Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
Fogyókúrás recept
  2018-08-11 06:57:17, szombat
 
 


Fogyókúrás recept

Egy kis fűszer ismertető
A magyar lakosság fele túlsúllyal küszködik, és az egymásnak átadott ,,biztos" receptek, diétás étrendek általában többet ártanak, mint használnak.



Figyelembe kell venni, hogy vannak erősebb csontozatú, vagy izmosabb egyének, akik akkor is nagyobb súllyal rendelkeznek, ha valójában nem kövérek.
Az életkorra, szervezetünk állapotára, a jelenlegi testsúlyunkra is tekintettel kell a diétát megállapítani és ehhez feltétlen orvosi segítségre is szükség van.
Önmagában a kisebb testsúly sem káros, ha valaki rendszeresen sportol, egészségesen él, és egyébként soványsága nem okoz gondot.
A mozgásszegény életmód és a felesleges kilók azonban szív és érrendszeri zavarokhoz, esetleg cukorbetegséghez is vezethet. Ennek ellenére se kezdjünk fogyókúrába, amíg az elhízás okát nem tisztáztuk, és az orvos nem javasolja. Vagyis ne kísérletezzünk magunkkal, mert nem biztos, hogy fogyókúrára van szükségünk, a súlygyarapodásnak más, a háttérben megbúvó okai is lehetnek.
Fontos, hogy a koplalás nem vezet a kívánt eredményre, ilyenkor a szervezet előbb feléli a szénhidrát-tartalékát, és csak utána használja fel a zsírtartalékot. Addigra már a szervezetünk legyengül, és számtalan életfunkciónk kerülhet veszélybe.

A fogyókúrázók diétáját is egyénre szabottan kell megállapítani, esetenként figyelembe kell venni a mozgásszegény életmódot, és mindkettőt egyénre szabottan megállapítani. Törekedni kell a kalóriaszegény összetételű és elkészítésű, de mégis laktató ételek készítésére.
Részesítsük előnyben: A

a sovány húsokat: hal, csirke, bárány, nyúl,
tejtermékeket, sovány túró, sajt
a színes főzelékeket,
a tojást,
a gyümölcsöket.
a rántás nélküli főzelékeket,
salátákat,
Húsipari termékek: sovány gépsonka, párizsi, baromfi virsli, krinolin, szafaládé, sonkaszalámi, füstölt és pácolt nyelv,
Konzervek: marhahús saját levében, rakott-káposzta, pacalpörkölt, halászlé, töltött-paprika, szalontüdő, mustáros és göngyölt hering,
Zsír helyett: margarinok, vagy tejszín felhasználásával
Zsírszegényen
Amennyire lehet zsírszegényen, vagy zsír nélkül készítsük el a húsételeket. Például az angolosan (vízben puhára főzött), készített zöldségek és főzelékfélékhez, ne zsírt használjunk, hanem 20-25 g. tejszínnel elkeverjük. Így kalória értéke csupán fele lesz, mintha 10 g. zsírt használtunk volna. Rostonsült, vagy grillezett húsételeket lényegesen kevesebb zsírral, olajjal készíthetjük el.

Édesítés
Édesítésre ne használjunk répa-, vagy nádcukrot, az édesítőszerek közül is csak azokat , amelyeknek a szénhidrát tartalma csekély, (Például: szacharin, sionon, Assugrin), ezek általában a diétás boltokban kaphatók.

Elkészítési módok
Az ételek elkészítési módját is meg kell változtatni: A roston-, vagy nyárson sütés, pácolás, párolás, a nyers gyümölcspüré, gyümölcslevek és főzelékek, a sovány tejfel és tejszín használata, sovány húskészítményekkel kevert saláták, főételnek elkészítve hozzájárulnak a fogyókúra sikeréhez, miközben változatos, korszerű, és ízletes étrendet alakíthatunk ki.

Fűszerek

Ánizs: Általában az édes ételek készítésénél használjuk, diétás ételeknél korlátozás nélkül adható.
Babérlevél: Csak egyéni érzékenység esetén kell korlátozni a használatát.
Fahéj: Darabos és porított formájában használható, diétás ételek fontos, kellemes illatú fűszere.
Fekete bors: Az emésztőszerveket izgató hatása miatt korlátozni kell a használatát, diétás ételeknél még a külső héjától megfosztott fehér borsot is csak minimális mennyiségben használjuk. Vese-, szív-, érrendszeri betegségek esetén nem adható.
Fokhagyma: Mint a vöröshagymánál leírtak.
Konyhasó: Az emberi szervezet konyhasó szükséglete 4-6 g./nap, ennél jóval többet fogyasztunk, ezért egyes diétás ételeknél mérsékelni kell a használatát. Különösen vese-, szív-, érrendszeri betegségek esetén.
Köménymag: Használatát nem kell korlátozni.
Majoránna: Elnyomja a kellemetlen illatokat, jellegzetes illata miatt sokan kedvelik, emésztésre is kedvező hatású.
Mustármag: Pácokhoz, salátákhoz, savanyúsághoz, főzőlevekhez használható.
Paradicsom: A karotin és C-vitamintartalma miatt értékes diétás alapanyag, de ételek színezésére, nyersen és feldolgozott formában is használjuk.
Sáfrány: Élénk színű festékanyagáért használják, minden diétában használható.
Savanyító anyagok: A boltokban kapható alkoholos erjesztéssel készült erősen savanyú folyadékot az Ecet-et ízesítésre, tartósításra, pácolásra használjuk. A diétás ételek elkészítésénél azonban részesítsük előnybe a bor-, vagy gyümölcseceteket, amelyek kevésbé savas hatásukkal jobban illenek, és elkészítésük is egyszerű a diétás ételekhez. Lásd: Ecet készítés.
A citromlé alkalmas az édes és sós ételek értékes, magas C-vitamin tartalmú ízesítője, ezért ahol lehet ezt használjuk. Savanyíthatunk még mustárral, de erősen savfokozó hatása miatt a fogyókúrás diétánál ne alkalmazzuk.
Szegfűbors: Kissé csípős ízű, enyhébben izgató hatású fűszer, ezért ahol megengedett a bors helyettesítésére adható.
Szegfűszeg: Minden diétában használható.
Szerecsendió: Minden diétában használható.
Vanília: Édes ételek, italoknak kellemes illatot ad, minden diétában használható.
Vöröshagyma: A betegélelmezésben, csak kis mennyiségben szabad alkalmazni, egyéni érzékenység esetén használatát korlátozni kell.
Zöldpaprika: Festékanyagait az ételek színezésére használjuk, de jelentős A-, B-, és C-vitamint tartalma miatt, a betegélelmezésben is jól használható. Serkenti a gyomornedv-termelést, kedvezően hat a gyomor és bélmozgásokra, étvágyfokozó hatása is van.
A levesízesítők, leveskockák használata a magas sótartalmúk miatt, különös figyelmet igényelnek, ha van más megoldás ne használjuk.

Élvezeti szerek

Kávé: A betegek kávéfogyasztását, mindig az orvosi előírás szerint, de a fogyókúrás étrendben, mivel fokozza a gyomornedv-kiválasztást, szaporává teszi a szívverést, - ne alkalmazzuk
Tea: A betegélelmezésben az italok között a legnagyobb szerepe van, lehetőleg részesítsük előnybe a világosabb színű teákat, mert mennél sötétebbre főzzük, annál több a koffein és csersav tartalma. Elkészítési módja miatt nem csak a tea-levélből, hanem más növényekből, gyümölcsökből is készítünk ,,teát", a diétás étrendben ezeknek nagyon jó hasznát vesszük, mert ízletesek, az áztatással készült teák vitaminjai nem vesznek el, gyógyhatásuk orvosilag is bizonyított.
Alkohol: Ennek a "legveszedelmesebb élvezeti szernek, jó hasznát vesszük a betegélelmezésben, mert kis mennyiségben használva, emelik az ételek zamatát. Használjuk a húsok pácolásánál, párolásánál, de krémes ételek készítésénél is.
Gyümölcslevek
Házilag kétféle módon készíthetjük:

1. Az érett, tisztított, kimagozott, stb. gyümölcsöt kisajtoljuk édesítjük, és azonnal tálaljuk.

2. Turmixoljuk. Ilyenkor tejet, tejszínt, kevés fehérbort, és egyéb ízesítőket is használunk. Főleg vitamin-, és kalciumhiánynál, gyermekek egészséges táplálkozásához, az öregek, és egészséges felnőttek folyadék pótlásához, kellemes, üdítő, változatosan elkészíthető, sok rostanyagot tartalmazó italt adhatunk. A boltokban kapható gyümölcslevek címkéit feltétlenül olvassuk el, mert a mesterségesen (gyümölcsaromákból), előállított ,,gyümölcslé", nem azonos a valódi gyümölcsből készítettel.

Gyümölcspürék
A gyümölcspüréket majdnem valamennyi érett, lédús gyümölcsből párolással elkészíthetjük, de a nyers gyümölcsökből készült ételek úgy vitamin-, és rostanyag tartalmuknál fogva előnyösebbek. Csupán a fogyókúrás ételekben használjuk.

Figyelembe kell venni
Két szempontot vegyünk figyelembe az ételek elkészítésekor:

A zsírszegénység elérése
A szénhidrátszegény étrend kialakítása.

Mérsékelni kell:
a kenyér,
főt-tészták,
kalácsok,
péksütemények,
sütemények fogyasztását.

Fogyókúrás javaslat
Tavaly nyáron 10 kg-ot sikerült leadnom a saját magam által összeállított ételekből.

Minden nap reggelire:

1 pohár paradicsomlé, retekkel, kevés buborékmentes ásványvízzel, fekete borssal, gyömbérrel elturmixolva. (Ez a turmix hatásos fegyver a deréktáji zsírpárnák ellen.)

