Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 90 
Nagy éves horoszkóp 2024
  2024-01-05 20:30:31, péntek
 
 













NAGY ÉVES HOROSZKÓP 2024
Székelyhidi Ágnes asztrológus


Sorsfordító változásokat és kivételes asztrológiai eseményeket hoz ez az esztendő. S hogyan hat mindez az egyes csillagjegyekre? A 2024-es éves horoszkópból minden fontos részlet kiderül.







KOS (III. 21 - IV. 20.) éves horoszkóp 2024


Most aztán igaz lesz a mondás, hogy az nevet, aki utoljára nevet! Sok kihívással kell ugyanis megküzdened a következő esztendőben, de végül az élet és az eredmények téged igazolnak majd az éves horoszkóp 2024 szerint. Kiemelt időszak az április 30. és június 8. közötti periódus, amikor bolygód, a Mars felpörget téged és az eseményeket. Ennek ellenére jól tennéd, ha nem kezdenél kapkodni, most tényleg megéri türelemmel kivárni! A szerelemben a nyár hozhat komoly fordulatot.

Ez is érdekelhet
Kos éves horoszkóp 2024.: szerelem, karrier, egészség

Közeledik az év vége, és bizony már alig több mint egyetlen hónap választ el az új esztendőtől. Vajon milyen új évre számíthatnak 2024-ben a Kos jegy szülöttei? Karrier és munka, szerelem és párkapcsolat, illetve egészség témában minden fontos információt megtudhattok az éves horoszkópból.

Tovább olvasom

Link








BIKA (IV. 21 - V. 20.) éves horoszkóp 2024


Nagyon szerencsés évnek nézel elébe a 2024-es éves horoszkóp szerint. Május 25-ig a Jupiter a jegyedben áll, de utána sem lesz okod a panaszra. Izgalmas fejlemény várható, amikor április 21-én a Jupiter az Uránusszal együtt áll, ekkor ugyanis a környezeted számára meglepő döntést hozol. Valójában régóta érik ez már benned, de ekkor lesz bátorságod meg is lépni. A személyes céljaidban és a párkapcsolatodban is a fejlődés éve ez, szintet lépsz/léphettek együtt.

Ez is érdekelhet
Bika éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Nagyszerű évre számíthat mindenki, aki a Bika jegyében született az éves horoszkóp szerint. S hogy mi várhat rájuk a párkapcsolatban, párkeresésben, a munkájukban, karrierjükben? És mire figyeljenek, hogy megőrizhessék az egészségüket? Minden kérdésre választ ad a horoszkóp.

Tovább olvasom

Link








IKREK (V. 21 - VI. 21.) éves horoszkóp 2024


Igazán izgatottan várhatod az új évet, hogy mi mindent hoz neked a jegyedbe lépő Jupiter: nos, annyit elárulhatunk, hogy csupa jót! Május 26-án lép be a jegyedbe, és több területen is csodákra számíthatsz: szerelem, család, ingatlan ügyek, karrier, pénz, egészség. A párkapcsolatban eljegyzés, esküvő is szóba kerülhet, munkában nagyon komoly előrelépés. Az biztos, hogy nagyon sorsfordító lesz számodra ez az esztendő.

Ez is érdekelhet
Ikrek éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Ha valakik, akkor az Ikrek jegyűek egészen különleges és nagyon szerencsés évre számíthatnak 2024-ben. Minden kívánságukat valóra válthatják, ha igazán ügyesek. Érdemes élni a lehetőségekkel. Éves horoszkóp szerelem, párkapcsolat, egészség, karrier, munka vonatkozásában.

Tovább olvasom

Link








RÁK (VI. 22 - VII. 22.) éves horoszkóp 2024


Az idő most neked dolgozik. Hogy mit is jelent mindez? Nos például azt, hogy amivel kapcsolatban azt érzed az év elején, hogy mintha árral szemben úsznál, arról az év második felére kiderül, hogy bizony mindvégig neked volt igazad. Azt is jelenti mindez, hogy beérnek korábbi erőfeszítésednek gyümölcsei, ha türelmes vagy. És nem utolsó sorban azt is jelenti, hogy olyan dolgokat tanulsz és tapasztalsz, amik egész életedben hasznodra lesznek.

Ez is érdekelhet

Rák éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Vajon mit hoz a Rák jegyében születetteknek az új esztendő? Mire számíthatnak a szerelem és párkapcsolat terén, a munkájukban és karrierjükben, és mire figyeljenek a leginkább, hogy megőrizzék az egészségüket? Éves horoszkóp 2024-re!

Tovább olvasom

Link








OROSZLÁN (VII. 23 - VIII. 22.) éves horoszkóp 2024


Nagyon komoly változások kapujában állsz. Az év első felében nem csökken a terhelés, de a te munkabírásod, terhelhetőséged sem, és most bizony eljöhet a nagy áttörés ideje. A Jupiter szó szerint kitágítja a látómeződet. Engedd neki, és ne félj váltani! Ha a jelenlegi helyen nem fejlődsz, akkor tovább kell lépned. Május 26. után beérnek ezek a hatalmas erőfeszítések, de most ehhez valóban bátran kell cselekedned.

Ez is érdekelhet
Oroszlán éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Próbára teszik az Oroszlán jegyűeket a bolygók 2024-ben. Ám ők erősek, szívósak, kitartóak, és semmilyen kihívás sem szegi a kedvüket. Vajon mi vár rájuk az új esztendőben? Hogyan alakul a szerelmi életük, a párkapcsolatuk, a munkájuk és a karrierjük, s mi mindenre figyeljenek, hogy megőrizhessék az egészségüket? Éves horoszkóp 2024!

Tovább olvasom

Link








SZŰZ (VIII. 23 - IX. 22.) éves horoszkóp 2024


Bár a felszínen sokáig látszólag minden mozdulatlan, a mélyben, benned, nagy változások zajlanak. Fontos kérdéseket feszegetsz, és átértékelésre késztetnek az égi folyamatok. S mindeközben végbemegy egy nagyon fontos érési, fejlődési szakasz, melyből megújulva kerülsz elő. A párkapcsolatodban is megmutatkozik ez a tendencia: átértékelsz, újragondolsz, és megváltoztatsz.

Ez is érdekelhet
Szűz éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

2024 mindenki jegynek hoz valamilyen fordulatot. Vajon a Szűz jegyűek mi mindenre számíthatnak, és mire figyeljenek a párkapcsolatukban, a munkájukban, karrierjükben és persze az egészségük terén? Szűz éves horoszkóp 2024!

Tovább olvasom

Link








MÉRLEG (IX. 23 - X. 22.) éves horoszkóp 2024


Szuper év lesz ez számodra, bár lehet, hogy mindez nem lesz rögtön nyilvánvaló... Valójában két részre osztható ez az esztendő, a május 26 előtti, kihívásokkal teli hónapokra, és a május 26 utáni, könnyedebb, boldog periódusra. Az események is szerencsés fordulatot vesznek, és a te hozzáállásod is megváltozik, e kettő együtt adja a jó eredményt. A párkapcsolatod révbe ér, ha szingli vagy, akkor pedig a nagy szerelem kopogtat az ajtódon.

Ez is érdekelhet
Mérleg éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

2024 különleges lehetőségeket tartogat mindenkinek, aki a Mérleg jegyében született. S vajon hogyan alakul a párkapcsolat, a karrier és a munka, nem mellesleg az egészséged? Minden fontos részlet az éves horoszkópban!

Tovább olvasom

Link








SKORPIÓ (X. 23 - XI. 21.) éves horoszkóp 2024


2024-et fogd fel az óriási lehetőségek előszobájának! Ez egy előkészítő szakasz: nem valószínű a hatalmas áttörés, de a mélyben olyan változások zajlanak, amik az azt követő időszakban meghozzák az eredményt. Mindeközben te “úton vagy": lelki, szellemi érésen mész keresztül. A fizikai szinten ezt te persze megélheted türelmetlenül, és idegesíthet, hogy a Plútó hol kíméletlenül teszteli a kitartásodat, hol azt javasolja, hogy lassíts, és ne hajszold túl magad. De lehet bölcs is a hozzáállásod, és tudhatod, hogy mindezt türelemmel kell megélni, és akkor minden rendben megy.

Ez is érdekelhet
Skorpió éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Nem jeleznek könnyű évet a bolygók a Skorpióknak. Ám ők rendkívül szívósak, és minden nehézséget meg tudnak oldani. S vajon mit jelez számunkra az éves horoszkóp 2024-re? Íme minden fontos információ.

Tovább olvasom

Link








NYILAS (XI. 22 - XII. 21.) éves horoszkóp 2024


2024 a nagy lehetőségek és nagy találkozások éve a számodra. Te vagy az év egyik nagy nyertese! A Jupiter hatására komoly lépésre szánjátok el magatokat a pároddal, és házasság, családalapítás is szóba jöhet. A pénzügyekben rögtön az év eleje is hozhat jó hírt, és idén egy nagyobb utazás is lehetséges, ahogy az is, hogy ingatlan ügyekben előre lépj. Az biztos, hogy sokáig fogod emlegetni ezt az esztendőt!

Ez is érdekelhet
Nyilas éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Nagy lehetőségeket tartogat neked a sors, ha a Nyilas jegyében születtél. S vajon mi minden jóra számíthatsz 2024-ben az éves horoszkópod szerint? Ahogy kezdtük, csupa jóra. Íme minden fontos tudni való párkapcsolatra és szerelemre, munkára és karrierre, nem utolsó sorban pedig az egészségre vonatkozóan.

Tovább olvasom

Link








BAK (XII. 22 - I. 20.) éves horoszkóp 2024


Most igazán a hozzállásodon múlik, hogyan értékeled a változásokat: félig üres, vagy félig tele van az a a bizonyos pohár. Az biztos, hogy hatalmas fordulatszámon pörög ez az év! Ne félj, magasabb szintre lépsz életed szinte minden területén. Lehet, hogy ennek ebben az évben még nem, inkább majd csak 2025-ben tudsz örülni. A Plútó egész évben a Bak és a Vízöntő ,,billeg", ami gyökeresen megváltoztatja a stílusodat, és a világszemléletedre is komoly hatással van.

Ez is érdekelhet
Bak éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

A Bak jegyűek élete végérvényesen és visszavonhatatlanul változik meg 2024-ben. S hogy ez tetszeni fog-e vagy sem, rajtad múlik. Érdemes inkább az előbbit választani, s szintet lépni az életedben. Bak éves horoszkóp 2024. Vajon mit tartogat számodra?

Tovább olvasom

Link








VÍZÖNTŐ (I. 21 - II. 19.) éves horoszkóp 2024


2024 életed legnagyobb esélye arra, hogy végleg megszabadulj az elavult, megfelelni akarásból származó sémáktól, amelyeket magadra erőltettél a múltban. Ezzel nem aratsz osztatlan sikert, de nem is baj: most az a lényeg, hogy a saját utadat járd. A Plútó többször belép, majd kilép a Vízöntőből, ez igencsak megviselhet, ezért a testi-lelki-szellemi jóllétedre most különösen kell ügyelned. Közben szuper lehetősége is jönnek. Ha állást változtatsz, garantáltan minőségileg és anyagilag is előnyösebb munkát találsz. Szóval nem fogsz bánkódni.

Ez is érdekelhet
Vízöntő éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Fordulatos évre számíthat mindenki, aki a Vízöntő jegyében született. A Plútó, mely folyamatosan a Bak és a Vízöntő jegy határán imbolyog, igencsak megnehezíti a dolgod. S hogy minderre időben felkészülhess, olvasd el, mit javasol számodra az éves horoszkóp 2024-re.

