Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 750 
Édesburgonya - avagy batáta termesztése
  2024-02-17 20:50:49, szombat
 
  Hazánkban egyre elterjedtebb az édesburgonya - batáta - fogyasztása. Nem kíván nagy szakértelmet termesztése, könnyedén próbálkozhatsz vele kertedben.

Egyetlen gumó elég a szaporításához és a család számára szükséges mennyiséget megtermelheted. Magyarországon még nincs olyan ellensége, mely permetezést igényelne. Bio édesburgonyát takaríthatsz be kertedből. Esetleg ha mégis a rovar kártevők felfedeznék, akkor jól védekezhetsz csalánlével ellenük.

A burgonyával ellentétben nem vetjük a gumókat a szaporításához, hanem palántákat ültetünk, melyeknek a nevelése is egyszerű.

Nem olcsó ez a gumó, de mivel a palánta is elég drága, ezért érdemes saját magad előállítani az ültetésre alkalmas palántát.

Ehhez nem kell mást tenned, mint vásárolni a zöldségboltban 1 db édesburgonyát, kettévágni, és vágott felével lefelé fordítva, világos helyre vízbe állítani. Mindkét felet belerakhatod egy-egy edénykébe. Vigyázz, hogy a víz ne fogyjon el róla. Ezt a műveletet megkezdheted február vége felé.

édesburgonya, egészséges életmód, édesburgonya termesztése, batáta, batáta termesztése

édesburgonya, egészséges életmód, édesburgonya termesztése, batáta, batáta termesztése

Viszonylag elég rövid időn belül megindul rajta a hajtásnövekedés. Amikor a hajtások mérete eléri a kb. 20 cm-t törd le, vagy vágd le. A levágott hajtások alsó részén lévő leveleket távolítsd el, csak 3-4 levél maradjon a száron. Tedd egy üveg vízbe, majd világos helyre állítva gyökereztesd. Hamarosan a gyökerek növekedésnek indulnak, egyesével elültetheted őket. Egy félbevágott gumóról akár 15 hajtást is leszedhetsz.

A letört hajtások gyökereztetés nélkül is kiültethetők, akkor viszont nehezebben fejlődik. Természetesen ebben az esetben nem kell már februárban megkezdeni a hajtatást.

Gyorsabb a fejlődése, ha esetleg cserépben próbálkozol, úgymond tápkockás palántákat készítesz elő. Gyökereztetés után ültesd cserépbe, míg megerősödik a növény. Ültetésnél vigyázz a gyökérzetre, mert nagyon könnyen letörhet a hajtásról.

Mivel fagyérzékeny növény, ezért csak a májusi fagyok után ültetheted ki.

Jelöld ki az ültetésre váró növények helyét 25-30 cm-es tőtávolságra és 1 m sortávolságra. A palántákat olyan mélyre ültesd, hogy csak a két legfelső levele legyen a felszín felett. Erre azért van szükség, mert csak az ízekből indulnak termő hajtások, ezért nem mindegy, hogy hány ízközt teszünk a föld alá.Használj kihegyezett karót, az ültető fa rövid lesz hozzá.

Szereti a meleget, 15°C feletti talajhőmérséklet esetén a növény intenzív növekedésnek indul. Rendszeresen öntözzük, de nagyon jól bírja a szárazságot is. Ebben az esetben kisebb termésre kell számítani. Futása több méterre is elfuthat. Szükséges, hogy az indák növekedésekor megakadályozzuk a hajtások földbe gyökerezését. Ha mégis gyökeret ereszt, akkor bátran tépjük fel, hogy a növény a földalatti gumón keresztül vegye fel a tápanyagot. Ne félj az indák mozgatásától, nagyon erősek és nem szakadnak könnyen.

Az első fagyok után kezdheted a betakarítást. Gyenge talajmenti fagy hatására a növény föld feletti része elpusztul. A gumók a talajban szerte széjjel helyezkednek el, akár 60-80 cm-re is a tőtől.