Déli 12-ig semmi más.

Ebédre:

Az alapmódszerem az volt, hogy fejessaláta levelekből, olívaolaj (1 tk.), gyömbér, csipet tengeri só és citromlé hozzáadásával salátát készítettem. Mivel igénylem a fűszeres ételeket és mivel tudom hogy a gyömbér beindítja az anyagcserét, egy keveset raktam ebből a fűszerből is, plusz a feketeborsot ismételten nem hagytam ki. Ehhez grilleztem vagy 2 db virslit, vagy pároltam csirkemellet, vagy tonhalat, vagy főztem egy kemény tojást. (Tojást 1 héten max. 2x) Volt, hogy a salátát megbolondítottam 2-3 evőkanál sovány joghurttal és paradicsomszeletekkel. Nagyon jól beleillett az ízvilágába a mostani ,,update"-es mustár is, ugyanis ebben nincs cukor.

Vacsorára vagy egy pohár tejet, vagy turmixot ittam. A turmix is nagyon egyszerű. Csupán tej kell hozzá és valamilyen alacsony savtartalmú gyümölcs amely nem rántja össze a tejet. Pl. alma, tej, vanília aroma:), ha szükséges édesítőszer... fahéj, a tetejére. Lehet variálni, csak ügyeljünk a gyümölcs cukortartalmára. Én pl. a banánt is ajánlom. Heti 1-2 banántól nem fogunk meghízni.

Zöld teát ittam, édesítőszerrel vagy anélkül de érdemesebb áttérni a cukormentes életvitelre és nem fogjuk igényelni az édes ízt, könnyebben fogunk ellenállni a kísértésnek. Egyébként bármilyen más ital is szóba jöhet, csak ügyeljünk a cukorra! Alkoholt ne igyunk, mert rendkívül magas a cukortartalmuk a szeszes italoknak, kivétel talán a sör. Kávét is nyugodtan ihatunk, csak cukor nélkül. Bizony én a kávéport is megengedtem magamnak, de csak mértékkel. Este 6 után pedig már nem ettem. Tudom, ezt nem mindenki engedheti meg magának, így csak javasolni tudom, hogy lefekvés előtt 3-4 órával ne egyen, ne terhelje le a gyomrát.

Még egy gyömbéres ital: Forró vízbe reszelt gyömbért rakunk, - vagy éppenséggel a bárhol kapható tasakos szárított változata is megfelel! - mintha teát készítenénk. Erős, jellegzetes íze van. Citromkarikákat is rakhatunk az italba. (A gyömbért természetesen, miután kihűlt az ital, szűrjük le.) Beindítja az anyagcserét.:) (A szerző ismeretlen.)

Forrás: Szakácskönyv/Étrend/Fogyókúra -




 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
A káposzta bőrre, hajra és egészségre gyakorolt hatása
  2018-08-08 13:07:48, szerda
 
  A káposzta bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

Ez a kerek és sokleveles növény a Földközi-tenger északi részéről és Kis-Ázsiából származik. Egész évben beszerezhető a boltokban.

Káposztafajták:

Számos káposztafajtából lehet választani, amelyek fogyaszthatóak nyersen vagy megfőzve. A káposzta íze, a fajtától függően, lehet sósabb vagy édesebb. Ezenkívül a káposzta gazdag vitaminokban, vasban és káliumban.

A káposzta a Brassica nemzetségébe tartozik, csak úgy, mint a brokkoli, kelbimbó és a karfiol.

1. Zöld káposzta:

Ez a leggyakrabban használt fajta. Sima levei szorosan simulnak egymáshoz, ezért a káposzta egy kerek labdára hasonlít. Néha fehér káposztának is nevezik, és kisebb méretben is megvásárolható.

2. Vörös káposzta:

Ez a fajta sűrűbb, mint a zöld káposzta, és kissé csípősebb ízű. A zöld fajtánál sokkal táplálóbb.

3. Kelkáposzta:

Ennek a nagyobb, kerek káposztának lazább, sötétebb külső levelei vannak, amelyek lehetnek simák vagy hullámosak is. Ezeket a leveleket kiválóan meg lehet tölteni. Ez a fajta lehet világos vagy kékeszöld.

4. Kínai kel:

Ez a fajta alapvetően ovális alakú és fehér erezetű, ráncos levelei vannak. Halványzöld színű és kisméretű zöldség.

A káposzta tápanyagértéke:

Egy csésze káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91,7%-át, valamint a napi C-vitamin bevitel 50,3%-át. A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz még B6-vitamint, mangánt, folsavat, B2- és B1-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot és A-vitamint. Ezenkívül kis mennyiségben cink, mangán és vas található benne.

A káposzta bőrre gyakorolt jótékony hatása
A leveles zöldek mindig nagyon jó hatással vannak a bőrre, ezért a káposzta sem kivétel. A káposzta olyan erős antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely a máj méregtelenítéséért felelős. Ezáltal a bőrre is jó hatással van, mivel eltávolítja a méreganyagokat, amelyek a vérben felgyűlve fakóvá teszik a bőrt.

1. Öregedésgátló:

A káposzta és más keresztes virágú zöldségek rendszeres fogyasztása öregedásgátlóként hat a bőrre. Mivel ez a zöldség gazdag C-vitaminban, a bőr fiatalos marad tőle, és az öregedés folyamata is késleltethető. Ezenkívül a káposztalében lévő A- és D-vitamin tisztává és egészségessé teszi a bőrt, valamint meggátolja a bőr károsodását, ha azt UV sugárzás éri.

2. Bőrproblémák:

A káposzta kiválóan gyógyítja a bőrproblémákat. Borogatásként használva hatékonyan kezelhető vele az olyan bőrkiütés, mint az ekcéma, övsömör, pattanás, kiütés, rovarcsípés, lábfekély és sebek, valamint az ízületgyulladás. A borogatás elkészítéséhez reszelje le a káposztát vagy turmixolja össze. Ezt aztán egy kis vízzel tegye egy konyharuhába, majd helyezze az érintett területre körülbelül 15 percre. Ha szeretné, törje össze a leveleket és közvetlenül tegye őket az érintett területre. A borogatás rendszeres használatával és a káposzta fogyasztásával a bőre gyorsabban gyógyul majd.

3. Szép bőr:

A pattanásokra és más bőrirritációkra a káposzta a megoldás. Ehhez párolja meg a káposzta külső leveleit és távolítsa el belőlük az ereket. Tegye a leveleket vászon és pamut közé, hogy puhák és simák legyenek. Tegye a borogatást egy éjszakára az érintett területre, így bőre reggelre megszépül.

4. Bőrszín:

A káposzta leve szebbé teszi a bőrszínt is. A benne lévő kálium létfontosságú a szervezet és a bőr méregtelenítése szempontjából. Továbbá, mivel nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, megfiatalítja a szöveteket, míg a kén megszabadít a fertőzésektől. Az E-vitamint gyakran használják bőrápoló termékekben.

5. A kén megakadályozza a pattanások kialakulását:

A kén szárítja a bőrt, ezért hatékonyan leszárítja a pattanásokat. Ezenkívül a keratin szintézisében játszik fontos szerepet, amely egy fontos protein, mivel részt vesz a haj, köröm és bőr egészségének megőrzésében. Továbbá tisztítja a vért és eltávolítja a baktériumokat és a méreganyagokat a szervezetből.

6. Tisztító hatású:

A káposztalé kiválóan tisztítja a szervezetet, mivel gazdag C-vitaminban. Ezért aztán a pattanások hatékonyan eltüntethetőek azzal, ha káposztalevet fogyaszt. A káposztalé megszünteti a fogínygyulladást is.

A káposzta hajra gyakorolt jótékony hatása

Mivel tele van olyan vitaminokkal, mint a kalcium, kén, vas és magnézium, a káposzta nagyon jó hatással van a hajra.

7. Serkenti a hajnövekedést:

A többi zöldséghez hasonlóan a káposzta is nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely erős antioxidánsként serkenti a haj növekedését. Vigyen fel főtt káposzta és frissen facsart citromlé keveréket a fejbőrére, így serkentheti a hajnövekedést. Egy másik módszer, ha összetör fél csésze főtt káposztát és 1/8-ad csésze friss citromlevet ad hozzá, majd összeturmixolja őket. Ezt a keveréket masszírozza a fejbőrébe, hagyja fent 30 percig, majd samponnal mosson hajat és használjon kondicionálót. Ismételje hetente kétszer.

8. Sima és egészséges haj:

A káposzta táplálja a hajat, így az selymes és ragyogó lesz. Vigyen fel káposztalevet a fejbőrére és a hajtövekre. Egy óra múlva samponnal mosson hajat, így haja sima és selymes lesz.

9. Megakadályozza a hajhullást:

A nyers káposzta és uborkalé gazdag szilíciumban és kénben, két olyan ásványi anyagban, amelyek serkentik a hajnövekedést és megakadályozzák a hajhullást. Vigyen fel 30 ml káposztalé és 30 ml uborkalé keveréket a fejbőrére és a hajtövekre, és jól masszírozza bele a keveréket 10-15 perccel lefekvés előtt, majd másnap reggel mosson hajat. A legjobb hatás elérése érdekében ismételje hetente háromszor.

10. Kondicionálja a száraz hajat:

A nyers káposztalé jó hatással van a száraz hajra, mivel puhává és fényessé teszi azt. Keverjen össze 80 ml nyers répa és uborkalevet, valamint 40 ml nyers káposztalevet. Igya meg a keveréket, így a haja egészséges és gyönyörű lesz.

A káposzta egészségre gyakorolt jótékony hatása
11. Megakadályozza a rák kialakulását:

A káposztával lévő anyagok és vegyületek felveszik a harcot a rákot okozó sejtekkel.

