Belépés
illike.blog.xfree.hu
Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkod... K. I.
1960.08.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
jó barát meg rossz barát
  2012-01-10 14:55:49, kedd
 
 "Talán nincs is olyan, hogy jó barát meg rossz barát - talán csak
barátok vannak, olyanok, akik az ember mellett állnak, ha megsérül, és
akik segítenek, hogy ne legyen olyan magányos.
Talán értük mindig érdemes aggódni, reménykedni, őértük érdemes élni.
Talán még meghalni is, ha úgy kell lennie.
Nincsenek jó barátok. Nincsenek rossz barátok.
Csak olyan emberek, akik házat építenek a szívedben."

Stephen King 
 
0 komment , kategória:  Barátságról  
Nyílt levél a
  2011-05-21 22:29:19, szombat
 
 
barátságról

Szívünknek kedves házaspár, negyedszázados ismeretség után közölte, hogy hitbeli meggyőződésünk különbözősége miatt nem kívánják folytatni velünk a kapcsolatot, az asszony így búcsúzott a feleségemtől: ,,Szervusz barátném!"

Mi a barátság, ki a barát? Félek, hogy ezen a területen is a fogalomzavar a jellemző napjainkra és korunk emberére.

Valószínűleg a régi, az új életünkből kiszorult barátokra egyre kevesebb idő jut, végül teljesen meghal a kapcsolat. Ez esetben megkérdezem: igazán barátság volt ez a nexus?

Úgy gondolom, hogy felnőttként is igen gyakran összekeverjük a cimboraságot, a haverságot, a barátsággal. Lehet, hogy valakivel jó együtt dolgozni, egy másikkal talán közös a hobbim. Megint mással kellemesen lehet együtt kikapcsolódni, esetleg nagyszerű tagtárs valamely klubban, egyletben. De mindez még önmagában nem jelenti azt, hogy ez a személy lenne az a valaki, akiről Isten Igéje ilyen leírást ad:

,,Minden időben szeret aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." Péld 17,17 (Károli)

Fel és lemenőinket nem mi választjuk meg. A testvért is készen kapjuk. De a barátot - a házassághoz hasonlóan - magunknak köszönhetjük. Az Írás szerint az igaz barát ismérve, hogy nem csak jó sorsunkban van mellettünk, nem csak az érdekei szerint szimpatizál velünk, hanem minden időben! Sőt, a bajban derül ki, hogy igazából ki is ő. Nagyon-nagyon devalválódott korunkban a barátság. Igen gyakran kiderül, hogy csupán cinkosságról, nem egy esetben tettestársi érdekszövetségről volt szó.

,,A szegény még barátjának sem kell, a gazdagot ellenben sokan kedvelik." Péld 14,20

Ezt mondja a Szentírás. Lehet behelyettesíteni az aktuális élethelyzetekre. Természetesen akit ebben és a hasonló szituációkban barátnak nevez a Biblia, az csak úgynevezett, idézőjeles barát. Hamisított címkével értéktelen tartalom.

Az Úr Jézus szerint akkor is, amikor a földön járt, és minden más időben is nehézséget kell szenvedniük a Vele járóknak. Megpróbáltatások érik a krisztusi normákat követőket. Ami igazán szomorú, sőt tragikus, az az ellenségeskedők személye. Az Úr szavai ezek:

,,Elárulnak pedig titeket szülők és testvérek is, rokonok és barátok is" Lk 21,16 (Károli)

Egy olyan világban, ahol még ez is lehetséges, [...] nagyon nagy szükség van igaz barátságra, hűséges barátra. Amikor a Szentírás azt mondja: ,,világ", akkor a minket körülvevő valóságból a negatívumokat érti. Az önzést, szeretetlenséget, a másikon áttaposást. Ilyen értelemben ajánlja az Ige a megfelelő barát megválasztását.

,,Nem tudjátok-e, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel?
Aki azért a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz." Jak 4,4 (Károli)

[...] van egyáltalán alternatívám? Ami a világban rossz, azt nem választja egy tisztességes ember. Akkor itt maradjak barát nélkül? Mit szólnál Őhozzá, aki 2000 éve így ajánlja fel a barátságát mindenkinek, aki igényli?

,,Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek." Jn 15,12-14

Az Úr Jézus e szavak elmondása utáni napon meghalt a barátaiért. Megbocsátott nekik, megbocsátott ellenségeinek is, tanítványainak, és sok sok embernek, nekünk is, neked is. Meghalt leendő barátaiért. Sőt, meghalt azokért is, akik ellenségei voltak, és azok is maradtak. Azokért is, akik ma is elfordulnak tőle, és nem kérnek a barátságából. Pedig milyen egyszerű feltételt szab az előbb hallott idézet. Milyen könnyen bárki a Vele való áldott közösségbe kerülhet. Hogyan is mondta? ,,Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek."

Talán lehet kezdeni a parancsteljesítést az idézet kezdő szavai alapján: ,,Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket."

És " Bocsásd meg a mi vétkeinket, AMIKÉPPEN MI IS MEGBOCSÁTUNK AZ ELLENÜNK VÉTKEZŐKNEK ". Igen, Isten is csak úgy, és akkor bocsát meg nekem, neked, ha mi és, te
megbocsátunk. Ugye nem volna jó hordozni az Úr nem tetszését, haragját, csak azért, mert nem bocsátunk meg ?

Kezdd el szeretni nem elsősorban magadat, hanem a másik embert. Kezdd a közeledben. Folytasd a barátokon, a bővebb rokonságon, az ismerősökön, minden bizonnyal eljutsz a felebarátokig is.

Nemcsak a nyílt ellenség haragja és kegyetlensége próbálja meg a hívőket, hanem az állítólagos barátok és jóakarók állhatatlansága, közömbössége és hűtlensége is...
Sátán kihasznál minden szentségtelen körülményt szándékai véghezvitelére.


"A megbocsátok, de nem felejtek " álláspont tömény képmutatás. 
 
0 komment , kategória:  Barátságról  
Barátságról
  2010-01-26 21:08:38, kedd
 
 Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk.
Mintha régen testvérek lettünk volna. Még inkább, mintha ikrek lettünk volna. S ezért a találkozás csak viszontlátás. Amikor pedig az ember barátjától elszakad, tudja, hogy ez a távozás csak látszat. Valahol együtt marad vele úgy, ahogy együtt volt vele a találkozás előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Barátságról  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1848 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 49
  • e Hét: 228
  • e Hónap: 561
  • e Év: 561
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.