Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 204 
Virágvasárnap - A szent hét első napja Ünnep 04. 13.
  2014-04-13 13:58:49, vasárnap
 
 

Virágvasárnap - A szent hét első napja

04. 13.

Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A bevonulás napján az emberek pálmaágakkal, hidegebb éghajlatú vidékeken barkás ágakkal mennek a templomba. A magyar népszokások ezen a napon a zöldág-hordás, más néven villőzés: a termékenységet segítő eljárás. Az ággal megütögették a fiatal lányokat, menyecskéket. A barkaszentelés, a zöldágszentelés a keresztény és a "pogány" szokások ötvözetét mutatja. A virágvasárnapot megelőző szombaton a gyerekek barkát szednek, amit virágvasárnap a templomban megszenteltek, mert bajelhárító szerepet tulajdonítottak neki. A moldvai csángók fűzfa sípot fújtak, habajgattak, ezzel "keltették fel" a tavaszt. Sok helyen zajos határkerülést tartanak, mellyel a rossz szellemeket űzik el. A húsvét időpontjának meghatározásánál alapvető nehézség, hogy miként Jézus születésének, úgy szenvedéstörténetének pontos idejét sem ismerjük. A zsidók az Egyiptomból való kivonulásra, a keresztények Jézus halálára és feltámadására emlékeztek, vagyis keresztény tartalommal töltötték meg az ősi, és megkeresztelkedésük előtt saját maguk által is megtartott zsidó ünnepet. Hasonlóan jártak el az ősi pogány napkultusz esetén is, amikor a Jézus születésére való emlékezés napjává tették a téli napforduló napját. A tojás általános tisztelete Jézus születésénél jóval távolibb múltba nyúlik vissza. Az életet hordozó csíra már régóta a világmindenség jelképe a Föld számos népének hitvilágában, jónéhány teremtésmítosz pedig egyenesen a világnak a tojásból való megszületését beszéli el. A tojásfestésen kívül szokás még a termékenységvarázsláshoz kötődő a tojásütés, a tojásdobálás, a dombról való tojásgurítás szokása. Nem csupán festett, hanem karcolt, vakart, patkolt, kotort, márványozott, viasszal "írott" is lehet a tojás. Az általában absztrakt geometriai minták mögött a több évezredes hitvilág szimbolikája bújik meg. A legelterjedtebb a piros tojás, amelynek a színe a vért (Jézus kiöntött vérét), és a tüzet, a szerelmet és a tavaszt, a szabadságot és a feltámadást egyaránt jelképezi. Hagyományos ételek: Nagycsütörtökön: paraj, egyéb zöld színű étel Nagypénteken: tojás és hal Nagyszombaton: estig tart a böjt, nem szabad húst enni, napközben kalács, este sonka, tojás, friss zöldségekkel Húsvétvasárnap: sült bárány Húsvéthétfőn: a locsolkodóknak sonka, piros tojás, aprósütemények és mértékkel kínált italLink

 
 
6 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
A nap gondolata: Nyomorúságos állapotunknak nem a bűneink
  2014-01-04 12:46:06, szombat
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. január 4. szombat

******************************


Isten jelenlétében 3.

íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. (Mt 28:20)

Miért jó nekünk, ha Isten jelenlétében, közelségében, orcája előtt élünk? Ma is erre keressük a választ:

5. Szabadulás — ,,Minden szenvedésöket Ő is szenvedte, és orczájának angyala megszabadítá őket" (Ézs 63:9, Károli). Istentől jön a szabadulás, csak ő az, aki megmenthet (Ézs 45:21), ezért felesleges emberekben bízni (Zsolt 146:3). Akkor vagyunk igazán szabadok, amikor megismerjük Jézust (Jn 8:32), és elkezdünk az ő jelenlétében élni. Isten — a neki tetsző módon és időben — mindentől meg tud szabadítani minket: saját magunktól, jellembeli hibákból, bűnökből és függőségekből, betegségből, nehézségekből és problémákból. Amíg azonban benne tart minket, biztosak lehetünk abban, hogy a helyzet jobban a javunkat szolgálja, mint ha azonnal kimentene belőle (Róm 8:28).

6. Jövő — ,,Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, azok is ott legyenek velem, ahol én vagyok" (Jn 17:24). Jézus vágya az, hogy az egész örökkévalóságban az ő jelenlétében éljünk. Bármi, amit ma elérünk, holnapra a múlté lehet. Hírnevet szerezhetünk magunknak — mégis a legtöbb ember nevét csak az a sírkő vagy fejfa őrzi, mely a sírján áll. Ha viszont már most Isten közelségében élünk, azzal olyan kincset gyűjtünk magunknak, melyet az örökkévalóságban Isten mellett élvezhetünk majd.


Élj tudatosan Isten jelenlétében! ( Tóth-Simon Károly)

A nap gondolata:

Nyomorúságos állapotunknak nem a bűneink tömege és nagysága az oka, hanem az, hogy a bűn legyőzőjét nem akarjuk bűneink eltörlésére befogadni, hogy lakozást vegyen szívünkben. (Trudel)


 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
A nap gondolata: Eredj el, és többé ne vétkezzél. Ez az Úr
  2013-05-30 11:02:56, csütörtök
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2013. május 30. csütörtök

******************************

Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, erőm ellankadt, mint a nyári hőségben. (Zsoltárok 32,3-4)Nagyon nehéz azt mutatni, hogy bűntelen vagyok, miközben tudom, hogy bűneim vannak. Rengeteg energiát elvesz az ember életéből.

