Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Szeder-ringló dzsem
  2011-09-02 22:34:39, péntek
 
  * 2 kg fekete szeder
* 1 kg ringlószilva
* 1,5 kg cukor
* 2 cs vaníliás cukor
* csipet fahéj
* 1 mk citromsav vagy 6-8 szem citrompótló
* 1 tk nátrium-benzoát



elkészítés

1. A szedret megmossuk, és zománcozott lábasban feltesszük főni. 20 percig főzzük kevergetve, addig kiereszti magából a levét. Ekkor levesszük a tűzről, és átpasszírozzuk, hogy magok ne kerüljenek a dzsembe. Ha van paradicsompasszírozó, az nagy segítség lehet, ha nincs, akkor szűrőn át végezzük.
2. A megmosott ringlót kimagozzuk, feldaraboljuk, és az átpasszírozott szederrel együtt visszatesszük főni. 40 percig többszöri keverés mellett főzzük, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, és még 30-40 percig főzzük folytonos kavargatással.
3. A nátrium-benzoátot az utolsó 5 percben főzzük a dzsemhez.
4. Még forrón alaposan kimosott, szárazra törölt üvegekbe töltjük. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedéllel zárjuk le, és 1-2 napra (amíg teljesen kihűlnek) tegyük száraz dunsztba.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Cseresznyelekvár
  2011-06-24 16:55:05, péntek
 
  Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 80 dkg zselésítő cukor, 1 citrom. Elkészítése: 4 db 5 decis üveghez.

A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk meg. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a citromlevet. Tegyük fel forralni, majd 4 percig főzzük, végül befőttesüvegekbe töltjük.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Különleges őszi vegyes lekvár
  2011-01-04 12:55:40, kedd
 
  hozzávalók 4 főre

* 70 dkg csipkebogyó
* 60 birsalma
* 50 dkg szőlő
* 15 dkg kökény
* 15 dkg galagonya
* 70 dkg cukor
* víz



elkészítés

1. A tetszés szerint összeállított arányú gyümölcsöket alaposan megmossuk, a birsalmát kimagozzuk, a bogyókat nagyjából lecsumázzuk.
2. Nagy lábosba tesszük őket, ebben főzzük, míg a csipkebogyó meg nem puhul a szétfőtt szőlő levében (ha túl sűrű tegyünk rá egy kevés vizet).
3. Ekkor botmixerrel összedaráljuk az egészet (valami csoda folytán nem darálta szét a kökénymagot:).
4. Először nagyobb lyukú, majd finomabb szűrőn átküldjük az egészet.
5. Visszatesszük a tűzre és cukorral felforraljuk, üvegekbe töltjük.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Szilvalekvár
  2010-09-02 12:42:01, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

* 5 kg szilva
* 80 dkg cukor
* 0,5 dl 20%-os ecet



elkészítés

1. Előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk.
2. Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva, 5 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. TILOS HOZZÁNYÚLNI! Majd 5 óra elteltével megkavarjuk és további 30 percig főzzük.
3. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. (Nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk!) Mielőtt beletöltenénk a lekvárt az üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (Mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral.
4. Minden üveg tetejére, a lekvárra köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket.
5. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK!
6. Gondosan bebugyoláljuk őket, és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Padlizsándzsem
  2010-08-06 14:04:27, péntek
 
  hozzávalók 4 főre

* 90 dkg fiatal hámozott padlizsán
* 90 dkg cukor
* 6 dl víz
* 1 citrom leve



elkészítés

1. Hideg vízben alaposan mossuk meg a hámozott padlizsánt. (A padlizsán lehet egyben is, de fel is darabolhatjuk.)
2. A cukorból és vízből folyamatos kevergetés mellett főzzünk cukorszirupot.
3. Mérsékeljük a hőt, majd adjuk hozzá a szárazra törölt padlizsánokat és a citrom levét. Folytassuk a főzést, amíg a cukorszirup be nem sűrűsödik és a padlizsán színe szép barnára nem vált.
4. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tegyük befőttes üvegbe és zárjuk le.
5. 2-3 nap után a padlizsánjam már fogyasztható is.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Paradicsomos csilidzsem
  2010-08-04 16:13:31, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

* 500 g érett paradicsom
* 2 hüvelykujjnyi friss gyömbér
* 4 gerezd fokhagyma
* 4 db friss csilipaprika
* 3 ek halszósz
* 300 g cukor
* 100 ml bor- vagy almaecet



elkészítés

1. Meghámozzuk a paradicsomot. (A paradicsomok tetejét X alakban bevágva, pár percre forró vízbe dobva, könnyedén lehúzhatjuk a héjukat.)
2. Összeturmixoljuk az összes hozzávalóval.
3. Kb. 40 perc alatt sűrűre és fényesre főzzük, közben állandóan kavargatjuk.
4. 2 db 2 dl-es üvegnyi lett belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Kajszibaracklekvár
  2010-08-01 17:11:06, vasárnap
 
  hozzávalók 6 főre

* 4 kg kajszibarack
* 1,6-2 kg kristálycukor
* 1-2 citrom frissen facsart leve
* 1 késhegynyi tartósító (pl. szalicil )



