Regisztráció  Belépés
rochlitzne.blog.xfree.hu
Szeressük egymást, gyerekek... Rochlitz Szilveszterné
1943.09.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/173 oldal   Bejegyzések száma: 1726 
Péter Jánosné, Marika receptje
  2016-02-14 15:51:55, vasárnap
 
  Kekszes - almás sütés nélkül

Hozzávalók:
- a tésztához: 1,25 kg alma, 8 dl + 8-10 evőkanál víz, kb. 20 dkg kristálycukor (méz is lehet), 3 csomag (12 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes).
Máz a tetejére: 4 evőkanál keserű kakaópor, 4 evőkanál porcukor,
5 dkg margarin

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük).

Közben a vanília pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik.
Egy kb. 28-23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ha kör alakú keksz van, akkor az üres helyekre kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket törd darabokkal kitöltjük).

A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény - pontosabban a keksz - tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
 
 
24 komment , kategória:  receptek  
Meggyes-fahéjas lekvár
  2015-06-24 17:18:51, szerda
 
  Hozzávalók: 5 kg meggy, 1 kg cukor (ízlés szerint fahéj)


A meggyet megmostam, kimagoztam és egy nagy edénybe tettem, rászórtam a cukrot, és egy éjszakán át így állt. Lefekvés előtt megkevergettem, már vörös lében úsztak a meggyek, az illata pedig fenséges volt.
Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha.
Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom pár citromkarikával és jéggel kínálva.
A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed). Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy meggydarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagydarab meggyet. Két óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) befőttesüvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 üveg lett belőle.

Az utolsó egy üveg az fahéjas ízesítésű lett, kíváncsi voltam, hogy milyen, hát nagyon-nagyon különleges. Amikor már kimertem a sima lekvárokat, akkor az utolsó adaghoz szórtam egy kávéskanál fahéjat. Elkevertem, kicsit főtt még és kész is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Eper,málna, szeder tartósítása
  2014-06-18 15:46:04, szerda
 
  Az ecetről már sokszor írtunk az Időtetriszen, és bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is (korábbi áfonyás receptünket lásd itt). Mi már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával, áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.
Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: fő-nye-re-mény!

Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket. Fontos, hogy alaposan száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.
gy bátran be lehet vállalni pl. akár 2-3 kiló epret is eszegetésre, ha sikerül jó áron kapni: több napig is frissen lehet tartani, és egyenesen a hűtőből elővarázsolni egy-egy kisebb adagot.
Szóval irány a piac, és válogassunk ennek jegyében kedvünkre!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
birsalma sajt készítés
  2013-10-21 20:34:30, hétfő
 
  1. A megmosott, a magháztól és a hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben meg kell főzni, majd főzővíz nélkül átturmixolni.


2. Ezután folytonos keverés közben - ha van rá mód mustban, ha nincs magában - sűrűsödésig kell főzni.


3. Ha már kellően sűrű, pépes, be lehet fűszerezni. Cukrot,
(a gyümölccsel egyenlő mennyiségű cukrot ajánlanak, de ha savanykásan kedvelik, akkor kevesebbet is elég) fahéjat, citrom és narancshéjat, szegfűszeget lehet ízlés szerint bele keverni, és ezzel együtt még 15 percig főzni. A kész masszához gyakran adnak apróra vágott dióbelet, vagy mogyorót, ízlés szerint.


4. Ezután tűzálló tálba, edénybe kell önteni és meleg sütőben szárítani. A cukorral megfőzött birs lehűléskor könnyen kocsonyásodik.

5. A megszilárdult gyümölcssajtot ezután ki kell borítani és a másik oldalát is megszárítani. Erre kiválóan alkalmas egy kilyukaszgatott süteményes papírdoboz, ami jól szellőzik. A szárítás lassú folyamat, néhány napig is eltarthat.


Tipp: Áttetszőbb és fényesebb lesz a sajt, ha az áttört birspéphez cukorszirupot adunk és úgy forraljuk még legalább 15 percig. (A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül.) Citromlé hozzáadásával pedig világos sárgás-rózsaszínes sajtot kapunk.
 