Ahogyan az őszinte szeretet kifejezése felüdít, a megjátszott szeretet fáraszt. A tényleg szívesen megtett szívesség nem jelent fáradtságot, a kényszerű szívesség teher. A hűség, ami igaz szívből jön, természetessé válik, a kötelességtudatból táplálkozó hűség egyre inkább erőltetett lesz, és egyre nehezebb megtartani.

Amikor az ember csak úgy tesz, mintha minden rendben lenne, akkor közben belülről kiég, megfásul, erőtlenné lesz. Visszaesik a teljesítménye, tompul a koncentrációja.

Itt van tehát előttünk egy ember, akinek rossz lelkiismerete miatt nemcsak lelki, de testi fájdalmai is vannak. Egész nap ideges, panaszkodik, jajgat és morog. Éjjel nem tud aludni, nappal nem tud azon a szinten teljesíteni a munkában vagy tanulásban, vagy a családja szolgálatában, ahogyan lehetne.

Dávid azt mondja: ez voltam én. De ez nem csak a királyok betegsége, hanem ilyenek voltunk mindannyian. Így éli az életét minden ember Isten nélkül, és így vergődik akkor, hogy ha van már benne annyi lelki fogékonyság, hogy felfedezze a bűneit, de még nincs benne annyi bátorság, hogy őszintén megvallja azokat.

Mond erre a tünetegyüttesre valamit a család, a főnök, a barátok, az ember maga. Súlyos esetben mond rá valamit a pszichológus, az orvos. De bárki bármit mond az ember viselkedésére, csak a tünetekre reagál, nem pedig a kiváltó okra: az elfojtott bűnökre.

Jézus is mond valamit a megterhelt lelkű embereknek. "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." Nélküle nincsen nyugtunk, nincsen békességünk. (Bodnár Máté)

A nap gondolata:

Eredj el, és többé ne vétkezzél. Ez az Úr szava mindazokhoz, akiknek bűneiket megbocsátotta. (Hauser Márk) 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Az a vallásosság, mely csak tömegmozgalmak...
  2013-05-06 13:09:41, hétfő
 
 Napi Ige és gondolat

*****

2013. május 6. hétfő

******************************Templomában mindenki Őt dicsőíti. (Zsoltárok 29:9)Lássuk dicsőségesnek az Istent! Erős Úrnak, hatalmas Istennek, akinek szeretete is olyan nagy Övéi felé, és irgalma sem fogható semmi emberi megbocsátáshoz. Belőle merítsünk, Tőle kérjünk erőt, vigaszt. Méltó arra, hogy benne bízzunk. A zsoltáros nem kerget illúziókat. Nem mondja, hogy az egész föld máris hódol Isten nagysága előtt. De beszédes, hogy azt mondja a zsoltárban: ,,Templomában mindenki Őt dicsőíti." Övéi erre teremtettek, erre váltattak meg, hogy hirdessék, hirdessük Istennek nagyságát, irgalmát, és nevére dicsőséget és ne szégyent hozzunk a mindennapokban. Úgy beszéljünk róla az emberek között, mint akit igazán tisztelünk. A közelmúltban, az egyik hittanórán arról tanultunk, hogy Isten nevét milyen tiszteletlenül is emlegeti a világ és a gyerekekkel próbáltuk összeszedni, milyen is az, amikor Isten nevét tisztelettel, a legnagyobb megbecsüléssel, hódolattal és imádattal emlegetjük. Amikor éneklünk és magasztaljuk Őt, amikor imádkozunk, amikor helyesen teszünk bizonyságot és hitvallást Róla az emberek között. Ezeket látva Jézus maga is örvendez, és azt ígéri, aki vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek Mennyei Atyám előtt. Az Úri Imádságban is az első mondatokban áll: ,,Szenteltessék meg a Te neved." Bizony annyiban kezd az élet, sőt az örök élet valósága odaköltözni Isten népe életébe, amennyiben övéi Neki adják meg a dicsőséget. Vajon elhisszük és gyakoroljuk ezt? (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:

Az a vallásosság, mely csak tömegmozgalmak tüntetéseiben tud részt venni, de a mindennapi élet feladatai közben nem található, többet árt Isten országának, mint az őszinte hitelesség. 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Barátnőimnek Szívemből...
  2010-04-05 15:23:01, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Sok-Sok Szeretettel!
  2010-04-05 15:22:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Gyönyörű Húsvéti napot
  2010-04-05 15:21:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Minden Szépeket Nektek...
  2010-04-05 15:20:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Locsolni jöttem, nem titkolom
  2010-04-05 15:19:42, hétfő
 
 

 
 
2 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
Barátnőimnek Sok Szeretettel..
  2010-04-04 16:40:11, vasárnap
 
  ...kívánom és persze minden Kedves Látogatómnak! Érezzétek jól Magatokat!

Érjen sok öröm Benneteket! Sok puszim és ölelésem: Ildykó
 
 
8 komment , kategória:  @ Húsvéti képek...  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 204 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 80 db bejegyzés
Összes: 103990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7641
  • e Hét: 43461
  • e Hónap: 200915
  • e Év: 891878
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.