Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/222 oldal   Bejegyzések száma: 2213 
A bab jótékony hatásairól
  2022-05-26 22:41:33, csütörtök
 
 A babot mindenképpen illesszük be az étrendünkbe

A bab az egyik legegészségesebb táplálék, ha nem is a világon, de a hazai táplálékok között biztos, hogy kiemelkedik. A bab ugyanis nagyon sok rostot tartalmaz, már csak emiatt is heti két alkalommal mindenképpen fogyasztanunk kellene ezt a hüvelyest, amelynek sokféle típusa és fajtája létezik.

A rostos táplálékok fogyasztása elemi, ugyanis nagyfokú védelmet élvezhetünk a szívbetegségekkel, a magas koleszterinszinttel, a magas vérnyomással és az emésztési betegségekkel szemben.

A babnak nagyon alacsony a zsírtartalma és a kalóriatartalma, ellenben értékes fehérjében gazdag, amelyre a szervezetünknek mindenképpen szüksége van. A rendszeres babfogyasztás csökkenti a testtömeget, a BMI-indexet és a derék körtérfogatát is. Mivel alacsony a zsírtartalma, ellenben magas a fehérjetartalma, így aktívan hozzájárulhat a fogyásunkhoz.

A bab nagyon hasznos a szervezetünk számára, ugyanis nagy szerepe lehet az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, éppen ezért a szív egyik táplálékának is tartják.

A bab rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, ugyanis nagyon hatékony a vércukorszint-szabályozásban is.

Vasra mint ásványi anyagra, mindenkinek szüksége van. A vas egyik feladata az, hogy oxigént szállítson a szervezetben. Kulcsfontosságú tápanyaga a hormonoknak, az inaknak, a szalagoknak és a kötőszöveteknek.

A bab magnéziumot is biztosít a szervezetünk számára. Magnéziumra is mindenkinek szüksége van, merthogy segít a csont és a fehérje előállításában, valamint stabilizálja a vércukorszintet.

A bab ezen kívül nagyon sok káliumot is tartalmaz. Káliumra van szüksége a veséknek, az izmoknak, az idegeknek és természetesen a szívnek is.

A cinknek nagy szerep jut az emberi szervezetben. Harcol a baktériumok ellen és a sebgyógyításban is kitüntetett a feladata, illetve közreműködik a szaglásban és az ízlelésben is. A bab cinkben is bővelkedik.

A folát jót tesz a szív egészségének, az idegrendszernek és a sejtek osztódásában is aktívan részt vesz. Ha rendszeresen fogyasztunk babot, akkor foláttal is rendszeresen ellátjuk a szervezetünket.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért fogyasszunk több fokhagymát?
  2022-05-26 22:34:49, csütörtök
 
 A fokhagymát (Allium sativum) népiesen "foghagymának" és "büdös hagymának" nevezzük. Néhányan irtóznak még a szagától is, mások viszont imádják ezt a növényt. Mindegy azonban, hogy szereti-e a fokhagymát, vagy ki nem állhatja, az nem tagadható, hogy ennek a növénynek számos jótékony hatása van.

Az alternatív gyógyítók szerint a fokhagymával több, mint 183 betegséget és problémát lehet kezelni, többek között a rákot, stroke-ot, fertőzést, érszűkületet, cukorbetegséget és ólommérgezést. Ezen kívül a fokhagyma bizonyítottan olyan gyógyhatású növény, amely kivételesen jó hatással van a szervezetre.

Alább felsoroltunk hét okot, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani a fokhagymát.

1. 50 százalékkal csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát
A fokhagymával csökkenthetőek azok a kockázati tényezők, amelyek szívroham vagy stroke kialakulásához vezethetnek. Így például a fokhagyma hatással van az érszűkületre, triglicerid-szintre, vérnyomásra, a trombociták felhalmozódására és a plazma viszkozitására. Amerikai kutatók megállapították, hogy a tanulmányokban a fokhagyma használatával átlagosan 38 százalékkal csökkent a szívproblémák kialakulása.

Egy német, négy éven át tartó klinikai vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy mivel a fokhagyma sokféleképpen hat az emberi szervezetre, ezáltal több mint 50 százalékkal csökkenti az infarktus (szívroham) és a stroke relatív szív-és érrendszeri kockázatát.

