Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/179 oldal   Bejegyzések száma: 1782 
A nap gondolata: Aki meg akarja ismerni a szeretetet,
  2014-04-30 15:39:25, szerda
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 30. szerda

******************************

,,Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál." (Ézsaiás 55:8-9)

Ezek a szavak mutatnak rá arra, hogy Istent az ember ésszel fel nem érheti. S ha az Úr útjait és gondolatait nem értjük meg, azon nincs mit csodálkoznunk. Mondok erre két bibliai példát. Isten szereti a világot. Ez emberileg megmagyarázhatatlan és egyben érthetetlen is. Miért is szeretné Isten az általa teremtett világot és benne minden embert, ha az ember ellene fordul, Neki hátat fordít, Vele azonosulni nem akar, az Ő terveit megvalósítani nem kívánja, akarata nem érdekli és cselekedni sem óhajtja? Isten ennek ellenére szereti az embert. Ezt fiának, Jézusnak közénk jövetelében mutatta meg. Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. - írja János evangélista. Isten emberileg érthetetlen mértékű áldozatot hozott mindnyájunkért: fiát küldte a halálba, hogy nekünk bűnbocsánatunk és örök életünk legyen. A másik példa pontosan ez, vagyis ahogyan az emberiség két legnagyobb kérdését a bűn és a halál kérdését megoldotta Isten. Jézus halála azért történt, mert magára vette bűneinket, elszenvedte helyettünk bűneink büntetését. Feltámadása pedig a halál fölötti diadal jele, mely egyben előrevetíti a mi sorsunkat is... Egy vereségnek látszó dologból Isten hatalmas győzelmet arat a halál fölött. Ezek nem emberi utak és gondolatok, hanem az Úréi, és ezeket éppen ezért nem is ésszel, hanem hittel lehet befogadni. Csak hittel. Neked van valami az életedben, amit nem értesz? Közelíts hozzá hittel, az Úrban bízva!

A nap gondolata:

Aki meg akarja ismerni a szeretetet, az menjen a keresztre feszítés hegyére, és szemlélje ott a Fájdalmak Emberének halálát. (Spurgeon) 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: Jézus képe a bárány...
  2014-04-29 12:10:58, kedd
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 29. kedd

******************************,,Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani." (Ézsaiás 55:7)Észrevetted már, hogy akkor vész el valami az életünkből, amikor az Istennel való kapcsolat lazul, ha elkezdünk a saját utunkon járni? Bizony a bűneink választanak el az Úrtól. Térj az Úrhoz, hogy irgalmazzon, hogy megbocsásson és hagyd el saját ösvényeidet, melyekhez Neki semmi köze!

Térj az Úrhoz! Mit jelent ez? Kéz a kézben járni Vele. Ne a bűnnel társulj, hanem az Úrral! Ha elbuksz? Ne csüggedj, keresd az Urat! Ő kész megbocsátani. Ne cipeld a bűneid terhét sokáig. Minél tovább cipeled, annál nehezebbé, elviselhetetlenebbé válik. Hogy mennyire nehéz valami, az pontosan annak a függvénye, hogy mennyi ideig cipeljük. Egy 5 kg-os súly nem nehéz pár másodpercig, de egy óráig hordozni már annál inkább. S ha napokig van a kezünkben? Talán ki sem bírjuk. A bűnnel ugyanez a helyzet: minél tovább tartjuk magunknál, annál inkább összeroskadunk alatta, de le is lehet azt tenni imádságban a Golgota keresztje alá. Isten ezt ajánlja számunkra. Éljünk a lehetőséggel!

A nap gondolata:

Jézus képe a bárány. Erre a képre kell nekem is elváltoznom. Életét halálra adta, nem kereste a maga hasznát. 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: Tűrj Krisztusért és Krisztussal,
  2014-04-28 11:19:50, hétfő
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 28. hétfő