12. Erősíti az immunrendszert:

A káposzta gazdag C-vitaminban, így erősíti az immunrendszert és elpusztítja a szabadgyököket.

13. Gyulladásgátló hatású:

Mivel gazdag aminosavakban, a káposzta felveszi a harcot a gyulladással is.

14. Szürkehályog:

A káposzta béta-karotint tartalmaz, amely megakadályozza a makula degeneráció kialakulását, így megelőzi a szürkehályog kialakulását is.

15. Alzheimer-kór:

A legutóbbi kutatások szerint a káposzta (kifejezetten a vöröskáposzta) fogyasztásával megakadályozható az Alzheimer-kór kialakulása. A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely a kór megelőzéséért felel.

16. Gyomorfekély:

A gyomorfekély gyógyítható a káposzta fogyasztásával. A káposztalé fekélygátló hatású, mivel gazdag glutaminban.

17. Fogyás:

A káposzta kiváló zöldség azoknak, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főzött káposzta csupán 33 kalóriát tartalmaz, ezért a káposztaleves diétával akármennyit is fogyaszthat a levesből, mégsem fog hízni.

18. Székrekedés:

A megfelelő emésztést a rostok segítik, a káposzta pedig gazdag rostokban, így enyhíti a székrekedést.

19. Megfelelő bőrápolás:

Mivel a káposzta nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így megvédi a bőrt a szabadgyököktől, amelyek az öregedés jeleinek kialakulásáért felelnek.

20. Izomláz:

A káposztában tejsav található, amely tudvalevőleg hatékonyan enyhíti az izomlázat.

A káposzta kiválasztása és tárolása
Kiválasztás:

A boltokban különböző káposztafélék találhatóak egész évben. Mindig válassza az olyan káposztát, amely nagy fejű és sűrű levelű. A fej legyen nehéz, a levelei pedig fényesek, ropogósak és színesek, ne legyenek rajtuk repedések, rovar okozta károk és sérülések.
A friss káposztának általában sok a külső levele. A zöldségesek néha eltávolítják a hervadt külső leveleket, így a zöldség frissebbnek tűnik.
Ne vásároljon olyan káposztát, amelyek pihések/bolyhosak, vagy a külső leveleit eltávolították. Nézze meg a káposzta alját, hogy a levelek szorosan illeszkednek-e egymáshoz.
Ha a levelek kezdenek elválni a torzsától, akkor a káposzta már nem a legfrissebb.
A zöld- és vöröskáposzta levelei legyenek fényesek és tömöttek.
Ne vásároljon elfelezett vagy előre felvágott káposztát, mivel az már veszített az értékes C-vitamin tartalmából.

Tárolás:

Tároláskor mindig legyen bizonyos, hogy a káposzta friss marad és megőrzi a C-vitamin tartalmát, ezért tartsa hűtőben.
A lazább levelű káposzta nem áll el sokáig, ezért tárolja hűvös, sötét helyen.
A káposztafejet tartsa műanyag zacskóban, így hűtőben akár 1-2 hétig is eláll. A zöld- és vöröskáposzta két hétig áll el, míg a kelkáposzta csak egy hétig.
Az idő elteltével a káposzta szaga és íze erősödik, de a zöldség friss marad, ha nem vágják fel. A meglazult levelek gyorsan elveszítik a frissességüket.
Ha csak egy fél fej káposztára van szüksége, a maradék vágott felére cseppentsen vizet, helyezze műanyag zacskóba, és tegye a hűtőbe. Így a megmaradt fél néhány napig még eláll.
A káposztát le is fagyaszthatja. Ehhez a káposztát vágja durva darabokra és vízben főzze elő 2 percig. Csöpögtesse le és hagyja kihűlni a leveleket, majd helyezze őket légmentesen zárt zacskóba és tegye a fagyasztóba.
A megfőzött káposzta is lefagyasztható egy tároló dobozban, de csak négy napig tárolható.

Felhasználási tippek:

A főzés előtt mindenképp tisztítsa és mossa meg a zöldséget. A káposztánál kezdje eltávolítani a külső leveleket és vágja fel őket.
A káposztát folyó vízzel mossa meg, majd áztassa sós vagy ecetes vízbe 15-20 percre, így eltávolíthatja az esetleg benne lévő kukacokat és rovarokat.
Érdemes főzés előtt megmosni és felvágni a káposztát, így az megőrzi C-vitamin tartalmát.
Mindig használjon rozsdamentes acél kést, mivel a zöldségben lévő fitovegyületek reakcióba lépnek a szénacéllal, és a levelek megfeketednek.
• Ha kis darabokra szeretné felvágni, először negyedelje el, majd távolítsa el a torzsát.

Főzési tippek:

A káposzta számtalan mód elkészíthető zöldség, így saláták, levesek és raguk hozzávalója is lehet. Figyeljen arra, hogy a káposztát ne főzze túl, mivel a túlfőzéssel intenzívebb lesz a káposzta szúrós szaga. Ehelyett azonban párolhatja vagy sütheti is, vagy fogyaszthatja nyersen.

A káposzta kiválóan illik a burgonyához, hagymához és répához, a húsok közül pedig a marhahússal, baconnel, disznóhússal és kolbásszal a legfinomabb. Jól ízesíthető zellerrel, szerecsendióval, dióval, fokhagymával, mustármaggal, kaporral, tárkonnyal, feketeborssal és kakukkfűvel.

A lila- vagy vöröskáposzta leveleivel díszíthetőek az ételek vagy saláták, a kivájt káposztafejben pedig kiválóan tálalhatóak a hideg szószok.
A kelkáposzta süthető fokhagymával, gyömbérrel és csilivel, valamint egy csipet szójaszósszal, így igazán finom lesz.
A zöldkáposzta keverhető répával, pirított mogyoróval és meglocsolható olívaolajjal és citromlével, így finom salátaként fogyasztható.
A fehérkáposztához adjon feldarabolt érett mangót, hagymát és diót, majd locsolja meg ecettel.
A káposztát meg is főzheti. Ehhez forraljon vizet és adja hozzá a felszeletelt káposztát, cukrot, valamint húsfűszert. Párolja körülbelül 35 percig.
A töltött káposzta elkészítéséhez távolítsa el a torzsát és töltse meg a káposztát más zöldségekkel. Főzze 3 percig, amíg megpuhul, majd tálalja szósszal.
A vöröskáposztát felszeletelheti kis darabokra, majd ízesítheti feldarabolt almával és ecettel. Ezután főzze 1 percig.
Kevés kalóriát tartalmazó káposztás étel elkészítéséhez közepes tűzön főzze meg a káposztaleveleket uborkalével és mustárral.
Apróra felszeletelt káposztát pároljon meg más zöldségekkel, míg a káposzta egy kicsit ropogós nem lesz.
A káposztát megfőzheti tejben is (3-4 perc), majd sózza és borsozza.

forrás: drtihanyi.com







 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Az almaborecet 20 felhasználási módja és egészségügyi hatása
  2018-08-08 12:47:39, szerda
 
 


Az almaborecet 20 felhasználási módja és főbb egészségügyi hatásai

Annak ellenére, hogy csak most vált igazán népszerűvé, az almaborecet jótékony hatásainak hosszú listáját már évszázadok óta jól ismerik. Kimutatták, hogy segít a vércukor szinten tartásában, felgyorsítja a fogyást és még a pattanások megszüntetésében és a hegek elhalványításában is segít.


Az almaborecet almaborból (vagy ciderből) készül, amiben az erjedés során egészségjavító probiotikumok és enzimek alakulnak ki, valamint az erjedés során jelentősen csökken az almabor cukor- és kalóriatartalma. Valójában már egy-két evőkanál almaborecet elég ahhoz, hogy kihasználhassuk az ecet jótékony hatásait. Minden evőkanál almaborecet csupán 3-5 kalóriát, és minimális cukrot tartalmaz.

De mire jó az almaborecet? Az almaborecet többek között nem csak a napégést enyhíti, de az emésztésre is pozitív hatással van. Néhány ember szerint az almaborecettel még a megfázás tünetei és a szezonális allergia, valamint a reflux is kezelhető.

Mivel legalább 20 különböző felhasználási módját ismerjük, valamint az egészségre is jó hatással van, érdemes otthon tartani belőle egy üveggel.

Az almaborecet jótékony hatása 6 pontban

1. Szabályozza a vércukorszintet

Az almaborecet egyik legalaposabban tanulmányozott jótékony hatása az ecet vércukorszint stabilizáló képessége.

Az egyik vizsgálat során az almaborecet fogyasztásával átlagosan 31 százalékkal csökkent a vércukorszint fehérkenyér fogyasztását követően. Hasonló eredményeket kaptak a kutatók az állatokon végzett vizsgálatok során: azoknál a diabéteszes egereknél, amelyek négy héten át almaborecetet kaptak, jelentősen csökkent a vércukorszint.

Az almaborecet az inzulin-érzékenységet is növeli. Az inzulin az a hormon, amely azért felelős, hogy a cukor a vérből a szövetekbe jusson, ahol aztán üzemanyagként hasznosul. Ha a szervezetben sokáig túl magas az inzulin szintje, akkor inzulin-rezisztencia alakulhat ki, ami csökkenti az inzulin hatékonyságát, később pedig magas vércukorszint és cukorbetegség kialakulásához vezet.

A Diabetes Care című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ecet fogyasztásával jelentős mértékben, akár 34 százalékkal is javult az inzulin-érzékenység azoknál, akiknél 2-es típusú diabéteszt vagy inzulin rezisztenciát diagnosztizáltak.


