Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 225 
barackos keverős !
  2018-06-03 09:22:55, vasárnap
 
  Barackos keverős

Gyűjtési hely: Abaúj - Hegyköz
Gönc

Hozzávalók:
1 csésze natúr joghúrt, 1 csésze cukor, 1 csésze olaj, 2 csésze liszt, 2 db tojás,
2 csomag vaníliás cukor, 0,5 csomag sütőpor, 1 kg megtisztított gönci barack,
Elkészítése:
A joghurtot összekeverjük az olajjal, a tojásokkal és a cukorral.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd belekeverjük a joghurtos alapba (nem szabad sokáig
keverni, mert akkor a sütemény nem lesz omlós).
Barackot előkészítjük: megtisztítjuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy kerek tálat (sütőformát) és az aljár a tészta felét leterítjük. Sűrűn
kirakjuk barackkal, majd a tészta másik felével befedjük és a tetejére barackokat teszünk.
Előmelegített sütőbe készre sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, akkor le lehet fedni alufóliával.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
mikóházi epres túrótorta !
  2018-06-03 08:24:52, vasárnap
 
 
Epres túrótorta

Hozzávalók:
4 tojás,
3 evőkanál liszt,
4 evőkanál cukor,
1 csomag sütőpor,
1 púpos evőkanál kakaó.

A krémhez:
50 dkg áttört túró
, 5 dl tej,
1 csomag vaníliás pudingpor,
5 evőkanál cukor.

A tetejére:
40 dkg eper,
1 csomag piros színű tortazselé.

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákban először a cukrot keverjük el, amíg a tojás kicsit veszít a színéből. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, a kakaót, végül óvatos mozdulatokkal a fehérjehabot.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába borítjuk, elegyengetjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a tetejére a krémet. A hideg tejben elkeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Idő közben ízlés szerint cukrot adunk hozzá. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.
A megsült tortalap aljáról leszedjük a papírt, majd visszahelyezzük rá a karimát.
A kihűlt krémet az áttört túróval összekeverjük, és a sütemény tetejére kenjük.
Az eperszemeket félbevágva elrendezzük rajta, majd a tortazselét is megfőzzük. Amikor kihűlt, rácsurgatjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed. Ezután szépen lehet szeletelni.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
bosztányos pitán
  2017-02-12 12:28:22, vasárnap
 
  Bosztányos pitán Izrözők Tevel


Hozzávalók:
1 kg bosztány (sütőtök),
15 dkg cukor,
1 teáskanál őrölt fahéj,
40 dkg kukoricaliszt,
7 dl aludttej,
1 dl tej,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál só.
A tepsihez vaj, a tetejére porcukor.

A bosztányt megtisztítjuk, lereszeljük, lábasba tesszük, cukorral és fahéjjal összekeverve
puhára pároljuk. Amennyiben szükséges, tehetünk alá cseppnyi vajat. Amikor elkészült
félretesszük, és hagyjuk hűlni.
A kukoricalisztet tálba borítjuk, ráöntjük az aludttejet, majd egy deci tejjel
csomómentesre keverjük. Amikor már kis hólyagocskákat látunk a masszában,
hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót is.
A tepsinket vastagon kikenjük vajjal, beleborítjuk a tésztát, és gazdagon megrakjuk
párolt tökkel.
Előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük.
Amikor langyosra hűlt, porcukorral megszórhatjuk a tetejét, és kockákra vágva kínáljuk.
Frissen a legfinomabb.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
vaniliás kifli !
  2016-12-04 08:23:42, vasárnap
 
  izörzők Fedek !

Vaníliás kifli

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
8 evőkanál tej,
20 dkg margarin,
1 tojás,
késhegynyi só.

Töltelék:
25 dkg darált dió,
0 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
fél dl forró tej.

A forgatáshoz porcukor.

A lisztbe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük langyos tejjel és megvárjuk, míg az élesztő megkel.
Ekkor belerakjuk a tojást és a margarint. Kézzel összemorzsoljuk, majd meggyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, gyúródeszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, és derelyevágóval négy-ötcentis kockákra szeljük.
A darált dióba beleborítjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként elkeverjük benne a forró tejet. Vigyázzunk, hogy a töltelékünk jó sűrű maradjon, ne folyjon ki a süteményből.
A kiflik közepébe egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben tíz perc alatt világosra sütjük, és még forrón porcukorba forgatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
meggyes zuzmó !
  2016-12-04 08:19:37, vasárnap
 
  izörzők Bár


Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
2 tojás,
30 dkg porcukor,
1 sütőpor,
1 evőkanál szódabikarbóna,
2 dl étolaj,
3 dl tej.

