Belépés
margareta99.blog.xfree.hu
"Ha valaki el akarja mesélni a történetemet, arra fogom kérni, hogy kezdje úgy, ahogyan a tündérmeséket szokás kezdeni: Volt egyszer..." Paulo Coe... Mezei Virag
2009.04.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Remeny idezetek
  2011-09-17 07:51:30, szombat
 
  Adj egy esélyt az új napnak. Hagyd, hogy megmutassa neked a célodat, a feladatodat. Tudod, a reggelek éppen erre jók. Értelmet adnak az életnek a sötétség után.

Dean Ray Koontz

Az ember véges számú esélyt kap arra, hogy újrakezdhessen valamit ebben az életben, véges számú esélyt, hogy ha a múltján nem is, de a jövőjén változtasson.

Sarah Dessen

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Az élet értelme
  2010-06-21 18:13:01, hétfő
 
  Rajnai Lencsés Zsolt: Mi az élet értelme?

Én is erre keresem most a választ.

A kérdés azonnal két területre osztható: egyetemes és személyes részre.
- egyetemesre: mely az egész emberiség sorsát érintő választ keresi
- személyesre: amely az adott ember, életének, sorsának, lehetőségeinek keverékéből tevődik össze.

A személyes részre (most) nem keresem a választ, hiszen arra a kérdésre, hogy "mi az értelme a személyes életemnek", más szóval "mit kezdjek a saját életemmel", mindenkinek magának kell feleletet találnia. A továbbiakban ezért csak az egyetemes résszel foglalkozom.


I. A TÉVUTAK

A kérdésre vannak úgynevezett "gyors válaszok", melyek rendszerint tévutak.
Ezek azok a feleletek, amiket válaszul gyorsan rávág a hétköznapi ember, vagy ki sem mondja, csak benne él a közfelfogás által kínált modell valamelyikében, hallgatólagosan elfogadva azt.

Ezek a "gyors válaszok" három osztályba csoportosíthatók, s mellékutakból állnak.

Nézzük őket vázlatszerűn:

1., primitív tévút
a. az élvezetek kiélése

2., silány tévút
a., siker
b., vagyon
c., hírnév
d., hatalom

3., nemes tévút
a., az élet
b., a tudás

Most nézzük egyenként részletesen:

1., A primitív tévút

Ez az út a legegyszerűbb, és a legközönségesebb: az élvezetek hajszolásából áll.

Lényege valahogy így hangzik: Habzsoljuk az élet örömeit, nagyokat együnk, igyunk, hajszoljuk a szórakozást, járjunk hétvégeken buliba, kóstoljunk bele alkoholba, (esetleg kábítószerbe), legyünk kívánatosak (barnák, izmosak, csinosak, gyönyörűek) sikeresek. Hajszoljuk a testi örömöket, szeretkezzünk sokat (lehetőleg váltogassuk partnereinket mondván, "épp keresem az igazit").

Ezen az úton egyetlen cél van, hogy követői az élet nagy játszóterén, minél jobban elszórakozzanak, mielőtt eljön értük a halál.

A "mi az élet értelme" kérdésre a primitív út ekképp felelt.

Ez út követői - kimondva, kimondatlanul - nagyon sokan vannak a világon.

S hogy ez az út miért tévút? Nos azért, mert egyáltalán nem nevezhető emberhez méltónak. Az embert a gondolkodás különbözteti meg az állattól, és ez az út éppen azt amitől emberek vagyunk (a gondolkodást) kapcsolja ki.
Itt nem kell se gondolkodni, se jóérzésű embernek lenni, elég az állatok szintjén (az ösztönök szintjén) élni, akár azok: jókat esznek, isznak, nemzenek, ellenek

Dosztojevszkij így ír erről az állapotról:

"Nézzék meg, kik boldogok ezen a világon"? Pontosan azok, akik olyanok, mint az oktalan állatok, és vackor értelmükkel inkább közéjük valók. Ezek szíves örömest vállalják az életet, de pontosan olyan feltételek mellett, ahogyan az állatok élnek: esznek-isznak, fészket eszkábálnak, és utódokat nevelnek. (...) A falni, hálni, emészteni és ülni a puhán ideálja, még meglehetősen sokáig fogja vonzani az embert, de nem a magasabb rendű embert..."

Ez az út tehát túl alacsonyrendű, keressünk valami jobbat.

