Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/74 oldal   Bejegyzések száma: 737 
A szilváról jó tudni
  2017-06-24 19:36:56, szombat
 
 



Német kutatók szerint a szilva megakadályozza a vastagbélrákot!
A Berlini Egyetemen nemrég elvégzett kutatás szerint azok az emberek, akik három héten keresztül, naponta legkevesebb hat szem szilvát, akár nyersen, vagy szárítva elfogyasztanak, megelőzhetik a csontbetegségeket, csökkenthetik a rossz koleszterinszintet, és a vastagbélrák kialakulását is elkerülhetik.

Ha kicsit több szilvát eszünk a kelleténél, akkor érvényesülhet ennek a csodálatos gyümölcsnek a hashajtó hatása, ami azért remek, mert a fölösleges salakanyagoktól megszabadulhat szervezetünk. Emellett az idegrendszerünkre, a májunkra, a gyomorsavtúltengésre, a gyomorfekélyre, a vesékre, és a vastagbélre is gyógyítólag hat.
A szilva sötétkés, sötétvöröses színét egy sajátos polifenol anyagnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns, ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-, és hússzor, mint a C-vitamin.

A szilvából készült finom lé, étkezés előtt egy félórával elfogyasztva, nagyszerűen serkenti az immunrendszert, így védve leszünk a fertőzésektől. Segít beindítani az emésztést, megszünteti a székrekedést, és még a fogyókúrázók is bátran ihatják a szilva levét, hiszen megszabadít a felesleges zsírszövetektől, méregtelenít. Legalább napi egy pohárral ajánlott meginni.

Íme, a szilva még jó néhány egészségvédő tulajdonsága:
Ha naponta legalább három szilvát megeszünk, az erős antioxidánsok eltávolítják azokat a hibás agysejteket, amelyek a memória romlásáért felelősek.
A szilva kalóriában szegény, egy szemben mindössze 30 kalória van, ez a napi szükséglet (2 ezer kalória) 1,5 százalékát teszi ki.

Megelőzhetők a szívet érintő betegségek is. A szilva ugyanis zsírokban szegény, egy darabban 0,2 gramm természetes zsír található, ami ráadásul nem is telített, amely a keringési rendszernek is gondot okoz ugyebár.

A nyers gyümölcs tele van egészséges szénhidráttal, azonban vigyázni kell a szárított változattal, mert ebben már a szénhidrát mértéke igencsak magas, ezért óvatosan kell fogyasztani, hiszen hosszabb távon megemelkedhet a vércukorszint.
C-vitaminban gazdag gyümölcsről van szó, a napi szükséglet 7 százalékát fedezi egy szilva.
Megvéd a rákos betegségektől, mivel antociánt tartalmaz, de a vérszegénységben szenvedőknek is naponta kellene a szilvát fogyasztani.
Megelőzhető a nyers gyümölcs rendszeres fogyasztásával a cukorbetegség, a vesék és csontok élettartama tovább tarthat.
Forrás : internet
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A citrom héj / levélben kaptam
  2017-05-07 21:25:34, vasárnap
 
  A CITROM HÉJA

A paprikában és a citrom héjában rejlő csodálatos anyag felfedezéséért Szent-Györgyi Albert 1941-ben Nobel-díjat kapott.

Mi, magyarok sem tudtuk ezt, mert nem beszélnek róla azok, akiknek kellene beszélni.
Hangosan kéne ezt a világ felé kiáltanunk !!! Nagyon sok olyan vendéglátós (étterem, kávézó) szakember van, aki az egész citromot felhasználja és abból nem pocsékol el semmit.
Hogyan lehet a teljes citromot úgy felhasználni, hogy abból semmi ne menjen pocsékba?

Egyszerű... Tegyél egy "jól megmosott" citromot a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe. Amikor meg-fagyott, akkor dolgozd fel, vagyis reszeld le az egészet (annak lehámozása nélkül) és azt szórd rá az
élelmiszereidre.
Szórhatsz belőle a whisky-be, a borba, a salátára, a fagylaltra, a levesre, a tésztára, a spagetti-szószra, a rizsre, a sushira, de a halétre is. Az ételeid íze a vártnál csodálatosabb lesz, mint amit valaha kóstoltál.