2. Lelassítja az érszűkület kialakulását
A tanulmányok szerint a fokhagyma gátolja az érelzáródás kialakulását.
Kutatók egy placebo-kontrollált, kettősvak, randomizált tanulmány elkészítése során 65 olyan embert vizsgáltak, akiknél magasabb volt a szívproblémák kialakulásának kockázata. A résztvevők minden nap placebo kapszulát vagy fokhagymakivonatot tartalmazó kapszulát (250 mg), illetve 100 mikrogramm B12-vitamint, 300 mikrogramm folsavat, 12,5 mg B6-vitamint és 100 mg l-arginin aminosavat kaptak. A kutatók a tanulmány elején és végén megmérték a résztvevők szívkoszorúér-meszesedésének mértékét. Egy év elteltével jelentősen csökkent a szívkoszorúér meszesedésének mértéke a fokhagymát és étrend-kiegészítőket szedő csoportnál.

Valamint a fentebb említett 4 éves német vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen szedett fokhagymapor maximum 18 százalékkal csökkenti az érelmeszesedéses plakkok kialakulását.

3. Megakadályozza az érelmeszesedést
Az International Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fokhagymakivonat megváltoztatja a szívizmot körülvevő barna- és fehér zsírszövet arányát. A barna zsírszövet a zsírszövetek egyik aktívabb formája, ami hőt és energiát termel. A fehér zsírszövet inaktív, mivel a szervezet csak tárolja. A szívizmot körülvevő fehér zsírszövet határozottan összefüggésbe hozható a szívkoszorúér elmeszesedésével.

Egy tanulmány során a 60 résztvevőt véletlenszerűen két csoportra osztották: az első csoport minden nap placebót, a második csoport pedig étrend-kiegészítőt (ami 250 mg fokhagyma kivonatból, 100 mikrogramm B12-vitaminból, 300 mikrogramm folsavból, 12,5 mg B6-vitamiból és 100 mg l-argininből állt) kapott.

Egy év elteltével a szívkoszorúér elmeszesedésének mértéke jelentősen csökkent az utóbbi csoportnál. Valamint a kutatók azt is megállapították, hogy a szívizom körül nőtt a jótékony barna zsírszövet mennyisége. Ez pozitívnak mondható, mivel minél több barna zsírszövet található a szív körül, annál kisebb a kockázata az érelmeszesedés kialakulásának.

Egy másik randomizált, placebo-kontrollált tanulmány során a fokhagymakivonat hatását vizsgálták a sztatin (koleszterincsökkentő) gyógyszereket szedő betegeken. Egy éven át a betegek vagy placebót vagy 4 ml fokhagymakivonatot kaptak. Az egy év leteltével a szívkoszorúér meszesedésének mértéke egyharmadára lassult le azoknál, akik a fokhagymakivonatot szedték. A kutatók szerint "a fokhagyma jó hatással lehet azokra, akiknél magasabb a kockázata annak, hogy a jövőben szív-és érrendszeri problémák alakulnak majd ki."

4. Hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint bizonyos gyógyszerek
A Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban összehasonlították a fokhagymát tartalmazó tablettákat az atenolol nevezetű sikeres vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel, és a placebóval. A tanulmány szerint a napi 300-1500 mg mennyiség közötti fokhagymával jelentősen csökkenthető a szisztolés és diasztolés vérnyomás a magas vérnyomással diagnosztizált betegeknél az atenololhoz és a placebóhoz képest.

De hogyan is képes a fokhagyma arra, hogy csökkentse a vérnyomást? A fokhagymában lévő kénvegyületek behatolnak a vörös vérsejtekbe és átalakulnak hidrogénszulfiddá, ami kitágítja az ereket. Ezáltal serken a véráramlás mértéke és csökken a vérnyomás.

Egy másik tanulmány során kínai kutatók 125 stroke-os beteget toboroztak, és megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek fokhagymát. A csoport átlagosan 2,9 gramm fokhagymát fogyasztott el naponta, ami körülbelül egy gerezd fokhagymát jelent. Ezután a kutatók egy ultrahang vizsgálattal megmérték az artériákban a véráramlás mértékét.

A kapott eredmények szerint pontosan megjósolható az elfogyasztott fokhagyma-mennyiség alapján, hogy milyen a véráramlás mértéke. Így például azoknak, akik kevesebb fokhagymát esznek, a vérkeringése is rosszabb. A több fokhagymát fogyasztóknak viszont sokkal jobb a vérkeringésük.

5. Kezelhetőek vele a fertőzések
A fokhagyma erős antibakteriális anyag, ezért kiváló választás lehet, mivel a mostani baktériumok a legtöbb gyógyszernek már ellenállnak. A tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a fokhagyma legalább 13 féle fertőzés képes elpusztítani - mind bakteriális- és vírusos fertőzéseket is.