 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Mi is a szerelem?
  2010-05-20 21:45:05, csütörtök
 
  Adható, vehető vagy megtanulható? Kiharcolható vagy kizsarolható? Elérhető mint egy tárgy? Testi kielégülés, egy fizikai szükség mechanisztikus úton való beteljesítése? A lélek narkózisa, ami esetleg pótszerekkel vagy pótcselekedetekkel behelyettesíthető? Nem! Egészen bizonyosan nem! A szerelem más! A szerelem nem tulajdonlás, hanem kegyelmi érzés, amit nem a test, hanem a lélek rezdül, vágyakozás és beteljesülés, öröm és bánat, bizakodás és bizonytalanság, út és a láb ami lép az úton, testi közelség, ami hátrahagyja a testet, szelídség és vadság, révület és eszmélés, odaadás és odaadottság. Két tudat egy célért, egy egységért, egy mozdulatért, egy simogatásért, egy összefonódásért, egy bizonytalan és mégis nagyon biztos érzésért. Vágy, ami mindent beteljesít, szelíd révület, amit vissza és visszakívánsz, vad őrület, ami sohasem pusztít, teljesség a kétség egységéből. Egymásnak átnyújtott élet az életerő misztériumából, ami nélkül félsz és fázik a lelked, mert FÉL vagy, a magány várbörtönébe zárkózott magányos fenség, amit félsz feladni az ismeretlenség kavargó szédületéért, de didergő lelked egyre inkább rezgő késztetése hajt a mindenféle képzelgéssel felruházott bódulat felé, mert az ismeretlen ismert is, a másik feled neked mozdulja termékenységtáncát, és tekintetében az Univerzum mélysége és magassága késztet az egyre. Előre féled a megtalált egység újra és újra reád szakadó kétségét, ameddig a háromság bizonyossága semmivé nem oszlatja meg-megújuló kétségeidet. Ekkor már tudod, hogy megtaláltad.

Forrás:http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=karmasenpenlamo&id=111437962 1


 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Akivel szebbek lesznek
  2010-05-20 21:33:03, csütörtök
 
  Akivel szebbek lesznek az álmos reggelek. És még szebbek az éjszakák.♥


Néha az ember azt hiszi, hogy jön majd valaki, aki magával hoz egy másik világot.
Aztán rájössz hogy ő is ezen a Földön él. Pedig pont ez a lényeg.
Hogy jöjjön valaki, aki ezen a Földön él. És hozzon el egy világot. De ne egy másikat, hanem ezt. A miénket. Csak kicsit másképp.
Jöjjön valaki, akivel máshogy látod a világot. Akivel máshogy éled meg a mindennapokat.
Akivel szebbek lesznek az álmos reggelek. És még szebbek az éjszakák. Akivel a percek óráknak tűnnek, az órák pedig perceknek.
Aki ott tud hagyni a szívedben valamit, ami akkor is segít szebbé alakítani a valóságot,
ha ő nincs melletted.

 
 
2 komment , kategória:  Gondolatok  
.. a többi csak homok...
  2010-05-20 21:25:46, csütörtök
 
  Egy filozófiai professzor, úgy kezdte az előadását, hogy fogott egy befőttes üveget és teletöltötte öt centis kövekkel. Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg?
-Igen, hangzott a felelet.
Ezután elővett egy doboz kavicsot, és beleszórta az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres teret, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután egy doboz homokot töltött az üvegbe. A homok minden kis rést kitöltött. Ez az önök élete-mondta a professzor.
A kövek a fontos dolgok: a család, a szerelem, partner, az egészség, a gyerek - ha minden mást elveszítenének, az életük akkor is teljes maradna.
A kavicsok azok a dolgok amelyek még számítanak: a munka, a lakás az autó.
A homok, az összes többi, az apróságok.
Ha a homokot töltik bele először, nem marad hely a kavicsoknak, és köveknek. Ugyanez történik az életben. Ha minden energiájukat az apróságokra fordítják, nem marad hely a fontos dolgoknak. Először a kövekre figyeljenek, azok amik igazán számítanak, a többi csak homok...
Forrás:http://maganyoslanyka.freeblog.hu/


 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Az idő és a tér
  2010-05-15 21:27:29, szombat
 
  "Az idő és a tér végtelenségében néhány percet élünk,
Hát ne rontsuk el azzal, hogy a jövőtől félünk!
ITT és MOST, élvezd a jelen pillanatot,
S válassz magadnak egy ragyogó csillagot!
S ha felnézel az égre, a csillagok ezrei között,
Keresd meg a tied, melytől szívedbe nyugalom költözött.
És a csillagod azt mondja: " Oly rövid a léted,
Keresd meg, találd meg, és használd ki, mi szépet nyújt az élet!"

