Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/252 oldal   Bejegyzések száma: 2518 
Dióolajjal és a cukorbetegség
  2022-12-03 21:21:20, szombat
 
 


Harvardi kutatók felfedezték, hogy dióolaj rendszeres fogyasztásával nőknél nagymértékben csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. A kutatás alapját egy korábbi orvosi vizsgálat adta, miszerint a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó dióolaj segíti az érrendszer anyagcseréjét. 

A kutatás két évtizednyi mintát vett alapul, majdnem 60 ezer vizsgálattal, 35-52 és 57-62 éves nők körében. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a dióolaj fogyasztása és a vizsgált résztvevők testtömeg indexe (BMI) erős befolyásoló tényezője a cukorbetegség kialakulásának. 

Kutatási eredmények szerint a dióolaj rendkívül jótékony hatású cukorbetegség esetén.
A dióolaj fő tápanyagai

A dióolaj magas omega-3 zsírsav tartalma miatt jótékony hatással van a szívre. Egyéb többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, mint az alfa-linolénsav, a linolénsav, és az egyszeresen telítetlen olajsav. E- Vitamin tartalma is magas. Napi egy evőkanálnyi fogyasztása elegendő.
A dióolaj egyéb jótékony hatásai

A cukorbetegség kockázatát csökkentő hatása mellett, a dióolajnak más jótékony hatásai is vannak, mint például: 

- gyulladáscsökkentő
- antioxidáns
- koleszterinszint csökkenő
- vérnyomás csökkentő
- memória és agyfunkciókat javító
- hiperaktivitást csökkentő
- Alzheimer-kórt megelőző
- rákmegelőző
- szív- érrendszeri megbetegedéseket megelőző hatások. 
Szépségmegőrzés a vásznon és a való életben

A dióolaj magas ára ellenére a reneszánsz festők alapkelléke volt. Jan van Eyck és Peter Paul Reubens is olajjal kezelte festményeit, így biztosítva azok hosszabb élettartamát. Sőt, Petrus Krisztus, akinek az olajfesték felfedezését tulajdonítják, szintén dió olajat használt a festékeihez. Antioxidáns tartalma miatt a modern korban is alkalmazható bőrápolási célokra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vesekő nagy ellensége – tőzegáfonya
  2022-12-01 21:46:30, csütörtök
 
 


Akkor beszélünk vesekőről, amikor lerakódások alakulnak ki a vesében. Ilyenkor oldhatatlan sók és ásványi anyagok - például kalcium vagy oxalát - rakódnak le és képtelenek kiürülni. A vesekő lehet olyan pici, hogy észre sem vesszük, de nagyobbra is nőhet, amikor óriási fájdalmat képes okozni és sok esetben csak a gyors műtét nyújthat hathatós segítséget.

Léteznek akkora méretű vesekövek, amelyek mindenféle gond nélkül, zavartalanul át tudnak haladni a húgyutakon, azaz a vizelettel kiürülnek a szervezetből, így fájdalmat és további kellemetlenséget sem okoznak.

Gyógynövények közül az egyik legmegbízhatóbb a tőzegáfonya, ha húgyúti vagy veseproblémáról van szó. A tőzegáfonya tele van értékes fitonutriensekkel, amelyek megakadályozzák, hogy a káros mikroorganizmusok tapadjanak a húgycső nyálkahártyájához és betegségeket okozzanak. Azt is meg tudják akadályozni, hogy a vesekőképződést okozó kristályok a vese sejtjeihez kötődjenek és ott lerakódjanak.

A tőzegáfonya a vizelet kémiai összetételére is pozitívan hat és elősegíti a kalcium kiválasztódását, ami azért nagyon lényeges, mert így nem képződik olyan kristály, illetve kő, ami veseproblémát, konkrétan vesekövet okozhat. Tőzegáfonyát teaként és étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, de a szervezet számára a legjobb megoldás a tőzegáfonyalé, amely magas koncentrációban tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat, amelyek valóban hathatós segítséget nyújthatnak.

Mit tehetünk még a vesekő megelőzése érdekében? A rendszeres folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Legjobb a tisztított víz, de a citrusos italok citráttartalma is hozzájárul a vesekőképződés megelőzéséhez, és persze a fentebb említett áfonyalé rendszeres fogyasztásával is megakadályozhatjuk a vesekő kialakulását.

Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a vesekőképződést? Érdemes jobban odafigyelni az étrendünkre. Ha túl sok nátriumot viszünk be a táplálkozással a szervezetünkben, akkor is fokozódhat a vesekő kialakulásának kockázata, mivel megemelkedik a kalciumszint. A magas állati eredetű étrend csökkenti a vizelet pH-értékét, ami növeli a húgysavszintet, ez pedig fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tőzegáfonya, probiotikum és C-vitamin húgyúti fertőzés ellen
  2022-12-01 21:44:39, csütörtök
 
  A húgyúti fertőzés mindkét nemet érintheti, mégis el lehet mondani, hogy elsősorban a nőket fenyegeti igazán ez a betegség, mivel úgymond a nők sokkal hajlamosabbak a felfázásra.

Léteznek olyan betegségek, egészségügyi állapotok, amelyek jelentősen megnövelik a húgyúti fertőzések kockázatait. Ilyen például a cukorbetegség, de a menopauza szakaszában is gyakori ez a probléma.

A húgyúti fertőzés tünetei sokfélék és nagyon változatosak. A szimptómák között megtalálható a szédülés, a láz, a fokozott vizelési inger, hányinger, hányás, hasi fájdalom, égő érzés és fájdalom vizelés közben.

A komolyabb húgyúti fertőzés akár súlyos vesekárosodást is okozhat. Ezért ha súlyos tüneteink vannak és a betegség lázzal is párosul, mindenképpen szakorvost kell ezzel a gonddal felkeresni. Enyhébb panaszok esetén azonban alkalmazhatunk otthoni gyógymódokat, mivel sok esetben már ez is sokat segíthet a tünetek enyhítésében, azok megszüntetésében.

A húgyúti fertőzés gyakran a nem megfelelő baktérium-egyensúly miatt következik be. Ahogy a probiotikumok nagyon hatásosak lehetnek az emésztési zavarok kezelésében, úgy a húgyúti fertőzések esetén is számíthatunk azokra. Természetes probiotikumnak számít a joghurt, a kefir és az erjesztett táplálékok.

Az áfonya - mégpedig elsősorban a tőzegáfonya - rendszeres fogyasztásával akár meg is előzhetjük a húgyúti fertőzés újbóli kialakulását, mivel hatására csökken a fertőzést okozó baktériumok száma és mennyisége a húgyutakban.

A C-vitaminról se feledkezzünk meg, hiszen az egyik leghatékonyabb természetes gyógyszer és módszer a húgyúti fertőzés leküzdésében. A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav erős antioxidáns és immunitást fokozó hatásokkal rendelkezik. Savas környezetet teremt mind a húgyhólyagban, mind a húgyutakban, ezzel csökkentve a fertőzést okozó baktériumok elszaporodását. C-vitaminban gazdag a legtöbb gyümölcs és zöldség, de nagyobb mennyiségben a citrusos gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek tartalmazzák ezt a vitamint.

Az ecetre is számíthatunk, ha húgyúti fertőzésben szenvedünk. Az ecet is olyan környezetet hoz létre a húgyhólyagban, amelyet a baktériumok nem kedvelnek. Keverjünk el egy teáskanálnyi almaecetet 2 dl langyos vízben, majd fogyasszuk el.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szív egészségét védő és vérnyomáscsökkentő fekete tea
  2022-11-30 23:26:29, szerda
 
 



A fekete tea az egyik legjobb választás, amennyiben antioxidánsokat szeretnénk bevinni a szervezetünkbe. Ez a tea olyan vegyületeket is tartalmaz az antioxidánsok mellett, amelyek csökkenteni tudják a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

Az antioxidánsok nemcsak az oxidatív stresszt tudják nagyon hatékonyan csökkenteni, hanem a sejtkárosodások megelőzésében is rendkívül hatékonyak.

Ez a tea polifenolokban is bővelkedik, ilyenek például a katekinek, amelyek aktívan hozzájárulnak az általános egészség fenntartásához.

A fekete tea flavonoidoknak is a gazdag tárháza. Ezek is remek antioxidánsoknak számítanak, amelyek a szív egészségét védik. Flavonoidokban bővelkednek még ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök is. A flavonoidok oly módon tudják csökkenteni a szívbetegségek kockázatait, hogy leviszik a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a magas trigliceridszintet, illetve redukálják az elhízás kockázatait.

