Belépés
joetoth.blog.xfree.hu
pax Tóth József
1937.09.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Bibliából és lelkésztől38/210
  2011-10-30 17:46:20, vasárnap
 
  Békesség a lelki ártalmaktól megtisztulásból.
"Nem akarok most itt nagy elméleti fejtegetésekbe bocsátkozni a lelki nagytakarítás mibenlétéről,ehelyett beszéljen az élet!
Egy férfi rendezett családi életet élt.Szerette feleségét,gyermekeit, gyülekezetét,Jézus Krisztust- amikor egy új munkatársnő került az ő szobájába.Ez a fiatatal kollegina sokféle módon értésére adta azt,hogy tetszik neki a férfi.
S akkor elkezdődött a harc.Magában erősen feltette:nem gondolok reá.Annál többet gondolt rá.Kínjában inni kezdett,hogy ne vele foglalkozzon képzeletében.Rászokott az alkoholra.Azt is elhatározta:nem iszik.De minél inkább elhatározta,annál inkább ivott.Érezte,hogy csúszik lefelé.
Akkor mellé állt egy hívő barátja,akinek elmondott őszintén mindent.Az meghallgatta,s kettőt kérdezett tőle:
- Ha az irodában vagy azzal a munkatársnőddel,figyelsz a szavára? Amikor mond neked valamit,megjegyzed a szavait?
Mindkét kérdésre igenlő választ kapott.Jöttek a további kérdések:
- Egy nap mennyit gondolsz a munkatársnődre s az italra?
- Legalább egy fél napot.
- S mennyit gondolsz Jézus Krisztusra?
- Esténként,amikor sietve elolvasom a napi Igét:öt-tíz percig.
- S figyelsz az Ige mondanivalójára?- kérdezte tovább.
- Nem tudok.Elkalandozik a figyelmem -válaszolta a férfi.
- Nos,itt a baj! -mondta a barátja.Gondolj öt percet azokra,amiket a nő mond,és fél napot Jézus Krisztusra - s elkezdődik a gyógyulásod.Tehát próbálj meg nem figyelni a kolléganődre,de erősen figyelj az Igére!Jegyezz meg belőle,amennyit csak tudsz!
Nagyon egyszerű,de mély lélekkel adott tanács volt ez.Hiszen a tanács Isten Lelkétől eredt,ami nem okosit,hanem bölccsé tesz.
És következett egy nehéz,harcos esztendő.Ketten:a lejtőn lefelé csúszó lélek és az Úr Jézus Krisztus kezdte meg a küzdelmet azon az úton,ahol már csak térden állva lehet megállni.De a férfi erős volt és akarta,hogy megálljon,megfogadta barátja tanácsát.... Gondolkodni kezdett Jézus Krisztus szentségéről,lényéről.
Sikerült.Meg tudott szabadulni - mert pozitiv irányban harcolt. Felvette a küzdelmet a bűnnel.Felszabadult.Mert ahol az Isten Lelke,ott a szabadság/vö.Jn 8,32/...Nem valami ellen vette fel a küzdelmet,hanem gondolatait Jézus Krisztusra irányította...
A figyelmét, mint egy reflektort, fényszórót - elmozditotta a fix,megrögzött pontjáról/ital és nő/- egy igazi,gyógyitó szilárd pontra,Jézus Krisztusra,az Igére.
Ahhoz,hogy belső módon is tiszták lehessünk,két "F" betűt kell megtanulnunk és helyesen alkalmaznunk:
FIGYELEM! -kire,mire figyelek?
A FANTÁZIÁM! -mire gondolok,ki jár az eszemben?
A belső nagytakaritásnak itt kell kezdődnie."
/Gyökössy Endre lelkész,pszichológus /+1997 Budapest/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl8/43
  2010-04-25 20:53:47, vasárnap
 
  Megbékélés Jézus szándéka szerint.
Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: 24 hagyd ott az adományodat az oltár elött, és elöször menj, békülj ki
testvéreddel, s csak akkor menj és ajánld föl adományodat./Mt 5/

Nem lehet Istennel különbékét kötni.Nem lehet ezt mondani:Atyám,én veled ezen a héten mindent rendbe teszek - s közben valami rendezetlen ügyünk van.Jézus az "Elsöbbségadás kötelezö" táblát még magára nézve is szigoruan veszi,azt mondja : Elöbb menj hozzá,aztán gyere hozzám.Még Ö is hátrább lép,amikor azt kivánja,hogy mielött az ajándékodat az oltárra tennéd,elöbb békülj meg a haragosoddal/Gyökössy Endre /
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl7/42
  2010-04-22 19:58:59, csütörtök
 
