Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Csónakorchidea
  2017-11-10 08:55:36, péntek
 
  Link  
 
1 komment , kategória:  Növények  
Így termessz a tüskementes szederből sokat!
  2017-09-11 08:32:16, hétfő
 
  Így termessz a tüskementes szederből sokat!

Link

A legfontosabb tudnivalók a tüskementes szederről

Öntermékeny növény, de idegen megporzással több és nagyobb méretű termést nevel. Kúszó típusú, erős növekedésű, 3-5 m-re is megnő, de nem kapaszkodik, támrendszer kell hozzá.

Az elsőéves sarjak nem hoznak termést, csak a vesszők oldalhajtásai. A termésérés után a vessző elhal, mint a málna vesszői. Gyökerei a 10-40 cm-es talajrétegben növekednek. Gyakorlatilag minden talajon megél, de leginkább a kicsit savanyú kémhatású, humuszban gazdag talajt kedveli. De jól megél a meszes talajon is.

Vízigényes, az öntözést meghálálja, azonban a hosszasan vizenyős talajon gyökérrohadás miatt elpusztul. Az erős fagyra érzékeny, -15 °C-fok alatt már károsodhat.
Hogyan neveljük gazdagon termő bokrokká?

Kis területen legjobb a kanadai rendszerű nevelés, erős oszlopok és dróthuzalok nélkül, amelyek a nagyüzemi termesztésben használatosak. A 2 m távolságra telepített növények mellé, a sorirányra merőlegesen 50-50 cm-re 2 db támasztókarót kell tenni, melyek 5x5 cm vastagságúak, 2,5 m hosszúságúak. Ezeket 60 cm mélyen kell a földbe süllyeszteni.

A sarjakból 2 db-ot az egyik karóhoz kell kötözgetni, de ügyelve arra, hogy a sarjak nagyon könnyen eltörnek, amíg az 1,5 m es magasságot el nem érik. Amikor túlnőtte a karót, érdemes visszavágni a karó fölött 30-40 cm-rel, hogy az oldalhajtásai erősödjenek. Az alsó 120 cm-es részről el kell távolítani az oldalhajtásokat, mert a következő évben a termés lehúzza azokat, az alsókat egészen a földig.

A másik karónál nevelt vessző oldalhajtásit tavasszal vissza kell vágni 1 m-es hosszúságra, és érdemes megritkítani, úgy, hogy egymás fölött 40-50 cm-es távolság legyen. A termés betakarítása után a vesszőket tőből ki kell vágni, és némi száradás után elégetni.
A tüskétlen szeder leggyakoribb és legveszélyesebb károsítói

Szár és levélrozsda. Tünete: sárga foltok a növényen.

Szeder gubacsatka. A részterméskék egy része halvány, fakó marad, mintha éretlen lenne.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Az orchidea szétültetésének titkai: hogyan csináljunk egy or
  2017-07-17 16:31:17, hétfő
 
  Link

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni körülmények között, különleges gondozás nélkül is. Nem kell vagyonokat költened, ha te is azt szeretnéd, hogy egy egész orchidea-kerted legyen otthon. Most megtudhatod tőlünk, hogy hogyan szaporíthatod az orchideádat, így akár egy orchideából csinálhatsz százat is! Azok, akik már kipróbálták ezt a módszert, teljesen beleszerelmesedtek az otthoni orchidea-kertjükbe.
Hogyan szaporítsuk az orchideát?
Az orchidea gyökérképzésének elősegítése, gyorsítása

Először is vegyünk tőzegmohát, ez tulajdonképpen egy filléres kiadást jelent. Jó alaposan áztassuk be vízbe.
A mohából képezzünk nem túl nagy gombócokat.
Cérna segítségével erősítsük fel a mohagombócokat az orchidea friss hajtásai alá.
Cérna helyett használhatunk régi harisnyából kihúzott selyemszálat is. Ez sokkal rugalmasabb, így nem szorítja túlságosan a növényt.
Tekerjük be mohagombócot egy darabka fóliával.
Minden nap távolítsuk el a fóliát körülbelül egy órára és egyúttal permetezzük be a mohát vízzel. Kilenc-tíz nap múltán a hajtás alatt gyökerek jelennek meg. Akkor lehet az új növénykét elválasztani, ha már három-négy (esetleg több) fejlett gyökérrel rendelkezik.

