Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Gyógynövényteák a téli megfázás ellen
  2018-11-19 20:56:07, hétfő
 
  Gyógynövényteák a téli megfázás ellen

A hűvösebb időszak beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a megfázásos tünetek. Ilyenkor jólesik egy pohár forró tea, amely hatékonyan enyhíti a megfázás tüneteit.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild project (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valahogyan lehetnek segítségünkre a tél folyamán a csipkebogyó, a bodza, a lándzsás útifű, a vad kakukkfű, a kamilla és a hárs.







Mire jók az említett gyógynövények?

Csipkebogyó: vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló ellenállás fokozó, immunerősítő, egészségfenntartó szer. Legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, amelyet nagy mennyiségben tartalmaz. A C-vitamin természetes antioxidáns, amely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését valamint döntő szerepe van a fogíny, erek és fogak megújulásában. A B1-, B2-, vitaminok, pektin és szerves savak növelik a termések értékét. A flavonoidok kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.

Bodza: Virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz. A bodzavirágból készített gyógytea izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, enyhe hashajtó, vizelethajtó és enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések felső légúti tüneteit, emellett váladéktermelést serkentő, köptető hatású. A virágokból kellemes aromája miatt gyakran készítenek élvezeti italt is.

Útifű: Fő hatóanyaga az ún. aukubin glikozid, emellett többek között nyálkaanyagot, C-vitamint, cserzőanyagot, citromsavat tartalmaz. A lándzsás útifű kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő. Az útifűfajok levelének présnedve vagy a hideg vízzel készült kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja. Sebgyógyító, ezért összezúzott levelének kipréselt nedve hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség ellen. Köhögés elleni gyógycukorka alapanyaga. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák, belőle készül a kellemes ízű Plantago szirup.

Vad kakukkfű: Fő hatóanyaga az illóolaj, emellett tartalmaz flavonoidokat, cserzőanyagokat és fahéjsav-származékokat. Gyulladásos, hurutos légúti megbetegedések kezelésére szolgáló teakeverékek és gyógyhatású készítmények hatékony alkotóeleme. Köptető, enyhe görcsoldó és az egyik legerősebb fertőtlenítő hatású gyógynövény. Szamárköhögés és asztma esetén is jótékony hatású, oldja a hörgők görcsét és feloldja a váladékot. Enyhén keserű íze miatt általában édesítve fogyasztják.

Kamilla: Fő hatóanyaga az illóolaj, emellett tartalmaz flavonoidokat, kumarinokat és nyálkaanyagokat is. Az egyik legszélesebb körben használt és használható gyógynövény. Belsőleg alkalmazva görcsoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Meghűlés esetén mint izzasztó és toroköblítő tea, igen jó hatású. Légúti megbetegedéseknél inhalációra is alkalmazzák. Külsőleg szemborogató, fogínyerősítő és sebgyógyulást elősegítő hatású.

Hárs: Flavonoidokat, kevés illóolajat, nyálkát, cserzőanyagot tartalmaz. Teáját meghűléses megbetegedéseknél alkalmazzák, izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatású. A virágzat vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórésze is. Enyhe nyugtató hatású.

Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk?

A csipkebogyót akkor kell gyűjteni, amikor a bogyók teljesen megérnek. Az érett, piros terméseket azonban még keményen kell leszedni, mert a dércsípte bogyók megpuhulnak és kenődnek, eltartásuk utána nem lehetséges. Zsákokban vagy halomban ne tartsuk, mert bemelegszenek, megpenészednek. Ezért célszerű vékony rétegben elterítve szárítani.
gyogynovenyek3

A bodza május közepétől június végéig virágzik. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak. Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le, és lazán rakva gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis erősebben préselődnének, ami szintén a virágok barnulását okozza. Nem tévesztendők össze a gyalogbodzával, ami mérgező!