Felszedés után alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd papírdobozba helyezzük. Száraz, meleg helyre tesszük 3-5 napra, hogy a sebek begyógyuljanak. Gyógyulás után 10-15°C közötti hőmérsékleten sokáig eltartható.
Forrás : és a linken sok illusztrációs kép is található : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A gyógynövények termesztése újra fénykorát éli
  2024-02-05 22:05:41, hétfő
 
  A gyógynövények termesztése az utóbbi években egyre inkább előtérbe került, hiszen az egészséges életmód és a népi gyógyászat újra fénykorát éli.

Vannak olyan gyógynövények melyek rendszeresen alkalmazhatók a gyógyászat területén, ezért ezeket érdemes inkább saját kertünkben termeszteni. A gyógynövényeket a legkisebb kertben vagy akár egy erkélyen is nevelhetjük, elég hozzá pár cserép vagy láda, és egy zacskó virágmag.

Akárcsak a dísznövényeknél itt is fent áll az a lehetőség, hogy akár több gyógynövény fajtát is összeültethetünk egy nagyobb edénybe vagy tálba.

Elsőként nézzük meg milyen gyógynövényt tudunk kertünkben termeszteni, és döntsük el milyen céllal, milyen betegségre szeretnénk a növényeket felhasználni.

Érdemes még az ültetés előtt szakkönyvekben utána olvasni melyik gyógynövény mire való, és milyen fajtákat lehet egymással keresztezve felhasználni. Ezután érdemes a növények termesztési és ültetési igényeit is felmérni, mert csak akkor éri el a növény a maximális hatóanyagot, ha megfelelő körülmények között van termesztve.

Ha megfelelően válogatjuk össze a gyógynövényeket, csoportosan is elültethetjük a magokat, így egy mini gyógynövény kertet hozhatunk létre!

A gyógynövények számára is fontos a megfelelő talaj, a megfelelő öntözés, és a sok napfény, hogy az illóolajok és egyéb összetevők kiteljesedjenek. Akár a fűszernövényeknél, a gyógynövényeknél is a rendszeresen szüretelt növények erőteljesebben növekednek. Ehhez természetesen tudni kell az adott növény szedési idejét, valamint hogy a növény mely része felhasználható.

Magról a következő gyógynövényeket lehet kiskertben szaporítani: ánizs, bazsalikom, beléndek, benedekfű, borsfű, izsóp, kamilla, kapor, koriander, körömvirág, mályvarózsa, mustárfajok, zsálya, szeklice, orvosi ziliz.

Palántáról szaporítható gyógynövények: Angyalgyökér, csipkerózsa, kakukkfű, kutyabenge, lestyán, macskagyökér, majoránna, rózsameténg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
GONDOSÓRA használati utasítás linkje
  2024-01-29 22:24:11, hétfő
 
  Katt a linkre : Link

vagy : https://tarjan.hu/wp-content/uploads/2023/10/Gondosora-bemutato_leiras.pdf



 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A mesterséges édesítőszerek
  2024-01-24 22:28:28, szerda
 
  A mesterséges édesítőszerek valóban károsak az agy működésére?

Amikor a piacra kerültek a mesterséges édesítőszerek, sokan váltottak ezekre a termékekre cukor helyett. Mára azonban kezd megdőlni a tény, hogy ezek az édesítőszerek olyannyira egészségesek lennének. A cukor sem az nagyobb mennyiségben fogyasztva, de ha valaki tud megálljt parancsolni, azaz csak mértékkel fogyasztja, akkor nem lehetnek emiatt egészségi gondjai. Ellenben a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos legújabb kutatások szerint ezek a termékek nem éppen pozitívan hatnak az agy működésére. Nézzük is, milyen tényeket fedeztek fel a kutatók!

A mesterséges édesítőszereket emberek milliói fogyasztják minden egyes nap. Még az aszpartámot tartalmazó édesítőszereket is, pedig ezekkel kapcsolatban már évekkel korábban is sok tanulmány látott napvilágot, amely azt írta le, hogy az aszpartám oxidatív stresszt képes az agyban okozni. Az oxidatív stressz gyulladást kelt az agyban, ez pedig fokozza a krónikus betegségek kockázatait, illetve még az agyban zajló öregedési folyamatok is jelentősen felgyorsulnak.

