Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Pápa
  2008-11-28 18:12:47, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Városom  
Kékfestő múzeum
  2008-11-13 16:35:02, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Városom  
Kékfestő múzeum
  2008-11-13 16:33:03, csütörtök
 
 
A 18. század második felében a hazánktól nyugatra eső területeken a textiliparban és a festőmesterségben munkaerő-felesleg képződött. Ezért az egyéni vándorutak és családi áttelepülések egyaránt növelték a magyarországi kékfestő mesterek számát. Így kerültek Magyarországra a Kluge család ősei a szászországi Sorauból (Zary, Lengyelország), magukkal hozva a textilnyomás új eljárását, a rezervnyomású hideg indigócsávás festést.

A textilfestésnek ezt a módját a korábbi "Schön- und Schwarzfärber" kifejezés fedte a 19. század közepéig. Ez egyben azt is jelenti, hogy a "Schönfärber" a "szépfestés"-sel, színes posztó- és vászonfestéssel foglalkozott, a "Schwarzfärber" pedig általában a fekete festést gyakorolta.

A keleti indigós rezervnyomás szintén az említett területeken jelent meg a 18. század első felében, a festőanyaggal, a kék színt adó indigóval együtt. A mintázáshoz szigetelőmasszát alkalmaztak, amely védte a textil fehér alapszínét a kék megfestődéstől. A redukált indigó a festőmedencékben többszöri merítés, majd levegőztetés után, az oxidáció következtében fokozatosan egyre kékebbre festette a pamut-, illetve lenvásznakat. A kifestés után 1-1,5 százalékos sósavas-kénsavas fürdőben leoldották a mintázóanyagot, és előtűnt a fehér alapszín. Ez a kék-fehér szín a keleti porcelánoknak volt a jellemzője, ezért is nevezték a festők az új eljárást "Porcellandruck", "drucken auf Porcellan Art" kifejezéssel.

A kék szín festésére a középkor óta a csüllenget (Waid, Isatis tinctoria) alkalmazták, szántóföldi méretekben termesztették a türingiai és a francia Picardia tartomány földművesei, földesurai. A színtartóbb indigót eleinte a csülleng javítására használták, majd ez utóbbi a 19. században uralkodóvá vált.

Johann Friedrich Kluge Sárváron telepedett meg, majd 1777-ben a pozsonyi főcéhbe kérte felvételét. Fia, Carl Friedrich Kluge vándorútjáról hazatérve 1783-ban önálló műhelyt alapított Sárváron, majd 1786-ban családjával áttelepedett Pápára. Az egyre erősödő műhely az utcai földszinten - boltíves lakás és üzlet helyett - egy, az utcasorban méltóságteljesen megjelenő emeletes házként épült fel 1869-ben, eklektikus stílusban.

Európában a textilnyomás gyorsítására hengernyomó gépek beállításával is kísérleteztek a 18. század végén és a 19. század első felében, de nagy költsége miatt nem terjedt el a kisebb üzemekben. Velük párhuzamosan megjelentek a szakaszosan nyomó Perrotine-gépek, először kézi hajtással, majd a gőzgépek térhódításával mechanikus hajtású kivitelben. A Pápán 1865 körül működő hat kékfestő közül, a legerősebb a Kluge-üzem volt. A 19. század közepének, második felének gazdasági, ipari fellendülése, kereskedelmének növekedése a pápai Kluge céget is a kapacitás növelésére, a modernizálás megkezdésére serkentette.

Így került sor a régi festőszoba, a küpa-szoba bővítésére - 12 festőmedence beépítésével -, az új üzemépület megvalósítására a Tapolca-patak partján 1880-ban. Az első emeleten a hagyományos kézi nyomás végzésére szolgált a "tarkázó-szoba", a laboratórium, mellette pedig a kézi hajtású, favázas Perrotine-gép működött. E tömegáru termelését lehetővé tevő berendezkedés megkívánta az új apró mintás, de a régiekből átvett motívumokban is bővelkedő mintafák használatát. Az üzem 100 éves jubileumára, 1883-ban, olyan szintre emelkedett a termelés, hogy azt 1884-ben "Blaudruck-Färberei" címen a dunántúli üzemek közül a vezető cégek közé sorolták. Erre az alkalomra készült egy mesterremekszámba menő 12 személyes díszabrosz ötszínnyomással. Az üzem további bővítésére a patakon túl került sor a 19-20. század fordulóján. Hosszú, földszintes épület fogadta be a 23 lóerős gőzgépet, a vele meghajtott mángorlót, keményítőgépeket, szárító cilindereket, gőzzel felfűtött hengersort, amelyen a puha áru is kikészítést nyert. Külön szobában végezték az úgynevezett fényezést. Teljes kapacitással az első világháborúig dolgoztak. Ebben az időben készült egy csoportkép a személyzetről, közöttük 22 férfit, 3 inasgyereket, 24 eladót, valamint Kluge Károlyt és családját láthatjuk (1912).

