Belépés
illike.blog.xfree.hu
Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkod... K. I.
1960.08.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 176 
Tanuljunk a természet könyvéből
  2015-04-17 20:13:50, péntek
 
 
,,Gondold meg Isten csodáit! (...) a tökéletes tudás csodái."
(Jób könyve 37,13-16)

A természetben mindenütt Isten műveiben gyönyörködhetünk. Ádám és Éva számára környezetük telve volt Isten ismeretével és tanításával, ősszüleink a természetben a bölcsesség énekének hangját hallották. A bölcsesség szólt hozzájuk mindazon keresztül, ami körülvette őket, amit láttak és hallottak, mert művei által érintkeztek Istennel. A természet világában Isten az emberek kezébe helyezte a kulcsot, amely megnyitja Igéjének kincstárát. A látható ábrázolja a Láthatatlant. Az isteni bölcsességet, az örök igazságot, mennyei Atyánk végtelen kegyelmét Isten teremtett művei által értjük meg.
(Counsel and Practice on Tithe, 186-187. o.)

Amiképpen Éden lakói tanultak a természet könyvének lapjairól, és ahogyan Mózes felismerte Isten kezének munkáját az arábiai pusztaságokon és hegyeken, s a gyermek Jézus Názáret hegyoldalain, úgy a mai kor gyermekei is tanulhatnak belőle. Mindenütt szemlélhetjük Isten képmását, az erdő legmagasabb fájától a sziklához tapadó zuzmóig, a határtalan óceántól a tengerpart legkisebb kagylójáig.
(Nevelés, 100. o.)

Itt olyan titkok rejtőznek, amelyek kutatása bölccsé tesz. Mindenki találhat tanulmányozni valót a fűszálakban, amelyek zöld bársonyszőnyegként borítják a földet, a növényekben és virágokban, a magas hegyekben, a sziklákban, a ragyogó csillagokban, amelyek drágakövekként díszítik az eget, hogy széppé tegyék az éjszakát, a Hold ünnepélyes dicsőségben, a napfény kimeríthetetlen gazdagságában, a visszatérő évszakokban, a tökéletes rendben és összhangban, amelyet egy Végtelen Hatalom kormányoz. A természetből olyan ismeretek tárulnak elénk, amelyek mély gondolatokat ébresztenek bennünk, és megragadják a képzeletünket.

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
A szeretetet nem lehet megölni!
  2015-03-07 22:41:15, szombat
 
  Gyökössy Endre:


"A szeretetet nem lehet megölni! Egy testet keresztre lehet feszíteni,
de Istent, aki a Szeretet, nem lehet megölni. Az újra és újra testet
ölt. Általunk, általad, általam, az újra és újra megjelenik valahol,
mert a Jézus-i szeretet az megölhetetlen. A Szeretetbe nem lehet
szöget verni, csak a tenyerünkbe, a szívünkbe lehet, de a szeretet él.
Mindent túlél!
Micsoda titkot hirdet Pál, amikor azt mondja, hogy a szeretet örökre
megmarad! Legnagyobb a hit, remény, szeretet, és megmarad a szeretet.
Belőlünk annyi marad meg, amennyi bennünk a jézusi szeretet."

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
A gyenge, az erős, a bölcs
  2015-03-06 21:07:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
A döntő lépés
  2015-02-27 21:20:02, péntek
 
 "Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek; valaki meghallja az én szómat és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok és ő énvelem." (Jelenések 3,20)

Ennél csodálatosabban nem lehetne leírni A MEGTÉRÉS LÉNYEGÉT. Eszerint a megtérés abból áll, hogy AZ EMBER KINYITJA SZÍVÉNEK AJTAJÁT. Ő ott áll az ajtó előtt. Gyakran nem is látjuk, hogy milyen közel van. Ezért mondja: "Íme" - azaz lásd, figyeld meg jól! Ő áll és vár; mintha neki lenne szüksége ránk, holott mi vagyunk teljesen Reá utalva. Válaszfal van a lélek és Jézus között, mert a bűn elválaszt tőle mindaddig, amíg alázatosan meg nem valljuk azt.

Isten Fia TÜRELMESEN VÁR, amíg az ember kinyitja az ajtót. Ismételten kopog. A szíveken és lelkiismereteken történő kopogtatása AZ IGE ÁLTAL megy végbe. Az ember sokáig nem veszi tudomásul ezt. Egyéb hangok elnyomják és túlharsogják Jézus hangját és szívesen be is tapasztja az ember a fülét és nem is akarja hallani azt. Ekkor Jézus egyéb fenyítéseken és megaláztatásokon keresztül is folytatja a kopogtatást.

