Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
A muzsika ajándéka
  2017-01-24 09:17:55, kedd
 
  Ma este rájöttem, hogy a muzsika, ha kifogástalan, pontosan ugyanazt a hatást váltja ki a lélekből, mint midőn kedvesünk jelenléte gyönyörködtet bennünket, azaz a világ látnivalóan legteljesebb boldogságával ajándékoz meg."
234 éve született STENDHAL.
Marie-Henri Beyle (ismert álnevén Stendhal)
(Grenoble, 1783. január 23. - Párizs, 1842. március 23.)
19. századi francia író.
Egyike a realizmus első képviselőinek Vörös és fekete (Le Rouge et le Noir, 1830), illetve A pármai kolostor (Le Chartreuse de Parme, 1839) című regényeiben.
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene jótékony hatása, csillagjegyek szerint
  2017-01-21 21:19:17, szombat
 
 
Nemcsak személyiségünk befolyásolja saját zenei kultúránkat, hanem annak függvényében is válogatjuk a fülünknek kedves dallamokat, hogy milyen csillagjegyben születtünk.


Ennek értelmében, léteznek olyan zenék, amelyek energiával töltenek fel, vagy éppen ellazítanak - aszerint, hogy mikor születtünk.

Kos: mivel aktív, örökmozgó személyekről van szó, imádják a ritmusos dalokat. Ilyen például a dance, techno, metal vagy rock stílus, amely bármelyik napszakban feléleszti a Kost. Ugyanakkor, ha relaxálni szeretnének, szívesen hallgatnak lágy dallamokat, mint például a gitár vagy a hegedű zenéjét. Mosolyt csal továbbá az arcukra a ropogó fa nesze a kandallóból.


Bika: ő lassú zene híve, amely teljes mértékben ellazítja. Az énekek azok, amelyek elringatják őt egy hosszú, fárasztó nap után.

Ikrek: őket a klasszikus zene vonzza, valamint azok a természetből fakadó dallamok, amelyek összhangban vannak ezzel - a madarak csicsergése, a patak csobogása, a szél fuvallata. A hangszerek terén a fúvósok és az orgona nyűgözi le igazán az Ikreket.Rák: örök romantikus lévén, a Rák szívesen hallgat olyan zenét, amely a gyerekkorára vagy a régi kapcsolataira emlékezteti őt. A modern zene nem az ő stílusa, inkább választja a hagyományos balladákat, középkori muzsikát. Ugyanakkor vonzza a víz folyásának nesze, a csobogása, valamint a szél fújása is.


Oroszlán: mivel mindig a figyelem középpontjában lennének, a divattal párhuzamosan haladnak. Ezért a legújabb zenét bömböltetik. Továbbá hívei a klasszikus kompozícióknak is, ezzel bizonyítják kifinomultságukat és igényességüket. A szabályosan váltakozó ritmusok, mint például a szív dobogása, feltölti őket. Ami a hangszereket illeti, a gitár és a hegedű tetszik nekik. A ropogó fa hangja az, amitől teljesen el tudnak lazulni.


Szűz: odavan a ritmusos, jól tagolt zenéért, főként a dobok hangjáért. Mivel kimondottan utálja a rendetlenséget, a választott daloktól elvárja, hogy legalább annyira rendezettek legyenek, mint ő maga.


Mérleg: méltóságteljes jellemének köszönhetően, olyan zenét hallgat szívesen, amely jó ízlésről tesz tanúbizonyságot, és elismert darab is. A zongora az ő hangszere. A természet neszei - a madárcsicsergés, vízcsobogás - az ő füleit is kellemesen simogatják.


Skorpió: mindig a minőségi zenét fogják értékelni, függetlenül attól, hogy régi-e vagy új. Valamennyi dallamot a múlt tapasztalatai felől értelmeznek és élnek át, mindaddig élvezettel hallgatják, míg magukra találnak benne. A források moraja vonzza őket a természet hangjai közül.


Nyilas: a legtöbben a lassú zenéért rajonganak, legyen ez vallási vagy kozmikus tonalitású költemény. A húros hangszerekért vannak oda, mint például a gitár, hegedű. Továbbá a tűz pattogása az, amitől ellazulnak.


Bak: mivel magába forduló személyiség, a lassú, meditáló dallamok, koncentrálásra és relaxálásra bíró zenék a kedvencei. De szívesen hallgat régi érzelmes dalokat is, amelyek hatására tisztán tud gondolkodni majd.

Vízöntő: imádnak a modern ritmusos zenékre táncolni, főként az elektronikus muzsikát kedvelik. Ezek a dallamok feldobják a hangulatukat, energiával töltik fel őket. A hangszerek közül inkább az orgonát választanák, abból is az elektronikusat. Amikor pihenni szeretnének, kimennek a természetbe, és a madarak énekéből táplálkoznak.