A fellendülést a második világháború vetette vissza, a termelés visszaesett a kézi technikára. A mesterséget hét generáció vitte végig a családban és műhelyként egészen 1956-ig működött. Ezután az épületek és a berendezési tárgyak műemléki védettséget kaptak és 1962-ben nyílt meg, mint múzeum.

A Kékfestő Múzeumot a Kluge cég fennállásának 200. évfordulójára újították fel.
 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Belváros egy része
  2008-11-13 16:24:11, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Sétáló utca
  2008-11-13 16:20:10, csütörtök
 
 
A Kossuth utca
 
 
1 komment , kategória:  Városom  
Nincs Cím
  2008-11-13 16:13:31, csütörtök
 
  Pápa a barokk építészeti emlékek, a somlói bor - és a gyógyvíz városa

Pápa, ez a barokk emlékeket őrző kisváros a Dunántúl északi részén fekszik. A barokk korban kialakított utca- és térszerkezet ma is döntően meghatározza a városképet. Az Esterházy-család a középkori vár helyén barokk kastélyt építtetett. A kastély mögött található hajdani angolparkban, közismert nevén a Várkertben található a pápai gyógy- és termálfürdőm.


Barokk kisváros

A város az Esterházy család birtokközpontjaként az 1700-as években élte fénykorát. Ekkor épültek a Fő tér, a környező kis utcák és a közlék lakóházai, valamint a késő barokk Esterházy-kastély. Az épületek a sikeres városrendezés és a műemlékvédelem eredményeként ma újra hajdani szépségükben pompáznak. Ha az utazó messziről nézi a város sziluettjét, először is tornyokat pillant meg - templomok tornyait. A Balaton felől a 84-es úton, Veszprém felől a 8-as, majd 84-es úton érhető el.

Az Esterházy-család neve szorosan összefonódott Pápa történetével. A barokk kor szellemében korszerűsítették az utcák és terek szerkezetét - amely ma is döntően meghatározza a városképet -, a középkori vár helyén pedig barokk kastélyt építtettek. A kastély mögött az Uraság 100 hektáros angolparkja, közismert nevén a Várkert található. A hangulatos játszótér és a sétautak kedvelt pihenőhellyé teszik. A megmaradt ősfák ölnyi kerületű törzsei, irdatlan ágkarjai, a juharok, kőrisek, gesztenyék, sajmeggyek, vörösfenyők, bükkök oltalmában ott nőnek a fiatal fák, bokrok a Várkert megújulását ígérve.

Gyógyfürdő

Ha pedig Önök is szeretnének kicsit megújulni, keressék fel a Külső-Várkertben található pápai termálfürdőt! Annál is inkább, mivel tavaly a pápai Várkertfürdő vizét hivatalosan gyógyvízzé nyilvánították, így ma már a fürdő neve Pápai Gyógy- és Termálfürdő. A fürdő stranddal, uszodával, termálmedencékkel, wellness-szolgáltatásokkal várja Önöket. Mind a termálfürdőben, mind az uszodában több szauna várja az ,,izzadni vágyókat". A fürdőben megtalálható masszázsfajták: higiénikus masszázs (frissítő masszázs), sportmasszázs, gyógymasszázs, talpmasszázs, aromamasszázs, manager masszázs, test masszázs.

A fittnessélet olyan különlegességei is díjmentesen kipróbálhatók, mint az aquafitness és az aquaspinning. (Animációs program keretén belül, hétvégenként és ünnepnapokon.) Az aquafitness jelentősen javítja a kondíciót is, hiszen a víz közegellenállása tizenkétszer nagyobb, mint a levegőé, vagyis a vízben tizenkétszer erőteljesebben dolgoznak az izmok, mint a szárazföldön. A gyakorlatok azonban mégis könnyebben végezhetőek, ugyanis a víz lecsökkenti a gravitáció hatását és a vízben 80-90 %-os súlyvesztés tapasztalható. De nem csak a vízben, a ,,szárazföldön" is kínál sportlehetőségeket a komlpexum: squash (fallabda) -pályák is bérelhetők (6 nappal az igénybevétel előtt, előjegyzésben).