Kétféle lipoprotein található meg a szervezetben, az LDL és a HDL. Mindkettő koleszterint szállít a vérben. Amennyiben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, akkor ez megnöveli a szívbetegségek és a stroke kockázatait. A fekete tea azonban segíthet az LDL-koleszterin-szint csökkentésében.

A bélrendszer egészsége nagyban függ attól, hogy milyen az immunrendszer állapota és ez fordítva is igaz. Amennyiben a bélben az úgynevezett rossz baktériumok vannak túlsúlyban, úgy jelentősen megnövekszik egyes betegségek kockázata, ilyen például a gyulladásos bélbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a rákos megbetegedések. A fekete teának nemcsak antioxidáns hatása kiemelkedő, hanem az antimikrobiális hatása is, azaz segít a rossz bélbaktériumok elpusztításában, közreműködik a baktériumok egyensúlyának fenntartásában és ezzel nemcsak az emésztőrendszer, hanem az immunrendszer egészségi állapotát is segít fenntartani.

A magas vérnyomás is egy krónikus betegség, emberek milliói szenvednek ettől világszerte. Ez a probléma más betegségek kialakulásának esélyét is fokozza, például a szívroham, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség és a stroke kockázatait. A fekete tea rendszeres fogyasztása azonban mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az alvást támogató és a szorongást enyhítő kamillatea
  2022-11-26 22:45:32, szombat
 
 



A kamillateát már az ókori Egyiptomban is ismerték és ki is használták pozitív egészségügyi előnyeit. A kamillateát mi is fogyaszthatjuk, ha nem tudjuk az idegrendszerünket máshogy lecsillapítani, mivel ez a tea pihentető hatással bír. Ezt a tulajdonságát az apigenin nevű vegyületnek köszönheti, amelynek közismert a nyugtató hatása.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a kamilla olyan pozitív egészségügyi hatásokkal rendelkezik, amelyeket a menopauzába lépő nők is kipróbálhatnak, ugyanis a kamilla csökkenti a depresszió tüneteit és elősegíti a mély és pihentető alvást is.

A kamilla olyan vegyületeket is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyek az enyhe szorongásos tüneteket is enyhíteni tudják.

Mivel a kamillatea javítani képes a máj glikogénraktározását és aktívan szerepet vállal a vércukorszint szabályozásában, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, illetve a kamillatea rendszeres fogyasztása akár még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A kamillateával kutatást is végeztek, ahol a részt vevő személyek nyolc héten át napi 3 csésze kamillateát kaptak elfogyasztásra. A vizsgálat befejeztével megállapításra került, hogy a kamillatea csodás hatásai kiemelkedőek, ugyanis csökkentette azoknak a markereknek a számát, amelyek a cukorbetegséget hivatottak jelezni, illetve javította a vizsgálati személyek glikémiás kontrollját és a vér lipidprofilját is.

A kutatások azt mutatják, hogy az emésztési gondokon is segíthet a kamillatea, ugyanis csökkenti a bél simaizmainak a görcsös állapotát, illetve rendszeres fogyasztása előnyös lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek. Savas reflux esetén is a segítségünkre lehet a kamillatea.

A gyomorfekély egy fájdalmas és nagyon kellemetlen betegség, amelynek kialakulásában nagy szerepe van a Helicobacter pylori nevű baktérium elszaporodásának. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a kamillatea csökkenti ennek a baktériumnak a számát, így jelentősen redukálja a gyomorfekély kialakulásának a kockázatait is.

A kamillateát mindig este fogyasszuk, ha a nyugtató hatásait szeretnénk kihasználni. Ha pedig cukorbetegségben szenvedünk, akkor a legjobb, ha étkezés után iszunk meg egy-egy csészével belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kálium gazdag forrásai
  2022-11-26 22:37:45, szombat
 
  A kálium gazdag forrásai - spenót, narancs, petrezselyem

Káliumra minden embernek nagy szüksége van. Mivel a szervezetünk. nem tudja előállítani, így táplálékok útján kell ehhez az ásványi anyaghoz hozzájutnunk. A kálium nemcsak a szív egészségét tudja biztosítani, hanem a csontok egészségének fenntartásához is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Mutatjuk is, milyen táplálékokkal vihetünk be káliumot a szervezetünkbe.

A bab az egyik legjobb káliumforrás amellett, hogy gazdag tárháza a rostoknak és az antioxidánsoknak is. Ezek a tápanyagok csökkenteni tudják a szervezetben fennálló gyulladást és ezzel együtt sok betegség - mint például szívbetegségek, cukorbetegség, illetve a vastagbelet érintő betegségek - kialakulásának az esélyét.