Az útifüű nagyon sokfelé megtalálható. Vigyázzunk, hogy a szennyezett területeket, így például utak mentét elkerüljük. Májustól szeptember elejéig gyűjthetjük, és a növény ép, egészséges tőleveleit kell felhasználni. A begyűjtött leveleket vékony rétegben kiterítve, jól szellőző helyen, többszöri forgatással kell megszárítani. A frissen vágott levél nyomásra, törésre érzékeny, könnyen barnul.

A vad kakukkfüvek gyűjtést végezhetjük kézzel vagy metszőollóval a fásodott részek fölött leszakítva a szárat, mivel a fás részek igen kevés hatóanyagot tartalmaznak. A betakarítást májustól szeptemberig végezhetjük, mert a vad kakukkfüvek ősszel gyakran másodszor is virágoznak. Napos időben érdemes gyűjteni, a növények szárítása jól szellőző, árnyékos helyen történjen.

Kamillánál a virágok akkor alkalmasak a gyűjtésre, amikor a csöves virágok már sárgák és a fehér nyelves virágok vízszintesen állnak. Általában speciális fésűvel szedik, de lehet sarlóval vagy kézzel is, minél rövidebb szárrésszel. A friss virág hamar befülled, ezért a nagy mennyiségben szedett virágot szét kell teríteni és lehetőleg lazán, dobozokban tárolni.

Hárs virágokat murvalevéllel együtt, a középső virágok nyílásakor szedik. Szárítás előtt a növény más részeit ajánlatos a friss drogból kiválogatni. A virág szedésekor vigyázni kell a fák épségére, ne sérüljenek nagyon. Az ezüsthárs (Tilia tomentosa) nem gyűjthető drogként, mert irritálhatja a nyálkahártyát.

Hogyan fogyasszuk?

Az említett gyógynövényeket legegyszerűbben teaként fogyaszthatjuk. Alább néhány bevált recept olvasható. Ezeket a növényeket egymással keverve is fogyaszthatjuk a téli megfázás idején vagy annak megelőzésére. Lehetőleg csak mézzel ízesítsünk.

Csipkebogyó áltermés (egész) - Cynosbati fructus cum seminibus és csipkebogyó hús Cynosbati fructus sine semine:

2-2,5 g aprított drogot 1,5 dl hideg vízzel leöntünk, néhány óráig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csésze (6-10 gramm).

Bodzavirág - Sambuci flos:

2 teáskanál drogból (kb. 3-4 g) 1,5 dl forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk.

Napi adagja 10-15 g.
tea_katt3

Útifülevél - Plantaginis lanceolatae folium:

2 teáskanál (kb. 3 g) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csésze.

Orvosiszékfű-virágzat (kamillavirágzat) - Matricariae flos:

1 púpozott evőkanál drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csésze, de ihatunk többet is, ha kívánjuk.

Vad kakukkfű herba - Serpylli herba:

Teaforrázatát ajánlott 1-2 gramm drogból és 1 csésze forrásban lévő vízből előállítani 10-15 perces áztatással. Naponta többször fogyasszunk a teából 1-1 csészét.

Hársfavirág - Tiliae flos:

1-2 kávéskanál (2-4 g) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. Mézzel ízesítve naponta többször, de főleg a délutáni órákban fogyasszuk.

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild project támogatta. A project a Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: gyorgytea.hu
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Fekete bodza – megfázáskor kiváló
  2018-10-08 20:55:56, hétfő
 
 





Fekete bodza - megfázáskor kiváló



Fekete bodza - Sambucus nigra a bodzafélék családjába tartozó, ernyősvirágzatú növény. Jellemzően május és júniusban virágzik. Bogyója érett állapotban fekete.
A bodzának a virágzata és az érett bogyói is de még a bodzacserje levelei is rendelkeznek gyógyhatásokkal.