A fürdő wellness-szolgáltatásai a tenger csodálatos erejét használják fel a gyógyulás és szépülés céljaira.
A tengervíz és alkotóelemei jótékony hatását már az ókorban ismerték és azóta használják. A tengeri só, az algák, a hínár, az iszap, a szivacsok, korallok és maga a tenger vize is tele van vitaminokkal, növényi hormonokkal, melyek fokozzák az emberi sejtek megújulását, a bőr anyagcseréjét, erősítik a kötőszövetet, kisimítják, regenerálják a bőrt, valamint erőteljes tisztító, gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.


Két éve gyógycentrummal bővült a fürdő, ahol fizikoterápiás kezelések vehetők igénybe. Az MCR (mágnesterápia) kezelés is a szervezet regenerálódását segítheti.
További kedvcsinálónak álljon itt a fürdő online vendégkönyvének legutóbbi bejegyzése:
Párommal a hétvégét Magyarpolányban töltöttük, és pénteken ellátogattunk Pápára a fürdőbe. Nagyon sok helyen jártunk már, de a pénztáros hölgy kedvessége egyedülálló. Mindent részletesen elmagyarázott, így már az első benyomás is nagyon kellemes volt. A fürdő szuper, igényes medencék, tágas terek, kellemes környezet. Nem is voltak túl sokan, így kipihenhettük magunkat. Mindenkinek ajánljuk, ha van lehetősége, látogasson el a pápai fürdőbe.


Kulturális kikapcsolódás

Ha kellemesen kiáztatták magukat, és némi kulturális élményre vágynak érdemes megnézniük az 1465-ben épült, reneszánsz és rokokó jegyeket hordozó Corvin házat, a régi pápai kézművesek remekeit a Hollósy Galériában, a barokk hangulatot árasztó Somogyi József Galériát - melyet a Fő tér legszebb épületében, az ún. Zichy-kastélyban hozták létre az elmúlt évtizedben, és ahol évente 6-8 képzőművészeti tárlatot is rendeznek -, valamint a XIX. századi ipar emlékét őrző, hazánkban igazi kuriózumnak számító, 220 éves kékfestőműhelyben létesített múzeumot.

Nyaranta nem ritkák a zenei fesztiválok sem. Júniusban a Város napja fesztivál és immár majd 20 éve a Nemzetközi Játékfesztivál várja a városka vendégeit.


Aktív pihenés

Veszprém megye a sportlovaglás és a lovas turizmus kiemelkedő bázisa: különböző iskolák várják a kezdőket és haladókat, kicsiket és nagyokat egyaránt oktatásra, túrázásra, fogatozásra, vadászlovaglásra. Az öreg Bakony lábainál, Pápateszér délnyugati határán található a Koppánytető Lovaspark, ahol a látogatók szeme elé tárul őseink élete és felelevenedik a történelem. Vágtató lovakkal járhatják be a Bakony előtti pusztaságot, vagy lovas fogattal a közeli tölgyeseket, dombokat, völgyeket... A vendégek belekóstolhatnak a szabadtűzön készült nomád étkekbe, megtekinthetik régi nagyjaink felelevenített csatáit, azok ősi rítusait. A terület legfelső pontján álló vár fokáról láthatók az alant száguldó lovasok, az ütközetük, hallani a harci szekerek moraját...

A horgászok két horgásztavat is találhatnak a környéken: a Malom horgásztó a Bakony lábánál, Pápa határában található, de a Pápa-Borsosgyőri tó is várja a pecásokat.

Borturizmus

A közelben található a páratlan szépségű Somló Tájvédelmi Körzet, melynek nevezetességeit mutatja be a 3 km hosszú tanösvény. Az ösvény könnyen megközelíthető a nyolcas útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. De természetesen nem csak a tájat, hanem a környék borait is ,,megcsodálhatjuk", természetesen akár Pápán is. Ha valóban autentikus környezetre szomjaznak, a közelben található borházak, pincészetek borkóstolókkal várják a vendégeket. Az Alpok és a Bakony közötti terület sajátos mikroklímája, valamint különleges összetételű talaja miatt sajátos és egyedi a "hegy levének" íze és illata. Somló bora ugyanolyan karakteres, mint a hegy, ezért minősége és híre vetekszik Badacsonnyal. A somlói hegyoldal kizárólag fehér borszőlő fajtákat nevel: olaszrizling, furmint a leggyakoribb fajták.
Évente augusztus közepén kerül sor a Pápa, a somlói bor városa - borfesztivál a reneszánsz jegyében (Pápai történelmi napok) rendezvényre. A novemberi újbor ünnep sem marad el Márton napján!