 
2 komment , kategória:  receptek  
Kaptam - továbbadom...
  2012-12-24 10:15:20, hétfő
 
  CSOKOLÁDÉS TALLÉR



Vegyél a LIDLI-BE - 2 csomag piskóta tallért egyiket pupos oldalával lefelé rakd egy nagyobb tálcára, majd egy üveg meggy vagy málna lekvár is vegyél tedd egy nylon zsákba, az egyik sarkán kis lyukat vágjál, majd mindegyik tallérra nyomjál egy kis adagot, majd fedd be a másik adag tallérral, 2 evőkanál =(EK) kakaót 1 EK porcukrot 2 EK vizzel főzd fel, sürüre- és vonalakat csöpögtess a tallérokra hideg helyre tedd.



CSOKI BORDA



2 egész tojást, 20 dkg porcukorral kikavarni, 25 dkg szoba hőmérsékletű margarinnal kikeverni, 5 dkg holland kakaóval 15 dkg darált dióval jó simára dolgozzuk, Folpakkal kibélelünk egy borda sütőt, és a fele masszát bele öntjük,6-8 db baba piskotát bele helyezünk ugy, hogy kettesével de a kettő között egy ujnyit távolságra, ha van egy kis rumunk meg is locsolhatjuk, majd a massza másik felével be takarjuk.

Folpakkal be fedjük és egy napot a hűtőbe tesszük, majd kiboritjuk és szeletekre vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sajtos rántott palacsinta
  2011-01-27 20:27:19, csütörtök
 
  Sajtos rántott palacsinta

Sós tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.Tartármártással tálaljuk.

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Almás-mákos...
  2011-01-22 09:41:47, szombat
 
  Almás-mákos palacsinta

A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Fahéjas korong
  2010-11-20 13:39:14, szombat
 
  Hozzávalók:

* 30 dkg liszt
* 1 csomag sütőpor
* 20 dkg sütőmargarin
* 1 tojás
* 2 dkg étcsokoládé
* 12 dkg cukor
* 1 kiskanál őrölt fahéj
* bevonáshoz:
* 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással, az őrölt fahéjjal, a reszelt csokoládéval és az olvasztott (de nem forró) margarinnal omlós tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a korongokat gőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártjuk. Ha a csoki megdermedt, máris kínálhatjuk.
Megjegyzés:

1-2 kiskanál étolajat szoktam még a csokoládéhoz keverni, így a máz folyékonyabb lesz, s ha megdermed, szép fényes.



 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Csirkemell recept
  2010-11-20 13:35:53, szombat
 
  Hozzávalók:

* 3 db egész csirkemell
* 18 szem aszalt szilva
* 15 dkg gomba
* 1 szál újhagyma
* 5 dkg reszelt sajt
* A panírozáshoz:
* só
* liszt
* tojás,
* 1/2 rész szezámmag és 1/2 rész zsemlemorzsa keveréke
* A sütéshez:
* olaj

Elkészítés:

A csirkemelleket felezem, majd a fél melleket vízszintesen újra felezem, így vékony de nagyobb szeleteket kapok. Fólia alatt klopfolóval megütögetem, hogy egyforma vastagságú legyen. Sózom, majd az alábbi töltelékkel töltöm.

A gombákat apróra vágom, az újhagymát szintén, és kevés olajon, sóval elpárolom a levét. Ebből kanalazok egy kis kupacot a húsra, majd megszórom sajttal, és ráteszek félbevágott aszalt szilva szemeket. Széleit behajtom, fogvájóval leszorítom és panírozom. Forró olajban megsütöm.

Pirított mákos-fenyőmagos rizzsel tálalom.




Fincsi lehet .....ki kellene próbálni.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Meggyes rétes... mmm...
  2010-11-20 13:16:21, szombat
 
  Jó minőségű réteslapokból könnyedén elkészíthető a meggyes rétes!


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/173 oldal   Bejegyzések száma: 1726 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 6 db bejegyzés
Összes: 20829 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 557
  • e Hét: 6090
  • e Hónap: 14051
  • e Év: 332236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.