Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Kiváló Magyar Élelmiszerek
  2010-05-01 09:00:28, szombat
 
  A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még 1998-ban hozta létre a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegyet, melynek célja, hogy megkülönböztethetően kiemelje a minőségi termékeket a többi áruféleség közül. Tájékoztatja és egyben védi is a fogyasztót a minőségi jel.

A minőségi jel tájékoztatja a vevőt, hogy ez más, mint a többi termék, ugyanakkor védi is, mert a gyártó és a tanúsító szerv is felelősséget vállal a termék ellenőrzötten kiváló minőségéért. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyét azonban még napjainkban sem ismerik eléggé a fogyasztók!A Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy elnyerésének feltétele, hogy a termék alapanyagai, összetevői és a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék meghaladja a hatályos élelmiszerszabályozási kritériumokban foglaltakat. Használati jogának odaítélésekor alapkövetelmény, hogy a termékek minőségén túl a csomagolás is megfelelő legyen: ne csak esztétikailag tükrözze a minőséget, hanem könnyítse a tárolást, szállítást, felhasználást is.Egy-egy termék eredetének meghatározásánál hét kritériumot kell figyelembe venni:

- a tulajdonos nemzetisége,

- a dolgozók állampolgársága,

- a cég székhelye,

- az előállítás helye,

- a termékek előállításához használt anyagok eredete,

- a cég neve

- és a cég termékeinek forgalmazási helye.

Az igazi magyar termék száz százalékig magyar, azaz mind a hét feltételnek megfelel. (Sokan még mindig azt hiszik, hogy a Győri Keksz magyar termék, pedig már megvette a francia Danone. A makói hagyma esetében viszont más probléma állt elő: mire bejegyezték az uniós eredetvédelmet élvező termékek közé, termesztése csaknem megszűnt.)

Ebben az évben 20 cég 95 terméke kapta meg a Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) címet, így már összesen 90 cég 452 áruja viselheti a védjegyet. Az új védjegyes termékek között találunk tésztafélét, szeszes italt, hústerméket. Megtalálható köztük a konzervipar terméke, továbbá olaj, sajt, méz és üdítő is. A múlt év végéig több nagy üzletlánc kiemelt üzleteiben elfogadták a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes termékek népszerűsítő kampányát. A kampány során magyar gyártók és beszállítok hazai, minőségi termékeit részesítik előnyben ezek a túlnyomó többségében külföldi tulajdonú üzletláncok.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mi okozza a narancsbőrt?
  2010-05-01 08:59:13, szombat
 
  Már régóta foglalkoztat minket ez a kérdés. Íme néhány tényező, ami elősegíti a túlsúlynak ezt a fajta lerakódását, a narancsbőrt:

Öröklődés

Az tény, hogy egy narancsbőrös anyukának gyakran a lánya is cellulitises, viszont azt nehéz eldönteni, hogy vajon ez a zsírlerakódás közvetlenül öröklődik, vagy a máj és vese betegségei öröklődnek, melyek miatt végül kialakul a narancsbőr.
Étel

Ha sokat eszünk, az nem feltétlenül vezet a narancsbőr kialakulásához. Ahhoz, hogy a zsír lerakódjon, az egészséges étkezéssel ellentétes elveket ,,kell" követnünk.Ha rendszeresen nehezen emészthető ételeket eszünk, mint például zsíros sertéshús, pörköltek, bő olajban sült ételek és alkohollal is tetézzük ezt, akkor méreganyagokkal telítődnek a zsírpárnák. Ez egyszerűen úgy működik, hogy minden anyag a testünk tisztító szervébe, a májba jut, és ott elemeire bomlik. Innen a zsírszövetekbe vándorolnak az anyagok, és ott elraktározódnak, mivel kiürülni nagyon nehezen tudnak a szervezetünkből.Alkohol