Egy tanulmány során összehasonlították, hogy a fokhagymával és az antibiotikus hatású metronidazollal hogyan kezelhetőek a hüvelyfertőzések. A tanulmányban résztvevő nők naponta kétszer vagy 500 mg fokhagymát tartalmazó tablettát, vagy 250 mg metronidazolt kaptak. Hét nap elteltével a fokhagyma 70 százalékkal csökkentette az aktív fertőzést, míg a gyógyszer csak 48 százalékkal. Ezen kívül a fokhagymának mellékhatásai sincsenek, így biztonságosan használható.

6. Kiváló megfázás ellen
Egy Ausztráliában dokumentált tanulmány során a fokhagyma 50 százalékkal csökkentette a megfázás előfordulását. A kutatók 146 embernek vagy placebót vagy fokhagymás étrend-kiegészítőt - 180 milligramm allicint - adtak. Az allicin vegyület adja a fokhagyma erős, jellegzetes szagát.

12 hét elteltével a placebós csoportnál összesen 65 megfázásos esetet regisztráltak, míg a fokhagymát kapó csoportnál csak 24-et. Továbbá a placebós csoport összesen 366 napot volt beteg, míg a fokhagymás csoport csak 111 napot. Röviden tehát a placebós csoport háromszor annyi ideig volt beteg, mint a fokhagymás csoport.

A fokhagyma ezen kívül csökkenti a megfázás tüneteinek súlyosságát. A Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent randomizált, kettősvak, placebo-kontrollált tanulmány során a kutatók 120 embernek vagy placebót, vagy 2,5 gramm fokhagymakivonatot adtak naponta.

Hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a fokhagymás csoport 58 százalékkal kevesebbszer fázott meg, és 61 százalékkal kevesebb napot töltött megfázással. Továbbá 21 százalékkal enyhébb tüneteket produkáltak a megfázás idején.

7. Jobb, mint a kelátképző gyógyszerek, ha az ólom méregtelenítésről van szó
A fokhagyma természetes módon csökkenti a vérben, a szövetekben az ólom koncentrációját. És ugyanolyan hatékony, mint bármelyik gyakoribb kelátképző gyógyszer. Egy, a Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology című folyóiratban megjelent tanulmány során összehasonlították a fokhagymát a d-penicillamin nevű kelátképző gyógyszerrel.

A kutatók 117, autóakkumulátor gyárban dolgozó vérében mérték meg, mekkora az ólomkoncentráció. Ezután a résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport napi háromszor fokhagymát (1,2 milligramm allicint, amit körülbelül 1000 mg fokhagymakivonatból készítettek) vagy d-penicillamint (250 milligrammot) kapott.

Négy hét elteltével mindkét csoportnál jelentősen csökkent a vér ólomkoncentrációja, körülbelül ugyanakkora arányban. Viszont a fokhagyma csökkentette a klinikai tüneteket is, míg a gyógyszer nem. Részletesebben: a fokhagyma jelentősen csökkentette az irritációt, a fejfájást, a mély ín reflexet, és a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül pedig a gyógyszernek komoly mellékhatásai is voltak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "a fokhagyma klinikailag biztonságosabb anyagnak tűnik, mint a d-penicillamin, és ugyanolyan hatékonyságú is. Ezért a fokhagymával hatékonyan kezelhető az enyhe vagy közepes ólommérgezés."

A fokhagymáról tehát újra bebizonyosodott, hogy biztonságos, és hatékony anyag. Számos tanulmány vizsgálta már mind a fokhagymaport, és a különböző fokhagymakivonatokat. De az egyik legjobb módszer arra, hogy a fokhagyma pozitív hatásait kiélvezzük, az, ha frissen fogyasztjuk és használjuk fel a főzéshez. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása ajánlott.

Adjon frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát a leveshez, pörkölthöz, szószokhoz, salátaöntetekhez és zöldségekhez. De mielőtt bármihez is hozzáadná, a frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát hagyja állni néhány percig, így az allicin teljesen kifejtheti majd a hatását. Ne melegítse fel a fokhagymát vagy adjon hozzá valamilyen savat (például citromlevet vagy ecetet), mivel az azonnal elpusztítja a fokhagymában lévő értékes vegyületeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hatékony vércukorszint-csökkentők
  2022-05-26 22:27:10, csütörtök
 
  Napjainkban sokan szenvednek cukorbetegségben. Ilyenkor a glükóz szintje megemelkedik a szervezetben, ez viszont annak a következménye, hogy a testünk nem termel elegendő inzulint, vagy nem képes megfelelően használni ezt a hormont. Ha a vércukorszint megemelkedik a szervezetben, az nagyon sok egészségügyi problémát generálhat. A magas vércukorszint hatással van a testsúlyra, a látásra és a szív, illetve az erek egészségére.

