Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Télen többet veszekszünk az autóban
  2014-03-12 11:29:27, szerda
 
 

Télen többet veszekszünk az autóban

Leggyakrabban családtagok veszekednek az autókban, különösen a téli időszakban.

A brit RAC autósklub felmérése szerint télen a családokat szállító autók több mint felében, egészen pontosan 54 százalékában tör ki veszekedés. Egyébként is konfliktusforrás az autó, ahol egy szűk térben vannak összezárva a szülők és a gyermekek, és a kedvezőtlen időjárás miatt gyakran tovább tart az utazás, ami miatt emelkedik a veszekedések száma.

Összesen 1200 autóvezetőt kérdeztek meg, és a válaszok szerint leggyakrabban civakodó gyermekek és a választott útirány jelentik a problémát. ,,Bármikor kitörhetnek veszekedések az autón belül, de télen, amikor gyakran torlódás van az úton vagy arra kell várni, hogy leolvadjanak az ablakok, különösen stresszes helyzetek alakulnak ki" - nyilatkozta Simon Williams, az RAC szóvivője. Sok esetben egyébként már az autón kívül elkezdődik a veszekedés, amely aztán az autóban csúcsosodik ki. A válaszadók 15 százaléka többet veszekedik az autóban, mint bárhol máshol, közel ötödüket annyira stresszeli a vezetés, hogy nagyon ingerültek lesznek.

A leggyakrabban (43 százalék) partnerükkel vitatkoznak az autóvezetők, a második helyen a gyermekek szerepelnek, végül a szülők következnek. Ha nem is jelent megoldást, de segít elkerülni a vitázást ha elég időt hagy az ember az útra való felkészülésre. Különösen érdemes ez utóbbit megszívlelni, ugyanis a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy az utastárssal való veszekedés miatt majdnem balesetet szenvedett.

Forrás: www.automotor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Minimiam: mindennapi élet egy ehető világban
  2014-02-27 12:02:23, csütörtök
 
 
Minimiam: mindennapi élet egy ehető világban

Humoros ételfotók. Akiko Ida és Pierre Javelle a mindennapi életből ismert jeleneteket ehető ételvilágban teremt újra. Mosolyra derít!

Akiko Ida és Pierre Javelle fotográfus humoros diorámákat készítenek: miniatűr emberek mindennapi életét alkotják meg egy ehető világban. Ez a minimaim. A kifejezés a miniatűr és a nyam (franciául: maim) szavak összevonásából született.

A házaspár 2002 óta gyártja ezeket a különleges étel-életképeket és vidáman rúgják fel a gyerekkorunkban belénk vert szabályt - Ne játssz az étellel! Eddig nagyjából 60 miniatűr ételvilág készült, és a képeken látható szereplők modellvasút figurák kb. 1,2 cm magasak.

Myreille

Forrás:www.moksha.hu

MinimiamLink

 
 
1 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
A zene visszahozta az emlékeket a sérült agyba
  2014-01-14 11:00:29, kedd
 
 

A zene visszahozta az emlékeket a sérült agyba

Miley Cyrus mégis jót tesz az agynak. Könnyűzene hallgatásával segítettek neuropszichológusok szerzett agysérüléses betegeknek abban, hogy visszaidézzék személyes emlékeiket.

A maga nemében első ilyen kutatás eredményeit Amee Baird brit és Séverine Samson francia kutató a Neuropsychological Rehabilitation nevű szakfolyóiratban ismertette.

Bár kutatásukba kisszámú beteget vontak be, ez az első olyan vizsgálat, amely azt célozta, hogy zenével hívják elő a múlt személyes, önéletrajzi emlékeit szerzett agysérüléses betegeknél, azaz olyan agykárosodás esetében, amely nem veleszületett eltérés, nem a születés során kialakult sérülés és nem az idős korban fellépő Alzheimer-kór.

