Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 420 
Jó tudni a Google keresőről
  2018-08-10 14:10:49, péntek
 
  5 zseniális Google-trükk, amit még nem ismersz: megkönnyítik a keresést:

Apró fortélyok, melyekkel felgyorsíthatod és finomíthatod a keresési folyamatot.

Az internetes keresés manapság éppoly természetes, mint a levegővétel. Rengeteg keresőmotor közül válogathatsz, a legnépszerűbb mégis a Google, hiszen ezt használják a legtöbben és leggyakrabban.
Ugyanakkor nagyon könnyű elveszni az információrengetegben, hiszen időnként akárhogy is próbálkozol, nem találod meg, amit szeretnél.

Szerencsére léteznek speciális Google-keresési trükkök, melyeket megéri alkalmazni, hiszen temérdek időt megspórolhatsz, relevánsabb találatokat kapsz, és profi felhasználóvá válhatsz.

Így keress adott oldalon:
Olvastál egy jó cikket, de nem emlékszel a címére? Probléma egy szál se, mindössze annyit kell tenned, hogy a keresőmezőbe írod a weboldal címét és a kulcsszót az alábbi módon: www.femina.hu kulcsszó. Ezáltal a Google csak az adott helyen elérhető, releváns találatokat fogja felhozni.

Szűrd ki a felesleges találatokat!
Pontosabb találatot kaphatsz, ha kiszűröd azokat, amelyek feleslegesek számodra, hiszen az írásmódjuk vagy a jelentésük csupán hasonló ahhoz, amit eredetileg keresel, vagy tudod, hogy az adott cikkben nem szerepelt ilyen szó. Ehhez a keresett kifejezés után írd oda a kizárandó szót, egy kötőjellel előtte, így: -kulcsszó.

Kapcsolódó oldalak keresése.Rábukkantál egy szuper oldalra, és szeretnél még hasonlókat keresni? A Google erre is kínál megoldást, mindössze a related kulcsszót kell használnod, ami magyarul kapcsolódót, hasonlót jelent, méghozzá így: related: www.femina.hu

A keresések jolly jokere.
Bosszantó tud lenni, amikor a szó vagy kifejezés már a nyelved hegyén van, mégsem jut eszedbe, ráadásul a Google sem ajánlja fel. Ha úgy szeretnél keresni, hogy a kifejezés egy szavában nem vagy biztos, helyettesítsd be a * jellel, meglátod, teljesen más találatokat hoz így, mint egy félig beírt szóra. Például: kicsi a *, de erős.Így keress konkrét kifejezésre.

Ha azt szeretnéd, hogy a keresett szó vagy kifejezés pontosan ugyanúgy írva szerepeljen a Google találatokban, tedd idézőjelbe az adott szavakat: "bungee jumping".
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A méhek megmentéséért
  2018-08-03 21:21:03, péntek
 
  Ezért kellene MINDIG egy kanál cukros vizet tenned a kertedbe - mielőtt elmész otthonról .

Egyesek nem szeretik a méheket. Azt hiszik, hogy csak zavarnak minket, miközben piknikezünk. De a tény az, hogy ezek a kis rovarok kihalófélben vannak.

Ez fontos, mert a méhek felelősek azért, hogy táplálják a világ népességének a 90 százalékát. És valójában nem tudnánk túlélni nélkülük.

Nem feltétlenül kell természetvédőnek lenned, hogy tiszteld a környezetet, ahol élsz, de vannak olyan meglepően egyszerű dolgok, amiket bárki megtehet, hogy segítsen a bolygón.

Senki sem tehet meg mindent, de mindenki tehet valamit, ahogy mondják. Felelősségünk, hogy megőrizzük gyönyörű világunkat azok számára, akik utánunk jönnek.

Sir David Attenborough (92) egész életében küzdött az állatokért, a környezetért és a természetért.

A brit zoológus és a szerző talán legismertebb televíziós előadó, és biztosan felismered a hangját, amikor meghallod.

Most a legenda egy másik fontos üzenettel jött elő, amiről mindenkinek hallania kell.