Tovább olvasom

Link








HALAK (II. 20 - III. 20.) éves horoszkóp 2024

Egész évben marad a Szaturnusz a Halakban ami azt jelenti, hogy nagy, fajsúlyos bolygók nem kavarják fel az állóvizet. Jól teszed, ha maradsz a helyeden, és megbecsülöd mindazt, amid van. Nem kell aggódnod, és nem kell új állás után nézned. Sőt, nagyon jó híreket kapsz a pénzzel kapcsolatosan április 30. és június 8. között, és igazán szerencsésnek érzed majd magad. Ami a párkapcsolatot illeti: nem a szerelem hajszolása kerül a fókuszodban 2024-ben. De épp ez lesz a siker titka. Amikor nem görcsölsz rá, egyszerűen bekopogtat az ajtódon! Ez elhozza a nagy boldogságot is számodra.

Ez is érdekelhet
Halak éves horoszkóp 2024: szerelem, karrier, egészség

Vajon mit jelez 2024-re az éves horoszkóp a Halak jegyűeknek? Mire figyeljenek a párkapcsolatban, s mire, ha párra szeretnének találni? Hogyan alakul a munkájuk, és mi a legfontosabb teendő, hogy megőrizzék az egészségüket? Az éves horoszkóp minden kérdésre választ ad.

Tovább olvasom

Link








Rám talál a szerelem /Egyveleg/

Link

Link


Zoltán Erika - Ki az aki rám talál

Link












 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Mi lesz veled, balatoni nyár?
  2023-07-10 22:30:11, hétfő
 
 







MI LESZ VELED, BALATONI NYÁR?


Félmillió alatt nem jön ki egy kerek balatoni családi vakáció. Az alsó középosztály számára a balatoni nyaralás költségei már túl vannak a lélektani határon.

2023. július - Maráczi Tamás

Az elmúlt hetekben a témához jól értők több elemzést, véleményt írtak, amelyben megadták a belföldi turizmus idei prognózisát, a 2023-as balatoni nyári szezon előzetes értékelését. Ezek a megállapítások az elérhető, előzetes számokat elemezve egy szélesebb skálán mozognak, de abban hasonlóak, hogy a tavalyi turisztikai eredményekhez képest visszaesést jósolnak.

Június utolsó harmadában kilenc napot autóztam családommal a Balaton-felvidéken. Így megy ez évek óta - a többséghez tartozom: e táj szerelmese vagyok, visszahúz a delej. A Keszthely-Badacsony-Sümeg Bermuda-háromszögében veszünk el, néha tervezett, máskor spontán utakon, végigautózva nyaralóhelyek, strandok, turisztikai látványosságok mellett, felkapott és elzárt falvakon át, főútvonalakon és majdnem járhatatlan hegyi csapásokon egyaránt.

Mindezt az előszezonban, mert

a Balaton hangját nem a Soundon, hanem a csendes partokon, lankákon lehet jól kivenni,

a helyi emberek és életek még láthatóak ilyenkor a nyaralási láz berobbanása előtt, és persze a nagyfröccs is jobban csúszik, ha nem kell érte izzadtan sorban állni.

Ahogy az elmúlt években, úgy most is láttam a balatoni előszezont. Illetve most inkább annak elmaradását - és épp emiatt ragadok most klaviatúrát.

Júniusban elmaradt a balatoni előszezon.

Lehet, hogy mindig éppen ott szünetelt, ahol jártunk, de sok jel mutatott arra, hogy sajnos nem. Másfél hét alatt öt strandon fordultunk meg, két tucat települést néztünk meg, elhaladtunk számtalan vendéglátóipari egység mellett (az ,,elhaladtunk" a pontos kifejezés, tehát ritkán voltunk ,,bent", az étlapok árait azonban a honlapjaikról ismerem), beszéltem egy tucat üzemeltetővel, mert kíváncsi voltam.

Kivétel nélkül azt erősítették meg, amit a saját szememmel láttam: június végén kevés fogyasztó vendég volt a magyar tengernél.

Mivel mindig előszezonban és mindig ebben a régióban nyaralunk, tudom: van előszezon, szokott lenni kereslet és kínálat. Éppen ezért volt furcsa élmény a múlt heti.

És ez az élmény valószínűleg egy látlelet arról, milyen tűréshatárai vannak a középosztálynak, pontosabban annak alsó szegmensének.

Mivel az egészségügyben dolgozó feleségem és én mint újságíró két kisgyerekkel nagyjából leképezzük ennek a rétegnek az adottságait, lehetőségeit, a mi nyaralásunk benyomásai megegyezhetnek sok ezer más magyar (átlag)család tapasztalatával.

Akkor néhány tényszerű adat: négy személyre egy badacsonyi apartmanszállás egy éjszakára 40 ezer forintnál kezdődik, attól függően, ki mekkora kompromisszumot köt saját komfortérzetével - egyhetes nyaralás esetén ez egy 300 ezer forintos tétel, alsó hangon. A strandbelépők korrektek, a családi jegy 2200 és 3200 forint között mozog, ráadásul a mosdók-öltözők majdnem mindenhol felújított állapotúak, tiszták.

A strandbüfék szolgáltatásai már problémásabbak: a mirelit sült hús-sült burgonya kombó 2500,

a sajtos-tejfölös lángos és a hamburger 1800,

a gyros 2000, a palacsinta 500 forint fölött - éppen mint három évvel ezelőtt egy étteremben, de itt és most gyenge gyorsbüfé minőségben. És ha már étterem: akkor ott jelenleg egy két felnőtt-két gyerek családi vacsora 20-25 ezer forinttal számolható. Erre jönnek a múzeum, a kiállítás vagy bármilyen más program belépőjegyei, és az egyéb kiadások.

A KSH adatai szerint 2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. Egy egyhetes balatoni nyaralás egy négyfős család számára minden extra nélkül, a fentebb felsorolt igényekkel, benzin- és a reggelik ABC-ből való beszerzési költségeivel együtt

körülbelül 600 ezer forintból hozható ki.

Az alsó középosztály számára ez csak előretervezéssel gazdálkodható ki, de az inflációs helyzet miatt az elmúlt egy évben ezen réteg számára szűkössé vált a gazdálkodás, a takarékosság mozgástere. Június végén a korábbi évekhez képest látványos volt ennek a rétegnek a hiánya. Egy részük már nem megy le a Balatonra ennyi pénzért; aki lemegy, az pedig fogja a büdzsét - talán ennek köszönhető, hogy megnőtt a régi időkből ismert hűtőtáskák aránya a strandolók törülközőin.

Az infláció kettős prés: a növekvő beszerzési árak miatt a vendéglátósok, szállásadók árat növelnek - ez érthető, ebből élnek; van viszont egy lélektani határ, amely fölött a kereslet leáll, a vásárlók már nem fogyasztanak, a szállóvendégek már nem jönnek. A balatoni kínálat elérte azt az árszintet. Az előszezonban üresek voltak az éttermek, lötyögtek a hotelek, míg tele a szupermarketek, a kisebb és olcsóbb szálláshelyek pedig elkeltek - turisztikai szakemberek szerint a főszezon ezen a rossz trenden sokat javíthat majd. Drukkolok a Balatonnak, drukkolok a szektornak, a vendéglátósoknak és a turisztikai vállalkozásoknak, és drukkolnék a leszakadó több millió magyar fogyasztónak is.

A tehetős rétegeknek a nyaralási költségek idei 15-20 százalékos emelkedése elviselhető,

ők a Balaton-élmény újbóli megélése érdekében ezt megfizetik - ezért az éttermek előtt parkoló sportkocsik száma, a jachtkikötők forgalma tavalyhoz képest nem változott; ugyanakkor a covid-nyarak, majd a tavalyi ,,háborús" nyár után most itt az inflációs szezon, és ez a sorozat egy másik réteg számára már tarthatatlanná teszi a szép tradíció, a balatoni nyaralás hagyományának folytatását.

Link







Flesch Tamás: NAGY A GOND A BALATONON, AKINEK VAN PÉNZE, KÜLFÖLDÖN NYARAL
Infostart 2023. július


Csökkent a 2023-as nyári szezonra a belföldi turisták száma, a külföldi látogatók pedig nagyrészt csak Budapestre kíváncsiak.


Harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek. A turisztikai szakember értékelése szerint jelenleg az a helyzet, hogy

akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt.

Sok magyar választja úti céljául Görögországot, Törökországot, Horvátországot és Spanyolországot. "Ez érthető, hiszen ezeknek az országoknak a tengerpartjainál nagyobb a valószínűsége a nyaraláshoz szükséges jó időnek, mint nálunk" - tette hozzá Flesch Tamás.

A szállodai és vendéglátóipari szakember arról is beszélt, hogy országosan zuhan a belföldi vendégek száma a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. A 2023. január és május közötti időszakban az előző év azonos szakaszához képest a turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Flesch Tamás szerint a belföldi turizmus gyenge adatainak többek közt az az oka, hogy a Covid-hatás és az infláció mellett megváltoztak és egyre inkább az utolsó pillanatra csúsztak át Magyarországon a szálláshelyfoglalás szokásai. A szállodaipari szövetség vezetője szerint
Hirdetés

a magyar vidéknek az a baja, hogy nagyon kitett a belföldi turizmusnak, Budapestnek meg az, hogy a külföldinek.

A szakember szerint az sem segíti a magyar turisztikai szektort, hogy nálunk a nyári szezon mostanában öt hétre korlátozódik, július 10-én indul és augusztus 20-ig tart. A népszerű desztinációk pedig idén is változatlanok: Bükk, Sárvár, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balaton, Mátra, Gyula, Tisza-tó.

A lap idézi Suppan Gergelynek, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének a véleményét is, amely szerint a hazai turizmuson segíthet még az, hogy a belföldi vendégforgalmat az ünnepekhez kapcsolódó hosszú hétvégék élénkíteni fogják várhatóan, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak majd a hazai szálláshely szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok.

Link


KSH Gyorstájékoztató

Link


Ez egy jó szezon lesz - Flesch Tamás, InfoRádió, Aréna

Link













 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Út a nő szívéhez: Hogyan ébresszünk szerelmet egy nőben?
  2023-05-30 21:00:12, kedd
 
 










ÚT A NŐ SZÍVÉHEZ: HOGYAN ÉBRESSZÜNK SZERELMET EGY NŐBEN?


Beszélik, hogy Tibet legmagasabb hegycsúcsán él a világ legbölcsebb embere. Egyszer egy ifjú elment hozzá, hogy megtudja, milyen út vezet annak a nőnek a szívéhez, akibe beleszeretett. Amikor
találkozott vele a hegytetőn, megkérdezte:



- Mondd meg nekem, mesterek mestere, mi a legrövidebb és
legbiztosabb út egy nő szívéhez?

A mester így felelt:
- Nincs biztos út egy nő szívéhez, fiam; csak szakadékok
menti ösvények, térképek és iránytű nélküli utak tele szirtekkel,
tüskés bozóttal és mérges kígyókkal.

- De mester, akkor mit tegyek, hogy meghódítsam szerelmesem szívét?

- Jegyzed meg, kedves tanítványom: vésd elmédbe és
szívedbe tanításaimat és tanácsaimat, melyeket most adok neked...
Kövesd őket, és el fogsz jutni a szeretett nő szívéhez.

1. Moss fogat.

2. Ne vakard előtte a töködet.

3. Vigyél neki virágot és sok-sok ajándékot.

4. Vizelés előtt emeld fel a WC deszkáját, és utána ne felejtsd el lehajtani, de ne úgy, hogy lecsapod, és mindenkit zavar.

