Regisztráció  Belépés
eva0817.blog.xfree.hu
A szeretet művészet,semmi sem fontosabb a világon,mint megtanulni ezt a művészetet. Úgy éld a jelent,hogy egyszer az majd múltad lesz,mely tönkre teheti a jöv... Kárpáti Éva
1943.08.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Konyhai trükkök!!!
  2012-09-06 06:56:39, csütörtök
 
  Ahogy a laza séf is elmondja, ha betesszük a hűtőbe, illetve jeges, vagy éppen forró vízbe a hagymát (30 másodperc elég), az megváltoztatja a zöldség textúráját, és így minden bizonnyal az ízét is. Egy éles kés, és egy jól szellőztetett konyha is segíthet abban, hogy ne ríkasson meg bennünket a vöröshagyma. Mindenesetre érdemes kipróbálni ezeket a módszereket, ahogyan a szimplán zseniális kenyeres trükköt is. Vannak remek praktikáink tojás, illetve krumpli témában is, csekkold őket, mert le fog esni az állad!

Link

Figyelem: eddig rosszul főztünk tojást!

Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan könnyű elrontani. Íme, a tökéletes főtt tojás titka!
hirdetés

Gondolkoztál már azon, hogy mi a főtt tojás sárgáján az a ronda, gyanús színű, sötétzöld árnyalatú grimbusz? Ez a zöldes réteg - amely a fenti fotón is jól látható -, a biztos jele annak, hogy túlfőztük a tojást. Ha azt hitted, hogy kötelező tartozéka a főtt tojásnak, akkor tévedsz, ugyanis a megfelelő technológiát alkalmazva megszabadulhatunk tőle. Nem kell mást tennünk, csak annyi hideg vízbe tenni a tojást, hogy teljesen ellepje. Ezután forraljuk fel a vizet, de amint zubogni kezd, azonnal vegyük vissza, és alacsony hőfokon főzzük 10 percig. Amint kivettük a forró vízből, tegyük egy fazék jeges vízbe, hagyjuk kihűlni, majd 1-2 perc elteltével vegyük ki. Törjük meg a héját, majd 5 percre ismét tegyük vissza a hideg vízbe. Végül pucoljuk meg - akár az általunk korábban bemutatott módszerrel - és lássunk csodát: tökéletes színű, hibátlan állagú tojássárgáját kaptunk.

felesleges egy labásnyi vizet felforralni, amikor sokkal kevesebb folyadékban is ki lehet főzni a tésztánkat. Szakemberünk egy serpenyőben helyezi a tésztát, majd annyi hideg vizet önt rá, amennyi ellepi. Mindig éppen annyi folyadékkal dolgozik, ami ellepi a tésztát, és csak akkor pótolja a vizet, ha a végtermék még nem főtt megfelelő állagúra. A visszamaradó víz jó alap lehet mártások készítéséhez. Ma is tanultunk valamit!



 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Szódabikarbóna, te csodás!
  2012-04-13 17:11:44, péntek
 
  Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét.

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a környezetre és ránk is teljesen ártalmatlan

Most lássuk, hogyan tudjuk hasznosítani!

Háztartás

* Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is: remekül szagtalanít. Az edények és a szivacsok átható ételszagát is megszüntethetjük a fehér por és forró víz keverékében áztatva.
* Koszos, zsíros felületek pucolásakor tegyünk belőle nedves rongyra, dörzsöljük vele át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel. Segítségével ugyanígy megoldható a gyermekjátékok biztonságos tisztántartása is.
* Szőnyegeinket is rendben tarthatjuk vele: szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, hagyjuk állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.
* A szóda és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetünk, mellyel az ezüstneműt dörzsölhetjük át. Ezután öblítsük le vízzel, majd töröljük át egy puha ruhával.
* Az eldugult lefolyó ellen ugyanúgy felvehetjük a harcot a szódabikarbóna segítségével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát beleöntünk, majd forró vízzel leöblítjük.