Egészségünk érdekében el kell kerülnünk a káros ételeket és italokat, mint például az alkohol. Az alkohol háromszoros faktor a cellulitisz kialakulásában, mivel azonnal a szervezet három fő védekező szervét támadja meg:
• az emésztőrendszert,
• az idegrendszert,
• és a vesét.
Ülő életmód
A mérgek, melyek felesleges szerves anyagként felhalmozódnak, kétféleképpen tüntethetők el:
• ha az emésztőrendszer valamennyire ártalmatlanná teszi ezeket
• vagy ha elégetjük őket.
Ezek a mérgek ugyanis először az emésztőrendszerbe kerülnek be, majd bejutnak a sejtek raktározódási helyére. ...viszont ha nem jutnak el odáig, akkor a véráramban maradnak, további bajokat okozva. Ezen a szinten kétféleképpen rombolhatók le: ha nem túl erős a méreganyagok koncentrációja, a vese meg tud tőlük szabadulni, vagy ha oxigén segítségével elégethetők a szervezetben.
Az oxigén pedig csak két helyen tudja elégetni a mérgeket: a tüdőben, illetve az izmok segítségével. A teljes tisztuláshoz e kettőnek együtt kell dolgoznia.

Tehát, ha az izmok vértolulásos helyen, azaz oxigén hiányában kezdenek el dolgozni, akkor nem megfelelően bomlik le a méreganyag. Sőt, ez tökéletlen oxidálódáshoz vezet, és maga a szervezet termel méreganyagot, például tejsavat. A tejsav keresztüláramlik a testen és elzáródásokat okoz, ami kimerültséghez vezet. (Valamint a tejsav felhalmozódása okozza az izomlázat is.)

Kimerültség

Az embernek mértékletesen kellene fizikai gyakorlatokat végeznie, sportolnia, nem kellene tökéletesen kifárasztania magát egy-egy edzés alatt.

A nagyvárosi élet

A modern, kifinomult városi élet az egyik fő okozója ma a narancsbőrnek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Gyógynövényekkel...
  2010-04-24 16:28:09, szombat
 
  Gyógynövényekkel a betegség ellen
Íme néhány példa, a megfelelő készítmények a gyógyszertárakban kaphatók:

A német egyetemeken végzett vizsgálatok az ősrégi gyógynövény gyógyászat újbóli fellendülését célozták meg.

A modern orvosok ismét egyértelműen több növényi gyógyászati anyagot próbálnak használni.

Szent Hildegard (1098-1179) növényi gyógyászata fantasztikus felvirágzását éli. Egyre több orvos fordul a növényekből készült gyógyszerekhez. Egyre több orvos számol a növényi gyógyszerekkel, melyeket már az okos apácafőnöknő is használt.

Az apácafőnöknő könyvében több mint 200 gyógynövényt és azok hatását írta le. Tudásával betegek ezreinek segített, és ezzel az első természetgyógyász orvosnőként tartjuk számon.

Ma számos tudós tanulmányozza szent Hildegard ajánlásait. Többek között azt remélik, hogy köztük növényi gyógyszeralapanyagokat találnak, melyek olyan betegségek gyógyításában segíthetnek, mint a rák vagy a többszörösen rezisztens csírák okozta fertőzések.

A Kieli Egyetem tudósai azt kutatják, hogy hogyan lehet a növényi anyagokat fertőzések ellen bevetni.

A Charité Berlin Intézetben azt kutatják, hogy vannak-e olyan növények, amelyek az egészségügyi kockázatokat, mint pl. a túlsúly, cukorbetegség vagy érelmeszesedés, csökkenthetnék.

A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy tucatnyi olyan növény létezik, melyek hatása minden kétséget kizáró.

Ízületi betegségek: a csipkebogyó kivonata csökkenti a fájdalmakat, elnyomja a gyulladásos folyamatokat, és ezáltal segíti a mozgást.

Légúti betegségek: a borostyán és kakukkfű csökkentik a köhögést és a hörgőgyulladást, csökkentik a köhögési ingert és oldják a felgyülemlett nyákokat.Megfázás: a lángvörös kasvirág erősíti a immunrendszert, a sarkantyúvirág és a torma, mustár olajai baktérium- és vírusölő hatással bírnak.

Szív és keringés: a galagonya kivonata erősíti a szívet és az ereket. A ginko csökkenti az érelmeszesedés, szívinfarktus, trombózis és a gutaütés kockázatát.

Alvás zavarok: ha levendula kivonatos fürdőt veszünk, az segít ellazulni. Valeriana, komló és citromfű vagy golgotavirág keveréke megkönnyíti az elalvást, illetve elősegíti a folyamatos alvást.