******************************Hívjátok segítségül, amíg közel van! (Ézsaiás 55:6)

A Zsoltárok könyvében olvasunk egy ezzel teljesen megegyező gondolatsort: ,,Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak és te dicsőítesz engem." (50:15) Meríts erőt ebből a két Igéből! Ha nyomorúságot hordozol, tedd meg a legkézenfekvőbbet: hívd segítségül az Urat! Lehet ezt kevésbé tudatosan tenni egy Jaj Istenem! kiáltással. De lehet ezt sokkal tudatosabban is, ezt hívják Isten előtti elcsendesedésnek, imádságnak. Akár először imádkozik valaki, akár sokadszor, azt ne felejtsük el, hogy Isten maga kéri, hogy hívjuk Őt segítségül. Az imádság az Isten előtti őszinteségről szól nem a nyelvtani precizitás vagy a hosszúság a lényeg. A hosszúság jön a gyakorlással, az Úrral való kapcsolat megerősödésével, elmélyülésével. A nyelvtani pontosság? Isten nem dolgozatként tekint az imáinkra, hanem eszközt lát benne, mely összeköti a Teremtőt a teremtménnyel. ,,Amikor imádkozunk, Isten a szívünket nézi, nem a szövegeinket." Gondjaid vannak? Mire vársz? Hívd segítségül az Urat!

A nap gondolata:

Tűrj Krisztusért és Krisztussal, ha uralkodni akarsz Krisztussal. 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: Mindenkiben annyira él Jézus,
  2014-04-27 12:42:57, vasárnap
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 27. vasárnap

******************************

Keressétek az URat, amíg megtalálható! (Ézsaiás 55:6)

Egy rövid időre a mondat második felére emeljük tekintetünket. Mit jelent ez? Van, hogy Isten nem található meg? Hiszen az Ő léte nem korlátozott. Valóban: nem Isten, hanem az ember léte a korlátozott, tehát ebben azt kell komolyan vennünk, hogy a mi lehetőségeink járnak le, nem az Úré. Ő mindig megtalálható, mi viszont korlátok között élünk. Az időbeliség is korlátot jelent ránk nézve. Egyelőre. Hiszen Isten az örökkévalóságra nézve teremtett bennünket. Ott, a kiteljesedő Isten országában időtlenség lesz. De nem lesz fájdalom, szenvedés, bánat, gyász és halál sem az Ő ígérete szerint. Itt a Földön viszont mindezekben részünk van és ez is felelősséget és figyelmeztetést jelent számunkra.

Amíg tart a kegyelmi idő számodra, addig keresd az Urat!

A nap gondolata:

Mindenkiben annyira él Jézus, amennyire testet ölt a mennyei élet, amennyi életet tékozolt el, amennyi áldozatot hozott, amennyi halált szenvedett Jézusért. (Ravasz László) 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: Boldog, ki ésszel föléri, mit tesz Jézust
  2014-04-26 10:13:27, szombat
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 26. szombat

******************************Keressétek az URat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! (Ézsaiás 55:6)

Egészen azt sejteti ez az Ige, mintha Istennel előfordulhatna az, hogy egyszer közel, másszor távol van tőlünk. Ez lehetséges? Nem. Isten mindig közel van hozzánk. Ő mondja magáról: Magasságban és szentségben lakom, de a megtörttel és alázatos lelkűvel is. Felüdítem az alázatosak lelkét, felüdítem a megtörtek szívét. (Ézs 57:15) Tehát az Úr mindig velünk, mellettünk van, de ennek az ember nincs mindig tudatában. Ez okozza a távolságot. Nem az Isten van távol tőlünk, hanem mi vagyunk távol Tőle. Lélekben. Van erre egy bibliai történet, mely remekül szemlélteti ezt: az emmausi tanítványok története. Jézus két tanítványáról van szó, akik Jézus halála kapcsán keseregnek, de a feltámadásról szóló friss hírek összezavarják őket. Ekkor szegődik melléjük a feltámadott Jézus. Beszélget velük, vigasztalja, erősíti őket, de a tanítványok nem ismerik fel csak akkor, amikor eltávozik tőlük. Ugyanez velünk is előfordulhat: Isten mellénk szegődik és segít. Neki erre számtalan módja van. Akár úgy, hogy olvasod, vagy hallgatod a Biblia üzenetét és megérint. Lehet, hogy küld valakit, akinek kiöntöd a szíved, beszélgettek egy jót és mond valami olyat, ami közelebb visz az Úrhoz. Az sem biztos, hogy azonnal megtörténik ez. Lehet, hogy napok, hetek múlva. Hidd el: Isten nem ismer lehetetlen akkor sem, amikor a neked való segítségnyújtás a tét...