A cékla is rengeteg káliumot tartalmaz, de folsavban és mangánban is bővelkedik. Antioxidánsaival eredményesen küzd meg nemcsak az oxidatív stresszel, hanem a gyulladással is. Káliumtartalma az erek működésére gyakorol pozitív hatást, csökkenti a magas vérnyomást, így óvhat meg bennünket a szívbetegségek kialakulásától. A nitráttartalma is hasonlóan hat a szervezetünkre, emellett a teljesítmény fokozásában is aktívan részt vesz.

A spenót az egyik legegészségesebb zöldség a világon, amely nemcsak káliumot, hanem K-vitamint és mangánt is tartalmaz. A spenótban található tápanyagok biztosítják a normál anyagcserét, illetve a szem és a csontok egészségét, továbbá a normális immunvédelmet is ellátják.

A burgonya és az édesburgonya is gazdag forrása a káliumnak, ezen kívül A-vitaminban, C-vitaminban és B-vitaminokban, illetve mangánban is bővelkedik. A C- és az A-vitamin is remek antioxidánsnak számít.

A petrezselyem is nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, emellett a C-vitaminnak és a folsavnak is gazdag tárháza. Mindkét tápanyag a bőr és a szövetek egészségét hivatott biztosítani, illetve nagy szerepük van a sejtosztódásban is.

Gyümölcsök közül a narancs tartalmaz nagyon sok káliumot, valamint gazdag forrása a C-vitaminnak, az A-vitaminnak és a folsavnak, illetve egyéb antioxidánsoknak. A narancs antioxidánsai is nagyon eredményesek a szabad gyökökkel, az oxidatív stresszel szemben, és így a szívbetegségek kialakulása ellen. Ha a narancslé mellett kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket is fogyasztunk, akkor ezzel a csontjaink egészségét tudjuk biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egy erős antioxidáns gyümölcs – narancs
  2022-11-25 21:37:29, péntek
 
 



Kevés ember van, aki ne szeretné ezt a déligyümölcsöt, azaz a narancsot. Édes, lédús, rostokban bővelkedő és még finom is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, amely egy természetes megoldás a téli betegségek megelőzésére, hiszen a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amely erősíti az immunrendszert, de még a keringésünknek is nagyon jót tesz. A kollagéntermelésben is szerepe van, amelyre a porcoknak, a csontoknak és az izmoknak van nagy szükségük.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem enyhíti a székrekedés problémáját is. A rostok egészségesen tartják a beleket, csökkentik a koleszterinszintet és szabályozzák a vércukorszintet is. Telítettségérzetet okoznak, így kevesebbet fogunk enni és még fogyhatunk is. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyümölcsöt, csökkenhet az esélye a cukorbetegség, a szívbetegség és a rákos betegségek kialakulásának.

A narancs fitokemikáliákban és flavonoidokban is bővelkedik, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek. A narancs ráadásul nemcsak gyulladást csökkent, hanem nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így hathatós védelmet nyújt a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel, az ízületi betegségekkel, az Alzheimer-kórral és a depresszióval szemben.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz egy ásványi anyagot, a káliumot, amely táplálja az idegeket, az izmokat, és a normális szívverést is biztosítja. A narancs ezen kívül olyan elektrolitokkal van tele, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a görcsökkel, így az izmok görcseivel szemben is.

A narancsnak a béta-karotin-tartalma is kiemelkedő. A béta-karotin egy erős antioxidáns, amely elősegíti a sejtek egészségét, csökkenti a szervezetben a szabad gyökök okozta károsodásokat.

Ez a déligyümölcs tiamint is nagy mennyiségben tartalmaz. A tiamin segít a szervezetnek feldolgozni a különböző tápanyagokat, és nagy szerepe van az elfogyasztott táplálékok energiává alakításában is. Tiaminra minden sejtünknek szüksége van.

A narancsot fogyaszthatjuk önmagában, de remek gyümölcssalátát és turmixitalt is készíthetünk belőle. Adjunk hozzá gyömbért, kurkumát és fahéjat, hogy ezzel is megerősítsük az immunrendszerünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A flavonoidok még a feledékenységre is jók
  2022-11-24 22:44:15, csütörtök
 
 



Az egészséges étkezés alapja nem más, mint hogy a szivárvány minden színében fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, azaz mindenféle színű táplálék kerüljön a kosarunkba, amikor a piacon válogatunk a szebbnél szebb áruk között.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy mindenképpen helyezzük előtérbe azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek gazdag forrásai a flavonoidoknak, merthogy ezek a vegyületek nagyon hatékonyak lehetnek a feledékenység elkerülésében.