A vércukorszint szabályozásában nagy szerepe van a rendszeres testmozgásnak, de sok más kiegészítő is a segítségünkre lehet, ha szeretnénk stabilizálni a vércukorszintünket. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az Aloe vera. A gyógynövény javítani tudja a glikémiás kontrollt azoknál, akik inzulinrezisztenciában vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. A vércukorszint szabályozására fogyasszunk rendszeresen Aloe vera gélt.

A fahéj szintén hasznos lehet a prediabéteszben szenvedők számára, hiszen aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában és ezzel a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A D-vitamin napfény hatására keletkezik az emberi szervezetben, és kiemelkedő szerepe van a csontok egészségének fenntartásában. A D-vitamin hiánya nagyban közrejátszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A D-vitamin javítani tudja az inzulinérzékenységet, csökkenti a glükózszintet és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatait.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amelynek nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában, az izomműködésben, a normál szívritmus fenntartásában és a vércukorszint stabilizálásában. A magnéziumot is tartalmazó étrend a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt.

A króm egy másik ásványi anyag, amelynek szintén hatása van a glikémiás kontrollra 2-es típusú cukorbetegeknél. Az alfa-liponsav egy olyan vegyület, amely az emberi szervezet minden egyes sejtjében jelen van, és közreműködik abban, hogy a glükóz energiává alakuljon.

Az amerikai ginszenget már évezredek óta alkalmazza a kínai és az indiai hagyományos orvoslás. A ginszeng hatékony lehet a fertőzések leküzdésében, de a kutatások azt mutatják, hogy eredményesen kezeli a cukorbetegséget is.

A keserű dinnyét pedig a cukorbetegség gyógynövényeként is emlegetik, mivel olyan diabéteszellenes anyagokat tartalmaz, amelyeknek hatása van a vércukorszint csökkentésére.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ízületi gyulladás gyógynövényei
  2022-05-26 22:22:23, csütörtök
 
  Az ízületi gyulladás gyógynövényei : kurkuma, eukaliptusz és borágóolaj

Az ízületi gyulladás az ízületek fájdalmát és merevségét eredményezi, és ha hosszú ideig nem kezelik, akár súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhat. Léteznek azonban olyan gyógynövények, amelyek nagyon sokat segíthetnek a tünetek csökkentésében és azok megszüntetésében. Az ízületi gyulladás tüneteit nemcsak egyes gyógynövények kezelhetik eredményesen, hanem a rendszeres testmozgással és az egészséges táplálkozással is nagyon sokat tehetünk az ízületi egészség fenntartásáért.

Az egyik fantasztikus gyógynövény, amely segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében nem más, mint a borágóolaj. A borágóolaj gazdag forrás a gamma-linolénsavnak, vagy ahogyan sokan ismerik GLA-nak. A gyógynövény linolénsavat is tartalmaz nagy mennyiségben. A GLA a megfelelő immunválaszokat segít szabályozni a szervezetben. Ez az olaj az ízületi gyulladásban szenvedő emberek fájdalmát tudja eredményesen enyhíteni.

A másik remek gyógynövény a kurkuma, amelynek őshazája Indiában található. A kurkuma bioaktív vegyülete nem más, mint a kurkumin, amely nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében. Ez egy remek hír, hiszen többnyire a krónikus gyulladás az oka az ízületi fájdalom kialakulásának. Amennyiben ki szeretnénk próbálni a kurkumát, mindenképpen fekete borssal együtt használjuk, mivel megtámogatja a kurkumin hatékony felszívódását.

Ízületi gyulladásra a macskakarom is remek választás. A gyógynövény csökkenti a gyulladást és javítja az immunrendszer működését. Egy kutatásba ízületi gyulladásban szenvedő betegeket vontak be, akik hat hónapon keresztül macskakarom kivonatot kaptak. A vizsgálat végeztével bebizonyosodott, hogy a páciensek esetében mintegy hatvan százalékkal csökkentek az ízületi gyulladásra oly jellemző tünetek.

Az eukaliptusz antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és tanninokat, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Ez a hatás nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is csökkenti ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél.