Töltelék:
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
1 evőkanál búzadara
, 2 tojás.

A tetejére:
30 dkg meggy,
15 dkg vágott dió,
1 teáskanál fahéj,
2 evőkanál kristálycukor.

Csoki máz:
2 evőkanál kakaó,
8 evőkanál tej,
3 evőkanál cukor,
5 dkg vaj.

A tölteléket készítjük el először. A túrót porcukorral, kevés búzadarával és két tojással kikeverjük.
A tésztához két tojást keverőtálba ütünk, felhabosítjuk, apránként hozzáadjuk a porcukrot, az étolajat, a tejet, a liszttel elkevert kakaót, és a sütőporos szódabikarbónát.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, rászórjuk a meggyszemek felét. A túrós töltelékből nokedli nagyságú halmokat helyezünk a tetejére. Erre a félretett meggy, a vágott dió és a fahéjas kristálycukor kerül.
Forró sütőben 35-40 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a csoki mázat. A kakaót a cukorral és a tejjel összekeverjük, felmelegítjük, és a tűzről félrehúzva olvadásig keverjük benne a vajat.
Ezzel megcsurgatjuk a zuzmó tetejét, és hideg helyre tesszük, amíg a máz megdermed.
Utána kockákra vágjuk, és kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
makói hagymás kifli
  2015-07-05 15:19:02, vasárnap
 
  Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dl tej
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
0,5 dl olaj
40 dkg vöröshagyma
2 evőkanál zsír
1 darab tojás
köménymag

bors

Elkészítés:

A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A kifli tésztájához összegyúrjuk a lisztet, egy kiskanál sót, a felfuttatott élesztőt és az olajat. Majd letakarva kb. 20 percet kelesztjük.

Közben elkészítjük a hagymás tölteléket. A vöröshagymát két evőkanál mangalicazsírban megpároljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Miután a tészta megkelt, két kis cipót formázunk belőle, majd mindkettőből 20 centiméter átmérőjű lapot nyújtunk.
A lapokat nyolcfelé vágjuk, majd a szélesebb oldalakra helyezzük a párolt hagymát. Feltekerjük, és kivajazott tepsibe helyezzük.

A kiflik tetejét megkenjük tojással, megszórjuk köménnyel, és a sütőben 180 fokon megsütjük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
lúdláb torta ( karádi )
  2015-07-01 12:14:08, szerda
 
 
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál liszt,
6 evőkanál cukor,
fél csomag sütőpor.

formához:
3 dkg vaj,
1 evőkanál liszt.

A krémhez:
7 evőkanál liszt,
7 evőkanál cukor,
3 evőkanál kakaó,
4 dl tej,
25 dkg vaj,
3 evőkanál rum.

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál étolaj.

A tojásokat különválasztjuk. Egy nagyobb keverőtálba tesszük a fehérjéket, amit
elkezdünk felverni habbá. Idő közben, apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor már
jó kemény az állaga, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
A lisztben elkeverjük a sütőport, és kanalanként, óvatosan keverve a tojásos masszába
tesszük.
A tortaformát kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. Beleborítjuk a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben szép aranyló barnára sütjük. Amikor elkészült, deszkára borítjuk,
és kihűtjük.
A krémhez a lisztet a kakaóval, cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi
tejet felforraljuk, és apránként, folytonos keverés mellett belecsurgatjuk a kakaós
masszát. Amikor már jó sűrűre főtt, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Teszünk bele
kevés rumot, margarinnal simára keverjük, és a kihűlt piskótára kenjük.
A csokoládét az étolajban felolvasztjuk, ezt a mázat csurgatjuk rá, és kenjük el a lúdláb
tetején.
Hideg helyen pár óráig pihentetjük, utána szépen szeletelhető.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
túrós - lekváros pite
  2015-06-22 12:14:12, hétfő
 
  gávavencsellői recept !


Túrós-lekváros pite

Hozzávalók:
70 dkg liszt,
3 dl tej,
5 dkg élesztő,
1 csipetnyi só,
3 evőkanál olvasztott zsír,
3 evőkanál cukor,
2 evőkanál tejföl,
4 tojás sárgája.

A tepsi előkészítéséhez
1 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál liszt.

A töltelékhez:
50 dkg túró,
2 tojás,
20 dkg cukor.

A tetejére:
3 dl kajszibarack lekvár,
4 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor.


Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Amíg megkel, egy nagyobb tálba beleborítjuk a lisztet, csipetnyi sót, két evőkanál cukrot,
két evőkanál tejfölt, és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, az
olvasztott zsírt. Összekeverjük annyi langyos tejjel, hogy kicsit lazább kelt tészta alapunk
legyen, olyan nokedli sűrűségű. Akkor lesz jó, amikor fakanállal már simára
dagasztottuk, és kicsi hólyagok képződnek a pite tésztában.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, és megszórunk liszttel. Beleborítjuk a masszát, és
kelni hagyjuk legalább egy fél óráig.
Amikor jó a tészta, akkor a túrót a tojásokkal és a cukorral összekeverjük, és a pite
tetején szétszórjuk.
Előmelegített sütőben félkészre sütjük.
Közben a tojások fehérjét habbá verjük majd a cukrot beleszórjuk, és azzal együtt
keményre kidolgozzuk.
Az elősütött tésztát vékonyan átkenjük kajszibarack lekvárral, és halmokban rátesszük a
tojáshabot is. Visszatoljuk a sütőbe, és színesedésig sütjük.
Amikor elkészült, célszerű egy kicsit hűteni, utána szépen szeletelhető. Kockákra vágvakináljuk .
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
diós-meggyes batyú
  2014-10-26 07:31:05, vasárnap
 
  A gasztroangyal tegnapi müsora nyírmeggyesre látogatot el, ott késziteték ezt a finom süteményt el.


Diós, meggyes batyu

Hozzávalók

A tésztához

25 dkg liszt

25 dkg vaj

6 tojás sárgája



A töltelékhez

1/2 kg meggy

ízlés szerint cukor



A diós töltelékhez

6 tojás felvert habja

25-30 dkg darált dió

2 csomag vaníliás cukor



A szóráshoz

vaníliás cukor



Elkészítés

A tészta hozzávalót jól összegyúrjuk, fóliába csavarjuk és 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a még hideg tésztát nyújtódeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és 8 centis négyzetekre vágjuk.

A tojások fehérjéből a cukorral, a vaníliás cukorral kemény habot verünk és beleforgatjuk a darált diót.
Ebből a diós habból, jó kávéskanálnyi mennyiséget teszünk minden négyzet közepébe, erre teszünk két szem meggyet, melyet előzőleg kimagoztunk, ízlés szerint megcukroztunk és a levét kicsepegtettük.
A tészta széleit összefogjuk, mint egy kis batyut, a végeit kicsit megcsavarjuk és egy tepsibe helyezett, kiskosaras sütőformákba, minden batyut egyesével beleteszünk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, halványsárgára sütjük
. Akkor vesszük kis a kosárkákból a süteményt, ha már langyosra hűlt, végül vaníliás cukorral megszórjuk a tetejét.
Link
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
túrós burgonyás lepény
  2014-08-14 09:58:44, csütörtök
 
  túrós lepény (egy sütő tepsihez) kisnána !

Hozzávalók:
egy kg burgonya,
négy dl tejföl,
3 dkg élesztő,
30 dkg liszt,
csipetnyi só,
30 dkg kristálycukor,
4 egész tojás,
15 dkg margarin,
70 dkg tehéntúró.
A tepsi kikenéséhez margarin, a szórásához liszt.
Tetejére őrölt fahéj, és apróra vágott (vagy szárított) kapor.


A burgonyát héjában megfőzzük.
Közben fél dl tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, 1 evőkanál lisztet szórunk rá, és hagyjuk megkelni.
A többi lisztbe csipetnyi sót, 1 evőkanál kristálycukrot, 2 egész tojást, margarint teszünk, és összemorzsoljuk. Hozzáöntjük a kovászt, összegyúrjuk, és lisztezett gyúródeszkán cipót alakítunk belőle. Konyharuhával letakarva pihentetjük.
A megfőtt burgonyát megtisztítjuk, és áttörjük. Összekeverjük a túróval, a megmaradt 3,5 deci tejföllel, 2 egész tojással, és a cukorral.
A sütő tepsit kivajazzuk, liszttel megszórjuk.
A megpihent tésztát elnyújtjuk, majd a tepsi alját és oldalát kibéleljük vele. Ráöntjük a krumplis-túrós tölteléket. Elegyengetjük. Egyik felét őrölt fahéjjal, a másikat kaporral megszórjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Langyosra hűtve kockákra vágjuk, és úgy tesszük az asztalra.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 225 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 47 db bejegyzés
Összes: 9067 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 479
  • e Hét: 2256
  • e Hónap: 13605
  • e Év: 431557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.