Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
Miért érdemes fehérre meszelni a gyümölcsfák törzsét?
  2021-11-22 20:45:31, hétfő
 
 
MIÉRT ÉRDEMES FEHÉRRE MESZELNI A GYÜMÖLCSFÁK TÖRZSÉT?


Úton-útfélén még ma is látni fehér törzsű fákat, de a modern növényvédelem mellett ma már egyre ritkábban alkalmazzák ezt a módszert, Házi kertekben azonban nagyon is hasznos lehet,


Védelem

A régebbi szakkönyvek még fontosnak tartották megemlíteni. hogy a gyümölcsfák törzsét a tél beállta előtt érdemes lemeszelni. Ezt nagyon sok helyen még most is alkalmazzák.

A meszelésnek azonban nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak. Főleg akkor, ha ez a mészréteg túl vastagra sikerül. A vastag mészréteg alatt ugyanis sok kártevő tojása és betegségek spórája is megmenekül a tél hidege elől. Ezért vannak, akik inkább a mésztejjel permetezést javasolják. A meszelést nemcsak a törzseken, hanem a vázágakon is ajánlott elvégezni még a tél beállta előtt.

Milyen hátránnyal jár a meszelés elmaradása?

Annak ellenére, hogy a fakéreg nagyon vastag, mégis megéghet a napon. Ez különösen télen veszélyes. A nappali napsütés felmelegíti a törzset, és ott a növény sejtjei aktívabbakká válnak, mint a gyökerek. Ez a rész több vizet igényelne, amit a gyökerek nem képesek biztosítani, ezért a fa törzse lassan elkezd kiszáradni. A felmelegedett törzs éjszaka lehűl, az edénynyalábok roncsolódnak, fagyrepedések keletkeznek és a törzsön a napégéshez hasonló fagyfoltok jelentkeznek, A repedésekben ráadásul könnyebben behatolnak a betegségek és rovarok, bejuthatnak baktériumok és gombás fertőzések is, és élősködni kezdenek a növényen, ami végső soron még a pusztulásához is vezethet.

Miért jó a fehérre festés?

A fehér szín közismerten visszaveri as napsugarakat, ezért a vékony, fehér mészbevonat megakadályozza, hogy a fa szövetei a napsütéses téli órákon felmelegedjenek, és és az éjszakai hideg órákban ehhez képest jelentősen visszahűljenek. Különösen előnyös a mésztejjel történő permetezés a fagyérzékeny kajszi- és őszibarackfáknál. A fehér szín nemcsak télen segíthet visszaverni a nap sugarait, ugyanis egy hűvösebb fát nyáron is kevesebb stressz ér. És ami még fontosabb, hogy a fehér törzsű fák tavasszal némileg később melegszenek fel és 4-8 nappal később indul meg a nedvkeringésük is, így kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásának. A fa kérgét gyakran károsító mohák sem bírják a meszet, ezért ellenük is jó hatással van. Az esővel talajba mosódó mész pedig a talajra is jó hatással van.Hogyan csináljuk?

Mivel a mész az emberi szervezetre is ártalmas lehet, ezért használjunk védőruhát, gumikesztyűt, gumicsizmát, zárt öltözéket és védőszemüveget. A mésztejnél egy rész mészhez nyolc rész vizet kell adni folyamatos kevergetés közben, majd két-három órát pihentessük. A meszelés bármely csapadékmentes időpontban jó lehet, mert az eső vagy a hó leoldja a meszet. A felvitelhez, ha nem permetezünk, javasolt erős sörtéjű gyökérkefe, ami leszedi a leváló részeket, így mélyebbre kerül a mésztej.Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

LinkImádni fogod télen-nyáron - Alakíts ki beltéri kertet!

LinkHa ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Jönnek a kártevők! Így védekezhetünk ellenük!
  2021-08-05 14:30:46, csütörtök
 
 JÖNNEK A KÁRTEVŐK! ÍGY VÉDEKEZHETÜNK ELLENÜK!


Nedves környezetben szívesebben szaporodnak a bogarak és a csigák.

Csiga, földibolha és társaik - Nagy esők jönnek és vele a kártevők!


A meteorológia a következő napokra kiadós esőt jósol. A vizes, nedves talaj kiváló táptalaja lehet az olyan élőlények elszabadulásának, ami rengeteg bosszúságot okoz a kertben.

Egy normál kert szinte nincs meg bogarak nélkül. Velük nincs is baj, egészen addig, amíg a biodiverzitás fenntartásához járulnak hozzá ezek a kis lények. Gond akkor van, amikor annyira sok lesz belőlük, hogy elkezdik dézsmálni a kerti növényeket, vagy a mi életünket keserítik meg.


A levéltetű magáévá teszi a növényt

A levéltetvek nagyon apró, társas rovarok. Nagyjából 70 faját ismerjük hazánkban, megtalálhatók többek között rózsákon, bokrokon, alma- és cseresznyefákon. Ezek a tetvek a növények nedveit szívogatják. Onnan lehet őket észrevenni, hogy azok a levelek és hajtások, amiket elleptek a kártevők, elszíneződnek vagy elhalnak. Ráadásul a baj nem jár egyedül: az áldozatul esett növénynek a levéltetvek fertőzéseit is el kell viselniük. Ezek a rovarok petékkel és szűznemzés útján is szaporodnak, így néhány nap alatt képesek elterjedni egy-egy növényen.

Védekezés:
Keverjünk el 0,5 l vízben 2 ek ecetet, ugyanennyi cukrot, szódabikarbónát és 2 ek szappant vagy mosogatószert. Ez az egyszerű, házilag készített méreg megöli a levéltetveket.


A meztelen csigák mindent felfalnak

Barna, gusztustalan, állandóan éhes, hímnős és még háza sincs. Mi az? Meztelen csiga! Csapadékos idő után a nedves, nyirkos talajon úgy szaporodnak, mint a gomba. Szó szerint mindent is evők, nem válogatnak, ha ételről van szó. Annyira lerágják a növények leveleit, hogy csak a vastag ereket hagyják meg. De megeszik a csízáró magvakat, a gyökereket, hagymákat és gumókat is. Sőt, van akinek a kerti cipőjét kezdték meg. Ráadásul kétivarúak, így kölcsönösen termékenyítik meg egymást.

Védekezés:
A védendő terület köré szórjunk valamilyen nedvesség elvonó anyagot (sót, kávét vagy műtrágyát). A kiszórt anyag a csiga talpából kivonja a nyálkát, így nem tud továbbhaladni és elpusztul.


A meztelen csiga mindent megeszik, ami az útjába kerül. Ha viszont kávéra csúszik, ott is marad - Pixabay

Földibolha, ami nem is bolha

Hanem bogár! Egy közös van bennük és a közönséges bolhában: tudnak ugrálni. Egyébként 2-3 milliméter nagyságú, sötét vagy fekete színű kis bogarakról van szó. Áprilisban megjelennek, májusban petéznek, júniusban már bőszen eszegetik a karalábé és a saláta leveleit. Még ilyenkor, augusztusban is szaporodnak, aztán lárvaként telelnek át.

Védekezés:
Mivel a földibolha a száraz talajt kedveli, érdemes rendszeresen öntözni, de akár a talaj betakarása csalán- vagy bodzalevéllel is jó megoldás lehet.


A földibolha a karalábéra megy, és a száraz talajt kedveli - Pexels

Liszteske, ami mindenhol felrebben

Pici, fehér, olyan, mint egy lepke. Leánykori nevén üvegházi molytetű, de fehér légynek is hívják, és ma már szabadföldön is megtalálható. Baromi gyorsan szaporodik: egy szezonban 10-14 nemzedék is kialakul, mivel egyetlen nőstény 100 tojást is le tud rakni. Kedveli a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a cserepes növényeket is, de a kedvence a káposztafélék. Ugyan nem tesz nagy károkat a növényekben, de tömeges megjelenésével le tudja őket gyengíteni. Ennek ellenére veszélyes vírusokat terjeszt, amik már végzetesek lehetnek, például a paradicsom esetében.

Védekezés:
Nagyon jó módszer, ha sárga ragacsos papírt akasztunk a növények közelébe és rendszeresen ellenőrizzük azokat. Érdemes lehet egy kemény sárga lapot olajjal bekenni és kifüggeszteni a védendő növény köré. A liszteskét vonzza a sárga szín, rárepül és beleragad az olajba.


A fehérlegyet vonzza a sárga szín, ragacsos papírral elejét vehetjük a szaporodásának -
Shutterstock

Elszaporodtak a legyek

Ugyan nemcsak kerti, nemcsak kártevő, mégis rengeteg kényelmetlenséget okoznak. Zümmögnek, mászkálnak, némelyik még csíp is, és biztos hogy éjszaka felébredünk, ha rajtunk motoszkál. A légy több ok miatt szaporodott el. Egyrészt, jóval több az az ételmaradék, amin meg tudnak jelenni, másrészt természetes ellenségeiből - fecskékből és békákból - jóval kevesebb van, mint egy évtizede. Mivel bomló anyagokkal táplálkozik és veszélyes betegségeket is terjeszthet, érdemes küzdeni ellene.