Egy másik kutatásban egereket vizsgáltak. Azt figyelték meg, hogyan hat az aszpartám ezekre a kisállatokra. Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek az egereknek a szervezetében csökkent a szerotonin, a GABA és a dopamin nevű neurotranszmitterek szintje.

Azokban az egerekben, akik aszpartámot kaptak, magasabb volt a noradrenalinszint is, amely voltaképpen egy stresszhormont takar.

A kutatások azt mutatják, hogy az aszpartám rendszeres fogyasztása megzavarja az agyban a neurokémiai folyamatokat, illetve oka lehet annak, hogy oxidatív stressz alakul ki az agysejtekben.

Sajnos nagyon sok olyan termékben is jelen van az aszpartám, amely kifejezetten cukorbetegeknek készült, de napjainkban szinte mindenki számára elérhetők azok a termékek, amelyek nem cukorral, hanem mesterséges édesítőszerekkel készülnek. Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen minél nagyobb dózisban fogyasztjuk az aszpartámot is tartalmazó mesterséges édesítőszereket, annál nagyobb az esélye az agyban kialakult károsodásoknak.

Ezek a mesterséges édesítőszerek kognitív hanyatlást is előidézhetnek, és ennek hatására akár Alzheimer-kór, illetve demencia is kialakulhat.

A mesterséges édesítőszereket használó emberek hamis biztonságérzetet érezhetnek a napi cukorbevitelükkel kapcsolatban, és emellett előfordulhat, hogy sok hizlaló ételt, például süteményt, édességet és desszertet fogyasztanak.

A mesterséges édesítőszerek intenzívebb ízűek, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy gyakori fogyasztásuk túlstimulálja a cukorreceptorokat, és csökkentheti az egészségesebb ételek, például a zöldségek iránti vágyat.

A kutatások szerint a mesterséges édesítőszereket használó emberek általában jóval elhízottabbak, mint akik nem élnek ezzel a kiegészítővel, ugyanis jobban elengedik magukat más ételekkel kapcsolatban, azaz kevésbé óvatosak azok kalóriatartalmát illetően, ez pedig elhízáshoz vezethet.

Állatkísérletek azt igazolják, hogy a mesterséges édesítőszerek függőséget okozhatnak, tehát amennyiben elkezdjük azokat fogyasztani, mindenképpen mérlegelnünk kell ezt a tényt is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Házi sajt készítése
  2024-01-17 20:51:15, szerda
 
  Hozzávalók
1 l tej,
1 evőkanál só,
25 dkg tejföl,
3 tojás.

Elkészítés
A tejet tegyük fel főni a sóval. Közben a tejfölt verjük fel a tojásokkal.

Amikor a tej forrni kezd, keverjük bele a tejfölös keveréket, majd főzzük még kb. 5 percig állandó keverés mellett. Amikor látjuk, hogy a savó kezd különválni szűrjük át egy vászonkendőn és hagyjuk, hogy lecsorogjon a savó.

Néhány óra elteltével már fogyasztható is a sajt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szervek és meridiánok
  2023-12-28 21:46:52, csütörtök
 
