Belépés
morzsimama.blog.xfree.hu
"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre, ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél." (Victor Hugo) Petrecz Jánosné
1954.03.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A 36. hétig kell a kismamáknak
  2011-03-03 09:31:59, csütörtök
 
 Rendeletet alkotott a kormány az otthonszülés szabályairól - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után az MTI-vel. Nagy Anna elmondta: a jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét.

A kormányrendelet április 1-jén lép hatályba, és a május 1-je utáni szülésekre vonatkozik. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki.

Ha a kismama úgy dönt, nem kórházban szeretne szülni, akkor a 36. hétig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani - ismertette a kormányszóvivő.

Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Az óvodás évek fontosak
  2011-03-01 07:51:44, kedd
 
 Az óvodás évek fontosak a gyermekek életében

A külső világ megismerése tevékenységi körben tartott bemutató foglalkozással kezdődött a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda, Tornyai János utcai telephelyén, február 28-án megrendezett szakmai műhelyfoglalkozás, ahol a gyermekek a tavasz ébredését jelenítették meg játékos formában. A foglalkozást követően a megjelent pedagógusok szakmai tapasztalatcserén is részt vettek.

A Támop 3.3.3 Integrációs közoktatási referencia intézmények minőségbiztosítása, szakmai szolgáltató hálózatokkal történő együttműködés pályázat keretén belül tartanak szakmai műhelyfoglalkozást a régióban és a pályázatban lévő óvodapedagógusok és az általános iskolák alsó tagozataiban oktató tanítónők részére - tájékoztatott Molnárné Dobsa Magdolna, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda, óvodai intézményegység vezetője.

Az intézményegység vezető elmondta, a pályázatban elsőbbséget élvez az óvoda-iskola átmenet kiemelése, és a gyermekek nyomon követése. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket még az óvodai beíratás előtt feltérképezzék a már jól kialakított védőnői hálózat segítségével. A legfőbb cél, hogy minél többen iratkozzanak az intézménybe, minél hamarabb kerüljenek a gyermekek az óvodába. Az óvodás évek nagyon meghatározóak a gyermekek fejlődésében. Molnárné Dobsa Magdolna hozzátette, a pályázat részeként megvalósul a kettős mentorálás is, hiszen már az óvónénik is tartanak Baba-Mama Klubokat, és az óvoda-iskola átmenet keretén belül figyelemmel kísérik a gyermekek iskolás éveit, első és második osztályban is.

A szakmai műhelyfoglalkozás egy gyakorlati bemutatóval kezdődött. Kondacs Mihályné óvodapedagógus tartott bemutató foglalkozást az ovisok bevonásával egy külső világ tevékeny megismerése körben, a tavasz ébredésével kapcsolatban, játékos formában. Miután a bemutatót a vendégek is megtekintették, szakmai tapasztalatcserére került sor, ahol átbeszélték a foglalkozást.

Ezt követően a délelőtt folyamán Molnárné Dobsa Magdolna tart előadást az óvoda integrációs programját és tevékenységét illetően, mely már a 2007-es nevelési évtől jelen van az intézmény életében, a helyi dokumentációt Novák Istvánné Integrációs Program menedzsment tag fogja bemutatni. A rendezvény az elmúlt éveket tartalmazó, közel 120 fotó bemutatásával zárul, az óvodai integrációval kapcsolatban.

Feltöltő: Olasz Monika

promenad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Drágábbak lesznek...........
  2011-03-01 07:41:11, kedd
 
 Drágábbak lesznek a súlyos betegek gyógyszerei

300-ról 500 forintra emelkedik a dobozdíj, ez okozza majd az árváltozást. A betegeket és a gyógyszergyártókat is érintenék a kormány által tervezett elvonások a Népszabadság információi szerint.

Például a súlyos betegek elvben térítésmentes gyógyszereiért most fizetendő 300 forintos dobozdíjat 500 forintra emelnék. Az intézkedések 5-30 százalékkal növelhetik a gyógyszerfogyasztók kiadásait, a legkevésbé a daganatos betegek éreznék meg az árváltozást.

