Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer...
  2022-11-29 22:30:30, kedd
 
 
MIÉRT DRÁGUL SOKKAL JOBBAN MAGYARORSZÁGON AZ ÉLELMISZER, MINT BÁRHOL MÁSHOL?


Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer, mint bárhol máshol?

Sokat olvashatunk a romló cserearányokról, a forint devizapiaci mélyrepüléséről, a szektorális különadók és az ársapkák piactorzító hatásairól.

Én egy kicsit máshol, a reálgazdaságban kerestem - és találtam - további okokat.

A magyar élelmiszer-kiskereskedelemben a külföldi többségi tulajdon részaránya 2021-ben a KSH adatai szerint 67% volt. Ez - az élelmiszer-kiskereskedelem - a gazdaság egyik olyan szektora, amelyben nemhogy növelni nem sikerült a hazai tulajdont, de csökkent 2010 óta. Annak ellenére, hogy a kormányzat - nem kevés hazai és külföldi kritikát bezsebelve e törekvéséért cserébe - vállaltan támogatni igyekszik a gazdaságban a hazai tulajdon térnyerését.

Magyarországon a rendszerváltozáskor három nagy élelmiszer-lánc volt: a Csemege, az ÁFÉSZ és a Közért.

A rendszerváltozást követően a nagy élelmiszerláncokat privatizálták (eladták a nyugati láncoknak), plusz megjelentek az “éjjelnappalik", a kisebb - rendszerint családi tulajdonban lévő - boltok. Ezzel párhuzamosan megjelentek a nagy nyugati mallok: Tesco, Auchan, Metro. A hirtelen bekövetkezett mennyiségi növekedést követően a kilencvenes évek közepén - a Bokros-csomag hatására bekövetkezett kereslet-szűkölés miatt is - egy konszolidáció (csökkent a boltok száma és alapterülete), majd a kétezres évektől egy fokozott piaci koncentráció (a kicsik eltűnése a nagyok rovására) volt megfigyelhető.

Ma a piacot nagyobbrészt a külföldi multik uralják - az élelmiszer-házhozszállításban szinte kizárólagosan.

Ide úgy jutottunk, hogy a külföldi nagy cégek a hazaiaknál jóval hamarabb rájöttek - és megfelelő tőkével meg is tudták valósítani az ötletet -, hogy a piacot úgy tudják hatalmuk alá keríteni, ha a teljes ellátási láncot a kezükbe veszik. Ezért a kétezres évektől vettek (vagy építettek) vágóhidat, malmot, csomagolóüzemet, tésztasütödét, stb., annak érdekében, hogy a kínálati vertikumot minél szélesebben saját, vagy - ahol a vétel nem volt megoldható, vagy nyereséges, ott - bérgyártásban készülő termékekkel tudják lefedni.

Ez a tevékenységük mára odáig terjedt, hogy gyakorlatilag az alapanyag-felvásárlásig nyúlik a befolyásuk.

A hazai kereskedelmi láncok részben későn kapcsoltak, részben pedig hiányzott mögülük a tőke, valamint azok a Nyugatról átvett, korszerű (legalábbis a haszon maximalizálásához elengedhetetlenül szükséges) piaci ismeretek, amelyek a multiknál házon belül megvoltak.
A piaci viszonyokat ezért mára nem csak a kiskereskedelem, de a termelői felvásárlási árak befolyásolásában is - meghatározó módon - dominálják.

Ez azt jelenti, hogy alacsonyan tudják tartani a felvásárlási árakat, míg - megfelelő hazai konkurencia nélkül - bármeddig emelhetik az árakat. Az áremelés mértéke nem a konkurenciától való félelem függvénye - azaz nem emelek bizonyos mértéknél többet, mert a vevőm átpártol a szemben lévő bolthoz -, hanem a vásárlóerőé - azaz, hogy meddig lesz elég pénzük az embereknek megfizetni a megemelt árakat. És mivel az élelmiszer - az energiához hasonlóan - alapvető szükséglet, itt is a végletekig el lehet menni.

A napokban jött szembe az interneten egy fotomontázs arról, hogy a felvidéki Tescoban pont feleannyiba kerül a tészta, mint az itthoniban. Egy másik, szintén egy hasonló megerősítése egy Angliában élő, de az elmúlt napokban idehaza tartózkodó hölgy ismerősöm személyesen szintén
ezt említette, hogy megrőkönyödve tapasztalta, hogy idehaza a Tescó jóval drágább, mint Angliában.

Hiszem is meg nem is, mégis én úgy látom, hogy a legnagyobb hiba az árrendszerünkben keresendő. amikor is még a rendszerváltozás előtti utolsó évben, az akkori Németh Miklós kormány megszüntette a hatósági árat és a maximált árat és bevezette a szabad árat a magyar termékforgalmazásban és ezzel az un "piaci árak" bevezetésével szabad utat engedett az árfelhajtó manipulációknak. Még a 89-es években, mint árszakértő végeztünk előzetes számitásokat a gyártókkal közösen, sajnos a szabad ár bevezetése számításaink szerint 30 - 50% árnövekményt jelentett. Persze ez senkit sem érdekelt akkor, a nagyobb "harács" reménye az érdekelteknek valószínűleg sokkal szimpatikusabb volt!

Nem vagyok benne biztos, hogy jól gondolom, de valahogy úgy érzem, ezen a területen a fogyasztóvédelemnek, ha ilyen van még egyáltalán Magyarországon, lenne sok-sok tennivalója. 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
A 22 legnagyobb különbség a gazdagok és a szegények gondolko
  2022-11-07 22:45:24, hétfő
 
 


A 22 LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉG A GAZDAGOK ÉS A SZEGÉNYEK GONDOLKODÁSÁBAN


Steve Siebold egy híres szakember, akinek a nevéhez kötődik a ,,How Rich People Think", vagyis a ,,Hogyan gondolkodnak a gazdagok" című könyv megírása is. Steve Siebold közel 30 esztendőn át végzett kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy vajon mi az, ami megkülönbözteti a gazdag embereket a szegényektől.

Számos interjút készített tehetős emberekkel, próbálta megismerni őket, igyekezett kiismerni a gondolkodásmódjukat, valamint arra törekedett, hogy megérthesse, miben mások ők, mint az átlagos emberek.

A kutatás során készített interjúkhoz a világ minden tájáról ,,szerzett" alanyokat, így még átfogóbb és még alaposabb lett az eredmény. 30 év tapasztalatát és anyagát felhasználva Steve Siebold véleménye az, hogy a különbözőség eredete nem a pénzzel kapcsolatos dolgokban keresendő, hanem az sokkal inkább a gazdagok és a szegények fejében, pontosabban gondolkodásmódjában rejlik.

A szakember megállapította, hogy a gazdag (értsd: gazdaggá vált) emberek gondolkodása nagyon sok területen különbözik az átlagos emberekétől.

1. A szegények szerint "minden gonosz forrása a pénz"; a gazdagok azonban tudják, hogy ez hazugság

Sokszor halljuk felszínes tudású keresztényektől, hogy "minden gonosz forrása a pénz". Ha utána keresel, hogy az állandóan hivatkozott Biblia rész mint mond, máris értelmet nyer a "felszínes" szó. Az eredeti szöveg ugyanis ez: "Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme" (1.Tim.6:10).

Vagyis maga a pénz nem rossz, sőt, még csak nem is forrása semmiféle rossznak. A pénz szeretete, a pénzbe való beleszerelmesedés az, ami rossz dolgok forrás lesz: kapzsiságé, irigységé, és így tovább. A pénz ugyanis csak egy eszköz, akár egy fejsze, egy autó, vagy éppen egy szál gyufa. Lehet jóra és rosszra is használni, csak rajtad múlik, hogyan állsz a pénzhez. Használhatod helyesen is.


2. A szegények úgy vélik, minden bajt a pénz okoz; a gazdagok úgy vélik, minden bajt a szegénység okoz

Steve Siebold úgy véli, hogy az átlagos emberek agya teljesen át lett mosva. Az egyszerű emberek ugyanis mind úgy gondolják, hogy azok az emberek, akik gazdagok, biztosan tisztességtelen úton szerezték meg a vagyonukat. Ha pedig mégis becsületesen élnek, akkor mindössze a szerencsés emberek közé tartoznak.

Vannak olyan kisebb, alacsony jövedelmi szinttel rendelkező közösségek is a világon, ahol egyenesen szégyenbe kerül az ember, ha meg tud gazdagodni, mivel automatikusan arra asszociálnak, hogy a jómódú személy biztosan becstelen, tolvaj, csaló, rabló.

A gazdagok ellenben tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy bár a pénz nem boldogít, mégis képes megteremti azt a nyugalmat, és létbiztonságot, amely segítségével az élet sokkal könnyebbé és élvezetesebbé válhat.


3. A szegények szerint az lehet sikeres, aki diplomát, "papírt" szerez; a gazdagok szerint viszont az lehet sikeres, aki mindig a szükséges tudást szerzi meg

A szegények azt gondolják, hogy csakis akkor lehet valakiből befolyásos, nagy vagyonnal rendelkező személy, ha az mindenféle diplomát és végzettséget megszerez. A gazdag ember azonban tudja, hogy nem a végzettség foka és a diplomák száma meghatározó, hanem az, hogy mindig a megfelelő szaktudás, speciális ismeret birtokában legyen a sikerre vágyó személy.

A sikerhez hozzásegítő tudás megszerzési formája igazából mindegy, hiszen végtére is csak az eredmény számít majd.


4. A szegények a múltban ragadtak; míg a gazdagok a jövőbe tekintenek

Az átlagos emberek számtalanszor hangoztatják nagy sóhajok közepette, hogy ,,azok a régi szép idők". Az ilyen személyek többnyire úgy gondolják, hogy a legszebb éveiket már megélték, így nem is törekednek arra, hogy az életük jobbá, sikeresebbé váljon. Depressziósan és boldogtalanul telnek napjaik.

A gazdagok ellenben nem a múltba vágyódnak, hanem a jövőbe tekintenek. Mernek kockázatot vállalni, bele mernek vágni egy új, még ismeretlen kihívásba is, előrevetítik álmaikat, vágyaikat, és tesznek annak érdekében, hogy mindaz, amit elképzelnek az meg is valósulhasson.