A tömjén is egy nagyon hatásos illóolaj lehet krónikus gyulladásban szenvedők számára. Nem gyógyítja meg ezt a betegséget, azonban rendszeres használata mintegy hatvan százalékkal csökkenti a betegségre oly jellemző kellemetlen tüneteket, mint a gyulladás, a fájdalom és a merevség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma, az erős antioxidáns
  2022-05-25 23:05:49, szerda
 
 A kurkuma egy világszerte népszerű fűszer, melyet előszeretettel használnak a Távol-Keleten főzésre, betegségek gyógyítására. A kurkuma szerves részét képezi a curry pornak, de a mustár jellegzetes színét is sokszor a kurkuma adja. Gyakran a sáfrány helyettesítésére is használják. A kurkuma egy erős antioxidáns, melyet gyakorta olívaolajhoz vagy szezámolajhoz kevernek, s így sokáig eláll. A kurkumát az élelmiszeriparban színezőanyagként is használják, a kurkumával színezett ételek, italok sokkal természetesebbek és egészségesebbek.

A keleti gyógyítók és az Ayurveda előszeretettel alkalmazta a kurkumát elsősorban méregtelenítésre, az epekő kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult kövek méretének csökkentésére, az epe kiáramlásának elősegítésére.

Több tanulmány is megerősítette a kurkuma antioxidáns tulajdonságát, ami különösen fontos oszteoartritisz és reumatoid artritisz esetén.

A kurkuma alkoholos tinktúrája megfigyelések szerint képes csökkenteni a vércukorszintet, így a cukorbetegség kezelésének kiegészítője lehet.

Kínai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkuma fogyasztása csökkenti a szérum koleszterin szintet.

A WHO (World Health Organization) kifejezetten javasolja a kurkuma használatát.

A kurkuma gyökérből izolált lipopoliszacharidok erősítik az immunrendszert.

A kurkuma in vitro kísérletekben képes volt elpusztítani a Gram-pozitív szalmonella baktériumokat, emellett gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A kurkuma legérdekesebb és leghasznosabb tulajdonsága azonban anti-tumor hatásában rejlik. Úgy tűnik, hogy a kurkuma képes csökkenteni a kóros genetikai mutációk számát (állatkísérletekben). Emellett elősegíti az apoptózis folyamatát leukémiás sejtekben és gátolja a ráksejtek növekedését vastagbélrákban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A répalé jótékony hatásai
  2022-05-25 22:58:20, szerda
 
 

Sokféle betegség és probléma kezelhető vele, valamint jó hatással van a látásra, a bőrre, hajra, körmökre, stb.

1. A répalé egészségre gyakorolt pozitív hatása:
A répalevet az teszi igazán táplálóvá, hogy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, vitaminokat és káliumot.

A répalevet mindenkinek rendszeresen kéne fogyasztania, mivel nem csak finom, de egészséges is.

Erősíti az immunrendszert és kezelhetőek vele a szívbetegségek: A béta-karotin gazdag A-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert. A répalében található A-vitamin javítja a látást, napi fogyasztása pedig megakadályozza a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását. Ezenkívül az A-vitamintól egészségesek maradnak a belső szervek, mivel nem fertőződnek meg fertőzőképes organizmusokkal. Tény, hogy dohányosokban a répalében lévő béta karotin a tüdőrák gyakoriságát 13%-kal megemeli, de a bűnös a cigaretta és a nem a béta karotin. Minden esetre, aki dohányzik, az ne egyen sárgarépát.
Csökkenti a koleszterinszintet: A répalében lévő kálium csökkenti a koleszterinszintet. Továbbá jó hatással van a májra, mivel csökkenti a benne található zsírt és epét. A kálium és magnézium stabilizálja a vércukor-szintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Segíti a véralvadást: A répalében található K-vitamin segíti a véralvadást.
Gyógyítja a sebeket és jó hatással van a fogínyre: A C-vitamin segíti a sebek gyógyulását, és a fogíny egészségének megőrzését.
Megelőzi a rák kialakulását: A répalében nagy mennyiségben található karotinoid, ami csökkenti a húgyhólyag-, prosztata-, végbél- és mellrák kialakulását.
Proteinek felépítése és egészséges csontok: A répalében lévő K-vitamin fontos a fehérje szintézist elősegítő folyamatokban, valamint megköti a kalciumot, így gyorsabban forradnak össze az eltört csontok. A répában található kálium pedig a csontok egészségéhez járul hozzá.
Tisztítja a májat: A répalé tisztítja és méregteleníti a májat. A májban lévő méreganyagok a szervezetből szabadulnak fel, és a répalé rendszeres fogyasztásával kiürülnek az egész szervezetből. A véráram nem tud megszabadulni a méreganyagoktól a veséken keresztül, ezért ezek a bőrön keresztül távoznak. A répalé segít ebben a folyamatban és biztosítja, hogy a méreganyagok elhagyják a szervezetet. Amikor a máj megfelelően funkcionál, nem gyülemlik fel zsír, és gyorsabb az emésztés, így elkerülhető a hízás.

