Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/202 oldal   Bejegyzések száma: 2011 
Hízás és koleszterin ellen : alma
  2021-10-17 22:14:29, vasárnap
 
 



Az elhízás és a magas koleszterin ellen is véd az alma

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs hazánkban. Sokan a magas rost- és tápanyagtartalma miatt döntenek mellette, nem beszélve a magas antioxidáns-tartalmáról, amelynek nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, az oxidatív stressz csökkentésében és így az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint szívbetegség, cukorbetegség, illetve rákos megbetegedések.

Az alma nemcsak rostokban bővelkedik, hanem nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és káliumot is. Mindkettő tápanyagnak nagy szerepe van az egészséges szív és érrendszer fenntartásában. Míg a káliumnak a vérnyomás szabályozásban van jelentősége, addig a C-vitamin az erek egészségét védi.

Az alma egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet. Pektinben gazdag, ami nemcsak a koleszterinértéket csökkenti, hanem a fogyásban is segítségünkre lehet. Ezek miatt a pozitív tulajdonságok miatt lehetséges, hogy posztmenopauzában lépő nőknek is ajánlják az alma rendszeres fogyasztását. Hiszen ebben az időszakban a hölgyeknek különösen nagyon vigyázniuk kell a testsúlyukra, illetve a szívük és az érrendszerük egészségére.

Az alma a rosttartalmának köszönhetően alacsony glikémiás indexű gyümölcsnek számít. Ez és a magas flavonoid-tartalma aktívan hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami jelentősen csökkentheti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az almában található pektin aktívan részt vesz a mikrobiom szabályozásában, vagyis segít a hasznos bélbaktériumok elszaporodásában, ami pedig csökkenti az elhízás és a gyulladásos betegségek kockázatát.

Polifenol vegyületekben is bővelkedik, főként kvercetinben. Kutatások igazolják, hogy minél több polifenolos vegyületben gazdag táplálékot fogyasztunk, annál kevesebb az esélyünk a szívbetegségek és az asztma kialakulására.

Szintén tanulmányok igazolják, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál jobb lesz a csontjaink egészségi állapota és ásványianyag-sűrűsége. Az almával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy növeli a csontokban a kalcium mennyiségét, ezzel is javítva a csontok ásványianyag-sűrűségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A spenótról
  2021-10-15 19:56:24, péntek
 
  alán nem véletlen, hogy Popeye, a tengerész a spenótból merítette az erejét, hiszen a spenót valódi szupertápláléknak számít. Ez a zöldség csak kevés kalóriát tartalmaz, de nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, többek között jót tesz a csontoknak és a hajnak. Mutatjuk, hogy miért is fogyasszunk sok spenótot és miért is illesszük be az étrendünkbe.

A spenót nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami hihetetlenül jót tesz a csontok egészségének. Amennyiben spenótot fogyasztunk, együnk mellé C-vitaminban gazdag táplálékot is, mivel ez az antioxidáns vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A szervezetünknek vasra is szüksége van ahhoz, hogy a testünk hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A vas felszívódását szintén elősegíti a C-vitamin.

A spenót gazdag forrása a magnéziumnak is, amelynek nagyon sok testi funkcióban van kiemelkedő szerepe. Fokozza az anyagcserét, szabályozza a szívritmust és hozzájárul a normális vérnyomáshoz.

A spenótnak magas a zeaxantin- és a karotinoid-tartalma, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében. Ez azért lényeges, mivel a felhalmozódott szabad gyökök okai lehetnek a rákos betegségek kialakulásának. Ha így vesszük, a spenót rákellenes hatással is rendelkezik.

A spenót a káliumnak is gazdag forrása, ezért is javasolt a rendszeres fogyasztása azoknak az embereknek, akik magas vérnyomásban szenvednek. A K-vitaminnak sok testi funkcióban van kiemelkedő szerepe, például jót tesz a csontoknak és a megfelelő véralvadást is támogatja - a spenót ezt a vitamint is tartalmazza.

Ez a zöld leveles zöldség gyulladáscsökkentő vegyületekkel is rendelkezik, ezért a rendszeres fogyasztása sok betegségtől óvhat meg bennünket. Például az asztmától, a migréntől, az ízületi gyulladástól, a cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri betegségektől, de akár a rákos megbetegedésektől is.

Ez a zöldség jót tesz az agyműködésnek is. Mivel kiváló cink- és magnéziumforrás, így támogathatja az éjszakai nyugodt pihenésünket.

A spenótban A-vitamin is van, amely hozzájárul a légzőrendszer működéséhez, de a bélrendszer és a nyálkahártyák egészségét is segít fenntartani.