Védekezés: Leginkább a tiszta környezettel, az ételmaradék eltüntetésével és az ételek gondos tárolásával tudjuk elkerülni a legyek megelőzését. Tömeges megjelenésre pedig megfelelő a légypapír.


LinkMár hemzsegnek a poloskák lárvái, várható az invázió

LinkKerti kisokos: 4 gonosz kártevő, akiktől egyszerű házi praktikákkal megszabadulhatsz

LinkÍgy lesz szép a fű, fa, virág

LinkHa ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

LinkA kertészek legjobb barátja - A szódabikarbóna felhasználási lehetőségei

Link


Filléres csodaszer - Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Link


Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Link


Itt az ideje a dugványozásnak - Szakértői kisokos mindenkinek! - Dugványozással szaporítható növények

LinkMIT HOVÁ ÜLTESSÜNK
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/


Bár egy szépre tervezett veteményeskert nagyon jól mutat, a tervezéskor mégis érdemesebb arra gondolni, hogy melyik növényt melyik mellé ültessük, hogy gazdagabb legyen a termés.

Bizonyos növények gátolják egymás növekedését, és vannak olyanok, amelyek kifejezetten meghálálják egymás társaságát. Például úgy, hogy gyorsabban nőnek, vagy elűzik egymás kártevőit, de olyan is előfordul, hogy odacsalogatják a beporzó rovarokat és segítenek a gyomok elnyomásában. A vegyes ültetéssel a talaj egyoldalú kihasználását is megelőzhetjük, ami jó hatással van a növények növekedésére. Permetezés nélkül is szebb, magasabb lesz a terméshozam és javulnak az ízek.


Otthon is jó szolgálatot tesz a vetésforgó

Magas növény mellé például olyat érdemes ültetni, ami szereti az árnyékot. Ahhoz, hogy növényeink ne ,,harcoljanak" egymással, nem szabad egymás mellé ültetni azokat, amiknek hasonló víz-, tér-, tápanyag- vagy napfény igénye van.

A hasonló betegségre hajlamosakat is ültessük minél távolabb egymástól, hogy gátoljuk a tovább fertőződést. Figyeljünk arra, hogy egymást követő évben más-más helyre ültessük a növényeinket, vagyis csináljunk vetésforgót, hogy a földből ne szívják ki egyre jobban ugyanazt a tápanyagot. Ennek egyik mintapéldája a petrezselyem, amit évről évre új helyre érdemes ültetni.


Érdemes figyelni: mit mivel ültetünk a kertben - Shutterstock

Beporzó mágnesek a fűszernövények

Vannak fűszernövényeink, amelyek amíg virágzanak, beporzó mágnesként működnek. Ezeket érdemes a zöldségágyasokba ültetni. Ilyen a bazsalikom, a metélőhagyma, a levendula, a menta, az oregáno, a rozmaring, a zsálya, a koriander és a kakukkfű.


Ezek tartják távol a kártevőket:

- A fokhagymát nem szeretik a gombabetegségek, de a pockok és a csigák sem.

- A menta szaga is útját állja a meztelencsigáknak, ezért hasznos lehet a saláta mellé ültetni.

- A hagymának jó szomszédja a sárgarépa, mivel elűzik egymástól a répa- és a hagymalegyet.

- Burgonya mellé ültetett torma távol tartja a burgonyabogarat, és hasonlóan eredményes ezzel a kártevővel szemben a burgonya mellé ültetett zöldbab is.

• A káposzta mellé ültetett rozmaring illata elűzi a káposztalegyeket.

- A paradicsom mellett a kapor véd a hernyóktól.

- A saláta illatát nem szeretik a retket támadó bolhák, ahogy a hagymafélékét sem.


A bazsalikom a legjobban vonzza a beporzókat - Pixabay

Amik serkentőleg hatnak egymásra:

- A sárgarépával jól megférnek a babfélék, a káposzta a borsó, a saláta, a hagyma a retek és a paradicsom.

- A hagyma mellett jól érzi magát a cékla, a zeller, az erős paprika, a paradicsom és a fejes saláta.

. Az eper mellé ajánlatos retket, salátát, spenótot, hagymát, vetni.

- A fokhagymának jó szomszédja a szamóca, a málna, a paradicsom, a cékla, a sárgarépa, és az uborka.

- A káposzta mellé ültethetünk zellert, uborkát, spenótot, céklát


A termés eredménye is múlhat azon, ha két fajtát túl közel ültetünk egymáshoz © Pixabay

Jobb, ha az alábbiakat egymástól távolra ülteti

Tudományos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy miért nem kedvelik az alábbi növények egymás közelségét, de a kertészek és gazdák zöme azt tanácsolja, hogy kellő távolságba ültessük őket.

Zöldbab - hagyma, uborka - burgonya, karalábé - futóbab, cékla - futóbab, sárgarépa - kapor, eper - káposzta, eper - krumpli, bab - borsó, borsó - paradicsom, fokhagyma - bab, saláta - petrezselyem, paradicsom - vörös káposzta, krumpli - hagyma, káposzta - hagyma.


Mit hová ültessünk
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/

LinkMit ültessünk mi mellé, hogy megnöveljük a veteményeskert hozamát?

Link

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Tündérek könnyeitől édes a tokaji szőlő
  2021-06-17 20:45:39, csütörtök
 
 
TÜNDÉRKÖNNYEKTŐL ÉDES A TOKAJI SZŐLŐ
Bizonyára nincs olyan magyar, aki ne tudná, hogy mézédes szőlői és persze borai határainkon túl egyaránt hírnevet szereztek a Kölcsey Ferenc által is megénekelt Tokajnak, a tájhoz tartozó legenda azonban nem mindenki előtt ismert: íme hát a helyi tündérek története.

Sokan fejtegetik, miért jár az egész világ ama táj csodájára, melyen fantasztikus borok, pezsgők születnek. Ismerjük meg hát a tokaji borok unikumának rejtélyét, melyet talán az itt elfogyasztható nedűk hatására is számos érdekes legenda övez.

Feldühödött a vulkán, elnyelte a fiút

A belső-kárpáti vulkáni koszorú részének számító Zempléni-hegység, beleértve a Tokaji-hegyvidék vonulata Európa leghosszabb vulkanikus övezetét jelenti, melyet a mélyből feltörő, a Föld kéreglemezének mozgásából eredő erők formáltak még 15 millió évvel ezelőtt. A mondás szerint a Tokaji-hegy haragos tűzhányó volt egykoron, melynek környékét játékos kedvű, hím- és nőnemű tündérek népesítették be. A lények napközben rejtve maradtak az emberek elől, ám miután leszállt az est, előme­részkedtek.


Tündérkönnyektől édes a tokaji szőlő

Amennyiben a kor polgára kellően szerencsés és szemfüles volt, még halandó létére is megakadhatott rajtuk a szeme. A legenda szerint a tüzet hányó, feldühödött Tokaj-hegy réges-régen el is nyelte egy ifjú szerelmespár tündérfiú tagját, az ugyanis nem volt elég körültekintő, így a játék hevében a kráterbe zuhant. Az elhunyt szerelmét megsirató kedvesének záporozó könnyei beterítették a hegyoldalt, a cseppeket pedig magába szívta a talaj - ettől olyan édes a tokaji szőlő.

Két magaslat között labdázott a házaspár

Furcsán hangozhat, de a mesebeli szerzetek a labdajátékokat nem vetették meg. Előszeretettel ütötték el így az együtt töltött időt, de persze mindig akadnak szabályt erősítő kivételek: hiába volt már férje hites felesége, a tündérkirálynő csak kapcsolatuk derekán kapta magát rajta, hogy fülig beleszeretett népe uralkodójába - tartja egy másik legenda. Ettől kezdve az úrnő kizárólag urával labdázott tovább, szigorúan édes kettesben.

Ám míg férjét a Tokaj-hegyhez láncolta kötelessége, az asszony kénytelen volt a Várhegyen maradni. A szétszakított pár a monda szerint ezután a két magaslat között dobálta egymásnak a labdát - egészen addig, míg az a Bodrogba nem esett, majd el nem vitte a víz. A kétségbeesésében elkeseredett királynő tündérei oldalán egy pincébe vonult vissza - a rege alapján ma is ott rejtőzködnek: ennek köszönheti varázslatos erejét az oda kerülő, messze földön híres bor.


Tündérek könnyeitől édes a szőlő - Pintér Péter

A rejtély az, hogy nincs talány

A szőlőtermesztés, valamint az abból származó bor elkészítésének gyakorlata, sőt művészete jelentős múltra tekint vissza a tájon, elvégre Krisztus születése előtt a 300. esztendőben, már a rómaiak alatt is komolyan vették az efféle tevékenységet. Egy szó mint száz: a tokaji borvidék 2002-re világörökségi elismeréssel is büszkélkedhet. A környéket körbelengő le­gendák legrejtélyesebb me­mentója talán mégiscsak az, hogy az innen származó italok kiemelkedő minősége, illetve különleges zamata mögött nem húzódik rejtély.