2. A répalé szépségre gyakorolt jótékony hatása:
Csökkenti a bőr szárazságát és kisebesedését: A kálium csökkenti a bőr szárazságát, kisebesedését és a szépséghibákat. A bőr színének szebbé tételével pedig újra életre kelti a bőrt. Ezenkívül a kálium hidratálja is a bőrt.
Megelőzi a pattanások kialakulását: Mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, a szervezet méregtelenítésével megelőzi a pattanások kialakulását.
A bőrnek szükséges vitaminokat tartalmaz: A répalé tele van olyan vitaminokkal, amelyekre a bőrnek szüksége van. Ezáltal csökkenti az olyan bőrrel kapcsolatos problémák kialakulását, mint az ekcéma (ami az A-vitamin hiány miatt jön létre), a bőrgyulladás és a kiütések.
Kezelhető vele a napégés: A béta-karotinoidok csökkentik a napégés súlyosságát, és növelik a bőr ellenállását a nap okozta károkkal szemben.
Kiváló az öregedés ellen: A béta-karotinoid a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul és csökkenti a sejtek degenerációját és így lassítja a test öregedését. Növeli a kollagén mennyiségét a bőrben, így a bőr rugalmas marad és csökkennek az öregedés látható jelei, mint a petyhüdt bőr és a ráncok, mivel a szervezetben felgyülemlő kollagéntől feszes és egészséges lesz a bőr.
Hajápolás: Hozzájárul a hajnövekedéshez.
Körömápolás: Erősíti a körmöket.

3. A répalé fogyasztása szülés előtt:
A répalevet különösen jótékonynak tartják a szülés előtt, mivel a répalé hozzájárul a leendő édesanya és a baba egészségéhez.

Szoptatás: A répalé fogyasztása terhesség alatt javítja az anyatej minőségét, így az gazdag lesz A-vitaminban. Mivel az A-vitamin különösen a sejtnövekedésre van jó hatással, ezért különösen jótékony a fejlődő magzat számára.
Megakadályozza, hogy a magzat fertőzéseket kapjon el: A terhesség utolsó 3 hónapja alatt a répalé csökkenti annak az esélyét, hogy a magzat veszélyes fertőzéseket kap el.
Kalcium utánpótlás: A répalé gazdag kalciumforrás.

4. A répalé és a fogyás:
A répalé kiválóan laktat, és mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért a legegészségesebb természetes ital annak, aki fogyni szeretne. Továbbá, a répalé nagy mennyiségben tartalmaz természetes cukrokat. Fogyasztó italnak az egyik legjobb és legegészségesebb a répából, almából, zellerrel és uborkából készült turmix.

Izomnövekedés: Az A-vitamin segíti a szervezet regenerálódását egy megterhelő edzés után, és serkenti az izomnövekedést is. A répalében lévő foszfor pedig segít az izmok felépítésében és regenerálódásában.
Serkenti az anyagcserét: A répalé nagy mennyiségben tartalmaz complex B-vitaminokat is, amelyek lebontják a glükózt, zsírt és proteint. Így nem csak az izomnövekedést segíti, de serkenti az anyagcserét is, így könnyebb a fogyás. A complex B-vitamin csökkenti a stresszt és a depressziót, amik gyakran megakadályozzák a fogyást. A répalében lévő foszfor serkenti az anyagcserét, biztosítja a szervezet számára az optimális energiafelhasználást és csökkenti az edzés utáni izomlázat.
Növeli az oxigénszállítási képességet: A répalében található vas növeli a szervezet oxigénszállítási kapacitását, így több ideig edzhet a fogyás érdekében.
Energiafogyasztás: A foszfor arra serkenti a szervezetet, hogy több energiát használjon fel edzés alatt.
Szabályozza a cukorszintet: A répalében lévő magnézium és mangán stabilizálja a cukorszintet és megszabadít a cukorbetegség által felszedett kilóktól is.
Segíti az emésztést: Mivel a répa nagy mennyiségben tartalmaz rostot, ezért segíti az emésztést, és az ember hosszabb ideig érzi magát teltnek tőle.
Megtisztítja a szervezetet: A répalé megtisztítja a szervezetet és megszabadítja a méreganyagoktól, így segíti a fogyást. A friss, nyers répalé megtisztítja a bélcsatornát a méreganyagoktól és emészthetetlen anyagoktól, így előzve meg az elhízást.