Valószínűleg te is jól tudod, hogy a méhek állománya az elmúlt években rohamosan csökkent, olyannyira, hogy az már az egész ökoszisztémára veszélyt jelent. A méhek megóvása kulcsfontosságú.

David Attenborough írta nemrég Facebook oldalán:

Ha a méhek teljesen kihalnak, az emberiségnek 4 éve maradt.

David Attenborough természetesen nem az első, aki ezt a súlyos figyelmeztetést kimondta, de a poszt emlékeztet arra, hogy ez egy olyan kérdés, amit komolyan kell venni.

Kicsinek és jelentéktelennek tűnhetnek, de a méheknek óriási feladata van: az általunk fogyasztott táplálék közel egyharmadát ezek a rovarok porozzák be.

"Az elmúlt 5 évben a méhpopuláció körülbelül egyharmaddal csökkent" - írja David Attenborough.

De a helyzet nem reménytelen. Van egy dolog, amit mindannyian megtehetünk - és ez egy olyan elképzelés, amely most terjed, mint a futótűz.

David Attenborough egy egyszerű tippet kínál, amit mindenkinek ki kellene próbálnia: keverd össze a cukrot és a vizet egy kanálban, és hagyd a kertedben. Segíthet megmenteni az életed!

David Attenborough írja:
"'Ha fáradt méhet találsz az otthonodban, egyszerű cukor- és vizes oldat segít a kimerült méh újjászületésében."
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hasznos tanácsok villámlás esetén
  2018-05-11 21:39:01, péntek
 
 Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

Az estek 10 százalékában a villám verőfényes égbolt ellenére csap le, akár 15 kilométerrel arrébb lévő zivatarfelhőből - mondta Pártai Lucia, aki azt javasolja, vegyük komolyan az előrejelzéseket és zivataros időszakban húzódjunk biztonságba.

- Ellentétben más áramütéses balesetekkel, a villámcsapásnál az átfutási idő olyan rövid, hogy a testen akár 100 Amper is keresztülfuthat anélkül, hogy károsodást okozna.

A legfőbb veszély, hogy az izmok görcse miatt az életfontosságú funkciók leállnak. Erős áram hosszabb ideig tartó hatása rendszerint súlyos égési sebeket is okoz. Sajnos rengeteg a tévhit a villámcsapással kapcsolatban, íme a legfontosabb figyelmeztetések:

Mit tegyünk:

- Ha zivatarfelhőt veszünk észre a láthatáron, azonnal menjünk zárt épületbe
- Ugyanezt tegyük, ha a villám és a mennydörgés közt kevesebb mint 30 másodperc telik el
- Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket) ez nyújtja a legnagyobb védelmet
- Ha nincs lehetőségünk sehová sem elvonulni, guggoljunk le zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel, lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).

Mit ne tegyünk?

- Kerüljük a kimagasló helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket (villámhárítóként működnek)
- Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket (villámhárítók, rövidre zárási lehetőség).
- Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély.
- Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.Mit tegyünk az égési sérülésekkel?

-Ne tegyünk a sebre semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet)! Ne érintsük kézzel a sérült területet! Ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!
-Az elsősegély életeket menthet!
-Azonnal hívjon mentőt!
-Ellenőrizze, hogy a sérült személy lélegzik-e, van-e pulzusa, helyezze biztonságba az időjárás viszontagságaitól, gondoskodjon róla, hogy ne fázzon, és melege se legyen.
-Ha a sérült eszméleténél van, helyezze stabil oldalfekvésbe. Közben figyelje, hogy rendesen lélegzik-e.


-A további sérülések kezelése: az égési sérüléseket steril sebkötöző anyaggal fedje be, ha csonttörés is történt, az érintett testrészekhez ne nyúljon.
-Ha a légzés leállt, de pulzus érezhetően van, lélegeztesse a beteget szájból szájba, ha a pulzus nem tapintható ki, alkalmazzon szívmasszázst.
-Ha a betegnek megállt a szíve, fektesse a hátára, és alkalmazzon mellkaskompressziót!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A mérgező köményről
  2018-04-30 14:57:35, hétfő
 
  Mérgező növénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal csütörtökön a honlapján. A Nébih szerint az ügyben egyelőre három vállalkozó érintett:

a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft.,
a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó,
valamint az Aroma Trans Europe Kft.

A vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül :
a 2018. július 31-i és
a 2019. május 19-i lejárati idővel,
az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.


A Nébih ezért felhívja a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. A csattanó maszlag fogyasztása azonnali panaszokat okozhat, példaként említették a pupillatágulást, látási problémákat, szájszárazságot, gyengeséget, kimerültséget, szomjúságot, illetve szédülést. A Nébih azt javasolja, hogy a tünetek jelentkezése esetén a fogyasztók azonnal forduljanak orvoshoz.
Forrás : Link

Javaslatom : Ha lehet ne vásároljunk őrölt készítményeket se köményt se mást. Célszerű inkább otthon ledarálni - így van egy esély arra, hogy ha idegen anyag van benne - felfedezhetjük (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hová kell ÚTLEVÉL Európában ?
  2018-04-27 20:58:24, péntek
 
  Hova kell útlevél Európában? Nem mindenhol elég a személyi vagy a jogosítvány
Európán belül is kell néhány országba útlevél.

Gyakori kérdés, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is látogatható lesz-e mindössze személyi igazolvánnyal, de abban is bizonytalanok sokan, hogy milyen dokumentumok kellenek, ha az úti cél Törökország, Horvátország, Ukrajna, Oroszország vagy éppen Svájc.

Érdemes a beutazás feltételeiről már jó előre tájékozódni, hiszen így, ha nincsen útleveled, akkor még felár nélkül pótolhatod, ha időben igényelsz. Az ügymenet megsürgetése azonban súlyos tízezrekbe kerül.

Útlevél Európán belül Magyarország 2004-ben, május 1-jén lett tagja az Európai Uniónak, így ettől kezdődően magyar állampolgárként az érvényes személyi igazolvány is elegendő ahhoz, hogy bármelyik tagállamot felkeresd. Ez a 2018 januárja óta kiadott új típusú személyi igazolványokra is érvényes.

Mivel a dokumentumok elvesztése jókora bonyodalmat okoz, akkor is érdemes a személyi igazolvány mellé útlevelet vinni, ha az úti cél a következő, útlevél nélkül látogatható országok egyike.
Az Európai Unió tagállamai: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az Európai Gazdasági Térség tagjaként személyi igazolvánnyal látogatható: Izland, Lichtenstein, Norvégia.

További szerződés, megegyezés alapján: Andorra, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Moldova - kivétel Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság -, San Marino, Monaco, Svájc, Szerbia, Vatikán.

Személyazonosításra alkalmas dokumentum a fényképes jogosítványkártya, így az Európai Unió tagállamaiban ez helyettesítheti a személyi igazolványt. A diákigazolványt, a régebbi, papír alapú jogosítványt, bank- és hitelkártyákat, klubok, szervezetek fényképes törzskártyáit azonban nem fogadják el.

A régi személyi igazolvány ugyancsak problémát okozhat a repülőtereken.A schengeni határokat elhagyva szükséges, hogy az útlevél még az utazás megkezdésétől számított néhány hónapig érvényes legyen.

Ez akkor is fontos, ha csak átutazol olyan országon, ami a zóna határain kívül esik.

Kötelező az útlevél Fehéroroszországba, Ukrajnába, Oroszországba és Törökországba, sőt, az utóbbi kettő a vízumot is megköveteli. Ugyancsak vízum- és útlevélköteles, népszerű célpont Kína, Mongólia, Thaiföld, Kuba, Jemen, Vietnám és az Egyesült Államok.

14 év alatti gyermekek esetén szintén elegendő ezekben az országokban a személyi igazolvány, de szülői nyilatkozat is szükséges annak a szülőnek a részéről, aki nem utazik vele. Javasolt azonban ehelyett inkább útlevelet váltani, illetve a születési anyakönyvi kivonat másolatát is elvinni.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szívsebész véleménye a reggeliről
  2018-04-19 15:48:28, csütörtök
 
  Ez a híres orosz szívsebész olyant mondott az étkezésről, ami mindenkit ledöbbentett.
Ezt állítja a reggeliről...