Gyomor és belek problémái: telítettség érzése vagy görcsök miatt megzavart zsíremésztés esetén segít az articsóka kivonata.

Hasfájás, émelygés gyomor- és bélbántalmak esetén: keserű tatárvirág, angelika gyökér, máriavirág, citromfű, borsmenta, vérre hulló fecskefű, édesgyökér keverékéből készült kivonat segíthet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Zöld élelmiszerek
  2010-04-21 20:06:10, szerda
 
  Zöld élelmiszerek: a tavaszi hajtóerő

Ahogy folyamatosan melegszik az idő, lessük, hogy félretehessük kabátunkat, és türelmetlenül figyeljük, ahogy a földből lassan előtűnnek az első zöld hajtások. Tavaszi jókedvünket azonban gyakran elronthatja a fáradtság, amely minden tél után - makacs rendszerességgel - megjelenik. Ráadásul éppen akkor, amikor mindenki azt várja tőlünk, hogy erővel telve felugorjunk és hozzáfogjunk azokhoz a tennivalókhoz, amelyeket a locspocsos téli időben állandóan csak halogattunk.Természetesen a szervezetünk is ugyanazt várja el tőlünk, mint a környezetünk - azaz a szükséges tavaszi nagytakarítást.

Testünk ezt mindenképpen elvégzi. Ha viszont ehhez nem adjuk meg neki a kellő energiát, akkor fáradtsággal vagy lelki kimerültséggel, vírusfertőzésekkel vagy akár allergiával kell szembenéznünk. Ha a szervezetünknek nincs elég ereje, egyszerűen nem képes önmagát és környezete támadásait is legyőzni.


Az állandó kimerültség következtében kialakuló problémákra pedig nem kell túl sokat várni. A tavaszi fáradtságot mindannyian jól ismerjük, csakúgy, mint a lelki kimerültséget. Ám hogy ez összefügghet a vírusfertőzésekkel és az allergiával, az már csak kevés embernek jut eszébe. A hagyományos kínai orvoslás (hko) szempontjából azonban mindvégig ugyanarról a dologról van szó: a szervezet energetikai hiányállapotáról. Ez az egyik oka annak is, miért éppen tavasszal sújt minket leginkább az allergia. Az emberi test ilyenkor gyakran viaskodik ekcémával, könnyezéssel vagy hasonló más tünetekkel, amelyeket összefoglaló néven allergiás reakcióknak nevezünk.

AZ ENERGIAHIÁNY KÖVETKEZMÉNYEI

Csakhogy a tavasszal szokásos problémák mindezzel nem érnek véget. A tavaszi kimerültség okozta energiahiány ugyanis olyan betegségekhez vezethet, amelyek majd a nyaralás időszakában döntenek le bennünket a lábunkról. Testünk a tavaszi ,,nagytakarítás" alatt kimeríti energiakészleteit. Épp csak annyi energiája marad, hogy ,,túlélje" a hétköznapokat, ám a nyári örömökkel - legyen szó hegyi túráról, strandröplabdáról, vagy akár mindenféle finomsággal és kevert koktélokkal fűszerezett, kiadós grillpartiról - már nem képes megbirkózni.A hko felfogása szerint az ember az új évet akkor tudja teljes egészében kiélvezni és átélni, ha már januárban kihasználja a Föld időszakát. Az ugyanis kiválóan felkészít bennünket a tavaszi nagytakarításra. Persze, ahogy mi is szívesen vettük környezetünk segítségét a húsvéti ünnepekre való felkészüléskor, szervezetünk is hálás lesz, ha tavasszal feltöltjük az energiakészleteit. Hatékony támogatást kínálnak ezen a téren a zöld élelmiszerek. Nem csupán energiával töltik fel a testet, hanem emellett hathatós segítséget nyújtanak szervezetünknek a megterhelő tavaszi munka elvégzéséhez, vagyis az alapos belső tisztításhoz. Elődeink fiatal csalánt és más zöld gyógynövényeket gyűjtögettek. Ma is előszeretettel fogyasztjuk a tavaszi különlegességeket: a csalán felfújtat, a csalános spenótot vagy a százszorszéppel készített csirkét.Ám körülöttünk nincsenek mindig bimbózó rétek, nincs mindig időnk kiszaladni a csűr mögé, hogy annyi gyógynövényt szedjünk össze, amennyi elegendő az ebédhez. Az igazat megvallva, rendszerint csűrünk sincs, amely mögött virágzó gyógynövények várnának minket.