Az artériák merevsége és vastagsága oka lehet a szívroham és a stroke kialakulásának, hiszen ilyenkor érelmeszesedés is kialakulhat. Azonban a spenót luteinben is gazdag, amely nagyon hatásos antioxidánsnak számít, aminek köszönhetően meggátolhatja az artériák merevségét és így az érelmeszesedés kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Káposzta - az egészségünk szolgálatában
  2021-10-15 19:02:13, péntek
 
 



A káposzta az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Népszerűségét mutatja, hogy már az 1600-as évektől termesztik és fogyasztják az emberek. A káposzta gazdag forrása a rostoknak, a C- és a K-vitaminnak.

A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz szulforafán nevű vegyületet, amely rákellenes hatással rendelkezik, de az immunitást is fokozza, ezt a hatást a magas C-vitamin tartalmának köszönhetjük. A C-vitamin ugyanis egy olyan antioxidáns vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van az immunrendszer megerősítésében.

A káposztalé rendszeres fogyasztása nagyon hasznos, hiszen csökkenti a gyomor- és a nyombélfekély kialakulásának esélyét. Fekélyellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezen hatása segít a gyomorproblémák elleni küzdelemben.

Aminosavakban is bővelkedik, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben. Ezek az aminosavak megkönnyítik a táplálékok megemésztését, mivel az emberi szervezetben segítik a fehérjéket, hogy maximálisan le tudják bontani a táplálékokat.

Béta-karotinban is gazdag a káposzta, amely megakadályozhatja mind a makula degeneráció, mind a szürkehályog kialakulását. Glutamint is tartalmaz, ami szerepet játszik a bélrendszer egészségének fenntartásában és a jó emésztés biztosításában. A sok rostja szintén hozzájárul a jó emésztéshez.

A káposzta rendszeres fogyasztásával a csontjaink és a fogaink is egészségesek maradnak, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely a fogak és a csontok szilárdságát biztosítja.

A szívünknek is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk a káposztát, mivel tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szív működését. Ilyen például a kalcium és a kálium, de ezek az ásványi anyagok a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesznek.

A szépségünknek is jót tesz a káposzta rendszeres fogyasztása, ugyanis ez a zöldség lassítja az öregedési folyamatokat, így sokkal fiatalabbnak tűnünk. A káposzta ezen kívül bőrtisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, ez által sokkal szebbé varázsolja a bőrt. A hajunkkal is ,,csodákat" tesz, hiszen támogatja a haj növekedését és eredményesen kezeli a száraz haj problémáját.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lesana-fenyőszesz gyógyhatásairól
  2021-10-14 14:58:49, csütörtök
 
 



Természetes mentolos alkohololdat és tűkivonat Alpa Francovka Lesana magasabb mentolkoncentrációval a tökéletes hűtőhatás érdekében. Az aromás és erősen gyantás illatú termék antiszeptikus és fertőtlenítő hatású, enyhíti az izom- és ízületi reuma fájdalmait, eltávolítja a testmozgás utáni fáradtságot, kiválóan megelőzi a megfázást (belégzés) vagy frissítő összetevőként a fürdőben.

Széles a felhasználási kör:

ízületi fájdalom
hideg
belélegzés
a fáradtság megszüntetése
ficamok, ficamok és ütések során
sportteljesítmény után
horzsolások és sebek fertőtlenítésére
borotválkozás utáni bőr kezelésére
reflexmasszázsokhoz reumás izomfájdalmak esetén
mint a szájvíz
fogfájásra
fejfájásra és migrénre
a fekélyek ellen
amikor izzad a láb ...
Forrás : Link

Megjegyzés : természetesen csak külsőleg használható ! (CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A shiitake gomba
  2021-10-14 09:31:59, csütörtök
 
  A shiitake gomba tudományosan is bizonyított 8 jótékony hatása

A shiitake gomba Ázsiában évszázadok óta népszerű táplálékforrás. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.

Manapság a shiitake gomba a legtöbb boltban megtalálható, mivel húsos és érdekes íze kedvelt fogyasztói körében. Viszont amit kevesen tudnak, az az, hogy a gomba tele van B-vitaminnal, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal és a fertőzésekkel. Ez csak néhány a shiitake gomba jótékony hatásai közül.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kis gombának ilyen erőteljes hatásai vannak? A válasz egyszerű: a shiitake gomba antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a szervezetben a gyulladás mértékét. És mindez csupán a gomba fogyasztásának egészségügyi következménye. A shiitake gomba egyébként sokféleképpen beépíthető az étrendbe, és számos különböző módon fogyasztható.