A világhírnév titka ,,mindössze" a megannyi apró, avagy jelentősebb tényező közösen kifejtett hatásában rejlik: nem kell más, csupán termékeny, ásványokban gazdag, vulkanikus talaj, utánozhatatlan éghajlati adottságok, őshonos szőlőfajták, egyedi eljárás - na meg némi pe­nészgomba.

Anka Péter


Link

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Kertépítés másképpen: ilyen a XXI. századi kert
  2021-05-02 21:30:32, vasárnap
 
 


KERTÉPÍTÉS MÁSKÉPPEN: ILYEN A XXI. SZÁZADI KERT


Új ötletek kertek tervezésekor


Másképpen szeretném megírni ezt a bejegyzést, mivel egy kicsit másképpen építjük a kerteket is. Nem érdemes a szokványos kertstílusok ismertetésébe belebonyolódnom, hiszen erre vannak nálam sokkal kompetensebb személyek, és a valós magyarországi gyakorlat alapján meglehetősen érdektelen lenne a barokk vagy a rokokó stílus ismertetése a műemléki kerteket kivéve. A megrendelőinket ismerve sokkal hasznosabb a XXI. század igényeinek megfelelő, és a hazai környezetben is alkalmazható szakmai és esztétikai alapfogalmak ismertetése. A jól tájékozott, felkészült megrendelővel együtt dolgozni is élvezetesebb, konkrétabban tudja megfogalmazni igényét az építendő kerttel kapcsolatban, ami inspirálóan hat az arra érzékeny kertépítőre, kerttervezőre.Melyek a legfontosabb szempontok egy kert karakterének megválasztásakor?


A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét.

A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét. Stílus alatt értem az épület formáját, színét, a külső felületen használt anyagokat, mert ezek együttese olyan határozott vizuális impressziót ad a szemlélőnek, hogy ha ez nem harmonizál a tervezett kert látványvilágával, akkor az eredmény disszonáns, zavarba ejtő és kaotikus lesz.

A kert nem függetleníthető a tágabban vett környezettől sem, hiszen a külvilágtól hermetikusan elzárt kert nem létezik, és egy jó kerttervező a szomszédos környezet zavaró részeit kitakarja (nagyobb növénycsoporttal, épített műtárggyal), a szép részeket pedig beépíti a kert látványába. Érdemes a kerítést eltünteti, hiszen az emberi szem nem torpan meg a telek határánál, az elmének pedig élmény, ha képzeletben kiterjesztheti az épített világot.

Fontos szempont a kertre fordítható élőmunka mennyisége, akár saját erőből akár fizetett karbantartó segítségével kívánja azt a tulajdonos megoldani. A legjobban megépített kert is tönkremegy és siralmas képet fog nyújtani előbb-utóbb szakszerűtlen vagy nem elégséges kezelés hatására. A ráfordítható élőmunka mennyiségét ezért már a tervezéskor figyelembe kell venni.

A sziklakert, a kerti tó, a vegyes virágágy fenntartása kiemelten munkaigényes és szakszerű karbantartást igényel, hiszen egy közepes méretű szép sziklakertbe is legalább 100 féle növényt kell ültetni, és ha valaki növényismeret nélkül áll neki gyomlálni, lehet hogy éppen a nem virágzó kultúrnövényt fogja kitépni.

Ugyancsak szakembert igényel egy komolyabb öntözőrendszer karbantartása, hiszen egy laikus csak azt látja, hogy a szórófej "elromlott" és újat kell venni, amikor csak a vízkövet vagy egyéb szennyeződést kellene eltávolítani a fúvókákból. 
Ezzel szemben egy örökzöldekkel gazdagon beültetett fás-cserjés kert néhány jól megformált egybefüggő gyepfelülettel minimális élőmunka igényű.

A gyepkezelés alapszabályait bárki meg tudja tanulni, és csak a fák-bokrok évi egyszeri alakító metszéséhez szükséges szakembert hívni.Végül, de nem utolsó sorban meghatározó szempont a kertre fordítható pénzmennyiség. Gyakran felmerülő kérdés a megrendelők részéről, hogy "1000m2 területem van, mennyibe kerül a kert kialakítása?" - kérdezik telefonon, e-mailen. Nem lehet megmondani, csak helyszíni szemle után.

Van persze néhány általánosan érvényes szabály, eszerint a legköltségesebb része a kertnek minden ami épített, különösen, ha természetes anyagból épített (támfalak, burkolt utak, lépcsők, tó, patak, vízesés). Sajnos manapság már az átlagos méretű vagy kisméretű növények is vastagabb pénztárcát igényelnek. Növényesítésnél különösen drágák az extra fajtájú növénykülönlegességek, a túlkoros növények, a gyepszőnyeg.

Igaz, hogy a szoliter növénykülönlegességek adják meg a kert hangulatát, a túlkoros növények ültetésével 5-10 évet lehet "megspórolni", a gyepszőnyeg pedig azonnali kész kert hatását kelti. Ezeket a szempontokat csak a megrendelő tudja mérlegelni, neki kell döntenie, hogy kíván-e többletköltséget vállalni a fentiekért.Ahogy említettem a bevezetőben, cikksorozatomban nem az iskolás kertstílusokat kívánom ismertetni, hanem a megrendelők által leggyakrabban kért kerttípusokat. A kerttervezéssel, kertépítéssel eltöltött több mint 12 év tapasztalata alapján, megrendelőink a következő típusokat kedvelik leginkább:

Városi kiskertek, melyek lehetnek tetőn vagy teraszon (tetőkert), épület homlokzata előtt (átriumok) 2-500m2-es területen modern épületek között.

Téli kert - nagy üvegfelületekkel határolt UV-ben gazdag fénnyel ellátott fűthető tér, melyben az ember és a növények (esetleg díszállatok) együtt élhetnek.

Angol tájképi kert - 500m2 fölötti területen sűrűn ültetett, természetes összhatást adó növényegyüttes, romantikusan kanyargó kerti utakkal, természetes sziklákkal díszítve.

Japán kertek (Shindenzukuri válfaja) - Art deco vagy minimalista stílusban megépített modern épületek mellé tökéletesen illeszthető. Sok formázott kő, bambusz, üveg, ultramodern változatok esetén rozsdamentes acél díszítőelemekkel, kultikus tárgyakkal (kőlámpás, szélcsengő, bambuszkapu, sztupák, stb.) kölcsönözhetünk harmonikus és egyedi hatást ennek a kerttípusnak.Végül néhány tanács arról, hogy mit ne építsünk a kertünkbe!

Thuja sort, millfleur ágyást egy modern épület elé, kerti törpés, műanyag gólyás fólia tavat, egyszóval giccset és sablont. Ne utánozzuk a szomszéd kertjét, hiszen a kert hangulatának, ízlésvilágának harmonizálnia kell a tulajdonos esztétikai elvárásaival, csak akkor érzi majd magát otthon a saját kertjében.

Ízlés, igényesség és harmónia kell, hogy érvényesüljön a jól átgondolt kertben, és így valóban megvalósul az a vágy, mely szerint kertünk élő műalkotássá válik.

/kertdesign/


Ön megálmodja

LinkNézze meg az eredeti kertet, majd azt. mit hoztak ki belőle: Előtte-Utána

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Várat magára az igazi tavasz - Drágulást okozhat az áprilisi
  2021-04-16 22:30:17, péntek
 
 VÁRAT MAGÁRA AZ IGAZI TAVASZ - DRÁGULÁST OKOZHAT AZ ÁPRILISI FAGY


Két-három napja még sok helyen 20-30 centis hó esett az országban és bizony csak 6-8 fokot mutatott nappal is a hőmérő, aztán megjött a 19-20 fok, majd újra 8-10 fokra esett vissza a hőmérséklet. Bizony jól megsínylették a növények a szeszélyes időjárást.

Az áprilisi fagyokra már csak azok bizonytalan természete miatt sem lehet igazán felkészülni. Ha már a rügypattanás után üt be a fagy, sajnos nemigen lehet megmenteni az adott növényt. Ilyenkor az elfagyott rügyeket és virágokat le kell vágni, aztán jöhet a tápanyagpótlás.

Ha valaki komolyan akar foglalkozni a kertjével, mindig a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetnie. A kültéri szoliter növények, mondjuk a gyümölcsfák esetében például roppant körültekintően fel lehet készülni a fagyokra: beburkolhatjuk őket paplannal, ill. egyéb textiliákkal,nagyobb területeken füstöléssel védekezhetünk. Ha nem egy kimondottan trópusi fajt, talán egy pálmát hagytunk kint a hidegben, akkor általánosságban azért elmondható, hogy az erre az égövre szánt növények alapvetően fel vannak készülve az időjárás változékonyságára. Ennek értelmében egy esetleges fagykár esetén többé-kevésbé "helyre rakni magukat".