5. A legtöbb szegény ember érzelmileg is kötődik a pénzhez (lásd 1. pont!), a gazdag emberek inkább logikusan gondolkodnak a pénzről

Átlagos emberekre igen gyakran jellemző az, hogy félelmek gyötrik a pénzzel kapcsolatban. Az ilyen emberek számára egyetlen ambíciójuk marad, mégpedig az, hogy nyugalomban, békében vonulhassanak majd nyugdíjba, amikor annak elérkezik az ideje. A gazdag emberek ezzel szemben nem félnek. Nem változnak át félelemközpontú személyiséggé, hanem a jövőjüket a ,,logika szemüvegén" át látják.

Pontosan tudják azt, hogy mit várhatnak el a pénztől, tisztában vannak azzal, hogy a pénz csupán egy eszköz, amely segítségével többféle lehetőségük és esélyük lehet majd, a jövőbeli életük körülményeinek megteremtésére. Pont emiatt van az, hogy könnyebben válnak meg a pénztől, könnyebben fektetik be helyzetükhöz mérten, mert valóban csak eszközként tekintenek rá.


6. A szegényebbek csupán békés körülmények között képesek nyugodtan élni; a gazdag emberek minden körülmények között meg tudják találni a nyugalmat

A gazdag emberek elég tapasztalttá váltak az évek során ahhoz, hogy bizonytalan körülmények között is meg tudják maguknak teremteni a békés, nyugodt élet feltételeit. Megtanulták ugyanis, hogy a nyugalom iránti állandó sóvárgás kifejezetten romboló hatást gyakorolhat az életükre. A kihívásokkal teli életút hozzásegíti őket ahhoz, hogy boldog és nyugodt életük lehessen, bármilyen élethelyzetbe is kerüljenek.


7. A szegények nem lelik örömüket abban, amit a pénzszerzés érdekében csinálnak; a gazdag emberek azzal keresik a pénzüket, amit szeretnek

Az átlagos emberek gyakran olyan munkákat is elvállalnak, amelyekhez valójában semmi kedvük sincsen. Nap, mint nap bejárnak dolgozni egy olyan munkahelyre, ahová nem szívesen mennek, és olyan feladatokat végeznek el, amelyek egyáltalán nincs ínyükre.

Ennek oka az, hogy mindenáron szükségük van a pénzre, hiszen már egészen fiatalon is azt tanították meg számukra, hogy gazdaggá és sikeressé csak az válhat, aki kemény és megerőltető munkát végez. A gazdagok ezzel szemben más stratégia szerint élnek.

Ők megtalálják annak a módját, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amelyekért nemcsak megfizetik őket, hanem még örömüket is lelik a munkában. A felső tízezer tagjainak nagy része úgy gazdagodott meg, hogy azt csinálta, amit szeret, és emellett azt is elérte, hogy sok pénzt keressenek a szenvedélyükkel.


8. A szegények kisebb, könnyebben elérhető célokat tűznek ki maguk elé; a gazdagok nem rettennek el a nagy kihívásoktól sem

A könyv írójának az a véleménye, hogy a gazdagok az által váltak sikeressé, hogy mertek nagyot álmodni és valóra is váltották az elképzeléseiket. Ezzel szemben az átlagos emberek kis célokat tűznek ki maguk elé, hiszen a környezetük, valamint számos pszichológus és szakember is azt hangoztatja, hogy érdemes alacsonyra tenni a mércét, így el lehet kerülni az esetleges csalódásokat.

Ez azonban nem mindig számít jó tanácsnak, hiszen gondoljunk csak bele, ha senki sem merné magasra tenni a lécet, akkor nem lennének igazán gazdag és sikeres emberek sem.


9. A szegények úgy vélik, hogy a gazdaggá váláshoz nagy cselekedetekre van szükség; míg a gazdagok tisztában vannak azzal, hogy a sikerhez teljes személyiség is kell

A gazdagok nem azzal foglalkoznak, hogy mit és hogyan kellene csinálniuk, hanem egészen egyszerűen csak önmagukat adják. Azt teszik, ami éppen jó nekik, még akkor is, ha ez esetleg gyors elszegényedéshez vezethet. Hiszen ők egy ilyen kudarc élményből is csak tanulnak, tapasztalatot szereznek, és legközelebb már sikeressé és gazdagabbá válhatnak, mint a kudarcot megelőzően.


10. A szegények úgy vélik, hogy saját pénzük segítségével kell elérniük a céljaikat; míg a gazdagok más pénzét használják fel a meggazdagodáshoz

Steve Siebold tapasztalata alapján a gazdagok nem tétováznak, ha arról van szó, hogy mások pénzét kell sikerrel forgatniuk a céljaik elérése érdekében. Az átlagos emberek azonban azt gondolják, hogy gazdaggá csak akkor válhatnak, ha előbb pénzt keresnek, majd a megkeresett pénzre ,,építkezve" tesznek szert további összegekre.

A gazdagok teljesen másképp vélekednek ezzel kapcsolatban. Ők nem aggódnak azon, hogy mennyire hitelképesek, hanem sokkal inkább azokat a kérdéseket teszik fel önmaguknak, hogy: ,,Megéri-e befektetni abba az üzletbe?", ,,Van-e értelme harcolni a várható profitért?"


11. A szegények szerint a piac és a gazdaság stratégián és logikán alapul; a gazdagok tudják, hogy a piacokat az általános kapzsiság és az érzelmek irányítják

Az által, hogy a gazdag emberek ily módon vélekednek, komoly stratégiai előnyhöz tudnak jutni a gazdasági életben. Hiszen ők felismerték azt, hogy nem csupán matematikai képlet eredményeképpen lehet meggazdagodni, hanem figyelembe kell venni az emberek kapzsiságát és félelmeit, érzéseit is.


12. A szegényekre jellemző, hogy a lehetőségeikhez mérten túlságosan ,,nagy lábon" élnek; a gazdag emberek mindig a lehetőségeiken alul élnek

A tehetős emberek tudják azt, hogy előbb meg kell gazdagodniuk ahhoz, hogy bizonyos dolgokat megengedhessenek maguknak. Okosak, hiszen úgy élnek lehetőségeik alatt, ám mégis királyként, hogy tudják, bőven van még titokban félretett pénzük.


13. A szegény azt tanítja a gyermekeinek, hogy hogyan éljenek túl; a gazdagok arra tanítják csemetéiket, hogy miképpen válhatnak ők is sikeres és gazdag emberekké

A gazdagok véleménye az, hogy mindenképpen meg kell ismerniük a gyermekeknek minél előbb a vagyon jelentőségét, és így majd később ők is arra fognak törekedni, hogy sikeressé és gazdaggá válhassanak.


14. A szegény ember azt vallja, hogy önzőnek lenni bűn; a gazdag emberek úgy vélik, hogy az önzés olyan erény, amelyre sokszor szükség van

A szegény embereknek nem tetszik az, hogy a gazdagok boldoggá teszik a saját életüket. Negatívan értékelik azt, ha valaki a saját boldogságára törekszik, nem pedig állandóan másokon segít. A gazdag ellenben nem másokkal foglalkozik, nem játssza meg azt, hogy ő majd megmenti a világot, hiszen erre egymaga úgysem lenne képes.

Ehelyett inkább arra törekszik, hogy boldogan és gondtalanul élje a saját életét. A szegényebb emberek e fajta negatív gondolkodásmódja pedig valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is szegények maradjanak: kényelmesebb mások segítségére várni, és másokat okolni a kialakult helyzetért, mint döntést hozni, és elindulni a jó irányba.


15. A szegények stresszként élik meg a hirtelen nagyobb összegek birtoklását; a tehetős emberek megnyugvást lelnek a pénzben

A gazdagok ugyanis belátják azt, hogy a pénz majdnem minden gondot meg tud oldani, és ezt a tehetős emberek nem is szégyellik bevallani. A szegények azonban ezt másként látják, és úgy tekintenek a pénzre, mint egy rossz dologra.


16. A szegény emberek meg vannak győződve róla, hogy a gazdagok sznobok; a tehetősek azonban csupán olyan emberek társaságát keresik, akik hozzájuk hasonló gondolkodással rendelkeznek

Annak oka, hogy a gazdagok szívesebben találkoznak hozzájuk hasonlóan gazdag személyekkel nem más, mint az, hogy a tehetős emberek nem bírják elviselni a szegények pesszimista hozzáállását. Ez fordítva is igaz, hiszen a szegény ember is jobban érzi magát egy hozzá hasonló életúttal rendelkező személy társaságában; ám ők ezt nem vallják be, inkább sznobként pecsételik meg azokat a sikeres embereket, akik a gazdagok társaságát keresik.


17. A szegényebbek esze mindig a takarékoskodáson jár; a gazdag emberek viszont a pénz megkeresésére összpontosítanak

A gazdag emberek mernek kockázatot vállalni, ha pénzre szeretnének szert tenni, és csakis arra összpontosítanak, hogy mit fognak nyerni az üzlet végén. A szegényebbek azonban nem szeretik a nagyobb rizikóval járó ügyleteket, ezért inkább szorongatják azt a keveset, ami van. Nem kockáztatják meg azt, hogy elveszítenek mindent, folyamatosan csak gyűjtögetnek, spórolnak, kuponokat használnak.


18. A szegényekre a ,,lottó-mentalitás" a jellemző; a gazdagokra a ,,cselekvés-mentalitás"

A szerényebb életkörülmények között élő emberek ahelyett, hogy arra törekednének, hogy megoldják a problémáikat, inkább valamiféle csodára várnak. Várják, hogy majd a lottón megnyerik a főnyereményt, remélik, hogy a főnökük majd emeli a fizetésüket, bíznak abban, hogy a házastársuk majd jobban fog keresni néhány hónapon vagy éven belül, és álmodoznak arról, hogy egyszer majd jobban fognak élni.

Ezzel szemben a gazdag emberek nem csupán várnak és imádkoznak a szerencséért, hanem tesznek is annak érdekében, hogy a problémáik megoldódjanak. Hiszen az idő telik, az évek múlnak, nem lehet örökké csak várni arra, hogy valami változzon.