Szervezetünket azonban semmiképpen sem tanácsos megfosztani a zöld élelmiszerek kínálta előnyöktől, és a zöld élelmiszereknek köszönhetően ez szerencsére nem is jelenthet gondot.

A hko a zöld élelmiszereket elsősorban felhasználásuk célja szerint különbözteti meg. Ezek a készítmények általánosságban véve a Fa elemhez tartoznak, ám az édesvízi algát inkább a jinhez, a fiatal árpát pedig inkább a janghoz soroljuk.

Ez az alapja a készítmények legjobb felhasználásának. Most ráadásul el is dönthetjük, melyik Energy készítményt szeretnénk inkább alkalmazni. Választhatjuk a Chlorellát, a Spirulina Barleyt vagy a zöldárpát, a Barleyt.CHLORELLA ÉS BARLEY

A Víz elemről elmondhatjuk, hogy támogatja az életet, míg a Fa elem maga az élet. Ha tehát a Chlorella mellett döntünk, ,,az élet megsegítését", vagyis egy lassú folyamatot támogatunk, amely fokozza a vitalitást. A Barley, mondhatni, a Chlorella teljes ellentéte. Fiatal féktelenségével szinte azonnal energiával tölti fel a szervezetet. Hatása azonban időben korlátozott. Ha a Chlorella hosszan tartó alkalmazása után abba is hagyjuk a készítmény szedését, szervezetünk még sokáig védelem alatt áll. A Barley működését inkább egy kis dobkályháéhoz hasonlíthatjuk. A begyújtást követően az is azonnal meleget ad, ám a tűz leégése után gyorsan kihűl. A Barley tehát gyorsan, erőteljesen, ám rövid ideig hat. A Chlorellát betegségmegelőző adagolásban akkor használjuk, ha az energiakészleteinket folyamatosan szeretnénk feltölteni, a Barleyt pedig akkor, ha azonnali energiapótlásra van szükségünk.


SPIRULINA BARLEY

A Spirulina Barley rendkívül érdekes kiegészítője az előző két készítménynek. A Spirulina jin jellege mérsékli a féktelen és hosszú távon olykor kibírhatatlan Barley hatásait, a Barley viszont felgyorsítja a Spirulinát. Ennek eredménye a Spirulina Barley, egy rendkívül kiegyensúlyozott készítmény. Ez óriási segítséget jelent azoknak, akiknek hirtelen van szükségük aktív energiapótlásra, ám tekintettel jang jellegükre, a Barleyt nem képesek hosszú távon elviselni (pl. menedzserek). A Barley egyszeri vagy rövid távú használata az aktív energia azonnali pótlása céljából azonban az ő esetükben is nyugodt szívvel ajánlható.
Már a zöld élelmiszerek neve is mindent elárul: életünknek egyszerűen zöld utat engednek. Az indulás csak rajtunk múlik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Érdekességek
  2010-04-21 17:07:24, szerda
 
  Érdekességek az orvostudományból

Tengeri halakkal a fiatalságért

A tengeri halakban - mint a hering és a makréla - lévő Omega 3 zsírsavak tovább tartanak bennünket fiatalon. A kaliforniai egyetem kutatói felfedezték, hogy az Omega 3 zsírsavak bizonyíthatóan gátolják a test sejtjeinek korai öregedését.A jó tettek utánzásra késztetnek

A jó tettek megfigyelése nemcsak felemelő, meleg érzést kelt a mellkasunkban, hanem kívánságot is ébreszt, hogy jobb emberré váljunk, aki önzetlenül cselekszik. A Cambridge-i Egyetem vizsgálatai kimutatták, hogy aki másokat jó tett közben megfigyel, maga is könnyebben segít .

A kézi masszázs segít a narancsbőr eltüntetésében

Krémekkel alig lehet a narancsbőrön javítani. Az Ankarai Egyetem kutatói vizsgálatuk során kiderítették, hogy a kézi masszázs mégis segít. Hatvan résztvevő hölgy vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a narancsbőr a rendszeres masszás hatására többé-kevésbé láthatóan visszafejlődött.