A répalé helyes fogyasztása:
Meg kell említeni, hogy habár a répa nagyon egészséges zöldség, sok cukorral, kesudióval és mazsolával fogyasztva nem egészséges. A répalé legfőképpen magában jó, cukor és tej nélkül.

Sokan szeretik a répalé természetes ízét, de ha szeretné, hozzáadhat frissen facsart narancs-, citrom-, gyömbér- vagy mentalevet, hogy más íze legyen a répalének. A répalé és a fahéj együtt nagyon egészséges antioxidánsban gazdag ital, amivel csökkenthető a rák kockázata, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Azt mondják a nyers répalé jobb, mint a répa, mivel a lében a tápanyagtartalom nagyon koncentrátumban található meg.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek
  2022-05-25 22:52:55, szerda
 
  Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:

1, Kurkuma
Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.

A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.

2, Gyömbér
A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3, Fahéj
A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma
A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5, Szegfűszeg
A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6, Kardamom
Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a ,,fűszerek királynője" nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7, Köménymag
A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8, Méz
A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.

9, Vöröshagyma
A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10, Citrom
A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vérnyomás-szabályozó és az immunitást fokozó sárgadinnye
  2022-05-23 16:42:14, hétfő
 
 A nyár egyik kedvenc gyümölcse nem más, mint a sárgadinnye. Nagyon sok pozitív hatással rendelkezik amellett, hogy egy fantasztikusan lédús és finom gyümölcsről van szó. Mutatjuk is, hogy miért együnk rendszeresen sárgadinnyét, vagy legalább a nyári hónapokban miért is együnk sokat belőle!

A sárgadinnye nagyon pozitívan hat a szem egészségére, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns vitamint, mégpedig a C-vitamint, illetve karotinoidokban, legfőképpen zeaxantinban is bővelkedik. A sárgadinnye rendszeres fogyasztása csökkentheti a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatait.

A sárgadinnye magas víztartalommal rendelkezik, így megakadályozhatja a meleg nyári hónapokban a kiszáradást és a dehidratáció kialakulását. A dinnye nemcsak vízben, hanem elektrolitokban is rendkívül gazdag, így a nyári melegben, illetve egy-egy edzést követően az elektrolitok szintjét is kiegyensúlyozza a szervezetben.

A sárgadinnye alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ily módon csak lassan emészti meg a szervezet, a vércukorszintet sem emeli meg drasztikusan, éppen ezért a fogyasztása javasolható a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek számára is.

A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket is. A fitonutriensek olyan antioxidánsok, amelyek fokozzák az immunitást és nagy segítséget nyújtanak a betegségek leküzdésében, ezen kívül kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatásuk. A gyümölcs A-vitaminban is gazdag, amely szintén egy antioxidáns vitamin, és amely szintén fokozni tudja az immunitást.

Rákellenes gyümölcsnek is nevezhetjük, mivel nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, amely pedig nagyon eredményes lehet a rákos sejtek elpusztításában.

A szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük ennek a gyümölcsnek. Kutatások igazolják ugyanis, hogy a rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a hajhullást. A gyümölcsben található antioxidáns vitaminok aktívan részt vesznek a bőr táplálásában és a bőr egészségének fenntartásában.

A sárgadinnye káliumban is bővelkedik, amely egy nagyon hasznos tápanyag a szervezet számára, hiszen segít az erek ellazításában, ezzel is csökkentve a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

A gyümölcs az emésztőrendszer egészségét is védi, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, amelyek a székrekedés megakadályozásában is a segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesetisztító növények
  2022-05-23 16:38:27, hétfő
 
  A szervezetünk néha egy nagytakarításra, tisztításra szorul. Nem csupán a májunknak és az emésztőrendszerünknek van szüksége egy hatékony tisztításra, hanem bizony a veséknek is. Ebben lehetnek a segítségünkre az egyes gyógynövények, olyanok is, amelyeket rendszeresen fogyasztunk, például a zeller. Mutatunk is néhány gyógynövényt, amelyek hatékonyan vesznek részt a vese megtisztításában.

A tőzegáfonya nagyon sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Ilyen például a húgyúti problémák, a húgyúti fertőzések, a vesefertőzések és a vesekövek kialakulásának megelőzése. A tőzegáfonya olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Ezek elősegítik a gyulladásra adott normális szervezeti válasz kialakítását.