19. A szegényebbek szórakozni vágynak; a gazdagok szeretnek tanulni, szeretik önmagukat képezni

Steve Siebold úgy tapasztalta, hogy a gazdagabb, tehetősebb emberek szeretnek művelődni, szeretik önmagukat képezni és tudásanyagukat bővíteni, ezért a legtöbb luxus villában biztosan megtalálható legalább egy könyvtár. A szegényebbek ellenben inkább a szórakoztató újságokat, regényeket és bulvárműsorokat, bulvármagazinokat részesítik előnyben.


20. A szegények óvatosabbak; a gazdagok bevállalósak, ha pénzügyekről van szó

A szegények nem mernek túl nagy kockázatot vállalni, mert félnek a nagyobb veszteségtől, ezért óvatosabbak a pénzügyi dolgokban. Ezzel szemben a gazdagok bevállalósak, bele mernek kockázatos üzletekbe is vágni, hiszen meg vannak győződve arról, hogy sikeresek lesznek. Abban az esetben, ha mégis veszteséges lenne az üzlet, akkor sem keserednek el, hiszen tudják, hogy előbb vagy utóbb ismét nyereséget könyvelhetnek majd el maguknak. “Kudarc nem létezik, csak visszajelzés."


21. A szegények nehezen fogadják el, hogy a pénz életet is menthet; a gazdagok felismerték azt, hogy a vagyon az egészségi állapot javítására is képes

Amerikában például a tehetős embereknek lehetőségük van magánbiztosítások megkötésére is. A magánbiztosításnak éves díja van, melynek megtérítése után a biztosított személy számára éjjel-nappal, 24 órás magán orvosi ellátás áll rendelkezésére.

Vannak olyan területek is, ahol a magánorvosok közvetlenül a tehetős személyek közelében élnek, így igen rövid idő alatt házhoz is tudnak menni, ha szükség van rájuk. A pénz életet is menthet.


22. A szegényebbek szerint a család és a karrier kizárják egymást; a gazdagok tudják, hogy ezek együtt is elérhetők

Sok szegény úgy gondolja, hogy a családalapítás és a sikeres karrier, a gazdagság nem valósítható meg, nem érhető elegyszerre. Úgy hiszik, hogy választaniuk kell vagy ezt, vagy azt, ám a gazdagok jól tudják, hogy ez nem így van.

A gazdagok azt vallják, hogy mindent meg lehet kapni, csak igazán akarni kell és tenni kell érte. A legfontosabb, hogy a kihívások felé jóléttel és szeretettel kell közelítenie az elmének, és így minden célt el lehet érni!


Link

 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Azok a régi szép idők - képekben
  2022-02-16 22:45:26, szerda
 
 


AZOK A RÉGI SZÉP IDŐK - KÉPEKBEN
Mottó

"Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,
Gyönyörűbb, mint a nagyvilág!
Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád."A korabeli Pest-Budán a XIX században az emberek ugyanúgy boldogságra törekedtek, mint a mai emberek. Mindazok az idegenek, akik a 30-as években, e két városban megfordulnak, egyformán elismerik, és nem győzik eléggé dicsérni szépségüket.

Becsüljük meg a múltunkat, csak így lehetünk boldogok teljességgel a jelenben és reményteliek a jövőt illetően.


A magyar vidék és Pest

LinkVibráló hétköznapok jellemezték a reformkor világát

Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
A Föld a miénk; Az Ember alanyi joga és kötelességei
  2022-02-03 20:15:22, csütörtök
 
 A FÖLD A MIÉNK; AZ EMBER ALANYI JOGA ÉS KÖTELESSÉGEI


Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?

Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb...

Ki lehetsz attól még békülve a világgal, és a saját, privát világodban attól még boldog is lehetsz, hogy vannak gondolataid a világ és az együttélésünk, vagy inkább egyelőre az egymás mellett éldegélésünk igazságosabbá tételével kapcsolatban.

Bár ez a szó, hogy igazság, egy cseppet mihaszna.

Az igazságunk megteremtése és kiharcolása gyakran a legnagyobb igazságtalanság megélése valaki másnak. Mi több, a ma világviszonylatban fennálló rendszer is azért alakult így és azért tartjuk fenn, mert annak, akinek hangosabb szava van a rendszerünkben, mint igazságról gondolkodik róla.

Mindazonáltal talán mindenki életében vannak pillanatok, amikor lehunyja a szemét és elgondolkozik az élet értelméről. Ebben a több ízben bürokratikus, hierarchikus, egyenlőtlen és egymás előtt megszeppenve, félve és ítélkezve álló szürke taposómalomban, valamint lélekfacsaró szélmalomharcban, olykor felszínre tör belőlünk az értelem utáni keresgélés, vagy a hogyan is kéne lennie, hogy mindez értelmet kapjon gondolatfonákja.

Azt gondolhatják sokan, hogy boldogtalanság kell egy ilyenfajta gondolat durrogtatáshoz, s mint egy sorozatlövés az éterbe puffogtatom elégedetlenségem és megkeseredettségem nyavalyáit, hogy fekély legyen e sorok olvasóinak elképzelésein.

Pedig nem.

Pedig én boldog vagyok.

Mert mindent meg lehet szokni, és ha van benned adottság, hogy mindabból, ami van, kihozd a legtöbbet és a legjobbat, akkor ki fogod belőlük hozni, akármi van.

De mi van?

Úgy értem, mi jár az embernek alanyi jogon?

Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?Vannak világméretű problémáink. Nevezzük őket most csak problémáknak. Mert ha valamit problémának hívunk, az azt jelöli, hogy valamit kifogásolunk az igazságból. Legyen az az igazság akárkié is. (Ember, Gondviselés, Sors, és a többi...)

Ezek között vannak olyanok, melyekről sokat beszélünk, úgymond beleivódtak a köztudatba, mint valami leányálom, és vannak olyanok, melyekről szinte semmit sem.

Sokat beszélünk a legfontosabbakról; az egészségügy gerincességéről és derekasságáról, vagyis ennek hiányáról. Arról, hogy ne kelljen vagyonokat kiadnunk gyógyszerekre, ha életben akarunk maradni. Hogy az egészség és az élet mindenkinek alanyi jogon járjon, aki életben szeretne közülünk maradni. És ne csupán ingyenessé tegyük ezeket a gyógyszereket, hanem azt is érjük el, hogy ha már valamilyen betegségben szenvedünk, ne kelljen hosszú hónapokig várni arra, amíg egy szakember foglalkozik a felépülésünkkel és enyhíti a fájdalmainkat.

Az egészségügynek nem csupán állampolgároknak járó alanyi jognak, de állampolgári kötelességnek is kéne lennie. Így azt nem csupán, hogy ingyenessé kéne tenni, úgy világviszonylatban, de jóval gyorsabbá is. Mindehhez persze olyan kórházak is szükségesek lennének, melyek megfelelő felszereltségűek, és ha nem is viselik falaik között az otthon meghittségét, azért jóval összkomfortosabbak a ma fennálló valamennyinél. És nem utolsó sorban olyan szakemberek is kellenének az egészségügybe, akiknek a gyógyítás és a másik ember fájdalmának enyhítése, életben tartása, nem megélhetési kérdés, hanem hivatás.

A tanárokkal és az oktatásüggyel nagyjából ugyanez a helyzet. Miért a tankönyvek, a szakkönyvek a legdrágábbak? Ha a szülők minimálbérből élnek, jelenleg aligha tudják megfizetni a képzéssel együtt járó költségeket. Így a gyermek örökségként megkapja e hátrányos helyzetből való előlubickolási jogot. Pontosabban az ehhez a csatához vívott jogot.

Persze, ott vannak az államilag finanszírozott képzések, melyeken a szorgalom és az egyén elhivatottsága, jó képessége, ingyen biztosítja a tudást. A könyveket viszont ebben az esetben is meg kell vásárolni, és elég elgondolkoztató, hogy az egészséget és a tudományt milyen drágán adjuk mi emberek egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy képtelenek vagyunk kitalálni egy rendszert, amelyben úgy neveljük a felnövekvő generációt, hogy az egészségügy és az oktatásügy hivatások legyenek, és tényleg csak azok álljanak orvosnak, tanárnak, akik nem csak értenek ahhoz, amit csinálnak, de morálisan kiemelkedő jelenlétet is biztosítanak azoknak, akikkel találkoznak.

Végül, de megközelítőleg sem utolsó sorban, világméretűen tartom fontosnak rendezni az élelmiszer egyenlő elosztásának elvét. Tarthatunk egy olyan rendszert, melyben a szorgalmasabb, kitartóbb, többet a köz érdekében tevő valami pluszhoz jusson, de akkor valóban azok jussanak ehhez az úgynevezett pluszhoz, akik többet tesznek a közért morális és erkölcsi kérdésekben. Ne az élelmiszer, az egészség és az oktatás, mint alanyi emberi jogok csorbuljanak. Vegyünk el mondjuk a szórakozás lehetőségéből, ha már valamiből olyan nagyon el akarunk venni az igazságunk szolgáltatása érdekében. És ezt a hármat adjuk oda mindenkinek alanyi jogon ingyen és érdemileg. Tehát magas színvonalon.Az ember, ha erre az életre való, sok mindent megszokik, és sok mindenhez alkalmazkodik. Mint egy kis hörcsög, ráhasal a kerékre és fut vele körbe és körbe. Mi olyanná tettük magunkat, mint a hörcsögök. Azt hisszük, hogy az élet az, hogy szaladgálunk a kerekünkön, ami nekünk a világ, és közben annyira lefáradunk, hogy észre sem vesszük, hogy a kereken túl, ott van a rács, a rácson túl ott van a szoba, a szobán túl a város pompái, a városon túl az országunk határai, azon túl az egész kontinensünk sokfélesége, s azon is túl az egész földünk, még megannyi kontinenssel, hozzánk hasonló hörcsögökkel, és bizony sok, tőlünk eltérővel is.