A keserű csokoládé csökkenti a szélütés kockázatát

A Hamilton Egyetem kutatói felfedezték, hogy a keserű csokoládé nemcsak a szívünket, hanem az agyunkat is védi. Heti legalább 5 dkg csokoládé fogyasztása 46%-kal csökkenti a szélütés rizikóját. Ennek oka a csokoládé flavonoid tartalma.Napi egy pohár bor segít a hölgyek karcsúságát megőrizni

Nyolcezer 40 év feletti hölgyet hosszú ideig megfigyelés alatt tartottak a Bostoni Egyetem kutatói. Megfigyeléseik szerint, aki naponta egy pohárka jó minőségű bort fogyaszt, jobban meg tudja őrizni a karcsúságát, mint mások. A sörnek is hasonló hatása lenne, de a napi alkoholmennyiség nem haladhatja meg a 25 grammot.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Veszélyes anyajegy?
  2010-04-15 12:44:16, csütörtök
 
  Az anyajegyek a legtöbb esetben ártalmatlanok. Mégis, ha megjelenik egy, legtöbbször a melanoma, azaz a bőrrák jut legtöbbünk eszébe.

Az anyajegyek általában gyermekkorban vagy serdülőkorban jelennek meg, de egyes fajták már születéskor is jelen vannak. Különböző színűek, nagyságúak, formájúak lehetnek attól függően, hogy a bőr melyik rétegének sejtjeiből származnak. Felszínük lehet sima, vagy a bőrből kiemelkedő. A legtöbb anyajegy még szépséghibának sem mondható, néha azonban egy-egy bőrelváltozás rosszindulatúvá válhat, ez pedig veszélyeket rejt magában. Az időben fellelt és eltávolított anyajegy viszont semmiféle problémát nem okoz. Ha bármi gyanúsat veszünk észre az anyajegyen, érdemes azt bőrgyógyásznak megmutatni, aki eldönti, veszélyes bőrhibával állunk-e szemben, és hogy szükséges-e azt eltávolítani.Érdemes odafigyelni az úgynevezett 4 'sz'-re: szimmetria (szabálytalan felszín és asszimmetria), szél (szabálytalan forma/szél), szín (nem egységes, többféle árnyalatot mutat), szélesség (átmérője meghaladja a 6-7 millimétert).

Sokat segít a melanoma kialakulásának elkerülésében az önvizsgálat. A következő elváltozásokra oda kell figyelni:

- Ha kiemelkedik a bőrből, felszíne pedig megváltozik.

- Ha megváltozik az anyajegy színe, több szín keveredik egymással (pirosas, fehéres, kékes, szürkés árnyalatok).

- Az anyajegy alakja aszimmetrikus lesz, vagy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

- Ha növekedni kezd, vagy kisebb anyajegy jelenik meg a másik mellett.

- Ha kisebb lesz, vagy fekélyesedni kezd.

- Ha vérezni kezd magától, illetve ha sérülés miatt teszi ugyanezt.Akiknek a bőrén több anyajegy található, azoknak érdemes átnézetniük anyajegyeiket időről-időre akkor is, ha nincs vele problémájuk. Az orvos speciális nagyító segítségével megvizsgálja a szerkezetüket, és ki tudja szűrni a veszélyt jelentőket. Ezt az úgynevezett score-érték alapján állapítja meg, ami az anyajegy veszélyességi fokát mutatja.Sokféle anyajegy létezik, és a legtöbb ártalmatlan, maximum esztétikai hibának minősül. Nincs félnivalója annak, akinek le kell szedetnie, mert esetleg beleakad a ruhába , vagy aki csupán esztétikailag nincs a bőrhibával megelégedve. Az eltávolítás nem bonyolult és nem is időigényes. Többféleképpen lehet megszabadulni a nemkívánatos szépséghibától: fagyasztással, lézerrel, vagy akár hagyományos orvosi beavatkozással. A kezelőorvos kiválasztja a legmegfelelőbb eljárást, és azzal távolítja el a pigmenthibát. Nem szabad feledni, hogy a szakszerű levétel sosem rejt magában veszélyt!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szuperegészséges ételek
  2010-04-14 17:11:57, szerda
 
  Szuper egészséges ételek: hosszabb élet, jobb közérzet!