  Több ezer éven át továbbhagyományozódott az egészségmegőrzési időrend. Ha ezt követjük, akkor jól ápolhatjuk a belső szerveket!
A testünkben van egy "működési időrend". Ha e szerint állítjuk be az életrendünket, akkor mindennap tele leszünk energiával.
- 23 óra - hajnali 1 óra szolgálatban áll az epehólyag-meridián
Az epehólyag-meridián ebben az időszakban dolgozik, elősegíti az epe anyagcseréjét. Ez a legjobb időszaka az alvásra. Ilyenkor ajánlott jól aludni, hogy védjük az epe-csít. Az elegendő alvástól másnap energikusak leszünk, különben megsértjük az epe-csít, és károsítjuk az egészségünket.
- 1 óra - 3 óra szolgálatban áll a máj-meridián
Ebben az időszakban vér visszaáramlik a májhoz, táplálja a májat, hogy anyagcserét és helyreállítást végezzen saját magán.
Ha ebben az időszakban nem tudja megfelelően kipihenni a máj, akkor nem tudja eltávolítani a méreganyagokat, ez befolyásolja az epe működését is, és növeli az epekő előfordulási arányát. Emellett a máj rendellenes funkciójától ingerültek leszünk, és jelentkezni fognak foltok a bőrünkön. A drága bőrápoló sem tudja kezelni az éjszakázás okozta, külsőnkre ható károsodást.
- 3 óra - 5 óra szolgálatban áll a tüdő-meridián
Normális esetben ilyenkor az ember mélyen alszik. A tüdő szállítja a máj által cserélt friss vért a test mindegyik részébe. A tüdő olyan, mint egy szorgalmas kertész, csível és vérrel táplálja a test összes alkatrészeit. Aki tüdőbetegségekben szenved, vagy rossz tüdőfunkcióval rendelkezik, az ebben az időszakban szokott felébredni.
- 5 óra - 7 óra szolgálatban áll a vastagbél-meridián
Amikor a vastagbél-meridián kezd dolgozni, akkor fel szoktunk ébredni. Ilyenkor alkalmas kiüríteni a beleket.
Reggel ajánlott langyos vizet inni, ami hozzájárul székeléshez. Ha reggel sokáig alszunk, akkor elmulasztjuk a legideálisabb székelési időpontot. Miután a vastagbél-meridián befejezte a munkáját, gyakran nehezebb lesz a belek ürítése.
- 7 óra - 9 óra szolgálatban áll a gyomor-meridián
A székelés után általában felfrissültnek és éhesnek érzed magad. Ebben az időszakban kezd dolgozni a gyomor-meridián, amely pont a legjobb ideje a reggelizésnek is. Ebben az időszakban legerősebb a yang, ezért könnyebben emészthető az étel. Ilyenkor az epehólyag is kezd epét szállítani a vékonybélbe. Ha nem reggelizünk időben, lassul az anyagcsere a testben, nagyobb esélye van az epekő előfordulásának is.
• 9 óra - 11 óra szolgálatban áll a lép-meridián
Reggel kilenckor a lép kezdi beszívni a tápanyagokat. Ha nem reggeliztünk, akkor nem lesz tápanyag, amelyet felszívhat a lép. Ez hosszú idő után lépgyengeséghez vezet, amelynek a leggyakoribb tünetei a laza széklet, vagy először száraz, utána pedig túl laza széklet, súlyosabb esetben pedig székrekedés.
A lép és gyomor a csí és vér keletkezési forrása. Ha gyenge a lép és gyomor, akkor csökken a csí és vér, így sárgul az arcszín, szárazak lesznek a hajszálak, rosszabbá válik az alvási minőség, sőt előfordulhat álmatlanság is.
Milyen fontos a reggeli!
11 óra - 13 óra szolgálatban áll a szív-meridián
Ebben az időszakban működik legélénkebben a szív-meridián, ezért ajánlott csendesen pihenni, hogy pótoljuk a szívvért. Kerüljük a heves sportot, különben az elfogyasztott testfolyadék befolyásolja szív-meridián működését, továbbá károsítja a szívet.
Ha nem ápoljuk jól a szív-meridiánt, akkor nyugtalanságot, álmatlanságot, gyakori álmot, sőt szapora szívdobogást, mellkasi szorító érzést, illetve hátfájást fogunk tapasztalni.
- 13 óra - 15 óra szolgálatban áll a vékonybél-meridián
A vékonybél munkája a tápanyagok és a salakanyagok csoportosítása és elrendezése. A tápanyagokat a léphez, a salakanyagot és folyadékot pedig a vastagbélhez és húgyhólyaghoz. Ezért tanácsos délután 1 óra előtt befejezni az ebédet, hogy rendesen dolgozhasson a vékonybél.
Emellett a vékonybél szereti a meleget, utálja a hideget, ezért ajánlott elkerülni a hideg italokat ebben az időszakban. A hosszú ideig tartó hideg gyenge forróságot okoz, ez hosszú távún negatívan hat a székelésre.
- 15 óra - 17 óra szolgálatban áll a húgyhólyag-meridián
Délután 3-5 óra között sokan kicsit álmosnak érzik magát. A lázas emberek ilyenkor valószínűleg alacsony lázat, a magas vérnyomásban szenvedők pedig magasabb vérnyomást tapasztalnak. Tanácsos vesetáplálással csökkenteni a magas vérnyomást.
- 17 óra - 19 óra szolgálatban áll a vese-meridián
A vesében tárolódik az esszencia. Ebben az időszakban szívja fel a vese az esszenciát. Ekkor ajánlott elkerülni az erős testmozgást vagy munkát, nehogy esszenciát veszítsük.
- 19 óra - 21 óra szolgálatban áll a szívburok-meridián
A szívvédő szívburok-meridián minden este 7 kor pontosan kezd dolgozni. Ebben az időszakban nyugtató gyakorlatokkal, például sétával lehet felszabadítani magunkat a nyomás és stressz alól. Ez nemcsak elősegíti az emésztést, hanem ápolja a szívet is.
- 21 óra - 23 óra szolgálatban áll a Sanjiao-meridián
A Sanjiao-meridián összekapcsolja az összes meridiánt, kormányozhatja a csít, és akadálymentessé teheti a folyadékszállítást.
Ebben az időszakban tanácsos csendben feküdni, és pihenni. Ajánlott elkerülni az erős érzelmeket. Ha ilyenkor nem tudsz elaludni, akkor is csendes zenével vagy olvasással lehet készülni az alvásra.
Forrás : Kínai papucs Fb
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Táplálékok, amelyeket semmiképp se kombináljunk egymással
  2023-12-27 21:28:04, szerda
 