Csökkenne a generikus, vagyis a szabadalmi védettséget már elveszítő hatóanyagot tartalmazó készítmények ára, jelenleg ugyanis csaknem annyiba kerülnek, mint az eredeti szerek. A kormány így ösztönözné az árversenyt, ami 30-40 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a szakértők szerint.

A Népszabadság úgy tudja, a csomag része az is, hogy változnának a gyógyszertámogatásba való befogadás szabályain és emelnék az orvoslátogatói díjat.

100 ezer fővel csökkentenék a rokkantellátásban részesülők számát, ugyanis a kormány a legkevésbé súlyos betegeket, akik még képesek dolgozni, szeretné visszavezetni a munkaerőpiacra.

A kabinet bevezetné a 10 forintos extra adót is az egészségtelen ételek után - írja a lap.

Forrás: hir24

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Vége a bazári hangulatú patiká
  2011-01-21 07:49:39, péntek
 
  A kisboltban beváltható bóntól a sorsoláson át a villanyszámlás kedvezményig számtalan módon édesgették a betegeket a gyógyszertárak. Januártól vége az ajándékozásnak. A gyógyszerész kamara reméli, hogy a szigorítással a bazári hangulat is eltűnik.

"Üde és vidám, nem ismer többé fájdalmat!" - mosolyog ránk egy fiatal nő a múlt század eleji plakátról az egyik békéscsabai gyógyszertár kirakatában. A ragasz akár most is készülhetett volna, hiszen teljesíti a reklámok iránti elvárást, boldogságot, felszabadultságot sugároz. A muzeális értékű dokumentumon az egyik hatóság felügyelőjének is megakadt a szeme.

"Az ellenőr figyelmeztetett, hiányzik róla a ,,Mellékhatásról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!" felirat. Végül elnézte a ,,szabálytalanságot" - idézte fel a történetet a patika vezetője, dr. Merczel Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke. A reklámok témája most is napirenden van, lévén, idén januártól alapvetően megváltozott a gyógyszertárakban végezhető marketing.

" Az elmúlt években a patikákban előretört a reklámtevékenység, a gyógyszertárak elbazárosodtak, bolttá silányultak, ami idegen a magyar hagyományoktól. Volt, ahol kisboltban levásárolható bónt adtak, másutt sorsjegyet osztottak, vagy kifizették öt nyugdíjas villanyszámláját. A kollégák nehezen azonosultak ezzel a tulajdonosi felfogással. A szabályozás igyekszik visszaadni a gyógyszertárak egészségügyi jellegét" - emelte ki a szabály lényegét a kamarai vezető.

A jövőben tilos a támogatott gyógyszerek, illetve segédeszközök eladásához bármilyen ajándékot, illetve egyéb előnyt társítani. Hűségpontokat is csak a nem támogatott készítményekért oszthatnak, s ezek csak az adott patikában kizárólag gyógyszerészi gondozásra válthatók be. Hogy az eddig gyűjtött pontokkal mi történik, arról a patikák külön tájékoztatnak.

A kamarai vezető üdvözli a változást. Ez részben kiegyenlítheti a különbségeket, amelyek az eltérő gazdasági háttérből adódtak, másrészt a szakma önbecsülésének is jót tesz. Úgy látja, a betegek sem hiányolják a papír zsebkendőt és a cukorkát.

" Mint ahogy a fogorvos sem ad a gyökérkezelés mellé ajándékot, a patikushoz sem ezért ragaszkodunk" - hangsúlyozta az elnök. Azt várja, hogy a jövőben a bizalomteli légkörrel, a gyógyszerészi gondozással igyekeznek megnyerni a betegeket.
 
 
1 komment , kategória:  Hírek  
1956-os forradalom
  2010-10-23 10:33:48, szombat
 
 1956-os forradalom

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A sebesültek száma magyar oldalon 19 226, míg szovjet oldalon 1540 fő volt. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.

1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.