Mi lehet a teljes citrom felhasználásának nagy előnye, ha nem a betegség megelőzése és az, hogy új ízeket adj az ételeidnek?!

Nos, a citrom héja 5-10-szer több vitamint tartalmaz, mint maga a citrom leve.
A citrom héja fiatalító hatású és segíti az egészséget azzal, hogy kiűzi, eltávolítja a test mérgező anyagait.
A citrom (Citrus) egy csodás termék a rákos sejtek elpusztítására.
10.000-szer erősebb a kemoterápiánál.
Mi miért nem tudunk erről semmit? Azért, mert vannak laboratóriumok, amelyek a szintetikus verzió gyártásában érdekeltek, amely csak számukra hoz hasznot.
Vajon hány ember hal meg, miközben ezt a gondosan elzárt titkot elhallgatják annak érdekében, hogy a nagy konszernek sokmilliós haszna ne kerüljön veszélybe?
Bizonyosan tudod, hogy a citromfának több fajtája van.Legismertebbek a citrom és édes citrom (lima).

A gyümölcsöt többféleképpen fogyaszthatjuk: meg lehet enni a húsát, ki lehet nyomni a levét, italokat, szorbeteket, édességeket, stb. lehet készíteni. Sok jó tulajdonságot tulajdonítanak neki, de ezek közül is a legérdekesebb az a hatás, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki.
Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van, aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

Lenyűgöző ennek az információnak a forrása is: mivel a világ egyik legnagyobb kábítószer gyártójáról van szó, aki azt mondja, hogy az 1970 óta végzett több, mint 20 laboratóriumi vizsgálat után, a kivonatok azt mutatták, hogy elpusztítja a legtöbb ráktípus: a végbél-, a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a hasnyál-mirigyrák rosszindulatú sejtjeit.

Bebizonyosodott, hogy 10.000-szer jobb, mint az Adriamycin termék, a rákos sejtek növekedésének fékezésére. ( Ez a világon leginkább alkalmazott kemoterápiás gyógyszer.)

És ami még ennél is bámulatosabb: A citromkivonattal végzett terápia a ráknak csak a rosszindulatú sejtjeit pusztítja el, és nem befolyásolja az egészséges sejteket.

Megjegyzés : csak a biocitrom héj alkalmas

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vércukorszínt-csökkentő fügefalevél
  2017-05-03 07:45:07, szerda
 
 



Fügefalevél tea - A leghatékonyabb vércukorszint csökkentő.

Egy fügefa a háznál igazi áldás lehet, nem csak a gyümölcse, hanem a leveléből készült tea is nagyon egészséges. Ha vércukorszint problémáid vannak, csupán ezt a teát kell naponta, rendszeresen kortyolgatnod.

Nézzük miért is olyan nagyszerű a világ legegészségesebb gyümölcse:

-nagyon sok benn a kálium, és kiemelkedő a rosttartalma
-szabályozza a vérnyomást
-rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
-sok benne a kalcium
csökkenti a koleszterinszintet

Ha álmatlansággal küzdünk, lefekvés előtt együnk meg egy-két fügét, ez segíteni fog a problémánkon. Ezenkívül a füge erősíti a csontokat, energiával tölt fel, de hashajtó hatással is rendelkezik. A füge friss leveleit turmixoljuk össze, az így keletkezett pépet kenjük fel az arcunkra. Hagyjuk állni 15 percig, majd mossuk le. Nagyon hatásos pattanások, és ráncok kialakulása ellen. Ha valaki gyomorsav problémákkal küzd, fogyasszon rendszeresen fügét, de beszámolók szerint a libidóra is jó hatással van.

A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen. Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefalevél tea nagyon hatékony vércukorszint csökkentő, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle.

Ha szeretnénk egészségesebben élni, ültessünk a kertünkbe legalább egy fügefát, fogyasszunk rendszeresen a gyümölcsét, és a leveléből készült teát.

Hogyan készítsünk teát?