Szépségápolás

* Használhatjuk vészhelyzetben szárazsamponnak, amikor nincs időnk hajat mosni. Szórjuk be a kritikus részeket, hagyjuk pár percig hatni, majd jó alaposan keféljük ki. Ugyanígy háziállataink bundáját is tisztává és szagtalanná varázsolhatjuk.
* Ha a kezünk főzés során átvette a hal vagy fokhagyma illatát, szagtalanítsunk szódabikarbóna-pasztával (fentebb már említettük az elkészítés módját), de készíthetünk belőle lábfürdőt fáradt lábainknak. Sőt egy fél csészével a fürdővizünkhöz adva egész testünkkel elmerülhetünk benne, és bőrpuhító hatását élvezhetjük.
* Leégtünk a napon? Enyhülést hoz a szódás-vizes borogatás.
* Akiknek a hagyományos dezodorok nem váltak be, hónaljukat vagy akár lábfejüket is dörzsölhetik szódabikarbónával, hiszen sokaknak bevált már a módszer a kellemetlen izzadtságszag távol tartására

.



 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Turpisságok a konyhában
  2011-09-09 16:03:08, péntek
 
  A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,

ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel

megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát

ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.

Szeletelem, mint a bagettet.


Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,

legyen az főzelék vagy leves.


Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés

közben


Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,

stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle


Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd

előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.


A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz

alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen

ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem

szárad ki.


A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.


Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz

tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha

megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól

pakolhatók a fagyasztóban.


A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk

a főzőléhez.

 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Fémtisztító szerek
  2011-06-06 19:49:40, hétfő
 
  Próbáljuk ki nagyanyáink tisztítószereit. Ők csak az alábbiakat használták, és fehérek voltak az ingek, tiszták a ruhák, illatos a párnahuzat.
- A só, az ecet és a citromlé kiválóan alkalmas tisztításra és fertőtlenítésre.
- Szódabikarbónával megtisztíthatjuk a kádat, a mosdót és a WC-t.
- Mosáshoz, mosogatáshoz bátran használjunk mosószódát.
- Fehérítésre alkalmas a kenőszappan.
- Fémeket szódabikarbónával is tisztíthatunk.
- WC illatosításához használhatunk vászonzacskóba kötött virágszirmokat.
- Kiváló fertőtlenítőszer a bórax.
- A lakás helyiségeit, szekrényeket természetes anyagokkal illatosíthatjuk, pl. narancs-, citrom- vagy almahéjjal, szegfűszeggel, szárított levendulával.
- Radiátorra télen tehetünk cseréptálkában vizet néhány csepp illóolajjal.
- A konyhát illatosíthatjuk fűszernövényekkel vagy szárított gyógynövényekkel.
Ha mégis úgy döntünk, hogy inkább modernebb szereket vásárolunk, keressük környezetbarát védjeggyel ellátott tisztító-, mosó- és fertőtlenítőszereket, hogy minél kevesebb méreg és mesterséges anyag kerüljön otthonunkba.


Az egzotikus Kelet hangulatát idéző vázák, réz dísztárgyak, közkedvelt vízipipák, ezüst gyertyatartók, krómozott mosogató, alumíniumedények a konyhában - a fém nélkülözhetetlen része otthonunknak.
Ahhoz, hogy ne veszítse el eredeti csillogását, rendszeresen ápolni, tisztítani kell.

Fémtisztító szerek
A korróziós réteget távolítják el a tárgyakról - részben mechanikus úton (dörzsölőanyaggal, kaolinnal, krétaporral), részben pedig vegyi oldóhatás által (pl. szalmiákszesszel, oxálsavval). Gyakran ammóniát is tartalmaznak, amelynek belélegzése káros az egészségre.
Tippjeink
- Ezüst: Egy edénybe tegyünk maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüsttárgyakat, és az edényt öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. A szennyeződés kicsapódik, és az alufóliára rakódik le. A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó és tisztítószer.
- Króm: A krómtárgyakat almaecetes ruhával célszerű dörzsölni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk; utána vízzel kiöblítjük, és szárazra töröljük.
- Sárgaréz: Ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk ugyanannyi ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosásra van szükség. Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük őket.
- Vörösréz: A korrózióréteget aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.
- Alumíniumedények: Úgy tehetjük csillogóvá őket, hogy almahéjat főzünk bennük.
- Vas palacsintasütő: Mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást. Használat előtt újra mossuk el. Ha odaégett benne az étel, hintsük be sóval, és hagyjuk állni pár óra hosszat - utána már könnyen tisztítható.