Baird és Samson az amerikai slágerlista, a Billboard Hot 100 népszerű dalait játszotta öt ilyen betegnek, kontrollcsoportként pedig öt egészséges embernek. Olyan dalokat választottak ki számukra, amelyek a beteg éltében ötéves korától kezdve jelen voltak. A kutatás résztvevőinek le kellett írniuk, mennyire ismerik az adott dalt, szeretik-e azt és milyen emlékeket hívnak elő - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A szakemberek azt találták, hogy a zene által keltett személyes emlékek gyakorisága szinte azonos volt a két csoportnál, az agysérülteknél 38-71 százalék, a kontrollcsoportnál 48-71 százalék. Az öt beteg közül csupán egynél nem hívott elő a zenehallgatás személyes emléket. Ugyanakkor a szerzett agysérült betegek egyikénél idéződtek vissza a leggyakrabban a személyes emlékek.

Az összes résztvevőnél a zenével visszaidézett emlékek többsége egy személyhez, emberekhez vagy életszakaszhoz kötődött és pozitív emlék volt. Azokat a dalokat, amelyek előhozták az emlékeket, sokkal ismertebbnek, sokkal kedveltebbnek írták le feljegyzéseikben a tanulmány résztvevői.

"A zene sokkal hatékonyabbnak bizonyult a személyes emlékek felélesztésében, mint a személyes szóbeli interjúk során történt emlékezet-felidézés". Azt találtuk, hogy a zene hatékony stimuláció az önéletrajzi emlékek előcsalogatásában és hasznos lehet bizonyos esetekben az önéletrajzi emlékezetkiesésben szenvedők rehabilitációjában - hangsúlyozta Baird és Samson.

MTI 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Itt a norvég húsvég: hétfőn csak vegakaja
  2013-12-17 11:42:15, kedd
 
 

Itt a norvég húsvég: hétfőn csak vegakaja

Egy új típusú ellenség, azaz a globális éghajlatváltozás elleni harc jegyében a norvég hadsereg bejelentette, hogy rövidesen szigorúan vegetáriánus ételeket szolgálnak fel hétfőnként a kantinokban.

"Ezt az intézkedést az éghajlat érdekében hozzuk meg: a környezetet kímélő táplálékot kívánunk felszolgálni" - közölte Eystein Kvarving parancsnok, a hadsereg vezérkarának szóvivője.

A korábban már a főbb katonai táborokban kipróbált húsmentes hétfői étrendet minden egységre kiterjesztik, így a külföldön szolgáló kontingensekre is, de az intézkedés bevezetésének pontos idejét nem közölték.

Az intézkedés révén évente 150 tonna húst lehet majd megtakarítani. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattartás a felelős az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 százalékáért.

"Jobban törődünk az éghajlattal, környezettudatosabbak és egészségesebbek vagyunk. Ez nem takarékossági kérdés" - tette hozzá a vezérkar szóvivője.

A Framtiden i vaare hender (A jövő a mi kezünkben van) nevű környezetvédő szervezet, amely azért harcol, hogy az egész társadalomban vezessék be a vegetáriánus hétfőt, üdvözölte az intézkedést. A szervezet szerint egy átlagos norvég életében több mint 1200 állatot eszik meg: 1147 tyúkot, hat tehenet és ökröt, 22 bárányt és juhot, valamint 2,6 szarvast.

MTI 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Ükanyáink szerint péntek 13-án...
  2013-12-13 14:21:14, péntek
 
 

Ükanyáink szerint péntek 13-án...

...sót kell átdobni a bal vállunk fölött, hogy feloldjuk a mai napon lévő rontást.
...lefekvés előtt 13 tárgyat kell megérintenünk, nehogy átvigyük másnapra a balszerencsét.
...ma felesleges gyógyszert bevenni, úgysem használna. (Ezt talán 2013-ban nem kellene elhinnünk, pláne kipróbálnunk!)
...a böjt segít távol tartani a gonoszt.
...13 keresztet kell vetni, hogy elmúljon a nap negatív hatása.
...mindenhova csak bal lábbal lépjünk be, hogy elkerüljük a bajt!Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Ki volt Luca?
  2013-12-13 13:53:21, péntek
 
 