A veteményesben a kikelt zöldborsó, sárgarépa, spenót, sóska magoncok talaját fel kell lazítani, így ugyanis elősegíthetjük a gyökerektől behálózott felső talajréteg felmelegedését. A földet át kell forgatni és meg kell kapálni, hogy könnyebben felmelegedjen és kikeljenek a magok. Könnyebben felmelegszik a veteményes, ha fagy után megkapáljuk! A palánták jelentős mennyiségű vizet igényelnek, vagyis fokozottan táplálni kell őket, méghozzá lehetőség szerint langyos esővízzel, valamint elegendő műtrágyával.

A növényeket illető tápanyagok kérdésével kapcsolatban kijelenthetjük, hogy ahány ház, annyi szokás, azaz minden hobbikertész a saját módszerére esküszik. Egyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, egy erős gyökérzettel és immunitással rendelkező egyed sokkal nehezebben kap el egy esetleges fertőzést, valamint hatékonyabban is tud védekezni az időjárás viszontagságai ellen.

Arról persze szó sincs, hogy egy fagykárt követően segíthet az adott növény agyontápozása, mi több, bizonyos esetekben egy efféle akció inkább árthat, semmint használna, elvégre a különböző fajok zöme ilyenkor könnyen kiégethető. Egy fa gyökerének nem fog jót tenni, ha megkínáljuk pl. egy köbméter marhatrágyával.

Az áprilisi fagyok jelentős károkat okoztak a csonthéjas gyümölcsöknél is. A vevők idén drágább barackkal találkozhatnak majd a boltok polcain. A szakemberek szerint egyelőre még megbecsülni is nehéz, hogy mekkora lesz a terméskiesés.

Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben. Jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a terméskiesés, ugyanis még a legtöbb gyümölcsfajnak zajlik a virágzása, vagy egyes helyeken el sem kezdődött

Megítélésünk szerint a kajszi- és az őszibarack esetében jelentős károkat szenvedtek a gazdálkodók. A termőterületek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan országos szinten arányaiban talán az őszibarack esetében még nagyobb is a kár, mint a kajszibaracknál.

A kajszibarack termőterületének körülbelül negyede Borsodban található, és ezen az északkeleti részen a virágzás annyira későn kezdődött, hogy az ottani gazdálkodók még reménykednek. Ugyanis a mostani állapot szerint még elképzelhető, hogy lehet egy fél termésük.

Az őszibarack esetében sem jobb a helyzet, sőt: termőterületének jelentős része Csongrád megyére koncentrálódik, és ott teljes virágzásában érte a fagy a fákat, ott nagyon katasztrofálisnak tűnik jelenleg a helyzet.

Az árakról annyi elmondható, hogy ,,a kajszi esetében nagy valószínűséggel nem lehet arra számítani, hogy az árak ne emelkednének". Az árak ugyanis sok mindentől függnek, ami már most látható, hogy nemcsak Magyarországon okoz problémát az időjárás, hanem az egész kontinensen, így valószínűleg a kínálat európai szinten is alacsony lehet, és ez általában a közgazdaságtan törvényszerűségei szerint ez az árak emelkedését vonja maga után.

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe is azt emeli ki, hogy összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy az időjárás melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt. Mint írják, a gyümölcstermesztőknek - a koronavírus nehézségein túl - az extrém fagykárokról is emlékezetes a 2020-as év, a teljes hazai gyümölcstermés jelentős részét tönkretették a március elejétől május közepéig pusztító fagyok. A kajszibaracknak 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg, de szinte minden gyümölcsfajtából kevés termett.

A kajszitermés nagy része odaveszett a fagy miatt. Szomorúak a termesztők, pláne a pálinkakészítők.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is.

A kamara szerint az időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség:

- a szélsőségessé váló időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a hazai nemesítési programot;
- időszerű lenne általánossá tenni a telepítendő fajokból, fajtákból folyamatos adaptációs kísérletek beállítását, amelyek alapján eldönthető, hogy megfelelnek-e a hazai termesztési körülményeknek. 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Ha berobban a tavasz
  2021-03-04 21:00:57, csütörtök
 
 


HA BEROBBAN A TAVASZ
A kertépítés esetében sokszorosan igaz az a közmondás, hogy ,,Ahány ház, annyi szokás". A kerttervezés és kertépítés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kertünknek mennyiben kell tükröznie egyéniségünket? Mi azt valljuk, hogy a kert, a házhoz hasonlóan, mutatja kik vagyunk. Amennyiben igényes és egyedi kertet szeretne, akkor a kertnek is tükröznie kell az egyéniségét!

Olyan kerteket alakítsunk ki, amelyek megfelelnek a kert tulajdonosa, családja igényeinek, elvárásainak és ugyanakkor a kertépítési, kertépítészeti szakmai elvárásoknak is, tehát törekszünk egyedi stílus kialakítására, és a könnyű fenntarthatóságra. Fontos, hogy a leendő kert stílusa illeszkedjen a már meglévő, épített környezethez, épületekhez, mert ezáltal elkerülhetjük, hogy valami oda nem illő, giccset alkossunk.

A kerttervezésre időt kell hagyni, mert sok funkcionális, műszaki és gazdasági kérdést is tisztázni kell. A kerttervezés során fő cél, hogy olyan életteret hozzunk létre, ahol öröm élni, játszani, ahová a nap végén jól esik hazatérni.

A megfelelően átgondolt, átbeszélt, kerttervezés után kezdődhet meg a kert kivitelezése. Az egyediséghez hozzátartoznak a kerti kiegészítők alkalmazása is, minőségi, természetes alapanyagból készült burkolatok, járófelületek, kerti világítás, hazai művészek térplasztikái. Fontos hangsúlyozni, hogy a jól megtervezett, esztétikusan és szakszerűen kialakított kert nem olcsó, ezért fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása.A kertépítés lépésről lépésre


Az egész folyamatot az alábbi lépésekre lehet bontani:

a kerttervezés,
terep rendezése,
kerti burkolatok lerakása,
növény ültetés,
öntözőrendszer lerakása,
kerti kiegészítők szerelése,
füvesítés.


Kerttervezés

Terveket csak felmérés után lehet készíteni. A kerttervezés nagyon komoly szakmai felkészültséget igényel. A sokféle építőanyag és növény közül nehéz megtalálni azokat, amelyek a szakmai szempontoknak is megfelelnek és még a tulajdonosnak is tetszik. Nem lehet úgy kertet tervezni, hogy nem ismerjük a megrendelő és a kert adottságait. Minden minden ember más és más, ezért - jó esetben - a kert sem lesz egyforma.

Terep rendezés

Manapság szinte kizárólag géppel végezzük. A kertépítés szinte befejező mozzanata a finom tereprendezés, amit kézi erővel végzünk ma is.

Kerti burkolatok lerakása

A kerti burkolatok lerakása során rakjuk le a szegélyeket és a különböző típusú, mintájú, anyagú burkolatokat. A kertépítés során szeretjük előnyben részesíteni a természetes anyagokat, mint pl. a fa, terméskő, stb. A faburkolatok azonban csak megfelelő keményfa használata és kezelés után lesznek tartósak.

Növény ültetés

A növények ültetése nagy szakmai tapasztalatot igényel. A kertépítés egyik legszebb része, hiszen a kert élő dísze a növény. Rosszul ültetett évelők, cserjék, fás növények rosszul vagy nem erednek meg, hosszú ideig sínylődnek, majd a növények elpusztulnak. Ültetésnél juttatjuk ki a tápanyagokat (szerves és műtrágya) is. Vannak olyan növények, amelyek különleges tápanyag igényűek, ezeket a talajjavító, savanyító anyagokat is az ültetésnél kell kijuttatni.

Öntözőrendszer lerakása

A pontos tervezést követően végezzük el a szelepeknek, öntözőfejeknek, csöveknek a lerakása. Az öntözőrendszer hatalmas előnye, hogy víztakarékos és automatizált, felügyeletet alig igényel, kivéve a tavaszi (feltöltés) és az őszi (légtelenítés) időszakban. Vannak ma már mobiltelefonról is működtethető rendszerek.

Füvesítés

Két füvesítési móddal foglalkozunk: fűmagvetés és gyepszőnyeg terítés. Ezek közül hosszabb távon a fűmagvetés a javasolt.


Kerti kiegészítők szerelése


Öntözés, öntözőberendezések

Magyarország klimatikus viszonyai miatt az ország legtöbb részén kizárólag rendszeres öntözés mellett tartható fent egy intenzíven kialakított kert.

Kizárólag a szakmai szempontok figyelembe vételével és betartásával tervezzük meg az öntözőrendszert, ilyenek pl. a növény vízigénye, a terep hajlásszöge, a megfelelő szórófej és fúvóka kiválasztása, stb.