 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Tanácsok!!!!
  2011-03-23 16:20:37, szerda
 
  AZ Ötvenen-túlról kaptam ÁGIKÁTOL!!!


TANÁCSOK

*A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré


*Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.*


*A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)*


*Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe*


*A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben !*

*Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.*

*Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard*

*Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret

a káposzta tetejére, *(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé) *

*A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.*

*Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát*

*Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.*

*Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak.
Elmennek másfelé,*

*Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással ! *.

 
 
2 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Nem volt egyszerű a bejutás ma
  2010-12-11 07:23:53, szombat
 
 
A sütőpor, az ezerarcú házi tisztítószer

A sütőpor erejét már nagyanyáink is ismerték, és nemcsak a sült tészták térfogatnövelésére, és színének feljavítására használták, de a makacs foltok, a penész, a kellemetlen szagok eltávolítására egyaránt. Házi sütőporos praktikákat kerestünk.

. Sütőpor

A sütőpor európai elterjedése a német gyógyszerész, Dr. August Oetker nevéhez fűződik, aki 1898-ban kezdte el a sütőpor tömeges gyártását, és 1903-ban szabadalmaztatta is az általa kikevert port. A "sütésre kész lisztet" újságokban, receptekkel együtt, hirdette, vállalkozása pedig annyira beindult, hogy alig pár év leforgása alatt, több mint ötvenmillió tasak sütőport értékesített. Azóta nemcsak az Oetker családi vállalkozás virágzik, de a sütőpor háztartási sikere is töretlen - a hófehér por nemcsak a sütemények felturbózására alkalmas, de a legdrágább tisztítószereknek is odaver.

Sütőpor a hűtőben

A hűtőszekrények kellemetlen szaga ellen a legmodernebb hűtőket már felvértezték a szagok ellen - például egyes hűtőkben az úgynevezett turmalin kristály ionokat hoz létre, amik megakadályozzák a baktériumok elszaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását -, de a leghatékonyabb újítások ellenére a hűtők többsége még nem tartalmazza ezeket a hatékony újításokat, és más, olcsóbb praktikákhoz kell nyúlni. Míg egyesek rendszeresen ecetes vízzel mossák át a hűtő belsejét, addig mások egy pohár sütőport állandósítanak a hűtő egyik polcán, ami elveszi a kellemetlen szagokat.

Sütőpor a mosogatógépben és a mikróban

Bár a mosogatógépekhez kifejlesztett speciális tabletták, mosogatószerek megteszik a maguk hatását, és mosogatás után nemcsak az edények, de a gép is csillog-villog, mégis gyakori a panasz, hogy a gép belsejéből kellemetlen szag árad. Sok háziasszony ilyenkor a méregdrága kemikáliák helyett olcsóbb megoldások mellett dönt, és ecetet, szódabikarbónát vagy sütőport tesz a gépbe, és ezzel indít el egy üres programot. Sokan hasonlóképp járnak el a "szagos" mikró esetében is, egy pohár vízben sütőport - vagy szódabikarbónát - oldanak fel, majd pár percre elindítják a gépet, a sütőporos víz forrásnak indul, a pára a gép oldalán lecsapódik, amit eztán csak egy törlőkendővel kell áttörölni.

Sütőpor a mosógépben

Előfordul, hogy - a mosópor és az öblítő ellenére is - a ruhák kellemetlen szagúak maradnak. Egyesek ilyenkor is sütőporhoz nyúlnak, és a mosópor mellé egy tasak port is a gépbe tesznek.

Sütőpor, a házi súroló

Legyen szó a gáztűzhely, a sütő, a mikró vagy a hűtő tisztításáról, a sütőpor súrolóként is helytáll, takarításkor nem kell mást tenni, csak a vizes szivacsra borítani egy tasakot, és mehet a dörzsölés - aki esetleg növelni szeretné a súroló erejét, adagoljon néhány csepp citromot a porhoz. Ez a recept azonban nemcsak a konyhában jöhet jól, egy kis ecettel keverve, a csempéket, fugákat is tökéletesen rendbe rakja.