Halak: szeretik a lassú zenét, a nyugodt, nem zsúfolt dallamokat. Víz-jegy lévén, a Halakat is vonzza a tenger morajlása, a víz csobogása. Ezektől a hangoktól érzik magukat igazán jól.

Forrás: http://lelekmagazin.hu/a-zene-jotekony-hatasa-csillagjegyek-szerint/
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zenében rejlő gyógyító erő
  2016-11-13 20:03:03, vasárnap
 
 
A zene hatalma

A zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.
Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültségét. Máshol Dvorzsákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet.

A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni.

Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására. A japán Ohara szeszfőzdében Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.

Az ideális zenék

Álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven Holdfény szonátája, Bach csembalódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja.

Baleset, sokk ellen: Feszültségoldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg. Ravel Bolerója, Mendelssohn e-moll hegedűversenye vagy a Hair című musicalből a Let the Sunshine In című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást.

Depresszió ellen: Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van.

Felhasználható még Vivaldi Négy évszaka, Bach I. brandenburgi versenye, Beethoven VIII. szimfóniája és Gershwin Fascinating Rhytm című munkája.

Feltöltődéshez, energiaforrásként: Beethoven IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach d-moll toccata és fúgája, valamint az V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein West Side Storyjából az I Feel Pretty című dal.

Fáradtság ellen: Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, vonósokra és csembalóra, Purcell: Versenymű két trombitára, Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.

Fejfájás, migrén esetén: Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye.

Éles fájdalom ellen: Hacsatúrijan Kardtáncát javasoljuk.

Gátlás leküzdésére: Ravel Bolerója, Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája, Dukas A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland-darabok, Simon és Garfunkel The Boxer című száma.

Gutaütés esetén: Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.

Gyermek sérülése esetén: Csajkovszkij Diótörő című szvitje, egyszerű gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyet.

Koncentrációs zavar esetén: Mozart D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel Vizi-zenéjének lassú tételeire.

Magas vérnyomás ellen: Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.

Meghűlés esetén: Mozart Varázsfuvolája, a Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Rod Stewarttól a You Are the Star.

Torokfájásra legjobb az "m" hangot zümmögni.

Stressz ellen: Halk, kellemes háttérzene. Lionel Ritchie My Destinyje,

romantikus zene: Schubert Pisztrángötöse és Heidenrösleinje, Schumann Álmodozása, Smetana A Moldvája, gregorián énekek, esetleg népdalok.

A szívműködés és a vérkeringés erősítésére: Bach d-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).

Kismamáknak: Mozart D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi: Négy évszaka, gyermek- és altató dalok.

Forrás: http://antalvali.com/hirek/a-zene-meg-a-verunkre-is-hatassal-van.html
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene a végtelent tárja fel
  2016-10-31 10:10:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító.
  2016-10-03 13:18:47, hétfő
 
  A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító. Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes. Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni, lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat, feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel fegyelmeztünk - olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé. A gyönyörűségben, melyet a zene ad, a halálvágy kéjes megsemmisülésének beteg érzései hullámoznak. A zene támadás.
Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Aki nekem is játszod az élet dallamát
  2016-10-03 13:17:52, hétfő
 
  Aki nekem is játszod az élet dallamát
Kinek süketen fordít hátat a fél világ
Amíg zenére mozdul itt minden
A hangom, a léptem, a Föld
S amíg szerelmet táncolunk rá
Bármit látsz s bárhogy fáj
A hangszered össze ne törd
Akkor is játssz még
Ha senki se kéri, játssz még
Ha senki nem felel, játssz még
Ha senki sem érti, játssz még
Ha senki sem érti, hogy minek is játszol még 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Ez a gitár olyan, mint a lelkünk.
  2016-10-03 13:17:07, hétfő
 
  Ez a gitár olyan, mint a lelkünk. (...) Lehangoltan nem szól. Fájdalmasan zörög. Ahhoz, hogy fölzendüljön rajta a dal, fel kell hangolnom! Ez a titok! Lehangolt lélekkel nem hallunk, nem látunk, nem szól a muzsikánk. (...) Hangoltság nélkül nincs szépség, nincs zene. Öröm sincs!
Müller Péter 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Aki zenével indul az életbe
  2016-10-03 13:14:10, hétfő
 
  Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.
Kodály Zoltán 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.
  2016-10-03 13:12:03, hétfő
 
  Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk.
Kodály Zoltán 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene 10 csodálatos hatása az emberi elmére
  2016-08-11 21:20:13, csütörtök
 
 
Mire jó a zene?
Te miért szoktál zenét hallgatni? Hogy a szomszédokat idegesítsd? Hogy megnyugodj? Hogy megtörd a munka monotonitását? Hogy kizárd a külvilágot? Nos, a zene nem csak erre jó, hanem tudatosan használva az egész életedet átformálhatja. Figyelj csak.