  Léteznek olyan táplálékok, amelyek egymással kombinálva nemcsak a megfelelő emésztést képesek meggátolni, de azt is megakadályozzák, hogy a szervezet elegendő tápanyaghoz jusson.

Sokan szeretnek sajtos, tejtermékes húsételeket készíteni. Azonban azt tudnunk kell, hogy mindkét táplálék, azaz mind a hús, mind a sajt nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik és mindkettőt nagyon nehéz megemészteni, így jól tesszük, ha ezeket a táplálékokat egyáltalán nem kombináljuk egymással.

A paradicsomos tészta még jó kombinációnak is nevezhető, azonban sokan még sajttal vagy sajtszósszal is kombinálják az ilyen típusú olaszos ételeket. A sajt, azaz a tejtermék, illetve a hús és a szénhidrát is nagyon rosszul viselkednek egymás mellett, nem mellesleg nagyon nehezen tolerálja az emésztőrendszer, ha egyszerre szénhidrátot, tejterméket és keményítőtartalmú ételt is eszünk.

A sajtos, illetve a babos ételek sem igazán férnek meg egymás mellett. Kombinálhatjuk ugyan a kettőt, de mindenképpen tudnunk kell, hogy a kétféle étel ötvözete olyan emésztési problémákat okozhat, mint például a puffadás és a fokozott gázképződés.

Nagyon sokan kedvelik a turmixitalokat, illetve sokan fogyasztanak reggelente müzlit, tejet és banánt, márpedig jó, ha tudjuk, hogy a tej és a banán nem igazán fér meg egymás mellett, ugyanis az emésztőrendszer nem tolerálja ezt a kettőst. Ha mégsem tudunk lemondani ezekről a táplálékokról, adjunk a turmixitalunkhoz egy-egy csipetnyi fahéjat, mivel ez a gyógynövény fokozza az emésztést. A kardamom és a szerecsendió is nagyon jó fűszer az emésztés elősegítésére.

Szakértők nem igazán javasolják, hogy főétkezés közben gyümölcsöt együnk. Mivel a gyümölcsök sok gyümölcscukrot tartalmaznak, így ez a cukor nagyon gyorsan erjedni kezd, ami a gyomorban lévő fehérjékkel együtt emésztési zavarokhoz vezethet. Közvetlenül főétkezés után sem javasolt a gyümölcs fogyasztása, ugyanis a gyümölcsök egyszerű cukrokat tartalmaznak, amelyek nem igényelnek emésztést, éppen ezért nem maradnak sokáig a gyomorban ellentétben más, zsírban, fehérjében és keményítőben gazdag élelmiszerekkel. Ha azonban étkezés után mégis gyümölcsöt eszünk, a cukor erjedni kezd a gyomorban, ami kellemetlen tünetekkel járhat együtt.