A legismertebb orosz szívsebész, akadémikus, egyetemi tanár, Leo Bokeria nemrég egy televíziós műsorban az étkezéssel kapcsolatban egy közmondást idézett, miszerint a reggelinket együk meg egyedül, az ebédünket osszuk meg egy barátunkkal, a vacsoránkat meg adjuk az ellenségünknek. Majd hozzátette, hogy ez nonszensz, teljesen értelmetlen dolog, hiszen gondoljunk csak bele, hogy épp a felébredő szervezet megeszik egy nagy adag húst, kenyérrel, majd még iszik is rá valamit. Majd utána felöltözik, és elindul munkába, azt várva, hogy hatékonyan teljesítsen?

"Régen, mikor a szovjetek és az amerikaiak együtt dolgoztak az orvostudomány fejlesztéséért, azt figyeltem meg, hogy neves sebészek reggelire csak egy csésze kávét isznak és kész! Ebédre egy szendvicset majszoltak el, majd este jól belaktak, és utána elmentek úszni a medencében" - mondta a sebész.

Így ezek szerint, megfordítva a közmondást, a reggelit kell az ellenségeknek adni, délben csak egy keveset enni, és este (de nem késő este) kell nagy lakmározást csapni, ami után irány a testmozgás, edzés.

"A megfigyeléseim szerint azokban az országokban, ahol sokáig élnek az emberek, pontos így étkeznek" - jelentette ki az orosz sebész.

Leo Bokeria véleményét osztja David Levitsky is, aki a Cornell Egyetemen végzett kísérletek alapján megállapította, hogy ha egy héten párszor lemondunk a gazdag reggeliről, a súlyfölösleg lassan olvadozni kezd rólunk.

"Megértem, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy a reggelinek kiadósnak kell lennie, de az adataink ezt cáfolják. Természetesen ez az egészséges emberekre vonatkozik, hiszen egy cukorbetegnek rendszeresen reggeliznie kell, mert különben betegsége súlyosabbá válhat" - mondja Dr. Levitsky.

Azonban az Egészségügyi Világszervezet nem osztja az orosz sebész álláspontját, kiemelve azt, hogy azért fontos a reggeli, hogy beinduljon a szervezet anyagcseréje. Ugyan elismerik, hogy szénhidrátban, zsírokban gazdag reggeli elhízást okozhat, viszont a kiegyensúlyozott, tápanyagokban, vitaminokban gazdag reggeli már nem fenyeget azzal, hogy plusz kilók kúsznak fel az emberre.

Íme, pár élelmiszer, amit a táplálkozásszakértők szerint ki kell iktatnunk a reggelinkből!

Feldolgozott húskészítmények (párizsi, szalámi stb.)
Ezek az ételek lehet, hogy jóízűek, de nem egészségesek, hiszen viszonylag sok mesterséges adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak, mint amilyen a kálium-nitrit.

Forralás nélküli zabkása
Hogy ne kelljen időt vesztegetni a főzéssel, lehet már olyan zabkását kapni, amit csak fel kell melegíteni, viszont az így keletkező keményítő hamar felszívódik, és elhízást okozhat.

Müzli
A legtöbb müzli előállításakor olyan módszereket alkalmaznak, amelyek következtében a gabonapelyhek elvesztik hatóanyag-tartalmukat, viszont nagy lesz a szénhidrát és a cukortartalmuk.

Import gyümölcs
A tengeren túlról érkező banán ártalmasabb, mint gondolnánk, hiszen számtalan vegyszert használnak fel a termesztésük során, de a tárolás alatt is kémiai anyagokat alkalmaznak, hogy a szállítmány "frissen" ideérjen.

Olvasztott sajt
A sajtok darabjaiból, amelyeket nem tudnak eladni, olvasztással készülő termékek a hő hatására szinte az összes tápanyagértéküket elvesztik, csak egy zsíros massza keletkezik utánuk, ami emberi fogyasztásra szinte teljesen alkalmatlan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fali foltok tisztítása
  2018-04-14 15:12:48, szombat
 
  Felejtsd el a festést! Így tüntesd el a különféle foltokat a falról!