A legenda szerint Lúcia az ókeresztény időkben élt, fiatal szűzlányként. Édesanyja egyszer nagyon megbetegedett, és együtt mentek segítséget kérni Szent Ágota sírjához. Lúcia ott elaludt, és álmot látott, minek hatására úgy határozott, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meggyógyult, de mégsem fogadta el lánya elhatározását. Pogány vőlegényhez akarta adni, s pogány bálványok hódolatára kényszeríteni lányát. Mivel Lúcia nem tágított, elítélték. Igás állatokkal akartak keresztülhajtatni testén, de az állatok megtorpantak lekötözött teste előtt. Végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.


Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
A fánk angol találmány
  2013-11-26 09:59:24, kedd
 
 

A fánk angol találmány

Az amerikaiakban most biztosan egy világ omlik össze, mert a legújabb kutatások szerint a fánk angol találmány, ugyanis egy brit bárónőnek köszönhetjük ezt az édességet.

Eddig az amerikaiak és a hollandok veszekedtek azon, hogy ki készített először fánkot, most pedig az angolok is beszálltak a csatába, ugyanis maguknak követelik ezt az édes találmányt. Az amerikai Hanson Gregory nevéhez fűződött a fánk ,,feltalálása", aki állítólag mindössze 16 évesen egy hajó fedélzetén sütött először ilyen finomságot 1847-ben. Ám most előkerültek olyan dokumentumok, amelyekben azt lehet olvasni, hogy egy brit szociológia doktor felesége Hertfordban jegyezte le a fánk receptjét 1800 és 1808 között valamikor.

Elizabeth Dimsdale bárónő a receptet egy helyi szakácstól, Mrs Fordhamtől kapta. Az édesség hozzávalói pedig a következők voltak: cukor, tojás, szerecsendió, vaj és élesztő. A tésztából hengert készítettek, majd felszeletelték és forró olajban kisütötték. Végül cukorral vonták be, és hagyták megszáradni a mázat. Dr. Heather Falvey történész talált rá arra a 213 éves szakácskönyvre, amelyben a fánkrecept található. Dimsdale felesége gondoskodott arról, hogy háztartási praktikáit és receptjeit megőrizze az utókornak, több mint 80 tippet és 700 receptet hagyományozott az utókorra feljegyzéseiben. Az viszont tény, hogy nem túl részletesen írta le az ételek elkészítését. A történész asszony azonban vette a fáradságot, és sikeresen megsütött néhány édességet a feljegyzésekből.

Az amerikai ételtörténeti szakértők 1810-re datálják az első fánk megszületését, szerintük Hertfordshire-ből való ez a finomság. A kutatók egyik feltevése volt az is, hogy a 19. századi holland telepeseknek köszönheti az Egyesült Államok a fánkot. Ők voltak azok, akik Amerika keleti partjára hozták magukkal ezt a finom édességet. Dr. Falvey nemrégiben azonban közzétette a brit bárónő szakácskönyvét, amelyben az 1800-as évek eleji fánk receptje is benne van. Az édességeken kívül megtaláljuk különböző levesek, piték, hal- és húsételek elkészítésnek módját is benne.

Forrás: www.gourmetguides.hu 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Egyre súlyosabb méreteket ölt a nőhiány Kínában
  2013-11-21 10:01:36, csütörtök
 
 

Egyre súlyosabb méreteket ölt a nőhiány Kínában

Demográfiai trendek miatt a következő évtizedben több tízmillió férfi maradhat feleség nélkül Kínában, aminek - alapvető hazai társadalmi és gazdasági következményei mellett - a kelet-ázsiai ország határain kívül is hatása lehet.

Az évtized végére a házasulandó korú kínai férfiak tábora akár 30-40 millió fővel is meghaladhatja majd nőtársaikét, s még ennél is nagyobb lehet a házastársat nem találók száma - hangzik évek óta a demográfusok figyelmeztetése. A jelenség hátterében több politikai, demográfiai és kulturális tényező áll.

