Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
HÚSVÉT napja van
  2015-04-05 14:55:46, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Husvéti fotók!  
Huavéti böjt 2
  2012-04-06 22:04:26, péntek
 
  Húsvéti böjt
március 16, 2008 be-well
kategória Aktuális, Életmód, Ünnepek
4 hozzászólás
A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjt vallási és egészségügyi okok végett alakult ki, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket..
A böjt szinte minden vallásban fontos szerepet tölt be és valóban teljes lemondást igényel - legtöbbjük rendszeres vagy többszörös ,,koplalást" ír elő, amely fizikai és szellemi tisztulást eredményez. A buddhisták teliholdkor és ünnepnapokon semmit nem ehetnek, csakis folyadékot ihatnak; a hinduk úgyszintén, de újholdkor és ünnepnapokon; a muzulmánok ramadán idején csak naplemente után ehetnek és ihatnak bármit; a zsidók bűnbánat napján és egyéb ünnepnapokon nem ehetnek, ihatnak naplementétől naplementéig; az ortodoxok több ünnepnapon és szerdánként vagy péntekenként semmi állati eredetű ételt nem ehetnek.
A katolikus egyház a húsvéti Nagyböjt mellett karácsony előtt, adventkor és minden pénteken hús nélküli étkezést rendelt el, de manapság ezt már kevesen követik. A Nagyböjtöt évszázadokon keresztül a katolikus egyház nagyon szigorúan betartatta, negyven napig nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejterméket sem). A hatvanas években a katolikus egyház enyhítette a szigort, és manapság csak Nagypéntekre ír elő kötelező böjtöt, a többi napon a a hívőkre bízza a lemondás idejét, mennyiségét és mivoltát - azaz lemondhatunk akármi másról is, pl TV nézésről, alkoholról, édességekről stb, akármiről, ami igazi lemondást jelent számukra.
Tehát a húsvéti böjt nem jelent teljes lemondást. Ha negyven napig nem vagyunk képesek lemondani valamiről, próbáljuk ki csupán a Nagypénteki önmegtartóztatást, vagy a heti egynapos áldozatot - ezt igazán ki lehet bírni. Ha még soha nem böjtöltünk rendesen, akkor érdemes egy méregtelenítési nappal kezdeni, de azzal a változattal, amelyikkel szabad zöldségeket is enni. Később áttérhetünk a léböjtre. Ha hús nélkül abszolút nem tudunk élni, hagyjuk el néhány napra az alkoholt, dohányzást vagy süteményeket! De ne feledjük - a húsvéti böjt nem egy fogyókúrás program, célja az önfegyelem erősítése és a lemondás megtanulása.
A húsvéti böjtnek nem csupán szellemi, hanem egészségügyi előnyei is vannak. Nem hiába tavasszal van a Nagyböjt ideje, hiszen ilyenkor éled újjá a természet, ilyenkor van a szervezetünknek is szüksége megtisztulásra. Egy tavaszi méregtelenítés igazán jót tesz a testünknek - legyen az egy hónapos, egy hetes vagy három napos program, de a rendszeres heti egyszeri alkalom is sokat segít. A böjt alatt ne együnk húst, vagy ha rövid böjtöt tartunk, akkor semmi állati eredetű ételt sem. Vigyázzunk, mert nagyon sok ételben van tojás, tej vagy állati zsiradék - így alaposan készüljünk fel a böjt napokra. A böjt megtörése is figyelmet igényel - a visszaállás ugyanannyi ideig tartson, mint a böjt időszaka, azaz ha három napig nem ettünk állati eredetű ételeket, a negyedik nap ne együnk meg egy kilós csirkét, hanem kezdjük tojással vagy hallal! Vagy ha nem ittunk alkoholt egy hétig, másnap ne igyuk le magunkat! Az ünnepek alatt étkezzünk egészségesen!
Akár háromnapos, akár egyhetes, akár 6 hetes húsvéti böjtöt tartunk, célszerű az utolsó napot Húsvét vasárnapjához igazítani, és a böjttörést Húsvét hétfőjére programozni, bár hagyomány szerint már vasárnap este lehet enni sonkát.
 