5. Moss kezet, mielőtt kijössz a mosdóból.

6. Ne csámcsogj.

7. Ne böfögj hangosan, vagy inkább sose böfögj.

8. Ne fingjál.

9. Ne beszélj csúnyán az anyjáról, szeresd őt, mint a saját anyádat.

10. Ne káromkodj.

11. Mindig nevess a rossz viccein.

12. Ne légy rá féltékeny, vagy ha mégis, csak kicsit.

13. Hagyd, hogy ő féltékeny legyen rád. Neki szabad.

14. Ne növessz pocakot. Sőt mi több, sose hízz meg. Neki viszont szabad (de sose mondd neki).

15. Ne időzz a fürdőszobában.

16. Ne hagyd ledobva a törülközőt.

17. Ne mondd neki, hogy nem tud vezetni.

18. Ne gyere későn haza. Indulj el a munkából és azonnal menj haza.

19. Ne szórakozz a barátaiddal. Vagy inkább ne is legyenek barátaid.

20. Ne álmodj barátnőkről.

21. A barátnőinek mellét és seggét ne nézd és szóba se hozd.

22. Ne légy fösvény. Használj legalább két hitelkártyát és két betéti kártyát.

23. Ne nézz más nőkre. Sőt, értsd meg egyszer és mindenkorra, hogy más nők nem léteznek.

24. Ne beszélj az ex nődről. Neked sosem volt más valakid előtte.

25. Mondd neki, hogy 'szeretlek' legalább 24-szer naponta.

26. Tanulj meg főzni.

27. Mosogass és tartsd tisztán a konyhát.

28. Ágyazz be (mindig).

29. Hívd fel őt, akárhol és akármilyen elfoglalt vagy is.

30. Hagyd, hogy ruhát, cipőt vegyen, amikor csak akar. Sőt, segíts neki az órákig tartó vásárlásban és válogatásban. (És mosolyogj eközben.)

31. Hagyd, hogy órákig beszéljen telefonon, és ha lehet, fizesd a mobilját.

32. Ne horkolj.

33. Jusson eszedbe, te nem szereted a focit és utálod a Forma-1 versenyeket.

34. Borotválkozz naponta, nehogy felsértsd a bőrét.

35. Ne gondolj csak a szexre, de túlzásba se essél; javasold neki gyakran, még ha fáradt vagy is.

36. Tartsd tiszteletben, ha fáj a feje, de ha ő kéri tőled, azonnal járj a kedvében. Ah!, és nehogy azonnal elaludj, amint befejezted; nézz a szemébe és simogasd, míg ő alszik el szép csendben.

37. Mondd neki minden percben, hogy ő a legszebb nő, akit valaha láttál.


A kimerült tanítvány megfordult, hogy lemenjen a hegyről.

A mester így szólt utána:

- Várj fiam, gyere vissza!

Mire a tanítvány:

- Neeem, mester... Most már értem, miért van annyi facér!

Link








9 DOLOG, AMIT MINDEN FÉRFI KERES EGY NŐBEN!


Nem csak az a lényeg, hogy valaki vékony, tökéletes alakú, szépen kisminkelt legyen. Ezeken túlmenően számos külső és belső tulajdonság, apró női kellék szükséges ahhoz, hogy valakiből jó nő legyen. Az alábbi 9 dologtól minden bizonnyal az összes férfi valósággal megvadul!

1.Kellemes illat
A csabításban nagyon fontos szerepe van egy kellemes illatnak. Nem kell túlzásba vinni, mert a túl erős parfüm már akár taszító is lehet. Arra is vigyázzunk, hogy ne használjunk egyszerre túl sokféle illatot.

2.Gondoskodás
Az anyai ösztön, a védelmező gondoskodás, a konyhában való sürgés-forgás nagyon vonzó a férfiak számára

3.Bikini
Ha egy nőt bikiniben látnak, mindig elolvadnak. Ilyenkor nem számít, hogy hogy néz ki a nő, vagy van-e rajta egy pár plusz kiló.

4.Jó lehet vele beszélgetni
A férfiak jobban szeretik a nő barátokat, mivel velük sokkal jobban lehet beszélgetni, és receptívebbek a problémákra is.

5.Ahogy kifejezik az érzéseiket
Még, ha úgy is tűnik, hogy a férfiak nem fektetnek túl nagy hangsúlyt az érzelmekre, nagyon imponál számukra, ahogy a nők kimutatják az érzéseiket.

6.Összegömbölyödés
Az éjszaka folyamán a nők leginkább magzati pozícióban alszanak, a férfiak pedig imádják védelmezően átölelni őket ilyenkor

7.nem szabnak gátat az érzéseiknek
Egy nőn mindig látszik, hogy éppen mérges, csalódott, vagy szerelmes. Nem tudja, és nem is nagyon akarja titkolni az érzéseit. A nő, ha sírni akar sír, egy férfi pedig mindig inkább elfojtja a bánatát.

8.Csípő
A férfiak szeretik a szépen ívelő, kerek csípőket

9.Tűsarok
Nincs olyan férfi, akit ne hatna meg egy piros tűsarkú cipő, ezzel tuti, hogy mindig elérheted a célod

Link








EZEK A DOLGOK FOGJÁK MEG A FÉRFIAKAT EGY NŐBEN - MÉG MIELŐTT BEMUTATKOZNÁTOK


Ha tisztában vagy azzal, mi csavarja el a férfi fejét, akár tudatosan is rásegíthetsz egy picit.

A viselkedés- és kommunikációkutatók szerint nem elsősorban a külcsín és a verbális megnyilvánulás számít, mikor az ember felfigyel a másikra. Rengeteg apróság van, ami közrejátszik abban, hogy két ember vonzódni kezdjen egymáshoz.
Mint minden társas szituációban, a legmélyebb és első benyomást a metakommunikációs jelzésekből vonja le a másik. Mi az, ami mindent megelőz, mi vonzza a férfit ellenállhatatlanul, annyira, hogy odalépjen és bemutatkozzon?

Tudatosan kell figyelned a kommunikációdra

Az első benyomás rányomja a bélyegét a további kapcsolatra. Ha előfordult már, hogy egy-egy első találkozás után nem jelentkezett a vágyott pasi, vagy problémáid akadnak az ismerkedéssel, érdemes tudatosan átgondolnod azt, hogy mit látnak belőled az emberek. Nemcsak az a fontos, hogy mutatkozol be, mit mondasz, hogyan viselkedsz, hanem az is, hogy milyen arculatot alakítasz ki magadról a testbeszédeddel, mimikáddal és gesztusaiddal.

A vonzó nők ismérve az, hogy első látásra nyomot hagynak másokban: a következő dolgokra érdemes odafigyelni ahhoz, hogy lehengereld azt a férfit, akivel szeretnél mélyebben megismerkedni.

A testtartás árulkodik. A görnyedt hát magadba fordulást, az összefont kéz bizalmatlanságot sugároz. Az egyenes hát, az emelt fő érdeklődést és nyitottságot sugall, amit majd viszonozni akar a másik.

Riasztó, ha valaki idegesen gesztikulál, de az is hervasztó, ha a testével, kezeivel egyáltalán nem kommunikál az illető. A lassú és kifejező mozdulatok vonzóak, mert nyugodtságról árulkodnak.

A szemkontaktus fontos. A másikon időző tekintet tanúbizonyságát adja annak, hogy érdeklődsz, és esélyt adsz neki a megismerkedésre. Ha önkéntelenül összeakad a két tekintet, ne kapd el a szemed.

Talán evidensnek számít, mégis a mosoly az, ami két ember között láthatatlan hidat képez. A mosoly önbizalmat, biztatást és kedvességet sugároz, és bátorítást ad a férfinak, hogy odalépjen.

Az éles, magas hangszín és a hadarás rossz hatással van a férfiakra. A kellemes orgánumú és jó tempójú beszéd nyugtatóan hat, a mélyebb hangszínt pedig erotikusnak találják.

A kézfogással rengeteg dolgot el lehet árulni. A jó kézfogás határozott, de nem csontropogtató, és a bemutatkozás végéig tart. A férfi a neve visszaismétlését ellenállhatatlannak fogja találni.

A megfelelő távolságra figyelni kell. Ne mássz bele az intim zónájába, ami fél méter. A személyes zóna körülbelül egy méterig tart, ez az ideális első randevúnál, hogy ne légy se túl közel, se túl messze.

A közvetlenség kardinális minden találkozásnál. A karót nyelt nőket nem bírják a pasik, de a közönséges, alpári viselkedést sem. Utóbbit megtalálják a haveroknál, te találd el az arany középutat.

A mosoly és a nevetés mellett még fontosabb a humor. Ha viccelődni is tudtok az első randikon, az teljes felszabadultságot sugároz mindkét részről, és megfelelő alap lehet egy komolyabb kapcsolatra.

Link








KIDERÜLT, MILYEN NŐ KELL A FÉRFINAK - Ezek a tökéletes partner legfontosabb tulajdonságai
De az is kiderült, melyek a leginkább zavaró szokások.

Talán minden férfi és nő kíváncsi arra, hogy milyen párra vágyik a másik nem, melyek azok a tulajdonságok, szokások, amelyeket vonzónak tartanak, és amelyek szerepet játszanak a leendő partnerük kiválasztásában.

Mi kell a férfinak?

Lehet, hogy meglepő, de a férfiak egy őszinte és hűséges lelki társat akarnak, aki nem mellesleg érti a viccet minden helyzetben. És, hogy mi kell még nekik? Az alábbi képről ezt is megtudhatod.





Mi kell a nőnek?

Az eredmények szerint a nők egy védelmező, művelt férfira vágynak leginkább, de az alábbi fotón azt is elolvashatod, mi az, amit még fontosnak tartanak a partnerben





Melyek a legzavaróbb tulajdonságok?

A felmérésben nemcsak a legvonzóbb, hanem a legzavaróbb tulajdonságokról és szokásokról is lerántották a leplet. A hölgyek például a teszetosza, határozatlan és nyámnyila pasiktól akadnak ki a leginkább, de a nők több mint fele - 56% - azokat sem kedveli, akik úgy gondolják, hogy mindent jobban tudnak náluk. Viszont csak közel minden negyedik nő utálja, ha egy férfi állandóan meccset néz a tévében, vagy, ha a párja megbámul egy másik nőt, miközben vele van.

Ezzel szemben a férfiakat a legjobban az idegesíti, ha egy nő azt mondja, semmi baja - 53% -, de közel minden második férfi kivan, ha egy nő folyamatosan féltékeny, vagy túl sokszor fáj a feje. A pasik harmada azon is kiborul, ha egy nő mindig mindenhonnan elkésik, vagy mindig kell neki egy újabb cipő, ruha, netalántán táska. Viszont tízből csak egy férfinak böki a csőrét, ha egy nő nem akar fizetni egy randin.

Link








,,FÉRFIAK ÉS BUSZ UTÁN NEM FUTUNK!" - HARCOLHAT-E A NŐ A FÉRFIÉRT?
/ Michaletzky Luca/


A klasszikus felállás: a nő a vad, a férfi a vadász. A férfi csábít, a nő ellenáll, aztán előbb vagy utóbb, de lehetőleg inkább utóbb megadja magát. De a mai, nemi egyenlőséget hirdető világban megfordulhatnak-e a szerepek? Harcolhatunk, harcoljunk-e a férfiért mi, nők?

Ebben a témában általában két, egymással szöges ellentétben álló szemlélet uralkodik manapság. Az egyik képviselői azt hirdetik: manapság, amikor sok családban a nő viseli a nadrágot, amikor Svédországban kötelező a férfiaknak is a gyes, amikor egyenlő mértékben csenget a közös kasszába a férj és a feleség, teljesen természetes és egyértelmű, hogy a csábítás szerepei is, ha nem is felcserélődnek, de kiegyenlítődnek. Szerintük a nő nyugodtan bevallhatja a férfinak, ha tetszik neki, elhívhatja randira, mi több, megkérheti a kezét. Természetesen e szemlélet képviselői nem kívánják meg azt sem, hogy a szexszel a harmadik randiig várjunk, vagy hogy a férfi fizesse a számlát, mert hiszik, hogy a férfi és a nő egyenlősége ezeken (is) múlik.

