Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
ecetes fokhagyma chilivel !
  2016-09-17 16:50:36, szombat
 
  5 fokhagyma
10. chili paprika
6 teáskanál cukor
0,2 l forralt és lehűtött viz
0,3 lhalszósz
1 evőkanál ecet

a tisztitott fokhagymát vékonyan felszeletelem , utána enyhén sós vizbe rakom .
1- 2 percre beledobom forró vizbe , majd utána hideg vizbe teszem .
a chili paprikát vékonyra felszeletelem és a fokihoz keverem .
a felöntőlevet elkészitem , a cukrot , vizet,halszószt és az ecetet összekeverem .
a paprikás fokhagymát üvegekbe teszem , ráöntöm a lét, lezárom ,
hütőbe rakom , állni kell 1 - 2 napig , s ekkor már fogyaszthtó is .





rizshez és húsok mellé nagyon jó !
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
kardamomos dinnye lekvár
  2015-07-29 11:42:52, szerda
 
 

1 kg sárgadinnye

800g cukor

10 db kardamom

a dinnyét kis kockáka vágom fel, összekeverem a cukorral és másnapig állni hagyom .
közben párszor megkeverm .
másnap felteszem főni, forrástól 10 percig fözöm .
a végén adom hozzá a kardamomot,
steril üvegbe töltöm át , lekötöm .



 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
levendulás sárgabarackdzsem
  2015-07-03 15:19:37, péntek
 
  Hozzávalók:

2 kg sárgabarack
70 dkg cukor
2 tasak 3:1-ben zselésítő (Dr. Oetker)
2,5 teáskanál szárított levendula virág


Elkészítése:


A barackot megmossuk, kimagozzuk, és ledaráljuk.
Egy nagy edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a zselésítőt, összekavarjuk, és hagyjuk felforrni.
Forrás után lassú tüzön főzzük még 10 percig, a vége felé beleszórjuk a levendulát.
Ezután a dzsemet alaposan megtisztított befőttesüvegekbe öntjük, lefedjük, és rögtön fejre állítjuk.
Kihűlés után mehetnek a kamrába.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
levendula zselé
  2015-05-19 07:12:14, kedd
 
 

Levendula zselé



500 g alma héjától
megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva,

egy maroknyi
feketeszeder,

8 ág levendula
virág,

5 dl víz


550 ml gyümölcsléhez

400 g cukor.



A hozzávalókat egy lábosba teszem
és 40-45 percig főzöm, forralom. Egy hosszúkás üveget
előészítek, ráteszem a csőrös töltőformát (most nem jut eszembe a tisztességes
neve) gézzel kibélelem, és rázúdítom levestül, gyümölcsöstül a pépet.Ez egy éjszaka alatt szépen
lecsöpög. Másnap reggel még egy picit fakanállal kinyomkodom belőle a maradék
levet.

A tiszta gyümölcslét cukorral
összeforralom. Előkésztett meleg üvegbe töltöm. A szokásos módon dunsztolom,
törölközővel bebugyolálom és egy éjszakát így hagyom.

Ebből a menyiségből nekem 5,5 dl lett.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
levendula szirup
  2015-05-19 07:06:28, kedd
 
 
Hozzávalók:
85 dkg cukor
1,6 l víz
2 db citrom leve
60 g levendula



Elkészítés

Főzzünk szirupot a cukorból és a vízből! Amikor kihűlt, tegyük bele a megmosott levendulavirágokat és facsarjuk bele a citromok levét. Hagyjuk összeérni egy éjszakán át, majd másnap szűrjük le. Forraljuk fel és töltsük üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni

sütibe , italokban lehet tenni 1 - 2 ek- nyit izesitőnek.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
provence szirup
  2014-10-02 12:20:19, csütörtök
 
  Provence-i szirup:
Hozzávalók:
1 nagy csokorra való zöldfűszer (menta, citromfű, levendula, kakukkfű, zsálya....esetleg rozmaring..)
kb. fél-1 liter víz (amennyi pont ellepi)
fél kg cukor/nyírfacukor , esetleg méz
2 citrom

