Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Kamillánus templom
  2017-12-22 22:06:32, péntek
 
  A Kamillánus templom copf stílusú műemlék temploma Győrnek. A templom Nádorvárosban, a városrész történelmi főutcáján, a Kálvária utcában található.
A betegápolással is foglalkozó kamillánusokat Zichy Ferenc győri püspök hívta a városba 1761-ben érkezett három atya Győrbe, akik az újvárosi ispotályban kaptak szobát. A szállás fejében ápolták az ispotály betegeit. Özvegy Dilts Józsefné, született Stadler Johanna Franciska gazdag győri polgár végrendeletében 1000 forintot hagyományozott a városra Nádorvárosban templom építése céljából. A templom a hagyatékból és egyéb adományokból 1770-74 közt épült a hozzá kapcsolódó kolostorral együtt, amit kórházként is használtak. Az építő Filip Rostner von Wallbach, tiroli mester volt.
A copf templom Kálvária utcára néző homlokzata klasszicista stílusú, négy falpillérrel és timpanonnal. A mellékoltárok aranyozott faszobrokkal szintén tiroli fafaragók munkái. Az oszlopos elrendeződésű főoltár Szent Kamillt ábrázoló képét a firenzei Antonius Capacci Florentinus készítette. A templom copf szószéke is figyelemre méltó. A templom országosan is egyedülálló jellemzője, az 1839-ben épült torony elhelyezkedése. A torony a megszokottól eltérően nem a bejárat felett, hanem a templom hátsó részén található. Az eredeti torony a Kálvária utca felőli oldalon, a főbejárat felett volt. Ezt a tornyot számos esetben érte villámcsapás, végül leégett. Ezután került a torony mai helyére. 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Szódásszifont formázó szökőkút.
  2017-06-18 21:27:17, vasárnap
 
  A Jedlik-csobogó: szobor, ivó és szökőkút egyben. A városhoz kötődő Jedlik Ányos előtti tisztelgés egyik formája a szódásszifont formázó alkotás. Leginkább a dinamó feltalálását kötjük az egykori bencéstanár nevéhez, de ő dolgozta ki a szikvíz gyártás alapjait is. A szifont Hefter László üvegművész alkotta meg. Vandál biztosra terveztük kutat, rétegelt üvegből készült. A szódásüveg alakú alkotás több mint 300 kilogramm. 
 
0 komment , kategória:  Győr  
A csónakos szobor.
  2017-06-18 21:26:23, vasárnap
 
  A csónakos szoborként ismert alkotás a győri Baross Gábor úton, a sétálóutca közepén, Paulikovics Iván 1997-es alkotása. A szobor, mely a Nosztalgia egy letüt életkor után címet viseli, egyránt nagy népszerűségnek örvend a győriek és az idelátogatók körében is.


Népszerűségét többek közt annak köszönheti, hogy a helyi legenda szerint aki a csónakban ülő férfialak intim testrészét megérinti, azt szerencse éri a magánéletben.
 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Az egykori győri zsinagóga.
  2015-04-19 20:29:28, vasárnap
 
  Az egykori győri zsinagóga az Újvárosban, a Kossuth Lajos utca 5. szám alatt (Petőfi tér) található. A 19. században épült historikus és szecessziós stílusban. Ma múzeumépületként szolgál, illetve kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Benkó Károly pesti építész tervei alapján épült. 1870. szeptember 15-én avatták fel a templomépülethez kapcsolódó, kétemeletes iskolával együtt. A részletes kiviteli terveket az Örömy, Hencz és Bergh nevű pesti cég dolgozta ki, a kivitelező Frankel Vilmos bécsi építész volt. A késő historizmus és szecesszió szellemében épített zsinagóga Győr egyik reprezentatív épülete lett. Hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez, mint a nagyvárosi környezetbe jól illeszkedő, nagy befogadóképességű zsinagógák méltó előképe.