Ha stabilizálni szeretné a vércukorszintjét, hígítson fel 1-2 evőkanál almaborecetet 2 dl vízben, és a keveréket fogyassza el az étkezések előtt. Továbbá győződjön meg arról, hogy mérsékelten fogyaszt szénhidrátokat, viszont növeli a rost és a fehérje-bevitelt, valamint rendszeresen végez valamilyen fizikai aktivitást, ami elősegíti a vércukorszint további csökkenését.

2. Segíti a fogyást

Az almaborecet nem olyan rég került az érdeklődés középpontjába, mivel a fitness guruk és az egészségügyi szakértők egyaránt szívesen ajánlják, mert segít a súlyfelesleg gyors leadásában. De jó-e az almaborecet, ha az ember fogyni szeretne?

Rengeteg kutatás áll a rendelkezésünkre, amelyek megerősítik, hogy az almaborecet jótékony hatással van a fogyásra. Az egyik vizsgálatban a résztvevők napi két evőkanál almaborecetet fogyasztottak 12 héten át, amivel közel 1,8 kg-ot adtak le úgy, hogy más változtatás nem történt sem az étrendjükben, sem az életvitelükben.

A tanulmányok szerint az almaborecettel növelhető a jóllakottság-érzés is, ezáltal csökken a táplálékbevitel és felgyorsul a fogyás. Valójában egy tanulmány mutatta ki, hogy az almaborecet fogyasztásával ténylegesen csökkent a teljes kalória-bevitel (akár 275 kalóriával) a nap során.

Azonban az, hogy az almaborecet pozitív hatással van a fogyásra, még nem azt jelenti, hogy magában fogyasztva csodákra képes. Sőt, ha csak ezt issza valaki, de további lépéseket nem tesz a vércukor stabilizálása érdekében, akkor az ecet által előidézett fogyás minimális lesz csak. Látható eredményeket akkor lehet csak elérni, ha az ecet fogyasztását kombinálják az egészséges étrenddel és az aktív életmóddal.

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A koleszterin egy olyan zsírhoz hasonló anyag, ami, ha felgyűlik az artériákban, beszűkíti és megkeményíti az ereket. A magas koleszterinszint megterheli a szívet, mivel arra kényszeríti, hogy keményebben dolgozzon és préselje át a vért a szervezeten.

Az almaborecet azonban hozzájárul ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon, mivel alacsonyan tartja a koleszterinszintet. Egy Iránban készült, állatokon végzett vizsgálat során kiderült, hogyha egereknek almaborecetet adtak, akkor azzal nem csak a rossz, LDL koleszterin szintjét csökkentették, de a jótékony hatású, HDL koleszterin szintjét is növelték.

Azon kívül, hogy naponta elfogyaszt 1-2 evőkanál almaborecetet, a koleszterinszintjét úgy is csökkentheti viszonylag gyorsan, ha minimalizálja a cukor- és finomított szénhidrát-bevitelt, valamint nagyobb mennyiségben fogyaszt egészséges zsírokat és hetente néhány alkalommal halat is.

4. Hozzájárul, hogy a bőr egészséges maradjon

Az almaborecet nem csak a belső egészségre van jó hatással: kutatások ugyanis bebizonyították, hogy kezelhetőek vele a pattanások és csökkenthető a hegesedés mértéke. Bizonyos baktériumtörzsek sajnos gyakran járulnak hozzá a pattanások kialakulásához. Az ecet jól ismert antibakteriális tulajdonságairól, amelyről kimutatták, hogy hatékonyan képes fellépni többféle káros baktériumtörzzsel szemben is.

Az almaborecet azonban olyan speciális összetevőket is tartalmaz, mint az ecetsav, a tejsav, a borostyánkősav és a citromsav, amelyek mindegyike bizonyítottan gátolja a Propionibacterium acnes nevű baktérium növekedését, azét a baktériumtörzsét, amely speciálisan a pattanások kialakulásáért felelős.


Az ecet jótékony összetevői azonban még a hegesedés mértékét is csökkentik. A Journal of Cosmetic Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha a pattanások után maradt hegeket három hónapon át tejsavval kezelték, a kezelt bőrfelület textúrája, pigmentációja és megjelenése is javult, illetve a hegek halványabbak lettek.

Fogyasszon több probiotikus élelmiszert, illetve használjon arcmaszkot és arctonikot, hogy a bőre hidratált maradjon, és ne alakuljanak ki újabb pattanások.

5. Csökkenti a vérnyomást

A szívbetegség kialakulásában a magas vérnyomás számít az egyik legfőbb kockázati tényezőnek. A magas vérnyomás arra kényszeríti a szívet, hogy az keményebben dolgozzon, ezáltal legyengíti a szívizomzatot, ami idővel elhasználódik.

Az almaborecet azonban jó hatással van a vérnyomásra, így a szív egészséges és erős marad. Egy Japánban készült, állatokon végzett tanulmány során az egereknek adott ecetsav (ami többek között az ecet fő összetevője is) csökkentette az egerek vérnyomását. Egy másik, állatokon végzett kutatás során hasonló eredményeket kaptak, mikor kimutatták, hogy az ecet hatékonyan gátolja egy olyan speciális enzim működését, ami a vérnyomás megemelkedéséért felelős.

Más természetes módokon is csökkentheti a vérnyomását, mégpedig magnézium és kálium szedésével, magasabb rostbevitellel, illetve ha a sós és feldolgozott élelmiszerek helyett teljes értékű táplálékot fogyaszt.

6. Enyhíti a reflux tüneteit

A gastroesophagealis refluxbetegség, vagyis röviden GERD vagy savas reflux egy olyan állapot, mely során a gyomorsav a gyomorból visszakerül a nyelőcsőbe, ezáltal gyomorégést, émelygést és rossz szájízt okoz.

Savas reflux gyakran annak a következménye, hogy a gyomorban kevés a gyomorsav. Ha Önnél is ez a helyzet áll fenn, akkor igyon almaborecetet, amely enyhíti a savas reflux tüneteit, mivel savat juttat az emésztőrendszerbe, ezáltal megakadályozza, hogy a sav visszajusson a nyelőcsőbe.

A legjobb eredmény elérése érdekében hígítson fel 1-2 evőkanál almaborecetet 2,5 dl vízben, majd közvetlenül evés előtt fogyassza el. Továbbá ne feledje, hogy a savas reflux kezeléséhez a legmegfelelőbb diéta zöldségekben, egészséges zsírokban és erjesztett élelmiszerekben gazdag, ami még tovább enyhíti a reflux tüneteit.

Az almaborecet felhasználása

1. Egészséges bélrendszer

Ha biogazdálkodásból származó szűretlen almaborecet fogyaszt, akkor gondoskodik arról, hogy a szervezetébe nagy mennyiségben jótékony hatású baktériumok kerüljenek. Ez a baktérium egészségesebbé teszi az emésztőrendszert, valamint jótékony hatással van a bélbaktériumokra, mivel növelik azok immunitását, illetve fokozza az emésztő- és tápanyag-felszívó képességüket. A legjobb eredmény elérése érdekében fogyasszon napi 1-2 evőkanál almaborecetet az erjesztett élelmiszerek mellett (például kombucha vagy kefír).

2. Nyugtatja a napégette bőrt

Ha túl sok időt töltött a napon, akkor az almaborecet kiválóan nyugtatja a száraz, napégette bőrt. A napégés enyhítésére a langyon fürdővizébe keverjen egy csésze almaborecetet, 1/4 csésze kókuszolajat és egy kis levendula illóolajat.

3. Szabályozza a vércukorszintet

Az almaborecet a vércukorra is jótékony hatással van, sőt, még az inzulinérzékenységet is növelheti. Ha szeretné stabilizálni a vércukorszintjét, az étkezések előtt igyon meg 2,5 dl vízben felhígított 1-2 evőkanál almaborecetet.

4. Felveszi a harcot a gombás fertőzésekkel

Az almaborecettel könnyedén kezelhetőek az olyan gombás fertőzések, mint a láb-, a körömgombásodás, valamint a bőrfelszín gombás fertőzése. Az ilyen esetekben az almaborecet úgy használható fel a leghatékonyabban, ha gombásodás elleni spray készül belőle. Más gombaölő összetevőkkel kombinálva rendkívül gyorsan enyhíti a gombás fertőzések tüneteit.

5. Hozzájárul, hogy a bőr egészséges maradjon

Az almaborecet a bőrre is jó hatással van: többek között kezelhetőek vele a pattanások és csökkenthető a hegesedés mértéke. Mivel antibakteriális és gyógyító hatású, így elpusztítja a pattanások kialakulásáért felelős baktériumtörzseket. Próbálja ki az almaborecetből készült tonikot, ami hozzájárul ahhoz, hogy az arcbőr egészséges maradjon.

6. Javítja a vérkeringést

Egyes tanulmányok szerint, ha a visszereket almaborecettel kenik be, az jelentős mértékben csökkenti a tüneteket. Keverje össze aprított csodamogyoróval (Hamamelis virginiana) és körkörös mozdulatokkal dörzsölje át vele az érintett területet, így javíthatja a vérkeringést és enyhítheti a tüneteket.

7. Kezelhetőek vele a szemölcsök


Meg akar szabadulni a szemölcsöktől? Akkor áztasson almaborecetbe egy vattakorongot, majd tegye közvetlenül a szemölcsre, és hagyja a szemölcsön egy éjszakán át. Habár eltarthat egy ideig, ha néhány alkalommal megismétli a kezelést, a szemölcs végül le fog esni.

8. Gyógyíthatóak vele a mérges szömörce okozta kiütések



Az almaborecet olyan természetes gyógyhatású anyag, ami enyhíti a mérges szömörce okozta viszkető kiütéseket. Ezen kívül csökkenti a kiütéseket kísérő duzzanat mértékét is, mivel káliumot tartalmaz. Napi néhány alkalommal kenje át egy teáskanál almaborecettel az érintett bőrfelületet, amíg az meg nem gyógyul.