A Shiitake gomba 8 jótékony hatása

A shiitake gomba olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív DNS-károsodást, részben ezért is számítanak nagyon fontos tápláléknak. A gombában lévő lentinán például helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Az eritedanin vegyületek csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A Japánban található Shizuoka Egyetem kutatói megállapították, hogy az eritadenint tartalmazó étrend-kiegészítő jelentősen csökkenti a plazmakoleszterin-koncentrációt.

A shiitake azért is egyedülálló gombafajta, mivel mind a nyolcféle esszenciális aminosav megtalálható benne, valamint egy bizonyos típusú esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amit linolsavnak nevezünk. A linolsav nem csak a fogyást segíti, de az izomépítést is. Valamint támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és csökkenti az ételallergiák és ételintoleranciák kialakulását.

Ezen kívül a shiitake gomba:

1. Felveszi a harcot az elhízással

A shiitake gomba bizonyos összetevői (például az eritadenin és a béta-glükán, amely utóbbi a zabban, árpában és rozsban is megtalálható vízben oldódó élelmi rost) hipolipidémiás (vagyis zsírcsökkentő) hatással rendelkeznek. A különböző tanulmányok arról számoltak be, hogy a béta-glükán növeli a jóllakottság érzését, csökkenti a bevitt táplálék mennyiségét, késlelteti a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a plazma lipid (zsír) szintet.

2011-ben, a Journal of Obesity című folyóiratban megjelent kutatás során a shiitake gomba hatásait vizsgálták a plazma lipid profilokkal, a zsír eloszlásával, az energiahatékonysággal és a testzsírszázalékkal kapcsolatban. A kutatásban vizsgált patkányokat magas zsírtartalmú étrenden tartották hat héten át. A kutatók megfigyelték, hogy dietetikai beavatkozással jelentős mértékben hatni tudtak a patkányok testsúlyára. Azok a patkányok, amelyek nagy dózisban kaptak shiitake gomba őrleményt (a magas zsírtartalmú diéta mellett) 35 százalékkal kevesebb súlyt szedtek fel, mint a közepes és kis dózisú shiitake gombát kapó társaik. Az előbbi (vagyis nagy dózis shiitake gombát kapó) csoportnál jelentősen csökkent a teljes zsírtömeg is, és kevesebb zsír raktározódott el a szervezetben.

A kutatók a következtetések alapján megállapították, hogy a shiitake gomba megakadályozhatja a testúly- és plazma triacilglicerol-növekedést, valamint a zsírlerakódást, ha magas zsírtartalmú diéta mellett fogyasztják. Ezek a kutatások ösztönzőleg hathatnak a klinikai vizsgálatok humán (vagyis emberek bevonásával történő) szakaszára, mely során remélhetőleg meg fogják vizsgálni azt, hogy a shiitake gombával lehetséges-e az elhízás megakadályozása, illetve kezelése, és vajon hogyan kezelhetőek a gombával az egyéb, elhízáshoz kapcsolódó anyagcsere-problémák.

2. Támogatja az immunrendszer működését

A gombák, mivel fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel látják el a szervezetet, képesek arra, hogy megerősítsék az immunrendszert és felvegyék a harcot a különböző betegségekkel. 2015-ben, a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás során összesen 52 főt vizsgáltak (21-41 év közöttieket, vegyesen férfiakat és nőket) azért, hogy megállapítsák, a shiitake gomba vajon támogatja-e az emberi immunrendszer működését. A vizsgálatnak egy négy hetes párhuzamos elrendezésű csoportvizsgálat is a része volt, mely során a résztvevőknek 5-10 gramm gombát kellett elfogyasztaniuk naponta.

A kapott eredmények arra utalnak, hogy a gomba fogyasztásával javult a sejtek effektorfunkciója, illetve nőtt a belek ellenállóképessége. Ezen kívül pedig a gomba fogyasztásával a gyulladás mértéke is csökkent.

3. Elpusztítja a rákos sejteket

A kutatások azt sugallják, hogy a shiitake képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, és hogy a gombában található lentinán helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Ez akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a shiitake gombával kezelhetik a rákos megbetegedéseket.

2006-ban, a Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során a shiitake gombában található etil-acetát lehetséges felhasználási módjait vizsgálták. A kutatás során kétféle emberi emlőrák sejtvonalat vizsgáltak: egy jóindulatú mell epiteliális sejtvonalat, és két mielóma sejtvonalat. A kapott eredmények arra utalnak, hogy a shiitake a mikokémiai értéken belül képes gátolni a rákos sejtek növekedését. Ezen kívül a gomba képes beindítani az apoptózis folyamatát, vagyis a programozott sejthalálozást.

4. Hozzájárul, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon

A shiitakre gombában olyan szterol vegyületek találhatóak, amelyek a máj koleszterintermelésére is hatással vannak. Továbbá a gomba olyan erős fitovegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak és így lerakódás, később pedig érelmeszesedés alakuljon ki; valamint segít a vérnyomás helyreállításában és javítja a keringést.