A népszaporulat szabályozására az országban 1979 óta él az "egykepolitikaként" elhíresült, eredeti formájában családonként egy gyermek vállalását engedélyező családtervezési rendelkezés. Az ennek hatására általános gyakorlattá vált szelektív abortuszok következtében ma Kínában minden 100 leánygyermekre születésekor 117 fiú jut, miközben a globális átlag 106 körül alakul. A kínai társadalom hagyományosan is előnyben részesíti a fiúgyermekeket, aminek - elsősorban vidéken - gyakorlati jelentősége is van, a fiúk ugyanis nagyobb segítséget jelentenek a mezőgazdasági munkában.

Az erősebb nem túlsúlya ennek következtében a városokon kívül olyan méreteket öltött, hogy óvatos becslések szerint is több száz falu van az országban, amelyben nem akad leány. Az ottani férfiaknak esélyük sincsen a házasságra, amihez a demográfiai trendek mellett jellemző pénztelenségük is hozzájárul.

A közvélemény-kutatások szerint a kínai hölgyek leendő férjükkel szembeni elvárásai igen magasak: az átlagnál jobb havi jövedelem, lakás, továbbá az autó megléte szinte alapkövetelmény. Egy 2012-es, több mint 50 ezer fős mintán végzett országos felmérés szerint a kínai nők 30 százaléka 10 ezer jüan (mintegy 360 ezer forint) feletti havi keresetet vár el jövőbeli párjától. A hölgyek 68 százaléka nem mondana igent olyan kérőnek, aki nem rendelkezik saját lakással, és tíz nőből hat úgy gondolja, hogy jól férjhez menni a karrierépítésnél is fontosabb.

A szingli férfiak arányának növekedése szociológusok szerint az erőszakos cselekedetek számának emelkedését okozhatja, s egyfajta társadalmi frusztrációhoz is hozzájárul. A jelenség súlyosbodása minden bizonnyal a prostitúció iránti keresletet is táplálja majd, emellett fokozhatja a szomszédos országok eladósorban lévő leányainak adásvételét.

Az internetes beszámolók szerint Vietnam, Korea és Malajzia hölgyei a legkelendőbbek a kínai férfiak körében, akik rendszerint a családdal való megegyezés értelmében szó szerint megveszik jövendőbelijüket. A kiszemelt lányok általában szegény családi háttérrel rendelkeznek, számukra a kínai férj sokszor felfelé házasodást és jobb életkörülményeket jelent.

Az "elnőtlenedés" trendjéből a szemfülesebbek hasznot is húzhatnak. Egészen biztos sikerrel kecsegtetnek majd például a kifejezetten feleséget keresőkre specializálódott társkereső szolgáltatások, de a legális keretek közt működő "feleségturizmus" is jól jövedelmező iparággá fejlődhet.

MTI 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Már háromezer évvel ezelőtt is ecsettel írtak Kínában
  2013-11-15 11:23:16, péntek
 
 

Már háromezer évvel ezelőtt is ecsettel írtak Kínában

A karcolás, vésés helyett gyakrabban használtak ecsetet az íráshoz az ősi Kína lakosai - állítják kínai tudósok.

Tang Csi-ken, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének anjangi vezetője elmondta: az ecset a már a Sang-dinasztia korában (a Kr.e. 17-11. században) mindennapos íróeszköznek számított, abban a korszakban már gyakoribbak voltak az ecsettel festett szövegek, mint az éles szerszámmal karcoltak. Ennek igazolására számos bizonyítékot gyűjtöttek a szakértők, de hivatalosan most álltak ki először az elmélet mellett a kínai tudósok.

A kínai írásbeliség első emlékei a 19. század végén felfedezett teknőspáncélból és szarvasmarha lapockacsontból készült jóslócsontok, amelyek a kutatások alapján a Sang-dinasztia legvégéről származnak. A jóslócsontokon talált írásjelek többnyire bronztűvel karcoltak, egyes darabok ugyanakkor kétséget kizáróan festve vannak.