Saját világunk van már, mindennapi robottal, kötelességekkel, problémákkal. Hogy valaki rákerült a kerekünkre, aki nem odavaló, hogy nem forog eléggé a kerekünk, vagy kicsi, hogy belebetegedtünk a sok rohangálásba...Ez a rendszer lebutítja, szűk látókörűvé, beteggé teszi az embert. Ezzel a rendszerrel lebutítjuk, szűk látókörűvé tesszük és megbetegítjük egymást. Ember az Embert.

És sok Embertársunkat hagyjuk bizony meghalni is. Olyanokat, akik még élni szerettek volna köztünk. Élni a keréken. Még ha kevesen is látnak át azon, hogy a nagybetűs Élet ezen a bizonyos keréken jóval túl van.

Miért látnak ezen túl kevesen? Mert Ember az Ember elől bizony eltakarja ennek látványát.Még egy dolgot kéretek felvenni az Ember alanyi jogon járó jogai és kötelességei közé.

Ha majd megoldottuk az egészségügyet; hogy a beteg embereknek ne kelljen kész vagyont fizetni azért, hogy meggyógyuljanak, és ne kelljen sokszor több hónapot várni sem, hogy foglalkozzanak velük, ha majd megtanultuk kiválogatni a tanári, orvosi, mint hivatási vénát és megfelelően honorálni azt, ha majd nem vesszük el egymástól a tudás megszerzésének lehetőségét, ha majd elintéztük, hogy az élelmiszer alanyi jogon mindenkinek járjon, akkor...az utazás, mint jog, kerüljön be az állampolgári kötelességek közé.

Vannak érvek az országhatárok megőrzése mellett. Például az egyes kultúrák, hagyományok és az emberi faj mindennemű különbözőségeinek megőrzése. Ezt most nem kívánom vitatni. Mindössze az utazás költséghatékonyabbá tételéről vagy költségének eltörléséről fantáziálok.

A legtöbben egész életükben egy adott város töredékét látják újra és újra. A szerencsések, felszínesen szemügyre vesznek egy-egy 'idegen' országot, szabadidejük és pénztárcájuk függvényében. De sokan vannak, akik egy vidéki kis faluból nehezen jutnak el a Balatonig meg vissza, holott, még Magyarország és Afrika között is olyan könnyen kéne járnia minden halandónak, mint ahogyan a fantasztikus filmekben járnak a csillagközi utazók a Föld és a Mars között. Legalább a világörökség részeit látnia kéne mindenkinek ingyen és bérmentve, ha már a többi természeti kincset el is rejtjük, ha már vámokkal, igazolványokkal és anyagi javak felhalmozásával váltatjuk is meg a jegyet egymás számára azon a földön, ami elvileg mindenkié. Még ha honfoglalósdit is játszottunk már a viszonylag korai szakaszban egymás orra előtt, attól még, hogy a valami miatt együtt mozgó csoportok otthont választottak maguknak, nem kéne azt a bizonyos földrészt ennyire kizárólagossá megtenni, még ha privilégium is.

Ezen bolygó kiterjedtségének, sokféleségének és káprázatosságának látványa, tudatosítása, az emberi tudatot és gondolkodást tágítaná, ami kihatna az együttműködésünkre és a kreatív energiáinkra is. Ez pedig szükséges lenne mindenféle rendszer tökéletesítéséhez vagy megálmodásához.

Szűk látótérből csak szűkös boldogulások, elképzelések, szabályok és rendszerek születhetnek. Olyanok, melyek csak szűkösen mondhatók igazságosnak. Így lesz ez a szó még használhatatlanabb a mihasznaságán.

A honfoglaláson, a nagy hódítások korán, az első világháborún túl, amikor az Ember azért a földért harcolt, amit senki nem osztott számára el - pontosan azért, mert aki teremtette, mindenkinek alanyi jogon szánta -, az Ember birtoklási vágya eltulajdonított és ellehetetlenített még számos egyebet is az Embertől. Senki nem vette el ezeket tőlünk, az igazságtalanságot sem más tartja fenn, s még a háborúkat se más indította el, mindössze az Ember.

Az emberi ego; az elveszem, enyém, akarom, megszerzem, ráerőltetem, eltörlöm...erőszakot gyakorolnak a természeti kincseink felett. És a természeti kincsünk nem csupán a földön őrizendő. Hanem a különbözőségeinkben is.

Azt hiszem, akármelyik korban élünk is, onnan tudjuk, hogy a rendszerünkben még van még mit tökéletesíteni és a politikánk olyan, akárcsak az igazságunk; hasznavehetetlen, egymás ellen romboló tudomány, hogy az egészségügy, az oktatás, az élelmiszer és e bolygó kincseinek felfedezése nincs még világméretűen belevésve az alkotmányba alapvető ingyenes minőségi emberi jogként és kötelességként.

Végül, de korántsem utolsósorban, még valami. Mert mi lehet annál nemesebb, mint kiállni a szűkölködésben bővelkedő lelkek jogos illetményének ellátottsága mellett? Ha nem is nemesebbnek, de ezzel egyenértékűnek tartom, hogy szót emeljek az Ember önpusztításának joga ellen. Mert amennyiben egy Ember élni szeretne köztünk, mellettünk, az éppen aktuálisan érvényben lévő rendszerben, akkor vannak bizonyos kötelezettségek, melyek nélkül fontos tudni, hogy soha nem lesz az Emberé az, ami alanyi jogon járna. Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb.

Mire gondolok?

A tudat és a viselkedés forradalmának kell eljönnie ahhoz, hogy magunktól, önszántunkból legyünk korrekt csapat játékosok egymás közt, hogy valaha is eljöhessen a fentebb jegyezett rendszer, amiről sokunk álmodozik. Ha nem tartjuk be a korrektséget magunkkal és egymással szemben önmagunkból eredően motiváltan, akkor sajnos nincs az a Gondviselés, büntetőjogi eljárás vagy szervezet, aki be tudná azt tartatni velünk úgy, hogy az relevánsan előmozdítsa a társadalmunkat. Amíg az Ember nem érti az egészség, a tudás, a kulturált fogyasztás és a felfedezés misztériumának igazi jelentését, amíg önmagát rombolja, amíg sokan kijátsszák a fennálló rendszert, amíg nem adja bele mindenki a rendszerbe a tudásának és szorgalmának megfelelő legkiválóbbat, addig folyton és újfent visszahuppanunk majd a kerekünkre. És nincs az a Gondunkat viselés mely kiváltana bennünket abból a gondból, amit mi magunk kollektíven, minden részünk vonatkozásában nem veszünk észre.

Rajtunk múlik. Az emberi összefogáson. Az összes létező tudat felébredésén és a viselkedésünk önregulázásán.

A rendszer minden korban, a köztünk, Emberek között lévő kapcsolat és a saját magunkhoz viszonyulás gondosságának tükörképe.


LinkSZÉP ESTÉT ÉS JÓ ÉJSZAKÁT MINDENKINEK! 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Akár 150 évig is élhetnénk
  2021-08-31 19:45:38, kedd
 
 AKÁR 150 ÉVIG IS ÉLHETNÉNK:"50 ÉVES KORUNKIG A BIOLÓGIÁBÓL ÉLÜNK, DE 50 ÉV UTÁN AZ AKARATBÓL!"


A tudósok, az erre irányuló vizsgálataik alapján, arra a következtetésre jutottak, hogy az ember akár 120-150 évet is élhetne. Szingapúri kutatók, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban végzett kiterjedt kutatásai, az elvégzett vérvizsgálatok és a testmozgások adataival kiegészítve, az új “biológiai életkor" kitolódására mutatnak rá.

Az ember akár 150 évet is élhetne! Egy román személy 148 évet élt!

Van néhány példa a történelemben, amelyek kapcsán azt mondhatjuk, hogy az illető személy akár két vagy három életet is leélt.

Dumitru Constantin Dulcan professzor szerint ezek között román származású emberek is voltak.

“A legtöbbet emlegetett személy e tekintetben a kínai Li Ching-Yuen volt, aki 256 évet élt, és közel száz unokája és körülbelül nyolc felesége volt. Honnan tudjuk ezt?

A hadsereg kötelékében élt és 60 éves korában vonult nyugdíjba, de ezt követően 60 évente a hadsereg folyamatosan gratulált neki és kitüntetésben részesítette.

Egy másik ember 168 évig élt Azerbajdzsánban. És volt egy nagyon érdekes eset Romániában is. Egy bizonyos Maftei Pop, aki egy Kolozsvárral szomszédos községből származott, 1804-ben született és 1952 -ben halt meg. Összesen 148 évet élt."

- nyilatkozta Dulcan professzor az Antena 3 TV számára.

A település anyakönyvi dokumentumai szerint, ahol Maftei Pop élete alkonyát töltötte, csecsemőként, a Szilágy megyei Valea Lozniiban született. Maftei, 148 évvel később, 1952. március 15-én halt meg az Oșoi községhez tartozó Ciubăncuțában. 85 éves korában még az egyik faluból a másikba költözködött.

Manapság a 100 éves kort elérő emberek esetei meglehetősen ritkává váltak. És bár a genetika rendkívül fontos szerepet játszik a hosszú élettartam szempontjából, még számos más tényező is segítheti a várható élettartam növekedését.

Mindehhez hozzájárul az elmúlt évszázad orvosi szolgáltatásainak és életkörülményeinek a javuló minősége is.

De mi is lehet a hosszú élet titka? Dumitru Constantin Dulcan professzor szerint, az egyik titok az alacsony kalóriatartamú étrend követésében, a fizikai aktivitás és a pozitív gondolkodásban keresendő.

,,A hosszú élet egyik feltétele az alacsony kalóriatartamú étrend, amely nem túl gazdag, különösen a zsírokban és az édességekben. Egy másik feltétele pedig a böjt.

Az emésztést elősegítő enzimeket kiválasztó szerveknek, mint például a hasnyálmirigy, a máj, és az epének pihenésre van szükségük.

Ezt követi a fizikai aktivitás: ajánlott, hogy hetente háromszor legalább 5 km-t gyalogoljunk és nagyon fontos a pozitív gondolkodás.

Úgy tartják, hogy 50 éves korunkig a biológiából élünk, de 50 év után az akaratból!"

- magyarázta Constantin Dulcan professzor.


Link
Akár 150 évig is élhetnénk

Link


Száznegyven évig is élhetnénk...