elkészítés

1. A kajszibarackot lobogó vízzel leforrázzuk, hagyjuk kicsit állni, és lehúzzuk a héját, magját eltávolítjuk.
2. A megtisztított barackot egy nagyobb lábosban feltesszük főni, hozzáadjuk a citromok levét, és mikor átmelegedett, néhányat kavarunk rajta botmixerrel, de csak annyit, hogy ne legyen teljesen pépes, hanem maradjanak nagyobb barackdarabok is benne (legalábbis én így szeretem:).
3. Ekkor hozzáadjuk a cukrot. Amikor felforrt, lassú tűzön addig főzzük, míg a lekvárunk teteje bőrösödni kezd.
4. Közben a tisztára mosott üvegeket berakjuk egy tepsibe és a sütőben átmelegítjük őket, majd a forró lekvárt belemerjük az üvegekbe.
5. Hagyjuk, hogy az üvegbe mert lekvár kicsit bőrösödjön, majd rászórjuk a tartósítót, rácsavarjuk az üvegekre a tetőt, és száraz dunsztba rakjuk őket, azaz jól bebugyoláljuk, pl. takaróval.
6. Miután kihűlt a lekvár, felcímkézzük, és végleges helyükre tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Ribizlilekvár
  2010-07-22 11:09:09, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

* 1 kg ribizli
* 30 dkg pektin tartalmú befőzőcukor / 30 dkg cukor + tiszta pektin útmutatás szerint vagy 1/2 csomag Dr. Oetker dzsemfix



elkészítés

1. A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, jól összekeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. (Kötény vagy játszóruha használata erősen javasolt!)
3. A pépet tiszta szűrőn lepaszírozzuk a magoktól és a héjától, majd egy tiszta edénybe öntjük.
4. Egyet forralunk rajta, majd előre kikészített üvegekbe töltjük. Lezárjuk, fejreállítjuk, tehetjük dunsztba, de mehet a polcra is.
5. Bármilyen módon fogyasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Feketeribizli lekvár
  2010-07-19 19:50:10, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

* 1,2 kg fekete ribizli (tisztítva 1 kg)
* 80 dkg cukor
* 1 citrom leve



elkészítés

1. A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
2. Elkeverjük a cukorral, ráfacsarjuk a citromot, és feltesszük a tűzre melegedni, de csak addig forraljuk, míg a cukor felolvad.
3. Üvegtálba vagy műanyag dobozva öntjük a cuccot, és letakarva egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
4. Másnap átpasszírozzuk, teljesen eltávolítva a héját és a magját. (Ez elég hosszú procedúra. Mi először nagyobb lyukú tésztaszűrőn nyomtuk át a gyümölcsöt, ezen fennakadtak a héjak. Utána következett egy teaszűrő, amin már a magok sem mentek át. A hátramaradt masszákat még egyszer átnyomtuk, hogy semmi ne vesszen kárba.)
5. A kipasszírozott levet feltesszük főni, s néhány percig forraljuk, míg el nem kezd sűrűsödni. Tálra cseppentve ellenőrizhetjük: ha megdermed, kész van.
6. Sterilizált üvegekbe töltjük. (Én először forró vízzel elmosogattam, majd ujjnyi forró vízzel mikróba tettem őket pár percre. Közben a tetőket kifőztem.)
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
Töklekvár -ananászos
  2010-07-18 12:43:14, vasárnap
 
 
hozzávalók 4 főre

* 1 db kb 1,5 kg-os spárgatök , ez tisztán kb. 1 kg lesz
* 1 doboz ananászkonzerv
* 1 dl citromlé
* 60-80 dkg kristálycukor
* 2 ek zselatinpor



elkészítés

1. A tököt hámozzuk, magtalanítjuk, reszeljük, mintha főzeléket készítenénk belőle.
2. Egy lábasba tesszük a reszelt tököt, majd beleborítjuk az ananászt a levével együtt. (Ha nagyobb darabokban van, érdemes kissé összekaszabolni, mert könnyebben szétfő.)
3. Erre a tökös ananászra ráöntjük a citromlevet.
4. Kislángon addig főzzük, amíg a tök üveges nem lesz (kb. 20 perc).
5. Utána beleborítjuk a cukrot (aki édesebben szereti, többet tegyen bele, aki nem annyira, az kevesebbet, egyébként az ananásztól is függ).
6. És akkor most kevergetjük, főzzük, kevergetjük, főzzük...., amíg el nem kezd sűrűsödni (én össze szoktam turmixolni, mert így rövidebb ideig kell főzni.
7. A sűrűsödés fokozására bevetjük a zselatint, vagyis ezt a két evőkanálnyi mennyiséget egy kis vízzel elkeverjük, melegítjük, amíg jó folyós nem lesz, és akkor a tökös dologhoz öntjük.
8. Most már csak pár percig főzzük.
9. Előmelegített üvegekbe töltjük (szerintem kicsikbe érdemes), és folpackkal lezárjuk, utána csavarjuk rá a tetejét. Kicsit fejreállítjuk, mert állítólag ez jó nekik, utána visszafordítjuk, bebugyoláljuk és száraz dunsztba tesszük.
10. Másnap kibugyoláljuk, és gyönyörködünk benne. :)
 
 
0 komment , kategória:  Lekvár-dzsem  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 281
  • e Hét: 1505
  • e Hónap: 6460
  • e Év: 195053
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.