Vízesés tervezés és kivitelezés

Kertünkbe ma már beépíthetjük a legkülönfélébb szökőkutakat, vízjátékokat, vízeséseket. Míg a tavak nyugalmat árasztanak, addig a folyó víz mozgalmasságot visz a kertbe. A szökőkutakat lehetséges fényjátékkal is kiegészíteni, ami főleg este mutatós. Vízeséseket kialakíthatunk lépcsőzetes formában vagy lemásolhatunk egy hegyi patakot. Lépcsőzetes formánál úgy alakítjuk ki az egyes lépcsőket, hogy víz megfelelő eséssel haladjon az alsóbb formák felé. Ezt a típust a közel-keleti belső kertekben, nagyobb formában a levegő hűtésére használják.

A kert egyik leghatásosabb látványelem a víz, a másik ilyen elem a sziklakert. A víz nemcsak a látványán keresztül hat ránk, hanem a kísérő hanghatás is nyugtatóan hat az idegrendszerre. Aki időnkénti nyugalomra vágyik, annak kertjéből nem hiányozhat a víz valamilyen formája. Élettani hatása a páratartalom növelésében jelentkezik, ami által közvetlen környezetét lehűti. Ezért készültek az arab, a mór kertekben vízfolyások, szökőkutak, hiszen a nagy meleget kitűnően tudták ilyen módon elviselhetőbbé tenni. Természetesen az elsődleges funkció a díszités, ami más a mozgó és más az állóvizek esetében. Állóvizeknél a mozdulatlan vízfelület csillogásának, tükröződésének van szerepe. A mozgó vizeknél az eleven csillogás és a hanghatás kelti fel a figyelmet.

A kertben egy vízi elem fel kell, hogy hívja a szemlélő ember figyelmét. Modern csobogók kitűnően társíthatók kerti világítással. A modern led világítás számos megoldást kínál, hogy a vízarchitektúránkat este is élvezhessük és kiemelhessük.

Megvalósítási követelmények:

- vízesést, csobogót ott helyezünk el, ahol teljes mértékben érvényesül, pl. tartózkodási helyek közelében, hangsúlyos pontokon
- nagyobb kert esetében a hozzávezető utat célszerűen úgy alakítjuk ki, hogy az odavezető út során más és más látványban legyen része a szemlélőnek
- a csobogó és vízesés közelében ülőhelyet célszerű kialakítani, hogy ott el lehessen tölteni néhány kellemes percet, órát
- nagyon fontos nagyobb vízfelület esetén a tükröződés, ez olyan vízeséseknél jön számításba, amiknek a vize tóba csorog. A tükrözésre szánt látványt meg kell szerkeszteni! Ez kerti viszonyok között igen sok esetben egy szép formájú fát jelent, nagyobb vízfelületek, angol parkok esetében pedig épületet is.
- mivel a víz mindig az alacsonyabb szint felé folyik és jelzi a szintkülönbségeket, ezért pl. a kerti patak is kissé lejtős területen érvényesül a legjobban.


Vízarchitektúrák a kertben

A kertben alkalmazott vízarchitektúra egyik formai kialakítása a csobogó. A vízarchitektúránál a kiindulási pont a víz természetbeni előfordulása. Csak ebből kiindulva lehet beilleszteni izlésesen a kertbe pl. a csobogót.

A víz természetes előfordulása és a belőlük kialakítható mesterséges vízarchitektúrák:

- Tó, természetes víztükör: vízmedence
- Forrás: kút, csobogó
- Ér, patak: patak
- Vízesés: vízlépcső
- Gejzír: szökőkút. Ez utóbbi furcsán hangozhat első hallásra, de ha belegondolunk akkor könnyen belátjuk, hogy a víz mozgalmasságát a szökőkút adja vissza a leglátványosabban.

Bármilyen vízarchitektúra tervezésénél fontos megvizsgálni, hogy mennyi lesz a vízigény és hogy rendelkezésre áll-e elegendő vezetékes vagy természetes vízforrásból származó víz. Mivel drága kerti elemről van szó, egy ilyen vízi építmény építési és fenntartási költségei lényegesen magasabbak, mint egyéb kertarchitektura elemek építése, ill. egy egyszerűbb zöldfelület fenntartása.Csobogók

A csobogókat az ember az alul fakadó forrásokról mintázta, ezek alapján vitte be a kertjébe. Formai kialakításuk lényege, hogy a vizet lapos kövek hasadékából, kőtömbök nyílásából vezetjük ki, majd az alatta lévő köveken szétterülve csobogó hang kíséretében folyik le. A nagy méretű kőtömb köré nagy szemű, lapos köveket terítünk, ezek között folyik el a víz a csobogó által elrejtett medencében. Tehát a szűken vett csobogó esetében nincs összefüggő vízfelület, mint a kerti tónál.

A csobogók a kert komoly esztétikai és dekorációs elemei, amennyiben nem giccsesen, minden természetes hatást mellőzve készülnek. Ezen kívül mikroklimatikus hatást is kifejtenek. A köveken szétterülő majd elfolyó víz párolgásával közvetlen környezetükben lehűtik a levegőt és növelik a páratartalmát.Vízesés, patak

A vízesés és patak esetében a legfontosabb, hogy természetes képi hatást érjünk el, enélkül a kertünk giccses eleme lesz! Nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni a szegélyük kialakítására és a mederborításra. A természetben is egy patak teljesen beleolvad a környezetébe. Nagy szerep jut a vízben élő növényeknek és állatoknak is, mert nemcsak mint díszítő elemek jelennek meg, hanem részt vesznek a patak vagy tó biológiai egyensúlyának kialakításában és fenntartásában is. Így elérhető, hogy a vízminőséget nem csak vegyszerekkel vagy vízcserével, hanem biológiai és fizikai módszerekkel biztosítsuk.

Előfordulhat, hogy egy meglévő patakot, erecskét kell a kertbe illeszteni, bár ez a ritkább eset. A gyakoribb, amikor mesterséges vízfolyást tervezünk.

Mesterséges vízfolyást, patakot tehát enyhén lejtős terepre tervezzünk, a természetes előfordulásuknak megfelelően. A terepet a patak környezetében rendezzük, a víz útját a terepi adottságok, lejtések logikusan jelöljék ki. Kompozíciós szempontból a patakok nyomvonalát a növényzettel borított kertrészek határán, a kertrészlet szélén célszerű vezetni úgy, hogy a rálátást a burkolatokról vagy gyepfelületről biztosítsuk.

A vízellátás történhet fúrt vagy ásott kútból, mesterséges tóból vagy akár vezetékes vízhálózatról is. A patak nem csak önmagában létesülhet, hanem adott területen átfolyva tóba, medencébe vagy egy rejtett aknába torkollik. Ennek közelében helyezzük el a szigetelt aknát, ahol a szivattyú található. A szivattyú segítségével a víz az aknából a patak forrásáig jut vissza. A szivattyú teljesítményét a megmozgatott víz mennyisége és a patak két végpontja közti szintkülönbség határozza meg. A vízgépészeti és elektromos berendezéseket is célszerűen növényekkel eltakart helyen alakítjuk ki. Ha a patak vizét tóba vezetjük, akkor a szivattyút a tóban is el szoktuk helyezni.

Fontos a patak mederkeresztmetszetének méretezése, hiszen a látványon túl a rendelkezésre álló víz is tervezési tényező. Amennyiben hosszabb patak kivitelezéséről van szó, akkor a patakmederbe kisebb vízlépcsőket építünk be, hogy a vízutánpótlás szünetelése esetén is legyen víz az egyes mederszakaszokon. A szegély kialakítása történhet rönkfából, terméskőből, nagy szemű folyami kavicsból. A meder vízzárását általában fóliával történő borítással érjük el. Patak mellett sokszor ültetünk vízigényes növényzetet, valódi vízi növényeket, ezeket ültető edénybe helyezzük el, mert folyamatos vízborítást igényelnek.

A vízarchitektúra körüli növényzet kiválasztása nagy körültekintést igényel. Kerti viszonyok között nagy számban alkalmazunk vízpart imitátor növényeket, amelyek alkalmasak a vízparti hangulat kialakítására, de nem feltétlenül vízigényesek.


Kertépítés - Százhalombatta

LinkMagyarország legszebb kertje? Avagy egy kertnyi Anglia a Pilisben
/Nemrég tudtam meg, hogy az ország talán legszebb kertje - de mindenképpen legszebb angolkertje - itt van a szomszédban, Pilisszentkereszten.
Ezt a lenyűgöző, évelőkkel teli kis mese-kertet Szomorú Miklós tervezte és saját maga is építette néhány évvel ezelőtt. Az eredmény pedig olyan csodálatos lett, hogy az illusztris BBC Kertész Világ magazin is az év kertje díjjal jutalmazta.
Én ennek tudatában érkeztem a helyszínre, mégis a kert láttán egyszerűen elállt a szavam (pedig ez nem gyakran történik meg velem). Miklósnak tényleg sikerült egy ízig-vérig angol kertet teremtenie a Pilis-hegy lábánál, amit egyszerűen nem lehet nem imádni!
Nézzétek meg Ti is!/

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Kertépítési - kerti munkák tavasszal
  2021-03-02 21:30:46, kedd
 
 KERTÉPÍTÉSI - KERTI MUNKÁK TAVASSZAL


A tavasz a Föld ébredése.
A márciusi szél pedig a reggeli ásítása.