A másik nézet szerint még akkor is, ha az élet más területein ők is hisznek a nemi egyenlőségben, úgy vélik, hogy a csábításban a hagyományos szerepek nem felülírhatók. Szerintük a férfi génjeibe van kódolva a vadászösztön, és ha egy nő önként és dalolva nekiadja magát, elveszik a varázs. Ők azt, ha a nő ,,fut" a férfi után, a gyengeség, sebezhetőség jelének tekintik, ami miatt a férfi azonnal elveszíti érdeklődését.

Hol az igazság?!

A brit tudósok mindennel foglalkoznak, csak az igazán fontos kérdésekkel nem! Nevezetesen, most akkor mi a helyzet: valóban ott a vadászösztön még a férfi génjeiben, vagy az evolúció felülírta ezt, és a nő is nyugodtan bepróbálkozhat, mert ettől még nem homokra épül kapcsolatuk vára?

Az emberi kapcsolatokról egy állandó tényező biztosan elmondható: hogy egyediek. Nincs két egyforma ember, így két egyforma kapcsolat sem. Természetesen nagyon széles út húzódik a két szélsőség, a jégkirálynő és a zaklató nadrágpecér között, de a szerelem képes kihozni a legrosszabb oldalunkat. Ezért sokat segít, ha ezt a témát végiggondoljuk egyszer, amikor nincs épp a szemünk előtt rózsaszín köd - azaz éppen nem vagyunk fülig belehabarodva senkibe. Kik vagyunk mi? Mit tennénk meg egy férfiért, mit szeretnénk, hogy ő megtegyen értünk? Meddig mennénk el a csábításban? Megmaradnánk passzív szempilla-rebegtetőnek, vagy odaállnánk elé, és meghívnánk egy kávéra? Milyen számunkra egy ideális első randi, és hogy kezdődjön egy kapcsolat? Az ezekre adott válaszainkból rájöhetünk, kik vagyunk mi, és ezzel a nehezén túl is vagyunk.

Anyai bölcsesség

Tinikoromban, ahogy kortársaim legtöbbjét, úgy engem is ez a kérdés izgatott legjobban: hogyan kelthetném fel a kiszemelt fiú figyelmét? Hogyan kerülhetnék hozzá közelebb? A lánymagazinokban először mindig a flörttippeket olvastunk el: titkos üzenetek, véletlenül elkapott pillantások, matekkorrepetálás és társaik... A kedvencem: amikor belépsz a helyre, ahol ,,Ő" is jelen van, gondolj valami szexire, így csábítóbbnak fogsz tűnni. Ejha! Aztán egyszer anyukám rajtakapott minket, mibe merültünk bele olyan nagyon. Ha már ott volt, megkérdeztem őt is, hiszen neki már bejött az élet, mit ajánl. ,,Ha eljön az, akivel tényleg illetek egymáshoz, nem lesz szükség ilyen tippekre." És tényleg. Amikor az első pillanattól megvan a szimpátia, amikor rögtön egy hullámhosszon vagytok, és csak beszélgettek, beszélgettek órákon át... Akkor nem kell azon morfondírozni, vajon nyomulás-e ráírni chaten. Hagyjuk el a felvett femme fatale és feminista harcos szerepeket, és legyünk önmagunk legjobb verziói, hogy tényleg minket ismerjen és szeressen meg a kiszemelt férfi!

Link











 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Rejtőzködő villák és történetek a budai hegyekben
  2023-03-25 19:30:52, szombat
 
 







REJTŐZKÖDŐ VILLÁK ÉS TÖRTÉNETEK A BUDAI HEGYEKBEN - A LEGHÍRESEBB LUXUSKÖRNYÉK, AVAGY SÉTA A RÓZSADOMBON
We Love Budapest


Budán lakni világnézet - vallotta Márai Sándor. A Rózsadomb pedig a budapesti konyhanyelvben nem is egy környék elnevezése, hanem inkább egy életstílus, a luxus szinonimája lett. Sokáig a legdrágább, legnagyobb presztizsű városrésznek tartott villanegyedbe csak a kiváltságosok építkezhettek, és ez nem változott a második világháború után sem. Az akkor ,,Káderdűlőként" ismertté vált környék végig a pártelit kedvelt lakhelye volt. És hogy miért télen kerekedjünk fel, ha látni szeretnénk a rózsadombi villákat? Mert ez az egyetlen évszak, amikor a magas kerítések mögött, a buja növényzet hiányában van esélyünk teljes pompájukban megcsodálni az elmúlt évszázad villáit, a klasszikustól a szecesszióson át a gyönyörű modern, bauhausos beütésűig.


Csodás Svábhegyi kalandozásaink és az Ó-Mátyásföldi szecessziós nyaralótelep után a talán leghíresebb villanegyebe indultunk, a Rózsadombra. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a földrajzi értelemben vett Rózsadomb területéről ugyan el-elkalandoztunk, de a hangulatában és jellegében viszonylag egységes környékbeli hegyvidéken nem igazán tűnt fel, hogy már rég a Szemlőhegyen vagy a Rézmálon sétálgatunk. Érdekesség, hogy az egzotikus hangzású II. kerületi városrész nevéből a mi 21. századi fülünk már csak a réz szót hallja ki, pedig a fémhez vajmi kevés köze van a területnek. Budapest teljes utcanévlexikona szerint amit mi már réznek hallunk, az a rózsa régies elnevezése volt, a 'mál' pedig a mellel azonos finnugor tőről származó szó, ami jelenthette a nyaktól lefelé az alhasig a testrészt, és ezekből a domborulatokból és oldalból áttételesen a hegyoldalt is. Szóval a Rézmál valójában Rózsadomb, ki hitte volna.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest




És hogy került ide a sok rózsa? A legendák szerint a török uralom alatt telepítették be a domboldalakat Gül baba rózsáival. Később aztán inkább a praktikus hasznosítás került előtérbe, az 1880-as évekig szőlőhegy volt itt, ekkoriban indultak meg az első elegáns villaépítkezések. Eleinte főként nyaralóknak, később fokozatosan költözött ki a zöldbe a korabeli elit: gyártulajdonosok, gazdag vállakozók, kereskedők. A második világháború után a kommunista rendszerben az eredeti tulajdonosoktól elkobozták az elegáns villákat, és a saját pártfunkcionáriusaiknak, a jó kádereknek osztották ki, innen ered a pesti népnyelvben az ötletes, gúnyos ,,Káderdűlő" elnevezés.


Szépvölgyi út 88/B / Zentai vagy Hoffmann-villa

A Fischer József tervezte gyönyörű villa a legkülönlegesebb rózsadombi villák egyike, a hazai modern építészet kiemelkedő példája.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




A Bauhaus befolyása tagadhatatlan, maga Fischer vallotta be, hogy nagy hatással volt rá az iskola és stílusa, ismerte Gropiust is, de hasonlóképp mélyen hatott rá az építészet szociális elköteleződését megtestesítő, korabeli bécsi építkezések is. A modernista építészet hazai szószólója volt, Breuer Marcellal és Molnár Farkassal együtt hozta létre a Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa, a CIAM 1928-as megalapítása után a szervezet magyar szekcióját. Az 1933-34-ben épített villán Fischer feleségével, Pécsi Eszterrel együtt dolgozott, aki az első hazai diplomás mérnöknő volt, a megrendelő dr. Hoffmann Dezső ügyvéd vot.

A kétszintes villaépület nagy nemzetközi visszhangot is kapott, amikor az angol Architectural Review a hónap házaként publikálta. A közelmúltban szerencsére felújították, megszabadítva a 20. századi sufnituning minden ráépítésétől, így szinte az eredeti fenségét kapta vissza az épület.


Baba utca 14. / Járitz-villa

A szintén Fischer József és Pécsi Eszter által tervezett modern luxusvilla történetét a Kép-tér Blog dolgozta fel hihetetlen mélységben, az egykori építtető Járitz István fiával készült interjú keretében. A villa 1943-ra készült el, másfél évre rá már a lángok martaléka lett - Budapest második világháború ostroma alatt bombatalálat érte és kiégett. A család még újjépítette, de öt év múlva már költözhettek is, az államosításkor elvették tőlük a villát.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




Az épület nagy átalakítása, a hozzáépítés és a tetőterasz lefedése akkor történt, amikor az 50-es évek elején tomboló poliovírus, azaz járványos gyermekbénulás alatt kórházzá alakították át. Ma a János Kórház Légzésrehabilitációs Osztálya működik benne, légzésbénult betegek laknak itt.

Mindkét villa korabeli fotókkal, részletes alaprajzzal és leírással megtalálható Ferkai András Buda építészete a két világháború között című - az Akadémia honlapjáról ingyenesen letölthető - munkájában, és reméljük, az idei, a (sokszor lebauhausozott) magyar modern építészetet a zászlajára tűző Budapest100-on is sokat hallunk majd róluk.


Áfonya utca 3.

Ha a környéken sétálunk, a Vérhalom tér szomszédségában álló modern villa is megér egy-két pillantást. Persze érthető, ha valaki nem rajong (elsőre) a korszak építészetéért, hiszen lehet azt mondani, mennyivel izgalmasabbak vagy szebbek a várnegyed középkori-barokk keverék házai, vagy a Szabadság tér szecessziós bérházai.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




De ez csak az avatatlan szem számára tűnhet így, a két világháború között épült modern épületek igazi csodája tényleg nem a hű de régi történetükben, vagy a gazdag díszítésükben van, hanem a részletek forradalmi újításaiban. Az anyaghasználatban, hogy a mai napig használható, minőségi mestermunkát végeztek, abban, hogy mennyivel emberbarátibb, humánusabb életteret teremtettek a nagyvárosi ember számára. Az igazi luxus amit nyújtottak a napfény, a teraszok, a praktikus konyha és fűtés, a tágas gyerekszoba vagy fürdőszobák voltak.

Az Áfonya utcai kétszintes, lapostetős, szintenként egy lakással megépülő villát 1935-36-ban tervezte feltehetően id. Janáky István, akinek a margitszigeti Palatinus Strandot is köszönhetjük. A hivatalos papírokon ugyan Pogány Móric neve szerepel, de Janáky ebben az időben mint az ő irodavezetője dolgozott.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest





Áfonya utca 7/A

Szintén Pogány Móric irodájában készültek a tervei 1934-ben. Kettővel odébbi szomszédjához képest itt lágyabb ívek törik meg a homlokzatot. A villában összesen két lakás kapott helyet, egy földszinti, és egy kétszintes emeleti. A kert felé nagy ablakok és lépcsőzetes teraszok uralják az épület arculatát, jól kihasználva a hegyvidék nyújtotta előnyöket.


Orgona utca 8.

A frissen felújított, szecessziós jegyeket viselő villaépület 1904-ben készült el, Gabinyi Sámuel tervei szerint.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




Az épület jelenleg helyi védettség alatt áll. Homlokzati jegyeiben, a szétfutó téglaszalagokkal megidézi, igaz sokkal szerényebb keretek között az azonos időben épült, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond tervezte Vakok Iskoláját a Hermina úton. Ha szeretnénk szecessziós villákat nézegetni, például a Városliget környékén rengeteget találunk, kezdésként elég, ha végigsétálunk a Városligeti fasoron. Az új stílus, az Art Nouveau, vagy ahogy itthon nevezik, a szecesszió a századfordulón jelent meg itthon is, és az iparművészet után az építészetre is jelentős hatással volt. Legismertebb hazai zsenije Lechner Ödön, akinek amúgy Baumgartenék is a követői közé tartoztak.

Az egykori építtetőről vagy a villa történetéről a Műemlékem.hu sem tud többet, de ott is kiemelik az igencsak jól sikerült felújítást.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest





Szemlőhegyi út 8.

Szomorúbb sors jutott a még felújítatlanul álló Szemlőhegyi úti klasszikusabb villaépületnek. Még ha kinézetre nem is olyan feltűnő, mint az eddig látott modern vagy szecessziós épületek, stílusában ez idézi meg a környék korai nyaralóépítészetét a leginkább. Érdekessége még egykori lakója, Ungár Imre, aki a leghíresebb magyar vak zongorista volt.


