Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tokaj szőlővesszein...
  2010-01-28 17:32:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó bor jó egészség!  
Magyarország borvidékei
  2009-12-24 06:28:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó bor jó egészség!  
A bor felhasználása
  2009-12-21 09:55:07, hétfő
 
 
A bor felszolgálása
Milyen bort szolgáljunk föl a különféle ételekhez

Akik adnak arra, hogy az általuk fogyasztott ételek és borok helyes összhangban legyenek, illetve a borok teljes mértékben érvényesüljenek, azok a megfelelő ételhez a megfelelő bort választják. Ehhez több feltételt kell betartani. Mindenekelőtt érvényes az, az elv, hogy éhgyomorra nem iszunk bort. Régóta ismeretes, hogy a fehér húsból készült ételekhez fehérbor, a sötét színű húsokhoz vörös bor való.
Általában a nem erősen fűszeres, ún. könnyű és nem bonyolult ételekhez könnyű borok illenek. Fűszeres, zamatos, zsíros ételekhez erősebb fehér borokat vagy vörös bort kell választani. Olyan ételekhez, amelyek erősen fűszeres, illetve ízes alkatrészeket tartalmaznak (ecetes, hagymás, fokhagymás, fűszeres stb. ételek); mindenféle bort adhatunk.
Mielőtt a terített asztalhoz ülnénk, valami aperitiffel, étvágygerjesztővel kínáljuk meg a vendéget. Ez legtöbbször égetett szeszes ital vagy ürmös. Nagyon megfelelő azonban egy pohár nem túl édes aszú vagy szamorodni, és hatása is kiváló. Az aszú evés előtt is jólesik. A cukor mögött megbújó savak kitűnő étvágygerjesztők.
A levesekhez általában nem isznak nálunk bort. A magyar konyha némelyik levese azonban olyan zsíros és eléggé nehéz is (pl. Újházy-tyúkleves vagy zsíros marhahúsleves), hogy utána nagyon jólesik a könnyű, illatos, zamatos bor, amilyenek a homoki fajborok, a Tramini, a Leányka, a Hárslevelű stb.
Előételekhez ajánlható borok
Előételként rendesen hideg ételeket szolgálnak föl, mint pl. édesvízi halakat aszpikban, baromfipástétomot, rákot, homárt, kaszinótojást stb. Ezekhez alacsonyabb szeszfokú, nem túl illatos, száraz, világos, zöld-fehér borok felelnek meg, amilyen, pl. a Kecskeméti ezerjó, a Mecseki olasz rizling.
A kaszinótojáshoz is könnyed, fiatalos, nem túl savas bor illik, mint pl. az Olasz rizling, a Leányka stb.
Vesevelőhöz, rántottaszerű tojáselőételekhez száraz, tüzes bor ajánlható, amilyen a Badacsonyi olasz rizling vagy a Somlói furmint.
Rákból készült és osztrigás előételekhez száraz, de nem túl savas, zamatos bor illik, különösen a Pécsi vagy a Mecseki olasz rizlinget ajánljuk.
Felvágottakhoz, szendvicsekhez hamar fejlődő, kissé szénsavas, szőlő illatú, 12 térfogatszázalék körüli borokat adjunk. Ilyen, pl. a Gyöngyösvisontai vagy a Domoszlói rizling. Gombaelőételekhez, pl. hirtelen sült sampinyongombához inkább vörös bor való.