A növény hatóanyagai
Virágja: szaponinokat,rutint és kevés illóolajat tartalmaz valamint nyálkát, cukrokat és cseranyagokat, ezen kívül gyantát, kolint, quercenint, szambunigrint, kéksavglikozidát és emulzinenzimet.
Bogyója: gyümölcssavakat, C és A vitamint, cseranyagokat (3%) nyomokban illóolajat és antociánfestéket.
Levele: cseranyagokat, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat ás A provitamint tartalmaz.
A bodza kérgét is használhatjuk drogként, szárítva és őrölve.

A bodzából készíthetünk teát, illetve forrázatot de lekvárnak, gyümölcslének, szörpnek, bornak és pálinkának is felhasználható. Egyik legismertebb felhasználási módja az üdítő bodzaital, melyet gyakorlatilag egy kancsó limonádéból a legegyszerűbb készíteni, néhány virágot beáztatva az italba, pár óra múlva kellemes muskotályos ízű italt nyerhetünk.
A bodza virágból vagy bogyóból készített forrázat, készülhet nyers vagy szárított drogból is, a szárított bogyókat meg is lehet őrölni.
Belsőleg használva kiváló izzasztó és köptető hatású, így megfázásos időszakban kitűnő gyógytea. Vizelethajtó és veseműködést szabályzó, így vérnyomáscsökkentő hatása is van továbbá kitűnő köhögés csillapító és vértisztító hatású. Enyhén hashajtó hatása is van.
A bodza nyugtató hatással is rendelkezik ezért különböző nyugtató teakeverékekben és étrend kiegészítőkben is gyakran használják. Ennél fogva migrén, ideggyulladások és álmatlanság esetén is hatásos lehet.
A bodza leveléből készített forrázat reumás fájdalmak enyhítésére, lázcsillapításra és koszorúér problémáknál a légszomj csillapítására használatos.

 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Homoki szalmagyopár – féregűző és gyulladáscsökkentő
  2018-10-08 20:49:34, hétfő
 
 





Homoki szalmagyopár - féregűző és gyulladáscsökkentő



Homoki szalmagyopár - Helichrysum arenarium az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melyet szalmavirág, illetve szalmagyopár néven is neveznek. Magyarországon is megtalálható, védett növény, elsősorban homokos területeket kedveli.
A homoki szalmagyopár drogja, a föld feletti részei, szára és levelei de leginkább a virágát használják gyógyászati célokra. Gyűjtése a nyár végén célszerű, mert a virágok hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb (július-augusztus).

Hatóanyagai különböző polifenolok és flavonoidok, melyek közül a jelentősebb mennyiségben arenolt és az izoarenolt valamint egyéb arenarin vegyületeket valamint kempferolt, naringenint és a kvercetint tartalmaz.

Gyógyhatásait tekintve mikroba és gomba ellenes, tehát antibakteriális és fertőtlenítő hatású. Fokozza az epe termelését, valamint a gyomornedv és hasnyál szekrécióját valamint javítja a máj méregtelenítő működését. A homoki szalmagyopárt görcsoldó szerként is használják.
Alacsony vérnyomásban, bélrenyheségben, sárgaságban szenvedőknek ajánlatos.Teája epére ható, vizelethajtó, összehúzó hatású. Használják gyomorsavhiány, anyagcserezavarok, sárgaság, reuma, ízületi bántalmak ellen is. Bélféregűző hatása is ismert.
Gyulladáscsökkentő és féregűző tulajdonsága miatt, kozmetikai szerekben is alkalmazzák. Fájdalmas sebek és hegesedések gyógyulását is elősegítheti.
A homoki szalmagyopár használatával kapcsolatban eddig semmilyen veszély nem merült fel de alkalmazása nem ajánlott epehólyag-kövesség vagy az epeút elzáródása esetén, mert kimozdíthatja az epekövet, ami elzáródást okozhat.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Zsálya – kitűnő fertőtlenítő
  2018-10-08 20:46:21, hétfő
 
 





Zsálya - kitűnő fertőtlenítő



A zsálya az árvacsalán félék családjába tartozó növény. Több zsályafajt különböztetünk meg, de gyógyászati szempontból az Orvosi zsálya - Salvia officinalis a leginkább érdekes.
Az orvosi zsályát, Szent János füvének is nevezik és latin neve is arra utal, hogy mindent meggyógyít.
Sok helyen növényi aszpirinnek is nevezik. Nézzük miért.?