Ha valaki meghallja az én szómat." Az igehirdetők szavát csak halljuk, de Jézus szavát nem, és amikor súlyos sorscsapások által beszél hozzánk, gyakran nem ismerjük fel a minket ért események értelmét és célját.

Keressük szorgalmasan A CSENDESSÉGET! Zajban sohasem hallja meg az ember a jézusi szót. Aki azonban megérti és találva érzi magát, elgondolkozik rajta és térdre borul. A Megváltó kopogtatására a válasz mindig A LELKIISMERET MEGSZÓLALÁSA.

Most következik a fődolog a megtérésnél, az ugyanis, hogy megnyitjuk az ajtót Jézus előtt, illetve eltávolítjuk útjából az akadályokat. MAGADNAK KELL MEGNYITNOD az ajtót, mert a Megváltó soha nem nyitja meg azt erőszakkal.

EI kell jutnod eddig: Jézust akarom mindenáron. KERÜLJÖN BÁRMIBE, csak szabad legyen az út Előtte! Amint szabaddá válik az út, rögtön betér. Nem ő az, aki nehezen nyerhető meg, hanem mindig mi. Amikor aztán betér, FELÜDÜLÉST HOZ.

"Vele vacsorálok." Itt nem az úrvacsoráról van szó, hanem arról, ahogyan Jézus táplálja a lelket élettel, és megelégíti. Addig ugyanis a lélek csak senyved. Jézus maga az élet kenyere és itala. Először Ő az, aki felüdít minket, de azután Ő is akar valamit tőlünk. Ha egy lélek megnyitja magát előtte, akkor az Ő Szelleme is megelégszik", lásd Ésaiás 53,11 versét.

VALÓBAN ÉRDEMES JÉZUSSAL TALÁLKOZNI!

Carl Eichhorn "Isten műhelyében" c. könyvéből
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad
  2015-02-02 22:04:03, hétfő
 
 

"Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad, és az ő szeretete teljessé lett bennünk" I. János 4,12

Mostanában több filmkritikát is olvastam, és szinte mindegyikben szerepelt az a szó, hogy "szerethető". Ma ez egy divatos kifejezés lett. Szerethető szereplők vannak, szerethető alakítás, szerethető történet... Furcsa szó ez. Nyilván arra utal, hogy könnyebb szeretni azokat az alakokat, akik botladoznak, mint azokat, akik tökéletesnek mutatják magukat. Könnyebb szeretni azt, aki nem görcsös, akivel azonosulni tudunk, aki nem parancsolgat, hanem elfogad bennünket. Ez a kifejezés talán éppen ezért furcsa.
Megkerestem a világhálón, miképpen használták ezt a szót, és kiderült, a 2000-es évek előtt csak autókra és településekre mondták, hogy szerethető. Aztán szép lassan belecsúszott a mindennapi nyelvhasználatunkba, most már emberekre, de gyakorlatilag mindenre mondjuk. Ezzel öntudatlanul is kettéválasztjuk a világot: van egy szerethető és egy nem, vagy nehezen szerethető része. Észre sem vesszük, hogyan manipulálódunk. A már amúgyis miszlikbe vágott világunkon még egy nagy hasítást alakítunk. Szeretjük azt, aki nem túlságosan követelő, aki visszatükrözi azt, amit amúgyis hallani akarunk, és nem szeretjük azt, ami eltér elvárásainktól, és bármilyen erőfeszítést kíván elfogadására.
Márpedig nem nagy kihívás szeretni azt, aki nem kér tőlünk semmit, csak mosolyog ránk. A szeretet nem azt jelenti, hogy lubickolok önmagamban, saját tükörképemet keresem a másikban, hanem éppen azt, hogy kilépek önmagamból. Képes vagyok megérteni, elfogadni valakit, aki nem én vagyok, aki teljesen más, sőt számomra talán elfogadhatatlan.
A Bibliában azt olvassuk egy helyen: "ha éhezik a te ellenséged, adj ennie; ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, eleven szenet gyűjtesz a fejére." (Róma 12,20) Ha valakinek kialudt a tűz a házánál, akkor kénytelen volt a szomszédjaitól kérni "eleven szenet", izzó parazsat. Ezzel tudott újra tüzet gyújtani. A parazsat egy edényben vitték. Talán fejükön is hordozták ezt a hamuba rejtett, titkos lángot. Ezzel lehetett mindent újra kezdeni. Amikor az egyik ember eltávolodik a másiktól, hosszú utat kell megtenni a tűzért. A haragos szomszéd nem ad parazsat. Vajon hányadik szomszédba kell elmennünk tüzet kérni nekünk, akik csak a szerethetőt keressük? Isten szeretné a szívünket feltüzesíteni. Földi szeretetkapcsolatainkon keresztül megmarad bennünk az Ő tüze. Érdemes megelőlegezni a békülést. Szeretni a szerethetetlent, mert akkor Istennek is szállást készítünk önmagunkban. Hiszen Isten minket mindennél előbb szeretett. Tűzként vitte önmagát az oltárra, hogy onnan bárki vehessen eleven szenet, bárki megújíthassa kapcsolatait.