9. Kiváló rovarok és bolhák ellen

Ha kiderül, hogy a kutyája vagy macskája bolhás, dobja ki a vegyszeres bolhairtó szereket, és helyette próbálja ki az almaborecetet. Egyenlő arányban keverjen össze vizet és almaborecetet, majd töltse egy szórófejes flakonba. Napi egyszer fújja be az állatot vele, amíg a bolhák teljesen el nem tűnnek. Megpróbálhatja elkészíteni a saját, házi rovarölőszerét is, vagy felkenheti a bőrére, így távol tarthatja a bosszantó rovarokat.

10. Enyhíti a szezonális allergiát

Sok ember használja az almaborecetet a szezonális allergiára természetes orvosságként. Az almaborecetben található egészséges baktériumok erősítik az immunrendszert és támogatják a nyirokrendszer tisztulási folyamatait, ezáltal segítenek a nátha és az allergia megszüntetésében. A következő alkalommal, ha újra kezdenének felerősödni az allergiás tünetei, hígítson fel 2 evőkanál almaborecetet egy kis vízben, és igya meg a keveréket.

11. Természetes dezodorként is használható

A hónalj kiváló hely a baktériumok számára, amelyek kellemetlenebbé teszik a testszagot is. Az almaborecet azonban erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért kiváló természetes dezodor készíthető belőle. A legegyszerűbb azonban az, ha önt egy kis almaborecetet az ujjaira és bekeni vele a hónalját: ezzel semlegesítheti a szagokat és felfrissítheti magát.

12. Fényesebb haj

Ha fénytelen vagy száraz a haja, próbálja ki az almaborecetet. Az almaborecetes hajbalzsam megakadályozza a fejbőr kiszáradását, kiváló az illata, valamint a haj fényes és ragyogó lesz tőle.

13. Felgyorsítja a fogyást

Almaecet fokozza a jóllakottság-érzést, és megszünteti a falásrohamokat, ezáltal beindítja a fogyást. Készítsen almaborecetes fogyasztó italt: az egyik kedvenc zöld turmixjába keverjen egy kis almaborecetet.

14. Csökkenti a savas reflux tüneteit és a gyomorégést

Sokaknál a savas reflux a túl kevés gyomorsav eredményeként alakul ki. Az almaborecet növeli a gyomorsav mennyiségét, így megakadályozza, hogy a gyomorsav visszakerüljön a nyelőcsőbe, valamint csökkenti a gyomorégés tüneteit is. Az almaborecet akkor hat ilyen esetekben a legjobban, ha közvetlenül étkezések előtt iszik belőle egy kicsit. A savas reflux kezeléséhez 2,5 dl vízben hígítson fel 1-2 evőkanál almaborecetet, majd fogyassza el a keveréket.

15. Kiegyensúlyozza a pH szintet

Bár az ecetsav (az almaborecet egyik elsődleges összetevője) savas, mégis lúgosító hatással van a szervezetre. Napi pár evőkanál almaborecet kiegyensúlyozza a pH szintet és segít az egészség optimalizálásában.

16. Kiváló háztartási tisztítószer

Keverjen össze megegyező mennyiségű almaborecetet vízzel, hogy teljesen természetes háztartási tisztítószert készítsen. Az almaborecetnek ez az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb felhasználási módja. Mivel antibakteriális hatású, képes elpusztítani a kórokozókat és a baktériumokat, így segít a ház tisztán tartásában.

17. Kiváló fogfehérítő anyag

Az almaborecettől csillogó lesz a mosolya, mivel az ecet természetes fogfehérítő anyag. A legjobb eredmények elérése érdekében mosson fogot almaborecettel, majd öblítse ki a száját. Ne feledje, hogy az almaborecet túlzott használata károsítja a fogzománcot, ezért fogyasssza mérsékelten.

18. Enyhíti a megfázás tüneteit

Ha úgy érzi, hogy esetleg megfázott, akkor néhány evőkanál almaborecettel hatékonyan enyhítheti a megfázás tüneteit. Az almaborecet ugyanis olyan jótékony hatású baktériumokat tartalmaz, amelyek gyorsan fokozzák az immunrendszer működését, különösen, ha nem érzi jól magát.

19. Csökkenti a vérnyomást


Az almaborecet egyik fő összetevőjéről, az ecetsavról bebizonyították, hogy csökkenti a vérnyomást és hozzájárul ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon. A legjobb eredmények elérése érdekében hígítson fel egy evőkanál almaborecetet 2,5 dl vízben, és fogyassza napi három alkalommal a vérnyomása csökkentése érdekében.

20. Segíti a méregtelenítést

Az almaborecet stabilizálja a pH szintet, fokozza a keringést és a nyirokkeringést, valamint kiváló méregtelenítőszer. Ha méregteleníteni szeretne, akkor 1-2 evőkanál almaborecetet hígítson fel vízben, majd fogyassza naponta néhány alkalommal.

Az almaborecet fajtái

Ha az almaborecet kerül szóba, gyakran hallani az "organikus" és "szűretlen" kifejezéseket, amelyek a hétköznapi emberek számára kész rejtvénynek hangozhatnak. Mit is takarnak tehát ezek a kifejezések?

Ha szeretné maximalizálni az almaborecet jótékony hatásait, akkor lehetőség szerint mindig organikus, szűretlen almaborecetet kéne vásárolnia. Ha az ecet zavaros, akkor biztos lehet benne, hogy a lehető legtöbb tápanyag található benne.

Az alábbiakban megtudhatja, mit jelentenek a különböző fogalmak, és hogy miért érdemes organikus, szűretlen, esetleg feldolgozatlan almaborecetet választania:

Organikus vagy bio almaborecet

Ha az almaborecet a címke szerint biztosan organikus, akkor ez azt jelenti, hogy nem tartalmaz genetikailag módosított organizmusokat és szintetikus adalékanyagokat, amelyek az egészség szempontjából többet ártanak, mint használnak.

Feldolgozatlan almaborecet

A feldolgozatlan almaborecetet nem melegítik fel és nem dolgozzák fel. Ez azt jelenti, hogy a benne található fontos proteineket, enzimeket és jótékony baktériumokat nem távolították el a feldolgozás folyamata során.

Szűretlen almaborecet

Akkor jár a legjobban, hogyha a választott almaborecet szűretlen is. Amikor leszűrik az almaborecetet, akkor lényegében eltávolítják belőle a leülepedett tápanyagokat, így az ecet tiszta, borostyánszínű lesz.

Almaborecet vs. alma cider

Szóval, mi különbözteti meg az alma cidert az almaborecettől? Vajon a két kifejezés egymás szinonímája?

Az alma cider frissen préselt almáből készül. Hasonló az almaléhez, de szűretlen és feldolgozatlan.

Az almaborecet viszont alma ciderből, erjesztéssel készül, melynek során a gombák és a baktériumok a cukrot alkohollá alakítják. Ez utána egy második erjesztési folyamaton megy keresztül, melynek során az alkoholból ecetsav lesz.

Ennek az erjesztési folyamatnak köszönhető, hogy az almaborecet jó hatással van az egészségre, és ez az oka annak, hogy csökkentheti a koleszterinszintet, stabilizálhatja a vércukrot, valamint enyhítheti a savas refluxot. Az alma cider, habár finom, nem rendelkezik ugyanazokkal a jótékony hatásokkal, mint az almaborecet.

Történelemmi tények

Az emberiség több ezer éve fogyaszt almaborecetet. Valójában, a feljegyzések szerint az emberiség már jóval Kr.e.5000 előtt készített almaléből ecetet.

Történelmileg, az almaborecetet többféle dologra használták, így például a máj méregtelenítésére, a vér- és a nyirokcsomók tisztítására és az immunrendszer erősítésére. Az ókori Görögországban még Hippokratész is ajánlotta a mézes-almaborecetes keveréket a köhögés és a megfázás kezelésére.

A 17. században az európaiak az ecetet gyógyszerként kezdték használni. Először szirupok és fertőtlenítőszerek hozzávalójaként használták, valamint öblögetéshez használták, hogy elpusztítsa a szájban és torokban lévő baktériumokat.

Manapság azonban az almaborecet kezd elterjedni a köztudatban is, és kezdik elismerni jótékony, az egészségre pozitívan ható tulajdonságai miatt. Nem csak számos egészségügyi probléma kezelhető ezzel a természetes anyaggal, de még háztartási tisztítószer és rovarirtószer is készíthető belőle.

Figyelmeztetés

Bár az almaborecet egészséges és a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható, nagy mennyiségekben negatív hatással lehet az egészségre. Az almaborecet többek között károsíthatja a fogzománcot, égő érzést okozhat a torokban és a bőrön, valamint csökkentheti a szervezetben a kálium szintjét.

Mindig hígítsa fel az almaborecetet fogyasztás előtt, így megakadályozhatja a negatív mellékhatások kialakulását. Először csak egy kis adaggal kezdje, majd fokozatosan szoktassa hozzá a szervezetét.

Ha a vércukrára gyógyszert szed, akkor először beszéljen a kezelőorvosával az almaborecet fogyasztásáról. Mivel az almaborecet csökkentheti a vércukorszintet, előfordulhat, hogy módosítani kell a gyógyszer adagolását, így megelőzhető a hipoglikémiás tünetek kialakulása.

Végezetül, habár az almaborecetnek számtalan felhasználási módja van, még nem tekinthető mindenre alkalmas orvosságnak vagy csodaszernek. Ha viszont az almaborecet fogyasztása mellett figyel a megfelelő, tápanyagban gazdag étrendre és az egészséges életmódra, akkor az ecet igazán jó hatással van a szervezetre.


Összegzés

Az almaborecet erjesztéssel készül alma ciderből, melynek során egészséges probiotikumok és enzimek jönnek létre benne, miközben a cukor- és kalóriatartalma jelentősen csökken.