 
 
2 komment , kategória:  Hírek  
Fáklyásmenet és kitüntetések
  2010-10-23 10:20:28, szombat
 
 Fáklyásmenet és kitüntetések október 23-a előestéjén


Már pénteken megkezdődtek az ünnepségek az '56-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az ünnep alkalmából állami kitüntetést kapott többek között Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Demjén Ferenc előadóművész.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékező ünnepségek nyitányaként főhajtással és koszorúzással emlékeztek pénteken az 56-os hősökre a Műegyetem előtt álló emlékműnél. A kormány az alkotás négy évvel ezelőtti felavatása óta most először képviseltette magát a megemlékezésen.

A program ezt követően az egyetem épületében, az 54 évvel ezelőtti nagygyűlés helyszínén folytatódott. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszédében többek közt azt mondta, ő abba a nemzedékbe tartozik, amely úgy nőtt fel a '70-es, '80-as években, hogy a rendszer előbb otrombán, majd sután megpróbálta elhazudni 1956 jelentőségét.

Ezt követően a Műegyetem elől fáklyás menet indult a Bem térre, ahol megemlékeztek a Bem szobornál tartott '56-os tüntetésre. Az emberek innen továbbindultak a Kossuth térre. Itt este hétkor lobbant fel a forradalom lángja.

Példaként kell az ország elé állítani azokat, akik a méltóságot képviselik a világban - erről beszélt az 1956-os kitüntetések parlamenti átadásakor Schmitt Pál államfő. Az ünnep alkalmából 225-en vehetnek át elismeréseket egészen hétfőig. Mivel idén augusztus 20-án elmaradt, így most adják át a legrangosabb állami kitüntetéseket is. Délután Nagy Imre Érdemrendet kapott többek között András Sándor költő, irodalomtörténész, 56-os emlékérmet Józsa Sándor, Újlaki Dénes és Simon János. A díjátadások este is folytatódtak.

Az éppen október 23-án 83 éves Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója valamint Jakubinyi György Miklós, a római katolikus egyház gyulafehérvári főegyházmegye érseke kapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. Többek között középkeresztet csillaggal kapott Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. vezérigazgatója és Kukorelli István volt alkotmánybíró. Középkeresztet vehetett át Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes, Demjén Ferenc előadóművész, Deutsch Róbert főrabbi, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, Fodor István Széchenyi-díjas villamosmérnök és Itzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

forrás és teljes cikk: mr1.hu

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Harminc óra a Dunáig
  2010-10-06 14:28:22, szerda
 
  "Szerencse is kell a Duna megvédéséhez" - savakkal harcolnak a vörösiszap ellen

Három megyében hirdetett vészhelyzetet a kormány az Ajka melletti vörösiszap-tározó gátszakadása miatt, amely már a Mosoni-Dunát is veszélyezteti. A katasztrófavédelem és a honvédség gipsszel és vegyszerekkel igyekszik semlegesíteni a szennyezést, de a vízügy szerint szerencse is kell ahhoz, hogy megmentsék a Dunát, amelyet 30 óra alatt érhet el az iszap. A környzetvédelmi államtitkár példátlan ökológiai katasztrófáról beszél, és az egyetemek rektoraival közösen keres megoldást a szennyezés felszámolására.
Szakemberek mérik az iszap PH-értékét


Veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el a kormány kedden a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. A vészhelyzet három megyében Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területein lép életbe - közölték kedd reggel. Az iszaptároló gátja hétfőn szakadt át, veszélyes, erősen lúgos iszappal árasztva el három közeli települést (erről itt olvashat részletesen). A környezeti katasztrófa elhárításán hétfő óta folyamatosan dolgoznak a szakemberek, de további erőfeszítésekre van szükség a szennyezés feltartóztatásához és később a károk felszámolásához.

A vízügyi szakemberek jelenleg azt próbálják megakadályozni, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát - közölte kedden a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke. Kovács László szerint a Marcal vízébe keveredett szennyezés még nem érte el Mersevátot, de a vízügy szakemberei Győrnél már felkészültek a szennyezés fogadására. A szakaszmérnök hozzátette: szerencse is kell ahhoz, hogy sikerüljön távol tartani a szennyezést a Dunától.