Főétkezés közben nem javasolt sem a víz, kiváltképp nem a gyümölcslevek fogyasztása. Ugyanis ezek az italok felhígítják a gyomorsavat, így sokkal nehezebb lesz megemészteni a zsírokat, a szénhidrátokat és a fehérjéket is, aminek ennek szintén emésztési zavar lesz a következménye. Ha inni szeretnénk, azt étkezés előtt tegyük meg legalább 20 perccel.

Ha nem szeretnénk, hogy fáradtak legyünk a délelőtt folyamán, akkor ne reggelizzünk tojást és szalonnát együtt, mivel mindkettő nagyon nehezen emészthető és ez nagyfokú fáradtsággal járhat együtt.

A gabonapehely és a gyümölcslevek sem bizonyulnak jó kombinációnak. A narancslében lévő savak például akadályozzák a szénhidrátok lebontását azáltal, hogy befolyásolják az enzimaktivitást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Táplálékok, amelyeket nem szabad újramelegíteni
  2023-12-27 21:25:21, szerda
 
  Mai világunkban szem előtt kell tartanunk a pazarlás elkerülését. Előfordul, hogy a főtt ételből is marad másnapra, azonban ügyeljünk arra, hogy nem minden ételt lehet és szabad újramelegíteni. Most egy csokorba szedtük azokat a táplálékokat, amelyek nem tűrik jól az újramelegítést és akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

A tojás egészséges, hiszen sok fehérjét és antioxidánsokat tartalmaz. Amennyiben másodszor szeretnénk a tojást megmelegíteni, akkor a tojásban lévő fehérjék lebomlanak, és ez fokozhatja a szalmonella nevű baktérium elszaporodását. Ezen kívül a tojásban lévő nitrogén oxidálódik, ami fokozza a rákos betegségek kockázatait. Ha mégis megmelegítjük a tojást, emésztési zavarral, lázzal, hasi fájdalommal és hasmenéssel kell számolnunk.

A rizst sem szabad másodszor megmelegíteni, mert ilyenkor baktérium képződik benne. Újramelegítésénél ezek a baktériumok még jobban elszaporodnak, enterotoxinokat termelnek, amelyek ételmérgezést okoznak.

Milyen tünetek jelentkeznek?
Elsősorban hányás és hasmenés.

Sokan újra felhasználják azt az olajat, amit egyszer már használtak, azonban ez is tilos, hiszen az olaj összetétele megváltozik és mérgező anyagok képződnek benne. Ez az olaj negatívan hat a szív egészségére, hiszen fokozza a koleszterintermelődést, ami az érelmeszesedés kiváltója és okozója lehet. Amennyiben kétszer vagy több alkalommal is felhasználjuk az olajat, úgy fokozódik a savasság, gyomorégés jön létre, de még az olyan betegségek kialakulásáért is felelős, mint a torokfájás, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

A csirkehús újramelegítése szintén nem javasolt, mivel az E.coli és a szalmonella nevű baktérium szaporodhat el a húsban, nem mellesleg a fehérje tulajdonságai is megváltoznak. Ezek a megváltozott fehérjék nitrozaminokat képeznek, amelyek rákos betegségeket okozhatnak.

A burgonya újramelegítése szintén károsan hat az egészségre. Ha a főzést követően sokáig szobahőmérsékleten tároljuk a burgonyát, sokat veszít a tápértékéből. A burgonya szénhidrátokban és hőérzékeny vitaminokban gazdag, mint például B-vitamin-komplex és C-vitamin. Az újramelegítés csökkenti a vitaminok szintjét és olyan baktériumok szaporodnak el benne, amelyek botulizmust okoznak. Mellékhatásként jelentkezhet szédülés, gyomorrontás, emésztési zavarok és légzőszervi betegségek.

A spenót vasban és nitrátban gazdag. Ha újramelegítjük a spenótot, akkor a nitrát nitritté alakul, amely rákkeltő lehet a szervezetben. Gyomorpanaszok jelentkeznek ilyenkor és fokozódik a rák kockázata.