Elkészítés

A fűszereket a vízzel feltesszük melegedni, nem forraljuk, csak kb. 15-20 percig főzzük. Lefedve min. fél-1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Hozzáadjuk a cukrot és picit összefőzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik benne és az ízek jól összeérnek.Jöhet a citromlé is bele.
Forrón üvegbe töltjük, majd behűtve kínáljuk. Készülhet belőle limonádé, de csorgathatjuk fagyi vagy pohárkrém tetejére is.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
mentás- bazsalikomos szörp
  2014-10-02 12:15:52, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
4 liter víz
2 kg cukor/ nyírfacukor/ édesítő, esetleg méz..
1 jó nagy csokor bazsalikom
1 kisebb csokor mentalevél
3-4 citrom leve vagy ennek megfelelő citromsav


Elkészítés:
A cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot, forraljuk egy kicsit (kb. 20 percig), majd hűtsük le kb.50 fokra. Erre azért van szükség, mert a bazsalikom a magas hőmérsékleten elveszti szép világoszöld színét.
Ekkor tegyük hozzá a gyógynövényeket (menta, bazsalikom), és a citromlevet is. Tartsuk ezen a hőmérsékleten még kb. 15 percig, majd vegyük ki a gyógynövényeket és turmixoljuk le. ( Ha nincs hőfokmérőnk, óvatosan ellenőrizzük az ujjunkkal: ha még bírja, akkor jó! :D)
Tegyük vissza a mixelt zöldeket, keverjünk egyet még rajta, majd töltsük tiszta üvegekbe! Igazi frissítő és kellemes ital.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
menta likör
  2014-10-02 11:53:57, csütörtök
 
  Mentalikőr

Hozzávalók:
2 citrom, 1 nagy csokor menta, 10 dkg cukor, 5 dl vodka

Elkészítés:
A citromok héját burgonyahámozóval leszedjük, a mentaleveleket megmossuk. Jól záródó üvegbe kerül a vodka, elkeverjük benne a cukrot, majd következik a citromhéj és a mentalevelek. 21 napig kell sötét, hűvös helyen érlelni, naponta egyszer összerázni, végül átszűrni egy szép üvegbe. Ha hosszan szeretnénk megőrizni szép zöld színét, csavarjuk az üveget alufóliába, vagy tartsuk hűtőben.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
mentás almazselé
  2014-10-02 11:51:07, csütörtök
 
  MENTÁS ALMAZSELÉ

Hozzávalók:
1 kg zöldalma,
1 liter víz,
2 db citrom leve,
2 pohár mentalevél,
lekvárzselésítő,
2 pohár cukor.

Elkészítés: 1 kg zöldalmát vágjunk nagy darabokra, nem kell meghámozni csak a magházát kiszedni. Tegyük egy nagy lábasba, adjunk hozzá 1 liter vizet, 2 db citrom levét, 2 pohárnyi összevágott mentalevelet és főzzük 20 percig. Ha elkészült, akkor villával törjük össze, és egy szitán passzírozzuk át. Az így nyert almapürébe keverjük bele a lekvárzselésítőt és főzzük fel. Ha felforrt, akkor adjunk hozzá 2 pohár cukrot, főzzük még 2-3 percig . Forrón töltsük tiszta befőttes üvegekbe, jól zárjuk le, és szárazon dunsztoljuk ki. Hűvös helyen sokáig eltartható.
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
paradicsom chutney
  2014-08-29 13:47:47, péntek
 
  paradicsom chutney

2 kg érett paradicsom
10 dkg cukor
2 evőkanál ecet
6 kicsi hegyes erős paprika
12 cikkely fokhagyma
5 dkg gyömbér
1 kávéskanál köménymag
1 dkg kurkuma


Daráljuk le együtt a paprikát, a köménymagot, a fokhagymát, a gyömbért és kurkumát
Hámozzuk meg a paradicsomot és nyomjuk át szűrőn és jó alaposan törjük össze
Keverjük bele az ecetet, a sót, a cukrot és az 1. pontban lévőket
Alacsony hőfokon időnként megkeverve lekvársűrűségűre főzzük




 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 8910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2321
  • e Hét: 16887
  • e Hónap: 58349
  • e Év: 287904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.