Link


Hamarosan 150 évig is élhetünk

Link


Szenzációs felfedezés: 150 évig is élhet az ember

Link


Hogyan élhetnénk akár 150 évig is boldogan és egészségesen?

Link


Hamarosan nem mi dönthetjük el, mit eszünk

Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Templomos lovagoktól ered a péntek 13-ától való félelem
  2021-08-25 22:45:21, szerda
 
 

TEMPLOMOS LOVAGOKTÓL ERED A PÉNTEK 13-ÁTÓL VALÓ FÉLELEM


A félelem a tizenhármas számtól olyan mértékig beleivódott az emberekbe, hogy ez lett az egyik egyetemleges babonánk. Olyannyira , hogy a 13-as szám jelentősége, és au attól való félelem évszázadok óta velünk van. De mitől félünk, ha ez a szám a péntekhez kapcsolódik?

A 3-as számmal kapcsolatos ellenérzés a tengerentúlon annyira tartja magát, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba, de számos repülőn nincs 13-as széksor. Franklin Delano Roosevelt pedig sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál étkezni, ahol tizenhárman ültek. Rendszerint odarendeltek még egy embert.

De mi a helyzet a péntek 13-al? E hónapban már kipipáltuk ezt a napot, legközelebb jövő év márciusában várható, hogy a 13-a péntekre essen.


Szerencsétlenség volt éhgyomorra tüsszenteni

Bibliai oka van annak, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napok között jegyezzük. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárom vendég volt, tizenkét apostol és maga, Jézus. Ezért tartja magát az a hiedelem is, hogy tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál: veszedelem. Más források szerint Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz. A középkorban ezen a napon éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. A péntek - a néphit szerint - a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, nagy útra induljunk. A félelem másik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéséket. A XX. században az Apolló katasztrófája után a mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványáról meghiusult.


Európa-szerte jelen voltak a keresztesek

A péntek 13-ához kapcsolt rossz érzéseinknek történelmi okai is vannak.

Az egész hiedelem hátterében a középkori Templomos Lovagok állnak. A Templomosok vagy Templomos Lovagrend az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend volt. A rend 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szent-földön alakult , amikor kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Krisztus szegény lovagjainak nevezték magukat, ezzel is utalva kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

A templomos rend a XIII. század második felében érte el fejlődése tetőpontját. Európa szinte minden országában jelen voltak, gazdaságuk a királyokéval vetekedett. A Rend őrizte 1204 és 1307 között az úgynevezett Torinói leplet, valamint 1222 után az Aranybulla egy példányát is. Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakciókból is származott. A zarándokok számára bankrendszert teremtettek. Az úton levők pénzüket - nehogy a zarándoklat alatt kifosszák őket - bármely templomos rendházban letétbe helyezhették, majd az út során a kiállított váltókkal más rendházakból mindig annyit vehettek fel, amennyi a napi ellátásra és továbbutazásra kellett a következő templomos ,,banki kirendeltségig".


Feloszlatásuk után indult a szóbeszéd

A templomosok kiváltságaik révén kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, egyedül a mindenkori pápa parancsolhatott nekik. Akárhol voltak is házaik, birtokaik szerte Európában és a Közel-Keleten, mindenhol mintegy ,,állam az államban" működtek. A rend bevétele a XIII. század végére olyan óriási lett, hogy a szentföldi erődítmények után önálló földközi-tenger flottát tudtak építtetni. Ebben a korszakban születhetett a templomosok kincséről szóló legenda. Gazdasági hatalmuk egyre nőtt, s részben ez vezetett a bukásukhoz is.

A francia király Szép Fülöp ugyanis elirigyelte a rend vagyonát és azt saját kincstárában szerette volna látni. Ezért megrendezte a történelem első koholt perét, amely végül a rend bukását okozta, 1307. október 13-án, pénteken, egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás maggyalázása miatt. Fülöpnek sikerült elérnie. hogy a pápa 1311-ben feloszlassa a templomosok rendjét. A rend feloszlatása után még életben maradt szétszéledő lovagok hírül vitték a világban bukásuk és magaláztatásuk történetét, szenvedéseik kezdetét pedig péntek 13-ához kötötték, amikor orvul elárulták őket.


Péntek 13 története

Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Ez a titka a hosszú életnek
  2021-04-23 20:30:03, péntek
 
 EZ A TITKA A HOSSZÚ ÉLETNEK


A világ öt pontján már tudják - eláruljuk a hosszú élet titkát


Léteznek helyek, amelyek fittyet hánynak a statisztikákra, mivel az ott élők többsége megéri a 100 évet. Ráadásul az idős koruk többnyire testi és szellemi frissességben telik. Sokan kutatták már ezeket az úgynevezett kék zónákat, és össze is gyűjtötték, mi lehet a titkuk.

Habár az átlagéletkor minden országban szép lassan emelkedik, azért a száz év elérése még mindig eseménynek számít. Magyarországon is. Ám léteznek olyan részei a bolygónknak, ahol ez mindennaposnak számít. Ilyen például a görög Ikaria szigete, a japán Okinava szigete, az olasz Szardínia szigete - különösen Nuoro és Ogliastra települések -, a kaliforniai Loma Linda és a Costa Rica-i Nicaya-félsziget.

Az már elsőre látszik, hogy három szigetről és egy félszigetről van szó, míg a kaliforniaiak esetében egy zártabb vallási közösségről. Mi következik ebből? Egyrészt az itt élők sokkal közelebbi kapcsolatban vannak egymással, a családoknál akár több generáció is együtt, vagy kis távolságra él egymástól, mint a nagyvárosok lakói. Tisztább levegőt szívnak, rengeteget mozognak - gyalogolnak, szabadtéri munkát végeznek, úsznak stb. -, és az étrendjük sok halat és tenger gyümölcseit tartalmaz, valamint helyben termő zöldséget és gyümölcsöt és maguk tenyésztette állatok húsát. Egész életükben aktívak maradnak, nem mennek nyugdíjba, és a stresszt is csak hírből ismerik. Ezek a közös pontok, de nézzük, mi az, ami csak az adott területre jellemző.IKARIA


A görögök nagy hívei a lassú mederben csordogáló életnek. A délutáni sziesztát komolyan veszik, mint ahogy a barátokkal közös beszélgetéseket is. Nem csoda, ha a depresszió, vagy az időskori elbutulás ritkaságszámba megy. Főzéskor és sütéskor a helyben termő olívaolajat használják, de a vadon termő gyógynövényekből (zsálya, kakukkfű, menta stb.) készült teáknak is nagy rajongói.SZARDÍNIA


Ugyanúgy dolgoznak, vagy járnak közösségbe idősen is, mint fiatalon, húst többnyire csak hétvégén esznek, a házilag készített ételekhez maguk termelik meg a hozzávalókat, vagy a piacon szerzik be. Gyalog, vagy biciklivel járnak, a férfiak a kocsmában egy pohár bor mellett kártyáznak, vagy az utcára kiülve beszélgetnek, az asszonyok saját süteményekkel kínálják a szomszédokat.


OKINAVA


Először is a japán étrend rengeteg halat, moszatot, tengeri herkentyűt, zöldséget tartalmaz, és inkább kisebb adagokat. Vagyis sokfélét esznek, de ezek jellemzően kalóriaszegények. Jellemzően náluk is szorosabbak az emberi kapcsolatok, figyelnek egymásra, az idősek nem magányosak. Emellett tisztelik a hagyományaikat, a kultúrájukat, és szívesen tanulnak az ősöktől.NICOYA


A Costa Rica-i félszigeten imádják a sütőtököt, a babot, a kukoricát és a gyümölcsöket. Igazi latin temperamentumukat idős korban is megőrzik, szívesen táncolnak, bókolnak, sőt az intim együttlétre sem mondanak nemet. A sok napsütés, az óceán közelsége miatt mosolygósak, jókedvűek, és pozitívan állnak az élethez. De a fizikai munkát sem vetik meg, amíg csak bírják erővel.LOMA LINDA

Mivel közel negyven százalékban hetednapi ad­ventisták lakják, nem cigarettáznak, isznak, és többségük vegetáriánus, vagy ha eszik is húst, ritkábban. Rendszeresen mozognak, hiszen erre buzdítja őket a vallásuk, naponta szigorúan legalább 7-8 órát alszanak, kerülik a trendi nassokat, mint a csipsz, a kóla, a hamburger stb. Nagyon összetartóak, és hisznek a gondviselésben.Itt egy újabb százéves, aki most elárulja önnek, mi a hosszú élet titka - Meg fog lepődni!

LinkDöbbenetes vallomás: Egy 105 éves koronavírus-túlélő szerint ez az egy dolog segített neki kigyógyulni a betegségből

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
10 dolog, ami megváltozik miután elveszted az egyik szülődet
  2021-04-07 21:15:52, szerda
 
 
10 dolog, ami megváltozik miután elveszted az egyik szülődet...


Gyakran nem vesszük észre, hogy szüleink milyen nagyszerű emberek, minden gyengeségükkel együtt, aztán már túl késő. Felnövünk, és úgy gondolunk rájuk, mint érthetetlenül bölcs, kedves és sebezhetetlen lényekre... de felnövünk, távol kerülünk tőlük és elfelejtjük, hogy nem örökkévalók ők sem. Ők is öregszenek.

És látjuk, hogy a hajdani szuperhősink valahogy csendben idős emberekké válnak, akiket alig ismerünk fel. Szinte nem is hasonlítanak azokhoz a fiatal és egészséges emberekhez, akik gyermekkorunkban voltak. És... fájdalom és félek beismerni, hogy egy nap nem lesznek már velünk.


Hidd el, miután elmentek egy másik világba, sok olyan szó fog a fejedben kavarogni, amit nem mondtál a szüleidnek, amikor még éltek... és ezt mindig bánni fogod.

Ebben a cikkben 10 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amelyekkel akkor találkozol majd, amikor már a szüleid nem lesznek veled. Reméljük, hogy az élet leckéinek elolvasásával és megtanulásával már most jobbá tehetjük az életedet. Ne várd meg, amíg az élet maga adja fel a leckét...