A friss zöld, ép leveleket szedjük le, mossuk meg, és szárítsuk több napon keresztül. Akkor lesznek teljesen megszáradva, ha jól megbarnulnak. Ezután zúzzuk őket porrá (maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd tegyük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe.

Egy liter forrásban levő vízhez tegyünk két evőkanál port, majd forraljuk 15 percig, amíg a víz felére elpárolog. Ezután szűrjük le, és igyunk meg egy bögrével belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fűzfa, a természet aszpirinje
  2017-03-31 11:06:23, péntek
 
 



A fűzfa (Salix) fajok őshazája Ázsiában, Észak-Amerikában és Közép-Európában van. Ez a fa nagyon kedveli a folyók menti árterületeket, de megtalálható árkok partján és nedves területeken. A népgyógyászat már ősidők óta alkalmazza a fűzfa kérgét lázcsillapításra, illetve fájdalmak mérséklésére. A fűzfakéreg eredményesen csillapítja a mozgásszervi megbetegedések miatt kialakult fájdalmakat és a reumás panaszokat. A fűzfa a fűzfafélék családjába tartozik. Ágai lefelé, a föld felé hajolnak. Tavasszal először a barkákkal örvendeztetnek meg bennünket, majd csak ezután fejlődnek ki a fa levelei. A fűzfa egy lombhullató fa.

Gyógyászati célokra a fűzfa barnásszürke kérgét használják fel. Legfontosabb hatóanyagai a fenolos vegyületek, ezek közül is a szalicilt tartalmazza nagyobb mennyiségben. A szalicil szalicilsavvá alakul a májban és a bélcsatornában. A 19. században kémiailag módosították a szalicilsavat, így került kifejlesztésre az aszpirin, amely kevésbé viselte meg a gyomrot, éppen ezért fájdalomcsillapításra ezt használták elsősorban az emberek. Csak napjainkban fordulnak ismét a fűzfakéreg főzetéhez az emberek, ha fájdalmat vagy lázat szeretnének csillapítani.

További hatóanyagai a flavonoidok, a fahéjsavszármazékok és a cserzőanyagok. Tartalmaz még glikozidokat, oxalátokat, gyantát és enzimeket. A fűzfa kérge gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, lázcsillapító és vérrögképződés-gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Láz, fejfájás vagy ízületi panaszok csillapítására készíthetünk fűzfakéregből főzetet. A fűzfakéreg teája hatékony lehet még gyomor- és bélhurut, belső vérzések és hólyaggyulladás esetén is. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi kérget, majd öntsön rá 2 deciliternyi hideg vizet. Hagyja ázni a gyógynövényt legalább nyolc órán keresztül, majd melegítse meg és szűrje le.

A fűzfa virágzatát egyes fitoterapeuták javasolják álmatlanságra és méhösszehúzódásokra. A fűzfakéregből készült főzetet borogatásra is lehet használni, amellyel elsősorban sebeket, fekélyeket és fagyott testrészeket lehetséges kezelni.

A fűzfakéreg ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját, éppen ezért akik bármilyen gyomorproblémától szenvednek vagy érzékeny a gyomruk, kerüljék a fűzfakéregből készült főzet fogyasztását. A szalicilátokra érzékenyeknél émelygés, hányás, hasmenés, szédülés és letargia is kialakulhat. A fűzfakérget tartalmazó készítményektől tartózkodjanak az áldott állapotban lévő hölgyek és a kismamák is. Lázcsillapításra vagy vírusos betegségre kisgyermekeknek sem adható, mivel ebben az esetben megnőhet a Reye-szindróma kockázata. A fűzfakéreg hosszabb távon történő alkalmazása akár még gyomorfekélyt is kiválthat.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vadgesztenye és gyógyhatásai / csak külsőleg alkalmazható !
  2017-03-25 10:06:53, szombat
 
 



A vadgesztenye a vadgesztenyefélék családjába tartozik. Nagyon sok faja él Észak- Amerikában, illetve a Kárpát-medencében. Gyógyító erejét már a 16. századtól kezdve megtapasztalták, segítségével képesek voltak a hasmenést megszüntetni és a reumás panaszokat enyhíteni. Bár ebben a korszakban elsősorban magát a termést használták, manapság inkább a leveléből, kérgéből, virágából és a magjából készítenek gyógyászati készítményeket. A vadgesztenye termése már csak azért sem alkalmas emberi fogyasztásra, mivel a benne található toxikus vegyületek súlyos mérgezést okoznak.