A szuper egészséges ételeknek nevezett táplálék, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk, nemcsak segít leadni a felesleges kilókat, de javítja egészségi állapotunkat is. És hogy mik is ezek a szuper egészséges ételek? Olyan táplálékok, amelyek ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat, antioxidánsokat és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan segítenek minket a betegségek kialakulása ellenében.

Íme a legmenőbb szuper egészséges ételek listája:

1. Avokádó

Bár az avokádó zsírtartalma igen magas, a zsír nagy része olajsavból áll; arról nem is beszélve, hogy nátrium- és koleszterinmentes, úgyhogy ajánlható a magas koleszterinszinttel rendelkező embereknek. Az avokádó nagyszerű lehet saláták vagy szendvicsek ízesítésére, és nagyszerűen helyettesítheti a majonézt. Az avokádók szobahőmérsékleten kb. 5-7 nap alatt érnek meg.2. Fahéj

A fahéjat már régóta használják orvosi célokra, az ayurvedikus gyógyászatban a cukorbetegséget kezelték vele. Új kutatások alátámasztják ezt: a fahéj növeli az inzulin termelését, melynek segítségével a szervezet jobban szabályozhatja a vércukor szintjét. Reggelinél nyugodtan lehet a zabkását, müzlit, palacsintát ízesíteni vele.3. Edamame

Az edamame az ehető szójabab zöld, éretlen formája. Különbözik a mezei szójababtól, amelyet a tofuban és a szójababolajban használnak fel, mivel az előbbinek nagyobb magvai, enyhébb íze és puhább húsa van. Gazdag rosttartalma miatt teljes fehérjeforrást kínál. A friss edamamet Ázsiában találhatjuk meg, de ha nem akarunk olyan messzire menni, akkor próbálkozhatunk fagyasztópultokban, olyan áruházakban, ahol egészséges ételeket (is) kínálnak eladásra, vagy pedig bioboltokban.4. Quinoa

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, elsősorban Peruban és Bolíviában termesztik. 180 centisre is megnőhet, levelei a spenótra emlékeztetnek. Dús fehérjeforrás, rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, így könnyen emészthető.5. Lazac

A lazac kínálja az egyik legjobb omega-3 zsírsav forrást ételekben. Ezeket a zsírokat esszenciális zsírsavnak nevezik, mivel a szervezet nem képes előállítani, így táplálékkal kell felvenni. Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású, valamint az omega-3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez.6. Spenót

A spenót nemcsak Popeye kedvence, hanem a szuper egészséges élelmiszerek közé is bekerült(, a) tápanyagokban való gazdagsága miatt. Alacsony a kalóriatartalma, csordulásig teli van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Mindenféleképpen fontos tagja lehet a napi étrendünknek.7. Tojás

A tojás - a benne lévő értékes tápanyagoknak hála - számos panaszra gyógyírként szolgál. A tej után a tojás a második - legalábbis a táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: nagyjából negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőanyagai az aminosavak; az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül fontosak az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk; különösen gazdag B2- és B12-vitaminban.8. (Fekete) Áfonya

Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümölcssavakat, cukrokat, A-, B1-, C- és D-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, kiemelkedően magas a káliumtartalma, és megtalálható benne a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá antociánok. Megőrzi az agy frissességét, serkenti az emlékezést és lassítja a motoros funkciók leépülését. Az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére időseknek diétaként ajánlják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Megoldás
  2010-04-13 12:08:57, kedd
 
  Megoldás a hátfájás elkerülésére!

Nyilalló érzés szúr a nyakába, sajog a háta, hasogat a dereka, zsibbad a lába? Íme néhány apró trükk, hogy a számítógép előtt végzett munka és szórakozás ne okozzon egészségkárosodást!