1. A verbális IQ-d nőni fog tőle, és az epilepsziás rohamokat is mérsékeli
A zongorázás nem csak a zenei képességeidet javítja, hanem tökéletesíti a képi és a szóbeli kifejezőkészségeidet is.
Egy 8-13 éveseken végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek jobban fejlődött a verbális IQ-ja, akik zeneórákon is részt vettek, azokhoz képest, akik egyáltalán nem foglalkoztak a zenével (Forgeard, 2008). Ez világosan rámutat arra, hogy nem csak a zenei készséget fejleszti a hangszeren való tanulás, hanem a vizuális érzékelésre és a szóbeli kifejezőkészségre is jó hatással van.

A zenének a megismerésre gyakorolt hatásait a betegségek megelőzésére irányuló kutatásokban is igazolták: a zene jótékony hatása még az ideghálózatra is kiterjed. A kutatások szerint a nyugtató hangok - mint például Mozart zongora remekművei - 5 percen belül csökkenthetik például az epilepsziás rohamokat kiváltó jelek hatását is.
A zenének az agykéregre gyakorolt hatása olyan mélyrehatónak bizonyult, hogy a 29 vizsgált esetből 23-nál bizonyítottan csökkent le a rohamaktivitás a kezelhetőség szintjére. A meglepő eredményeket egy 1998-as vizsgálat után tették közzé, a ,,Mozart hatása az epileptiform aktivitásra" című tanulmányban.

2. Aki hidegrázósan szereti a zenét, sokkal nyitottabb a világra
Te érezted már azt, hogy egy zenétől jóesően kirázott a hideg? A Nusbaum and Silvia (2010) tanulmánya szerint, az igazi zenekedvelők több mint 90 százaléka már érezte ezt.
Azt, hogy mennyire érezheted ezt a különleges élményt, az a személyiségedtől függ. Szakemberek szerint azok az emberek élik át leginkább a hidegrázás élményét zenehallgatás közben, akik befogadóbbak társaiknál.
A vizsgálat arra is rámutatot, hogy a hidegrázást átérző emberek és az új tapasztalatok iránti nyitottság között kölcsönhatás mutatható ki: aki szereti a zenét, az nyitott az új tapasztalatok irányába; aki nyitott a világ dolgaira, az jobban szereti a zenét.

3. Az aktív zenehallgatás erősíti a boldogságérzetet
Egy tanulmány szerint butaság, hogy felesleges próbálkozni a ,,csakazértis boldog leszek" boldog leszek érzéssel.
Ferguson and Sheldon (2013) kutatásában azok a résztvevők, akik Aaron Copland ütemes klasszikus kompozícióit hallgatták, és tudatosan törekedtek a boldogság érzetének megtalálására, sokkal feldobottabban érezték magukat, mint akik csak passzivitást mutattak zenehallgatás közben.
Ez azt is jelenti, hogy a zene átélése, a valódi összekapcsolódás az ütemmel, a hangokkal sokkal több érzelmet vált ki belőlünk, mint ha csak úgy hallgatjuk a zenét.

4. A közös éneklés közösségeket kovácsol össze
A zene szociális tevékenység is lehet, amikor többen hallgatják egyszerre, esetleg még énekelik is közösen a dalokat. Ezek azok a mozzanatok hozzájárulnak az összetartozás élményének elmélyítéséhez. Nem véletlen, hogy a tábori, vallási, iskolai közös éneklés mekkora hatással van a közösségi életre, a csapatépítésre.
Ezt támasztja alá a következő vizsgálat is: közös énekléséken részt vevő ezer finn hallgató az átlagnál jobb eredményt ért el az iskolában, még azok is, akik egyébként nem voltak aktív részesei a közös éneklésnek, pusztán hallgatóságként voltak jelen az énekórákon. (Eerola & Eerola, 2013)
Az eredménnyel kapcsolatban Päivi-Sisko Eerola, a vezető kutató a következőket állapította meg: ,,A kórusban és a zenekarban való éneklés kedvelt tevékenység a meghosszabbított ének-zene órákon. Más vizsgálatok szerint az emberek nagy megelégedésére szolgált, hogy egymással szinkronba kerülhettek. Ez növeli a csoporton belüli hovatartozás érzését és lehet, hogy még azokat az embereket is megszeretteti egymással, akik korábban nem így éreztek."