A gyógynövényből készíthető főzet, tinktúra, arcmaszk és ülőfürdő is. A vadgesztenye leveléből készített főzet elkészítése nagyon egyszerű. Adjon félliternyi forrásban lévő vízhez 3 teáskanálnyi szárított és összezúzott vadgesztenyelevelet. Hagyja 15 percig állni, majd szűrje le. Ez a főzet alkalmas ödémás vagy visszeres láb borogatására. Lemosó szerként nagyon hatásos lehet pattanásos arcbőrre. A vadgesztenyelevél főzete nagyon hatékony tud lenni zsíros hajra és korpás fejbőrre is.

Tinktúrához a vadgesztenye termésére lesz szükség. Gyűjtsön össze legalább 10 darab gesztenyét, majd hámozza meg. A belső fehér részt aprítsa fel, majd tegye bele egy alaposan kimosott, tiszta, befőttesüvegbe. Öntsön rá annyi 70%-os alkoholt, amennyi ellepi a gesztenyedarabkákat. Csavarja rá az üvegre a tetejét, majd vigye be a kamrába, ahol jó hűvös van. Mindennap legalább egyszer alaposan rázza fel az üveget. Körülbelül 3-4 hét múlva szűrje le az üveg tartalmát és már használhatja is, de kizárólag csak külsőleg. A tinktúrát használhatja bedörzsölő szerként fáradt, dagadásra hajlamos lábaira. A tinktúra emellett erősíti az érfalakat, csökkenti az ízületi gyulladásokat és az úgynevezett nehézláb-érzést.

Arcmaszkot is készíthet gesztenyéből. Egy üvegtálban keverjen el egy negyed élesztőt egy evőkanál mézzel, majd adjon hozzá annyi frissen lereszelt gesztenyét és tejszínt, hogy sűrű masszát kapjon. A pépet vigye fel az arcára, majd 20 perc hatóidő elteltével alaposan mossa le a maszkot. A méz és a gesztenye is alkalmas a zsíros és pattanásos bőr ápolására, emellett nagyon jól fokozza a keringést. A méz ezen kívül tele van értékes tápanyagokkal, kitűnően fertőtlenít és hidratál. Az élesztő pedig megnyugtatja a gyulladt bőrt és leszárítja a pattanásokat.

Ülőfürdőt is készíthet a vadgesztenye leveléből. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a főzetet, csak itt lehet nagyobb mennyiséget készíteni. A leszűrt főzetet csak bele kell önteni a fürdővízbe, amely hatékonyan képes enyhíteni az ízületi gyulladásokat és az aranyeres panaszokat.

A vadgesztenye tehát nagyon sokoldalúan felhasználható, és nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni. Belsőleg történő fogyasztása szakemberek egybehangzó véleménye alapján nem javasolt, hiszen már kis mennyiségben is lázat okoz, nagyobb adag elfogyasztása pedig légzésbénuláshoz is vezethet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyuljon szépüljön kövirózsával
  2017-03-25 09:58:54, szombat
 
 



A kövirózsa (Sempervivum) a varjúhájfélék családjába tartozó nemzetség. Előfordulása főként Európában gyakori. Ez a növény örökzöld, pozsgás, húsos, ovális levelekkel és csillag formájú virágokkal rendelkezik, amelyek júniusban és júliusban nyiladoznak.

Gyógyhatásai szerteágazóak, köszönhető ez a növény C-vitamin-, aminosav-, flavonoid- és nyálkaanyag-tartalmának. Baktérium- és vírusölő hatásáról is ismert ez a csodálatos növény. Levelének nedvét felhasználhatjuk szemölcsök, égési sebek és rovarcsípések kezelésére. Nagymamám mesélte, hogy régen az édesanyák előszeretettel használták a növény kipréselt nedvét, ha gyermekük fülfájástól szenvedett. Egy gézdarabon keresztül leszűrték a növény leveléből préselt levét, majd ezt kicsit megmelegítették, a gyermek fülébe csepegtették és a fejére sapkát tettek. Ezzel a házi gyógymóddal a gyermek fülfájása hamarosan csillapodott is.