Az orvosi zsálya hatóanyagai

Illóolaj, kateincsersav, glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav (B3-vitamin), nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyagok, fitoncida (tbc bacillusokra hat), tujon, borneol, eukaliptol, linaool.

Az ajurvédában menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására használják.
A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladást gátló hatásúak.
Főzetével történő rendszeres, áztató jellegű öblögetés, hatékony kezelés a fogínygyulladásra, szájsebekre és a fogak szuvasodása ellen.
Garagalizáló szerként, hurutos torokgyulladásra, gége és mandulagyulladásra, szövetburjánzásra kiváló természetes gyógyszer. Teának elfogyasztva, belsőleg is hatásos.
Serkenti a gyomor emésztését, ezért fogyókúra alkalmával is hatékony. Éhgyomorra viszont nem ajánlatos fogyasztani. Tisztítja a beleket, akár hurutos fertőzéseknél, akár a lerakódott zsíroktól, kihajtja a vastagbélből a dugulásokat és a szelet.
Méregtelenítő hatása miatt, rovarcsípés kezelésére és megelőzésére is jó, régebben a rómaiak, kígyómarás kezelésére is használták.
Nyugtató hatású és harmonizáló jellegű szer, régebben a strokos betegek kezelésére is használták, a remegéses idegi tüneteket eredményesen csillapítja.

A légző rendszer tisztításában is hatékony, ezért hörghurut, tüdőgyulladás és asztma esetén is kiváló gyógynövény, kúraszerű alkalmazás esetén. A tbc kezelésében is használták.
Szűnteti az orrfolyást és a tompa fejfájást meghűléses betegségek esetén. A kövér emberek lázcsillapítójaként is ismerik. Csökkenti a koleszterin szintet, tisztítja az erek falát a lerakódásoktól, megfelelő dózisban csökkenti a vérnyomást.
A máj zsírosodását csökkenti, tisztítja a májat és segít a mérgek ürítésében, kiváló máj regeneráló hatású. Fokozza az epe termelését és ezzel megszűnteti az epe pangást és gátolja az epekő képződését.
Daganatok, ciszták kezelésében is hatékony szernek tartják.
A test felszínén nehezen gyógyuló, rothadó, fekélyes fertőzéseire lemosó vagy borogató szerként használatos.
A menstruáció előtt fogyasztva, segíti a vérzést, megkönnyíti a nehéz napokat. Hüvelyi fertőzések esetén, intim tusként vagy belsőleg fogyasztva is hatásos.

Ellenjavallat
Túlzásba vitt fogyasztása az emésztő szervekben égő érzést és esetleg sebek kialakulását is okozhatja. Fekélyek, gyulladások esetén csak hűtő és nedvesítő hatású növényekkel együtt szabad alkalmazni (fehérmályva, édesgyökér, édeskömény). Gyomorfekély, magas savtartalom, hasnyálmirigy problémák és terhesség esetén nem javallott.


 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Aloe vera – sebgyógyító, bőrnyugtató
  2018-10-08 20:43:55, hétfő
 
 





Aloe vera - sebgyógyító, bőrnyugtató



Aloe vera - orvosi aloé vagy barbadosi aloé az aloé nemzetségbe tartozó növényfaj.
A növény nyers, élő levelei tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben az aloe vera hatóanyagait, így frissen érdemes leginkább használni.
Hatóanyagai: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C és E vitaminok, kálium, vas, nátrium, klór, mangán, magnézium, réz, króm, cink és 8 esszenciális aminosavat tartalmaz (melyet az emberi szervezet nem képes előállítani).
Az aloe verát csak 4-5 éves kora után szabad használni, mert addig mérgező anyagokat is tartalmazhat. Leginkább a húsosabb friss leveleket érdemes levágni, úgy, hogy ne tegyünk nagy kárt a növényben és a belső legfrissebb leveleit ne bántsuk, mindig éles kést használjunk. Az élő növényen ejtett seb néhány óra alatt beszárad.