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Ha nem vagy hajlandó, hogy változtass
  2015-01-27 20:16:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Nincs olyan rettegett tanú, sem olyan félelmetes vádló
  2015-01-27 20:06:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Ha erős akarsz lenni...
  2015-01-16 21:25:37, péntek
 
 
"Ha erős akarsz lenni, mint a bivaly, edd azt, amit a bivaly eszik,
de a bivalyt ne edd meg."
(Dr. Edward Nelson) 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Gyávák, gyengék, győztesek
  2015-01-13 22:40:18, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
A céljaimat a szeretet motiválja?
  2015-01-07 22:10:39, szerda
 
 

,,Akár esztek tehát, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" (1Kor 10:31.)

Nem minden általad felállított cél jó, és nem mind fogja elnyerni Isten áldását. Honnan tudhatod, hogy milyen célokat áld meg az Úr? Tégy fel magadnak három kérdést:

,,A célom Istennek szerez dicsőséget?"

Milyen célok hoznak dicsőséget az Úrnak? Bármi, ami az Istenbe vetett nagyobb bizalomhoz vezet, ami azt eredményezi, hogy biztosabban támaszkodsz rá, hogy jobban szereted vagy magát az Urat, vagy az embertársaidat, amely által az Urat szolgálod vagy a testvéreidet, és amelyik önzetlenebbé tesz.

A Korintusbeliekhez írott levélben ez áll: ,,Akár esztek tehát, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" Bármit lehet úgy tenni, hogy azt az Úr dicsőségére tegyük. A szemét kivitelét, a mosogatást, a tanulást is. Hogyan? Úgy, hogy a megfelelő motivációval teszed, az pedig a hála. Ha azt szeretnéd, hogy az életed dicsőséget hozzon Istennek, a céljaidat is akként fogod felállítani, hogy általuk jobbá válhass a szolgálatban.

,,A céljaimat a szeretet motiválja?"

Az Úr nem fogja megáldani azokat a célokat, amelyek mohóságból, bűnből, félelemből vagy büszkeségből erednek, de kedveli azokat a céljaidat, amelyek az emberek vagy az Úr iránti szeretetből születnek, hiszen az életünk arról szól, hogy megtanuljunk szeretni.

Miért fontos számodra, hogy olyan céljaid legyenek, amelyeknek a szeretet az alapja? Azért, mert ha szeretet nélküli célokat tűzöl ki, az embereket feladatokként fogod kezelni, és keresztülmész rajtuk, hogy az álmaidat beteljesítsd. Így teszel a házasságoddal, a barátaiddal, és mindenki mással is, miközben a ranglétrán kapaszkodsz egyre fentebb. Isten erre azt fogja mondani, hogy ,,nem, rosszul látod, nem a teljesítményről szól az életed, hanem a kapcsolataidról, és arról, hogy megtanulj szeretni."

,,Minden dolgotok szeretetben menjen véghez."(1Kor 16:14.) Az első számú cél az életedben az, hogy megtanulj igazán szeretni - a családodat, a szomszédodat, a kiállhatatlan embereket, és azokat, akiket nehéz szeretni. Ez tesz majd egyre hasonlóbbá az Úrhoz, mert az Úr - szeretet.

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 176 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 25 db bejegyzés
Összes: 1848 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 479
  • e Hónap: 1966
  • e Év: 86623
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.