A Torna-patak visszatért medrébe, újabb árhullám nem várható, de a mederben jelenleg nagy mennyiségű szennyezett víz folyik. A kármentesítés részeként, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító gipszet öntenek Kolontár belterületén és a település felett a folyóba, mert még mindig nagyon nagy a szennyezés töménysége. Ilyen mértékű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, ezért megbecsülni sem lehet mekkora a kár - közölte a szakmérnök. Hozzátette: most a meder helyreállítása a legfontosabb feladat, mert Kolontáron a víz vasbeton hidat és autókat sodort a Tornába.

Harminc óra a Dunáig

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője délelőtt közölte, hogy a védekezés célja nem a szennyezés teljes feltartóztatása, hanem az, hogy annyira felhígítsák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. A szakember szerint az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát.

A vízügyi szakemberek célja az is, hogy mielőbb 10 alá csökkentsék az iszap pH-értékét, azaz enyhítsék lúgosságát, elkerülve ezzel az alsóbb szakaszon az élővilág pusztulását. Jelenlegi információik szerint a Felső-Marcal teljes halállományát kiirtja a lúgos anyag, amely a gátszakadás után ömlött ki egy zagytározóból.

Egy munkagép gipszet szór a patakba Kolontáron. Kattintson a fotóra és nézze meg a helyszíni képekből készült galériákat!

Vas megyében Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését, egyelőre a védekezést készítik elő és nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára - mondta Kovács Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke. Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, Kovács szerint jelenleg egyetlen Vas megyei község sincs közvetlenül veszélyben, a lakosság kitelepítésére nincs szükség. A Marcal és az abban haladó szennyezés is a töltések között van, a szennyezőanyag semlegesítésén dolgoznak a szakemberek.

Gipsz, nitrátok és ecetsav

Ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki szintén jelezte, hogy a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Az államtitkár a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt, majd az ülés után is beszélt a helyzetről.

Illés közölte: honvédségi helikopterekkel hordják a semlegesítő folyadékot a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába. Az államtitkár reggel úgy tudta, hogy még mindig ömlik a vörösiszap az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójából, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet. Az [origo] helyszíni tudósítója reggel 10 körül ugyanakkor már azt látta, hogy az átszakadt gát mögötti tározó teljesen kiürült, és nem szivárog.
Így néz ki a Marcal Celldömölk környékén.


A védekezés részeként honvédségi tartálykocsikból a hidakról magnézium- és kalcium-nitrátot öntenek a folyóba, de ecetsavra is szükség lenne a semlegesítéshez. Azért kell a folyadékot a Marcalba önteni, hogy megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rábába, majd a Dunába jusson - mondta Illés. A védekezéshez a mátrai erőműből eddig 500-600 tonna gipszet szállítottak ki. Az államtitkár azt mondta: egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig a megsérült tározóból. A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak, amely közül az utóbbi enyhén radioaktív és rákkeltő.

Ez még csak a kezdet

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját. Azt mondta, a megyei egyetemek rektoraival és akadémikusokkal közösen keresik a megoldási lehetőséget, miként lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban felszámolni a károkat, enyhíteni a környezeti károsodást. Az iszapömlés helyszínére indult kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több vegyész és biológus tagja is, hogy megvizsgálják, miként lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban semlegesíteni a szennyezőanyagot.
Küzdenek a patakért Kolontárnál

Illés Zoltán szerint a tejes kárfelszámolás költsége meghaladhatja a tízmilliárd forintot, a költségeket az államtitkár szerint a tározót üzemeltető cégnek kell állnia. Illés szerint a védekezés jelenlegi célja az, hogy megmentsék a kipusztulástól a térség élővilágát. Az államtitkár a katasztrófát a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította, és közölte: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, "akkor mindenkinek térdre, imához!".