1. Vegyük észre a család fontosságát.

Végül is senki más nem szeret téged annyira és teljes szívvel, mint ők. Ne feledd, még akkor is, ha megróttak téged valamiért, és szörnyen veszekedtek, elfordultak-e valaha is tőled? Nem.

De te megvetően összevontad a szemöldököd és elfordultál, amikor azt mondták: ,,Csak jót akarunk neked." Meggyőződésed volt, hogy manipulálni akartak egyes céljaikért. Most tudjuk, hogy az őszinték ők voltak.


2. Neked nagyon nehéz legyőzni ezt a veszteséget.

Minden alkalommal, amikor megbetegszel, keserűen fogsz visszaemlékezni, hogy édesanyád vagy édesapád soha nem hoz már egy plusz takarót, főz egy forró húslevest és nem csókol meg mielőtt elalszol... Bár az életben továbbra is csak erre vágyunk.
Hirdetés


3. Nagyon sajnálni fogod majd, hogy nem látják az unokáikat.

Családi fotók, amelyeket soha nem készíthetsz el, ünnepek, amelyeket nem tölthettek el együtt. Egy egész élet lesz előtted, ahol annyit lehettetek volna együtt. Lehettetek volna, de nem tettétek.


4. Nem hallgathatod nyugodtan, hogy valaki panaszkodik a szüleikért.

Bármit megadnál, ha újra meghallhatnád édesanyád hangját a telefonon, akkor is, ha több órán át vitatkozik veled.


5. A veszteség fájdalma soha nem tűnik el teljesen.

Légy felkészülve arra, hogy néha annyira sírsz, mint amikor elvesztetted őket. Igen, az idő múlásával ez a fájdalom enyhülni fog, és a háttérbe fog szorulni... de soha nem tűnik el teljesen.


6. Féltékeny leszel azokra, akiknek a szülei még élnek.

Féltékeny leszel azokra, akik az ünnepek közeledtével munkahelyi szabadságot vesznek ki, hogy ezt a család körében töltsék el. Gondolatban átkozol mindenkit, aki azt panaszolja, hogy ,,köteles" időt tölteni a szüleivel.


7. Az ünnepek sokkal magányosabbak lesznek.

Még ha férjed/feleséged melletted is van, vagy akár gyermekeitek is, a karácsony, az újév és minden más ünnep most üresnek és magányosnak tűnik számodra.


8. Sok titkot fogsz megtudni.

Minden bizonnyal megtanulsz valamit a szüleid életéből, amelyek miatt kellemetlenül fogod érezni magad. Meg fogod érteni, hogy azon a tényen kívül, hogy szüleid voltak, ők voltak a legegyszerűbb emberek. Nem fogod tudni, hogyan kell kezelni ezt, mert nem beszélhetsz velük többé.


9. Felhívnád őket, ha történik valami.

Időről időre azon kapod magad, hogy fájdalmasan ismerős számot fogsz hívni, amely soha többé nem válaszol.


10. Meg fogod érteni, mennyire szerettek téged.

Ez a legnagyobb fájdalom a szeretteink elvesztése miatt. Akkor értjük meg igazán, mennyire szerettek minket, amikor már nincsenek velünk.

Ha valaki elveszíti szüleit (és előbb vagy utóbb ez megtörténik, függetlenül attól, hogy mennyire másképpen szeretnénk), akkor megértjük, milyen érzés vágyakozni utánuk minden nap. És bár lehet, hogy már nem lesznek mellettünk, de a szívünkben fognak élni életünk utolsó napjáig.

Elkezdjük értékelni azokat az órákat és perceket, amelyeket saját gyermekeinkkel töltünk, és reméljük, hogy a közös emlékek megnyugtathatják majd őket, amikor végül ugyanabba a helyzetbe kerülnek, mint mi.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Húzz egy kártyát, és megkapod a titkos üzenetet sorsodhoz
  2021-03-17 20:45:23, szerda
 
 HÚZZ EGY KÁRTYÁT ÉS MEGKAPOD A TITKOS ÜZENETET SORSODHOZ


Egyetlen kártyát válassz és megkapod azt a jelet, amire eddig vágytál.


Mit üzen vajon neked a sors? És hogyan találsz rá a boldogságodra? Most meghallhatod a titkos üzenetet, amely segíteni fog neked. Nincs más dolgod, mint kiválasztani a három lap közül azt, amelyikről úgy érzed, hogy a leginkább közel áll hozzád.1. Ha a tündért választottad

Az élet azt üzeni neked, hogy legyél vidám, legyél boldog és mosolygós. Éld meg, hogy varázslatos vagy! Igen, megpróbáltatások és fájdalmak vannak a hátad mögött. De ne hátrafelé nézz, hanem előre! Engedd, hogy a múltba vesszenek a gondjaid, tudd, hogy már nem léteznek, csak az elméd kelti újra és újra életre őket! Lépj tovább, és egy pillanatig se érezz bűntudatot, ha jól érzed magad, vagy boldogságot élsz meg!


2. Ha az angyalt választottad

Azért választottad ezt a lapot, mert védelemre, biztonságra van szükséged. A lapon lévő angyal azt üzeni számodra, hogy erősítsd önbecsülésed, és ez el fog indítani a gyógyulás útján. Meg fogod találni a békét, el fognak érkezni a jó dolgok az életedbe, a szeretetet és a pozitív energiákat tartsd szem előtt, hogy ezek valóra válhassanak! Próbáld meg újra és minél erősebben megszeretni önmagad. Ha ez sikerül, akkor fogsz csak tudni igazán szeretni másokat is. Ne feledd: addig nem szerethetsz igazán, amíg önmagad iránt nem érzel valódi szeretetet.


3. Ha az unikornist választottad

Az unikornis hozza el számodra a képzelet, a harmónia, a vágyak és a varázslat ajándékát. Higgy a képzeletedben és a fantáziádban! Ne hidd, hogy ez nem fontos, hiszen lelked mélyéből ered, belőled fakad! Ismerd meg álmaidat, vágyaidat, és fogadd el a varázslatot, mely belőled ered és amely körbevesz - még ha eddig nem is vetted észre. 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
2021-es nagy szerelmi horoszkóp: boldog leszel?
  2021-01-03 19:30:43, vasárnap
 
 


2021-ES NAGY SZERELMI HOROSZKÓP: BOLDOG LESZEL?


Most pattan ki a mindent elsöprő szerelem szikrája

Most megtudhatod, mi vár rád!

Vajon utolér a végzet, vagy csak vaktában lövöldözik Mars és Vénusz gyermeke, Ámor a nyilával? Hogyan indul a 2021-es esztendő, milyen tendenciákra számíthatsz, s miként fog végződni? Magány vagy szerelem vár rád? Mit üzennek az égiek szingliknek és elkötelezetteknek? Vajon eléred az áhított célt, s ha igen, hogyan juthatsz el oda a leggyorsabban?

Új év, új álmok: a szívügyekben mégis ugyanazt, nagy és örömteli érzelmeket kívánhatnak maguknak a legtöbben. 2021 a szívügyek szempontjából különösen pozitív esztendőnek, az igaz szerelem évének ígérkezik.

Ez mind a párok, mind az egyedülállók esetében így lehet. Előbbiek még stabilabb és harmonikusabb kapcsolatra, jobb kommunikációra és új tervek születésére, utóbbiak egy rég remélt, bimbózó párkapcsolatra és a megérdemelt boldogságra számíthatnak.

A 2021-es esztendőben sokan párra lelnek, a kapcsolatok pedig tovább erősödhetnek majd.
KOS (III. 21 - IV. 20.)

ELKÖTELEZETT:
Kapcsolatod vegyes képet mutat. 2020-ban megjártátok a hullámvasút alját és tetejét, s legkésőbb 2021 tavaszának végéig el kell dönteni, merre menjetek tovább, s közös legyen az út vagy szétváljatok. Bátran gondold át azt, mik történtek mostanság, kaptál-e eleget, s te magad mennyit adtál! Ez arányban van? Van érzelem? Ha a válaszok megvannak, akkor jó döntést tudsz hozni. Jelentős kihívások elé állít téged 2021, legfőképpen azért, mert nem hagyhatod sodortatni magadat az árral. Az esetleges nézeteltéréseket ne veszekedéssel rendezd el, hanem minden keresd a békés utat! Így nyárra minden a helyére kerülhet, s tudni fogod, hogyan tovább. Ha mégis a szakítás mellett döntesz, akkor késő őszre új szerelem vár rád.

PÁRKERESŐ:
A 2021-es esztendő első három hónapja nem lesz különösebben mozgalmas, de, mint tudjuk, ami késik, nem múlik. Meglehet, hogy nem is vagy felkészülve egy tartós kapcsolatra? Sebaj! A lelked és a szíved március környékén már vágyik az elköteleződésre, így ez idő tájt befutnak a randimeghívások, s erős csábításnak leszel kitéve. Áprilistól egyre izgalmasabbak lesznek a napok, s eljön a te időd. Anélkül is jönnek a felemelő élmények, kellemes találkozások, hogy azért küzdened kellene. Kitárulkozol, s bizony nyárra már pontosan látod, hol vagy, s ki az, akivel együtt szeretnél lenni. Mozdulj ki a megszokott közegből, így megadva a lehetőségét annak, hogy rád találjon a szerelem.


BIKA (IV. 21 - V. 20.)

ELKÖTELEZETT:
Szívügyeid terén 2020-ban adódtak olyan helyzetek, amikor megkérdőjelezted, társaddal akarsz-e maradni vagy sem. Bármilyen sok volt a kérdés, végül megérkeztek a válaszok, s te a sarkadra álltál. 2021-ben merőben új hozzáállást kell tanúsítanod, hogy szerelmi életedet ráncba szedd. Lásd be, kevés volt a minőségi, együtt töltött idő, és ez egyikőtöknek sem tett jót. Merre tovább? Bikaként képes vagy eldönteni, mit akarsz. Válaszút elé kerülsz, ami fájdalmas lehet. Menj vagy maradj? Kapcsolatod teljes megreformálására a tavasz és a nyár kínál kiváló időszakot. Szakítsatok időt egymásra, tartalmas kikapcsolódásra, s rájöttök, még véletlenül sem szabad ezt a szerelmet elsöpörni. Szeress bele újra a párodba!

