Regisztráció  Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Finom
  2010-09-06 19:02:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Fornetti
  2010-09-06 19:01:36, hétfő
 
 










 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Tanácsok
  2010-07-04 06:38:06, vasárnap
 
  Nyáron nagyon egyszerű az egészséges életmód megvalósítása.

Együnk minden nap legalább 5 friss zöldséget és gyümölcsöt.
Igyunk meg naponta legalább 2 L folyadékot!


Gyermekláncfű tea - tisztítja és frissíti a májat.
Csalán tea - tisztítja a vért, csökkenti a vércukrot, segíti az emésztést.
Édeskömény tea - tisztítja és frissíti a májat.






Nyáron a legkönnyebb a méregtelenítés -- egy hetes tisztítókúra csodákat tehet, kívül-belül a szervezetünkben.
Egy egészséges étrend betartásával könnyen megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól is, míg diétás ételekkel rengeteg betegséget megelőzhetünk, sőt meg is gyógyíthatunk!

Víz

Az átlag emberi test 55-75%-a, az agy 95%-a víz, így egyértelműen létfontosságú a sok folyadék fogyasztása.

Étel nélkül 2 hónapig is elélhetünk, víz nélkül csupán néhány napig!

A folyadékok közül a víz állítólag a legjobb méregtelenítő. A sok vízfogyasztás stimulálja a vesét, segíti az emésztést, ápolja a bőrt és az izomzatot, megkönnyíti a bélrendszer működését, szabályozza a testhőmérsékletet és metabolizmust - ráadásul még fogyasztó hatással is rendelkezik! Naponta kb. 3 L vizet veszítünk izzadás, vizelet és lélegzésen keresztül - ezt mindenképpen pótolnunk kell. Azonban a vélemények eltérnek abban, hogy pontosan mennyi vizet fogyasszunk naponta - eddig az volt a szaktanács, hogy naponta 1.5-2 L víz szükséges egyéb ételek és italok mellet. Legújabban azt tanácsolják, hogy teák, levesek és egyéb folyadékok is belekalkulálhatók a 2 L-be - sőt, még a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is beszámítható, hiszen azok többnyire vízből állnak. Nos, ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik tanácsot kövessük - íme egy józan álláspont: akkor fogyasztunk elég folyadékot, ha a vizeletünk színtelen és szagtalan (kivéve a reggeli, első vizelet!) A napi víz fogyasztásunkat ennek megfelelően alakítsuk!


Minden méregtelenítő program alapvető feltétele a gyümölcs és zöldséglevek napi fogyasztása. Fontos az, hogy ezeket a leveket frissen préselve fogyasszuk, éhgyomorra és félórával étkezés előtt. Íme néhány tipp és alapszabály a méregtelenítő levekhez:

A frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek készítéséhez szükséges egy gyümölcscentrifuga vagy présgép - az a típus jó, amely rostmentessé préseli a nyersanyagokat. Egy turmixgéppel csupán rostos lét tudunk készíteni - más néven smoothie - ez is egy egészséges ital, amit érdemes az általános napi diétánkba bevezetni, de méregtelenítésre nem igazán alkalmas (a cukrozott, banános és joghurtos változata abszolút nem).
A frissen préselt leveket mindig egyből igyuk meg, ugyanis a vitaminok nagy része oxigén hatására el kezd bomlani 5 percen belül!
A frissen préselt leveket (különösen a gyümölcsleveket) nem szabad ételekkel együtt fogyasztani, mert a gyomorban erjedést okoznak, amely lelassítja az emésztést, és sokaknál gázosodást okozhat.
Lehetőleg üres gyomorra igyuk a préselt leveket - így sokkal hatásosabbak. Méregtelenítés alatt reggel igyunk meg 2-3 dl frissen préselt gyümölcslét, míg este, vacsora előtt 2-3 dl zöldséglét.
Lehetőleg bio alapanyagokat préseljünk ki - vagy pedig alaposan mossuk át és hámozzuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

Méregtelenítő levesek

Azok a krémlevesek, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, továbbá rántás és habarás nélkül készülnek, méregtelenítésre is alkalmasak - azok, amelyek csakis nyers ételekből állnak, még böjt napokon is fogyaszthatók. Fontos az, hogy a leves ne legyen darabos és túl sűrű sem - azaz alaposan dolgozzuk el egy robotgéppel a kész levest!








Tanácsok:

Tegyünk mindig elérhető távolságba, szemünk elé egy üveg vizet, így óhatatlanul inni fogunk belőle.

Kávé fogyasztása megengedett, csak a menyiségre kell ügyelni. Ha még nem tettük meg, lehetőleg térjünk át a cukor nélküli kávéfogyasztásra.