  Békesség a munkában - a befogadott Lélek erejéhez kapcsolódásból.
Megvizsgáltam-e már valaha,hogy a munka fáraszt-e,vagy a munkatársaimhoz való viszonyom,s ez tette iszonnyá még a munkára való gondolásomat is?
Ha ez a helyzet - s legtöbbször ez - megtettem-e mindent,ahogy az apostol ajánlja,hogy belül békességben éljek és dolgozzam?
Kész vagyok-e végiggondolni - Isten elött-,hogy az a munkatársam az a bizonyos felebarát,akiröl elmondta Jézus az irgalmas samaritánus példázatát,amit igy fejez be:Ezt cselekedd,és élsz!Azaz,hogy élet legyen munkahelyemen eltöltött nyolc-kilenc óra is,ne vonszolódás.És élet legyen a munkatársamé is,és munka a munkám...hogy Jézus ..munkámban,söt munkatársaimmal való viszonyban is jelen akar lenni..a legkisebb csavarnak is jelentösége van a gépezetben..

Ennek az egyszerü slusszkulcsnak a használatát,amely összeköti a nagy Eröt a mi kis erönkkel én is több évtized alatt tanulgattam../ Gyökössy Endre /
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Költötöl és lelkésztöl/40
  2010-04-15 18:17:28, csütörtök
 
  Békesség Isten akaratának felismeréséböl.
Tudomásul kell vennünk,hogy lesznek kérdések,amelyekre választ csak a másik dimenzióban kapunk

Ehhez alázat kell,és éppen az alázat hiányát használja fel az Ellenség.Azt súgja:fejtsd meg,addig nem mehetsz tovább,addig nem kezdhetsz máshoz,mig erre az égetö,kinzó kérdésre, kérdésedre már most és minél hamarabb egészen kielégitö és minden tekintetben végsö választ nem kapsz.

Mi azonnal,már most és mindent tudni szeretetnénk...azt is,ami Isten kegyelme szerint csak jóval késöbb van számunkra "beütemezve"- mert akkor értjük meg,fogjuk fel.Akkor leszünk képesek felhasználni Isten kegyelmét egészen az Ö akarata szerint
Ha életünkben valóban Isten akaratát keressük és azt tartjuk a legfontosabbnak,nem pedig holmi kérdések megoldását, - az Ö akarata,kegyelme megnyugvást,szabadulást ad,mert az "Ö akarata a mi békénk"/Idézet Dante:Isteni szinjátékából//Gyökössy Endre /
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl6/38
  2010-04-11 18:22:24, vasárnap
 
  Békesség a keresztény reménységböl.
A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel,hogy bövölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által /Róm 15,13/

A Szentlelket nem lehet megrendelni,nem lehet megtanulni.Kérni lehet:Uram,add nekem azt az igazi reménységet,hogy ha emberi reménység-tárgyaim vagy álmaim nem valósulnak meg,akkor se legyek reményvesztett ember!Hogyan is lehetnék?Hiszen a legnagyobb reménységem,hogy Te bennem légy és én Tebenned!
Aki ebben a reménységben van,az olyan ,mint Pál volt a börtönben:emberileg reménytelenül,a gyülekezetet mégis reménységre,örömre,békességre biztatva a Szentlélek által.

Az a reménység,ami nem nem valami ,hanem Valaki ,az felszabadit,békességgel tölt el.

A homo christianus soha nem reményvesztett ember!Ö a jövö embere,mert számára a halál sem halál.Nincsen lehetetlen,mert benne van az Úrban és az Úr öbenne.Valami nem sikerül; bennem van Az,Aki eröt ad a következö lépéshez,a következö hónapokhoz, a következö esztendökhöz,már itt,ezen a földön,ebben az életben. /Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl5/35
  2010-04-04 19:40:50, vasárnap
 
  Megbékélt életre támadás.
Pál apostol azt mondja a keresztyénre,hogy új teremtés/Gal 6,15/

Mi az az új teremtés ?
Az egyik fö jellemzöje az: a békétlen ember békességre jut.A békesség az egyik fö jellemzöje .Nem azt mondom,hogy mindig nyugodt lesz;lehet valaki nyugtalan és a szive mélyén mégis békessége van.