Egy bizonyos idő eltelte vagy egy komolyabb baleset után természetes, hogy nem halogathatjuk tovább a falak festését. Jól tudjuk, milyen nyűggel jár ez, kezdve az alapanyagok beszerzésétől, a helyiség kipakolásán át a fóliázásig és a tényleges festésig. Még akkor is, ha nem magunk csináljuk, sok kényelmetlenséget tud okozni.
Éppen ezért hoztunk el nektek néhány hasznos tippet arra az esetre, ha idén sem kerülne sor a falfestésre, de kisebb, mindennapi tevékenységekből adódó foltok éktelenkednek a faladon, amitől szívesen megszabadulnál nagyobb tortúra nélkül.

A csemeték műalkotásai
Ritka az a gyerek, aki ne kapna kedvet, hogy egy olyan széles és hívogató vásznon csillogtassa meg a tehetségét, mint a nappali vagy a hálószoba fala. Sajnos az alkotások nem igazán sikerülnek olyanra, hogy azt szeretnénk egész életünkben nézegetni, de szerencsére nem kell azonnal a hengerért nyúlni.

Ha ceruzával rajzolt a gyermek, akkor legtöbb esetben egy erős radír nagy segítséget nyújthat. Fontos, hogy csak tiszta radírral radírozd a falat, ellenkező esetben csak elmaszatolod rajta a foltot. Ha ne adj, a festék is kissé sérült a ceruza hegyétől, egy kevés hibajavítót kenj a karcolásra. Miután megszárazd, töröld le papírtörlővel, hogy kiegyenlítsd.

A zsírkréta már egy kicsit kacifántosabb, de még mindig megoldható probléma. Ezt egy kevéssé benedvesített, új szivacs dörzsi részével érdemes orvosolni. Csak finoman nyomd rá, kizárólag egy irányba dörgölve, hogy ne maszatold el.

Cipőnyom, koszcsíkok
A fal azon területein gyakoriak az ilyen hibák, ahol rendszeresen levesszük vagy tároljuk a cipőnket, ahová ledobjuk a táskáinkat, szatyrainkat, a villanykapcsolók környékén és gyakorlatilag bárhol, ahol nem figyelünk eléggé.

Van erre a problémára egy régimódi megoldás, a kenyérhéj, amivel dörzsölve a felületet, megszabadulhatunk a foltoktól. Ha inkább ragaszkodnál a modern módszerekhez (mert természetesen az is van), akkor jó, ha beszerzel egy melamin szivacsot vagy más néven csodaszivacsot. Ezek a szivacsok fehér színűek és méretükben egy mosogatószivacsra hajaznak. Olyan speciális az anyagszerkezetük, hogy nincs is másra szükség csak egy kevés vízre, amivel be lehet nedvesíteni. A koszt szépen letakarítja, és nem engedi szétkenődni. Ami még jobb, hogy nem csak a falakon, de a bútorok felületén és ajtókon, ablakkereteken is alkalmazható.

Zsírfoltok
Két módszer is a rendelkezésedre áll a festett falakon éktelenkedő zsírfoltok eltüntetésére.

Az egyik az ecetes oldószer alkalmazása. Ehhez keverj össze negyed csésze ecetet ¼negyed csésze szódabikarbónával és hígítsd fel 2,5 liter vízben. Töltsd spricnis flakonba és fújd a kezelni kívánt felületre. Fogj egy száraz, nedvszívó ruhát és töröld át vele a falat. Jó, ha csinálsz egy teszt dörzsölést egy alig látható helyen.

A másik módszer a makacsabb, főzés közben megjelenő zsírfoltokra, ha egy nedves ruhára kukoricakeményítőt szórsz és átdörzsölöd vele a területet.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kerülje el ezeket az ételeket !
  2018-03-19 21:41:59, hétfő
 
  7 hamis étel, amelyet jobb ha elkerül !

