Regisztráció  Belépés
bozsanyinemanyi.blog.xfree.hu
Legyen szíved, mely sosem válik kővé, legyen kedved, mely sosem gyullad haragra, és legyen érintésed, mely sosem bántalmaz. /Charles Dickens/ Bozsányi Lászlóné. Manyika.
1948.03.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 212 
Sajtos tallér
  2018-01-18 20:26:06, csütörtök
 
  35 -40 dkg liszt 12,5 margarin elmorzsolva a liszttel 12,5 dkg reszelt sajt ( alma reszelőn ) összekeverni a liszttel,1 egész tojás ,1 kis kanál só ,1/2 kiskanál szódabikarbóna 1dl tejfel 1 evőkanál olaj összegyúrni az egészet...... .....én a felébe teszek köménymagot is ...... .....rúddá formázom mint a szalámit, majd felszeletelem kb 3-.4 cm darabokra . A darabokat kisodrom mint a nudlit csak vastagabbra ,feldarabolom kb 1-.1,5 cm darabokra.A lángon felmelegített sütőmbe 4 db fér,Összecsukom megfordítom és kész gyorsan sül.  
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Ünnepi süti
  2017-12-04 00:17:38, hétfő
 
  A mákos krémesnek a látványa is pazar, hát még az íze!




TÉSZTÁHOZ---20 dkg darált mák15 dkg vaj15 dkg porcukor10 dkg liszt6 db tojás1 db narancs0.5 dkg sütőpor
KRÉMHEZ----2 csomag vaníliás pudingpor3 dl tej1 db tojássárgája10 dkg vaj
MÁZHOZ-----------10 dkg étcsoki3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A mákos tésztához a lisztet szitáld egy tálba, majd keverd hozzá a sütőport, a darált mákot és a narancs reszelt héját. A szoba-hőmérsékletű vajat dolgozd habosra öt deka porcukorral, és egyenként add hozzá a tojássárgákat. A fehérjét verd kemény habbá a maradék 10 deka porcukorral, majd több részletben forgasd a vajas masszához. Végül dolgozd hozzá a lisztes, habos keveréket.
A homogén tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen simítsd el, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30-35 perc alatt. Mielőtt kiveszed a sütőből, teszteld tűpróbával. Ha a tésztába szúrt tű nem lesz ragacsos, biztosan elkészült.
A krémhez a tejet öntsd egy tálba, add hozzá a pudingport, a tojássárgát, és dolgozd csomómentesre. Kis lángon, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Húzd le a tűzről, várd meg, míg kihűl, majd keverd hozzá a vajat, a cukrot, és habosítsd a masszát. Állítsd össze a sütit: a mákos tésztát vágd ketté, töltsd meg a krémmel, majd a tetejére készíts mázat. Az étcsokit olvaszd fel vízgőz felett, keverd hozzá az olajat, és gyorsan kend a sütire. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy az ízek összeérjenek.



--------------------------
Lekváros kakaós kavart...... .......
Hozzávalók:
1 tojás
6 dkg zsír
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2-3 ek kakaópor
2 dl tej
4 ek baracklekvár
Elkészítése:
A cukrot, a lekvárt, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel.
A lisztet, sütőport és a kakaóport keverjük össze. A masszát a liszttel
kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet.
Sütőpapírral bélelt, kicsi tepsibe simítjuk a masszát, majd előmelegített
160 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.


 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Recept
  2017-10-29 18:52:13, vasárnap
 