Vannak ..akik haragban vannak önmagukkal.Valami módon gyülölik,megvetik önmagukat,elégedetlenek,békétlenek önmagukkal...Van,aki a születésével békételen,a génjeivel,a kromoszómáival- szóval önmagával nem tud megbékülni.

Ezek az emberek kimondva vagy ki nem mondva Istennel is haragban vannak ...aki nem tudja önmagát elfogadni,s ezért lelke mélyén Istenre neheztel,az rendszerint valahogy idegenül érzi magát az emberek között is.Ez láncreakció.
Ki az új teremtés?Aki békességre jut,esetleg úgy,hogy elöbb...békességre jut Istennel,elfogadja mint Atyát,átöleli gondolatban és megbékél önmagával ..igen,Atyám,mert igy láttad jónak./Mt 11,26/Nekem más ajándékot adtál...hadd keressem meg saját alapdallamomat.- És azt látom,hogy aki békességre jut önmagával ,egyszerre csak békességre jut az emberekkel is.

Van ennek folytatása is,amire azt mondanám: az új teremtés az,aki nemcsak békességre jut Istennel,önmagával, következésképpen embertársaival,hanem egységre is...Aki békességre jut,az el tudja fogadni Istent Atyjának és talán feleségét,férjét,gyerekét annak,aki.Aki meg tud békélni..az különös módon egységre jut Istennel...egységre jutok önmagammal.. egységre jut embertársaival ,meg tudja érteni még azt is,amivel nem ért egyet.

Az Istennel,önmagával és embertársaival békességre és egységre jutott ember ,sajátos módon sugárzó ember.Gyógyitó kisugárzása van.

De ne gondoljátok,ha valaki ...békességre és egységre jutott ,az befejezett tény,ezentul mindig úgy lesz...egyet azonban tudnunk kell:aki egyszer ebbe a büvös körbe,ebbe az erötérbe- Pál igy mondja :az Úrba belekerült és itt békességre és egységre jutott új teremtés,az is eshet nagyot,de estében is közelebb kerül Istenhez. ..Igen,a homo christianus ember az,aki Isten segitségével mindig újrakezdheti,újra és új teremtésként feltámadhat/Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Lelkigondozónak átadottból/34
  2010-04-01 21:32:30, csütörtök
 
  Jézussal örömböl békesség.
Vagy hüsz évig vigadozások és apró örömök gyüjtögetöje voltam - mesélte a csillagszemü asszony - azt hittem,összeállnak majd örömmé.De nekem nem álltak össze.Mint gyerektenyeremben az eltört hömérö higanycseppjei;kifutottak ujjaim közül.

Akkor ismertem meg az édes párom,ö már tudta,hogy csak az a nagy öröm bomlik kis örömökké,amelyet az angyalok hirdettek a betlehemi pásztoroknak:Megszületsett az Ür Krisztus ..Aztán együtt örültünk Vele és Benne az Ürban.Azóta egyvégtében örülünk minden aprócska örömnek.Most már gyerekeinkkel együtt .És minden összeáll - örömmé,életté,és mindennek célja és értelme lett.Akkor is örülünk,ha semmi okunk a vigasságra.Nyugalmunk nincs ,de békességünk van.Békesség Istentöl .Szeretnénk ezt mindenkinek elmondani.Olykor akad,aki ránk figyel.Ám többnyire továbbmennek vigasságot enni,inni,ölelni és hahotázni.Egyre szomorúbban a feltölthetetlen ür csömörével./Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl4/33
  2010-03-28 21:07:57, vasárnap
 
  Békesség Jézus jelenlétéböl.
Amikor Heródes meglátta Jézust,nagyon megörült,mert már jó ideje szerette volna látni,mivel hallott róla,és azt remélte,hogy valami csodát tesz majd az ö szeme láttára.Hosszasan kérdezgette öt,de Jézus semmit sem válaszolt neki..

Heródes pedig...megvetöen bánt vele..visszaküldte Pilátushoz.
Ezen a napon Heródes és Pilátus barátságot kötöttek egymással.Elötte ugyanis haragban voltak./Lk 23/

Nos,ha sokáig nem vagyunk kapcsolatban a Gazdánkkal,hiába akarjuk szólongatni,nem válaszol.Hiszen csak kósza felbuzdulás az efféle próbálkozás.Ö tudja,mikor "nem komolyak a szándékaink"...Jellemzöje a Heródes szindrómának:csoda kell,de Jézus nem kell..