Aranka utca 10.

A soktornyos, sárga villa a környék mesebeli várkastélyaként magasodik a többi épület fölé. A kívülről még inkább eklektikus jegyeket mutató villát belül már szép, szecessziós részletek díszitik, a csempétől a színes üvegablakokig.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




A tervező és építtető Gerstenberger Ágost Emil építész volt, aki nemcsak saját irodáját költöztette ide, de egész családjával itt is lakott. Úgy tűnik, nem hiába volt a várkastélyszerű külső, egy királyi hercegnek, József Ferencnek is megtetszett a villa. Egy-két vargabetű után - mivel a szokásjog szerint főhercegként nem vásárolhatott egy mezei polgártól, így előbb egy Erdődy gróf kezébe került épület,és onnan a főúrhoz - aki be is költözhetett 1924-ben, újdonsült feleségével, III. Frigyes szász fejedelem lányával, Anna Monikával, akivel 18 éven keresztül éltek itt.

A második világháború után egy ideig a Statisztikai Hivatal költözött be, majd a 1949-től 1964-ig az épület Hóvirág Gyermekotthon néven 120 állami gondozott óvodás otthona volt, később Hetes Otthonként a három műszakban dolgozó szülők gyerekei lakhattak itt hétközben. Jelenleg pedig gyermekvédelmi feladatokat ellátó kollégiumként működik Tapolcsányi Általános Iskolai és Középiskolai Kollégium néven.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest





Marczibányi tér 6.

A polgári lövöldék régen hozzátartoztak a város mindennapjaihoz, és még ahhoz a nagyon régi hagyományhoz nyúltak vissza, amikor a polgárjoggal rendelkező lakóknak is feladata és kötelessége volt a város megvédése támadás esetén. A 19. században persze már úri passziónak és presztízsnek számított a fegyvergyakorlás.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest




A Budapesti Polgári Lövészegylet által építtetett lövőcsarnok és gyakorlóterep mellett közösségi helyeket - mint díszterem, játékterem és étterem - is kialakítottak, amiket gyakran látogatott a felső tízezer és a jómódú polgárság is.


Nyúl utca 6.

Hosszú séta után le is értünk a Városmajor mellé. A Nyúl utcai 1909-es Gyenes-villa legszebb része a gazdagon faragott, erdélyi népművészeti hatásokat mutató erkély. A tervező, Ágoston Emil nevéhez számos budapesti bérház is kötődik, kedvelte az észak-német építészet jellegzetességeit, a meredek manzárdtetőket, fa oromzatokat és díszes részletmegoldásokat.


Link





Szép estét Budapest, szép estét Magyarország!


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer...
  2022-11-29 22:30:30, kedd
 
 








MIÉRT DRÁGUL SOKKAL JOBBAN MAGYARORSZÁGON AZ ÉLELMISZER, MINT BÁRHOL MÁSHOL?


Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer, mint bárhol máshol?

Sokat olvashatunk a romló cserearányokról, a forint devizapiaci mélyrepüléséről, a szektorális különadók és az ársapkák piactorzító hatásairól.

Én egy kicsit máshol, a reálgazdaságban kerestem - és találtam - további okokat.

A magyar élelmiszer-kiskereskedelemben a külföldi többségi tulajdon részaránya 2021-ben a KSH adatai szerint 67% volt. Ez - az élelmiszer-kiskereskedelem - a gazdaság egyik olyan szektora, amelyben nemhogy növelni nem sikerült a hazai tulajdont, de csökkent 2010 óta. Annak ellenére, hogy a kormányzat - nem kevés hazai és külföldi kritikát bezsebelve e törekvéséért cserébe - vállaltan támogatni igyekszik a gazdaságban a hazai tulajdon térnyerését.

Magyarországon a rendszerváltozáskor három nagy élelmiszer-lánc volt: a Csemege, az ÁFÉSZ és a Közért.

A rendszerváltozást követően a nagy élelmiszerláncokat privatizálták (eladták a nyugati láncoknak), plusz megjelentek az “éjjelnappalik", a kisebb - rendszerint családi tulajdonban lévő - boltok. Ezzel párhuzamosan megjelentek a nagy nyugati mallok: Tesco, Auchan, Metro. A hirtelen bekövetkezett mennyiségi növekedést követően a kilencvenes évek közepén - a Bokros-csomag hatására bekövetkezett kereslet-szűkölés miatt is - egy konszolidáció (csökkent a boltok száma és alapterülete), majd a kétezres évektől egy fokozott piaci koncentráció (a kicsik eltűnése a nagyok rovására) volt megfigyelhető.

Ma a piacot nagyobbrészt a külföldi multik uralják - az élelmiszer-házhozszállításban szinte kizárólagosan.

Ide úgy jutottunk, hogy a külföldi nagy cégek a hazaiaknál jóval hamarabb rájöttek - és megfelelő tőkével meg is tudták valósítani az ötletet -, hogy a piacot úgy tudják hatalmuk alá keríteni, ha a teljes ellátási láncot a kezükbe veszik. Ezért a kétezres évektől vettek (vagy építettek) vágóhidat, malmot, csomagolóüzemet, tésztasütödét, stb., annak érdekében, hogy a kínálati vertikumot minél szélesebben saját, vagy - ahol a vétel nem volt megoldható, vagy nyereséges, ott - bérgyártásban készülő termékekkel tudják lefedni.

Ez a tevékenységük mára odáig terjedt, hogy gyakorlatilag az alapanyag-felvásárlásig nyúlik a befolyásuk.

A hazai kereskedelmi láncok részben későn kapcsoltak, részben pedig hiányzott mögülük a tőke, valamint azok a Nyugatról átvett, korszerű (legalábbis a haszon maximalizálásához elengedhetetlenül szükséges) piaci ismeretek, amelyek a multiknál házon belül megvoltak.
A piaci viszonyokat ezért mára nem csak a kiskereskedelem, de a termelői felvásárlási árak befolyásolásában is - meghatározó módon - dominálják.

Ez azt jelenti, hogy alacsonyan tudják tartani a felvásárlási árakat, míg - megfelelő hazai konkurencia nélkül - bármeddig emelhetik az árakat. Az áremelés mértéke nem a konkurenciától való félelem függvénye - azaz nem emelek bizonyos mértéknél többet, mert a vevőm átpártol a szemben lévő bolthoz -, hanem a vásárlóerőé - azaz, hogy meddig lesz elég pénzük az embereknek megfizetni a megemelt árakat. És mivel az élelmiszer - az energiához hasonlóan - alapvető szükséglet, itt is a végletekig el lehet menni.

A napokban jött szembe az interneten egy fotomontázs arról, hogy a felvidéki Tescoban pont feleannyiba kerül a tészta, mint az itthoniban. Egy másik, szintén egy hasonló megerősítése egy Angliában élő, de az elmúlt napokban idehaza tartózkodó hölgy ismerősöm személyesen szintén
ezt említette, hogy megrőkönyödve tapasztalta, hogy idehaza a Tescó jóval drágább, mint Angliában.

Hiszem is meg nem is, mégis én úgy látom, hogy a legnagyobb hiba az árrendszerünkben keresendő. amikor is még a rendszerváltozás előtti utolsó évben, az akkori Németh Miklós kormány megszüntette a hatósági árat és a maximált árat és bevezette a szabad árat a magyar termékforgalmazásban és ezzel az un "piaci árak" bevezetésével szabad utat engedett az árfelhajtó manipulációknak. Még a 89-es években, mint árszakértő végeztünk előzetes számitásokat a gyártókkal közösen, sajnos a szabad ár bevezetése számításaink szerint 30 - 50% árnövekményt jelentett. Persze ez senkit sem érdekelt akkor, a nagyobb "harács" reménye az érdekelteknek valószínűleg sokkal szimpatikusabb volt!

Nem vagyok benne biztos, hogy jól gondolom, de valahogy úgy érzem, ezen a területen a fogyasztóvédelemnek, ha ilyen van még egyáltalán Magyarországon, lenne sok-sok tennivalója.







 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
A 22 legnagyobb különbség a gazdagok és a szegények gondolko
  2022-11-07 22:45:24, hétfő
 
 










A 22 LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉG A GAZDAGOK ÉS A SZEGÉNYEK GONDOLKODÁSÁBAN


Steve Siebold egy híres szakember, akinek a nevéhez kötődik a ,,How Rich People Think", vagyis a ,,Hogyan gondolkodnak a gazdagok" című könyv megírása is. Steve Siebold közel 30 esztendőn át végzett kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy vajon mi az, ami megkülönbözteti a gazdag embereket a szegényektől.

Számos interjút készített tehetős emberekkel, próbálta megismerni őket, igyekezett kiismerni a gondolkodásmódjukat, valamint arra törekedett, hogy megérthesse, miben mások ők, mint az átlagos emberek.

A kutatás során készített interjúkhoz a világ minden tájáról ,,szerzett" alanyokat, így még átfogóbb és még alaposabb lett az eredmény. 30 év tapasztalatát és anyagát felhasználva Steve Siebold véleménye az, hogy a különbözőség eredete nem a pénzzel kapcsolatos dolgokban keresendő, hanem az sokkal inkább a gazdagok és a szegények fejében, pontosabban gondolkodásmódjában rejlik.

A szakember megállapította, hogy a gazdag (értsd: gazdaggá vált) emberek gondolkodása nagyon sok területen különbözik az átlagos emberekétől.









1. A szegények szerint "minden gonosz forrása a pénz"; a gazdagok azonban tudják, hogy ez hazugság

Sokszor halljuk felszínes tudású keresztényektől, hogy "minden gonosz forrása a pénz". Ha utána keresel, hogy az állandóan hivatkozott Biblia rész mint mond, máris értelmet nyer a "felszínes" szó. Az eredeti szöveg ugyanis ez: "Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme" (1.Tim.6:10).

Vagyis maga a pénz nem rossz, sőt, még csak nem is forrása semmiféle rossznak. A pénz szeretete, a pénzbe való beleszerelmesedés az, ami rossz dolgok forrás lesz: kapzsiságé, irigységé, és így tovább. A pénz ugyanis csak egy eszköz, akár egy fejsze, egy autó, vagy éppen egy szál gyufa. Lehet jóra és rosszra is használni, csak rajtad múlik, hogyan állsz a pénzhez. Használhatod helyesen is.


2. A szegények úgy vélik, minden bajt a pénz okoz; a gazdagok úgy vélik, minden bajt a szegénység okoz

Steve Siebold úgy véli, hogy az átlagos emberek agya teljesen át lett mosva. Az egyszerű emberek ugyanis mind úgy gondolják, hogy azok az emberek, akik gazdagok, biztosan tisztességtelen úton szerezték meg a vagyonukat. Ha pedig mégis becsületesen élnek, akkor mindössze a szerencsés emberek közé tartoznak.

Vannak olyan kisebb, alacsony jövedelmi szinttel rendelkező közösségek is a világon, ahol egyenesen szégyenbe kerül az ember, ha meg tud gazdagodni, mivel automatikusan arra asszociálnak, hogy a jómódú személy biztosan becstelen, tolvaj, csaló, rabló.

A gazdagok ellenben tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy bár a pénz nem boldogít, mégis képes megteremti azt a nyugalmat, és létbiztonságot, amely segítségével az élet sokkal könnyebbé és élvezetesebbé válhat.


3. A szegények szerint az lehet sikeres, aki diplomát, "papírt" szerez; a gazdagok szerint viszont az lehet sikeres, aki mindig a szükséges tudást szerzi meg

A szegények azt gondolják, hogy csakis akkor lehet valakiből befolyásos, nagy vagyonnal rendelkező személy, ha az mindenféle diplomát és végzettséget megszerez. A gazdag ember azonban tudja, hogy nem a végzettség foka és a diplomák száma meghatározó, hanem az, hogy mindig a megfelelő szaktudás, speciális ismeret birtokában legyen a sikerre vágyó személy.