Japánban, a Tohoku Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a shiitake gomba gátolja a vérnyomásnövekedést a magas vérnyomással diagnosztizált patkányoknál. Ez pontosabban azt jelenti, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeket shiitake gombával etettek, csökkent a VLDL és a HDL koleszterin szintje, míg annál a csoportnál, amelynek maitake gombát adtak, csak a VLDL koleszterinszint csökkent.

5. Anitmikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

Egy 2011-es tanulmány során, amelyet Londonban, a UCL Eastman Dental Institute-ban készítettek, azt vizsgálták, hogy a shiitake antimikrobiális szempontból hogyan hat a fogínygyulladásra, egy olyan, amúgy megelőzhető betegségre, amely során a fogíny begyullad a foghús szélén felgyűlt mikrobiális lerakódástól. A shiitake hatékonyságát egy olyan aktív öszetevővel (klórhexidinnel) vetették össze, amely egy piacvezető, fogínygyulladásra használt szájvízben található.

A kezelés után megvizsgálták a szájban lévő teljes baktériummennyiséget, valamint 8 főbb organizmus számát is. A kapott eredmények szerint a shiitake gomba kivonat csökkentette néhány patogén organizmus számát, viszont a jótékony hatású organizmusok működését nem befolyásolta, ellentétben a klórhexidinnel, amely korlátozottan hatott, viszont mindegyik organizmusra.

6. Energetizál és serkenti az agy működését

A shiitake gomba kiváló B-vitamin forrás, ami támogatja a mellékvesék működését, illetve segít a tápanyagok átalakításában, így azok energiaként hasznosulnak a szervezetben. Ezen kívül a B-vitaminok természetes módon kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és biztosítják, hogy egész nap képesek legyünk a feladatainkra koncentrálni - vagyis még a kognitív teljesítményt is javítja.

Emberek millióinál figyelhető meg a B-vitamin hiány, ami energiahiányt, dekoncentráltságot okoz, valamint negatívan hat a vérsejtekre és a mellékvesékre. Ha megfelelő mennyiségű shiitake gombát fogyaszt, akkor biztosíthatja a plusz B-vitamin bevitelt a szervezete számára, ezáltal pedig elkerülhető a vitaminhiány kialakulása.

7. D-vitamint biztosít a szervezet számára

Habár a D-vitamin legjobban napozás által biztosítható a szervezet számára, a shiitake gombában ez a nélkülözhetetlen vitamin is megfelelő mennyiségben található. A D-Vitamin nem csak a csontok számára létfontosságú; csökkenti ugyanis a szívproblémák, a cukorbetegség, az autoimmun betesgégek és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is. Továbbá kulcsfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és anyagcseréjében.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jut a szervezetbe, akkor a vitamin támogatja és szabályozza az immunrendszer működését, segít az egészséges testúly, valamint a kor előrehaladtával az agyi funkciók fenntartásában, csökkenti az asztma tüneteinek súlyosságát, a nőknél a reumás ízületi gyulladás illetve a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. A gombák, csak úgy, mint a vadlazac, a nyers tejtermékek és a tojás, a legjobb D-vitaminban gazdag tápláléknak számítanak.

8. Hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez

Ha a szelént az A- és E-vitaminokkal együtt szedik, akkor csökkenti a pattanások súlyosságát és a bőr azutáni kisebesedését. Száz gramm shiitake gombában 5,7 mg szelén található, ami az ajánlott napi bevitel 8 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a shiitake gombával természetes módon kezelhető a pattanásos bőr.

Egy nyílt klinikai vizsgálat során 29 résztvevő napi kétszer 6-12 héten át 0,2 mg szelént és 10 mg tokoferol szukcinátot kapott a pattanások kezelésére. A kezelés után a betegek pozitív eredményekről számoltak be. A gombában lévő cink ezen kívül megerősíti az immunrendszert és csökkenti a DHT (dihidro-tesztoszteron) mennyiségét, ezáltal felgyorsítja a bőr gyógyulását.

A shiitake és más gombák összehasonlítása

Miként hat a shiitake a többi gombához képest? Vessünk egy pillantást a gombákra.

Shiitake: Felveszi a harcot a rákos sejtekkel és a fertőző betegségekkel, serkenti az immunrendszer működését és az agyi funkciókat, valamint B-vitamint biztosít a szervezet számára.

Maitake: Jó hatással van az AIDS-es betegek egészségére, valamint stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét. Csökkentheti a magas vérnyomást, és megerősítheti az immunrendszert is.