A napi kávéfogyasztást mérsékelhetjük, ha kávé helyett zöld teát iszunk. Utóbbi is tartalmaz koffeint, és egészségesebb alternatíva a kávéval szemben.

Sport, fizikai igénybevétel után igyunk ásványvízzel hígított gyümölcslevet, amely az izzadás által távozott ásványi anyagokat pótolja.

Gyógyteák fogyasztása nagyon javasolt, fajtától függően kiváló élettani hatásúak. Kevés citromlével és jégkockával ideális szomjoltók is.

Turmixoljunk össze gyümölcsöt vízzel, minden egyéb hozzávaló nélkül. Egy valódi vitaminbomba!

Ha úton vagyunk, mindig legyen a táskánkban is egy kis üveg ásványvíz.

Egy pohár sör vagy bor az étkezések kiváló kísérője. De csak mértékkel! Nők számára max. 2 kis pohár bor, férfiak számára max. 3 pohár, fogyasztása javasolt naponta. A sörimádók próbáljanak meg áttérni az alkoholmentes sörre. Sportolás közben ne igyunk alkoholt, mert még több víz távozik a szervezetünkből.

Rendszeresen méregtelenítsünk -- igyunk frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket!


Tegyünk különbséget a gyümölcsitalok között, hiszen nem mindegy, hogy gyümölcslevet, friss juice-t, vagy nektárt fogyasztunk. Olvassuk el a dobozokon lévő leírást (cukortartalom, gyümölcstartalom).

A ma divatos energiaitalokkal is érdemes óvatosnak lenni, hiszen koffeint és cukrot is tartalmaznak.

Ügyeljünk arra, hogy gyerekeink is elegendő folyadékot igyanak, főként nagy melegben. Ma már számukra készült, könnyen kézben tartható, sportos ásványvizes kis üvegek kaphatók, amelyből ők is szívesebben isszák meg a vizet.



 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Húsok,halak
  2010-07-04 06:14:54, vasárnap
 
  Nyáron inkább a soványabb húsokkal dolgozunk, olyanokkal, amiket gyorsan meg tudunk sütni a grillsütőn. Ilyenek pl. a csirkemell, darált húsból készült gombócok, roládok.



A tenger gyümölcseit nagyon gyorsan el lehet készíteni - se pácolni, se sütni-főzni nem kell sokáig. Felhasználhatjuk salátákhoz, rizses ételekhez, tésztákhoz.
Halak sütése is nagyon gyors és egyszerű, akár nyársakat is készíthetünk belőlük. A halak különösen egészségesek, így ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.
Kerüljük a zsíros, nagy darab húsokat - a csirke, pulyka, bárány borda, steak ideális gyors sütésre és kebab készítésre is. Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni.
Darált húsból nagyon sok finom rolád, fasírt, húsgombóc készíthető.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Nyári ételeink
  2010-07-04 06:06:24, vasárnap
 
  Nyári gyümölcsök

Míg a tavasz a zöldségek évszaka, a nyár a gyümölcsök szezonja. Bár jelentős a mediterrán és trópusi gyümölcsök választéka is, hazánk rengeteg gyümölcsöt biztosít nyárra, így elsősorban ezeket vásároljuk!
Földieper, cseresznye, meggy, málna, ribizli, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, görögdinnye, alma, egres, áfonya, szeder, szilva...




A gyümölcsök leghatásosabbak nyersen, reggel vagy éhgyomorra fogyasztva. Nagyon gyorsan készíthetünk fenséges nyári gyümölcssalátát!

A gyümölcsök ideálisak léböjtre vagy frissítő rostos levek, milkshake, smoothie készítésre is.

Gyümölcsök szükségesek a legtöbb nyári koktél készítéséhez is.

Grillezés vagy egyéb vendégváró alkalmakat remekül zár egy gyümölcsös édesség - legyen az egy gyümölcskehely, trifle, egyszerű desszerthab, krém, sült krém!

A nyár fő édessége a fagyi - akár tejszínes fagylalt, sorbet, parfé, granita, semifreddo vagy a diétásabb fagyasztott joghurt - mindenkinek van valami gyümölcsös kedvence!

Sok gyümölcsöt le lehet fagyasztani, főleg a bogyósokat - ha van elég hely a fagyasztóban, érdemes néhány kiló gyümölcsöt télre eltenni. Ha nincs erre lehetőség, befőzéssel nagyon finom lekvárokat vagy érdekes fűszeres lekvárokat (chutney) készíthetünk.