A sikerhez hozzásegítő tudás megszerzési formája igazából mindegy, hiszen végtére is csak az eredmény számít majd.


4. A szegények a múltban ragadtak; míg a gazdagok a jövőbe tekintenek

Az átlagos emberek számtalanszor hangoztatják nagy sóhajok közepette, hogy ,,azok a régi szép idők". Az ilyen személyek többnyire úgy gondolják, hogy a legszebb éveiket már megélték, így nem is törekednek arra, hogy az életük jobbá, sikeresebbé váljon. Depressziósan és boldogtalanul telnek napjaik.

A gazdagok ellenben nem a múltba vágyódnak, hanem a jövőbe tekintenek. Mernek kockázatot vállalni, bele mernek vágni egy új, még ismeretlen kihívásba is, előrevetítik álmaikat, vágyaikat, és tesznek annak érdekében, hogy mindaz, amit elképzelnek az meg is valósulhasson.


5. A legtöbb szegény ember érzelmileg is kötődik a pénzhez (lásd 1. pont!), a gazdag emberek inkább logikusan gondolkodnak a pénzről

Átlagos emberekre igen gyakran jellemző az, hogy félelmek gyötrik a pénzzel kapcsolatban. Az ilyen emberek számára egyetlen ambíciójuk marad, mégpedig az, hogy nyugalomban, békében vonulhassanak majd nyugdíjba, amikor annak elérkezik az ideje. A gazdag emberek ezzel szemben nem félnek. Nem változnak át félelemközpontú személyiséggé, hanem a jövőjüket a ,,logika szemüvegén" át látják.

Pontosan tudják azt, hogy mit várhatnak el a pénztől, tisztában vannak azzal, hogy a pénz csupán egy eszköz, amely segítségével többféle lehetőségük és esélyük lehet majd, a jövőbeli életük körülményeinek megteremtésére. Pont emiatt van az, hogy könnyebben válnak meg a pénztől, könnyebben fektetik be helyzetükhöz mérten, mert valóban csak eszközként tekintenek rá.


6. A szegényebbek csupán békés körülmények között képesek nyugodtan élni; a gazdag emberek minden körülmények között meg tudják találni a nyugalmat

A gazdag emberek elég tapasztalttá váltak az évek során ahhoz, hogy bizonytalan körülmények között is meg tudják maguknak teremteni a békés, nyugodt élet feltételeit. Megtanulták ugyanis, hogy a nyugalom iránti állandó sóvárgás kifejezetten romboló hatást gyakorolhat az életükre. A kihívásokkal teli életút hozzásegíti őket ahhoz, hogy boldog és nyugodt életük lehessen, bármilyen élethelyzetbe is kerüljenek.


7. A szegények nem lelik örömüket abban, amit a pénzszerzés érdekében csinálnak; a gazdag emberek azzal keresik a pénzüket, amit szeretnek

Az átlagos emberek gyakran olyan munkákat is elvállalnak, amelyekhez valójában semmi kedvük sincsen. Nap, mint nap bejárnak dolgozni egy olyan munkahelyre, ahová nem szívesen mennek, és olyan feladatokat végeznek el, amelyek egyáltalán nincs ínyükre.

Ennek oka az, hogy mindenáron szükségük van a pénzre, hiszen már egészen fiatalon is azt tanították meg számukra, hogy gazdaggá és sikeressé csak az válhat, aki kemény és megerőltető munkát végez. A gazdagok ezzel szemben más stratégia szerint élnek.

Ők megtalálják annak a módját, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amelyekért nemcsak megfizetik őket, hanem még örömüket is lelik a munkában. A felső tízezer tagjainak nagy része úgy gazdagodott meg, hogy azt csinálta, amit szeret, és emellett azt is elérte, hogy sok pénzt keressenek a szenvedélyükkel.


8. A szegények kisebb, könnyebben elérhető célokat tűznek ki maguk elé; a gazdagok nem rettennek el a nagy kihívásoktól sem

A könyv írójának az a véleménye, hogy a gazdagok az által váltak sikeressé, hogy mertek nagyot álmodni és valóra is váltották az elképzeléseiket. Ezzel szemben az átlagos emberek kis célokat tűznek ki maguk elé, hiszen a környezetük, valamint számos pszichológus és szakember is azt hangoztatja, hogy érdemes alacsonyra tenni a mércét, így el lehet kerülni az esetleges csalódásokat.

Ez azonban nem mindig számít jó tanácsnak, hiszen gondoljunk csak bele, ha senki sem merné magasra tenni a lécet, akkor nem lennének igazán gazdag és sikeres emberek sem.


9. A szegények úgy vélik, hogy a gazdaggá váláshoz nagy cselekedetekre van szükség; míg a gazdagok tisztában vannak azzal, hogy a sikerhez teljes személyiség is kell

A gazdagok nem azzal foglalkoznak, hogy mit és hogyan kellene csinálniuk, hanem egészen egyszerűen csak önmagukat adják. Azt teszik, ami éppen jó nekik, még akkor is, ha ez esetleg gyors elszegényedéshez vezethet. Hiszen ők egy ilyen kudarc élményből is csak tanulnak, tapasztalatot szereznek, és legközelebb már sikeressé és gazdagabbá válhatnak, mint a kudarcot megelőzően.


10. A szegények úgy vélik, hogy saját pénzük segítségével kell elérniük a céljaikat; míg a gazdagok más pénzét használják fel a meggazdagodáshoz

Steve Siebold tapasztalata alapján a gazdagok nem tétováznak, ha arról van szó, hogy mások pénzét kell sikerrel forgatniuk a céljaik elérése érdekében. Az átlagos emberek azonban azt gondolják, hogy gazdaggá csak akkor válhatnak, ha előbb pénzt keresnek, majd a megkeresett pénzre ,,építkezve" tesznek szert további összegekre.

A gazdagok teljesen másképp vélekednek ezzel kapcsolatban. Ők nem aggódnak azon, hogy mennyire hitelképesek, hanem sokkal inkább azokat a kérdéseket teszik fel önmaguknak, hogy: ,,Megéri-e befektetni abba az üzletbe?", ,,Van-e értelme harcolni a várható profitért?"


11. A szegények szerint a piac és a gazdaság stratégián és logikán alapul; a gazdagok tudják, hogy a piacokat az általános kapzsiság és az érzelmek irányítják

Az által, hogy a gazdag emberek ily módon vélekednek, komoly stratégiai előnyhöz tudnak jutni a gazdasági életben. Hiszen ők felismerték azt, hogy nem csupán matematikai képlet eredményeképpen lehet meggazdagodni, hanem figyelembe kell venni az emberek kapzsiságát és félelmeit, érzéseit is.


12. A szegényekre jellemző, hogy a lehetőségeikhez mérten túlságosan ,,nagy lábon" élnek; a gazdag emberek mindig a lehetőségeiken alul élnek

A tehetős emberek tudják azt, hogy előbb meg kell gazdagodniuk ahhoz, hogy bizonyos dolgokat megengedhessenek maguknak. Okosak, hiszen úgy élnek lehetőségeik alatt, ám mégis királyként, hogy tudják, bőven van még titokban félretett pénzük.


13. A szegény azt tanítja a gyermekeinek, hogy hogyan éljenek túl; a gazdagok arra tanítják csemetéiket, hogy miképpen válhatnak ők is sikeres és gazdag emberekké

A gazdagok véleménye az, hogy mindenképpen meg kell ismerniük a gyermekeknek minél előbb a vagyon jelentőségét, és így majd később ők is arra fognak törekedni, hogy sikeressé és gazdaggá válhassanak.


14. A szegény ember azt vallja, hogy önzőnek lenni bűn; a gazdag emberek úgy vélik, hogy az önzés olyan erény, amelyre sokszor szükség van

A szegény embereknek nem tetszik az, hogy a gazdagok boldoggá teszik a saját életüket. Negatívan értékelik azt, ha valaki a saját boldogságára törekszik, nem pedig állandóan másokon segít. A gazdag ellenben nem másokkal foglalkozik, nem játssza meg azt, hogy ő majd megmenti a világot, hiszen erre egymaga úgysem lenne képes.

Ehelyett inkább arra törekszik, hogy boldogan és gondtalanul élje a saját életét. A szegényebb emberek e fajta negatív gondolkodásmódja pedig valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is szegények maradjanak: kényelmesebb mások segítségére várni, és másokat okolni a kialakult helyzetért, mint döntést hozni, és elindulni a jó irányba.


15. A szegények stresszként élik meg a hirtelen nagyobb összegek birtoklását; a tehetős emberek megnyugvást lelnek a pénzben

A gazdagok ugyanis belátják azt, hogy a pénz majdnem minden gondot meg tud oldani, és ezt a tehetős emberek nem is szégyellik bevallani. A szegények azonban ezt másként látják, és úgy tekintenek a pénzre, mint egy rossz dologra.


16. A szegény emberek meg vannak győződve róla, hogy a gazdagok sznobok; a tehetősek azonban csupán olyan emberek társaságát keresik, akik hozzájuk hasonló gondolkodással rendelkeznek

Annak oka, hogy a gazdagok szívesebben találkoznak hozzájuk hasonlóan gazdag személyekkel nem más, mint az, hogy a tehetős emberek nem bírják elviselni a szegények pesszimista hozzáállását. Ez fordítva is igaz, hiszen a szegény ember is jobban érzi magát egy hozzá hasonló életúttal rendelkező személy társaságában; ám ők ezt nem vallják be, inkább sznobként pecsételik meg azokat a sikeres embereket, akik a gazdagok társaságát keresik.


17. A szegényebbek esze mindig a takarékoskodáson jár; a gazdag emberek viszont a pénz megkeresésére összpontosítanak

A gazdag emberek mernek kockázatot vállalni, ha pénzre szeretnének szert tenni, és csakis arra összpontosítanak, hogy mit fognak nyerni az üzlet végén. A szegényebbek azonban nem szeretik a nagyobb rizikóval járó ügyleteket, ezért inkább szorongatják azt a keveset, ami van. Nem kockáztatják meg azt, hogy elveszítenek mindent, folyamatosan csak gyűjtögetnek, spórolnak, kuponokat használnak.


18. A szegényekre a ,,lottó-mentalitás" a jellemző; a gazdagokra a ,,cselekvés-mentalitás"

A szerényebb életkörülmények között élő emberek ahelyett, hogy arra törekednének, hogy megoldják a problémáikat, inkább valamiféle csodára várnak. Várják, hogy majd a lottón megnyerik a főnyereményt, remélik, hogy a főnökük majd emeli a fizetésüket, bíznak abban, hogy a házastársuk majd jobban fog keresni néhány hónapon vagy éven belül, és álmodoznak arról, hogy egyszer majd jobban fognak élni.

Ezzel szemben a gazdag emberek nem csupán várnak és imádkoznak a szerencséért, hanem tesznek is annak érdekében, hogy a problémáik megoldódjanak. Hiszen az idő telik, az évek múlnak, nem lehet örökké csak várni arra, hogy valami változzon.


19. A szegényebbek szórakozni vágynak; a gazdagok szeretnek tanulni, szeretik önmagukat képezni

Steve Siebold úgy tapasztalta, hogy a gazdagabb, tehetősebb emberek szeretnek művelődni, szeretik önmagukat képezni és tudásanyagukat bővíteni, ezért a legtöbb luxus villában biztosan megtalálható legalább egy könyvtár. A szegényebbek ellenben inkább a szórakoztató újságokat, regényeket és bulvárműsorokat, bulvármagazinokat részesítik előnyben.