Reishi: Felveszi a harcot a gyulladással, a májproblémákkal, a kimerüléssel, a rákkal valamint lassítja a tumornövekedést. Pozitív hatással van a bőrporblémákra, enyhíti az emésztési panaszokat, a gyomorfekély és az áteresztő bél szindróma tüneteit.

Cordyceps: Öregedésgátló hatású és serkenti az immunrendszer működését. Javítja az állóképességet valamint a sportteljesítményt, természetes afrodiziákumként hat, felveszi a harcot a cukorbetegséggel és javítja a májfunkciókat.

A shiitake gomba tápanyagtartalma

A shiitake a Lentinula edodes fajhoz tartozik. Kelet-Ázsiában őshonos ehető gombafajtaként tartják számon. Egészségügyi hatásai miatt gyógygombának tartják a hagyományos gyógyászatban, sőt, évezredekkel ezelőtt írott könyvek is említik jótékony hatásai miatt.

A shiitake húshoz hasonló állagú, erdei ízvilágú gomba, amely kiváló levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez és sültekhez.

Ami a tápanyagtartalmat illeti, 100 gramm shiitake gomba a következőket tartalmazza:

34 kalória
0,5 gramm zsír
6,8 gramm szénhidrát
2,5 gramm élelmi rost
2,4 gramm cukor
2,2 gramm fehérje
4 mg niacin (19% RDA)
1,5 mg pantoténsav (15% RDA)
0,2 mg B6-vitamin (15% RDA)
0,2 mg riboflavin (13% RDA)
18 NE D-vitamin (4% RDA)
0,2 mg mangán (12% RDA)
112 mg foszfor (11% RDA)
5,7 mikrogramm szelén (8% RDA)
0,1 mg réz (7% RDA)
0,1 mg cink (7% RDA)
304 milligramm kálium - (6% RDA)
20 mg magnézium (5% RDA)
0,4 mg vas (2% RDA)

A shiitake gomba elkészítése és receptötletek

A shiitake egy sokoldalúan felhasználható gomba, ami jól illik a különböző ételekhez. A gomba kapható nyers, főtt vagy szárított formában is. Mivel gazdag tápanyagban, a shiitake egyre népszerűbbé válik - így most már könnyen beszerezhető szinte bármelyik boltban.

Ha shiitake gombát vásárol, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a gombafej kemény és húsos. Ne vegyen olyan gombát, ami nyálkás és ráncos, mivel ez annak a jele, hogy az áru nem friss. A friss gombát tárolja a hűtőben, egy lezárt tasakban vagy tárolóban, így a gomba akár egy hétig is friss maradhat. Ha szárított gombát használ, akkor a gombát először tegye egy lezárt zacskóba, majd helyezze a hűtőbe vagy mélyhűtőbe - így a shiitake akár egy évig is eláll.

Amikor a gombát előkészíti, mindig vágja le a szárát, mivel az túl fás, de ettől még nem kell kidobnia. Adja a gomba szárát zöldségleveshez, így az értékes tápanyagok kiáznak belőle a levesbe.

Mindig alaposan öblítse le a gombafejeket. Ha tényleg alaposan szeretné megtisztítani, 10 percre áztassa forróvízbe a gombafejeket, majd öblítse le. A gomba most már készen áll, hogy hozzáadja a reggelijéhez, ebédjéhez vagy vacsorájához. Íme néhány ötlet:

Adja zöldséges omletthez vagy rántottához. Tehet belőle egy kicsit az avokádó tetejére, ha szeretné, hogy egészséges zsírok kerüljenek a szervezetébe.
Hozzon létre egy barna rizs, vagy gabona tál shiitake gomba, fokhagyma, reszelt citrom héja, extra-szűz olívaolaj.
Adja miso leveshez, így extra tápanyagokat juttathat a szervezetébe.
Készítsen wrapot: töltse meg salátával, darált pulykahússal, shiitake gombával és gesztenyével.
Készítsen egy kiadós spenótot és hozzá shiitake gombás quiche-t.
Készítsen ízletes szószt marsala borból, shiitake gombából és gheeből (ghi, tisztított vaj).
Készítsen húsleves alapot, majd adja hozzá a garnélarákot, shiitake gombát, friss gyömbért, citromlevet és kókusztejet.
Süsse meg a shiitake gombát sok zöldséggel, illetve a kedvenc húsféléjével: garnélarákkal, csirke- vagy marhahússal.

A shiitake gomba lehetséges mellékhatásai

A gomba mérsékelt mennyiségben purin kémiai vegyületet tartalmaz, ami ha lebomlik, húgysav lesz belőle. A purinban gazdag étrend megnövelheti a szervezetben a húgysav szintjét, ami néha köszvény kialakulásához vezet. Ha a köszvény tüneteit észleli magán, lehet érdemes visszafogni a purin-bevitelt.