Dugványozás:

Az elnyílott orchidea szárát vágjuk le a következőképen: a gyökerek felett 1 centiméterre vágjuk le egy 10-12 centiméteres darabot, ez lesz a dugvány.
A dugványokat egy olyan speciális cserépbe tegyük, aminek az alja ki van lyuggatva. A cserép aljába tegyünk egy kevés homokot és mohát. Ezekre öntsük a virágföldet, majd ebbe helyezzük el a dugványt. A dugványoknak körülbelül három centiméterre kell lenniük egymástól. Az egészet tekerjük be fóliával.
Minden nap kétszer távolítsuk el a fóliát 20-25 percre és nedvesítsük be a dugványokat. Szükség van hőmérsékletkülönbség létrehozására is; a szoba hőmérsékletének éjjelente 4 fokkal kell a nappali érték alatt maradnia. Körülbelül 4 hónap múlva az egyes dugványokat ültessük külön cserépbe.

Öt-hét naponként az orchideát tápoldattal kezeljük, de előtte nedvesítsük meg a növény talaját. Ezután az orchidea kaspóját tegyük egy tápoldatos vízzel teli edénybe, és hagyjuk benne 40 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Paradicsom és Uborka gondozása
  2017-07-07 08:27:42, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Növények  
A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja m
  2017-05-31 18:59:13, szerda
 
  A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!

Link

Sokan nem használnak vegyi anyagokkal kevert öntöző szereket a zöldségeskertben, hanem inkább természetes növényvédő szereket alkalmaznak. Ma egy olyan házilag elkészíthető növényvédő szert mutatunk be nektek, amelyet bárki el tud készíteni és a növényekre gyakorolt hatása egyszerűen zseniális! Semmi másra nem lesz szükség csak vízre, élesztőre és cukorra. Ez a keverék nem csak növényvédő szer, hanem segít a növekedésben, erőteljesebbé teszi a zöldségek színét és ízét. Most nézzük, hogyan is kell elkészíteni!

Melegítsünk fel 4 liter vizet 35 fokosra, majd tegyünk a vízbe 15 evőkanál cukrot és 15 g porélesztőt. A víz nem kell 35 fokosnál melegebb legyen, mert az élesztő elveszíti a hatását. Hagyjuk az elkészített keveréket állni 8 órán keresztül, közben kavarjuk egyet - egyet rajta. Nagyon fontos tudni, hogy a növényvédő szert egy nagyobb edényben készítsük el (kb. 10 literes) mert az élesztőtől megnőhet, pezseghet.

Ha ezt a szert reggel elkészítjük, akkor már estefele ki is próbálhatjuk. Én először meglocsoltam a paradicsomot, majd az uborkát vízzel, ezután 6 liter vízzel felhígítottam a házi növényvédő szert, majd mindegyik növényre öntöttem 1 litert ebből a keverékből. Ha nagyobb kerted van, készíts nagyobb adagot a természetes növényvédő szerből, hogy ne legyen túlságosan felhígítva. A fenti mennyiséghez 6 liter víz elégséges. Az uborka ennek a növényvédő szernek a hatására gyorsabban terem, csak úgy mint a paradicsom.

Egy részét ennek a keveréknek szórófejes flakonba tettem és a növények leveleit bespricceltem vele, hogy védve legyenek a betegségektől. Ez az otthon elkészíthető növényvédő szer nem igényel anyagi befektetést és mégis nagyon hatásos ezért ha szeretnétek, hogy a zöldségeskertetekben a növények egészségesek legyenek, próbáljátok ki minden képen ezt a csodaszert!
forrás: blogmania
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Szódabikarbóna jótékony hatása a kertben
  2017-05-31 07:08:05, szerda
 
  Link

A SZÓDABIKARBÓNA JÓTÉKONY HATÁSAIRÓL SZÁMTALANSZOR HALLHATTUNK MÁR, DE ARRÓL KEVESEBBSZER, HOGY MILYEN CSODÁRA KÉPES A KERTBEN. IGAZI CSODASZERKÉNT SZOLGÁL A KERTI MUNKÁLATOK SORÁN, FELSOROLJUK A 10 LEGHASZNOSABBAT, AMIÉRT HÁLÁSAK LESZÜNK A SZÓDABIKARBÓNÁNAK.

