Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
Lehet élni zene nélkül is.
  2017-06-18 19:37:54, vasárnap
 
  Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.
Kodály Zoltán
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A muzsika ajándéka
  2017-01-24 09:17:55, kedd
 
  Ma este rájöttem, hogy a muzsika, ha kifogástalan, pontosan ugyanazt a hatást váltja ki a lélekből, mint midőn kedvesünk jelenléte gyönyörködtet bennünket, azaz a világ látnivalóan legteljesebb boldogságával ajándékoz meg."
234 éve született STENDHAL.
Marie-Henri Beyle (ismert álnevén Stendhal)
(Grenoble, 1783. január 23. - Párizs, 1842. március 23.)
19. századi francia író.
Egyike a realizmus első képviselőinek Vörös és fekete (Le Rouge et le Noir, 1830), illetve A pármai kolostor (Le Chartreuse de Parme, 1839) című regényeiben.
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene jótékony hatása, csillagjegyek szerint
  2017-01-21 21:19:17, szombat
 
 
Nemcsak személyiségünk befolyásolja saját zenei kultúránkat, hanem annak függvényében is válogatjuk a fülünknek kedves dallamokat, hogy milyen csillagjegyben születtünk.


Ennek értelmében, léteznek olyan zenék, amelyek energiával töltenek fel, vagy éppen ellazítanak - aszerint, hogy mikor születtünk.

Kos: mivel aktív, örökmozgó személyekről van szó, imádják a ritmusos dalokat. Ilyen például a dance, techno, metal vagy rock stílus, amely bármelyik napszakban feléleszti a Kost. Ugyanakkor, ha relaxálni szeretnének, szívesen hallgatnak lágy dallamokat, mint például a gitár vagy a hegedű zenéjét. Mosolyt csal továbbá az arcukra a ropogó fa nesze a kandallóból.


Bika: ő lassú zene híve, amely teljes mértékben ellazítja. Az énekek azok, amelyek elringatják őt egy hosszú, fárasztó nap után.

Ikrek: őket a klasszikus zene vonzza, valamint azok a természetből fakadó dallamok, amelyek összhangban vannak ezzel - a madarak csicsergése, a patak csobogása, a szél fuvallata. A hangszerek terén a fúvósok és az orgona nyűgözi le igazán az Ikreket.Rák: örök romantikus lévén, a Rák szívesen hallgat olyan zenét, amely a gyerekkorára vagy a régi kapcsolataira emlékezteti őt. A modern zene nem az ő stílusa, inkább választja a hagyományos balladákat, középkori muzsikát. Ugyanakkor vonzza a víz folyásának nesze, a csobogása, valamint a szél fújása is.


Oroszlán: mivel mindig a figyelem középpontjában lennének, a divattal párhuzamosan haladnak. Ezért a legújabb zenét bömböltetik. Továbbá hívei a klasszikus kompozícióknak is, ezzel bizonyítják kifinomultságukat és igényességüket. A szabályosan váltakozó ritmusok, mint például a szív dobogása, feltölti őket. Ami a hangszereket illeti, a gitár és a hegedű tetszik nekik. A ropogó fa hangja az, amitől teljesen el tudnak lazulni.


Szűz: odavan a ritmusos, jól tagolt zenéért, főként a dobok hangjáért. Mivel kimondottan utálja a rendetlenséget, a választott daloktól elvárja, hogy legalább annyira rendezettek legyenek, mint ő maga.


Mérleg: méltóságteljes jellemének köszönhetően, olyan zenét hallgat szívesen, amely jó ízlésről tesz tanúbizonyságot, és elismert darab is. A zongora az ő hangszere. A természet neszei - a madárcsicsergés, vízcsobogás - az ő füleit is kellemesen simogatják.


Skorpió: mindig a minőségi zenét fogják értékelni, függetlenül attól, hogy régi-e vagy új. Valamennyi dallamot a múlt tapasztalatai felől értelmeznek és élnek át, mindaddig élvezettel hallgatják, míg magukra találnak benne. A források moraja vonzza őket a természet hangjai közül.


Nyilas: a legtöbben a lassú zenéért rajonganak, legyen ez vallási vagy kozmikus tonalitású költemény. A húros hangszerekért vannak oda, mint például a gitár, hegedű. Továbbá a tűz pattogása az, amitől ellazulnak.


Bak: mivel magába forduló személyiség, a lassú, meditáló dallamok, koncentrálásra és relaxálásra bíró zenék a kedvencei. De szívesen hallgat régi érzelmes dalokat is, amelyek hatására tisztán tud gondolkodni majd.