 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Nincs szükségem Rá.
  2010-05-13 20:29:46, csütörtök
 
  Talán mindig is rossz helyen kerestem a megoldást. Azt hittem, hogy vmi nagyon bonyolult dolog a megoldás, vmi olyan, amire nehezen lehet rájönni, pedig sokkal egyszerűbb. Mindig azon gondolkoztam, hogy várni kell, és kell és kell... de e közben elfeledkeztem azokról a dolgokról, amik mindennap értek. Jöttek a próbák, nehézségek és én felálltam, s továbbmentem. Szemem előtt csak a türelem járt, és a jutalom, amit kapni fogok. Észre sem vettem, hogy időközben erős lettem. Megtanultam türelmesnek lenni, és megtanultam a legfontosabbat:
valójában nincs szükségem Rá.
Nem volt mellettem, és értek a próbák, nehézségek, de kitartottam. És Ő hol volt? sehol. Egyedül csináltam végig, nélküle. Igenis tudok nélküle élni. Lehet, hogy nem is rá volt szükségem, hanem arra, aki mellette lehettem, arra, hogy megmondja merre menjek, és mit csináljak. Nélküle tehetetlennek éreztem magam. Addig, amíg Isten nem szólt.
Kerestem és megtaláltam.
Megtaláltam benne, amit kerestem hosszú idő óta. Most már végre olyan lehetek, aki lenni akartam. Persze nehéz, de vállalom. hát...
feladtam Őt.
Ez nem azt jelenti, hogy minden érzésem megszűnt felé, nem. Azok nem változtak meg, de most már nem hozzá igazítom az életem. Azért, mert nincs mellettem még nem dől össze a világ. Minden megy tovább, csak másképp.

Forrás:http://ananaszhinta.spaces.live.com/blog/ 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
Mély. Elgondolkodtató.
  2010-05-13 20:21:09, csütörtök
 
  Azzal hitegetjük magunkat, hogy képesek vagyunk együtt élni a bűneinkkel, vagy hogy képesek vagyunk őnélküle élni. Igen, minden este elalvás előtt hazudunk saját magunknak, kétségbeesetten és elszántan reménykedve, hogy mire jő a reggel, minden valóra válik."

Mély. Elgondolkodtató. Megindító. Igaz.

Hazudni önmagadnak... becsapni a szívedet. Félve menekülve az érzéseid, a belső kis világod elől... Mosolyogsz. Nevetsz...de már nem úgy ahogyan régen. Nem tudsz felszabadultad nevetni, mert valami megkötöz. Rabja vagy a saját érzéseidnek. Nem tudsz menekülni... Szorítanak és egyre csak jobban szorítanak, minél jobban menekülnél, bújnál ki a kezük közül, annál szorosabban fognak és nem engednek. Kétségbeesel és menekülsz tovább... menekülsz és menekülsz. Menekülsz nehogy csak egy percre rá kelljen gondolnod. Mihelyst eszedbe jut egy emlék, azonnal el hessegeted onnan a gondolataidat. De valahogy mégsem megy... nem gondolsz rá de ott van. Ugyanúgy fáj és ugyan olyan üveges tekintettel meredsz magad elé, mint azelőtt. Borzalmas. Beletörődni nem tudsz, csak tűrsz. Tűröd és reménykedsz, hogy majd minden jobb lesz...egyszer. Így vagy úgy. Minden reggel amikor felkelsz, eltemeted a takaró alá az összes könnyedet, az összes fájdalmadat, mindent mindent ami csak szomorúságot okoz neked, és helyette betöltekezel reménnyel és hittel. Remény a jobb és szebb jövőről, és hit hogy mindez beteljesül. És estére újra kezdődik minden...
Este amikor a fények kigyúlnak, nyugovóra térnek az emberek, a kis virág is becsukja szirmait, a kutya is bemegy a házába, és a hold felvándorol az égboltra...megkezdődik a sötétség éjszakája. A sötét. Bele bújsz az ágyadba, betakarózol, és megijedve, összetörve bámulod a ridegséget sugárzó plafont. Nézel a sötétségbe, a semmibe. Ismét előtör az érzés: a hiány. A hiány, hogy nincs itt. Elkezd zakatolni az agyad és a szívedről is lehull a sok sebtapasz... újra felélénkülnek a sebek. Újra átéled a legboldogabb, s a legfájóbb pillanatokat. Homályosság válik minden... a biztos is bizonytalan, s már az állandó rejtőzködésbe is beleuntál... belefáradtál.
Ideges vagy. Nem múlik el. Zakatol a bensőd... te e közben nyugodt próbálsz maradni. A belsőd rohan, futna és futna és futna...de te csak sétálsz nyugodtan. Érzések tömkelegei keringenek benned... nem tudsz mit csinálni velük. Tűrsz és vársz. Összetörve. Megijedve. Összezavarodva. Reménnyel és hittel próbálsz élni, mindezt úgy, hogy senki ne vegye észre, hogy boldogtalan vagy. De miközben rejtőzködsz és menekülsz a világ elől, néhol lerántják a leplet rólad, és ahelyett, h segítséget elfogadnál, tagadsz és rohansz tovább. Egyszer valami megtöri ezt a körforgást. A kérdés már csak az, hogy mikor, hol... mennyi napot kell még várni arra, hogy láthassad az út végén? mikor jön már a fény az alagút végén?...

Forrás:http://ananaszhinta.spaces.live.com/blog/


 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3294 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 155
  • e Hónap: 557
  • e Év: 80441
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.