GOMBAÖLŐSZER
4 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízben oldjunk fel és öntsük egy üres, szórófejes üvegbe, A rózsák fekete foltossága ellen, a szőlők termésein és levelein igazi csodára képes.

LISZTHARMAT ELLEN
A lisztharmat képes problémákat okozni a kertünkben ha esős, párás az időjárás. Ez számos növényt rosszul érinthet, de főként a tökre és az uborkára van negatív hatással. Ez ellen 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel keverjünk össze, majd az esti órákban permetezzük meg vele a növényeinket.

KÉZTISZTÍTÓ
A legjobb és leghatásosabb kéztisztítóként szolgál, ha meg szeretnénk szabadulni a kerti piszoktól és a vegyszerektől. Keverjük össze kevés vízzel és mossunk kezet vele.

RÓZSABOKROK FIATALÍTÁSA
Ha szeretnénk a rózsáinkat élettel megtölteni, akkor 1 teáskanál szódabikarbónát 1/2 teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál sóval keverj össze 4 liter vízben.

GYOMIRTÁS, GYOM MEGGÁTOLÁSA
A járdalapok és a térkövek között kibújó gyomok ellen a szódabikarbóna hatásos. Nem kell mást tenni, mint ezek közé a rések közé szódabikarbónát szórni.

TARACK ELLEN
A tarack igazi kertgyilkos, de a szódabikarbóna felveszi vele a harcot. Locsoljuk meg vízzel a tarackot, majd szórjunk a tövébe szódabikarbónát. Pár napon belül elpusztul a kertek gyilkosa.

HERNYÓK ELLEN
A káposztaféléket károsító hernyók ellen nem kell mást tennünk, mint egyenlő arányban összekeverni szódabikarbónát liszttel és megszórni vele a káposztafélénket. Ettől a hernyók messziről elkerülik majd azokat.

PARADICSOM ÉDESÍTÉSE
Ha szeretnénk szép, egészséges és igazán ízletes paradicsomokat termelni, akkor a paradicsom töve köré szórjunk szódabikarbónát.

TALAJ PH-ÉRTÉKÉNEK ELLENŐRZÉSÉRE
Locsoljuk meg a talajt,majd szórjuk meg szódabikarbónával. Ha elkezd pezsegni, akkor savas kémhatású a föld.

KÁRTEVŐK ELLEN
A hangyák, bogarak, csótányok és egyéb kártevők ellen hatékonyan védekezhetünk, ha a talajt megszórjuk szódabikarbónával.

Forrás: www.tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Hogy dugványozzam a muskátlit?
  2017-05-19 18:21:46, péntek
 
  Link

A muskátli dugványozására a május vége, a június eleje a legalkalmasabb, mert ekkor a hajtások szövetei már jól differenciálódtak.

Jól fejlett, egészséges tőről vágjon le egy, lehetőleg egyenes, 15-20 cm hosszú hajtást. Az alsó szárcsomó alatt maradjon két centiméteres csonk, az alsó 2-3 levelet vágja le és valamennyi levél tövéből csípje le a kis pálhalevelet. Az elnyílt virágot és a fejlődő bimbót is távolítsa el.

Egy 8-10 cm átmérőjű cserepet töltsön meg friss virágfölddel, a közepébe mélyítsen egy lyukat és helyezze bele az elkészített dugványt, a földet szelíden nyomkodja meg, hogy szorosan illeszkedjék a dugványhoz, majd öntözze meg alaposan. Az edényt állítsa védett, napos, meleg helyre és öntözze rendszeresen. A dugvány hat hét alatt meggyökeresedik, ekkor át lehet ültetni az ablakládába vagy nagyobb edénybe.