1927-ben az ún. téli templommal bővítették az épületet, amely 1960 óta részben üresen állt: míg az iskolai szárnyban a Zeneművészeti Főiskola kapott helyet, illetve jelenleg is itt működik az imaterem. Azonban a templom használaton kívül maradt, így állapota fokozatosan romlott. A zsinagóga 1968-ban állami, 1993-ban városi tulajdonba került. 2003-ban elnyert címzetes támogatással és egyéb ráfordításokkal kezdődött meg teljes rekonstrukciója. A felújítás során az 1868-as állapotnak megfelelően alakították ki a nyolcszögletű központi teret, a kupola festésének rekonstruálását régi felvételek alapján végezték, a falfestés helyreállításához sablonok készültek. Központi terében és karzatain Vasilescu János műgyűjteménye állandó kiállításon tekinthető meg.

A zsinagógát a Széchenyi István Egyetem és a Városi Művészeti Múzeum közösen működteti. Kiváló akusztikájára építve gyakran szerveznek itt koncerteket, s tömeges látogatottságú múzeumi előadásokat, tárlatvezetéseket, zeneművészeti eseményeket.

 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Frigyláda-emlékmű.
  2014-06-17 21:06:55, kedd
 
  Győr legszebb barokk szobra a Gutenberg tér közepén áll négyszög alaprajzú talapzaton, sarkain volutás lámpatartókkal, előlapján a Golgotát ábrázoló domborművel. A díszített, íves záródású talapzaton váza áll, és két lebegő mozgású angyal felemelt kezében barokk ládát tart. A kocsin utazó kereskedőknek volt ilyen ládájuk a XVIII. században. A ládán dicsfénysugárban ül egy könyvön a Krisztust jelképező bárány, az Agnus Dei. A szobor 1731-ben készült. Tervezője Joseph Emanuel Fischer von Erlach, szobrásza Antonio Corradini. Története nagyon érdekes. Egy 1729-es, a Széchenyi téri Szent Ignác templomból a Bazilikába tartó körmenet során a ministránsok között egy álruhába öltözött szökött katonát vett észre a várőrség és elfogta. A dulakodás közben a pap kezéből kiütötték az úrmutatót (monstranciát), amely összetört. A botrányos esemény heves tiltakozást váltott ki. A győri püspök elégtételt követelt, mire engesztelésül III. Károly király a Frigyláda-szobrot építtette oda, ahol az úrmutató összetört.forrás: wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Vastuskós ház.
  2014-06-17 21:05:44, kedd
 
  A Vastuskós ház kétemeletes barokk épület, keskeny homlokzatával néz a térre. Sarkán hengeres zárterkély látható; a Stelczer Lajos utcában is van egy zárterkélye a bejárat felett. A 17. században még egyemeletes volt, akkor a városbírók tulajdona, köztük Gindl Orbáné, valószínűleg ő építtette rá a kissé alacsonyabb második emeletet a század végén. 1833-ban Zittrisch Mátyás vette meg és fűszerüzletet nyitott a földszinten, üzleti cégérnek pedig a ház sarkához vastuskót állított a bécsi Stock im Eisen mintájára. A vastuskó ma is látható a 4-es számú ház sarkához láncolva. Róla kiderült, hogy a törzsébe vert szögek nem az idelátogató vándorlegényektől származnak, hanem hírverés céljából a ,,Vastuskóhoz" címzett fűszerkereskedés tulajdonosa készíttette.forrás: wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Győri bazilika.
  2014-06-17 20:46:59, kedd
 
 


A győri bazilika a győri római katolikus egyházmegye székesegyháza, Győr legősibb részén, a Rába és a Duna összefolyásánál fekvő Káptalandombon található a Püspökvárral szemben. A Püspökvár mellett Győr legősibb és legjelentősebb műemléke. Itt őrzik Magyarország egyik kiemelkedően fontos nemzeti ereklyéjét, a Szent László hermát.
A székesegyház alapítása Szent István király nevéhez fűződik, aki a győri püspökséget is megalapította. Első formájában román stílusban épült a 11. században, ebből a korból csak a templom apszisa maradt fenn napjainkig. A tatárjárás után gótikus stílusban épült újjá, ekkor felmagasított szentélyt és altemplomot kapott. A 15. század elején a jobb oldali hajó mellé Héderváry János kápolnát építtetett, itt őrzik ma a Szent László hermát. A század második felében megkezdték az egész templom gótizálását, melyet az 1480-as években Nagylucsei Orbán püspök fejezett be.

