön ki a fagyóból, hogy ne olvadjon.

8.Beletesszük a palacsintatésztába, egy kés hegyét beleszúrva vesszük ki (hogy minnél kisebb helyen érjünk hozzá, a bundát meg ne sértsük), ha nem csúszik le, egy villával segíthetünk rajta.

9.Kb. 25 másodpercig sütjük, míg szép lesz a panír. (Ezekhez elég volt fél perc). Minél nagyobbak a gombócok, annál nagyobb rész marad fagyott középen.

10.Egyszerre csak egyet vagy max. kettőt süssünk, nehogy lehűtse az olajat.

11.Tányérra tesszük, nem vágjuk ketté, mert ez szinte lehetetlen, és hamarabb is olvad már.

12.Nagyon gyorsan díszítjük, és hallgatjuk, hogy, hogyan ámul a család :D. Kívül forró, belül jéghideg!
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 25 db bejegyzés
Összes: 16263 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 307
  • e Hét: 3853
  • e Hónap: 21525
  • e Év: 103707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.