(Lewis Grizzard)
ÉBRED A TERMÉSZET


Ébred a természet: egyik nap még szürke, aztán zöld.
Lassan éled a természet, és a csendes, magányos táj apránként felélénkül.
Lassan éled a természet. Még kicsit szürke, még kicsit sáros, még kicsit túlságosan csendes a vidék, de már érezni, hogy a fák között lassan előbújik újra a tavasz...

A melengető napsugarak, a kellemes, tíz fok fölötti hőmérséklet érzékelhető hatással van a természetre. Kibújtak és virulnak a krókuszok, rügyezik az orgonabokor.Rügyező és virágzó fákkal éled újra a természet


A tavasz az újjáéledés és a megújulás jelképe, ezt pedig a kiskertek is tökéletesen jelzik. Megmetszett gyümölcsfák, nyíló tavaszi virágok, rügyező alma, barack, cseresznye és fügefák jelzik, hogy valami új, ebben az évben is elkezdődik.

Szép tavaszi napok jönnek, 20-25°C, szikrázó napsütés. Szépen süt majd a nap, kiülhetsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes kerti székbe.

Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben. Kipihent vagy és feltöltődött.


Nem tudsz betelni a kerttel...


Élvezed, hogy kinyílt az élettered, örülsz annak, hogy idén már lesz néhány szem őszibarack a fán, örülsz az egy szem diónak a kis diófádon, örülsz annak, hogy a gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülsz a nyíló rózsáidnak és az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozod be a kertből a napi 3-4 szem saját, édes paradicsomot.

Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadulni a tél fogságából.Éled a természet, várnak minket a kerti munkák


Amikor beköszönt a tavasz és újjáéled a természet, a kerttel rendelkezőkre számtalan feladat és kihívás vár. Mire kell odafigyelnünk a fák és bokrok metszésénél? Mit tegyünk a gyeppel és a kerti tavakkal? Milyen a jó öntözőrendszer? És mekkora költséggel jár mindez, ha szakemberekre bízzuk a kertkarbantartást?


A nulladik lépés


Mielőtt belevetnénk magunkat a munkába, érdemes átnézni a kerti szerszámok állapotát. A megfelelően karbantartott és megtisztított eszközpark ugyanis elengedhetetlen a hatékony és eredményes kertrendezéshez.

Ha szerszámaink berozsdásodtak a tél során, dörzsöljük át őket drótkefével! Extrém esetekben bevethetünk rozsdaoldó szereket is, de az ecetes áztatás vagy a szódabikarbónás pasztával való átdörzsölés is hatásos lehet.

A fanyelű szerszámok esetén fennáll a veszélye annak, hogy munka közben előbb vagy utóbb eltörnek a kezünkben. Ezért ha az eszköz nyele repedt vagy korhadt, inkább cseréljük le!

Ha lötyög a nyél, cseréljük ki a a tartószeget! A fát meleg, langyos vízzel tisztíthatjuk meg, majd használat előtt dörzsöljük át csiszolópapírral, a szálkák eltávolítása érdekében!

A metszőollók esetében pedig a megfelelő élezésre és rugók kifogástalan működésére kell odafigyelnünk.


Növényeink gondozása


A legtöbb esetben a télen elfagyott, elszáradt részek levágásával indul a munka. Erre ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a helyes metszéssel jelentősen kitolhatjuk növények élettartamát, a gyümölcsfák és -bokrok termőképességét pedig akár 30 százalékkal is megnövelhetjük.

A metszésnél arra törekedjünk, hogy a korona szellős és egyenletes legyen, hogy minden ágat ugyanolyan mértékben érjen majd a napfény és a permetszer. A “versengő" ágak közül mindig az erősebbet hagyjuk meg! Közvetlenül a metszési munkák után végezzünk tavaszi lemosó permetezést is!

A füves területek tavaszi felkészítése a gereblyézéssel indul, amellyel eltávolíthatjuk az őszről-télről visszamaradt falevélmaradványokat. Ezt követi a gyeplazítás vagy gyeplevegőztetés, amelynek lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpóltásról sem! A füves területek, valamint a termő- és dísznövényeink egy jó minőségű műtrágya vagy tápoldat segítségével szinte újjászülethetnek. Választásnál mindig figyeljünk a növények igényeire, az adagolásnál pedig minden esetben a gyártó utasítását kövessük!


A víz az úr


Ahhoz, hogy növényeink szépen fejlődjenek, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz biztosítása is. Egy öntözőrendszer nagyban megkönnyítheti a dolgunkat, de ettől még ugyanúgy oda kell figyelnünk a kertünk igényeire.

Ha öntözőrendszer kiépítésén gondolkodunk, érdemes olyat választani, amellyel 24, vagy akár 48 órát is csúsztathatjuk a programot. Így egy esős időszakot követően néhány gombnyomással kihagyhatjuk az aznapi öntözést, ha úgy ítéljük meg, hogy elegendő a talaj nedvességtartalma. Az esőérzékelő pedig automatikusan kikapcsolja a soron következő programot a csapadékos időjárás esetén.

Ahogy melegszik az idő, érdemes fokozatosan növelni az öntözés időtartamát is. A gyepet napi egyszer ajánlott öntözni, leginkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban. A cserjéket elegendő 2-3 naponta ellátni új vízzel, akkor viszont akár 30 percig is működtethetjük a csepegtető rendszert.

Ha pedig már a víznél tartunk, nem feledkezhetünk meg a kerti tavakról sem. Tavasszal ezek felszínét érdemes megtisztítani az úszó szennyeződésektől, valamint ki kell szedni az elhalt növényi részeket is. A teljes vízmennyiség egyharmadát ajánlott frissre cserélni.

A csobogók, szökőkutak motorját vegyük ki, szedjük szét, amennyire lehet, és alaposan tisztítsuk meg a lerakódásoktól és a vízkőtől! A szivattyúk szűrői és tömlői mindig legyenek tiszták! Ha nem sikerül maradéktalanul eltüntetni az alga- és iszaplerakódásokat, inkább cseréljük le az alkatrészeket!ELSŐ A METSZÉS


Jó pap holtig tanul, jó kertész holtig tanulja a metszést!

A metszés tudomány, külön univerzum a kertészkedéssel kapcsolatos tevékenységek között. De azért nem kell megijedni, ha egy-két alapszabályt betartunk, akkor alapfokon mindenki ,,belevághat"! Akár már februárban.Ha enyhe az idő, a tavaszi metszést már február közepétől elkezdhetjük, főleg a strapabíróbb fajták esetében, mint a körte vagy az alma. Barackkal, szilvával azonban nem árt megvárni a márciust, mert ha nagyon ,,röpködnek a mínuszok“ körülöttünk, és éjszaka erősen fagypont alá zuhan a hőmérséklet, akkor a megmetszett ágak könnyen visszafagyhatnak! Viszont az is fontos, hogy a tél végi metszést legkésőbb március közepéig ildomos befejezni a tavaszi lemosó permetezés miatt.


Koronaritkítás


Az almafa, a körtefa és a szilvafák sűrű koronát nevelnek, ezért a koronaritkítást kötelező elvégezni rajtuk. Nem kell sajnálni fáinkat, de azért először alaposan járjuk körbe őket, hogy ne negyedóra metszés után derüljön ki, hogy mit is kellett volna csinálni!


Egészségügyi metszés


A metszést mindenképpen azokkal az ágakkal kell kezdeni, ami sérült, beteg, megtört, vagy már visszafagyott, esetleg nagyon sok rajta a kártevő, a kórokozó.


Az egymást keresztező, befelé növő ágakat tőből ki kell metszeni vagy fűrészelni


Így járjunk el a törött, sérült, felkopaszodott ágakkal is. Ezáltal a megmaradó termőrészek több fényhez jutnak, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek, és nem utolsó sorban sokkal finomabbak lesznek.


Növekedési ciklusok

Nagyon fontos, hogy tudjuk, a növényeknek, többek között a gyümölcsfáknak növekedési ciklusaik vannak, tehát teljesen máshogy növekszik egy egészen fiatal fácska, mint egy komoly, méretes gyümölcsfa.

A gyümölcstermő növények élete három szakaszra osztható. Az első az erőteljes növekedésé, amikor kialakul a koronaváz, a jövendő termőrészek alapjaival. Ekkor a fa kevés termést hoz. A második szakasz a termőre fordulás. A fa növekedése ebben a periódusban mérséklődik, és már sok termőrész képződik. A harmadik szakasz a termés csökkenése, az öregedés, amikor a növekedés és a termésképzés mérséklődik, majd megáll.
A metszés erősségét tekintve is háromféle metszésről beszélhetünk


Van gyenge, közepes és erős, ami attól függ, hogy mennyit vágunk vissza az adott ágból.