A fehér borok közül általában a 12 térfogatszázalék fölötti borok jobban érvényesítik a gomba ízét, zamatát, mint pl. a Pécsi cirfandli.
Pirított májhoz fehér és vörös bor egyaránt illik. Igen kellemes hozzá a Szekszárdi kadarka vagy a Tokaji furmint, esetleg valamilyen somlói bor.
Főételekhez javasolt borok
Főtt halakhoz leginkább a Rajnai rizling, a Burgundi fehér és egyéb márkás borok illenek. Sült vagy rántott halhoz az illatos, könnyű fajborok valók (Pécsi cirfandli, Rizlingszilváni, Tramini).
Ha meleg mártással tálalják a halat, a Móri ezerjó felel meg hozzá a legjobban.
A pisztránghoz, lazachoz már nem száraz, hanem testesebb, édeskés vagy édes bort tálaljunk, amilyen a Debrői hárslevelű, a Badacsonyi szürkebarát vagy a Zöldszilváni. Ha a hal boros mártással készült, a mártáshoz használt bort kell felszolgálni italként is.
Halászléhez nagyon jól megy a Szekszárdi kadarka vagy a jobb homoki siller. Pecsenyékhez, meleg sonkához és füstölt nyelvhez közepesen erős borok illenek, mint pl. a Zöldveltelini, továbbá egyes vörös borok, mint pl. a Kékfrankos.
Borjúhúshoz, borjúsülthöz a legkellemesebb hatást a Kecskeméti vagy hasonló kadarkával érhetjük el.
Borjúhúsból készített bécsi szelethez valamilyen illatos, elegáns, harmonikus bort igyunk, mint pl. a Balatonfüredi rizling vagy a Rizlingszilváni.
Bárány- és juhhúshoz, birkapörkölthöz inkább kis alkoholtartalmú, kevésbé tüzes, szőlőillatú bor a legjobb, amilyen a homoki sillerbor vagy ezerjó.
Marhahúsokhoz általában nem túl nehéz, dombvidéki bort ajánlunk, mint pl. a Domoszlói, esetleg a Siklósi olasz rizling.
Viszont az angolosan sült húsokhoz jól illenek a testesebb vörös borok, mint pl. a Villányi burgundi vagy a Szekszárdi kadarka.
Marhabélszínből készített Beef steakhez legmegfelelőbb az Egri bikavér vagy a Szekszárdi kadarka.
A rostélyoshoz a legjobban illenek az üde, könnyebb homoki borok, pl. a Csemői rizling.
A sertéshúsételek közül a malacsülthöz legmegfelelőbb a határozott karakterű Somlói furmint vagy a Badacsonyi kéknyelű.
Főtt sonkához már valamivel könnyebb bort kínáljunk, amilyenek általában a rizling jellegű borok.
A sertéssülthöz általában a nem túl nehéz pecsenyebor illik legjobban (Pusztamérgesi rizling, Pécsi furmint, Tokaji pecsenye stb.).
A rántott sertéssülthöz az előbbinél nagyobb alkohol- és savtartalmú bor a legmegfelelőbb, mint a Badacsonyi kéknyelű vagy a Csopaki rizling.
Natúrszelethez ajánlható az Egri leányka vagy az Olasz rizling. Ha a natúrszeletet citrommal tálalják, vigyázni kell, hogy a bor ne legyen édes, ilyenkor nagyon alkalmas a Pécsi vagy Mecseki olasz rizling.