PÁRKERESŐ:
A 2020-as esztendő nem a kedved szerint alakult? Akkor már tényleg nem kell sokáig keresned a nagy őt! Ami eddig akadozott vagy épp reménytelennek tűnt, végre megvalósulhat. Március, augusztus, szeptember és november hónapok különösen kedveznek egy tartós kapcsolat alapkővének letételéhez. Bőven akadnak partnerjelöltek, lesz módodban válogatni. Ne halogasd tovább a párkeresést, a sikered garantált! Fontos tudnod, hogy az igazi nem jön magától, neked kell rátalálnod! Keresd aktívan, ismeretlen helyeken! Minden randira bólints rá, ez még nem kötelez semmire. Ha 2021-ben elköteleződsz, az tartós kapcsolattá válik.


IKREK (V. 21 - VI. 21.)

ELKÖTELEZETT:
Sok történés, különféle izgalmak jellemzik majd szerelmi életedet. Egy érzelmekkel teli esztendő vár rád, amikor különféle változások is jönnek, de év végén elégedett leszel mindennel. Partneredtől megkapod a remélt figyelmet, szeretetet és elismerést, ha gyermekre vágytok, ez az év meghozza a várt babát. A nyári időszakban sokat fogtok romantikázni, a testiség új formáit ismerhetitek meg. Ezt becsüld meg, ez is jelzi, milyen fontos vagy a másik fél számára. Viszonozd a szeretetet, ő is megérdemli a figyelmedet. Különösen fontossá válik az őszinte kommunikáció, így a viták és félreértések gyorsan tisztázhatóak. A nyár egésze arra késztet, hogy fontos mérföldköveket tegyél le - házasság, gyermek, közös vagyon kérdéskörében.

PÁRKERESŐ:
2020-ban messze nem a vágyaidnak megfelelően alakultak a szívügyek. Flörtök, randik még akadtak, de a továbblépés sehogy sem ment. 2021 viszont meghozhatja a várt sikert, már tavasszal fordulhat a kocka, s a nyár is mozgalmasnak ígérkezik. Lesznek a jó hírek mellett hullámvasutas időszakok, mert bár jönnek az érdeklődők, de eleinte senki nem kelti fel igazán az érdeklődésedet. Jól teszed, ha senki mellett nem ragadsz le kényszerűségből! Lépj tovább, ha nem vagy jó ember mellett. A csillagok inkább a meleg hónapokban kedveznek neked, különösen a nyár közepe és vége hozhatja meg a nagy találkozást. Minden körülmény adott 2021-ben egy érzelmekkel teli kapcsolathoz. Sok sikert!


RÁK (VI. 22 - VII. 22.)

ELKÖTELEZETT:
Azon Rákok, akiknek jól alakult a kapcsolata 2020-ban, aligha lesz okuk panaszra 2021-ben sem. Legyen új célok, izgalmas jövőkép erre az esztendőre, aztán fogjatok is neki a mihamarabbi megvalósításnak. Szerelmi életed elérheti a tökéletes állapotot, ha nem a kétséget keresed benne, hanem bizalmat szavazol kedvesednek. A hűség érzése jön magától, nem kell kérni, ráadásul a téged körbeölelő kellemes energiák miatt partnered több időt akar veled tölteni. Újra és újra képes leszel elkápráztatni a kedvesedet, s mindkettőtöknek fontos lesz a testi örömök megélése. Mutasd meg az eddig rejtett oldaladat! Nyáron valaki feltűnhet a színen, aki rád vágyakozik, azonban döntened neked kell, meddig mész el...

PÁRKERESŐ:
Már az év legeleje is érdekes fordulatot tartogat számodra, új szerelem van kilátásban, bár a te félelmeid és megérzéseid komoly ellenállást okozhatnak benned. Valaki jön, lát, csábít, a magának akar, de te csak a kétségeket keresed... Nagy valószínűséggel nem benne lesz a hiba, hanem benned! Érthető, hogy óvatos és körültekintő akarsz lenni, de ha nem hagyod, hogy egyáltalán történjék valami, akkor akár nyárig s várhatsz egy következő lehetőségre. Fontosak az észérvek, de a szívedet is engedd beleszólni ezekbe az izgalmas folyamatokba. Hidd el, képes leszel az arany középutat megtalálni, s azt az embert kiválasztani, aki tartós elköteleződést keres.


OROSZLÁN (VI. 22 - VII. 22.)

ELKÖTELEZETT:
Nem lehet sok okod panaszra 2021-ben, és ennél nem is kell jobb hír. Kiegyensúlyozottság, nyugalom és meghittség van jelen párkapcsolatodban. Márciusban, júniusban és még szeptemberben is akadhat olyasmi, ami miatt feszültségre lehet számítani, de a kellő tolerancia hozzásegít benneteket a megértéshez és a rendezéshez. Ne azt bolygassátok, ami jól működik, csak azon formáljatok, ami kényelmetlen. Anélkül is izgalmas és érdekes lehetsz kedvesed számára, hogy ki akarnál bújni a bőrödből. Nyáron feltétlenül töltsetek kettesben időt úgy, hogy senki ne tudjon döntéseitekbe idő előtt belekotnyeleskedni. Jelentős lépésekre szánhatjátok el magatokat, s ezek előkészítése őszre eshet.

PÁRKERESŐ:
Egyszerűen csak élvezd az életet, ne félj olyasmit kipróbálni 2021-ben, amit eddig sosem. Legyél egyedi, különleges, lógj ki a sorból azért, hogy felfigyeljenek rád a párjukat keresők. Ne félj megmutatni az egyedi és rejtőzködő oldaladat. Nagyon sok jó pillanatot ígér ez az év arra, hogy ismerkedj, flörtölj, csábíts, és akár egy-két kalandba is belekeveredj. Ha valami nem jön össze, arra ne kudarcként, hanem tanulnivalóként tekints. Pár nekifutás után meg fogod találni a vágyott nagy őt, akit jó eséllyel első találkozásotok alkalmával leveszel a lábairól. Az is megeshet, hogy nem látod eleinte a fától az erdőt, s el kell telnie némi időnek ahhoz, hogy ráébredj, ki mellett lesz jó dolgod. Ha a szerelem nem jön legkésőbb a nyár végéig, akkor novemberben már biztos!


SZŰZ (VIII. 23 - IX. 22.)

ELKÖTELEZETT:
A tél és a tavasz átmeneti időszakában, valamint nyár elején még kissé zűrösnek vagy épp kilátástalannak tűnhet szerelmi életed, nem leled a helyedet, a kommunikáció pedig többször is vitába fordulhat át. Más jellegű vágyaitok lesznek, egyikőtök balra, a másik meg jobbra menne. Még a legbékésebb kapcsolatban is felütheti fejét a kétely. Úgy tűnhet, hogy akár kenyértörés is lehet ezen folyamatok vége. Épp ezért fontos lenne még az év első felében eldönteni, merre tovább, - együtt vagy külön. Keresd a választ erre a kérdésre, ha nem teszed, majd megteszi a partnered, s az nem feltétlenül lesz ínyedre. Mindenképpen ősszel jön fordulat, ha tovább lépsz, gyorsan fog jönni egy új szerelem.

PÁRKERESŐ:
A magányos Szüzeknek nem kell tovább aggódniuk! Az egyedüllét végére pontot tehetsz. Már a 2020-as évben is zajlottak olyan események, amik bizakodásra adtak okot, de 2021 látványos változást hoz. Jöhet a szerelem! Már a tavasz is mozgalmas lehet, de jó eséllyel a nyár vége vagy a kora ősz tartogat számodra felemelő pillanatokat, és magát a nagy őt! Mutasd meg magadat teljes egészedben, legyél kissé vakmerő és céltudatos, merj kockáztatni, mondj igent olyan randira is, amire eddig sosem. A halogatás nem visz el a célig! Ha elhatározod magadat, senki nem tud megállítani. Hódíts és csábíts, és ne ijedj meg, ha egyszerre két-három jelölt is horogra akad. Ha kiszemelsz valakit magadnak, azt végül meg is szerezheted.


MÉRLEG (IX. 23 - X. 22.)

ELKÖTELEZETT:
Ha őszinte vagy magaddal és nem a hibákat keresed a 2020-as esztendőben, akkor látni fogod, hogy minden úgy volt jó, ahogy volt - hibákkal, hiányosságokkal és többlet dolgokkal kapcsolatban is. Rajtad múlik, min módosítasz az újesztendőben, viszont tudd, az is jó cél, ha mindent úgy hagysz, ahogy van. Az előzőktől függetlenül lehet benned elköteleződés a változtatás iránt, főleg olyan területen, ahol a pénz is jelentős szerephez jut. Szóba jöhet összeköltözés, közös ingatlan vásárlás, házasság, gyermeknemzés, de egy közös befektetés vagy vállalkozás lehetőségét is érdemes megfontolni. Akármibe fogtok, sikeresek lesztek. Néha persze kell némi izgalom is a mindennapokba...

PÁRKERESŐ:
Igen változatos energiájú esztendő lesz 2021, ugyanakkor épp ez ad lendületet és jó irányt ahhoz, hogy végre megtörténjen a várva várt csoda. Akadtak kalandok 2020-ban? De ez már nem perspektíva számodra? Akkor jó hír számodra az, hogy gyorsan megérkezik a vágyott szerelem - jön, lát s elrabolja a szívedet valaki. Tulajdonképpen az év egésze alkalmas kapcsolatépítésre, bár május és szeptember még a jónál is jobbnak ígérkeznek. Ne azt tartsd szem előtt, milyen kudarcok értek a közelmúltban! Várd tárt karokkal az aktuális lehetőségeket, így pedig bármikor, bárhol beléphet életedbe a mindent elsöprő szerelem. Figyelj az egyértelmű jelekre, érintésekre, kedves szavakra, amit más szinglik küldenek neked. Több érdeklődőd is akad, úgyhogy akár válogathatsz is a lehetőségek közül.


SKORPIÓ (X. 23 - XI. 21.)