Összegzés
A shiitake a speciális gombáknak az egyik legnépszerűbb fajtája.
Ez a gomba gazdag B-vitaminban, illetve nagy mennyiségben D-vitamin is található benne.
A shiitake gomba többek között segíti a fogyást, felveszi a harcot a rákos sejtekkel, növeli az energiaszintet, támogatja az agy-, valamint az immunrendszer működését, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és csökkenti a gyulladást, ami miatt összességében elmondhatjuk róla hogy rendkívül jó hatással van az egészségre.
A gomba a húshoz hasonló állagú és erdei ízvilág jellemzi; kapható szárított, főzött és nyers formában is.
A shiitake jól illik levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez, sültekhez és omlettekhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szervezet méregtelenítése csalánnal
  2021-10-14 09:27:30, csütörtök
 
  Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne ismerné a csalánt. Mindenki tudja, hogy egy szúrós és csípős gyógynövényről van szó és nagyon sok pozitív hatása, egészségügyi előnye létezik.

A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagy mennyiségben megtalálható benne a C-, a K- és a B-vitaminok, a kalcium, a magnézium és a vas is, de antioxidánsokban és aminosavakban is bővelkedik. Az antioxidánsok részt vesznek a szabad gyökök semlegesítésében és így számos krónikus betegség megelőzésében.

A csalán segítségünkre lehet a szervezet méregtelenítésében is, hiszen vízhajtó hatással rendelkezik, és így segít a káros vegyi anyagok szervezetből történő kiürítésében. Ezt a gyógynövényt a tavasz elixírjének is nevezik, nem véletlen, hiszen segíthet a télen felhalmozódott méreganyagoktól megtisztítani a szervezetünket.

Pozitív hatással van a szív működésére és a keringésre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz vasat és C-vitamint, káliumot, amely csökkenti az erekben és az artériákban a feszültség kialakulását és ezzel a stroke kockázatát is minimalizálhatja.

A csalán antioxidáns hatásai csökkenthetik a szervezetben kialakuló gyulladást, amely azért kedvező, mert így mérséklődhet a fájdalom, különösen az ízületi fájdalmak.

Fogyaszthatjuk tea, tabletta vagy tinktúra formájában. A legkedvezőbb, ha teát készítünk belőle, amit kúraszerűen iszunk. Hogyan készítsük el a csalánteát? Egy liter vízhez adjunk tetszőleges mennyiségű - egy-két maréknyi - megmosott és felaprított csalánlevelet. Hagyjuk forrni a vizet, majd szűrjük le a tealeveleket. Nyers mézzel édesíthetjük a csalánteánkat.

Tavasszal a csalánból nagyon sok ízletes ételt is készíthetünk. Ilyen lehet a csalánfőzelék is, amelynek a receptjét most közöljük is Önökkel.

Csalánfőzelék egészségesen:
Hozzávalók:
friss csalán
barna rizsliszt
mandulatej

bors
olívaolaj

Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a csalánt forró vízben, majd késsel daraboljuk kisebb darabokra. Hevítsünk olívaolajat egy edényben, adjuk hozzá a csalánleveleket, majd egy-két percig pároljuk őket. Amikor felforrt, öntsünk hozzá vizet, fűszerezzük meg a főzeléket, kevés reszelt fokhagymát is adhatunk hozzá. Közben keverjük el a mandulatejben a rizslisztet és habarjuk be ezzel a főzeléket. Zöldséges fasírt illik hozzá.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A magnézium sokat segíthet az egészségünk javításában
  2021-10-13 21:07:32, szerda
 
  A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára. Ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön és mentálisan is egészségesek maradjunk, ásványi anyagokra van szükségünk, köztük a magnéziumra.

Ez az ásványi anyag nagyon sok testi funkcióban vesz részt a szervezetünkben. Többek között szerepet játszik az energia létrehozásában, a fehérjeképződésben, az idegrendszer szabályozásában. A cikkben most a magnézium 5 nagyon fontos egészségügyi előnyét mutatjuk be.

A testmozgásra nagy szükségünk van. Amikor edzünk és előtte magnéziumot fogyasztunk, számítanunk kell arra, hogy a magnézium segít a teljesítmény növelésében. Érdemes tudni, hogy körülbelül a hatvan százaléka a csontokban található. Az izmainknak is szüksége van testmozgás közben magnéziumra, hiszen segít, hogy ne halmozódjon fel tejsav az izmokban, hiszen fájdalmat okozhat.