Órák hosszat csépeljük a billentyűzetet, nyakunk és vállunk elgémberedik a mozdulatlan képernyőbámulástól, hátizmaink rostjait pedig mintha egyfolytában húrként feszítenénk. Hamarosan már a szem is ég, a fej is fáj, sőt, akár a has is puffadhat. Ismerős? A számítógép előtt való hosszú, szinte mozdulatlan ücsörgés az ízületek és izmok, valamint a gerincoszlop speciális terhelésével jár együtt. Eleinte észre sem vesszük, pláne, ha nyakig vagyunk munkával, vagy igazán elvarázsol egy számítógépes játék, esetleg órák hosszat chatelünk barátainkkal. ...vagy ez mind egyszerre történik, és naphosszat ki sem mozdulunk a számítógép elől. Hamarosan azonban jelentkeznek a panaszok, és egyre csak erősödnek, már akkor is kínoznak, ha éppen nem a gép előtt ülünk.

Mit lehet tenni?

A kézenfekvő megoldás, hogy mozogjunk többet, ücsörögjünk kevesebbet! ...viszont ez nem mindig megoldható, hiszen sokaknak a munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges a számítógép. Ilyenkor ügyes trükkökhöz kell folyamodni, hogy munkánk ne menjen egészségünk kárára.Akik hosszú időn keresztül ülőmunkát kénytelenek végezni, tanácsos, hogy rendszeres időközönként rövid szüneteket tartsanak, és emellett ülő helyzetükben is a lehető legjobb tartásban maradjanak, a legkevesebb terhelés érje ízületeiket. Ebben segít például a FIT-BALL ülőlabda! Az irodai szék statikusságával ellentétben a labda dinamikus ülést biztosít, és olyan izmokat mozgat meg, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek! Az enyhe mozgás, amit az apró, egyensúlyt korrigáló moccanások miatt kénytelen testünk elvégezni, tudatosan észre sem vehetőek, izmainknak viszont rengeteget számítanak. Oszlik a terhelés, időszakosan feszül csak meg egy-egy izomcsoport. A FIT-BALL ,,kistestvére" a szintén dinamikus ÜLŐPÁRNA, ami hasonló hatást vált ki, mint a labda, de bizonyos esetekben praktikusabb a használata.Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem! A mai gyerekek sokkal többet ülnek tévé, na és persze számítógép, játékkonzol elé, mint a régebbi korok csemetéi. Ez károsan hat csontjaik, izmaik fejlődésére. A gyártó rájuk is gondolt: ÜLŐPÁRNÁIK gyerekméretben is kaphatóak.Tehát ha búcsút szeretne mondani hátfájásának, a rendszeres mozgás és a rövid szünetek megtartása mellett hatékony segítséget nyújt önnek az ülőlabda és az ülőpárnák, mint aktív ülést biztosító eszközök. Mindezeket az R-MED cég áruházában interneten keresztül is egyszerűen, gyorsan beszerezheti! 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Jaj, a hajam!
  2010-04-09 17:23:39, péntek
 
  Ha hajtövünk, fejbőrünk fáj, akkor már érdemes odafigyelni a jelekre.

Vizsgáld meg a fejed tetejétől a tarkódig terjedő részt! Ha bármilyen problémát tapasztalsz ezen a szakaszon, pl. hullik vagy ritkul a hajad, esetleg kopaszodsz, vagy valamilyen bőrprobléma látszik rajta, akkor joggal gondolhatsz arra, hogy valami problémád van az emésztéseddel, esetleg a vékonybeleddel, gyomroddal, májaddal vagy a vastagbeleddel.

Ha a hajad túlságosan ritkul, esetleg annyira, hogy a fejbőröd láthatóvá válik, akkor azt jelzi, hogy megbízhatóbb kapcsolatokat kellene kialakítanod a külvilág felé, de legyél kritikusabb.

Jelezheti ez a probléma, hogy feladtad önmagad, saját igényeidet és vágyaidat, jelzi, hogy nem jó megegyezést kötöttél valakivel.

Ha a homlokodon az a hajas terület a problémás, ami az orrod feletti sávban található, és a női nem tagjai közé tartozol, akkor kicsit jobban figyelned kellene a nőgyógyászati problémákra.

Férfiaknál ugyanez a jelenség a prosztata problémájára hívja fel a figyelmet. Érdemes mindenképpen odafigyelni hajunk jelzéseire!