ELKÖTELEZETT:
2020 nm volt könnyű, akadtak bonyodalmak és összezördülések. Vajon mit tegyél azért, hogy jobban alakuljanak a dolgok 2021-ben? Legfőképpen muszáj lesz javítanod a kommunikációdon. Másképp fejezd ki magadat, kerüld el a durva szavakat, próbálj máshol, más formában megnyilvánulni, hátha könnyebben megtalálod partnereddel a közös hangot. Épp ez segíthet hozzá ahhoz, hogy ismét legyenek közös céljaitok. A struccpolitika nem segíti a kapcsolat fejlődését, s ha az esetleges gondokat nem beszéled meg társaddal, azzal még több feszültséget generálsz. Jó hír lehet, hogy a nyár kiváló lehetőséget kínál kapcsolatotok átformálásához és a megértéshez. Azért kellenek új alapok, mert ha mindenki ragaszkodik a maga igazához, őszre annak kenyértörés lehet a vége. Az elkötelezettség témája hiába aktuális, ha nem állapodtok meg a közös lépésekben.

PÁRKERESŐ:
2020-ban nem érkezett meg életedbe a szerelem? Vagy mégis, de a mai napig nem leltél viszonzásra? Nos, ideje elfogadni azt, hogy 2021 más energiákat kínál, azaz minden régit el kell engedni, hogy jöhessen végre valami merőben új. Egy remek, inspiráló, szívet dobogtató lehetőség áll előtted tavasszal, aztán pedig kora ősszel is. Hagyd magadat sodortatni az árral, hagyd, hogy jöjjenek, érdeklődjenek, randira hívjanak - többen is lesznek, s valaki bizony el fogja rabolni a szívedet. Röpke kalandok és titkos órák is feltüzelhetnek, ám a vágyott, tartós kapcsolat sem várat túl sokat magára. Nagy eséllyel egy barát vagy ismerős által kapod meg a jövendőbelidet, aki gyorsan felforgatja mindennapjaidat. Élvezd!


NYILAS (XI. 22 - XII. 21.)

ELKÖTELEZETT:
Komoly kételyeid vannak meglévő párkapcsolatodat illetően? Nos, akkor tudd, hogy 2021 végleges válaszút elé állít, és ezen nincs mit szépíteni. Nem lesz mód további időhúzásra, totyorgásra. Arra is feleslegesen vársz, hogy majd a másik dönt... Elérkezett az idő ahhoz, hogy a másik fél elé állj, és megkérdezd tőle, hogyan tovább? A Vízöntő Szaturnusz nem hagy teret a további maszatolásnak: vagy igen vagy nem, de választani kell. Minden körülmény adott a bátor döntéshez, akkor is, ha azt félve mondjátok ki. Vénusz és Merkúr fény gyújtanak az alagút végén. Tény, hogy jól választottál partnert magadnak, de most már hiányérzeted van, igaz? Őszinteséggel, ne pedig praktikákkal akard rávenni a neked kedvező döntésre. Ő is rád vágyik, de némi inspirációra lesz szüksége. Csak ügyesen!

PÁRKERESŐ:
A tél vége és a tavasz egésze kiemelkedő jelentőséggel bír, minden adott egy szép szerelem kialakulásához. ha ez elmarad, akkor se ess kétségbe - talán csak nem vagy még felkészülve egy mély, elkötelezett, tartós kapcsolatra. Jó hír lehet az, hogy ami késik, nem múlik, s a jelentős dolgok legkésőbb októberben megtörténnek. Novemberre pedig már tisztán érzed és látod, hol a helyed, ki a te társad. Tudod mit? Addig is élvezd ki a nyár minden pillanatát, köztük akár az egyéjszakás kalandokat is. Ne utasítsd vissza a társasági eseményeket, mert a te szerelmed nem az online térben alakul ki. Pár új barátra is szert tehetsz, s talán közülük kerül ki kicsit később a nagy ő. Tartós és tartalmas kapcsolatot tudsz felépíteni 2021-ben.


BAK (XII. 22 - I. 20.)

ELKÖTELEZETT:
Kedvesed jó passzban lesz egész évben, képes téged újra és újra meghódítani, elcsábítani, de akár különféle izgalmas dolgokról is meggyőzni! Odaadó figyelemmel teljesíti még a formabontó kéréseidet is, ugyanakkor persze nem fogja bánni, ha te is ugyanezt megteszed érte. A hétköznapok, a hétvégék és az ünnepnapok jól alakulnak, a felemelő pillanatok, és a csendes, harmonikus órák egyaránt jelen lesznek. Még nem tettetek meg fontos lépéseket? Hát itt az ideje! Nem fontos, mióta vagytok együtt, ki kell mondani, hová tartotok, mi az idei év célja, s azt miként valósítjátok meg közösen. Hogyan tovább? Minden kérdésre érkezik pozitív válasz.

PÁRKERESŐ:
2020-ban minden tervedet felülírta a sors? Sebaj, 2021 kárpótolni fog szinte mindenért. Ami pedig kimaradt a mindennapokból és idén sem valósul meg, azután ne sírj! Az elmúlt év hiányosságain már nem tudsz módosítani, viszont végre rád találhat a szerelemre, ami a régi szakítást, fájdalmat, sebeket teljesen begyógyítja. Készen az elköteleződésre? A válasz: mindegy! Ugyanis Vénusz már a téli és a tavaszi hónapok során is több jelöltet küld neked, csak választanod kell a lehetőségek közül. A magányt magad mögött hagyhatod, jöhet helyette a szerelem, érzelmekkel és gyors elköteleződéssel. Ne okozzon meglepetést az, hogy könnyű dolgod lesz, a sors tálcán fog kínálni több lehetőséget is.


VÍZÖNTŐ (I. 21 - II. 19.)

ELKÖTELEZETT:
Szerelmi életed alkalmanként hektikus lesz, azt sem fogod tudni, merre van az előre. Sok dolgot megkérdőjelezel, s lesz olyan felvetés, amit partnered nem akar majd válaszolni. Végül fény derül arra, hogy tényleg nincs minden rendben, te viszont nehezen viseled, ha nem stabil a lábaid alatt a talaj. Rajtad múlik, hogy sürgősen pontot teszel ennek a kapcsolatnak a végére, vagy belefektetsz rengeteg időt, s így talán még menthető a helyzet. A nyár nagyon mozgalmasnak ígérkezik, főleg azért, mert egy új lehetőség lép színre, ami még a szívedet is megdobogtatja. Aligha fogsz tudni ellenállni ennek a különleges csábításnak. Vajon szükséges ellenkezni? Nem! Nem szükséges! Ugorj bele az ismeretlenbe, s nézd meg, mi van a járatlan út végén... Mérlegeld a lehetőségeidet, és hallgass a szívedre!

PÁRKERESŐ:
Nem jelenthető ki teljes biztonsággal az, hogy nyár előtt jelentős változásokra számíthatsz, az viszont igen, hogy akad érdeklődő, aki bekopog a szíved ajtaján. Te döntöd el, hogy várod a különleges és egyedi igazit, vagy esélyt adsz mindenkinek, amolyan lesz, ami lesz alapon. Élj másképp! Próbálj ki új fórumokat az ismerkedéshez. Mivel 2020-ban beszűkültek a lehetőségek, muszáj ezekhez alkalmazkodnod. Ám az is fontos, hogy senkire ne várj. Ha megbeszélsz egy randit és nem jön el, soha többé ne keresd. Az lesz a te igazid, aki azonnal ugrik a hívószavadra 2021-ben. A legjobb hír az, hogy csábító leszel, energiával teli, s ez már önmagában vonzóvá tesz téged. A nyár egésze felkínálja a szerelembe esés lehetőségét számodra - gyors elköteleződéssel.


HALAK (II. 20 - III. 20.)

ELKÖTELEZETT:
Halakként kevésbé jellemző rád, hogy mellékvágányra tévedj, ám ez 2021-ben bizony megeshet. Hihetetlenül hangzik? Nem az! A tavasz első napsugarai kalandozásra hívnak, s az erősödő vágyaidat aligha tudod elcsitítani. Belemenj? Hagyd ki? Nagy dilemma, az biztos! Elégítsd ki kíváncsiságodat, hogy megértsd, miért zajlódik ez a folyamat benned. Még akkor is érdemes szabadon engedni a fantáziádat, ha ez komoly lelkiismereti kérdést eredményez. Ha nincs az előbbiekhez bátorságod, akkor otthon törekedj a szenvedély fokozására, hátha sikerül kimozdítani magatokat a holtpontról. Mindenképpen változás előtt állsz, ám szerencsés a helyzeted, mert eldöntheted, hol keresed a vágyott boldogságot. Őszre minden kérdésed válaszra lel, ami történik, azzal elégedett leszel.

PÁRKERESŐ:
Pokolba kívánod az egyedüllétet, a szingli életmódot? Ez nem csoda, hát ideje változtatni ezen! 2021-ben minden nap egyre erősebb késztetésed lesz arra, hogy megtaláld az igazit - mindegy ki ő, honnan jön, mije van vagy épp mije hiányzik. Ez utóbbi azért fantasztikus, mert lejjebb teszed a mércét, így sokkal több embernek adsz esélyt. Épp ez az a lépés, ami meghozza számodra a vágyott sikert. 2021 során sokan bekopognak szíved ajtaján, ne félj megnyílni, érdeklődni, randizni. Egy dolog lehet gát a továbblépésed során: a struccpolitika. Nem teheted meg azt, hogy külsőségek miatt visszautasítasz valakit. Az is tilos, hogy némi távolság vagy korkülönbség miatt ítélj azonnali halálra egy randit. Legyél bátor, flörtölj, érdeklődj, ez nem kötelez semmire. Így nyárra a szerelem is megérkezhet.Amikor a Szerelem Rád talál ...

LinkZoltán Erika - Ki az aki rám talál

LinkRád talál a szerelem - Teljes film

LinkÖlelj, ölelj át
/Gyönyörű szép videó, gyönyörű dal. Nagyon kellemes hallgatni ezt a szép számot, ez a dal átölel!/


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 206 db bejegyzés
Összes: 4493 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 652
  • e Hét: 3388
  • e Hónap: 16089
  • e Év: 661503
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.