A vesekő megelőzésében a zsurlónak is kiemelkedő a szerepe. A zsurló vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Átöblíti a vesét és a húgyutakat, így akadályozva meg, hogy a vesékben és a húgyutakban megtelepedjenek azok a mikroorganizmusok, amelyek felelőssé tehetők a betegségek és a fertőzések kialakulásáért. A zsurlót teaként és étrend-kiegészítőként is bátran fogyaszthatjuk.

A borókabogyó szintén egy rendkívül hasznos gyógynövény, hiszen elősegíti a vesék egészségének megőrzését. A gyógynövénynek abban van kiemelkedő szerepe, hogy megvédi a vesék sejtjeit a káros hatású toxinok ellen.

Sokan szeretik a zellert, és aki eddig nem kedvelte, jól teszi, ha megszereti, mivel az egyik legegészségesebb zöldség nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Kiemelkedő hatásai olyan pozitívan hatnak az egészségre, amit talán el sem tudunk képzelni. Egyrészt lúgosítja a szervezetet, másrészt egy nagyszerű vízhajtó hatással rendelkező gyógynövényről van szó.

Miért jó, ha egy gyógynövénynek vízhajtó hatása van?
Többek között azért, mert így kimosódnak, kiürülnek a szervezetből azok a káros anyagok, amelyek akár komoly betegségeket is okozhatnak. A zeller fontos tápanyagokat is tartalmaz és biztosít a vesék számára, ez pedig nem más, mint a kálium és a nátrium.

A pitypangnak minden része fogyasztható és szintén vízhajó hatással rendelkezik. Az aranyvessző is hasznos gyógynövény a vesék számára, mivel a húgyutak egészségét biztosítja és méregteleníti a veséket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az antibakteriális és a gyulladáscsökkentő oregánó
  2022-05-23 00:11:11, hétfő
 
  Az oergánó a mediterrán népesség egyik kedvenc fűszer- és gyógynövénye. A gyógynövény nemcsak a kulináris élvezeteket fokozza, hanem az egészségügyi hatásai is kiemelkedőek, köszönhető ez a benne található antioxidánsoknak, például a timolnak, a karvakrolnak vagy a limonénnek.

Az oergánóról sokan tudják, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, de azt kevesen, hogy antimikrobiális hatása is kiemelkedő. Ez utóbbi hatását a timol és a karvakrol nevű vegyületei adják.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatása pedig a rozmarinsav- és a timoltartalmának köszönhető. Az oregánóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hatékony lehet az autoimmun ízületi gyulladás, a reumatoid artritisz és az allergiás asztma ellen.

Ha cukorbetegek vagyunk, kipróbálhatunk természetes módszereket is, de előtte mindenképpen kérdezzük meg ezzel kapcsolatban a kezelőorvosunkat. Az oregánó is segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis javítja az inzulinrezisztenciát, szabályozza a zsír- és szénhidrát-anyagcserét és védőhatást jelent a máj és a vese számára.

Mivel az oregánó kiemelkedő antibakteriális hatással rendelkezik, ezért nagyon hatékony lehet egyes baktériumtörzsek ellen, akár annyira is, mint egyik-másik antibiotikum.

Az oregánónak szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében. Ezt a hatását a karvakrol és a timol vegyületeinek köszönhetjük.

Egy kutatásba magas koleszterinszinttel rendelkező embereket vontak be. A csoport egyik fele placebót kapott étkezést követően, míg a csoport másik fele minden étkezés után oregánókivonatot kapott. A vizsgálat befejeztével megállapításra került, hogy az oregánókivonatot kapó csoport tagjainál csökkent az LDL-koleszterin-szint, ellenben emelkedett a jó, azaz a HDL-koleszterin-szint.

Az oregánó erős antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, ami azért nagyon jelentős, mivel a szabad gyökök oxidatív stresszt, majd krónikus betegségeket okoznak, például cukorbetegséget, szívbetegséget és agyi neurodegeneratív betegségeket.

Az oregánó a bél egészségét is segít fenntartani és nagyon hatékonyan képes megküzdeni a Candida gombával szemben. Vannak olyan gyomor- és bélrendszeri panaszok, amelyeket bélfertőzések okoznak. Ilyen például a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Az oregánó ezekkel a bélparazitákkal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/222 oldal   Bejegyzések száma: 2213 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 383 db bejegyzés
e év: 1051 db bejegyzés
Összes: 44617 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 774
  • e Hét: 774
  • e Hónap: 152002
  • e Év: 443786
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.