Az aloé vera vízszínű gélje kiváló külső orvosság lehet horzsolások, zúzódások, csípések és műtéti hegek kezelésére. Gyulladt pattanásokat, fekélyeket és égési sebeket valamint vágott sebeket, herpeszt és körömágy gyulladást is kezelhetünk vele. Az aloe gélje lábgombára, bőrgombákra, ekcémára, aknékra de bőrpír vagy napégés kezelésére is kitűnő. Kezelés előtt a bőrt tisztítsuk meg és töröljük szárazra. Naponta többször is alkalmazható.
Belsőleg méregtelenítésre, immunerőssítőnek vagy bakteriális fertőzések megszűntetésére használatos. Kitűnő gyomor, vékonybél és vastagbél fekély esetén mert csökkenti a savtermelést és bélféreg űzésre is használják.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
A romantikus lelkek növénye
  2018-07-05 16:07:39, csütörtök
 
 




A romantikus lelkek növénye


Orvosi levendula - Lavandula angustifolia (Lavandula officinalis)

Az árvacsalánfélék családjába tartozó orvosi levendula, latinul Lavandula angustifolia vagy Lavandula officinalis széles körben ismert évelő, illatos félcserje. Szereti a laza, homokos talajt és a sok napsütést, ezért nem csoda, hogy eredetileg a Földközi-tenger napfényes hegyi területein honos.

Napjainkban azonban a Levendulát szinte mindenhol szívesen termesztik, ahol jól érzi magát, hiszen gyönyörű szép, csodálatosan illatozó sziklakerti nővény. A híres francia levendula-ültetvények (ahol a gyógyszeripar és elsősorban a kozmetikai ipar számára termesztik a levendulát) azt az érzést keltik az emberben, hogy nincs is annál jobb dolog a világon, mint beszívni a levendula bódító illatát, gyönyörködni a szürkészöld és lila virágok kavalkádjában, és közben minden gondunkat elfelejteni. A levendula valóban a lélek balzsama.

A levendula nem igényel különleges gondozást, éppen ezért kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik. Elég csupán annyit tudni, hogy a levendulát érdemes minden ősszel megmetszeni, hogy minél terebélyesebb legyen, és hogy gyönyörű “pufók" bokorrá nőjön. Megfelelő gondozás mellett akár háromnegyed méteres magasságig is megnőhet. Virágait és leveleit júniustól októberig lehet begyűjteni, száraz időben, közvetlenül virágzás előtt, ami azt jelenti, hogy inkább a délelőtt folyamán, és semmiképpen sem a déli hőség idején. Az erős napsütésben leszedett már kinyílt virágok ugyanis nagyon gyorsan elveszítik illatukat. Ennek az az oka, hogy ebben az esetben az illóolajok rendkívül gyorsan elillannak a virágból, és a levendula egyik legértékesebb tulajdonsága pont az illata. Most ne is beszéljünk a levendula felhasználásáról a parfümiparban, hiszen sokkal fontosabb, hogy illatanyagának bizonyítottan gyógyító ereje van. Már a XIII. és XIV. században megfigyelték, hogy akiknek a kesztyűje nagy mennyiségű levendula olajat szívott magába, azok szervezete ellenállóbb volt a pestissel szemben. Akkoriban terjedt el a levendula-parfümök használata. Ma már tudjuk, hogy a levendulának erős fertőtlenítő hatása van, felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, illetve bőrgombákkal szemben, és segíti a sebgyógyulást. Távol tartja továbbá a kellemetlen rovarokat (nem csak a molyokat a szekrényben), aminek a dohos és szeméttel elárasztott középkorban megvolt a maga célja.