A magnézium szerepet játszik az agy megfelelő működésében és a hangulat szabályozásában. Az alacsony magnéziumszint jelentősen megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát. Mivel az élelmiszerekben, a zöldségekben és a gyümölcsökben csak kevés a magnézium, érthető, hogy manapság annyian szenvednek depresszióban. A napi kiegészítő formájában fogyasztott magnézium javítja a hangulatot, az agy működését és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

A magnézium fontos szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében is. Magas vérnyomás akkor fordulhat elő, amikor a vérnek nagyobb nyomásra van ahhoz szüksége, hogy az artériákon átáramoljon. Ennek sok oka lehet, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek vagy az érelmeszesedés mind-mind oka lehet annak, hogy a vér nem képes megfelelően áramolni az erekben és az artériákban.

Gyulladás sok minden miatt alakulhat ki a szervezetben. Ilyenkor a C-reaktív fehérje (CRP) szintje megemelkedik a szervezetben, ami gyulladáshoz vezethet. A magnézium a vér CRP-szintjének csökkentésével eredményesen küzdhet a gyulladással szemben. Ugyanakkor az alacsony magnéziumszint is összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással.

A magnéziummal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani képes a premenstruációs szindróma, azaz a PMS tüneteit. De csökkentheti a szervezetben a vízvisszatartást is, amely puffadáshoz vezet. Ezen kívül ez az ásványi anyag javítja a hangulatot és mérsékelheti a menstruáció előtt fellépő ingerlékenységet is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szőlőmag-kivonat csökkenti az oxidatív károsodást
  2021-10-12 20:23:29, kedd
 
  A szőlő nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. A magja még több antioxidánst és egészségre pozitívan ható bioaktív anyagot tartalmaz, azonban nem igazán szeretjük, sok esetben le sem nyeljük. Mivel nagyon hasznos, érdemes kivonat vagy őrlemény formájában fogyasztani. A szőlőmag-kivonat sokféleképpen javíthatja az egészséget, mutatjuk is hogyan.

Az értékét jól mutatja, hogy sok értékes vegyületet tartalmaz, például tanninokat, katekineket, linolsavat és E-vitamint is. Csökkentheti a zsír mennyiségét a szervezetben és meggátolhatja a zsírlerakódásokat.

Flavonoid antioxidánsok is bőven megtalálhatók benne, amelyek segítenek javítani a bőr állapotát. Ennek nem más az oka, mint az, hogy semlegesítik a szervezetben a szabad gyököket, amelyek negatív hatással vannak a bőr rugalmasságára. A szőlőmag-kivonat csökkenti a ráncokat, a finom vonalakat és a korral összefüggő pigmentfoltokat is. Antioxidánsai védelmet jelenthetnek a sejtek számára az oxidatív stresszel és a károsodásokkal szemben.

A szőlőmag-kivonat E-vitamint is tartalmaz, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a bőrünk ragyogjon és rugalmas maradjon. Flavonoid-tartalma csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet, aminek eredményeként csökkenthetnek a szív- és érrendszeri problémák, illetve a szívroham és a stroke kialakulásának kockázata is. Olyan vegyületet is tartalmaz, amely megvédi az ereket a károsodástól, ez pedig megakadályozhatja a vérnyomással kapcsolatos problémák kialakulását. A magas C-vitamin-tartalma pedig védelmet jelenthet az erek számára a károsodásokkal szemben.

Ennek a kivonatnak az egyik fő hatása, hogy megemeli a C-vitamin-szintet a szervezetben, ami pedig támogatja az immunrendszer működését. Ebben egy másik antioxidáns, az E-vitamin is szerepet játszik. E két vitaminnal járul hozzá a szőlőmagkivonat az immunrendszer megerősödéséhez, hogy hatékonyabban küzdhessen meg a baktériumokkal és a vírusokkal.

Ez a különleges táplálék a kognitív funkciók javításában is aktívan részt vesz. Fokozza ugyanis a koncentrációs képességet, a memóriát és a javítja a hangulatot. A szőlőmag-kivonat gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, amellyel segíthet az ízületi fájdalom csillapításában, de bizonyos allergiás reakciók enyhítésében is eredményes lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bodza csökkenti az influenza tüneteit
  2021-10-12 13:35:11, kedd
 
 





A bodzát sokan kedvelik és nagyon sokan ki is használják a téli szezonban az erejét, hiszen köztudott, hogy jelentősen képes lecsökkenteni az influenza tüneteit. Erre nagy szükségünk is van, hiszen ősszel és télen gyakran kell megtapasztalnunk ezt a kellemetlen betegséget.

Egy kutatásba influenzában szenvedő betegeket vontak be. A csoport egyes tagjai mindennap 15 ml bodzaszirupot kaptak, míg a többiek csak placebót. Két nap múlva csak azoknál a betegeknél enyhültek jelentősen a tünetek, akik bodzaszirupot kaptak.