A gomba rostokat és enzimeket tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az emésztésre, mindemellett a hasznos baktériumok elszaporodását is segítik, és a tápanyagok felszívódása is jobb lesz a vastagbélben. Ha újramelegítjük a gombát, akkor elvesznek a benne lévő fehérjék és a tápanyagok mennyisége is csökken.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Karácsonyi illatfürdőbomba
  2023-12-24 22:44:22, vasárnap
 
  Karácsonyi fürdőbomba narancs- és rózsaillóolajjal a szorongás leküzdésére : DIY karácsonyi fürdősóreceptek

Esténként nagyon jólesik egy forró fürdőt venni. Az élvezeteket fokozhatjuk, ha mi magunk készítünk olyan fürdőbombákat, amelyek segítik az ellazulásunkat és csökkentik a szezonális depresszió, illetve a szorongás tüneteit.

A fürdőbomba készítéséhez használhatunk narancsillóolajat, amelynek nagyon sok pozitív hatása létezik. A narancsillóolaj nemcsak a fogyást segíti, de még az edzésteljesítményt is fokozni tudja. Ezen kívül a narancsillóolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, így az emberi szervezetben is meg tudja emelni az antioxidánsszintet.

A narancsolajnak nagyon kellemes illata van, és emellett fájdalomcsillapító hatásait is kiélvezhetjük. A kutatási eredmények szerint ennek az illóolajnak kiemelkedő az aromaterápiás hatása is. Nemcsak az antimikrobiális hatásait élvezhetjük ki, de még a szorongáscsökkentő előnyeit is, illetve tudnunk kell, hogy még a depresszió tüneteit is csökkenti.

A fürdőbombába kerülhet rózsaillóolaj is, amelyet évezredek óta alkalmaznak a különféle kultúrák az aromaterápiában.

A rózsaillóolaj szintén nagyon hatékony a baktériumok elpusztításában, de vírusok esetén is be lehet vetni, illetve a sebkezelésben is nagy hasznát vehetjük. A rózsaillóolaj remek afrodiziákumként működik, mindemellett csökkenti a szorongást, növeli a mentális egészséget, és még az önbizalomra is pozitívan hat. A rózsaillóolaj enyhíti a görcsöket és számos alkalommal bizonyította, hogy a gyulladás csillapításában is verhetetlen.

Nézzük is, hogyan készíthetünk fürdőbombát egyszerűen ennek a két illóolajnak a hozzáadásával!

Karácsonyi fürdőbomba hozzávalói:
egy csésze szódabikarbóna,
fél csésze citromsav,
fél csésze tengeri só,
egy evőkanál kukoricakeményítő,
fél-fél teáskanál mandula- és kókuszolaj,
10 csepp narancsillóolaj,
5-6 csepp rózsaillóolaj.

Elkészítése:

Keverjük össze alaposan az alapanyagokat, majd tegyük formákba. Hagyjuk a fürdőbombákat alaposan kiszáradni, ami körülbelül 3-4 napot vesz igénybe. Ezután vegyük ki azokat a formákból és zárjuk le légmentesen egy-egy díszdobozba. Karácsonyi ajándéknak is kiváló, de mi magunk is kiélvezhetjük a fürdőbomba pozitív hatásait és előnyeit.

Rozmaringos-fahéjas fürdősó hozzávalói:
egy csésze Epsom-só,
4-6 szárított narancsszelet,
Negyed csésze szárított áfonya,
2 marék szárított rozmaring,
1 fahéjrúd,
5 csepp rozmaring-illóolaj,
10 csepp fahéjillóolaj,
15 csepp narancsillóolaj.

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd tároljuk üvegben. Használata nagyon egyszerű. Kis textilzsákba kell egy maréknyi fürdősót rakni, majd ezt a fürdőkádba helyezni, amikor ott szeretnénk kicsit relaxálni és kikapcsolódni.