Tang szerint az ecset használatára utal néhány ősi karakter is, például a "könyv" szó ősi megfelelője cérnával összefogott bambuszcsíkokat ábrázol. Ezek a bambuszcsíkok kiváló "papírként" szolgáltak az ecsettel való íráshoz, a technikát még évszázadokkal később is alkalmazták. További bizonyítéknak tekinthetők a jóslócsontok "történelem" és "toll" szavakat jegyző karakterei, melyek inkább emlékeztetnek ecsetet tartó kézre, mint karcolóra vagy vésőre - tette hozzá a régész. Egyes karakterek formája is a tudósok állítását támasztja alá: a köröket, kerek formákat tartalmazó írásjegyek csontokba vésése ugyanis nagyon nehéz lett volna.

A jóslócsontok feltárásának helyén, Honan tartományban a tudósok a csontokon kívül is találtak ecsetírásra utaló tárgyi bizonyítékokat, így többek közt egy jáde táblát, ecsetírásos kerámia- és bronztárgyakat. Tang ugyanakkor a kutatás nehézségeire utalva emlékeztetett: az ecsetírásos emlékek kevésbé maradandóak, mint a vésettek.

MTILink

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
Az idén rövidebbek lesznek a sípályák Ausztriában
  2013-11-10 11:13:53, vasárnap
 
 

Az idén rövidebbek lesznek a sípályák Ausztriában

Évek óta egyre hangosabban tiltakoztak a térképészek a sípályák katalógusaiban megadott pályahosszok ellen. A síterepek nagyon sok esetben jóval nagyobb számot adtak meg a valóságnál. Ausztriában megkezdődött a sípályák újramérése, van olyan síterep, amely 110 kilométeresről 37-re ment össze.

Évek óta gyanús néhány osztrák síterep összesített pályahossza. Az idén februárban egy német újságban egy térképész és egyben sí katalógusok szerkesztője is, példákkal illusztrálta, hogy mekkora különbség van a valóság és a síterepek prospektusaiban szereplő számok között. A német újságcikk Ausztriában is nagy port vert fel, az idén nyáron, sok helyen megkezdődött a síterepek újramérése, most már egy egységes módszertan alapján.

A térképész által említett módszer lényege, hogy a pályák hosszát mindig a pálya közepén mérik az esésvonalat követve. Ezzel a módszerrel az osztrák pályák hosszát is jobban lehet majd hasonlítani a hasonló módon felmért német és svájci pályákhoz.

Az első mérések adatait már meg is kaptuk Kelet-Tirolból. A néhány évvel ezelőtt összekötött Grossglockner síterep (Kals-Matrei) kilométere úgy elolvadt, mint a tavaszi hó. Az eddigi 110 kilométeres pályahossz 37-re csökkent, és ezt már a honlapjukon is feltüntették, és idén már ezzel a számmal jönnek ki a katalógusaik is. A tartomány többi pályái közül St. Jakob mérete 52 kilométerről 17-re, Lienz pedig 40-ről 37-re (+ 1,7 km sí út) csökkent.

A Kleine Zeitung híre szerint valószínűleg ez a sors vár majd Karintia síterepeire is, itt októberben lesznek meg az új adatok. Kérdés, hogy mi lesz a tiroli számokkal, amelyekkel legjobban kiverték a biztosítékot. Örök kérdés a Stubai-gleccser és környéke. A térképészek szerint nem valós a sítérképeken feltüntetett 110 km, szerintük az csak 48 km összesen. Valami itt is változott, hiszen az új adatok szerint csak 43 km szerepel (+ 19 km sí út). A síterep pedig amerikai mintára már nem kilométereket tüntet fel a honlapján, hanem síelhető területet. A honlap angol fordításában még mindig 110 km szerepel, de a németül már 250 hektáros a síterep.

A változások a mi portálunkat is érintik, folyamatosan frissítjük a síterep információkat az "új" adatokkal.

Forrás: www.sielok.hu 
 
0 komment , kategória:  Érdekes, Te tudtad?  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 104020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2571
  • e Hét: 6358
  • e Hónap: 108309
  • e Év: 1262365
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.