  Rakott vegyes zöldség

Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg vegyes zöldség, pl. sárgarépa, karfiol, brokkoli, gomba, cékla
2 főtt tojás
8 dkg hagyományos füstölésű húsos szalonna apró kockákra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
8 tojás felverve
5 dkg reszelt parmezán
1 fej lila hagyma felkarikázva
1 tk. őrölt kömény
1 tk. pirospaprika
1 tk. őrölt vagy néhány szál friss kakukkfű
só ízlés szerint
1 friss csokor petrezselyem
1. Tisztítsd meg, és szeleteld fel a zöldségeket. A gomba héja ehető, azt ne szedd le, csupán víz alatt dörzsöld meg a felületét egy puha kefével vagy konyharuhával. Ezután vágd négyfelé.
2. Egy edényben tegyél fel annyi vizet forrni, amennyi ellepi majd a tojásokat. Amikor forr a víz, tedd bele a 2 tojást. Ha van otthon párolóbetéted, akkor illeszd az edény tetejére, és rendezd el benne a megtisztított, feldarabolt keményebb zöldségeket - mint amilyen a brokkoli, a karfiol és a sárgarépa. Fedd le őket, és 5 percig főzd mindkét szintet. Ha nincs párolóbetéted, akkor egy külön edényben forralj vizet, és forrástól számítva 3 perc alatt főzd félpuhára a zöldségeket, majd szűrd le.
3. Ezalatt egy serpenyőben mérsékelt lángon, gyakori kevergetés mellett olvaszd ki a szalonnakockák zsírját, és pirítsd rajta aranybarnára a hagymaszeleteket.
4. A megtisztított, zúzott fokhagymát alaposan keverd össze egy nagy keverőtálban a 8 tojással, és add hozzá a reszelt parmezánt is. Ebbe önts bele a serpenyő tartalmát az összes zöldséggel együtt, majd jól kavard át, hogy a zsiradék és a tojásos keverék mindent átjárhasson. Ennek a lépésnek köszönhetően egyenletesebb és zamatosabb rakott egytálételt kapsz.
5. Ezután mindent önts át egy tűzálló edénybe, és fűszerezd a zöldségtálat. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készül el. Tálalás előtt szórd meg bőségesen frissen aprított petrezselyemmel.



Link
 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Nyári savanyúság télire!
  2017-06-24 14:21:38, szombat
 
  Szégyenlem, de nem emlékszem ki rakta fel ezt a csodálatos receptet, sok savanyúságot tettem el életemben, de ilyen finomat még nem ettem. Köszönet érte.
Recept:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkén

VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!

Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle..




HA NINCS IDŐD KOVÁSZOS UBORKÁT KÉSZÍTENI ezt próbáld ki
Elkészítés:
Mosd meg az uborkát. A végeit vágd le és egy villával szúrj bele néhány mély lyukat. Az uborkákat tedd egy vastag zacskóba és szórd mellé a felaprított fokhagymagerezdeket.
A kaprot vágd apróra és keverd össze a sóval, öntsd az uborkára. A zacskót kösd be és rázd össze az uborkát, a kezeiddel dolgozd el, hogy mindenhol érje a kapor és a só.
Nyisd ki a zacskót, önts bele 300 ml hideg vizet, majd kösd vissza.
Tedd hűtőbe 3 órára és készen is vagy vele. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
1 kg uborka
6 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
1 köteg friss kapor



 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
A linzer
  2017-04-02 23:58:20, vasárnap
 
 


A linzer tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg Rama margarin
15 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 db citrom reszelt héja

A dió töltelékhez:
3 db tojás sárgája
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
3 db tojás fehérje
baracklekvár a tészta kenésére
Elkészítés:

A diós töltelékhez a tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral beleöntjük a darált diót és jól átforgatjuk. A tojás fehérjét nagyon keményre felverjük és óvatosan a diós keverékbe forgatjuk.
A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a pitetésztát, majd fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Egy tortaformát vagy sütőedényt kivajazunk vagy kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát két részre osztjuk 2/3-1/3 arányban. A nagyobbik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél cm vastagra majd a formába nyomkodjuk.
Megkenjük lekvárral és elsimítjuk rajta a diós tölteléket. Vagy megszórjuk dióval, és eloszlatjuk rajta a cukrozott reszelt almát. Attól függően, hogy almás vagy diós sütit készítünk.
A kisebbik darab tésztát is kinyújtjuk, majd derelyevágóval csíkokat vágunk belőle.
A csíkokkal berácsozzuk a töltelékkel megkent tésztát. A tetejét lekenjük felvert tojással majd előmelegített sütőben kb 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
---------------------------------
Gluténmentes receptek!
Link
 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Tejfölös krémpite
  2016-12-20 23:44:26, kedd
 
  Tejfölös krémpite

Hozzávalók

A krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
24 dkg cukor
7,5 dl tej
1 db kisebb citrom reszelt héja
80 dkg tejföl

A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg margarin
20 dkg cukor
2 db kisebb tojás
csipetnyi só
csipetnyi reszelt citromhéj
4 ek tej

Elkészítés
A krémhez a pudingport sűrűsödésig főzzük a tejben. Amikor kész, belerakjuk a cukrot, elkeverjük, és amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a citrom reszelt héját. Félretesszük, és hagyjuk hűlni.
A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a cukrot és a tojásokat, kb. 4 evőkanál tejet öntünk hozzá, végül hozzáadunk egy csipet sót és reszelt citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük kb. fél óráig.
Kétfelé vesszük, majd egy 40 x 32 cm-es tepsi méretére nyújtjuk ki, és belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, végül villával megszurkáljuk.
Egyenletesen rákenjük a krémet, majd beborítjuk a tészta másik felével. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.