5. A megfelelő zene jótékony hatással van a szívbetegségekre is
Bár a már megélt szívinfarktust nem gyógyítja meg, de a zene pozitív hatást mutat a stressz és a szívkoszorúér kezelésével kapcsolatban is. Oldja a szorongást, ezáltal a stressz kezelése is könnyebbé válik.
Azt, hogy a zene mennyire jó hatással van a szívbetegségek kezelésében és megelőzésében bizonyítja annak a 23 tanulmány átvizsgálásnak eredménye is, amely közel 1500 beteg állapotát elemzi. Ezekben a tanulmányokban megállapítást nyert, hogy a zenehallgatás csökkenti a szívfrekvenciát, a vérnyomást és a szorongást a szívbetegek esetében. (Bradt & Dileo, 2009)

6. Még a szomorú zenének is van pozitív hatása
Az első számú ok, amiért az emberek imádnak zenét hallgatni, az ahangulat irányítása.
Mindenki, aki szereti a zenét tudja, hogy a zenének katartikus hatása is lehet. Az pedig további különös tény, hogy a szomorkás zene is javíthatja a hangulatát. Miért? A Kawakami (2013) által végzett tanulmány szerint a szomorkás zene élvezetesebb, mert olyan érzelmi egyveleget hoz létre, mely negatív és pozitív is egyszerre.
A szomorkás hangulatú zenékkel kapcsolatban viszont fontos kitétel, hogy ne kerülj túlságosan a negatív érzelmek hatása alá!

7. Boldogabbnak látod tőle a másikat
A zenétől nemcsak másképp érezzük magunkat, de 15 másodpercnyi zenehallgatás után másként látjuk a többi ember arcán lévő érzelem megnyilvánulásokat is: többnyire boldogabbnak látunk másokat is.
A Logeswaran (2009) által végzett kutatás szerint a vidám, ütemes zene gyors löketétől a résztvevők boldogabbnak láthatják mások arcát, ugyanez igaz a szomorkás hangulatú zenékkel kapcsolatban is. A legnagyobb eltérést azokkal szemben mutatták ki, akik semlegességet mutattak arcukon.
A tanulmány azt a konklúziót vonja le, hogy az általunk hallgatott zene hatására kialakult hangulatunkat kivetítjük a többi emberre is.

8. A zenének van színe is!
A zene hatással van a színtársításunkra is: egy bizonyos színt juttat az eszünkbe, ha zenét hallgatunk. A különböző kultúrájú emberek az általuk hallgatott zenéhez különböző színeket párosítanak.
A Palmer (2013) által készített tanulmány szerint a mexikói és az amerikai emberek erőteljesen hasonlóságot mutatnak egymással: az unalmasnak talált zenékhez párosították a sötét színeket, az élénkebb színeket azokhoz a zenékhez társították, mely boldogságot okozott nekik.
Egy későbbi tanulmány azt is kimutatta, hogy a zenéhez kapcsolódó színtársítás a zene érzelmi tartalmaként mutatkozik meg.

9. A zene visszaadhatja a látást is?
A stroke-ot túlélők 60 százalékánál érintette a betegség az agy látómezőjét is. Ezért van az, hogy a beteg elveszti azoknak a tárgyaknak a tudatos érzékelését, melyek az agy sérült oldalához képest a másik oldalon helyezkednek el. Ezt nevezik a vizuális tér felfogási zavara-ként.
Ám egy tanulmány kitér arra, hogy az ilyen jellegű betegségben szenvedők, ha a kedvenc zenéiket hallgatják, a vizuális figyelem részben helyreáll (Tsai, 2013). Tehát, a zene fontos eszköz lehet a stroke-os betegek rehabilitációja során.

10. Méga babák is táncolnak rá
A Zentner and Eerola (2010) által végzett egyik vizsgálatában öthónapos csecsemőket teszteltek, és az eredmény bámulatos lett: a csecsemők ritmikusan válaszoltak a zenére, és reakciójukból azt lehetett kiolvasni, hogyérdekesebb dolognak tartották a zenét, mint a beszédet.
A zenehallgatás közben saját értelmi képességüknek megfelelően ,,táncra perdültek", és azok a csecsemők mosolyogtak leginkább, akik sokáig ,,táncoltak". Talán a zene iránti szeretet valóban a génünkben hordozzuk!(Spiritscienceandmetaphysics.com)

Jó zenehallgatást kívánok!


 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1427 db bejegyzés
Összes: 29823 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3113
  • e Hét: 23778
  • e Hónap: 73572
  • e Év: 407284
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.