Az almaborecet többek között segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukrot, egészségesebbé teszi a bőrt és enyhíti a savas reflux tüneteit.

Mire jó az organikus ecet? Az almaborecet sokféleképpen felhasználható: készíthető belőle természetes háztartási tisztítószert, rovarölőszert, vagy használható fogfehérítéshez és méregtelenítéshez.

Ha lehetséges, mindig válassza az organikus, szűretlen ecetet, mivel ebben található a legtöbb tápanyag, és ez van a legjobb hatással az egészségre is.

Mindig hígítsa fel az almaborecetet vízzel, fogyassza mérsékelten, és a legjobb eredmények elérése érdekében éljen egészségesen és fogyasszon tápanyagban gazdag ételeket.


forrás: drtihanyi.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Citrom kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére
  2018-05-22 08:12:05, kedd
 
  HISZED VAGY SEM, A BEFAGYASZTOTT CITROM SEGÍTSÉGÉVEL BÚCSÚT INTHETSZ A CUKORBETEGSÉGNEK, A DAGANATOKNAK, ÉS AZ ELHÍZÁSNAK!





Mindannyian tudjuk, hogy a citrom az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon,
és emiatt számtalan egészségügyi problémánál alkalmazzuk. Kedveljük a különleges íze
és illata miatt, gyakran használjuk különböző receptekhez.

Citrom kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, de amikor limonádét készítünk, a legegészségesebb részét nem használjuk fel. Ez nem más, mint a héja. 10-szer több vitamint
tartalmaz, mint a húsa.

A citrom felhasználásának legjobb módja ha lefagyasztjuk. A citrom héja erősíti az
immunrendszert, és számos egészségügyi tulajdonsága van, mint, hogy szabályozza
a koleszterin szintet, megakadályozza a rákos megbetegedést, és a bakteriális fertőzéseket.






Ezek az egészségügyi előnyei ennek a csodálatos gyümölcsnek:

Segít megelőzni az asztmát
Segít legyőzni a gyulladásokat
Méregteleníti a veséket és a májat
Immunrendszert erősíti
Kezeli a magas vérnyomást
Megszünteti a káros baktériumokat
Kezeli a depressziót és a stresszt
Segít a rák elleni küzdelemben
A citromlé rendkívül magas C-vitaminban, míg a héja hatékonyan eltávolítja a toxinokat a szervezetből. A tanulmányok kimutatták, hogy a citromhéj ténylegesen 5-10-szer több vitamint tartalmaz.

A citrom gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, E-vitaminban, A-vitaminban, riboflavinban, foszforban, vasban, kalciumban, folsavban, káliumban, magnéziumban és fehérjében.

Évtizedekkel ezelőtt, a tudósok vizsgálták a citrom hatását a rák esetében. Azt tapasztalták, hogy ez a gyümölcs felszámolja a rosszindulatú rákos sejteket többféle rákos megbetegedésnél, mint a tüdő-, emlő-, és a vastagbél rák.

Az a legjobb ebben, hogy a citrom, ellentétben a kemoterápiával, csak a rákos sejteket támadja meg, és nem érinti az egészségeseket.

Dr. Marilyn Glenville táplálkozási szakértő szerint a citrom héja, erősíti az immunrendszert és
szinten tartja az általános egészségi állapotot. Azt is állítja, hogy a citrom héjával készült turmixok sokkal egészségesebbek, mint ha csak a gyümölcs levét fogyasztanánk.

Ha csak simán megennéd a citrom héját, az nagyon keserű lenne, így azt ajánljuk, hogy fagyaszd le

.Így használd a fagyasztott citromot:

Használja almaecetet ahhoz, hogy fertőtlenítsd a citrom héját. Ezután öblítsd le tiszta vízzel, és hagyd megszáradni. Ezután tedd be a mélyhűtőbe és hagyd, hogy megfagyjon. Másnap reggel, reszeld le az egész gyümölcsöt, beleértve a héját, a húsát, és a magvakat is.

A fagyasztott reszelt citromot adhatjuk különböző ételekhez, turmixokhoz, teához, süteményekhez, desszertekhez, és levesekhez.

Használd egészséggel!


forrás: blogmania

 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
7 tuti ok, miért egyél grapefruitot
  2018-05-01 20:06:20, kedd
 
 



A GRAPEFRUIT LEGTÖBBÜNK SZÁMÁRA EGY DIÉTA ALATT FOGYASZTANDÓ GYÜMÖLCSKÉNT ISMERT, TANULMÁNYOK AZONBAN SORRA IGAZOLJÁK, HOGY SOKAT TESZ AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGEDÉRT IS.

Lehet, hogy már te is tapasztaltad a grapefruit remek fogyasztó hatását, és két egymástól független tanulmány is igazolta mindezt.

Egy 12 hetes kutatás során túlsúlyos embereket kértek arra, fogyasszák el egy fél grapefruit levét minden étkezés előtt. A résztvevők eredményei elég meggyőzőek: majdnem 2,5 kilót fogytak 4 hét után, a 12 hét leteltével pedig már 5 kilótóval mutatott kevesebbet alattuk a mérleg.

Egy másik tanulmány során 91 olyan beteget vizsgáltak, akik túlsúlyosak vagy különböző emésztési zavarokkal küzdöttek, őket arra kérték, hogy egyenek meg egy fél grapefruitot az étkezés előtt. Ők átlagosan 1,5 kilót fogytak, anélkül, hogy az étkezési szokásaikon változtattak volna.

A grapefruit tele van rosttal és víztartalma is kiemelkedően magas. Éppen ezeknek köszönhető, hogy teltségérzettet ad, a későbbiekben bevitt tápanyagok emésztését pedig könnyíti.

Vigyázz! A grapefruit leve interakcióba léphet pár gyógyszer hatóanyagával, így romolhat a felszívódás, de akár komoly károkat okozhat!
Ha folyamatosan szedsz valamilyen gyógyszert, konzultálj az orvosoddal, mielőtt grapefruitot fogyasztanál!
És hogy ezen kívül mit tud még a grapefruit?

1. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET, HARCOL A SZÍVBETEGSÉGEKKEL
Napi egy piros grapefruit a szívbetegségeket távol tartja - állítja egy 2006-os izraeli tanulmány.
A magas koleszterinszint felelőssé tehető a szívbetegségekért. Napi egy grapefruit elfogyasztása viszont jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

2. MEGELŐZI A TÜDŐRÁKOT
A fehér grapefruitnak nagyon magas a naringin flavonoidtartalma, ami blokkolja a rákot
okozó enzimet aktiválódását. A piros grapefruit pedig tele van antioxidánssal, ami a szabad
gyököket köti le.



3. CSÖKKENTI A VÉGBÉLRÁK KOCKÁZATÁT
A naringin mellett limonin is található a grapefruitban. Egy kutatás során a vastagbélrákra történő hatásukat vizsgálták. Kiderült, hogy a rákos sejtek fejlődését akadályozza a két anyag együtt.

4. PROSZTATARÁK ELLEN IS HATÁSOS
Egy kutatás szerint a naringin arra ösztönzi a szervezetet, hogy helyreállítsa a prosztatarák
által károsodott DNS-sejteket.

5. SEGÍTI A NEHÉZFÉMEK KIÜRÜLÉSÉT A SZERVEZETBŐL
Mindennapjaink során sokkal gyakrabban viszünk be nehézfémeket a szervezetünkbe,
mint azt hinnénk. Kórházi kezelésük alatt 5-12 éves gyerekek, akik nehézfém mérgezéssel
kerültek a kórházba, citrus pektint kaptak. A nehézfémek ennek hatására drámai módon és gyorsasággal ürültek ki a szervezetükből.

6. C-VITAMINNAL LÁT EL
Egy fél grapefruitban 38,4 mg C-vitamin van, ami 64%-a a napi ajánlott mennyiségnek.
1 pohár frissen facsart grapefruit juice-ban 93,9 mg C-vitamin található, ami a napi mennyiség
156%-át teszi ki. Ez a mennyiség közel azonos a narancs C-vitamin-tartalmával, ami 1 pohár gyümölcslé esetén 95 mg.

7. MÉREGTELENÍTI A MÁJAT
A grapefruitban található glutation kiüríti a káros méreganyagokat a májból. Egy massachusettsi kórházi kutatás szerint a glutation segíti leküzdeni a hepatitis C fertőzést is.

Fotó: 123RF
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
A magnézium hiány...
  2018-03-23 15:20:26, péntek
 
 

MAGNÉZIUMFORRÁS, AMELLYEL CSÖKKENTHETŐ A SZORONGÁS, DEPRESSZIÓ ÉS SZÍVINFARKTUS KOCKÁZATA

1. KÍNOZZÁK-E IZOMGÖRCSÖK, IZOM FÁJDALMAK?

Ez a magnézium hiány egyik leggyakoribb jele. A magnézium-kalcium egyensúly felborulása csak úgy mint az ereinkben, úgy az izmainkban is túlzott kalcium lerakódáshoz vezethet ami keményíti az érfalainkat és az izmainkat.

2. GYÖRTI-E ÁLMATLANSÁG?
Az álmatlanság egyik kiváltója az agyunkban fellépő magnézium hiány lehet. Az idegsejtekben található NDMA repectorok aktiválásáért a kalcium, míg az inaktiválásáért a magnézium felel. A magnézium hiány hatására a receptorok aktivizálódnak és képletesen szólva az agyunk nem tud kikapcsolni.