Forrás: Mindmegette.hu
-------------------------------------------------------
BÖGRÉS RAFFAELLO TORTA, EZ TÉNYLEG OLYAN FINOM, MINT A RAFFAELLO GOLYÓK!
Raffaello torta
......... receptjét mutatjuk be nektek, rengeteg módon el lehet készíteni, de nekem ez a recept lett a kedvencem. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás,
1 bögre cukor,
200 g tehéntúró,
1 kiskanál szódabikarbóna,
1/2 kiskanál só,
2 bögre liszt,
kókuszreszelék (a díszítéshez).

Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája,
1 bögre cukor,
3 evőkanál liszt,
500 ml tej,
vaníliaaroma
200 g vaj.

Elkészítés:
Verjük fel a tojást a cukorral majd adjuk hozzá a tehéntúrót, a szódabikarbónát, a sót és egy bögre lisztet, keverjük össze habverővel vagy kézi robotgéppel. Adjunk hozzá még egy bögre lisztet és keverjük össze. Tegyük hűtőszekrénybe 60 percre a tésztát.

Készítsük el a krémet: Keverjük ki a tojássárgáját a cukorral majd tegyük bele a lisztet és a tejet, kavarjuk össze habverővel vagy robotgéppel, lassú tűzön kezdjük főzni. Közben folyamatosan kavargassuk, amikor elkezd főni vegyük le a tűzhelyről és ízesítsük vaníliaaromával, hagyjuk hűlni. A vajat alaposan habosítsuk fel és keverjük hozzá a krémet.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát és osszuk 6 egyenlő részre, nyújtsunk belőle 6 lapot. Előmelegített sütőben, vajjal kikent tepsi hátulján süssük mindegyik lapot pár percig, amíg egy kis színt kapnak. A tortalapokat kenjük meg a krémmel és tegyük őket egymásra, szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk állni pár órát, majd szeleteljük. Jó étvágyat!


 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Brazil krémes
  2016-12-16 18:47:42, péntek
 
  Brazil krémes

...... ........... .....Hozzávalók:A tésztához:
4 tojássárgája
20 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
1 kk kakaópor
1 dl kávé
1 ek víz
1 kk szódabikarbóna
1 mk sütőpor
20 dkg finomliszt
továbbá 4 tojásfehérje habbá verve 1 csipetnyi sóval

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg kristálycukor
6 tojásfehérje
6 dl víz/tej

Tetejére:
5 dl habtejszín (növényi tejszín)
2 ek őrölt kávépor
valamint csokireszelék

Elkészítés:A tésztához való alapanyagokat alaposan kikeverjük, a tojásfehérje hab kivételével. Azt csak utána keverjük hozzá óvatosan fakanállal a masszához. Egy 35×27 cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal. Ezután beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Sütés után kivesszük a tepsiből a piskótát, lehúzzuk aljáról a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Majd visszatesszük a piskótát a tepsibe. Közben elkészítjük a krémet: (Egy 5 literes edényben keverjük, hogy kényelmesen elférjen benne minden!) 2 csomag vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl vízzel vagy tejjel + 5 dkg kristálycukorral csomómentesre! Majd 5 dl vízbe vagy tejbe beleöntjük a kikevert pudingot, és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután 6 tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. Lassú tűzön hozzáadjuk a pudinghoz, és pár percig főzzük. Majd forrón rákenjük a tepsiben lévő piskótára és egyenesre simítjuk. 5 dl habtejszínt felverünk jó keményre. Keverés közben hozzáadunk 2 ek őrölt kávéport. Ezután a kihűlt krém tetejére kenjük, és egyenesre simítjuk. Tetejére csokireszeléket szórunk.

2-3 óra múlva szeletelhető!