A gyengébb metszés a termőrészek képződését növeli, ezért fiatal fákat közepesen erősen vágjuk vissza, vagy gyengén (a vessző 1/3-át vágjuk le) metsszünk a fa növekedési erejétől függően. ,,Örökzöld" szabály, hogy az erősebb vesszőket hosszabbra, a gyengébbeket rövidebbre metsszük vissza.

Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint mindig a kifelé mutató rügy felett vágjunk, hogy ne befelé nőjenek a hajtások, mert akkor a korona belseje sűrűsödne. A vízszintes hajtásoknál a felső oldalon fejlődik a termőág a rügyekből. Ezért ha választani kell, az oldalra és lefelé tartó nyúlványoktól szabaduljunk meg. Nőjön a fánk felfelé! A párhuzamos csúcshajtásoknál a gyengébbiket mindig tőből nyessük le!

Erős metszéssel alakítjuk a fa hosszanti növekedését, míg termőágat gyönge visszametszéssel nyerhetünk. A visszametszést mindig átlós szögben és 4-5 milliméterrel a rügy fölött kell elvégezni, mivel a sérült ágrész visszaszáradhat vagy fagyhat.

A metszés folyamán figyelembe kell vennünk, hogy a növények mindig felfelé nőnek, tehát ha levágunk egy ágacskát, akkor az utolsó rügy fog a leggyorsabban nőni. Hiába van alatta egy csomó hajtás kezdemény, biztos, hogy a felső fog a legerőteljesebben és a legjobban fejlődni. Ezt nevezzük ,,csúcsdominanciának". A kertész pedig éppen ezt használja ki, hogy amelyik rügyre levágja az ágacskát, az a rügy lesz a legfelső, vagyis az fog a legjobban nőni. Így tudjuk irányítani a növekedést.Általában azokat a gyümölcsféléket, amelyek gyümölcsei nagy tömegűek - alma, körte, őszibarack -, vagy metszés nélküli állapotuk gondot okoz, a termés mennyisége és minősége jelentősen csökkenne - málna, szeder, ribizli, köszméte, fekete bodza - minden évben illik megmetszeni.

Azonban néhány faj esetében elegendő két-, esetleg három évente metszeni. Ez utóbbiak közé tartozik a kajszibarack, a meggy, a cseresznye, a szilva, a dió, a mandula és a mogyoró. Az őszibarack és a szőlő termőre metszését azonban nem kell elsietni; érdemes addig türelemmel lenni, amíg a rügyek kissé duzzadni kezdenek, és maguktól jelzik, milyen hosszú termőcsapokat kell hagyni.

Meglehetősen gyakran elkövetett hiba, hogy túl sok rügyet hagynak a tőkéken/ágakon. Holott ez nem jelenti azt, hogy ettől több termésünk lenne, mert a nagyobb számú termés nem tud majd rendesen fejlődni, mivel nem kapnak elegendő energiát.

Rendkívül fontos, hogy MINDIG éles és TISZTA eszközzel dolgozzunk, hogy ne roncsoljuk vagy fertőzzük meg a növényeinket!
Ne feledkezzünk el a metszést követően a sebek kezeléséről sem!

Hiszen komoly sebeket ejtünk a növényeinken, a vágási felületek pedig utat engedhetnek a gombáknak és baktériumoknak, amelyek tovább terjedve ágelhalásokat, mézgásodást okozhatnak. Ezért egy ecsettel finoman menjünk végig a megmetszett felületeken, és kenjük be őket sebkezelővel.

Ám a legfontosabb dolog a metszéssel kapcsolatban, hogy elfogadjuk, hogy a metszés nem az azonnali eredményről szól. Nagy valószínűséggel csak a következő év(ek)ben fogjuk tisztán látni, hogy a metszés a megfelelő eredményt hozta-e. És ha nem, akkor tanulni kell a hibákból, és ismét meg kell próbálni!KERTÉPÍTÉSI TEENDŐK TAVASZRA ILL. NYÁRRA


Megfelelő hozzáértéssel és főként öntözőrendszer telepítése mellett a tavaszi kertépítés épp úgy lehetséges és megszokott, mint más évszakokban, bár szakmai szemmel nézve a kertépítés igazából ősszel a legideálisabb, ettől függetlenül tényszerűen tavasszal és kora nyáron a legnagyobb a kereslet a kertek kialakítása, megújítása iránt. A tavaszi kertépítés mellett szól ugyanis, hogy a kerttulajdonosok, a tavaszi munkálatok eredményét azonnal és egész évében (nyáron és ősszel) élvezhetik, s nem csupán a következő kerti szezonban, másfelől a fagyveszéllyel sem kell különösebben kalkulálni, ráadásul az egyre melegedő talaj könnyíti a növények legyökerezését.TAVASZ A KERTBEN: A MEGÚJULÁS IDŐSZAKA


A tél, a hűvös és szürke idő elmúltával rendszerint tetterősen állunk neki kertünk gondozásához, felújításához. Ez egyfelől jelentheti a meglévő kertünk ápolását, kitakarítását vagy akár egy teljesen új elképzelés szerint történő tavaszi átépítését vagy újjáépítését is a kertnek. Mielőtt belekezdenénk kertünk átalakításába fontos, hogy végiggondoljuk mit is szeretnénk, és hogy milyen kert is illik hozzánk és lakhelyünkhöz, otthonunkhoz.KERTÉPÍTÉS TAVASSZAL?


Megfelelő hozzáértéssel és főként öntözőrendszer telepítése mellett a tavaszi kertépítés épp úgy lehetséges és megszokott, mint más évszakokban, bár szakmai szemmel nézve a kertépítés igazából ősszel a legideálisabb. A tavaszi kertépítés mellett szól ugyanakkor, hogy a kerttulajdonosok, megrendelők a tavaszi munkálatok eredményét azonnal és egész évében (nyáron és ősszel) élvezhetik, s nem csupán a következő kerti szezonban, másfelől a fagyveszéllyel sem kell különösebben kalkulálni, ráadásul az egyre melegedő talaj könnyíti a növények legyökerezését.Akár tavasszal, akár más évszakban építünk kertet, első lépésként minden esetben érdemes egy kívánságlistát készítenünk, hogy milyen kerti építményeket és növényeket szeretnénk látni kertünkben. Növénylista készítése azért is szükséges, mert átgondolt és tervszerű kiültetés hiányában sokan esnek abba a hiba, hogy minél előbb szeretnék kertjüket késznek, burjánzónak látni, emiatt szorosan egymás mellé ültetünk különböző színpompás, nagyobb méretű növényeket, melyeknek azonban megfelelő élettérre lenne szükségük, a túlzottan szoros összeültetésükkel pedig veszélybe kerül a fennmaradásuk. Ha nem biztos elképzelésében mindenképp javasolt kikérni egy szakember véleményét.

Kertépítés előtt vázoljuk fel területünket, és jelöljük rajta a kívánságlistánkon szereplő elemeket. Felülnézeti rajzunk mellé készíthetünk térbeli rajzot, hogy lássuk elképzelésünk valóban a várt eredményt fogja-e nyújtani. Látványtervek készítésénél is javasolt szakember segítségét kérni. Amennyiben elkészültünk terveinkkel előkészíthetjük kertünket a további munkálatokra. Kertünk kialakításánál elsődleges feladatunk a tereprendezés, mely során megfelelő körülményeket biztosítunk a kerti elemeknek és növényeknek. A tereprendezés után következik a különböző szerkezetek (pl.: teraszok, burkolatok) helyének kijelölése és megépítése. Mikor már látjuk a határokat, elkezdhetjük a füvesítést is, és végül elhelyezhetjük növényeiket az elképzelt helyükre.A TAVASZI FÜVESÍTÉS ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA


Mint minden tavasszal végzett kerti munkának, a tavaszi füvesítésnek is az a fő előnye, hogy végeredményét egész évben élvezhetjük. De amíg gyepszőnyeget a kellő öntözés biztosítása mellett lényegében egész évben bármikor könnyedén fektethetünk, addig a fűmagvetés tavasszal némileg több odafigyelést igényel (pl. a területen akár többszöri gyomirtás is szükséges), mint ősszel. Tavaszi füvesítésnél különösen ügyelnünk kell arra, hogy ha gyorsan felmelegszik az idő, kellően intenzív öntözést biztosítsunk a frissen füvesített területnek, mert a kiszáradás a csírázó növények elhalásához vezetne.


NEM ELÉG KORÁN KEZDENI...