Fatányéroshoz nagyon jók a Villányi fehér borok vagy a Szentgyörgyhegyi rizling.
A flekkenhez, rablóhúshoz nagyon jól illenek mind a vörös, mind a fehér borok, mint pl. a Villányi kadarka vagy a Móri ezerjó, esetleg a Tokaji pecsenye.
A borsos tokányhoz kiválóak a száraz badacsonyi vagy a somlói borok.
A pörköltekhez a borok széles skálája ajánlható.
A borjúpörkölthöz megfelelő a Kecskeméti kadarka.
A marhapörkölthöz kissé testesebb, csersavasabb bor való, mint a Villányi burgundi és Soproni kékfrankos.
A sertéspörkölthöz, szép, határozott karakterű Csongrádi vagy Villányi kadarka illik; fehérborból a kissé keményebb típusú hegyvidéki bor, mint pl. a Móri ezerjó.
A szárnyasokból készített ételekhez legjobbak a vörös borok.
Fiatal, sült jércéhez kitűnő a pezsgővel kevert vörös bor, de megfelel az üde jellegű, bársonyos benyomású vörös bor is, mint pl. a Szekszárdi kadarka. A fehér borok közül kitűnőek hozzá a fiatalos, szénsavas, szőlőillatú alföldi fajborok, a Tramini, a Cirfandli vagy a balatonmelléki borok.
Paprikás csirkéhez, különösen, ha tejfeles, kissé nagyobb alkoholtartalmú, határozott karakterű vörös bort adjunk, amilyen a Villányi, a Burgundi, a Soproni kékfrankos.
Kappansülthöz az Egri bikavér illik legjobban.
Sült kacsához testes, száraz bor a legmegfelelőbb, mint pl. a Badacsonyi kéknyelű vagy a Tokaji furmint.
A bácskai módra készített lecsós rizseshúshoz könnyed, kissé lágyabb bor ajánlható, mint pl. a Pusztamérgesi rizling.
Vadhús és vadas módra készült húsok erősebb vörös borokat kívánnak, amilyen, pl. az Egri bikavér, a Soproni kékfrankos, a külföldiek közül a Chianti, a Mavrud, a Beaujolies stb. Akik viszont a vörös bort nem kedvelik, száraz szamorodnit igyanak hozzá.
A vaddisznó határozott jellegű vörös borral esik legjobban, amilyen a Soproni kékfrankos.
Az őzsülthöz elegáns, határozott karakterű, gerinces bor való, amilyen a Kunbajai vagy a Vaskúti kadarka.
A fácán után kitűnő minőségű, finom vörös bor kell, mint az ó-burgundi vagy a száraz Medoc noir.
A fogolyhoz finom, virágillatú, fiatalos, könnyed vörös bor illik, pl. Villányi oportó.
Nyúlpörkölthöz az illatos és zamatos vörös bor a legmegfelelőbb, pl. Soproni kékfrankos. A vadkacsa után kimondottan ó jellegű vörös bor illik. Legmegfelelőbb a Villányi burgundi, fehérből pedig a jól temperált, száraz szamorodni.
A zöldségfélékhez általában olyan borokat adjunk, mint a húsokhoz.
A magyarosan készített töltött káposztához legmegfelelőbb a Badacsonyi kéknyelű, a Móri ezerjó vagy a száraz Tokaji furmint, de a bor minden körülmények között száraz legyen.
Pezsgőt ünnepi alkalmakkor, avatásokon, születésnapokon, évfordulókon szolgáljunk föl.