Karácsonyi hangulatot idéző fürdősó hozzávalói:
1 csésze Epsom-só,
2 evőkanál szódabikarbóna,
2-2 szál fenyőág, rozmaring és kakukkfű,
10 csepp fenyőillóolaj,
5 csepp rozmaring-illóolaj,
3 csepp kakukkfű-illóolaj.

Elkészítése:
Járjunk el ugyanúgy, mint az előző fürdősónál és használjuk hasonlóképpen.

A gyógynövényes fürdősók sokféle előnnyel rendelkeznek az egészségünk szempontjából. Segítik az alvást, a pihenést, a relaxációt, bőrtápláló és aromaterápiás hatásokkal is bírnak. Nem mellesleg ha mindig szezonális gyógynövényeket használunk, akkor jobban rá tudunk hangolódni az adott évszakra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hibák, amelyeket a szemünk ellen elkövethetünk
  2023-12-19 21:00:02, kedd
 
  Hibák, amelyeket a szemünk ellen elkövethetünk : dohányzás, szemdörzsölés, nem hordunk napszemüveget nyáron

A szem a lélek tükre - tartja a mondás. Ez valóban így van. Csak akkor gondolunk egy-egy szervünkre, amikor gond vannak annak egészségével, márpedig a szemünk egészségét sok minden ronthatja. Mutatjuk is, hogy milyen hibákat követhetünk el a szemünk ellen és mit tegyünk, hogy jó egészségnek örvendjen.

Érdemes minden évben felkeresni a szemorvost, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben van a szemünkkel. 40 éves kor fölött évenkénti szemvizsgálat javasolt még akkor is, ha minden rendben van. A szemész szakorvos olyan súlyos szemproblémákat is ki tud szűrni, mint a diabétesz okozta szembetegségek, a glaukóma és a makuladegeneráció.

Az is probléma lehet, ha figyelmen kívül hagyjuk a szemirritációt. Ha duzzadt, véreres a szemünk és viszket, akkor ezek az allergia tünetei is lehetnek, de fertőzés miatt is kialakulhatnak ilyen tünetek. A kezeletlen fertőzés azonban károsítja a szemet.

Ha bármilyen szemsérülést szenvedtünk, azonnal keressünk fel egy szemész szakorvost. Ha azt gondoljuk, hogy nem keletkezett kár a szemünkben, még nem biztos, hogy ez így is van.

A napszemüveg védelmet jelent az UV-sugarakkal szemben. Ha rendszeresen és erős napsugárzás éri a szemünket, nagyobb az esély a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulására. Mindenképpen olyan napszemüveget válasszunk, amelyet szaküzletben tudunk megvásárolni, mert az olcsó nap elleni szemvédők mit sem érnek a káros hatású UVA- és UVB-sugarakkal szemben.

A szemdörzsölés is károsíthatja a szemünket, hiszen ez nemcsak irritálja a szemet, de a benne lévő ereket is károsíthatja. A kezünk ugyanis tele van szabad szemmel nem látható baktériumokkal, amelyek a szembe kerülve különféle betegségeket okozhatnak.

Ha túl sok időt töltünk a számítógép előtt, ez jelentősen megdolgoztatja a szemizmokat. A szemet is fáradttá teszi és még fejfájást is okozhat.

A kontaktlencse megfelelő ápolása is kulcsfontosságú, hogy a szemünk egészséges maradjon. Semmiképpen se zuhanyozzunk kontaktlencsében, hiszen baktériumok kerülhetnek rá, ami szintén szemfertőzést okozhat.

Este lefekvés előtt mindenképpen mossuk le magunkról a sminket, mivel ez is oka lehet a szemfertőzések kialakulásának.

Mint minden betegség, így a szembetegség is öröklődhet genetikailag. Nagyon fontos, hogy tudjuk meg, hogy a családunkban vannak-e olyan szembetegségek, amelyek örökölhetők. Ha a válasz igen, akkor szintén minden évben érdemes felkeresni egy szemorvost, azaz kulcsfontosságú lehet a szűrővizsgálat.

A dohányzás nemcsak a szívnek, a tüdőnek és sok más szervünknek rossz, de a szem sem tolerálja a dohányfüstöt. A dohányfüst oka lehet a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának, illetve a látóidegeket is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 750 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.