Regisztráció  Belépés
illike.blog.xfree.hu
Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkod... K. I.
1960.08.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Fehér méreg : a cukor
  2010-01-20 17:22:36, szerda
 
  Fehér méreg: a cukor

Csakhogy mindenki lássa, hogy hányféle cukor létezik manapság, íme egy felsorolás: háztartási fehér cukor, barna cukor, nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, tejcukor, invertcukor, izoglukóz stb.

Minden, ami cukor




Az édességek bio és natúr változatai finomak és egészségesek, összetevőikben pedig gyakran különböznek a hagyományos édességektől. Mindezek ismertetése előtt azonban ejtsünk néhány szót magáról az alapanyagról: a cukorról.

A cukrot az emberiség jelentős része hosszú évezredeken keresztül nem ismerte, és remekül élt nélküle. Az ,,indiai só", azaz a cukornád csak a trópusi vidékeken termett meg, így igen kevesen juthattak hozzá.

A gyarmatosításoknak köszönhetően azonban a cukornád idővel Európában is megjelent. A cukorbetegséget pontosan ezután, az 1600-as évek vége felé jegyezték le először. És bár az orvosok jelen pillanatban is az örökletes tényezőket, az életmódot, valamint egyes vírusokat okolnak a betegség kialakulásáért, a népi leírások és megfigyelése más mondanak: a cukorbetegség csak ott fordul elő, ahol a finomított cukorfogyasztás rendszeresen jelen van.

Hogyan készül a fehér cukor?
A fehér cukor vagy más néven a finomított cukor 99,9%-ban egy szaharóz-nevű egyszerű szénhidrátból álló anyag. A finomított cukrot - ismertebb nevén kristálycukrot a cukorrépából nyerik. Ez közismert, de mi történik addig, amíg asztalunkra kerül a végtermék?

A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést követi a savas fehérítés, majd a bepárlás, és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés.

Ezt követi a finomítás, majd újabb fehérítés következik, melyhez ismét a kénssavat hívják ,,segítségül". Újabb lépés a szűrés, majd a kristályosító bepárlás, melynek végeredménye a késztermék.

Barna cukor
Nézzük az alternatívát, a barna cukrot. Tulajdonképpen ugyanolyan cukorrépából készül, mint a fehér cukor. A módszerek is megegyeznek (ipari módszerekkel készül), a minimális különbség mindössze annyi, hogy a barna cukor gyártása közben a folyamatot olyan ponton állítják meg, ahol a tisztítás még nem 100%-os, így kis mennyiségben egyéb természetes anyagokat is tartalmaz (a barna cukornak a kereskedelemben festett változatai is fellelhetőek).

A kétféle cukor között tehát minimális különbség van, legfeljebb az utóbbi talán kissé táplálóbb. A megőrzött vagy hozzáadott melasztartalom a barna cukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. Sokak számára csalódás lehet, de az igazság az, hogy a szervezetre gyakorolt hatásai csaknem azonosak a hagyományos cukoréval. Semmilyen jelentősebb előny nem tulajdonítható neki, így például a fogaink sem fognak kevésbé szuvasodni tőle.

Nádcukor
A cukornád (Saccharum officinarum) a 4-6 méteres, húsos szárában raktározza a cukrot tartalmazó nedvét, melynek összetétel a répáétól eltérő. Több invertcukrot és szabad növényi savat és kevesebb fehérjét, aminosavat tartalmaz.

Cukortartalma általában 13-15% körül mozog. A cukornád szacharóz tartalmát préseléssel nyerik ki, majd a kapott oldatot különféle eljárásokkal tisztítják. Az ily módon kezelt folyadékból nyerik főzés, szűrés és bepárlás során a kristályokban kiváló, finomított nádcukrot. Érdekesség, hogy a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból erjesztéssel állítják elő a rumot.


A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, amelyet úgy készítenek, hogy az eredeti melasztartalom - az értékes tápanyagokkal együtt - ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom a nádcukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít.
 
 
0 komment , kategória:  Fehér méreg, a cukor !  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 1825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 370
  • e Hét: 971
  • e Hónap: 9310
  • e Év: 123550
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.