Különféle bőrbetegségek - herpesz, seb, égési sérülés - is hamarabb gyógyulnak, ha kövirózsa levével kenegetik be azokat. Ha valaki a sok figyelmeztetés ellenére is sokat tartózkodik a napon, akkor a napégette bőrét kenje be a növény levével, mivel csillapítja a fájdalmat és a gyulladást. Napégés ellen úgyis hatásos, ha a növény nedvét belecsepegteti valamilyen nyugtató hatású olajba (jojoba, mandula), és ezzel kenegeti a bőrét. Az aranyér okozta panaszokat is megszünteti a fájdalmas testrész kövirózsa nedvével történő kenegetése.

Hasznát vehetjük még ennek a növénynek, ha például tyúkszemtől szenvedünk. A tyúkszemre egy egész éjszakára helyezzen fel egy kövirózsalevelet, majd rögzítse azt. Előtte a tyúkszemes lábat nem árt egy kis sós vízben történő áztatással felpuhítani. Ez a módszer a futószemölcsök kezelésére is kiváló, persze itt a kezelés előtt nem szükséges áztatást végezni.

Ha elszíneződött az arcbőre vagy szeplők tarkítják az orcáját, akkor is hasznos lehet a kövirózsa leve, amelyet belekutyulhat az arckrémébe. Hagyja fenn egész éjszaka az arcbőrén, és néhány hét múlva kiegyenlítődnek a bőrproblémák, a szeplők pedig halványodni fognak.

A növény levével történő arctisztítást is javasolják, főleg a száraz, dehidratált arcbőrrel rendelkező hölgyeknek, de gyulladáscsökkentő hatása miatt a pattanásoknak is nagy ellensége.


A növény sziklakertek gyönyörű dísze lehet és különösebb gondozást sem igényel, mivel meglehetősen igénytelen növény, amely a szárazságot is jól viseli. Imádja a sok napsütést, de a pangó víztől rosszul van és kirohadással reagál. Szereti a laza, kevés humuszt tartalmazó, jó vízáteresztő talajt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fali kövirózsa - és gyógyhatásai
  2017-03-25 09:28:33, szombat
 
 



A fali kövirózsa (Sempervivum tectorum) onnan kapta a nevét, hogy hol és milyen helyeken szeret megtelepedni, éldegélni. Találkozhatunk vele sziklapárkányokon, kőfalakon és tetőkön, mert nagyon kedveli a meleg és napsütötte területeket. Egész Európában elterjedt. Hazánkban is gyakran ültetik a kert- és virágkedvelők, mivel egy meglehetősen hasznos gyógy- és dísznövényről van szó. Emellett némi babona is kapcsolódik hozzá. Régebben a falun élők meg voltak róla győződve, hogyha a háztetőn kövirózsa telepszik meg, akkor ez védelmet nyújt a villámcsapásokkal szemben. Sőt, az ókorban még Jupiternek is áldoztak belőle, és mélységesen hittek a növény szent erejében.

A kövirózsa nem csupán hasznos, hanem elképesztően szép is. A fő tőlevélrózsa ugyanis fiókrozettákat képez, a növény szárlevelei pedig szorosan a szárhoz simulnak. A virágok 12-16 szirom- és csészelevelekből állnak és körülbelül 2-3 centiméter szélesek. Népiesen nevezik még házi kövirózsának, fali kövirózsának, kőrózsának, fülfűnek, fülbeeresztőfűnek, fülbefacsarófűnek, égdörgőfűnek és mennykővirágnak. Talán sok elnevezésében azért szerepel a fül szócska, mivel a népi gyógyászatban elsősorban fülgyulladás enyhítésére alkalmazták. A növény leveleiből kipréselték a nedvet és ezt csepegtették a fájó fülbe. De használták még lázcsillapításra, végtagfájdalom enyhítésére, és segítségével hasmenést, illetve égési sérüléseket is kezeltek.