"Paradox módon az amerikaiak úgy válnak alultápláltakká, hogy egyre jobban elhíznak. A túlsúlyos gyerekek annyi feldolgozott élelmiszert esznek, hogy lassan skorbutban és angolkórba fognak szenvedni, amiről azt hittük, hogy már magunk mögött hagytuk a 19. és 20. századokban." (Mark Hyman, orvos)

Az élelmiszeripar az egyik legproblémásabb és legkorruptabb ága a gazdaságnak. Az emberek többségének fogalma sincs, hogy mi az, amit megeszik. Az Egyesült Államokban az Organic Consumers Association nevű szervezet felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 75 százaléka nem tudta, hogy többségében genetikailag módosított élelmiszereket fogyaszt.

Most következzen 7 élelmiszer, amit ajánlott elkerülni, ha fontos az egészség!

1. Cukormentes, diétás üdítők
Ezekben az üdítőkben lehet, hogy nincs konkrét cukor, de nagyon sok édesítőszer található, amelyek főként a gyerekekre ártalmasak. Például a Mountain Dew-ben 77 g cukor van, ami 12 teáskanálnyi mennyiség, de a diétás kólában, Pepsiben is számos édesítőszer található. További ízfokozók: aszpartám, aceszulfám-K, valamint a szukralóz. Ezek az anyagok, ha felhalmozódnak a szervezetben, akkor depressziós tüneteket, emésztési problémákat, ízületi fájdalmakat, anyagcsere zavarokat, idegproblémákat okozhatnak.

2. Sűrített paradicsom konzerv
A friss paradicsomnál nincs jobb, hiszen tele van egészséges vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ugyanez nem mondható el a konzervált változatról, sőt, a termékek többségében megtalálható a biszfenol-A, amelyet leginkább polikarbonát műanyagok előállítására használnak fel, ami az emberi szervezetben meddőséget, cukorbetegséget, szívbetegséget, elhízást okozhat. Ha mégis szeretnél paradicsomlét vásárolni, válaszd azt a terméket, amelyet üvegben árulnak.

3. Mikrós popcorn
Korábban a felhasznált diacetyl vegyület okozott gondot, de mivel ezt a mikrós popcornoknál betiltották, a gyártók egy más anyaggal helyettesítettek, amiben kipattoghattak a szemek. Ez a vegyület azonban száraz köhögést, szapora légzést, émelygést, lázat, fájdalmakat okozhat. Ha szeretnél popcornt enni, vajban pirítsd meg a kukoricát egy edényben, annál jobb nincs is.

4. Halrudacskák
A legtöbb esetben a halrudacskák vajmi kevés halat tartalmaznak, inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a gyártók egy halkeverék masszát állítanak elő, ami teli adalékanyagokkal. A halakat leginkább csak az íz kedvéért teszik bele, a többi részt olyan adalékanyagok teszik ki, mint a monoszódium-glutamát, és a különböző keményítők.

5. Olvasztott sajtok
Ezek az összeolvasztott, sajtrészekből újrahasznosított keverékek tele vannak ártalmas hatóanyagokkal, mint amilyen a módosított tejfehérje koncentrátum.

6. Sült csirkefalatok
A gyorséttermekben kapható csirkefalatok olyan anyagokat tartalmaznak, mint az alumínium-foszfát, a monokalcium-foszfát, módosított kukorica keményítők, különböző ételszínezékek. Ezek használata pedig nem arra vall, hogy a csirke, amit megeszel, az friss és egészséges, a magas kalória- és sótartalomról nem is beszélve.

7. Fehér kenyér
A finomított lisztből készült kenyérben szinte semmilyen hasznos tápanyag nincs, sőt ez a péktermék megemeli a vércukorszintet, ezért van az, hogy a cukorbetegek nem szabad ilyen típusú kenyeret egyenek.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Római számok
  2018-03-18 09:09:19, vasárnap
 
 Római számok írása :
A római szám írásakor, ha egy szám jelét egy nála nagyobb értékű után írjuk, növeli annak értékét, ha elé, akkor csökkenti.
Nagyobb számok helyes leírása a következő módon történik: először az ezresek, aztán a százasok, aztán a tízesek aztán az egyesek.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Védekezés irodában az influenza ellen
  2018-03-06 19:17:39, kedd
 
  6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat! Munkahely és kórokozók Az irodai környezet tökéletes melegágya a különböző betegségeknek, hiszen egyszerre sok ember érintkezik az általánosan használt felületekkel, és gyakran hiányzik a friss levegő.