 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
csoki torta liszt nélkül
  2016-12-08 16:24:32, csütörtök
 
  csoki torta liszt nélkül
Hozzávalók:
A piskótához:
12 dkg vaj
8 tojás
6 ek. porcukor
18 dkg 81%-os étcsokoládé
1 rúd vanília
15 dkg szeletelt mandula
A vajat felhabosítom, hozzá adom a 8 tojás sárgáját, a cukrot, majd a mikróban megpuhított csokoládét. Belekaparom a vanília belsejét, belekeverem a mandulát, legvégül a 8 tojás kemény habját. Kivajazott tortaformába töltöm.
Előmelegített 170 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.
A krém:
3 dl tejszín
30 dkg porcukor
15 dkg holland kakaópor
40 dkg vaj
1 rúd vanília
5 dkg csokireszelék
tejszínt a cukorral szirupsűrűségűre főzöm. Hozzáadom a vanília belsejét, a kakaóport és csomómentesre keverem.
Belekeverem a vajat is, a csokireszeléket is, szép simára keverem. Hűtőbe teszem pár órára.
Habverővel felhabosítom felhasználáskor.




Mákos piskóta glutén mentesen!!




Megérkezett a lisztmentes piskóta újabb variációja. Ez is azt mutatja, hogy csak a fantáziánk szabhat határt a kreatívitásnak. Nagyon finom ez is, akárcsak a társa. Kedvet kaptam hozzá, hogy akár már hétvégén megsüssem. Túl sok időt nem igényel. Egyszerű, gyors és nagyszerű édesség.
Hozzávalók:

6 tojás
10 dkg őrölt mák
3 csapott evőkanál lenmagliszt
1 evőkanal xilit
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanal olívaolaj
Elkészítése:
A mákot, a lenmaglisztet, a xilitet és a szódabikarbónát összekeverjük.
A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal.
A 2 részt összekeverjük, és a habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást
Gesztenyés-banános krém:
Hozzávalók:
25 dkg natúr, cukormentes gesztenyemassza
3 érett banán
Elkészítése:
Az egészet botmixerrel, vagy turmixel összeturmixoljuk. A kész krémet a sütire kenjük.
Csokikrém
Hozzávalók:
1 narancs leve
2-3 ek kakaó
ízlés szerinti mennyiségű darált xilit
ízlés szerint darált kókuszreszelék (annyi kell bele, hogy kenhető sűrűségű legyen)
Elkészítése:
Az összes hozzávalóból csokikrémet főzünk. Rákenjük a piskóta tetejére. Hagyjuk állni egy kicsit, míg márványos nem lesz a teteje.
Tejszínhabbal (természetesen kókusztejszínből) tálaljuk.

Mákos almatorta liszt nélkül

Nem csak LISZT, de CUKOR nélkül is! Az alma jótékony hatása közismert, és a mák is számos gyógyhatással bír.



Hozzávalók:
20 dkg darált mák
2 teáskanál sütőpor
Édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
1 citrom leve és lereszelt héja
3 db alma lereszelve
2 tojás
1/2 mk fahéj

Így készítsd:
- Az egész tojásokat habosítsd fel, majd add hozzá a többi alapanyagot, jól keverd össze.
- Szilikon sütőformában 180 fokon 25-30 perc alatt süsd készre.
Egyszerű, laktató és isteni finom!
 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Női szeszély
  2016-11-30 13:09:32, szerda
 
  Hozzávalók: 12 deka vajat 4 tojássárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd egy csésze tejet és 25 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport hozzáadva könnyű tésztává keverjük.
A tésztát közepes nagyságú tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből kis kanál ecettel, és 20 deka citromos porcukorral készült kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk.
Közepes tűznél sütjük.
Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el, s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.


 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
Gluténmentes..
  2016-09-24 22:38:24, szombat
 
  Olyan egyszerűen el lehet készíteni szebbnél szebb és finomabbnál finomabb zsemléket gluténmentesen, tejmentesen is, hogy szinte hihetetlen.
Ha az alaprecept alapján dolgozom, akkor sosem rontom el.
A zsemle variálható, magokkal megszórható, vagy többféleképpen bevágható.
Ezúttal császárzsemlék készültek itthon.
Az alaprecept alapján készült, de most csak Nutri Free Mix Per Pane liszttel dolgoztam, nem kevertem más gluténmentes lisztkeverékekkel, mert fölösleges.
Kelesztés előtt, pedig egy éles kést, hideg vízbe mártottam és bevágtam a zsemlék tetejét, két határozott mozdulattal, kissé mélyebben.
Gyönyörű lett a formája, pihe-puha, belül is tökéletes.



Olvashatod tovább....
Link
 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 212 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 133 db bejegyzés
e év: 650 db bejegyzés
Összes: 13494 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1120
  • e Hét: 14149
  • e Hónap: 87693
  • e Év: 360307
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.