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
70%-al magasabb a rák esélye
  2010-04-08 13:56:10, csütörtök
 
  70%-al magasabb a rák esélye a férfiaknál

Az egészségtelen életmód és az orvosi rendelések látogatásának hanyagolása következtében a férfiaknál 70%-kal nagyobb az esélye annak, hogy rákbetegség alakul ki, mint a nőknél - hívták fel az urak figyelmét brit orvosok.

Az a tény, hogy legtöbbször vonakodnak felkeresni háziorvosukat, az egyik fő oka annak, hogy náluk nagyobb a kialakulás kockázata, legalábbis az orvosi feljegyzések elemzése után erre lehet következtetni.
Összességében, a férfiak 16 százalékkal nagyobb eséllyel fognak rákbetegségben szenvedni, mint a nők, és negyven százalékkal valószínűbb, hogy ebben a betegségben fognak majd elhalálozni. Amennyiben kivesszük a mellrákot, prosztatarákot és egyéb olyan rákbetegségeket, amelyek csupán az egyik nemre jellemzőek, akkor ez a különbség jócskán megnövekszik. Ezen esetek tanulmányozásakor kiderült, hogy a férfiaknál 62%-kal nagyobb eséllyel diagnosztizálhatnak rákot és 69%-kal nagyobb eséllyel fognak emiatt elhunyni - áll a European Urulogy Supplement nevezetű folyóiratban megjelent tanulmányban.

A brit férfiak hölgytársaiknál majdnem háromszor nagyobb eséllyel válnak a hólyagrák áldozatává és kétszerese az esélye annak, hogy veserák végez velük annak ellenére, hogy erre biológiai okokat nem találtak a kutatók.

A Leedsi Egyetem munkatársa, David Forman professzor állítása szerint a férfiak hajlamosabbak a "keménykedésre", vagyis arra, hogy nem mennek el az orvoshoz csak végszükség esetén. Továbbá az is megfigyelhető, hogy kevésbé foglalkoznak az egészséges életmóddal, mint a hölgyek, valamint velük ellentétben az urak előszeretettel hagyják ki az orvosi rutinellenőrzéseket, amelyeket a nőkön például terhesség alatt vagy a fogamzásgátló tabletta felírásakor minden alkalommal elvégeznek.Érthető, miért idegenkednek a férfiak
a prosztatavizsgálattól, de az életük múlhat rajta.

"Úgy érezzük, nincsenek nyilvánvaló biológiai okai, így arra a következtetésre jutottunk, hogy az életmód befolyásolja leginkább a betegség kialakulásának esélyét, vagyis az, hogy a férfiak hajlamosak nem elmenni az orvoshoz egy-egy árulkodó tünet láttán és inkább nem vesznek tudomást a dologról" - nyilatkozta egy, a felmérésben résztvett másik kutató, Catherine Thomson, aki a Cancer Research UK munkatársa.

Ezekhez az eredményekhez persze az is hozzászámítandó, hogy a dohányzás is gyakoribb a férfiak között, valamint az egy főre jutó elfogyasztott alkohol mennyiségében is ők vezetnek. Az alkohol a rák egyik táplálója, ugyanis növeli a vér mennyiségét a tumorokban és kárt tesz a DNS-ben - a dohányzás pedig még tovább fokozza ezeket a problémákat. A rossz étrend is gondot okozhat, mivel a férfiak több húst fogyasztanak és kevesebb zöldséget, ill. gyümölcsöt esznek, mint a nők. A férfiak a zsírt a comb és a derék tája helyett a hasuk körül "növesztik" legfőképpen, ami szintén növeli a különböző betegségek, közöttük a rák kialakulásának kockázatát.

Alan White professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint a rendszeres, kötelező orvosi vizsgálatok bevezetése segítené a problémák megelőzősét még azoknál is, akik egyébként nem akarnak elmenni a háziorvosukhoz.

"Az üzemorvosoknak nemcsak az éppen aktuális egészségi állapotot kellene felmérnie, hanem a dolgozók általános közérzetét és egészségét is" - mondta. "A férfiaknak pedig csak annyit tudunk tanácsolni: ha van valami egészségügyi problémájuk, amely nem múlik és kellemetlenséget okoz, akkor szánják rá az időt és vizsgáltassák ki magukat."
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 463
  • e Hónap: 1186
  • e Év: 4674
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.