20. A szegények óvatosabbak; a gazdagok bevállalósak, ha pénzügyekről van szó

A szegények nem mernek túl nagy kockázatot vállalni, mert félnek a nagyobb veszteségtől, ezért óvatosabbak a pénzügyi dolgokban. Ezzel szemben a gazdagok bevállalósak, bele mernek kockázatos üzletekbe is vágni, hiszen meg vannak győződve arról, hogy sikeresek lesznek. Abban az esetben, ha mégis veszteséges lenne az üzlet, akkor sem keserednek el, hiszen tudják, hogy előbb vagy utóbb ismét nyereséget könyvelhetnek majd el maguknak. “Kudarc nem létezik, csak visszajelzés."


21. A szegények nehezen fogadják el, hogy a pénz életet is menthet; a gazdagok felismerték azt, hogy a vagyon az egészségi állapot javítására is képes

Amerikában például a tehetős embereknek lehetőségük van magánbiztosítások megkötésére is. A magánbiztosításnak éves díja van, melynek megtérítése után a biztosított személy számára éjjel-nappal, 24 órás magán orvosi ellátás áll rendelkezésére.

Vannak olyan területek is, ahol a magánorvosok közvetlenül a tehetős személyek közelében élnek, így igen rövid idő alatt házhoz is tudnak menni, ha szükség van rájuk. A pénz életet is menthet.


22. A szegényebbek szerint a család és a karrier kizárják egymást; a gazdagok tudják, hogy ezek együtt is elérhetők

Sok szegény úgy gondolja, hogy a családalapítás és a sikeres karrier, a gazdagság nem valósítható meg, nem érhető elegyszerre. Úgy hiszik, hogy választaniuk kell vagy ezt, vagy azt, ám a gazdagok jól tudják, hogy ez nem így van.

A gazdagok azt vallják, hogy mindent meg lehet kapni, csak igazán akarni kell és tenni kell érte. A legfontosabb, hogy a kihívások felé jóléttel és szeretettel kell közelítenie az elmének, és így minden célt el lehet érni!


Link













 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Azok a régi szép idők - képekben
  2022-02-16 22:45:26, szerda
 
 










AZOK A RÉGI SZÉP IDŐK - KÉPEKBEN




Mottó

"Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,
Gyönyörűbb, mint a nagyvilág!
Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád."



A korabeli Pest-Budán a XIX században az emberek ugyanúgy boldogságra törekedtek, mint a mai emberek. Mindazok az idegenek, akik a 30-as években, e két városban megfordulnak, egyformán elismerik, és nem győzik eléggé dicsérni szépségüket.

Becsüljük meg a múltunkat, csak így lehetünk boldogok teljességgel a jelenben és reményteliek a jövőt illetően.


A magyar vidék és Pest

Link



Vibráló hétköznapok jellemezték a reformkor világát

Link










































































 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
A Föld a miénk; Az Ember alanyi joga és kötelességei
  2022-02-03 20:15:22, csütörtök
 
 







A FÖLD A MIÉNK; AZ EMBER ALANYI JOGA ÉS KÖTELESSÉGEI


Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?

Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb...

Ki lehetsz attól még békülve a világgal, és a saját, privát világodban attól még boldog is lehetsz, hogy vannak gondolataid a világ és az együttélésünk, vagy inkább egyelőre az egymás mellett éldegélésünk igazságosabbá tételével kapcsolatban.

Bár ez a szó, hogy igazság, egy cseppet mihaszna.

Az igazságunk megteremtése és kiharcolása gyakran a legnagyobb igazságtalanság megélése valaki másnak. Mi több, a ma világviszonylatban fennálló rendszer is azért alakult így és azért tartjuk fenn, mert annak, akinek hangosabb szava van a rendszerünkben, mint igazságról gondolkodik róla.

Mindazonáltal talán mindenki életében vannak pillanatok, amikor lehunyja a szemét és elgondolkozik az élet értelméről. Ebben a több ízben bürokratikus, hierarchikus, egyenlőtlen és egymás előtt megszeppenve, félve és ítélkezve álló szürke taposómalomban, valamint lélekfacsaró szélmalomharcban, olykor felszínre tör belőlünk az értelem utáni keresgélés, vagy a hogyan is kéne lennie, hogy mindez értelmet kapjon gondolatfonákja.

Azt gondolhatják sokan, hogy boldogtalanság kell egy ilyenfajta gondolat durrogtatáshoz, s mint egy sorozatlövés az éterbe puffogtatom elégedetlenségem és megkeseredettségem nyavalyáit, hogy fekély legyen e sorok olvasóinak elképzelésein.

Pedig nem.

Pedig én boldog vagyok.

Mert mindent meg lehet szokni, és ha van benned adottság, hogy mindabból, ami van, kihozd a legtöbbet és a legjobbat, akkor ki fogod belőlük hozni, akármi van.

De mi van?

Úgy értem, mi jár az embernek alanyi jogon?

Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?







Vannak világméretű problémáink. Nevezzük őket most csak problémáknak. Mert ha valamit problémának hívunk, az azt jelöli, hogy valamit kifogásolunk az igazságból. Legyen az az igazság akárkié is. (Ember, Gondviselés, Sors, és a többi...)

Ezek között vannak olyanok, melyekről sokat beszélünk, úgymond beleivódtak a köztudatba, mint valami leányálom, és vannak olyanok, melyekről szinte semmit sem.

Sokat beszélünk a legfontosabbakról; az egészségügy gerincességéről és derekasságáról, vagyis ennek hiányáról. Arról, hogy ne kelljen vagyonokat kiadnunk gyógyszerekre, ha életben akarunk maradni. Hogy az egészség és az élet mindenkinek alanyi jogon járjon, aki életben szeretne közülünk maradni. És ne csupán ingyenessé tegyük ezeket a gyógyszereket, hanem azt is érjük el, hogy ha már valamilyen betegségben szenvedünk, ne kelljen hosszú hónapokig várni arra, amíg egy szakember foglalkozik a felépülésünkkel és enyhíti a fájdalmainkat.

Az egészségügynek nem csupán állampolgároknak járó alanyi jognak, de állampolgári kötelességnek is kéne lennie. Így azt nem csupán, hogy ingyenessé kéne tenni, úgy világviszonylatban, de jóval gyorsabbá is. Mindehhez persze olyan kórházak is szükségesek lennének, melyek megfelelő felszereltségűek, és ha nem is viselik falaik között az otthon meghittségét, azért jóval összkomfortosabbak a ma fennálló valamennyinél. És nem utolsó sorban olyan szakemberek is kellenének az egészségügybe, akiknek a gyógyítás és a másik ember fájdalmának enyhítése, életben tartása, nem megélhetési kérdés, hanem hivatás.

A tanárokkal és az oktatásüggyel nagyjából ugyanez a helyzet. Miért a tankönyvek, a szakkönyvek a legdrágábbak? Ha a szülők minimálbérből élnek, jelenleg aligha tudják megfizetni a képzéssel együtt járó költségeket. Így a gyermek örökségként megkapja e hátrányos helyzetből való előlubickolási jogot. Pontosabban az ehhez a csatához vívott jogot.

Persze, ott vannak az államilag finanszírozott képzések, melyeken a szorgalom és az egyén elhivatottsága, jó képessége, ingyen biztosítja a tudást. A könyveket viszont ebben az esetben is meg kell vásárolni, és elég elgondolkoztató, hogy az egészséget és a tudományt milyen drágán adjuk mi emberek egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy képtelenek vagyunk kitalálni egy rendszert, amelyben úgy neveljük a felnövekvő generációt, hogy az egészségügy és az oktatásügy hivatások legyenek, és tényleg csak azok álljanak orvosnak, tanárnak, akik nem csak értenek ahhoz, amit csinálnak, de morálisan kiemelkedő jelenlétet is biztosítanak azoknak, akikkel találkoznak.

Végül, de megközelítőleg sem utolsó sorban, világméretűen tartom fontosnak rendezni az élelmiszer egyenlő elosztásának elvét. Tarthatunk egy olyan rendszert, melyben a szorgalmasabb, kitartóbb, többet a köz érdekében tevő valami pluszhoz jusson, de akkor valóban azok jussanak ehhez az úgynevezett pluszhoz, akik többet tesznek a közért morális és erkölcsi kérdésekben. Ne az élelmiszer, az egészség és az oktatás, mint alanyi emberi jogok csorbuljanak. Vegyünk el mondjuk a szórakozás lehetőségéből, ha már valamiből olyan nagyon el akarunk venni az igazságunk szolgáltatása érdekében. És ezt a hármat adjuk oda mindenkinek alanyi jogon ingyen és érdemileg. Tehát magas színvonalon.







Az ember, ha erre az életre való, sok mindent megszokik, és sok mindenhez alkalmazkodik. Mint egy kis hörcsög, ráhasal a kerékre és fut vele körbe és körbe. Mi olyanná tettük magunkat, mint a hörcsögök. Azt hisszük, hogy az élet az, hogy szaladgálunk a kerekünkön, ami nekünk a világ, és közben annyira lefáradunk, hogy észre sem vesszük, hogy a kereken túl, ott van a rács, a rácson túl ott van a szoba, a szobán túl a város pompái, a városon túl az országunk határai, azon túl az egész kontinensünk sokfélesége, s azon is túl az egész földünk, még megannyi kontinenssel, hozzánk hasonló hörcsögökkel, és bizony sok, tőlünk eltérővel is.

Saját világunk van már, mindennapi robottal, kötelességekkel, problémákkal. Hogy valaki rákerült a kerekünkre, aki nem odavaló, hogy nem forog eléggé a kerekünk, vagy kicsi, hogy belebetegedtünk a sok rohangálásba...







Ez a rendszer lebutítja, szűk látókörűvé, beteggé teszi az embert. Ezzel a rendszerrel lebutítjuk, szűk látókörűvé tesszük és megbetegítjük egymást. Ember az Embert.

És sok Embertársunkat hagyjuk bizony meghalni is. Olyanokat, akik még élni szerettek volna köztünk. Élni a keréken. Még ha kevesen is látnak át azon, hogy a nagybetűs Élet ezen a bizonyos keréken jóval túl van.

Miért látnak ezen túl kevesen? Mert Ember az Ember elől bizony eltakarja ennek látványát.







Még egy dolgot kéretek felvenni az Ember alanyi jogon járó jogai és kötelességei közé.

Ha majd megoldottuk az egészségügyet; hogy a beteg embereknek ne kelljen kész vagyont fizetni azért, hogy meggyógyuljanak, és ne kelljen sokszor több hónapot várni sem, hogy foglalkozzanak velük, ha majd megtanultuk kiválogatni a tanári, orvosi, mint hivatási vénát és megfelelően honorálni azt, ha majd nem vesszük el egymástól a tudás megszerzésének lehetőségét, ha majd elintéztük, hogy az élelmiszer alanyi jogon mindenkinek járjon, akkor...az utazás, mint jog, kerüljön be az állampolgári kötelességek közé.

Vannak érvek az országhatárok megőrzése mellett. Például az egyes kultúrák, hagyományok és az emberi faj mindennemű különbözőségeinek megőrzése. Ezt most nem kívánom vitatni. Mindössze az utazás költséghatékonyabbá tételéről vagy költségének eltörléséről fantáziálok.

A legtöbben egész életükben egy adott város töredékét látják újra és újra. A szerencsések, felszínesen szemügyre vesznek egy-egy 'idegen' országot, szabadidejük és pénztárcájuk függvényében. De sokan vannak, akik egy vidéki kis faluból nehezen jutnak el a Balatonig meg vissza, holott, még Magyarország és Afrika között is olyan könnyen kéne járnia minden halandónak, mint ahogyan a fantasztikus filmekben járnak a csillagközi utazók a Föld és a Mars között. Legalább a világörökség részeit látnia kéne mindenkinek ingyen és bérmentve, ha már a többi természeti kincset el is rejtjük, ha már vámokkal, igazolványokkal és anyagi javak felhalmozásával váltatjuk is meg a jegyet egymás számára azon a földön, ami elvileg mindenkié. Még ha honfoglalósdit is játszottunk már a viszonylag korai szakaszban egymás orra előtt, attól még, hogy a valami miatt együtt mozgó csoportok otthont választottak maguknak, nem kéne azt a bizonyos földrészt ennyire kizárólagossá megtenni, még ha privilégium is.