A rendszeres, azaz a napi flavonoidfogyasztás mintegy 22 százalékkal csökkenteni tudja a memóriával és a gondolkodással kapcsolatos problémákat. A flavonoidok ugyanis nagyon pozitívan hatnak a memóriára, és jelentősen le tudják csökkenteni a kognitív hanyatlás kialakulásának az esélyeit.

A flavonoidok erős antioxidánsoknak számítanak. A flavonoidok csoportjába tartoznak a flavonok és az antociánok. A flavonok mintegy negyven százalékkal csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatait, de az antociánoknál is igen magas ez a százalékos arány, mintegy harminchárom százalék.

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, hogy még idősebb korunkban is megőrizzük a jó kognitív funkciónkat és hogy ne legyünk feledékenyek? Zöldségek közül nagyon hasznos lehet a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a spenót, a sütőtök, a sárgarépa, a paprika, a káposzta, a zeller, a saláta és a hagyma. Gyümölcsök közül pedig nagy hasznunkra lehet a szamóca, a sárgadinnye, az alma, a fekete áfonya, az őszibarack, a grépfrút, a narancs, a körte, a szőlő, a banán. Egyéb táplálékok és italok is segíthetik a kognitív egészség megőrzésért, például a jó minőségű bor mértékkel fogyasztva, a mazsola és az étcsokoládé.

A flavonoidok tehát nagyon erős antioxidánsok. Nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében és az úgynevezett amiloid plakkok felhalmozódásának megakadályozásában, márpedig ez a két tényező aktívan járul hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az antioxidánsok nemcsak a testszerte, hanem az agyban futó erek egészségét is védi. Ezen kívül javítják az agysejtek közötti kommunikációt, elősegítik az új agysejtek növekedését. Még egy nagyon lényeges feladatuk van, mégpedig az, hogy megnövelik az agy, pontosabban a hippokampusz méretét, amely az emlékeket tárolja, és ez segít az emlékek előhívásában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma és fekete bors
  2022-11-24 22:39:07, csütörtök
 
 



Miért erős kombináció a kurkuma és a fekete bors?

A kurkuma, más néven arany fűszer, egy magas növény, amely Ázsiában és Közép-Amerikában nő. A curry sárga színét adja, és évezredek óta használják a hagyományos indiai orvoslásban különböző egészségügyi állapotok kezelésére. Tanulmányok támasztják alá használatát, és azt mutatják, hogy az egészségünk előnyére válhat. De a fekete bors való kombinálása fokozhatja a hatását. Ez a cikk áttekinti a kurkuma és a fekete bors kombinálásának lehetséges egészségügyi előnyeit.

Főbb hatóanyagok
Az elmúlt években a kutatások megerősítették, hogy a kurkuma gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik. És bár a legtöbben csupán fűszerként gondolnak rá, a fekete bors is jótékony hatással lehet az egészségre. Mind a kurkuma, mind a fekete bors kulcsfontosságú hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek közreműködnek a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és a betegségek ellen küzdő adottságaikkal.

Kurkumin a kurkumában
A kurkuma legfontosabb vegyületeit kurkuminoidoknak nevezik. Maga a kurkumin a legaktívabb összetevő, és a legfontosabbnak is tűnik. Polifenolként a kurkumin számos előnnyel jelent az egészségre. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin egyik legnagyobb hátránya azonban az, hogy nem szívódik fel jól a testben.

Piperin a fekete borsban
A fekete bors a bioaktív piperin vegyületet tartalmazza, amely egy alkaloid, csakúgy, mint a kapszaicin, a chili porban és a cayenne borsban található aktív komponens. Kimutatták, hogy a piperin segít enyhíteni az émelygést, a fejfájást és a rossz emésztést, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek ellenére a legjelentősebb előnye az lehet, hogy fokozza a kurkumin felszívódását.