Védeni kell a vizet és a levegőt is

A védekezőknek azt is meg kell akadályozniuk, hogy a szennyezés az ivóvízbe kerüljön, illetve hogy száradása után rákkeltő anyagként az emberek szervezetébe jusson - mondta Illés. Ezért az azonnali veszélyhelyzet elhárítása után a következő nagy feladat az enyhén radioaktív szennyeződés összegyűjtése és megsemmisítése lesz. Illés szerint ehhez még a száradás előtt le kell verni az elöntött lakóházak faláról a vakolatot, hogy a szennyeződést be lehessen gyűjteni.

Ha a szántóföldekre, az utakra kiömlött vörösiszap megszárad, akkor a levegőben terjedve okozhat egészségkárosodást, míg az ivóvízből ólom, cink és egyéb nehézfémek juthatnak be a szervezetbe. Ez rákkeltő - mondta Illés Zoltán. Hozzáfűzte: a teljes kármentesítéshez több száz hektárnyi talaj cseréjére volna szükség.

Az országos katasztrófavédelem szerint lakosság és a közvélemény megnyugtatása érdekében a Magyar Honvédség Havária Laborja és a katasztrófavédelem öt speciális vészhelyzeti felderítő csoportja is méri, hogy van-e sugárveszély a vörösiszappal elöntött településeken, mivel a kiömlött vörösiszap enyhén radioaktív. Illés Zoltán az MTI tudósítójának azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. Néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította - mondta.

Forrás:Origo
 
 
1 komment , kategória:  Hírek  
Facebook-baki: a kamaszlány
  2010-09-22 10:59:47, szerda
 
  Facebook-baki: a kamaszlány születésnapjára 21 ezren akarnak elmenni

A 14 éves brit lány meghívót készített a Facebookon születésnapi partijára: 21 ezren jelölték be, hogy mennének.

A Hertfordshire-i rendőrség készenlétben áll és járőröket küldenek egy tervezett születésnapi buli helyszínére. A 14 éves lány ugyanis megadta a pontos harpendeni címét a Facebook-meghívóban. A partira több mint 21 ezren szeretnének ellátogatni, ennyien jelezték ugyanis a részvételi szándékukat az RSVP funkció segítségével a közösségi oldalon.

A születésnapi eseményt lefújták, mert az ünnepelt csak 15 barátját szerette volna ténylegesen vendégül látni az évforduló alkalmából.

A rendőrség szóvivője a nem szívesen látott vendégeknek azt üzente, gondolják meg magukat. Az október 7-i napon fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el a környéken arra az esetre, ha mégis megérkeznének a bulizni vágyók.

Bár az esemény meghívóját eltávolították az oldalról, hétfőn egy újabb verzió került fel, amit már nem a lány készített, de a címe újra láthatóvá vált mindenki számára.

A tinédzser ott rontotta el, hogy az eredeti meghívóban a következő funkciót választotta ki: "mindenki láthatja és jelezheti részvételi szándékát (nyilvános esemény)", ezzel engedélyezte, hogy bárki megtekinthesse adatait.

Forrás: HVG
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Eljött a végzet napja
  2010-09-21 15:03:58, kedd
 
  Eljött a végzet napja - halált hoz a bolygók együttállása

Tizenhárom év után ma ismét megfigyelhető lesz a Nap, a Föld, a Jupiter és az Uránusz együttállása. Az asztrológus szerint fájdalmas szakításokat és baleseteket hozhat a ritka jelenség.

A Nap, a Föld, a Jupiter és az Uránusz utoljára 1997-ben volt együtt látható. Míg más bolygókkal a Nap évente mutat szembenállást, addig ez a négy égitest csupán 11-14 évenként rendeződik egyvonalba. Az eset különlegességét az is növeli, hogy 1963 és 2022 között a Jupiter ma kerül legközelebb a Földhöz, ezért mérete és fényessége még intenzívebb: - Mi Föld-központúak vagyunk, ezért a Jupitert és az Uránuszt látjuk egymás mellett. Ritka jelenség, hiszen míg a Jupiter csak tizenkettő, addig az Uránusz nyolcvannégy év alatt kerüli meg a Napot - meséli a csillagvizsgáló vezetője, Mizser Attila. - Elsősorban a Jupitert érdemes megfigyelni, hiszen a Hold után ez a legfényesebb bolygó. Elég, ha a legintenzívebb és legfényesebb csillagot keressük, gyönyörű ragyogása és négy fényes holdja van. Mellette a jóval halványabb Uránuszt is biztosan megtaláljuk.