Vízöntő: imádnak a modern ritmusos zenékre táncolni, főként az elektronikus muzsikát kedvelik. Ezek a dallamok feldobják a hangulatukat, energiával töltik fel őket. A hangszerek közül inkább az orgonát választanák, abból is az elektronikusat. Amikor pihenni szeretnének, kimennek a természetbe, és a madarak énekéből táplálkoznak.

Halak: szeretik a lassú zenét, a nyugodt, nem zsúfolt dallamokat. Víz-jegy lévén, a Halakat is vonzza a tenger morajlása, a víz csobogása. Ezektől a hangoktól érzik magukat igazán jól.

Forrás: http://lelekmagazin.hu/a-zene-jotekony-hatasa-csillagjegyek-szerint/
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zenében rejlő gyógyító erő
  2016-11-13 20:03:03, vasárnap
 
 
A zene hatalma

A zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.
Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültségét. Máshol Dvorzsákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet.

A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni.

Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására. A japán Ohara szeszfőzdében Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.

Az ideális zenék

Álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven Holdfény szonátája, Bach csembalódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja.

Baleset, sokk ellen: Feszültségoldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg. Ravel Bolerója, Mendelssohn e-moll hegedűversenye vagy a Hair című musicalből a Let the Sunshine In című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást.

Depresszió ellen: Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van.

Felhasználható még Vivaldi Négy évszaka, Bach I. brandenburgi versenye, Beethoven VIII. szimfóniája és Gershwin Fascinating Rhytm című munkája.

Feltöltődéshez, energiaforrásként: Beethoven IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach d-moll toccata és fúgája, valamint az V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein West Side Storyjából az I Feel Pretty című dal.

Fáradtság ellen: Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, vonósokra és csembalóra, Purcell: Versenymű két trombitára, Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.

Fejfájás, migrén esetén: Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye.

Éles fájdalom ellen: Hacsatúrijan Kardtáncát javasoljuk.

Gátlás leküzdésére: Ravel Bolerója, Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája, Dukas A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland-darabok, Simon és Garfunkel The Boxer című száma.

Gutaütés esetén: Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.

Gyermek sérülése esetén: Csajkovszkij Diótörő című szvitje, egyszerű gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyet.

Koncentrációs zavar esetén: Mozart D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel Vizi-zenéjének lassú tételeire.

Magas vérnyomás ellen: Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.

Meghűlés esetén: Mozart Varázsfuvolája, a Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Rod Stewarttól a You Are the Star.

Torokfájásra legjobb az "m" hangot zümmögni.

Stressz ellen: Halk, kellemes háttérzene. Lionel Ritchie My Destinyje,

romantikus zene: Schubert Pisztrángötöse és Heidenrösleinje, Schumann Álmodozása, Smetana A Moldvája, gregorián énekek, esetleg népdalok.

A szívműködés és a vérkeringés erősítésére: Bach d-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).

Kismamáknak: Mozart D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi: Négy évszaka, gyermek- és altató dalok.

Forrás: http://antalvali.com/hirek/a-zene-meg-a-verunkre-is-hatassal-van.html
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene a végtelent tárja fel
  2016-10-31 10:10:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító.
  2016-10-03 13:18:47, hétfő
 
  A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító. Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes. Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni, lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat, feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel fegyelmeztünk - olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé. A gyönyörűségben, melyet a zene ad, a halálvágy kéjes megsemmisülésének beteg érzései hullámoznak. A zene támadás.
Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Aki nekem is játszod az élet dallamát
  2016-10-03 13:17:52, hétfő
 
  Aki nekem is játszod az élet dallamát
Kinek süketen fordít hátat a fél világ
Amíg zenére mozdul itt minden
A hangom, a léptem, a Föld
S amíg szerelmet táncolunk rá
Bármit látsz s bárhogy fáj
A hangszered össze ne törd
Akkor is játssz még
Ha senki se kéri, játssz még
Ha senki nem felel, játssz még
Ha senki sem érti, játssz még
Ha senki sem érti, hogy minek is játszol még 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Ez a gitár olyan, mint a lelkünk.
  2016-10-03 13:17:07, hétfő
 
  Ez a gitár olyan, mint a lelkünk. (...) Lehangoltan nem szól. Fájdalmasan zörög. Ahhoz, hogy fölzendüljön rajta a dal, fel kell hangolnom! Ez a titok! Lehangolt lélekkel nem hallunk, nem látunk, nem szól a muzsikánk. (...) Hangoltság nélkül nincs szépség, nincs zene. Öröm sincs!
Müller Péter 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Aki zenével indul az életbe
  2016-10-03 13:14:10, hétfő
 
  Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.
Kodály Zoltán 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.
  2016-10-03 13:12:03, hétfő
 
  Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk.
Kodály Zoltán 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami zene  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1016 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 4675
  • e Hónap: 14086
  • e Év: 916018
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.