2. VAN-E MAGASVÉRNYOMÁSA?
Ez talán a legtöbbet tudományosan is tanulmányozott területe a magnézium hiánynak.
A magas vérnyomás akkor jelentkezik amikor az érfal összeszűkül és a vér nem tud eljutni a testünk minden területére. Ilyenkor akár zsibbadás is jelentkezhet. Mint tudjuk a kalcium keményít a magnézium ellazít. Ha túl sok a kalcium és túl kevés a magnézium akkor a túl sok kalcium az ereink falán lerakódik és szűkíti azokat, továbbá drasztikusan csökkenti annak rugalmasságát ami magas vérnyomást eredményezhet.

3. HORMONÁLIS PROBLÉMÁJA VAN-E?
Minél magasabb a nők ösztrogén és progeszteron szintje annál alacsonyabb a magnézium szintje. Ilyen esetek előfordulnak pl várandósság vagy havi menstruációs ciklusok idején. Ezért van az, hogy a nők sokkal sűrűbben szenvednek lábikra görcsökben és sűrűn kívánják a csokoládét aminek köztudottan magas a magnézium tartalma.

3. ALACSONY AZ ENERGIÁJA, ÁLLANDÓ FÁRADTSÁG GYÖTRI

A sejtjeink működéséhez az enegriát az ATP generálja. Az ATP aktiválásáért viszont a magnézium felel. Tehát ha nincs magnézium, nem indul el az energia termelés és így a sejt energia nélkül marad, ami fáradt, levert érzést okoz a közérzetünkben.

3. CSONTRITKULÁSA VAN?

Eddig azt tanultuk, illetve a reklámokban láttuk, hogy a kalcium felel a csontjaink egészségéért.
De a legújabb kutatások szerint a magnézium legalább annyira, hanem fontosabb.

Itt a hatás kettős. Ahhoz, hogy a kalcium beépüljön a csonjainkba D vitaminra van szükségünk. Viszont a D vitamin termelés nem lehetséges magnézium nélkül.

Továbbá a magnézium stimulálja a pajzsmirígyünk által termelődő calcitonin hormont, aminek a feladata, hogy a szövetekből a csontokba irányítsa a kalciumot. Itt is a magnézium hiány a kalcium áramlási folyamat tökéletlen működését eredményezi ami csontritkulást okoz.

SZERETNÉ TUDNI, HOGY MILYEN TÉNYEZŐK CSÖKKENTIK A MAGNÉZIUM SZINTÜNKET?
A magnézium-bevitelről illetve az azt csökkentő tényezőkről tájékozódhatunk olyan módon, ha felteszünk magunknak néhány kérdést az életmódunkkal kapcsolatban.

Ha a következő kérdések közül bármelyikre igennel válaszol, akkor megvan annak a kockázata, hogy az életmódunkkal csökkentjük a magnézium szintünket.

1. RENDSZERESEN FOGYASZT SZÉNSAVAS ITALOKAT?
A legtöbb sötét színű üdítőital foszfátokat tartalmaz. Ezek az anyagok az emésztőcsatornában hozzákötődnek a magnéziumhoz, ezáltal a szervezet nem tudja felvenni azt. Tehát ha valaki üdítőitalt iszik az étkezéseknél, akkor hiába táplálkozik kiegyensúlyozottan, kimossa a bejutott magnéziumot a szervezetéből.

2. RENDSZERESEN FOGYASZT ÉDES TÉSZTÁKAT, SÜTEMÉNYEKET, ÉDESSÉGET, CUKORKÁT VAGY MÁS ÉDES ÉTELEKET?
A finomított cukor magnéziumtartalma 0, sőt, fokozza a magnézium kiválasztását a vesén keresztül. A finomított cukor cukornádból való előállítása során eltávolítják a melaszt, így a cukorban egyáltalán nem marad magnézium.

3. NAGYON STRESSZES AZ ÉLETE, ESETLEG MOSTANÁBAN ESETT ÁT KOMOLY ORVOSI BEAVATKOZÁSON, PL. MŰTÉTEN?
A stressz okozhat magnéziumhiányt, a magnéziumhiány viszont általában erősíti a stresszreakciót, így rosszabbá téve a helyzetet.

4. ISZIK NAPONTA KÁVÉT, TEÁT VAGY EGYÉB KOFFEINTARTALMÚ ITALT?
A testünk magnéziumszintjét nagyrészt a vese szabályozza, amely kiszűri és kiválasztja a felesleges magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat. A koffein viszont serkenti a vese magnézium-kiválasztását, attól függetlenül, hogy a szervezetben mennyi van belőle.

5. SZED-E VÍZHAJTÓT, SZÍVGYÓGYSZERT, ASZTMA ELLENI SZERT, FOGAMZÁSGÁTLÓT
VAGY ÖSZTROGÉNPÓTLÓT?
Bizonyos gyógyszerekről kimutatták, hogy csökkentik a szervezet magnézium-szintjét azáltal, hogy megnövelik a vesén át kiválasztódó magnézium mennyiségét.

6. ÁLTALÁBAN HETENTE TÖBB MINT 7 POHÁR SZESZESITALT ISZIK?
Az alkohol hasonlóan hat a magnéziumszintre, mint a vízhajtók: serkenti a magnézium kiválasztódását a vesén át, ezáltal csökkentve a sejtek számára elérhető magnézium mennyiségét. Egy kutatás során az alkoholisták 30 %-ánál magnéziumhiányt állapítottak meg.

7. SZED-E OLYAN KALCIUMKÉSZÍTMÉNYT, AMELY NEM TARTALMAZ MAGNÉZIUMOT, VAGY 1:1-NÉL KISEBB ARÁNYBAN TARTALMAZ MAGNÉZIUMOT?
Kimutatták, hogy alacsony magnéziumbevitel esetén a kalciumpótlás csökkentheti a magnézium felszívódását és visszatartását. Viszont, bár a kalciumpótlásnak negatív hatásai lehetnek a magnéziumszintre, a magnéziumpótlás javítja a szervezet kalcium-felhasználását.

8. IGENNEL VÁLASZOLT-E BÁRMELYIK FENTI KÉRDÉSRE, ÉS LEGALÁBB 55 ÉVES?
Az idősebb felnőttek különösen érzékenyek az alacsony magnéziumszintre. Kimutatták, hogy az öregedés, a stressz és a betegségek egyaránt a magnéziumigény megnövekedéséhez vezetnek, viszont a legtöbb idősebb felnőtt kevesebb magnéziumot vesz magához a táplálékkal, mint
fiatalabb korában.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen szervezet megfelelő működéséhez. Ennek ellenére sokan mégsem jutnak elegendő magnéziumhoz.

Ha a vér magnéziumszintje csökkenni kezd, fél lábbal már a sírban vagy" - mondja professzor Rune Eliasson.

A MAGNÉZIUMHIÁNY JELEI
Az egyoldalú étkezés megemeli a magnéziumhiány kockázatát.

A magnéziumhiány első tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, izomgörcsök, migrén és fáradtság.
A krónikus magnéziumhiány zsibbadást, személyiségváltozást, szorongást és rendellenes szívritmust okozhat.

7 MAGNÉZIUMBAN GAZDAG ÉLELMISZER:
Kelkáposzta
Bok choy
Búzacsíra
Kelbimbó
Brokkoli
Római saláta
Spenót
SZINTÉN JÓ MAGNÉZIUM FORRÁSOK:
Avokádó
Nyers kakaóbab / cukrozatlan kakaópor
Tök
Gyümölcsök és bogyók
Halolaj
Fűszernövények és fűszerek (kömény, petrezselyem, mustármag, édeskömény)
Magok és diófélék (tökmag, napraforgómag, kesudió)


MENNYI MAGNÉZIUMRA VAN SZÜKSÉG?
Az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Intézete listába szedte, hogy mennyi magnézium szükséges naponta, életkortól függően.
Az ajánlott napi bevitel körülbelül 310 milligramm nőknek és 400 milligramm férfiaknak.
Robert Tigerstedt professzor szerint a magnézium napi bevitele körülbelül 1250 mg volt a 20. század elején. Napjainkban mindössze 250 mg naponta, ami az ajánlott adag alatt van, tehát sok ember magnéziumhiányban szenved.
Ennek egyik oka a monokultúrás élelmiszertermelés. Például a fehér kenyérben és rizsben lévő magnézium 75%-a eltűnt az évek során.
A magnézium-tartalmú étrend kiegészítők széles választéka elérhető a gyógyszertárakban, drogériákban és bioboltokban.
Különböző típusok vannak: magnézium-klorid (ízre keserű, de a leginkább ajánlott), magnézium-citrát (jó választás, ha például gyomorégéstől szenved), magnézium-szulfát (tökéletes egy pihentető forró fürdőbe tenni belőle).

HOGYAN TÁMOGATJA A MAGNÉZIUM A SZERVEZETET?
Az ásványi anyag több mint 300 enzimrendszer működésében vesz részt, támogatja az izom- és idegsejtek működését és szerepet játszik a kalcium anyagcseréjében.

A magnézium pozitív hatással van számos betegségre is, például pitvari fibrillációra, magas vérnyomásra, szívinfarktusra, menstruációs problémákra, asztmára, cukorbetegségre, csontritkulásra, láb görcsre, memóriára és vesefunkcióra.


forrás: hírvarázs
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Széles levelű útifű hihetetlen gyógyerővel rendelkezik!
  2018-03-23 12:15:32, péntek
 
 




MINDENKI IRTJA ÉS GYOMNAK NÉZI, PEDIG EZ A VILÁG LEGERŐSEBB GYÓGYNÖVÉNYE!

Minden kertben ott van ez a gyomnövény, ám csak kevesen tudják, milyen hihetetlen gyógyerővel rendelkezik!

A képen egy nagyon elterjedt, szinte bárhol megtalálható növényt, a széles levelű útifüvet látjuk. Minden kertben ott van, ám azt kevesen tudják, hogy milyen hihetetlen gyógyerővel rendelkezik!! Rokona, a lándzsás útifű elterjedt nyákoldó, köhögés elleni szer, aminek a tinktúra méregdrágán kapható a patikákban.