A nap gondolata:

Boldog, ki ésszel föléri, mit tesz Jézust szeretni, s magamagát Jézusért megvetni. - Az egyik kedvestől ugyanis meg kell válnunk a másikért, mert Jézus azt akarja, hogy mindenek fölött Őt szeressük. (Kempis) 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: Krisztust nem lehet megmagyarázni.
  2014-04-25 13:17:28, péntek
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 25. péntek

******************************Keressétek az URat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! (Ézsaiás 55:6)Isten Igéje keresésre bíztatja az embert. Igaz, e biztatás nélkül is szüntelen keresünk. Boldogságot, lelki békét, törődést, biztonságot, vigaszt, pénzt, társat, életcélt, kifogást, és még lehetne sorolni. De miért keres állandóan az ember? Azért, mert valami, valahol elveszett. A Biblia szerint az Édenkertben a Kísértő szavára hallgató ember a bűn útjára tévedve elvesztette a korábbi szoros és teljesen természetes kapcsolatát Teremtőjével, az élő Istennel. Azóta keresi az ember azt, ami elveszett.

Testvérem! A te életed hogy néz ki? Te is keresel éppen? Mit keresel? Munkát, társat, lelki békét, célokat, önmagadat, helyedet a világban, útmutatást, vagy valami egyebet? Az, hogy olvasod, hallgatod az Igét, azt jelenti, hogy jó helyen keresed: Isten közelében. Ugyanis amikor az Ige keresésre bíztat, akkor nem valami általános dolog keresésére kér bennünket, hanem az mondja: Keressétek az Urat...! Isten ismeri a kereső lelkünket, ismeri, látja érzéseinket, gondolatainkat, kétségeinket, kérdéseinket, mindazt, ami bennünket nyugtalanít, mindazt, ami foglalkoztat, ami érdekel és megérint. Isten ismer bennünket és kész segíteni - ha kérjük, ha elfogadjuk segítségnyújtását. Az Urat keresd! Ma is...

A nap gondolata:

Krisztust nem lehet megmagyarázni. Vele találkozni kell, szóba állni Vele és átélni Őt. 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: „A siker mindent igazol,
  2014-04-24 10:07:46, csütörtök
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 24. csütörtök

******************************

Abban az időben Ezékiás halálosan megbetegedett. Ézsaiás próféta, Ámóc fia elment hozzá, és ezt mondta neki: Így szól az ÚR: Rendelkezz házadról, mert meghalsz, nem maradsz életben! Ezékiás pedig arcát a fal felé fordította, és így imádkozott az ÚRhoz: Ó, URam, ne feledkezz meg arról, hogy én híven és tiszta szívvel éltem előtted, és azt tettem, amit jónak látsz! És Ezékiás keservesen sírt. Ézsaiás még a város közepére sem ért, amikor így szólt hozzá az ÚR igéje: Menj vissza, és mondd meg Ezékiásnak, népem fejedelmének: Így szól az ÚR, atyádnak, Dávidnak Istene: Meghallgattam imádságodat, láttam, hogy könnyeztél. Én meggyógyítalak, három nap múlva már fölmehetsz az ÚR házába. Megtoldom napjaidat még tizenöt évvel. Asszíria királyának a kezéből pedig kiszabadítlak téged meg ezt a várost, és pajzsa leszek ennek a városnak önmagamért és szolgámért, Dávidért. (2Kir 20,1-6)

Ugyan, melyikünk számolna azzal, hogy - mondjuk: most olvasás közben - valaki bekopog hozzá és bejelenti azt, amit Ézsaiás próféta akkor, a jeruzsálemi királyi palotában Ezékiás királynak: ,,Rendelkezz házadról" - vagyis: írd meg a végrendeletedet -, ,,mert meghalsz, nem maradsz életben!" Nem! Élni akarunk. ,,Még, legalább 50 évet" - mondja a huszonéves fiatal. ,,Még, legalább 30 évet" - mondja a középkorú kortársam. ,,Még, legalább 10 évet" - mondja az idősödő testvér. Utána, beszélgetésink során, általában nem számmal, hanem eseménnyel jelölik meg a testvérek a remélt idő hosszát. ,,Az unokám ballagását, aztán: esküvőjét, utána: a dédunokám születését szeretném még megérni." Mindig van egy szerény ,,következő" dátum. És miért is ne lenne?! Az ember élni akar.

Mit tett Ezékiás? Hátat fordít a hírvivőnek, Ézsaiás prófétának, ,,arcát a fal felé fordította... imádkozott... és keservesen sírt." Igazságos az Isten? Ezt teszi vele? Nem érti. Semmit sem ért. Ez nem fair.