Valahol a lelkem mélyén felsejlett bennem valami döbbenet,valami misztérium,hogy a meg nem szólaló,a csupán jelenlévö Jézus Krisztus is békességet hoz,még az ellenségei között is.Mert Ö a békesség fejedelme.Még Heródest és Pilátust is meg tudja békéltetni egymással.Egyszerüen azért,mert jelen van.

Ez a Jézus szindróma.Nem kell sokat beszélnünk,de ha magunkkal visszük-mert vihetjük -a bennünk lakozó,élö Krisztust,szavak nélkül is egyszer csak békesség sugárzik az otthonunkban és a munkahalyünkön.
Nos,két lehetöség:az egyik a Heródes -,a másik a Jézus szindróma. Te tudod,melyikben élsz.A homo christianus feladata - nemcsak feladata:gyönyörü lehetösége!- ,hogy jelenlétével békét és szeretetet árasszon környezetében. Akkor teheti ezt,ha ö valóban krisztusi ember,ha benne lakik Isten Szentlelke,s a Béke Fejedelme./Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Biblia,költö,lelkész idéz./20
  2010-02-25 22:22:50, csütörtök
 
  Békesség a testvéreknek és szeretet hittel együtt az Atya Istentöl és az Úr Jézus Krisztustól/Ef 6/

Mit kiván Pál apostol ,mielött befejezné a levelét?-Békességet!A kisázsiai gyülekezeteknek belsö békességet.Jól értsük:nem nyugalmat.Ezen a földön nyugalom sose volt,nem is lesz,mig ember él a földön.Nagy a különbség a kettö között.Meg sem próbálom én kifejezni,inkább a nagy költöt,Reményik Sándort idézem:
Nincs nyugalom,nincs nyugalom ,
A sziv,amig ver,mindörökre nyugtalan,
De mindörökre nyughatatlanul
Istentöl mégis békessége van.
Nyugalma nincs ,de békessége van,békessége Istentöl.Ezt a békességet kivánjuk,amikor körülöttünk,vagy talán bennünk sincs nyugalom,mert hajszol minden és mindenki.Ezt kivánja Pál apostol a gyülekezeteknek ,ma éppen neked és nekünk- hogy békességünk mégis legyen./Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
Bibliából és lelkésztöl3/19
  2010-02-21 21:10:13, vasárnap
 
  Álljatok meg tehát,felövezve derekatokat igazságszeretettel,és magatokra öltve a megigazulás páncélját,felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével.Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát,amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát.Vegyétek fel az üdvösség sisakját is,és a Lélek kardját,amely az Isten beszéde./Ef 6/

Hét lelki fegyvert sorol fel Pál:igazságszeretet,megigazulás, békesség,evangélium,hit,üdvösség és Isten beszéde ....Pál apostol itt csupa védöfegyvert sorol fel.Nem azt tanácsolja nekünk ,hogy handabandázzunk Isten igéjével,vagy kérkedjünk igazlelküségünkkel,igazságainkkal,vagy a békesség evangéliumával,hanem azt mondja:vegyétek körül magatokat, védekezzetek ,mert ki vagytok téve a metha hodusnak,a kerülö utak tervezöjének,különbözö negativ eröknek.Ahogy beöltözik az asztronauta,hogy ne érje a kozmikus sugárzás,úgy öltsétek fel ezeket a fegyvereket..de tudnunk kell még valami fontosat.Nem egyedül harcolunk!Van Valaki,aki nemcsak értünk ,hanem velünk harcol,és Ö az,aki beöltöztet bennünket az igazlelküségbe,az igazságba,békességbe,evangéliumba,hitbe,az üdvösségbe - és most ,olvasás közben is felvértez bennünket ,mert körülvesz az Isten beszédével.- Ö a mi Urunk Jézus Krisztus ,aki szüntelen pozitiv gondolatokkal és sugárzással,Szentlelke lényével föl akar bennünket tölteni,öltöztetni,hogy ez ellen a különös támadás ellen is védve legyünk/Gyökössy Endre/
 
 
0 komment , kategória:  Gyökössy Endre  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 929 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 63
  • e Hónap: 507
  • e Év: 507
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.