Gyümölcsökből sok-sok finom süteményt is készíthetünk - tortákat, egyszerű muffinokat, piskótatekercseket, desszerteket stb.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Limonádé
  2010-07-04 05:56:51, vasárnap
 
 





Miért olyan fontos a folyadék?

Azért, mert az emberi szervezet 50 százalékát víz alkotja, ez az arány az izmok esetében akár 75 százalék is lehet. Mivel naponta 3 liter vizet választunk ki (kb. 2 litert a veséken keresztül, 1 litert a bőrön át és a légzés útján), ezt a mennyiséget pótolnunk is kell, különben a szervezet egyensúlyi állapota megbomlik. Ennyit azonban igen kevesen isznak. A fiatalabbaknál jobb a helyzet, mert ha a vérükben kevés a folyadék, speciális idegsejtek azonnal jelzik az agynak, hogy inni kell valamit.



- A gyümölcsleveket naponta váltogassuk. A trópusi gyümölcsök leve (mangó, maracuja, papaya) vízzel hígítva vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

- Ne igyunk limonádét és "Kólát". Sok káros foszfátot tartalmaznak, ami előmozdítja a csontok leépülését.

- Részesítsük előnyben az alkoholmentes söröket. Ezek éppen annyi vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak mint a normális sör.

- Kávé fogyasztása után mindig igyunk egy pohár vizet. A kávé ugyanis folyadékot von el a szervezetből, amit így azonnal pótolunk.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Sajtfasirt
  2008-11-20 10:53:34, csütörtök
 
 

Hozzávalók:
30 dkg reszelt sajt (jó ha többféle), 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika, csipetnyi reszelt szerecsendió.
A panírozáshoz: zsemlemorzsa.
A kisütéshez: étolaj.


Elkészítés:
A hozzávalókat jól egybedolgozzuk, és az így kapott masszából kétujjnyi vastag, 8-10 centi hosszú hengereket formálunk. A hengereket zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Hidegtálak
  2008-11-20 10:47:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Babgulyás
  2008-11-20 10:43:48, csütörtök
 
 






Hozzávalók:
kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsír vagy olaj,p.paprika,ízlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.

Elkészítés:
A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.Ízesítem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vízzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készítek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vízben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vízben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vízbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.
Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
Ez is kedvencem
  2008-11-20 10:39:21, csütörtök
 
  Vadas knédlivel

Hozzávalók a vadashoz:
80 dkg bélszín vagy felsál
5 dkg szalonna
5 dkg zsír
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 dkg cukor

mustár

Páclé:
20 dkg sárgarépa
petrezselyemgyökér vegyesen
egy fej vöröshagyma
ecet
babérlevél

2 szem borókabogyó
néhány szem bors


Vadas elkészítése:
1.) A húst megtisztítjuk, és a páclével leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Végül ráöntünk 1-2 evőkanál ecetet, és ezt a levet - nyáron hidegen, télen melegen - a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk.
2.) Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük zsiradékkal, és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket is kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
3.) A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk 2 evőkanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy deka cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásba öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt.
4.) A húst 1 cm széles szeletekre vágva hosszában egy tálra fektetjük, és a mártást ráöntjük. Knédlivel tálaljuk.

Gézen gőzölt gombóc (knédli)

Hozzávalók (4-6 személyre):
60 dkg liszt
2,5 dl tej
2 tojássárga
2 dkg vaj
3 dkg élesztő
1-3 dkg porcukor


Az élesztőt 1/2 dl tejjel és 1 dkg porcukorral futtasd fel, majd a maradék tej, a liszt, a tojássárgák, a vaj (és az esetleges maradék cukor), illetve - szükség szerinti mennyiségű - víz hozzáadásával gyúrj tésztát. Keleszd meg, majd nyújtsd 1-2 cm vékonyra. A tésztát úgy vágd fel, hogy a darabokból kb.4 cm átmérőjű gombócokat formálhass. Végül azokat lobogó víz felett főzd 10 percig. Ehhez egy magasabb edényt tölts meg egyharmadáig vízzel, majd fedd le egy dupla gézréteggel. (Ezt jó szorosan kösd is körül az edény külsején egy spárgával. A géznek annyira kell lazának maradnia, hogy amikor ráhelyezted a gombócokat kényelmesen le tudd fedni a lábast.) Amikor a víz felforrt, a gombócokat helyezd szellősen a gézre (vigyázz, fövés közben kb. a másfélszeresükre híznak), s takard le az edényt. Félidőben, azaz 5 perc múlva fordítsd meg a knédliket, hogy egyenletesen főjenek.
 
 
0 komment , kategória:  Finom dolgok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9
  • e Hét: 434
  • e Hónap: 3016
  • e Év: 20193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.