Mit tett Ezékiás ebben a helyzetben? Mit tesz az, aki Isten közelében él? Mi az első teendője, amikor az érthetetlen, sőt méltánytalannak ítélt ténnyel áll szemben? Imádkozik! Ez az első.

Ezékiás ,,arcát a fal felé fordította... imádkozott... és keservesen sírt." Mit csinált? Sírt! Mikor vetted magadat, kérésedet annyira komolyan, hogy sírva imádkoztál volna? Ezékiás sírt. Mit is kért? Nem egészséget, nem gyógyulást, hanem: ,,Ó, Uram, ne feledkezz meg arról...". És arra hivatkozik, milyen tiszta életet élt előtte. Kettejük; Isten és az ő múltját eleveníti fel. Ennyi. És sír.

Rajta! Sírtál már úgy, hogy a végén kacagtál? Még könnyes volt a szemed, de a félelem elmúlt. Isten maradt. És az áldott nevetés...(Kereskényi Sándor)

A nap gondolata:

,,A siker mindent igazol,

mindent feledtet a hírnév.

A sikernek jár a mosoly,

bökj oldalba, ha sírnék..."

/Szentmihályi Szabó Péter/ 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: A látható dolgok hitvallása így hangzik:
  2014-04-23 11:37:32, szerda
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 23. szerda

******************************

Amikor az asszonyok eltávoztak, íme, néhányan az őrségből bementek a városba, és jelentették a főpapoknak mindazt, ami történt. Azok pedig összegyűltek a vénekkel, és miután határozatot hoztak, sok ezüstpénzt adtak a katonáknak, és így szóltak: ,,Ezt mondjátok: Tanítványai éjjel odajöttek, és ellopták őt, amíg mi aludtunk. És ha a helytartó meghallja ezt, majd mi meggyőzzük, és kimentünk benneteket a bajból." Azok elfogadták a pénzt, és úgy tettek, ahogyan kioktatták őket. El is terjedt ez a szóbeszéd a zsidók között mind a mai napig. A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. /Mt 28:11-16/Jézus feltámadása után, az őrzésre küldött katonák, akik saját szemükkel látták a feltámadás csodáját, és a feltámadott Jézus Krisztust, elmennek és jelentik a főpapoknak. Ők a vének tanácsával együtt, úgy határoznak, hogy lefizetik a katonákat, akik ezért nem az igazat, hanem a hazugságot fogják elterjeszteni, miszerint amikor ők aludtak a tanítványok ellopták Jézus holttestét. A Szentírás tanulsága szerint ezt el is hiszik az emberek (bár az őröknek éppen az lett volna a feladata, hogy ez ne történjék meg, de ők nem csak a feltámadást, hanem magukat is meghazudtolják). Ez a szóbeszéd elterjedt a nép között, MIND A MAI NAPIG. Egy hazugság, amely évszázadokra megakadályozta, hogy bizonyos emberek Jézus feltámadásában higgyenek, és üdvözüljenek. Egy megtagadott bizonyságtétel, ami embereket tántorít el a feltámadásba vetett hittől. Egy katonai pozíciót mentő hamisság, amely újjászületéseket és vele együtt új életeket akadályoz meg az örökkévalóságra, ahelyett, hogy életeket mentene meg a kárhozattól. A világ legértékesebb híre helyett lett néhány ezüstöt érő félrevezető csalás, sokak számára.

Egy kis hazugság, egy elhallgatott bizonyságtétel mind a mai napig, mind a mai napon, életünkben is akadályává lehet az evangélium hirdetésének. Ne engedjük, hogy amikor az ördög alkut kínál, mi elfogadva, a Megváltónkat tagadjuk meg, s embertársainkat akadályozzuk meg a hitben. Legyünk mindenhol és mindenkor a mi Urunk Jézusunk bátor, hitvallást tevő jó vitézei.