A 16. század első felében, különösen a törökök 1529-es győri megjelenése után nagyon megrongálódott, egyik tornya ledőlt. A másik tornyot az 1580-as években villám pusztította el. Ekkoriban a székesegyház egy részét katonai raktárként használták, az 1594-98 közti török megszálláskor pedig erődnek rendezték be. Az északi hajót földdel feltöltötték egészen az ablakok magasságáig ágyúállásoknak, a Káptalandomb Duna felőli oldalának védelmére. A déli oldal sekrestyéjét valamint a Héderváry-kápolnát lőszerraktárként használták, a templom többi része istállóként szolgált.

A teljesen tönkrement székesegyházat Draskovich György megbízásából Giovanni Battista Rava olasz építész tervei alapján kezdték átépíteni. A kora barokk stílusú átalakítás 1639-45 közt zajlott. A templom jelenlegi, copf stílusú tornya az 1680-as években készült Széchényi György püspök megbízásából. A 17. század végén és a 18. század elején elkészültek a székesegyház barokk oltárai. A templombelső végleges kialakítását Hefele Menyhért tervei alapján fejezték be az 1780-as években. Maulbertsch ekkor készítette a falakat és a mennyezetet borító pompás freskókat.

A 19. század elején a torony ledőléssel fenyegetett, ennek megakadályozására 1823-ban nagy felületű klasszicista támasztófalat építettek elé. Az 1969-ben kezdett régészeti ásatás és műemléki kutatás során tárták fel, és állították helyre a templom eredeti, román kori apszisát. 1997. március 17-én, a Szűzanya kegyképe vérrel könnyezésének 300 éves jubileuma alkalmából Giberto Agustino bíboros, mint pápai legátus, ünnepi szentmisét mutatott be az egész magyar püspöki kar jelenlétében a Székesegyházban és a Szentatya Bazilika Minor rangra emelte a Székesegyházat.forrás: wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Likócsi Szűz Mária kápolna.
  2014-06-05 21:17:11, csütörtök
 
  A kápolna 1948-ban adakozásból épült. 
 
0 komment , kategória:  Győr  
Révfalui Szentháromság templom Győr.
  2014-05-25 22:59:02, vasárnap
 
 


A barokksílusú Szentháromság római katolikus plébániatemplom 1747-55 között épűlt.
Főoltára késő barokksílusú. A második világháborúban súlyosan megrongálódott. Végleges helyreállítására 1985-ben került sor.
Kerítése előtt álló kereszt talpazatának hátsó oldalán 1850. és 1883. évi vésett árvízi magassági jel található.

 
 
0 komment , kategória:  Győr  
A Győri Nemzeti Színház.
  2014-05-21 19:50:21, szerda
 
  Az új színház építését 1973-ban kezdték el és 1978. november 2-án avatták fel. A színház Kisfaludy Károly nevét viselte. 1992. január 1-jétől az intézmény felvette a Győri Nemzeti Színház nevet. Igazgatója 2011 óta Forgács Péter.Az északi és a déli oldal falán egyenként 55 x 10 méteres non figuratív, op-art Victor Vasarely kerámiából készült képzőművészeti alkotás.forrás: wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Győr  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 957 db bejegyzés
Összes: 38137 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5988
  • e Hét: 46334
  • e Hónap: 164304
  • e Év: 3148504
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.