 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Növénygondozás A-tól Z-ig
  2017-05-17 18:56:42, szerda
 
  Növénygondozás A-tól Z-ig

Link
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Az orchidea
  2017-05-15 18:22:59, hétfő
 
 Akár 20 virág egyszerre egy orchideán! Van egy speciális fürdő recepet!

Az orchidea nevelők jól tudják, hogy a növény öntözésére mennyire oda kell figyelni.

Már a kezdő orchidea tartók is tudják, hogy az orchideát nem öntözzük, hanem beleállítjuk egy vízzel telt edénybe, és benne hagyjuk egy fél órát. Ennyi idő alatt megszívja magát. Ha letelt az idő kicsorgatjuk és a helyére tesszük. Erre kéthetente egyszer kerül sor.

Ha ezt a bevált öntözési módszert kiegészítjük azzal, hogy a vízbe beleteszünk egy teáskanál orchidea tápoldatot, és ebben áztatjuk a növényt. Kéthetente egyszer elég ezt megcsinálni!

Meglátod milyen szépen meghálálja a növény!

egyazegyben.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Muskátli gondozása
  2017-02-27 06:48:01, hétfő
 
  Link

Egy ötlet amit neked is ki kell próbálni ha azt szeretnéd, hogy a muskátlidon nagyobb virágok teremjenek és szép dús legyen. A Palergonium egy olyan virágfajta, amely muskátli néven ismert és kb. 200 fajtája létezik. Ez a virág általában tavasztól őszig virágzik, a leggyakrabban előforduló virág a kertekben és a teraszokon.

A muskátli nem egy igényes növény virágboltból származó földben és a kerti földben is elél. Nincs szükség az ültetéshez túl nagy cserepekre, a lényeg, hogy folyamatosan vizes legyen a földje, de a cserépalján legyenek lyukak, hogy elfolyjon a felesleges víz. Annak érdekében, hogy a muskátli szép és sűrű virágot teremjen, gondozni kell.
Most bemutatunk néhány olyan ötletet amelyek a segítségedre lehetünk:

1. Ha azt szeretnéd, hogy a muskátlid hosszú ideig szép legyen és virágozzon, akkor válassz olyan növényt, amely egészséges és szép zöld a levele, ez hozza a legszebb virágokat.

2. Használj banánhéjat: ha banánt eszel ne dobd el a héját, tedd rá egy darab papírra és szárítsd meg. Amikor megszáradt darált le vagy zúzd apróra és keverd bele a virágföldbe. A banánhéj többféle értékes tápanyagot tartalmaz, főleg káliumot, amely a muskátli fejlődéséhez és virágzásához, elengedhetetlen tápanyag.

3. ha szeretnéd, hogy a muskátlid szára elágazóbb legyen, akkor vágd le az elöregedett törzseket.

4. Ne öntözd olyankor a növényt, amikor a nap a legerősebben süt.

5. Találj a muskátlinak egy olyan helyet, ahol sok fény éri.

6. Védd meg az erős napsugaraktól, mert megégnek a levelei.

7. Néha tisztítsd meg a muskátlit a száraz levelektől, mert az elszáradt levelek gátolják a növekedést, gombásodás léphet fel az elhalt részeken és nem is esztétikus.

8. Ne tartsd mindig árnyékban a muskátlit, mert több levelet fog hozni mint virágot és a levelei hamarabb megbetegszenek.

9. A muskátlit reggel vagy este locsold, néha ajánlatos lezuhanyozni a növényt, erre a célra csak állott vizet használj, amit 2-3 napig üvegben tároltál. A kártevőket rovarirtóval, a betegségeket pedig gombaölőszerrel riaszd el!

Forrás: bidista.com
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 158 db bejegyzés
Összes: 8592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 189
  • e Hét: 189
  • e Hónap: 24833
  • e Év: 110839
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.