Demeter Mónika asztrológus szerint a nem mindennapi bolygóállás előjelét már májusban érezni lehetett, de a mostani tetőpont sok ember életére hatással lehet.
- A Jupiter a bőséggel és a jogi ügyekkel hozható kapcsolatba, míg az Uránusz a váratlan változásokkal, a függetlenséggel. A két bolygó egymást erősíti, ezért nem ritkák a hirtelen jött szerelmek vagy éppenséggel fájdalmas eltávolodások. Ez az időszak adja a kapcsolatok savát-borsát. De ne lepődjünk meg akkor sem, ha megszaporodnak a súlyos közlekedési balesetek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a napi balesetátlag több mint kétezer. Ez a szám ma, a bolygók együttállásától megnőhet - hétszázhetvenöt mentőegység, százhatvan rohamkocsi és közel ezernyolcszáz dolgozó van szolgálatban naponta. De tapasztalataink szerint a legtöbb baleset az esős, jeges napokon és a frontok idején történik - tájékoztat Győrfi Pál.

Az asztrológus még hozzáteszi, a Hal és a Szűz jegyű vagy aszcendensű embereket érinti érzékenyebben a változás: - A Halak és a Szüzek fokozottan reagálhatnak, de párkapcsolati szinten a Nyilasokra, az Ikrekre, a Vízöntőkre és az Oroszlánra is nagy hatással lehet az együttállás.

Forrás: Bors
 
 
3 komment , kategória:  Hírek  
Sokmilliós költség a gyerek
  2010-09-09 16:25:59, csütörtök
 
  Belföldi Hírek: Sokmilliós költség a gyerek, míg kirepül a fészekből

Egy gyerek, nem gyerek — tartja a mondás, utalva egyben arra is, az utódokat mindig is értéknek, értékesnek tartották. Nem is csoda, hiszen egy felmérés szerint 14 millió forintba kerül a szülőszobától az egyetemig elvezetni a csemetét.

Forintosította a gyermeknevelés költségeit az egyik hazai biztosító. Felmérésük szerint egy gyermek felnevelése a születéstől az egyetemi diplomáig 14 millió forint körüli összegbe kerül. A költségeknél a Generali Biztosító kutatása csak az alapkiadásokat vette figyelembe. Ennél mélyrehatóbb elemzést végzett a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) még 2007-ben. Az intézet felmérése szerint évente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése, az egyetemi tanulmányok végéig pedig átlagosan 30 millió forintot költenek a családokban egy utódra.

A Tárki nemcsak a készpénzes kiadásokat, hanem a gyermekneveléssel együttjáró háztartási munkák értékét is figyelembe vette. Nem számoltak viszont az anya kieső jövedelmét, és a karrierépítés elmaradását, pedig ezek is jelentős forintosítható tételek. A gyermekvállalás egyébként a családok többségét a szegénységi küszöb közelébe vagy alá sodorja, és csak a fiatalok kiröpülése után érik el újra a gyermekvállalás előtti életszínvonalat.

A kutatások szerint egy gyermek évente 300—500 ezer forintnyi árut fogyaszt el, ehhez a szülők évente még 400 ezer és másfél millió forint közötti értékű a gyermekért végzett házimunkát tesznek hozzá. A legtöbbe az egykék kerülnek, az egy főre eső költség a három vagy több gyermekes családoknál kisebb.

forrás és teljes cikk: beol.hu
 
 
1 komment , kategória:  Hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 36006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 1185
  • e Hónap: 2725
  • e Év: 12251
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.