Sütőpor a nedvesség ellen

A lakásban sajnos számtalan olyan pont van, ahol a magas páratartalom miatt hamar megjelenik a penész. Ahol ez megoldható - például a mosogató dézsa vagy a mosdó alatt - érdemes elhelyezni egy kis tál szódabikarbónát, hogy a nedvességet felszívja.

Sütőpor a rozsda ellen

A rozsdaoldó receptje egyszerű: végy egy pohár ecetet, oldj fel benne egy tasak sütőport, majd súrold át vele a rozsdás felületet - a keverék ezeken a területeken is hatékonyan felveszi a kesztyűt.

Sütőpor a szemetesben

A lakás egyik leggyakoribb szagforrása nem más mint a konyhai szemetes. Akinek nincs elég ideje, hogy rendszeresen fertőtlenítse a kukát, az kiürítése után szórjon egy csomag sütőport a szemetes aljába, és várja a csodát, a szag perceken belül felszívódik. Amennyiben azonban a kuka állapota tarthatatlan, úgy érdemes sütőporos vízzel átmosni a szemetest.

Sütőpor a szőnyegen

Háziállatok tulajdonosai porszívózás előtt gyakran szórnak sütőport a szőnyegre, hogy a házi kedvencek által hátrahagyott kellemetlen szagokat kiszedjék a szőnyegből.(Nedves szőnyegre nem ajánlott sütőport szórni)!

Sütőpor a dugulás ellen

A sütőpor a lefolyót is kiválóan tisztítja, elég egy tasakot a lefolyóba önteni, majd egy-két pohár forró vízzel leöblíteni azt.

.
 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
Háztartási tippek, trükkök
  2010-04-22 15:47:16, csütörtök
 
 



Jégkockák
Érdekes alakú jégkockákat lehet készíteni bonboncsoki műanyag tartóiban.

Még a múltkor vettem mézes süteménylapot a Tescoban... Tegnap gondoltam, hogy megcsinálom a mézes krémest... a krém nagyon finom lett viszont a süteménylapnak eléggé érdekes íze van! Szóval ha akartok venni, akkor ne tegyétek!


Hogyan távolítsuk el a víznyomokat a fabútorokról?

A poharak és a vázák gyakran víznyomokat hagynak hátra a fabútorokon. Mi a teendő ha el akarjuk távolítani?

Megoldás: Nedves ruhára tett vaj és cigarettahamu keverékével kell a nyomokat dörzsölgetni, ezután pedig egy száraz ruhával fényesíteni!

Praktikus dolgok háziasszonyoknak
Háztartási tippek, trükkök

Ha nem szeretnéd, hogy:

# átázzon a fagyis tölcséred, akkor tegyél egy kis golyórágót a tölcsér aljára, mielött belemered a fagyit

# megrohadjon a sok krumplid, akkor tegyél egy almát a zsákba a krumplik közé

# megrepedjen a tojásnak a héja, mikor főzöd, akkor tegyél egy kis sót a vízbe

# a lábasod alját kapirgálni kelljen, mikor beleégett az étel, akkor tegyél bele pár csepp mosogatószert, meg egy kis vízet (csak annyit, hogy ellepje az égett részt) és ezt tedd fel a tûzhelyre addig amíg el nem kezd forrni benne a víz

Ha:

# a főzés közben nagyon elsóztad az ételt, akkor ezt kell tenned: meghámozol egy krumplit, és mikor már majdnem kész az étel, akkor beledobod az egész darab krumplit, ami a főzés utolsó pár percében felszívja a felesleges sót!

# fáj a fejed, vágj ketté egy zöld citromot, és dörzsöld be vele a homlokod
# a borosüveg alján marad egy kis bor, és nem tudsz vele mit kezdeni, akkor öntsd bele egy jégkocka készítőbe, és fagyaszd le! későbbiekben felhasználhatod a főzéshez

# nem tudsz kinyitni egy üveget, mert csúszik a kezed, akkor vegyél fel mosogatókesztyűt, mivel az tapad

# nagyon viszket a szúnyogcsípésed, akkor kenj rá egy kis szappant

# tükröt szeretnél pucolni, akkor használhatsz illatosítósprét is
 
 
0 komment , kategória:  Háztartási tippek, trükkök  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 85 db bejegyzés
Összes: 9079 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 897
  • e Hónap: 20482
  • e Év: 138200
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.