A húsos levelek növényi savakat, nyálkaanyagokat, cseranyagokat, fenolkarbonsavakat, aminosavakat és C-vitamint tartalmaznak. A kövirózsa lázat és fájdalmat csillapít, gyulladást csökkent, de baktérium- és vírusölő tulajdonsága is ismeretes, sőt hűtő- és összehúzó erejét is meg kell említeni.

A kövirózsa leveléből kinyert zöld színű nedv a fülfájáson kívül alkalmas fogfájás és a nyaki nyirokmirigy-duzzanatok kezelésére is.
A levelekből kipréselt nedv hűsíti és gyógyítja az égési sérüléseket, de különféle bőrsérülésekre is lehet alkalmazni, ugyanis jelentősen felgyorsítja a gyógyulási időt és csökkenti a sérüléssel járó kellemetlen és fájdalmas panaszokat. Még szúnyogcsípésekre is használhatjuk, mert hűsíti a csípést és kevésbé fog viszketni.

Egyes helyeken a növényből teát készítenek, amely légcsőhurut, torokgyulladás és szájpenész esetén fogyasztható. A levelekből kipréselt nedvet a fürdővizünkhöz is adhatjuk, amely kiválóan táplálja és frissíti a bőrt.


Ha valakinek kiskertje van, mindenképpen érdemes kövirózsát termesztenie, melyet napsütötte vagy félárnyékos, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Mivel egy meglehetősen szárazságtűrő növényről van szó, így mindenképpen ajánlatos a sziklakertünkbe ültetni belőle egyet-kettőt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vörös szilfakéreg gyógyhatásai
  2017-03-23 12:06:30, csütörtök
 
  Ez a kocsonyás természetes "gyógyszer" csökkenti a gyulladásokat és a bélproblémákkal is leszámol!

Az emésztési, felszívódási panaszok jelentős részét valamilyen gyulladás okozza. Ez a betegség leginkább a bélrendszerben alakul ki.

Az amerikai indiánok csodaszere, az úgynevezett Slippery Elm Bark, ami nem más, mint a vörös szilnek a kérge, most ismét hódít, mivel képes helyrehozni a bélproblémákat, enyhíti a torokfájást és a sebeket is begyógyítja.

Bélproblémák
Görcsök, puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés, az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség, mind mind olyan egészségügyi problémák, amelyek kezelésére még nem létezik biztos módszer, csak a tünetek enyhíthetők valamelyest. Egy 2002-es laboratóriumi kutatás során a szakértők viszont rájöttek, hogy a vörös szil, amit csúszós szilfának is neveznek, olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek képesek csökkenteni a gyulladásokat, valamint semlegesítik a sejtpusztító szabad gyököket. Azt is észrevették, hogy a fa kérgéből készült őrlemény képes magába szívni a méreganyagokat, ami a vastagbél egészségének megőrzését nagyban elősegíti.

Torokfájás
2012-ben a Journal of Investigational Biochemistry szaklapban megjelent tanulmány szerint a vörös szilfa kérgében olyan hatóanyagok találhatók, amelyek enyhítik a torokgyulladás következtében kialakuló fájdalmat. Ez is az erős antioxidánsoknak köszönhető, ezért érdemes beszerezni ezt a kéregőrleményt.

Sebek kezelése
A vörös szilfa kérgéből készült balzsam enyhíti az égési fájdalmakat, serkenti a sebek gyógyulását és a bőr regenerációját is.

A készítmény használata előtt ki kell kérni a családorvos véleményét, mert bizonyos gyógyszerekkel történő alkalmazása mellékhatásokat idézhet elő, ezért ha szabad is fogyasztanunk a fakérget, csak a gyógyszerek beszedése előtt, vagy után két órával tegyük ezt meg. Ugyanúgy a terhes nők is kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, ha szeretnék alkalmazni a kéreg kúrát.

A vörös szilfa tea
Itt nagyon oda kell figyelni a dózisra, főleg gyerekek esetében, akiknek a testsúlyuk függvényében kell meghatározni az adagot. A felnőttek esetében 4 grammot szabad beletenni a forró vízbe, vagy napi 3-4-szer kell bevenni 400-500 mg kapszulát.