 
0 komment , kategória:  Husvéti fotók!  
péntek, böjt Husvétkor
  2012-04-06 21:54:37, péntek
 
  Böjt, húsvét
Póda Erzsébet

A hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak a böjt időszaka. Ilyenkor tilos a mulatozás, és a húsételek fogyasztása. A konyhában is mások a teendők.

Az étrendek alakulása régen az egyház böjti előírásaihoz alkalmazkodott (ám ezeknek az étkezési szokásoknak valószínűleg ősibb az eredetük). A magyar konyha két elkülönülő ételcsoportja a tészták és a húsételek. Általában kedd, csütörtök a ,,húsevő" nap, míg szerda, péntek a ,,tésztaevő" nap volt. Hétfő és szombat váltakozik, gyakran az elmúlt ünnep maradékából, illetve már az ünnepi k észülődés jegyében formálódik.

A nagyböjti étrendekben sűrűn szerepel a bab, a sóban főtt bab, az olajos káposzta, az aszalt gyümölcsök és a főzelékfélék. És a különböző halételek, tojásételek, kalácsok. Mint azt a ránk maradt szokások bizonyítják, az ételek helyes megválasztásával a böjti napokon is lehet választékosan étkezni.

A böjt húsvétkor, a tavasz igazi nagy ünnepén ér véget. A húsvét hagyományos étele a különbözőképpen elkészített bárányhús, valamint a füstölt sonka, a főtt tojás és a kelt tésztából készült húsvéti (fonott) kalács. Az alábbiakban három ősrégi, hagyományos böjti eledel receptjét közöljük.

Kőttés
Fél liter rozst és fél liter búzát, vagy egy liter búzát szitára teszünk, és 7-8 napon keresztül naponta langyos vízzel öntözgetjük, amíg ki nem csírázik. Ekkor az egészet ledaráljuk, és szitán kétszer átdörzsöljük. Forró vízzel meglocsoljuk, és annyi daralisztet keverünk hozzá, hogy piskótatészta sűrűségűvé váljon. Egy kis lábaskába tesszük, néhány nádszálat szúrunk a masszába, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje pirosra sül. Vitamindús csemege gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Reumások és cukorbetegek is fogyaszthatják, sok betegségre házi orvosság. A tavaszi fáradtság ellen kitűnő gyógyszer, jobban felfrissít, mint bármely drága multivitaminos készítmény.

Pészah kremzli
Ahány személyre készítjük, annyi tojássárgáját összekeverünk csipetnyi sóval, kis cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, kevés citromlével, egy evőkanál olvasztott libazsírral és annyi durvára tört macesszal, hogy híg tésztát kapjunk belőle. Egy óráig pihentetjük, majd hozzáadjuk a tojások keményre vert habját is. Egy kis edényben olajat forrósítunk, majd egy evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát. Kisütjük, majd meghintjük fahéjas cukorral, és még forrón tálaljuk.

Biracs
1 liter tiszta búzát megmosunk. Sütőpléhre, két konyharuha közé szétterítjük. A felső konyharuhát állandóan nedvesen tartjuk. Így csíráztatjuk meleg helyen 6-7 napig, amíg a magok sűrű, fehér csírát eresztenek. Ezután húsdarálón ledaráljuk, és felöntjük annyi tiszta vízzel, hogy ellepje. Fél óráig áztatjuk, majd átszűrjük, kinyomkodjuk, és a lébe annyi daralisztet szórunk, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Magas peremű sütőpléhre öntjük, és erős lángon kb. másfél óráig sütjük, míg a széle egész pirosra sül. Vitamin- és energiadús böjti eledel.
 
 
0 komment , kategória:  Husvéti fotók!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 12 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 231
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 7481
  • e Év: 147506
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.