---

Pápa történelmi emlékei, kellemes hangulatú belvárosa, és nem utolsósorban igényes szállodái évről évre több vendéget vonzanak, a Várkertfürdő is masszázsokkal és igényes wellness szolgáltatásokkal várja Önt!
 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Református nagytemplom
  2008-11-13 16:09:09, csütörtök
 
 
Pápa (Hu)


Pápa város címere

A bakonyalji település a magyarországi reformáció egyik meghatározó központja volt. Már 1520-ból ismerünk adatokat, mely a reformáció pápai jelenlétére utal. Sztárai Mihály, Dévai Bíró Mátyás, Huszár Gál működött itt, fia Huszár Dávid nyomdai tevékenységei is a városhoz kötődik.

Az ellenreformáció kegyetlen időszaka gályarabság, protestáns iparosok elhagyják a várost, az iskola 31 évre száműzetett a városból, 1718-ban elvették a protestánsok szabad vallásgyakorlati jogát, jelentősen csökkentette a város protestáns lakosságának számát. II. József Türelmi Rendelete, a Református Kollégium újraszervezése Pápa város felvirágzásához vezetett.

 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Eszterházy kastély
  2008-11-13 16:05:42, csütörtök
 
 Pápa város szívében, a jelenlegi Esterházy-kastély helyén állott valamikor a vár, amely feltehetően egy 14. századi udvarház átépítésével az 1480-as években készült el. Buda (1541), majd Székesfehérvár (1543) eleste után fontos védelmi szerephez jutott a török elleni harcban.
Kapitánya, a szigligeti várat is újjáépíttető Martonfalvay Imre, megbízható erődítménnyé alakította, a kornak megfelelő modern védőművekkel - sáncokkal, töltésekkel, bástyákkal - és bár a vár lapályon feküdt, tarthatóságát északon a Tapolca-patak, keleten egy mocsaras tó segítette. Ezért a török rohamoknak többször sikeresen ellenállt. 1594-ben került csak oszmán kézre, majd a hódoltság idején és a kuruc idők során is többször cserélt gazdát. 1740-es években kezdték meg a birtokos Esterházyak a vár falainak, védőműveinek lebontását, majd az erődítmény barokk kastéllyá alakítását.A kor egyik nagy építésze, Franz Anton Pilgram tervei szerint kezdték kastéllyá átépíteni a várat. Pilgram rokokóba hajló barokk tervezetét a kastély múzeumi részének úgynevezett Nádor-termében függő pannó ábrázolja. Az épület - az alapként felhasznált várfalak elhelyezkedése miatt - kissé szabálytalan ,,U" alakjával északról lezárja a Fő teret. A két szárny manzardtetős sarokrizalitokkal végződik, és az egész épületet a mértéktartóan alkalmazott díszek teszik változatos megjelenésűvé.
A kastélyból kilépve két szépen faragott nagy vízköpő domborművet és négy szobrot találunk. Az udvar sarkainál két hatalmas kő oroszlán vicsorog, a kastéllyal egykorúak. Az egyik az Eszterházyak címerpajzsát, másik pálmaágat tart mancsában. A kastély előtti parkban Petőfi Sándor bronzszobra, valamint Szervátiusz Jenő Jókai Mórnak emléket állító műve található.Az épület egyik szárnyában található A. Tóth Sándor életművének emlékkiállítása, valamint a Kastély- és Tájmúzeum, ami felújítás miatt jelenleg nem látogatható. Az épület másik szárnyának emeletén - ahol ma a Jókai Könyvtár működik - volt a kastély kápolnája, ma olvasóterem. A terem helyreállításáért a város Európa Nostra Díjat kapott 1990-ben.
 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Élményfürdőnk
  2008-11-13 16:01:44, csütörtök
 
 

Cím: 8500 Pápa, Várkert u. 5.
E-mail: info@varkertfurdo.hu
Web: www.varkertfurdo.hu
Telefon: (89) 512-600
Fax: 89/512-601

A fürdő a Külső-Várkertben helyezkedik el, a Petőfi Sándor Gimnázium és a Városi Sportcsarnok stílusát követve szervesen illeszkedik a megújuló városképbe.
 
 
0 komment , kategória:  Városom  
Fő tér
  2008-11-13 15:59:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Városom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9
  • e Hét: 79
  • e Hónap: 597
  • e Év: 597
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.