Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Eperbefőtt tartósítószer nélkül
  2012-03-07 21:47:08, szerda
 
  hozzávalók 6 főre

6,5 kg eper
1,5 kg cukor
víz



elkészítés

Az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk folyóvízzel a csap alatt, nem szabad sokáig áztatni, mert romlik az állaga.
Majd nyersen a 7,2 dl-es tisztára mosott üvegekbe rakjuk, utána a gyümölcs tetejére szórunk 4 ek cukrot.
Hidegvízzel feltöltjük, majd csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk.
A 18 üveggel egyszerre befőzőautomatába tesszük, és vízzel feltöltjük, majd a program szerint 75 C°-on 25 percig dunsztoljuk. Ahogy a gép végzett, a kész befőtteket egyből a spájzba rakjuk. Lehet akár mézzel, nyírfacukorral is készíteni ízlés szerint, de akár cukor nélkül is cukorbetegek részére. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Ecetes uborka oregánóval
  2011-08-11 22:21:40, csütörtök
 
  * kb. 7 kg uborka

Minden üveg aljára:

* kapor
* borsikafű
* 3-6 szem szemes bors
* 2-3 db babérlevél
* 5-8 mustármag
* 1-2 szál vékonyka torma

A felöntő léhez:

* kb. 5 l víz
* 60-70 dkg cukor
* 4 ek só
* 1 ek köménymag
* 1-2 ek oregánó
* 5 dl ecet

Tartósítószer:

* befőzőpor (7 g)



elkészítés

1. Az uborkákat kétszer megmossuk, majd a kaprot, a borsikafüvet, a tormát megpucoljuk.
2. A tiszta üveg aljára szépen odahajtogatjuk a kaprot, a borsikafüvet, és beleszórjuk a fűszereket
3. Ha mindez kész, odatesszük a vizet főni 1 nagy fazékba. Ha felfőtt, beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az oregánót.
4. Ha a cukor és a só elolvadt, hozzáborítjuk az ecetet is, és azzal is felforraljuk.
5. Ha felforrt beleszedjük az uborkát, és pár percig lassú tűzön hagyjuk, míg a színe megváltozik, majd kiszedjük őket. (Nekem 8 literes fazekam van csak itthon, úgyhogy én ezt a műveletet háromszor csinálom.)
6. A léből kiszedett uborkákkal megtöltjük az üvegeket, közé dugjuk a tormát.
7. Ha minden üveggel kész vagyunk, újra felforraljuk az ecetes löttyöt. Ha felforrt, eloltjuk a gázt alatta, és beleborítjuk a befőzőport, és jól elkavarjuk.
8. Majd még forrón az üvegekbe az ubira töltjük.
9. Az üvegre tetejére zacsikat vágunk (így az ecet nem kezdi ki a kupakokat), és rászorítjuk a kupakokat.
10. Majd száraz dunsztba tesszük pár napig.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Eper-dzsem-szörp-fagyasztás
  2011-07-07 17:36:00, csütörtök
 
  Eperdzsem

Eperszemeket tésztaszűrőbe téve, bő vízbe mártogatva jól megmossuk, lecsepegtetjük. Egy lábosba tesszük, 60-70 dkg cukrot adunk egy kiló eperhez, összekeverjük. Erős tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főzzük. Az üvegeket forró vízzel kiöblítjük, beletesszük a dzsemet, teszünk rá egy kis szalicilt és lekötjük és dunsztba tesszük 3-4 napra.

Eperszörp

A friss és hibátlan epret megmossuk, kicsumázzuk és rétegezve tálba tesszük a cukorral. 1 kg gyümölcsöt másfél kiló cukrot adunk. Két napra hűvös helyre tesszük, időnként összerázzuk. Ezután leszűrjük, és egy-két órát ülepedni hagyjuk. A visszamaradt eperből dzsemet főzhetünk. Kiforrázott, megszárított üvegekbe tesszük a szörpöt, jól lezárjuk. Egy lábosba több rétegben összehajtott újságpapírt teszünk, erre tesszük az üvegeket, felöntjük háromnegyedig vízzel és felmelegítjük. Akkor van kész, ha a szörp gyöngyözni kezd. Levesszük a tűzről és pokróccal letakarva a vízben hagyjuk kihűlni.

Eper fagyasztva

A hibátlan epret kicsumázzuk és folyó víz alatt megmossuk, megszárítjuk. Ízlés szerint megcukrozzuk és nejlonzacskóba tesszük. Jól lezárjuk és a fagyasztóba tesszük. 6-10 hónapig áll el.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Eperbefőtt
  2011-07-07 17:33:17, csütörtök
 
  Hozzávalók:


3 kg földieper
fél kiló cukor
2 késhegynyi nátrium-benzoát
fél rúd vanília
2 l víz


A hibátlan, nem túl érett, közepes méretű földiepret óvatosan, váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk, lecsumázzuk és üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral és a vaníliával sziruppá főzzük, belekeverjük a tartósítót is. A forró sziruppal felöntjük az üvegeket, lefedjük és egy napig állni hagyjuk. Másnap lezárjuk az üvegeket és vízfürdőben kidunsztoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Cseresznye befőtt
  2011-07-07 17:32:44, csütörtök
 
  Hozzávalók:

4 kg cseresznye

1,2 kg cukor



Hibátlan és sérülésmentes cseresznyéket válogassunk ki. Vegyük le a szárát, alaposan mossuk meg. Készítsünk szirupot, adjunk literenkénti vízhez 30 dkg cukrot és főzzük össze. Mossuk ki az üvegeket, rakjuk bele a cseresznyéket, és öntsük rá a kihűlt szirupot. Zárjuk le és gőzöljük ki.(dunsztolás), vagy önthetünk rá forró szirupot és lezárva meleg takaróval betakarjuk az üvegeket és úgy hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Sonkás körtesaláta málnavelőve
  2010-09-25 21:40:11, szombat
 
  hozzávalók 2 főre

* 10 szem árpaérő körte
* füstölt sonka vagy füstölt karaj
* 1 maréknyi málna



elkészítés

1. A megtisztított körtéket félbevágjuk, magházát eltávolítjuk.
2. A füstölt sonkából vagy karajból éles késsel hajszálvékony forgácsokat gyártunk. (Nem kell sok belőle.)
3. A megmosott és leszárított málnaszemeket finom lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
4. A körtéket tányéron elrendezzük, rászórjuk a sonkaforgácsokat és meglocsoljuk a málnavelővel.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Sáfrányos körte kompót
  2010-09-25 21:39:06, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

* 4 db körte (kb. 600 g összesen)
* 1 salottahagyma
* 3 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
* 1 duci gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál olívaolaj
* sáfrány
* 80 g kristálycukor
* 2 ek almaecet
* nagy maréknyi mazsola
* 100 ml víz



elkészítés

1. A salottahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
2. Egy közepes méretű serpenyőben a kétféle hagymát a gyömbérrel együtt néhány perc alatt megfuttatjuk az olívaolajon. Utána rámorzsolunk egy jó nagy csipet sáfrányszálat, kicsit összekeverjük és a cukrot is a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon épphogy karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk az almaecetet. Felöntjük vízzel és amikor az egész elkezd forrni, mehet bele a körte és a mazsola is. A körtekockák nagyságától és a körte érettségi fokától függően 3-5 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Pikáns fűszerolaj
  2010-08-31 15:05:34, kedd
 
  hozzávalók 4 főre

* 2 dl napraforgó olaj
* 2 dl olívaolaj
* 3 db chili paprika / pici, hegyes erőspaprika
* 1 ág friss rozmaring
* 1 szál bazsalikom
* 1 fej fokhagyma
* 1 kk köménymag
* 1 kk színes egészbors
* 1/2 kk mustármag (elhagyható)

egyéb:

* 1 db 500 ml-es szép üveg, celofán/ parafadugó



elkészítés

1. Egy 500 ml-es, szép, üres üvegbe tesszük a paprikákat, zöldfűszereket, gerezdekre szedett fokhagymát.
2. Az apró fűszereket is beleszórjuk.
3. Feltöntjük a két olaj keverékével.
4. Parafadugóval lezárjuk, hűvös helyen tartjuk 1-2 napot, amíg összeérik.
5. Felhasználása sokrétű, felbontás után hűtőben tároljuk!
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Zöldbab télire
  2010-08-29 12:13:32, vasárnap
 
  hozzávalók 12 főre

* 8 kg zöldbab
* 1 kg paprika
* 1 kg hagyma
* 1,5 kg paradicsom
* 1 l olaj
* só
* szalicil



elkészítés

1. A zöldségeket alaposan megmossuk. A babot 1,5 cm-esre daraboljuk, a hagymát és paprikát apró kockára vágjuk. A paradicsom héját meghasítva forró vízbe tesszük, 1 perc múlva kivesszük, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk.
2. Nagyobb fazékba öntjük az olajat. Amikor felforrósodott, beletesszük a hagymát, kavargatjuk. 5 perc múlva a paprikát, majd újabb 5 perc múlva a paradicsomot. Sózzuk (nem jódos sóval).
3. Beletesszük a babot, és hagyjuk főni közben megkevergetve. Vizet nem kell beletölteni, mert a bab ahogy fő, levet ereszt.
4. Készre főzzük, eloltjuk, és belekavarunk 1 tk szalicilt.
5. Forrón befőttesüvegekbe tesszük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Levendulás őszibarackbefőtt
  2010-08-15 15:24:31, vasárnap
 
  hozzávalók 4 főre

* 1,5 kg őszibarack (közepesen érett)
* 40 dkg cukor
* 1 l víz
* 6 kis ág levendulavirág



elkészítés

1. A barackokat pár pillanatra lobogó vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel öblítjük, így könnyedén le tudjuk húzni a héjukat.
2. Kimagozzuk, negyedekbe vágjuk.
3. Közben elkészítjük a szirupot: 1 liter vizet 40 dkg cukorral felforralunk.
4. A forró szipruban (a barack érettségétől függően) pár percig főzzük a barackokat, szűrőkanállal kiszedjük, sterilizált üvegekbe töltjük, rászűrjük a szirupot, beledugdossuk a levendulavirágokat (üvegenként 2-3 ágacskát), celofánt teszünk a fedő alá, lezárjuk.
5. Egy pillanatra fejtetőre fordítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 225
  • e Hét: 1253
  • e Hónap: 6581
  • e Év: 164656
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.