A levendula szó a latin “lavare" szóból ered - amelynek jelentése “fürdeni". Ez pedig arról árulkodik, hogy a levendulát gyakran használták (és használják ma is) fürdőolajként. Az ókori Görögországból, Rómából és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az emberek a korabeli fürdőkben rendkívül gyakran mártóztak meg levendulában. A levendulafürdőnek ugyanis erősítő, frissítő és nyugtató hatása van. Kimerültség esetén javítja a fizikai és pszichikai kondíciót, megszünteti a stresszt, nyugtalanságot, szorongást, csillapítja a depressziót és a fejfájást. Jótékonyan hat az alacsony vérnyomásban szenvedők, az állapotos nők, valamint a szédülő emberek szervezetére. A levendulafürdőnek azonban nem szabad túlságosan melegnek lennie.

A levendula használata (bármilyen formában történjék is) segíti az elalvást, pozitívan hat álmatlanság ellen, és nyugodt alvást biztosít. A levendula-párnácskák éppen ezért nem csak a gyerekágyakban nyújthatnak hatékony segítséget.

A levendulát természetesen belsőleg is lehet alkalmazni főzet vagy gyógynövényes tinktúra formájában. Azon kívül, hogy nyugtatja az idegeket, segítő kezet nyújt emésztési zavarok, rosszullét, felfújódás és gyomor- vagy bélkólika esetében. Kiválóan használható megfázás, hörghurut, influenza és dagadt mandula esetén. A levendula képes csillapítani a lázat is.

A levendulát külsőleg krém, pakolás vagy a legkülönbözőbb kilúgozott kence formájában lehet alkalmazni. Használható bőrtonizálásra, sebkezelésre, szájvízként ínygyulladásra vagy fogfájásra, vagy akár mozgásszervi fájdalom csillapítására.

Levendulaolajjal, ecettel vagy szeszes kivonattal kiválóan kezelhetők a fájó izmok, a reumás vagy köszvényes ízületek, a becsípődött idegek, a görcsös végtagok, valamint a gyermekbénulásos vagy parézises végtagok. A levendula előtt a nyári napforduló idején tisztelegnek az emberek.

A hagyomány szerint a levendula belső békét, örömöt és egészséget hoz. Meditáció közben is használható, hiszen megvilágosítja és tisztítja az elmét, valamint támogatja az intellektust és a logikus gondolkodást.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a levendula illata vonzza a férfiakat - tehát hölgyeim, ha szeretnék, hogy körbezsongják önöket, tegyenek levendula gallyakat a fehérneműs fiókjukba, szerezzenek egy kis levendulaolajat az aromalámpába, és fürödjenek levendulában. Ettől vidámak, érzékiek és gyönyörűek lesznek, és éppen ezzel tudják kivívni férjük csodálatát és szerelmét.




 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ Tulajdonságai 4.
  2018-05-30 11:01:59, szerda
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI


Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:


MAJORÁNNA
Neve görög eredetű, jelentése “öröm a hegyekből." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásúak óvatosan használják. A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza.

MAJORÁNNAOLAJ - minden fertőző betegségnél, rossz emésztésnél, gyomor- és bélgörcsöknél, nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen.
Fürdőnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargarizálhatunk szájüregi fertőzésnél.
Mirigydaganatra tegyünk üvegbe majoránnát, töltsük tele olívaolajjal, érleljük 10 napig. Az olajjal kenegessük a daganatot, naponta többször. Felpuhul.

ÁNIZS
Étvágyjavító, emésztésserkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízű szélhajtó és hurutoldó teája.
ÁNIZSOLAJ - általános működésszabályozó, élénkítő. Hatásos idegi eredetű emésztési zavarok, idegi eredetű szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.