Az Evangéliumot elhallgattatni nem lehet (látjuk ezt a történelemben), de akadályozni igen. (Veres Péter)

A nap gondolata:

A látható dolgok hitvallása így hangzik: Hiszek magamban! A hitbenjárás bizonyossága így szól: Hiszek Istenben! (Spurgeon) 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: A hit nem érdem, hanem a lelkem
  2014-04-22 10:51:09, kedd
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 22. kedd

******************************

Amikor az asszonyok eltávoztak, íme, néhányan az őrségből bementek a városba, és jelentették a főpapoknak mindazt, ami történt. Azok pedig összegyűltek a vénekkel, és miután határozatot hoztak, sok ezüstpénzt adtak a katonáknak, és így szóltak: ,,Ezt mondjátok: Tanítványai éjjel odajöttek, és ellopták őt, amíg mi aludtunk. És ha a helytartó meghallja ezt, majd mi meggyőzzük, és kimentünk benneteket a bajból." Azok elfogadták a pénzt, és úgy tettek, ahogyan kioktatták őket. El is terjedt ez a szóbeszéd a zsidók között mind a mai napig. A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. /Mt 28:11-16/A konfirmandusoknak azt tanítjuk, hogy Jézus feltámadásának három bizonyítéka van: A tanítványok megváltozott élete, a Feltámadott megjelenései, az üres sír. A vének tanácsának tagjai emlékeztek arra, hogy Jézus azt mondta, hogy harmadnapon fel fog támadni. Ezért Pilátust kérték, hogy állítson őrséget a sírhoz, nehogy a tanítványok ellopják Jézus testét és azt állítsák, hogy feltámadt. Mivel azonban Pilátus visszautasította őket, ezért a saját őrségükből állítottak oda katonákat, akik szemtanúi lettek a feltámadásnak. Amikor pedig mindezt átélik, elmennek és elmondják a főpapoknak, akik megbeszélik a vénekkel. A vének pedig kitalálnak egy igaznak tűnő magyarázatot, hogy miért nincs Jézus teste a sírban, majd lefizetik az őröket. Ezután el is terjed ez a szóbeszéd (más szóval azt is mondhatnánk, hogy hazugság) az emberek között, sőt ami fájdalmasabb, el is hiszik, hogy ez így történt. A legnagyobb tragédiát azonban az jelenti, hogy így van ez mind a mai napig. Jézus feltámadása után három féle hit lesz egymástól elválasztható. Az egyik: az igazi, meggyőződéses hit (asszonyok, majd a tanítványok hite), akik teljes meggyőződéssel elhiszik és elfogadják, sőt az életüket is erre építik, hogy Isten feltámasztotta Jézust a halálból és Ő él és uralkodik örökkön örökké. A másik a hazugságon alapuló téves hit (szóbeszédet elhívő emberek), miszerint azt hiszik el, amit mondanak, és nem azt, amiről meggyőződtek. A harmadik pedig az ellenálló hit, azaz a hitetlenség (vének, farizeusok, írástudók), akik a tapasztalatok ellenére sem akarnak hinni, hanem a maguk igazát akarják mindenáron bebizonyítani.

A te hited milyen? (Veres Péter)

A nap gondolata:

A hit nem érdem, hanem a lelkem kinyújtott karja, amelyikkel elfogadhatom Istennek minden ajándékát. 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
A nap gondolata: A húsvéti megújulás egyszersmindenkorra
  2014-04-22 10:49:19, kedd
 
 
Napi Ige és gondolat

*****

2014. április 21. hétfő

******************************

Hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által! (1Korintus 15:57)Hálával tartozunk Istennek a feltámadás valóságáért. Pál apostol kellő nyomatékosítással ad ennek hangot, hogy ,,hála az Istennek, aki a diadalt adja". Hála a csodálatos fordulatért, hála az élet győzelméért, és azért a halál feletti hatalomért, melyet minden hívő ember megkaphat. Te hiszed ezt? Ha igen, akkor hálás vagy, akkor boldog vagy. Hogyan is mondta Jézus Tamásnak: Mivel látsz engem, hiszel, boldogok, akik nem látnak és hisznek!

Ha találkoztál a Feltámadott Jézussal, akkor járja át szívedet e boldog tudat: ő nagyobb a halálnál, mert legyőzte azt, diadalt aratott rajta. Ha találkoztál a Feltámadott Jézussal, vigasztalj másokat is ezzel. Ne tolakodóan, de nagy szeretettel...

A nap gondolata:

A húsvéti megújulás egyszersmindenkorra való megújulás! A Jézus Krisztus feltámadásában az Újszövetség szerint az jelentetett ki, hogy Isten, Fiának személyében, az ember javára, egyszerűen már megnyerte a diadalt. (Karl Barth) 
 
0 komment , kategória:  Napi Ige és Gondolat!  
     1/179 oldal   Bejegyzések száma: 1782 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 104020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1172
  • e Hét: 4438
  • e Hónap: 82162
  • e Év: 1236218
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.