A piperin fokozza a kurkumin felszívódását
Sajnos a kurkumában található kurkumin rosszul szívódik fel a véráramban. Ennek eredményeként hiányozhatnak belőle az egészségre gyakorolt jótékony előnyei. Azonban ezen segíthet, ha fekete borsot adunk hozzá. A kutatások alátámasztják, hogy a fekete borsban lévő piperin és a kurkumában található kurkuminnal való kombinálása akár 2000% -kal is növelheti a kurkumin felszívódását. Egy tanulmány kimutatta, hogy 20 mg piperint 2 g kurkuminhoz adva jelentősen növelte annak felszívódását. Jelenleg két elmélet létezik arról, hogy ez hogyan működik. Először is, a piperin megkönnyíti a kurkumin áthaladását a bélfalon, majd a véráramba való jutását. Másodszor, ez lelassíthatja a májban a kurkumin lebontását, növelve annak vérszintjét. Ennek eredményeként a kurkumin piperinnel való kombinálása növeli annak lehetséges egészségügyi előnyeit.

A kombinációjuk növeli az egészségügyi előnyöket
Bár a kurkuminnak és a piperinnek külön-külön is megvannak a maguk egészségügyi előnyei, de együtt még jobbak.

Küzd a gyulladás ellen és segít csökkenteni a fájdalmat
 A kurkumában található kurkumin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Igazából annyira hatásos, hogy pár tanulmány kimutatta, hogy hatóereje megegyezik egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek erejével azok negatív mellékhatásai nélkül. A vizsgálatok azt is bizonyítják, hogy a kurkuma szerepet játszhat az artritisz megelőzésében és annak kezelésében, mely betegséget az ízület gyulladása és fájdalma jellemez. A kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságait gyakran dicsérik a fájdalom és az átmeneti rossz közérzet érzésének csökkentése miatt. Kimutatták, hogy a piperin gyulladáscsökkentő és ízületi gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Segít érzéketlenné tenni egy speciális fájdalomreceptort a testben, amegy tovább csökkentheti a rossz közérzetet. Kombinálva a kurkumint és a piperint együtt egy erős párost alkotnak a gyulladás elleni küzdelemben, amely segíthet csökkenteni a rossz közérzetet és a fájdalmat.

Segíthet a rák megelőzésében
A kurkumin ígéretes jeleket mutat nemcsak a rák kezelésében, de akár annak megelőzésében is. A kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy csökkentheti a rák növekedését, fejlődését és molekuláris szintű terjedését. Közre játszhat a rákos sejtek halálában is. Úgy tűnik, hogy a piperin szerepet játszik egyes rákos sejtek halálában is, ami csökkentheti a daganatképződés kockázatát, míg más kutatások azt is mutatják, hogy a rákos sejtek növekedését is gátolhatja. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin és a piperin külön-külön és együttesen is megszakította az emlő őssejtjeinek önmegújító folyamatát. Ez azért fontos, mivel ebből a folyamatból származtatható az emlőrák. További vizsgálatok rámutatnak arra, hogy a kurkumin és a piperin további rákos megbetegedésekkel szemben védelmi hatást fejt ki, ideértve a prosztata, a hasnyálmirigy vagy a vastagbél rákot is.

Támogatás az emésztésben
Az indiai orvoslás a kurkumára támaszkodott évezredek óta az emésztés elősegítése terén. A modern tanulmányok alátámasztják annak használatát, rámutatva, hogy segíthet csökkenteni a bélgörcsöket és a puffadást. Kimutatták, hogy a piperin fokozza az emésztőenzimek aktivitását a bélben, ami segíti a testet az élelmiszerek gyorsabb és egyszerűbb feldolgozásában. Ezenfelül mind a kurkuma, mind a piperin gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulhatnak a bélgyulladás csökkentéséhez, ami segíthet az emésztésben.

Biztonságos adagolás
A kurkumint és a piperint általánosan biztonságosnak tekintik. Egyik fogyasztása esetében sincsenek hivatalos javaslatok. Bizonyos emberek olyan mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint a hányinger, a fejfájás és bőrkiütés a kurkumin nagy adagban történő fogyasztása után. Ezért fontos betartani a csomagoláson található mellékelt adagolási javaslatokat. Az Egészségügyi Világszervezet és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet egyesített szakértői bizottsága (JECFA) az elfogadható napi bevitelét a kurkuminnak testtömegnél mérve kilogrammonként 3 mg értékben határozta meg, ami egy 80 kilogrammos személy esetén nagyjából 245 mg-ot jelent. Az indiai kultúrában a kurkumát és a fekete borsot általában tea formájában fogyasztják, gyakran keverve olívaolajjal, kókuszolajjal, mézzel és gyömbérrel. Mivel a kurkumin zsírban oldódik, ezért a zsírral történő bevitele növelheti a felszívódást. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni a kurkumin egészségre hatékony előnyeit, a legjobb ha piperinnel kombinálva étrendkiegészítő formában fogyasztjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szárzeller gyógyhatásairól
  2022-11-24 22:31:40, csütörtök
 
 



Miért fogyasszunk zellert?