Ezen bolygó kiterjedtségének, sokféleségének és káprázatosságának látványa, tudatosítása, az emberi tudatot és gondolkodást tágítaná, ami kihatna az együttműködésünkre és a kreatív energiáinkra is. Ez pedig szükséges lenne mindenféle rendszer tökéletesítéséhez vagy megálmodásához.

Szűk látótérből csak szűkös boldogulások, elképzelések, szabályok és rendszerek születhetnek. Olyanok, melyek csak szűkösen mondhatók igazságosnak. Így lesz ez a szó még használhatatlanabb a mihasznaságán.





A honfoglaláson, a nagy hódítások korán, az első világháborún túl, amikor az Ember azért a földért harcolt, amit senki nem osztott számára el - pontosan azért, mert aki teremtette, mindenkinek alanyi jogon szánta -, az Ember birtoklási vágya eltulajdonított és ellehetetlenített még számos egyebet is az Embertől. Senki nem vette el ezeket tőlünk, az igazságtalanságot sem más tartja fenn, s még a háborúkat se más indította el, mindössze az Ember.

Az emberi ego; az elveszem, enyém, akarom, megszerzem, ráerőltetem, eltörlöm...erőszakot gyakorolnak a természeti kincseink felett. És a természeti kincsünk nem csupán a földön őrizendő. Hanem a különbözőségeinkben is.





Azt hiszem, akármelyik korban élünk is, onnan tudjuk, hogy a rendszerünkben még van még mit tökéletesíteni és a politikánk olyan, akárcsak az igazságunk; hasznavehetetlen, egymás ellen romboló tudomány, hogy az egészségügy, az oktatás, az élelmiszer és e bolygó kincseinek felfedezése nincs még világméretűen belevésve az alkotmányba alapvető ingyenes minőségi emberi jogként és kötelességként.

Végül, de korántsem utolsósorban, még valami. Mert mi lehet annál nemesebb, mint kiállni a szűkölködésben bővelkedő lelkek jogos illetményének ellátottsága mellett? Ha nem is nemesebbnek, de ezzel egyenértékűnek tartom, hogy szót emeljek az Ember önpusztításának joga ellen. Mert amennyiben egy Ember élni szeretne köztünk, mellettünk, az éppen aktuálisan érvényben lévő rendszerben, akkor vannak bizonyos kötelezettségek, melyek nélkül fontos tudni, hogy soha nem lesz az Emberé az, ami alanyi jogon járna. Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb.

Mire gondolok?

A tudat és a viselkedés forradalmának kell eljönnie ahhoz, hogy magunktól, önszántunkból legyünk korrekt csapat játékosok egymás közt, hogy valaha is eljöhessen a fentebb jegyezett rendszer, amiről sokunk álmodozik. Ha nem tartjuk be a korrektséget magunkkal és egymással szemben önmagunkból eredően motiváltan, akkor sajnos nincs az a Gondviselés, büntetőjogi eljárás vagy szervezet, aki be tudná azt tartatni velünk úgy, hogy az relevánsan előmozdítsa a társadalmunkat. Amíg az Ember nem érti az egészség, a tudás, a kulturált fogyasztás és a felfedezés misztériumának igazi jelentését, amíg önmagát rombolja, amíg sokan kijátsszák a fennálló rendszert, amíg nem adja bele mindenki a rendszerbe a tudásának és szorgalmának megfelelő legkiválóbbat, addig folyton és újfent visszahuppanunk majd a kerekünkre. És nincs az a Gondunkat viselés mely kiváltana bennünket abból a gondból, amit mi magunk kollektíven, minden részünk vonatkozásában nem veszünk észre.

Rajtunk múlik. Az emberi összefogáson. Az összes létező tudat felébredésén és a viselkedésünk önregulázásán.

A rendszer minden korban, a köztünk, Emberek között lévő kapcsolat és a saját magunkhoz viszonyulás gondosságának tükörképe.


Link



SZÉP ESTÉT ÉS JÓ ÉJSZAKÁT MINDENKINEK!



 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Akár 150 évig is élhetnénk
  2021-08-31 19:45:38, kedd
 
 







AKÁR 150 ÉVIG IS ÉLHETNÉNK:



"50 ÉVES KORUNKIG A BIOLÓGIÁBÓL ÉLÜNK, DE 50 ÉV UTÁN AZ AKARATBÓL!"


A tudósok, az erre irányuló vizsgálataik alapján, arra a következtetésre jutottak, hogy az ember akár 120-150 évet is élhetne. Szingapúri kutatók, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban végzett kiterjedt kutatásai, az elvégzett vérvizsgálatok és a testmozgások adataival kiegészítve, az új “biológiai életkor" kitolódására mutatnak rá.

Az ember akár 150 évet is élhetne! Egy román személy 148 évet élt!

Van néhány példa a történelemben, amelyek kapcsán azt mondhatjuk, hogy az illető személy akár két vagy három életet is leélt.

Dumitru Constantin Dulcan professzor szerint ezek között román származású emberek is voltak.

“A legtöbbet emlegetett személy e tekintetben a kínai Li Ching-Yuen volt, aki 256 évet élt, és közel száz unokája és körülbelül nyolc felesége volt. Honnan tudjuk ezt?

A hadsereg kötelékében élt és 60 éves korában vonult nyugdíjba, de ezt követően 60 évente a hadsereg folyamatosan gratulált neki és kitüntetésben részesítette.

Egy másik ember 168 évig élt Azerbajdzsánban. És volt egy nagyon érdekes eset Romániában is. Egy bizonyos Maftei Pop, aki egy Kolozsvárral szomszédos községből származott, 1804-ben született és 1952 -ben halt meg. Összesen 148 évet élt."

- nyilatkozta Dulcan professzor az Antena 3 TV számára.

A település anyakönyvi dokumentumai szerint, ahol Maftei Pop élete alkonyát töltötte, csecsemőként, a Szilágy megyei Valea Lozniiban született. Maftei, 148 évvel később, 1952. március 15-én halt meg az Oșoi községhez tartozó Ciubăncuțában. 85 éves korában még az egyik faluból a másikba költözködött.

Manapság a 100 éves kort elérő emberek esetei meglehetősen ritkává váltak. És bár a genetika rendkívül fontos szerepet játszik a hosszú élettartam szempontjából, még számos más tényező is segítheti a várható élettartam növekedését.

Mindehhez hozzájárul az elmúlt évszázad orvosi szolgáltatásainak és életkörülményeinek a javuló minősége is.

De mi is lehet a hosszú élet titka? Dumitru Constantin Dulcan professzor szerint, az egyik titok az alacsony kalóriatartamú étrend követésében, a fizikai aktivitás és a pozitív gondolkodásban keresendő.

,,A hosszú élet egyik feltétele az alacsony kalóriatartamú étrend, amely nem túl gazdag, különösen a zsírokban és az édességekben. Egy másik feltétele pedig a böjt.

Az emésztést elősegítő enzimeket kiválasztó szerveknek, mint például a hasnyálmirigy, a máj, és az epének pihenésre van szükségük.

Ezt követi a fizikai aktivitás: ajánlott, hogy hetente háromszor legalább 5 km-t gyalogoljunk és nagyon fontos a pozitív gondolkodás.

Úgy tartják, hogy 50 éves korunkig a biológiából élünk, de 50 év után az akaratból!"

- magyarázta Constantin Dulcan professzor.


Link








Akár 150 évig is élhetnénk

Link


Száznegyven évig is élhetnénk...

Link


Hamarosan 150 évig is élhetünk

Link


Szenzációs felfedezés: 150 évig is élhet az ember

Link


Hogyan élhetnénk akár 150 évig is boldogan és egészségesen?

Link


Hamarosan nem mi dönthetjük el, mit eszünk

Link










 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Templomos lovagoktól ered a péntek 13-ától való félelem
  2021-08-25 22:45:21, szerda
 
 





TEMPLOMOS LOVAGOKTÓL ERED A PÉNTEK 13-ÁTÓL VALÓ FÉLELEM


A félelem a tizenhármas számtól olyan mértékig beleivódott az emberekbe, hogy ez lett az egyik egyetemleges babonánk. Olyannyira , hogy a 13-as szám jelentősége, és au attól való félelem évszázadok óta velünk van. De mitől félünk, ha ez a szám a péntekhez kapcsolódik?

A 3-as számmal kapcsolatos ellenérzés a tengerentúlon annyira tartja magát, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba, de számos repülőn nincs 13-as széksor. Franklin Delano Roosevelt pedig sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál étkezni, ahol tizenhárman ültek. Rendszerint odarendeltek még egy embert.

De mi a helyzet a péntek 13-al? E hónapban már kipipáltuk ezt a napot, legközelebb jövő év márciusában várható, hogy a 13-a péntekre essen.










Szerencsétlenség volt éhgyomorra tüsszenteni

Bibliai oka van annak, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napok között jegyezzük. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárom vendég volt, tizenkét apostol és maga, Jézus. Ezért tartja magát az a hiedelem is, hogy tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál: veszedelem. Más források szerint Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz. A középkorban ezen a napon éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. A péntek - a néphit szerint - a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, nagy útra induljunk. A félelem másik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéséket. A XX. században az Apolló katasztrófája után a mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványáról meghiusult.










Európa-szerte jelen voltak a keresztesek

A péntek 13-ához kapcsolt rossz érzéseinknek történelmi okai is vannak.

Az egész hiedelem hátterében a középkori Templomos Lovagok állnak. A Templomosok vagy Templomos Lovagrend az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend volt. A rend 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szent-földön alakult , amikor kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Krisztus szegény lovagjainak nevezték magukat, ezzel is utalva kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

A templomos rend a XIII. század második felében érte el fejlődése tetőpontját. Európa szinte minden országában jelen voltak, gazdaságuk a királyokéval vetekedett. A Rend őrizte 1204 és 1307 között az úgynevezett Torinói leplet, valamint 1222 után az Aranybulla egy példányát is. Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakciókból is származott. A zarándokok számára bankrendszert teremtettek. Az úton levők pénzüket - nehogy a zarándoklat alatt kifosszák őket - bármely templomos rendházban letétbe helyezhették, majd az út során a kiállított váltókkal más rendházakból mindig annyit vehettek fel, amennyi a napi ellátásra és továbbutazásra kellett a következő templomos ,,banki kirendeltségig".


Feloszlatásuk után indult a szóbeszéd

A templomosok kiváltságaik révén kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, egyedül a mindenkori pápa parancsolhatott nekik. Akárhol voltak is házaik, birtokaik szerte Európában és a Közel-Keleten, mindenhol mintegy ,,állam az államban" működtek. A rend bevétele a XIII. század végére olyan óriási lett, hogy a szentföldi erődítmények után önálló földközi-tenger flottát tudtak építtetni. Ebben a korszakban születhetett a templomosok kincséről szóló legenda. Gazdasági hatalmuk egyre nőtt, s részben ez vezetett a bukásukhoz is.

A francia király Szép Fülöp ugyanis elirigyelte a rend vagyonát és azt saját kincstárában szerette volna látni. Ezért megrendezte a történelem első koholt perét, amely végül a rend bukását okozta, 1307. október 13-án, pénteken, egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás maggyalázása miatt. Fülöpnek sikerült elérnie. hogy a pápa 1311-ben feloszlassa a templomosok rendjét. A rend feloszlatása után még életben maradt szétszéledő lovagok hírül vitték a világban bukásuk és magaláztatásuk történetét, szenvedéseik kezdetét pedig péntek 13-ához kötötték, amikor orvul elárulták őket.


Péntek 13 története

Link






 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 90 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 676
  • e Hét: 2172
  • e Hónap: 19316
  • e Év: 156688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.