Te tudtad, hogy a széles levelű útifű legalább olyan hatásos, mint lándzsás rokona?! Egyszerűen tépd le, és a friss levélből készíts gyógyteát, leforrázással.

Sokféleképpen felhasználható:

1. Teája a legjobb emésztést segítő szer. Rendszeresen fogyasztva visszaállítja a bélflórát, amelyet a sok antibiotikum (amit gyerekkorodban felírtak a különböző betegségekre) tönkretett. Védi a bélfalak baktériumflóráját, valamint a nyálkahártya egészségét (amely sokaknál gyulladt lehet a nem megfelelő táplálkozástól).

2. Megzúzott friss levele nagyon jó sebgyógyító! Összehúzza és fertőtleníti a sebeket, zúzódásokat, csak rá kell helyezni borogatásként a felsértett területre. Nyílt, vérző sebre ne tegyük, azt orvosnak kell ellátnia.

3. Segít gyorsabban kigyógyulni a téli náthából, a krónikus köhögésből, enyhíti az influenza és más fertőzéses megbetegedések elhúzódó tüneteit.

4. Csodálatos vértisztító és gyulladásgátló hatásánál fogva rendszeresen, hetekig, kúrában fogyasztva belülről megtisztítja a bőrt, és nagyban csökkenti az ízületi gyulladásos, reumás betegségeket (akárcsak a csalántea).

Ne dobd ki, fogyaszd!

Ha érdekesnek találtad, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Figyelem: a fentiek nem minősülnek orvosi tanácsnak, betegség esetén fordulj orvoshoz!


forrás: tudnodkell. kép: wikipedia
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Ételek 40 kalória alatt- Brokkoli
  2018-03-14 19:50:43, szerda
 
  Brokkoli (30 kalória bögrénként)

Ha nem tocsogó zsírban, panírban van kisütve, a brokkoli remek étel a fogyni vágyóknak.
Nem csak kalóriaszegény, hanem igazi szuper kaja, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal
és rengeteg rosttal. Ráadásul olyan összetevőket tartalmaz, amely megelőzheti a rák
(főleg a mellrák) kialakulását. Fogyaszd párolva, vagy némi fetasajttal és tojással.
Köretnek is kiváló egy-egy szelet grillezett csirkemell mellé.









 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Diétás heti étrend
  2018-02-21 11:51:34, szerda
 
 


Link

A heti mintaétrend receptjei

Zöldborsó leves (1 adag)

Hozzávalók:
10 dkg zöldborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
1 evőkanál olaj
Petrezselyem,
1/2 db erőleves kocka

Elkészítés:
A zöldborsót és a többi zöldséget kevés erőleves kockás vízben feltesszük főni, mikor félig puha, felöntjük annyi vízzel, hogy a folyadék mennyisége kb. 3-3,5 dl legyen. Így fűzzük készre. Tűzről levéve frissen vágott petrezselyemlevelet szórunk rá.

Főtt pulykamell zöldbabfőzelékkel (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
1/2 db erőleves kocka

Elkészítés:
A pulykamellet tetszés szerint daraboljuk, majd erőlevesben puhára főzzük.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
200 g zöldbab
1 tk. Étolaj
10 g graham liszt
30g tejföl (zsírszegény)
1-2 dkg vöröshagyma
Ízlés szerint fokhagyma, ecet, lecsó, fűszerpaprika, édesítőszer, petrezselyem, só

Elkészítés:
A zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk és enyhén sós melegvízben feltesszük főzni. Beletesszük a félbevágott vöröshagymát, a péppé zúzott fokhagymát, lecsót.

Zsemle színű rántást készítünk melyet finomra vágott petrezselyemmel és fűszerpaprikával ízesítünk. Ha a bab megfőtt eltávolítjuk a vöröshagymát és a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel és édesítőszerrel kialakítjuk a főzelék karakterét, végül hozzáadjuk a tejfölt is, és még egyszer kiforraljuk.

Székely káposzta (1 adag)

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
2 ek. olaj
20 dkg csirkemell
5 dkg vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés:
A savanyú káposztát lemossuk és 1 ek. Olajon ill. kevés vízen feltesszük párolódni, fedő alatt lefedve.
Ez alatt a hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre dinszteljük, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikával ízesítjük. A ragura vágott csirkehúst erre a hagymára tesszük, majd előpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
Ha a két összetevő megpuhult, összeöntjük őket, és kicsit még együtt pároljuk, majd tálaljuk.

Sült csirke párolt káposztával, burgonyával (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg csirkemell
1 ek olaj, só, bors,
zöld fűszer
5 dkg burgonya
20 dkg párolt káposzta
Só, bors, ecet, édesítőszer

Elkészítés:
A csirkemellet szeletre vagy ragura vágjuk, megízesítjük és az olajon kissé megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve lefedve készre pároljuk.
A burgonyát héjában sütjük meg a sütőben.
A káposztát vízen, fedő alatt gözölve puhítjuk meg az ízesítőanyagokkal.

Rizses lecsó virslivel

Hozzávalók:
15 dkg paprika
5 dkg paradicsom
5 dkg v.hagyma
1 ek. Olaj, só
5 dkg bécsi virsli
5 dkg barna rizs (szárazon lemérve)

Elkészítés:
A felaprított hagymát olajon megpároljuk és erre dobjuk a paprikát, sózzuk. Ha ez kissé összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot is, idő közben sóval ízesítve. Mikor már majdnem kész, beletesszük a karikázott virslit is, és készre főzzük.
A rizst sós vízben feltesszük főni (vigyázat, jóval több főzési időt igényel mint a fehér rizs), ha megpuhult leszűrjük.

Fűszerekkel párolt busa, rizibizivel

Hozzávalók:
20 dkg busa filé
1 ek. Olaj, rozmaring, majoranna, bors

Elkészítés:
A halfilét sózzuk és fűszerezzük, majd egy fedhető edényzetbe tesszük az előre felforrósított olajra. Kevés vizet öntünk alá és lefedve készre pároljuk.

Rizibizi

Hozzávalók:
3 dkg barna rizs sós vízben megfőzve
10 dkg zöldborsó (gőzben párolva) - előtte kicsit megsózva

Elkészítés:
A két megpuhult hozzávalót egybe forgatjuk, így tálaljuk.

Körözött

Hozzávalók:
10 dkg félzsíros túró
0,5 dl nat. joghurt,
ízlés szerint: fűszerpaprika, mustár, kömény, só

Elkészítés:
A hozzávalókat egybedolgozzuk és az egészet 30 percre a hűtőbe tesszük.

Sertés egybensült, parajfőzelékkel (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg sovány sertéscomb
1 ek. olaj
Kömény, fokhagyma, só
Kukta fazék

Elkészítés:
A sertéshús darabot fokhagymával tűzdeljük és a forró olajon megpattogtatott köménymagra dobjuk, így képezünk ,,kérget" neki a pirítással. Ezt sózzuk és kevés vízzel felöntve lezárt kuktában készre pároljuk.

Spenót főzelék

Hozzávalók:
200 g paraj v. 100 g spenót püré
1 tk étolaj
10 g graham liszt
1 dl tej
Fokhagyma, só, bors

Elkészítés:
A spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük és leszűrés után pépesítjük vagy a kész fagyasztott pürét használjuk. Világos rántást készítünk, ehhez adjuk a parajpépet és a zúzott fokhagymát, majd tejjel felengedjük, és jól összeforraljuk.

Csirkemell fasírt (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg darált csirkemell
1/2 db tojás
1/2 db zsemle
Só, majoranna, reszelt hagyma, bors, fokhagyma, fűszerpaprika
1 ek olaj

Elkészítés:
A hozzávalókat mind egybegyúrjuk, lapos fasírtokat készítünk és olajjal kikent lábasban kisütjük őket (pici vizet adhatunk alá).

Mintaétrend és receptek:
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus

forrás: diabetforum
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
6 élelmiszer, amelyek enyhítik a torokfájást
  2018-02-09 09:06:40, péntek
 
  6 élelmiszer, amelyek enyhítik a torokfájást
Itt a hideg és az influenza időszaka. Ha nem sikerül kivédeni, legalább enyhítsük a tüneteket!

1.édesgyökér: Vízbe áztatva segít megerősíteni az immunrendszerünket. Egy 2015-ös, egereken végzett tanulmány megállapította, 6 nap édesgyökeres víz fogyasztása megnövel a T-sejtek (az immunrendszerhez fontos sejtek) termelését.

2.zsálya: Áztassunk néhány levél szárított zsályát egy bögre meleg vízbe, vagy szórjuk egy tál húslevesbe. A zsályát évek óta használják gyulladáscsökkentő hatása miatt - sőt, mindenféle fizikai fájdalmat képes enyhíteni.

3.fagylalt: Nem véletlenül engedte anyukánk, hogy ezt egyik, miután kivették a mandulánkat. A hideg élelmiszerek köztudottan csökkentik a fájdalmat, plusz még finomak is.

4.tea: A klasszikus megoldás náthára, torokfájásra. A legjobb választás valamilyen gyógytea, gyömbérrel, kamillával, esetleg zöldtea (mely még extra energiát is ad). Csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációs képességet, és harcol a gyulladás ellen.

5.méz: Ez az édes segítség antimikrobás és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt lehet elsődleges választás megbetegedés idején.

6.gyömbér: Igaz, a zöldségesnél kinézetre nem ez a leghívogatóbb termék, de annál több előnyt nyerünk belőle, ha elfogyasztjuk. Csillapítja az irritációt, és csökkenti a gyulladást.

forrás: Delish
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2185 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 406
  • e Hét: 4733
  • e Hónap: 14693
  • e Év: 1109396
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.