Azonban érdemes egy orvos véleményét kikérni, mielőtt elkezdenénk fogyasztani ezt a készítményt.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Medvehagyma
  2017-03-19 18:50:02, vasárnap
 
  Itt a medvehagyma szezon, kezdődhet a tavaszi belső nagytakarítás!
Hiszen a medvehagyma egy igazi tavaszi vitaminforrás, méregtelenít, gyógyít, ráadásul mennyei étkeket is varázsolhatunk belőle.





Előfordulási helye:
Közép- és nyugat Európában őshonos. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó növénye. A medvehagyma hazai fő elterjedési területe a Dunántúl, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz igazi hungaricum, a Mecsek hegység jellegzetes növény különlegessége. A legnagyobb magyarországi termőterületek itt és a Gerecsében vannak. Orfű környékén tavaszonként külön fesztiválnapot rendeznek a medvehagyma tiszteletére.

Előfordulási helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. A medvék állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé megerősítsék legyöngült szervezetüket.

Fogyasztása:
A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem ehető.

Aki még nem ismeri, legyen óvatos, mert a húsos, zöld levelek könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, ami mérgező! Ezért leszedés előtt mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a medvehagymáról van szó. Dörzsöljük össze a leveleket a kezünkkel, és ha az erős fokhagyma illatot áraszt, jó növényt választottunk. A friss leveleket legjobb virágzás előtt levágni.

Termesztése, ültetése:
Ha kertünkben próbálkozunk a megtelepítésével, kezdetben óvatosan szedjük, mert amíg nincs megfelelő számú állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további fejlődését nem gátoljuk. Árnyékos, szerves anyagban gazdag talajon terem.

A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Magról nehezen szaporítható, néha több évig is elfekszik a mag, mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető.

Medvehagyma a konyhában:
Érdekessége, hogy sószegény étrendbe jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető. Ízre a fokhagyma és a snidling keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.

Gyógyhatásai:
Különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.
Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését.
Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.
Vastartalma magas.
Csökkenti a vérnyomást.
Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.
Idült köhögésre is jó, mert oldódik tőle a váladék.
Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tyúkhúrról jó tudni
  2017-03-19 18:38:17, vasárnap
 
 



A tyúkhúr növény

A tyúkhúr ősszel, télen csírázik, majd a hó alatt áttelel és kora tavasszal már tempósan terjeszkedni kezd a kertekben. Sikeres térhódításának és szaporodásának egyik titka, hogy magjai akár 25 évig is megőrzik csírázó képességüket a talajban és nagyon mostoha körülmények között is növekedésnek indulnak. Kevesen tudják róla, de több betegség ellen hatásos gyógynövény is a tyúkhúr.

A tyúkhúr gyógyhatása:

A többi között hatásos lehet görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segít a diatézis és az ekcéma súlyosbodásakor. De használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések, illetve krónikus álmatlanság, szemgyulladás kezelésére is. A legújabb kutatások arra is rávilágítottak, hogy a cukorbetegek számára is jótékony hatással bír, hiszen kis mennyiség rendszeres fogyasztása esetén normalizálja a vércukor szintjét a szervezetben és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét is.


A tyúkhúr, mint saláta
Remek saláta alapanyag, hiszen friss, roppanós hajtásai, kellemes, ,,zöld" íze üdítő élvezetet nyújt az ízlelőbimbók számára. A frissen felszedett növényt csak egyszerűen mossuk meg jól és daraboljuk bele a vegyes salátába virágostul, szárastul, levelestül. Olyan helyről szedjük, ahol nem gyomirtóztunk és más vegyszert sem használtunk előtte. Ha a hajtásokat megszárítjuk, és porrá törve tároljuk, még a téli időszakban is kellemes ízt varázsolhat az akkor kissé szegényesebb salátákba. Vegetáriánusok pedig vajas kenyérre is szórhatják a száraz őrleményét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/74 oldal   Bejegyzések száma: 737 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 1246 db bejegyzés
Összes: 33966 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 10309
  • e Hónap: 117058
  • e Év: 644328
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.