KÖMÉNY
Magja étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó. Teának, levesnek főzhetjük.
KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsőleg segít. Külsőleg bőrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.

BABÉR
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.
Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.

BABÉRLEVÉL-OLAJ - alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.

SZUROKFŰ
A szurokfű a majoránna vadon növő alakja. Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.
Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.

TÁRKONY
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacskaringós gyökerére utal. A “sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentő, ezért cukorbetegeknek gyakran adjhatjuk.

ZSÁLYA
Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése “jó egészségben van", illetve “meggyógyít, megment" igéből származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz.
Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdővízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.


Forrás: javasasszony.hupont.hu
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ Tulajdonságai 3.
  2018-05-30 11:00:23, szerda
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI


Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:


KAPOR
Már az ókorban fogyasztották, fejfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.
Gyógyhatása: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.

FEHÉR MUSTÁRMAG
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következő problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztőszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

ROZMARING
Neve: a “tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.
Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdővízbe téve felfrissít.

ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, , általános gyengeségre, emésztőrendszer erősítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekő ellen.
Külsőleg reumakenőcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.

SZEGFŰSZEG
A fa ki nem nyíló rózsaszínű bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.
A fűszer jó az emésztőrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.
SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítő, erotikus késztetést serkentő hatású. Külsőleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfűszegolajat cseppentünk. Jó sebfertőtlenítő, hatásos gombásodás ellen, és élősködők elűzésére. Illatlámpában frissítő, közérzetjavító, gondűző.
SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.


Forrás: javasasszony.hupont.hu
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ Tulajdonságai 2.
  2018-05-30 10:57:33, szerda
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI


Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:


CITROMFŰ
Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítő citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: “A citromfűből készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfű valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban is használják teáját.
Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.

ÉDESKÖMÉNY
Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

IZSÓP
A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelő penészgomba tenyészik) gyűjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Gyógyhatása: Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású házi-szer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.

FAHÉJ
Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belőle.Tejben főzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képződése és hasmenés ellen használ.

FAHÉJOLAJ - általános serkentő hatású, rothadásgátló, baktériumölő, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsőleg rovarcsípés ellen bedörzsölő. Illatosító lámpában elpárologtatva gondűző, közérzetjavító.

KAKUKKFŰ
Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erősítő, frissítő hatása miatt ételeket, italokat fűszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Gyógyhatása: Teának megfőzve köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdővízben frissítő.
KAKUKKFÛOLAJ - idegerősítő, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, keringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános működésszabályozó, gyomor- és bélfertőzésen javít.
Külsőleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítő, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelő, illetve borogató.

Forrás: javasasszony.hupont.hu
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ Tulajdonságai 1.
  2018-05-30 10:54:44, szerda
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI


Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:

BAZSALIKOM
A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.
Gyógyhatása: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen hatásos, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő.

BORÁGÓ
Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában.
Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetően vértisztító és vízhajtó hatása is van.

BORS
A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen. Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.

BORSIKAFŰ
A legősibb fűszernövények egyike. Igen erős illata miatt az istenek eledelének tartották.
Az emésztő-szervrendszerre gyakorolt fertőtlenítő hatása régóta ismert. Serkentőszerként is használták.
Gyógyhatása: Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.

BORÓKABOGYÓ
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztő, vesekő- és epekőoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthető. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentőként alkalmazható. Kissé erőszakos a veséhez, ezért vesegyulladásnál tilos alkalmazni!
Borral főzve vizelethajtó, a húgycsőben lerakódott homokot eltávolítja. (20 gram 2 deci borban.)

BORSMENTA
A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül.
Gyógyhatása: Teája a tavaszi és őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghűlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása van.


Forrás: javasasszony.hupont.hu
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 511
  • e Hónap: 4852
  • e Év: 54510
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.