A bodza pozitívan a hat az immunrendszer működésére, mivel csökkenti a gyulladást keltő citokinek termelődését. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, például a nagyszerű antioxidáns vitamint, a közkedvelt C-vitamint, amelyeknek köszönhetően csökkenteni tudja a krónikus betegségek kialakulásának kockázatait. A magas vérnyomásban szenvedő betegek tüneteit is enyhítheti, ugyanis valamennyit csökkent a magas vérnyomáson. De hasznos lehet azok számára is, akik vérszegénységben szenvednek, hiszen segít megszüntetni a vashiányos vérszegénységet.

A bodzának kimagaslók a neuroprotektív előnyei is, ugyanis nagyon sok antocián nevű vegyületet tartalmaz. Az antociánok olyan vegyületek, amelyek védelmet jelentenek az agy működésére és egészségére. Sok kutatást végeztek velük kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztásuk megnöveli az élettartamot, a szív és az érrendszer egészségét, néminemű védelmet jelentenek a rákos megbetegedésekkel és a demenciával szemben. Az antociánok nagy mennyiségben megtalálhatók a fekete ribizliben, a szederben, a vörös káposztában, a cseresznyében, a céklában és a gránátalmában.

A bodza sok A-vitamint is tartalmaz, amely szintén kitűnő antioxidáns, így hatásos a bőr egészségének fenntartásában. A bodza nyugtatólag hat a bőrre, enyhíti az időskori foltok megjelenését és csökkenti a mélyebb ráncok megjelenését.

Ennek az ízletes gyógynövénynek kiemelkedő a tápanyagtartalma, hiszen nemcsak A- és C-vitamint tartalmaz, hanem kalciumban, káliumban, folátban és vasban is bővelkedik. A fogyasztása azért is előnyös, mert segíthet székrekedés esetén, támogatja a bélműködést és a vér normál koleszterin szintjének fenntartását is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Álmot hozó gyógynövények
  2021-10-11 23:20:30, hétfő
 
  Az alvászavarok vagy a krónikus álmatlanság kialakulhat stressz miatt, ám ilyenkor is bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez, hiszen nagyon sok olyan csodálatos növény áll a rendelkezésünkre, amelyek nyugalmat és jobb alvást biztosíthatnak - mindezt pedig mellékhatások nélkül teszik. Ha szeretnénk jól aludni és felfrissülve, kipihenve ébredni, akkor próbáljuk ki ezeket a gyógynövényeket.

Talán a kamilla az egyik leggyakrabban használt gyógynövény álmatlanság és alvászavarok kezelésére. Mivel enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, így pozitívan hat a szívre és az érrendszerre, miközben az immunrendszert is serkenti.

Egy másik gyógynövény, amely minőségi alvást biztosít nem más, mint a levendula. Tanulmányok igazolják, hogy ez az illatos és szépséges gyógynövény jó hatással van az idegrendszerre, illetve az álmatlanság leküzdésében is a segítségünkre lehet.

A macskagyökérre is számíthatunk, ha este nehezen alszunk el vagy az éjszaka során nem jól alszunk. Ez a gyógynövény nemcsak a gyors elalvást támogatja, hanem a mély és a hosszabb alvást is biztosíthatja.

A komlót már a 20. század elején is használták, hiszen felismerték idegnyugtató hatását, így azoknak az embereknek javasolták, akik gyenge idegrendszerrel rendelkeztek. A komló, mint a sör egyik alapanyaga nagyon sok pozitív hatással rendelkezik, hiszen kiváló lehet álmatlanság, nyugtalanság és idegesség esetén is. Nem kell ahhoz sört innunk, hogy jól aludjon, hiszen manapság már úgynevezett komlópárnát is gyártanak, amelynek azok a személyek örülhetnek, akik alvási gondokkal küszködnek.

Amennyiben az álmatlanság miatt idegileg már kimerültünk, mentális gondokkal küzdünk és a munkahelyi teljesítményünk sem túl rózsás a kevés vagy nem pihentető alvás miatt, akkor a golgotavirág is a hasznunkra lehet. Gyerekek is és felnőttek is nyugodtan fogyaszthatnak golgotavirág-teát, ha álmatlanságban szenvednek.

A citromfű szintén biztosítja a pihentető alvást, főleg ha komlóval és levendulával kombináljuk. De nemcsak elalvásban lehet segítségünkre, hiszen csökkentheti a szorongást és hozzásegíthet ahhoz, hogy lenyugodjunk. Ez a kettős hatás pedig rendkívül sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan elaludjunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/202 oldal   Bejegyzések száma: 2011 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 134 db bejegyzés
e év: 2383 db bejegyzés
Összes: 43340 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 911
  • e Hét: 2597
  • e Hónap: 30172
  • e Év: 638251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.