Sajtokhoz és édességekhez illő borok

A sajtokhoz is megfelelő fajtájú borokat kell felszolgálni, melyeknek összhangban kell állniuk az előzőleg fogyasztott borokkal.
Finom sajtokhoz (Eidami, Gervais, Emmentáli stb.) az extrakt anyagban gazdag, kiemelkedő savtartalom nélküli fehér borok illenek.
Jellegzetes, erős ízű sajtokhoz (Roquefort, füstölt sajt, Romadour stb.) nehezebb, fanyar borokat adjunk.
Édességekhez, felfújtakhoz, omlettekhez, puddingokhoz az édeskés borok illenek, pl. Balatoni rizling, Tokaji szamorodni.
Torták, krémek és más cukrászsütemények természetes édességű borokat kívánnak, Tokaji aszút, csemegeborokat, félszáraz pezsgőket.

A borokat helyesen csak alapos ismeretükre támaszkodva választhatjuk meg, ezáltal jócskán fokozhatjuk az ételek élvezetét.

A bor felszolgálása

A bor felszolgálása előtt meg kell figyelnünk annak fajtáját és évjáratát. Ügyeljünk arra, hogy több éves borban a tárolás során több-kevesebb üledék képződhetett. Némi üledéket találhatunk vörös borokban, vermutokban és likőrborokban is. Az üledékképződés természetes folyamat, még a bor helyes tárolása során is. Az ilyen üledékes bort tartalmazó palack dugóját óvatosan húzzuk ki, és a bort úgy öntsük a pohárba, hogy az üledék ne keveredjen föl.
Kellő óvatossággal a bort rendszerint tisztán sikerül a pohárba önteni, és a csekély üledék a palackban marad.
Ha a bort vendéglőben, étteremben, eredeti palackokban szolgálják föl, a pincér a vendég előtt nyitja ki a palackot, hogy az meggyőződhessen a kért bor valódiságáról.
Az ón- vagy alumíniumkupakot ne távolítsuk el egészen az üveg nyakáról, csupán a felső végéről, mintegy fél centiméterre a palack szájától. Késsel vágjuk körbe úgy, hogy többi része a palackon maradjon. Kinyitás előtt a palackot tisztítsuk meg, mert az esetleges hosszas tárolás alatt külseje beszennyeződhetett. A biztonság kedvéért a palack nyakát tiszta ruhával csavarjuk körül, hogy ha netán eltörne, az üvegcserepek ne okozzanak sérülést.
A dugó kihúzásakor a dugóhúzót a dugó közepére tegyük, de a dugót lehetőleg ne fúrjuk át, mert akkor a borba dugórészecskéţ juthatnak. A dugót lassan húzzuk ki.
A pezsgő kinyitásakor először a drótkosárkát lazítsuk meg, a palack nyakát szalvétával tisztítsuk meg, a dugót óvatosan forgassuk, de közben hüvelykujjunkat állandóan szorítsuk hozzá. Ezután a dugót lehetőleg hang nélkül húzzuk ki, és a pezsgőt töltsük az előkészített poharakba.
A bor kitöltésekor bizonyos hagyományos szokások alakultak ki. A házigazda vagy a vendéglátó a palack kinyitásakor először kevéske bort tölt a saját poharába, azután megtölti a vendégek poharát, és csak utolsóként a sajátját.
Felszolgáláskor a pincér a bort 1/3 részig annak a poharába tölti, aki a bort rendelte, azután a többieknek, és a végén újra az elsőnek tölt.
A bort a poharakba 2/3 vagy 3/4 részig töltsük. Ha azt akarjuk, hogy a bor nemes illata a lehető legjobban érvényesüljön, a bort a neki megfelelő hőfokon kell tartani. A fehér borokat 10-12 C-ra, a pezsgőket 6-8 C-ra kell hűteni. A túlságosan lehűtött bornak az íze és az illata csökken. A vörös borokat 16-18 C-on szolgáljuk fel, a csemege- és a likőrborokat, valamint a vermutokat ugyanolyan hőfokon, mint a fehér borokat. A vermutokba és az aperitifekbe tegyünk egy szeletke citrom- és jégdarabkát. A fűszerezett borok annyira ízesek és aromájuk annyira telt, hogy csak alaposan lehűtve tehetők az asztalra.
A borfogyasztással kapcsolatban sok régi szokás maradt fent. Ezek egy része ősi, kultikus eredetű: így pl. az első korty kilöttyentése a földre (áldozat-emlék) vagy búcsúzás előtti ún. Szent Jánospohár, amit a háborítatlan hazatérésre ittak. A népi hagyomány is számos, vidékenként változó borivási szokást őriz, melyek sokszor tréfákkal, rigmusokkal, játékokkal is összefonódnak. Más jellegűek a fogyasztás mikéntjére vonatkozó borivási szokások, így a vízzel (szénsavas vízzel) való keverés tréfás elnevezésű (de részben már feledésbe menő) arányai: 1 dl bor-1 dl víz (újabban kisfröccs).

 
 
0 komment , kategória:  Jó bor jó egészség!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 751
  • e Hét: 3582
  • e Hónap: 21736
  • e Év: 21736
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.