A fagyok elmúltával, lényegében az első melegebb, napsütötte napokkal együtt megélénkül a kertépítő szakma, mivel a kerttulajdonosok szeretnék mielőbb viszontlátni megálmodott kertjüket. Kérdés azonban, hogy a hazai időjárási viszonyok között mikor lehetséges belevágni a munkálatokba? A kérdésre adható válasz az, hogy a fagyok elmúltával lényegében nincs akadálya a kültéri munkavégzésnek, így mint általában az építőiparban, a kertépítésben sincs akadálya még a téli hónapokban való munkavégzésnek sem, feltéve, hogy a talaj nem fagyott, ellenben kellően száraz és munkavégzésre alkalmas a terület a kertben.

Ez az idilli állapot hagyományosan március hónapban szokott beköszönteni, hol annak elején, sokszor a közepén, de legkésőbb március második felére már kertépítésre alkalmas az időjárás. Egyébiránt hiába is szeretnénk ennél korábban belefogni a kivitelezésbe, mert jellemzően a kertészetek is üresek még, a növénykészletek felöltése szintén csak márciusban kezdődik meg, továbbá a gyepszőnyeg felszedése sem lehetséges ennél korábban. Megfelelő alapanyag nélkül pedig rendszerint nincs értelme belevágni a kivitelezésbe.

Jellemzően tehát március hónaptól kezdődően indul minden évben újra a kertépítő szezon Magyarországon. Kora tavasszal azonban még sokszor szeszélyes az időjárás, és bizony néha kisebb fagyok vagy havazás lep meg minket a kivitelezés közben. Aggodalomra azonban nincsen ok, ezeket a kisebb tavaszi fagyokat már könnyen átvészelik a növények és a fű is, így egész évben üdén zöldellő a kora tavasszal újonnan kialakított kertünk.TAVASZI TEENDŐK A KERTBEN


Amint az előzőekben láthattuk, a kisebb-nagyobb volumenű kertépítés tavasszal és nyáron éppúgy elvégezhető feladat, mint ősszel. A tavasz beköszöntével azonban akkor is számos - az alábbiakban felsorolt - kerti munka vár minket, ha a komplett kertépítés vagy nagyobb kertfelújítás helyett ,,csupán" a meglévő kertünket szeretnénk formába hozni.


Általános fenntartási munkálatok


- az ágyásokat, növények töveit, valamint a térburkolatok közeit gondosan gyomláljuk ki, szükség esetén (a dísznövényeket elkerülve) gyomirtóval permetezzünk

- a kigyomlált és szabadon álló talajrészeket kb. 5-8 cm vastagon fedjük be fenyőhánccsal (mulccsal) a további gyomosodás megelőzése érdekében

- az üres virágágyásokat, növénytartó edényeket tetszés szerint ültessük be növényekkel: virágzó egynyárikkal, évelőkkel

- ellenőrizzük és próbaüzemmel indítsuk újra az öntözőrendszert,

- öntözőrendszer hiányában ellenőrizzük a kert megfelelő öntözéséhez szükséges eszközök állapotát.


A gyep tavaszi ápolása


- szükség esetén fektessünk gyepszőnyeget, vagy magvetéssel ültessünk új gyepet

- tavasszal okvetlen végezzük el a gyep szellőztetését és szükség szerinti felülvetését

- a fű - időjárástól függően - március, április hónapban folyamatos növekedésnek indul, ekkortól szükséges a gyep rendszeres nyírásáról gondoskodnunk

- a lenyírt füvet gereblyézzük össze, mert az elpusztult fűszálak a talajra rakodnak, és amennyiben nedvesség éri őket, úgy az így képződő filcszerű réteg akadályozza a talaj megfelelő szellőzését

- kézi gyomláló eszközzel távolítsuk el a gyomokat és a hátramaradó lyukakat termőfölddel tömjük be, majd a foltot vessük be fűmaggal

- kézi gyomlálás helyett - a gyomok nagyobb számára tekintettel - választhatjuk a szelektív gyomirtó alkalmazását is - tavasszal gondoskodjunk a gyep megfelelő tápanyag utánpótlásáról is, e körben javasoljuk jó minőségű hosszú hatású gyepműtrágya egyenletes kiszórását a teljes gyepfelületre


Fák és cserjék tavaszi ápolása

- az elhalt, beteg ágakat vágjuk le - a sövényeket kézi ollóval, vagy gépi sövénynyíróval nyírjuk formára

- kora tavasszal metsszük meg a nyár folyamán virágzó cserjéket, míg a tavasszal virágzóak metszését lehetőség szerint a virágok elhervadása után azonnal végezzük el

- kora tavasszal - a rügyfakadás előtt - preventív célzatú permetezés ajánlott (ún. lemosó permet)

- a cserjék tápanyag utánpótlása érdekében a növények töveinél juttassunk a talajba hosszú hatású műtrágyát


Évelők tavaszi ápolása

- a télre meghagyott és elhalt hajtásokat vágjuk le

- amennyiben ősszel nem került rá sor, úgy kora tavasszal a nagyobb méretű évelőtöveket emeljük ki a talajból és tőosztást követően ültessük vissza őket

- az évelők tápanyag utánpótlása érdekében a növények töveinél juttassunk a talajba szerves trágyátNYÁRI KERTI MUNKÁK


Általános kertfenntartási munkálatok

- rendszeresen öntözzük a növényeinket és a gyepfelületet

- az öntözést lehetőség szerint akkor végezzük, amikor nem éri napsütés a kertet (kézi öntözést naplemente után végezzük, az öntözőrendszert pedig hajnali öntözésre állítsuk)

- rendszeresen távolítsuk el a mulcsrétegen át-áttörő gyomokat

- az elhervadt hajtásokat, virágokat távolítsuk el, hogy mielőbb újabb növények nőhessenek helyettük


A gyep ápolása


- a növekedő gyepet nyírjuk rendszeresen, a fűnyírót olyan magasságba állítsuk, hogy max. a fű hosszának harmadát nyírjuk le

- a lenyírt füvet gondosan gereblyézzük össze, és lehetőség szerint a nyesedéket házi komposztálóba gyűjtsük

- ügyeljünk a gyomok rendszeres eltávolítására


Fák és cserjék ápolása

- a formára nevelt fákon és cserjéken rendszeresen végezzük el a formatartó metszéseket

- a sövényeket kézi ollóval, vagy gépi sövénynyíróval igazítsuk kb. havonta 1 alkalommal

- gondoskodjunk az elhervadt rózsák és egyéb virágok eltávolításáról

- a kúszónövények mind hosszabb friss hajtásait rendszeresen kötözzük a megfelelő támasztékhoz


Évelők ápolása


- védekezzünk a csigák pusztításával szemben

- a nem fagytűrő évelőkről (pl. muskátli) a nyár vége felé vágjunk le dugványoknak való hajtásokat a jövő évi évelőink elültetéséhez
Az alábbi Linkek és videók segítséget nyújtanak mind a tavaszi munkákhoz mind a metszési ismeretek elsajátításához is


Kezdődhet a nagy tavaszi kerttakarítás!

Link12 kihagyhatatlan kerti teendő márciusra

LinkSzínt a kertbe! - így készíts virágágyást

LinkA kerttervezés 3 alappillére

LinkCsodás angolszász előkertek

LinkSok szép, nagy őszibarackot szeretnél? Akkor így metszd meg a fádat - videó

LinkFebruár Hogyan kell metszeni a sárgabarackot? - videó

LinkIdős gyümölcsfa megfiatalítása - videó

LinkA rózsák tavaszi metszése - rózsabokor, rózsafa, minirózsa, futórózsa
/Ügyes metszéssel biztos a rózsaözön/

LinkOLTÁS, SZEMZÉS - nemcsak kertbarátoknak!

LinkFÁS NÖVÉNYEK OLTÁSA - Kisfilm
/ Egy film, amiből többet tanulhatsz, mint akárhány leírásból, nem feleslegesen tudományos, viszont alapos, részletes, átfogó. Az egyetlen igazán hasznos oltásról szóló kisfilm. A videó bemutatja az oltási szemzési módokat, és azok gyakorlati megvalósítását./

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Aki a virágot szereti... 5.
  2020-06-26 21:00:45, péntek
 
 
. . . .
AKI A VIRÁGOT SZERETI... 5. Befejező rész
Mottó

"A virág Isten legédesebb teremtménye, melybe elfelejtett lelket lehelni"
/H. Beecher/Aki a virágot szereti... - Videó

Link

116


116

117


117118

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Aki a virágot szereti... 4.
  2020-06-25 21:00:00, csütörtök
 
 AKI A VIRÁGOT SZERETI.... 4.
Mottó

"A virág Isten legédesebb teremtménye, melybe elfelejtett lelket lehelni"
/H. Beecher/

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Aki a virágot szereti... 3.
  2020-06-23 21:00:34, kedd
 
 


AKI A VIRÁGOT SZERETI.... 3.
Mottó

"A virág Isten legédesebb teremtménye, melybe elfelejtett lelket lehelni"
/H. Beecher/

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 311 db bejegyzés
Összes: 4289 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 416
  • e Hét: 6793
  • e Hónap: 416
  • e Év: 554743
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.