Meglepő módon a betegségek terjedésének fő oka nem a szájuk eltakarása nélkül tüsszentő kollégák. Az Arizona Egyetem Epidemiológiai és Biostatisztikai osztályának professzora, Charles Gerba azt kutatta, hogyan terjednek a vírusok egy munkahelyen, és azt tapasztalta, hogy a vírusok érintés által az emberekről gyorsan átkerülnek a közösen használt tárgyakra.

Elmondása szerint egy irodában az ártalmatlan vírusokat gyorsan átadjuk kollégáink kezére, így pár órán belül azok akár a dolgozók és a közösen használt felületek felére átterjednek. A vírusok meglepően gyorsan terjednek! Míg egy tüsszentéssel csak a környező levegő lesz fertőzött, addig a vírussal szennyezett tárgyak érintésével az akár egy egész épületen belül elterjeszthető.

A legveszélyesebb területek Bármilyen meglepő, egy iroda legtisztább felülete a WC-ülőke. Míg a WC-ülőkét gyakran fertőtlenítik, addig egy irodai asztalon 400-szor több baktérium található. A legtöbb, megfázásért és influenzáért felelős vírus akár 2-3 napig is elél az adott felületen, míg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozó vírusok 30 napig is életképesek! Egy iroda leginkább fertőzött területei az alábbiak telefon asztalfelület számítógép billentyűzet és egér fénymásoló és fax lift gombok a kávéfőző fogantyúja mikrohullámú sütő gombjai mosogató környéke konyhapult Csökkentse a kockázatot!

Noha nincs 100 százalékosan garantált módszer minden vírus elkerülésére, a fertőzés kockázatát csökkentheti!

Gyakran mosson kezet szappannal és meleg vízzel!

Kézmosás után használjon papírtörlőt a vízcsap elzárására, így elkerülheti az újrafertőződést. Használjon gyakran alkohol alapú kézfertőtlenítő gélt!

Ne érintse az orrát, szemét, és száját az ujjaival vagy kezével! Ezzel csak tovább terjeszti a kórokozókat! Dr. Gerba szerint egy átlagos felnőtt óránként 16 alkalommal teszi ezt!

Oltassa be magát influenza elleni védőoltással! Ez a legjobb dolog, amit az influenzás megbetegedés ellen tehet. Az oltás hatékonysága noha egyénenként változhat, de a kockázat csökkentésére ez a legjobb megoldás.

Manapság már létezik tojásmentes oltóanyag is az allergiások számára. A fertőtlenítő törlőkendők használata az általános felületeken 99 százalékkal csökkenti a vírusok koncentrációját, ezért naponta törölje át a telefonját és az asztalát.

Mielőtt más telefonját használná, törölje azt is át! Kerülje a kézfogást és az ölelkezést!

Ne hagyjon ki étkezést! Az étkezések kihagyásával csak az immunrendszere támogatásához fontos tápanyagoktól fosztja meg magát.

Figyeljen oda, hogy sok C-vitaminban gazdag citrusfélét, illetve brokkolit fogyasszon! Noha manapság sok vita van arról, hogy az emelt C-vitamin bevitellel megelőzhető-e a megfázás, ám a szakértők abban egyetértenek, hogy a betegség ideje jelentősen rövidíthető vele.

A legfontosabb, hogy maradjon otthon, ha beteg! Mindannyian szeretnénk nélkülözhetetlenek lenni a munkánkban, ám a mai modern technológiák mellett nincs mentség arra, ha mindenkit megfertőz! Amennyiben láza van, vagy túl beteg, legyen tekintettel a kollégáira, és maradjon otthon!
Forrás : Link

(Egyéb megjegyzés : a kilincsek , villanykapcsolók ugyanolyan fertőző források lehetnek CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 420 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 924 db bejegyzés
Összes: 35315 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 4578
  • e Hónap: 52782
  • e Év: 963689
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.