1. Segít a fogyásban
A zellerszár egy tökéletes rágcsálnivaló zöldség abban az esetben, ha ön megpróbál figyelni alakjára, vagy ledobni pár extra kilót. Egy nagy szár zeller csak 10 kalóriát tartalmaz. Ez remek snackké teszi, ha rátör önre az oldhatatlan vágy valami rágcsálnivalóra. Győzödjön meg arról, hogy nem eszi a zellerszárat nehéz mártogatósokkal vagy öntettel, mert az rágcsálnivalóját egészségtelenné teheti. 

2. Csökkenti a gyulladást
Olyan növényi módszer után kutat, ami természetes módon csökkenti a gyulladást szervezetében? A zeller rendelkezik gyulladáscsökkentő tuladjonsággal, ami segít csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást a testben. Egy fantasztikus szuper-étel akár rágcsálnivalóként, akár levesben, salátában, raguban, egytálételben, ha asztmában szenved, aknéval, a bél gyulladásos problémáival vagy idült izületi gyulladással küzd. 

3. Csökkenti a feszültség szintet
Szüksége van valami természetes feszültségoldóra a fizikai és mentális stressz miatt? Ha igen a zeller segíthet, mivel teli van magnéziummal , ami elősegíti a relaxációt. A zellerszár tökéletes alvás előtti rágcsálnivaló,mivel ténylegesen segít elaludni és nem felébredni álmából. A zöldség ezen kívül segít lenyugodni szorongás vagy pánikroham esetén, mivel olyan orvosi tulajdonsággal rendelkezik, ami természetes nyugtatóvá teszi. 

4. Elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyát
A zeller olyan tápanyagokat tartalmaz, amik segítik kordában tarta a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami segít megakadályozni a test elsavasodását. 

5. Segít az emésztőrendszer zökkenőmentes működésében
A zellerszár remek emésztés segítő. Rengeteg vizet és rostot tartalmaz. A víz és a rostok elengedhetetlenek az emésztőrendszer zökkenőmentes működéséhez és ahhoz, hogy ne alakuljanak ki olyan kellemetlenséget okozó problémák, mint a székrekedés. Azonban a zellerszár vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért azok számára, akik hasmenésben szenvednek nem ajánlott a nagy mértékű fogyasztása, mivel ez a zöldség rosszabbá teheti állapotukat. 

6. Jót tesz a látásnak
Egy nagy szár zeller minden nap biztosítja a test számára az A-vitamint, ami egy létfontosságú tápanyag a szem egészségéhez. Fontolja meg a zellerszár mindennapos fogyasztását rágcsálnivalóként, vagy keverje bele a főfogásba, hozzáadva ezzel ezt a hasznos tápanyagot étrendjéhez. 

7. Támogatja a szív egészségét
Pár zellerszár elfogyasztása naponta csökkentheti a rossz koleszterolt a szervezetében. A koleszterinszint alacsonyan tartása együtt jár a szív egészségének megtartásával. Emellett a zöldség segít a megfelelő vérkeringésben és segít csökkenteni a magasvérnyomást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy szíve erős és egészséges legyen.

8. Természetes afrodiziákum
Lehet, hogy meglepetésként fogja érni, de a zellerszár rágcsálása naponta felkorbácsolhatja önt. Ez azért van, mert a zellerszár csodálatos afrodiziákum, ami két feromont is tartalmaz, az androsztenont és az androstenolt.

9. Megelőzi a rákot
A zeller napi fogyasztása remekül működik a rák bizonyos formáinak megelőzésében. Ez azért van, mert a zeller erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amik meggátolják a rákos sejtek. A hasnyálmirigy-rák és a mellrák megelőzésében kiemelkedően hatékony. 
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/252 oldal   Bejegyzések száma: 2518 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 2994 db bejegyzés
Összes: 46560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 523
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 6447
  • e Év: 906198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.