Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 536 
Meglepő dolog derült ki az agy és a csokoládé kapcsolatáról
  2018-02-17 15:23:24, szombat
 
  Meglepő dolog derült ki az agy és a csokoládé kapcsolatáról - természetes immunrendszer turbózó, és még ennél is több!

A tudósok alig akartak hinni a szemüknek.

Mostmár hivatalos: a csoki nem csak finom, de olyan anyagokban, főleg flavonoidokban gazdag, melyek rendkívül erős gyógyhatással, serkentő hatással rendelkeznek. Ezek pedig az idegsejtek védelmében játszanak óriási szerepet.

A tudósok a legújabb kísérletek elvégzése közben hatalmas döbbenettel figyelték, mire is képes a csokoládé a szervezetünkkel és a szellemi teljesítményünkkel.

Valóságos csodaszer, mely nagymértékben képes növelni a szellem e teljesítőképességünket, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk - állítják.

Egy új kutatásban a L'Aquilai Egyetem munkatársai azokat a tanulmányokat elemezték, melyek a kakaóban található flavonoidok különböző kognitív területekre gyakorolt hatásait vizsgálták.

A csapat nem csak azt tanulmányozta, hogy mi történik az aggyal néhány órával a kakaófogyasztás után, hanem azt is, hogy milyen hatást vált ki a tartósabb, kakaóval dúsított étrend.

Egyértelmű, hogy rövid távon a falavonoidok pozitív hatással vannak az agyunkra.

A kísérletek során jelentősen javult az alanyok munkamemóriája és vizuális információfeldolgozása a csokoládéevéssel. Sőt, a nők esetében egy álmatlan éjszaka után a kakaófogyasztás a teljesítményt is javította.

Ugyanakkor a kutatók rávilágítottak arra, hogy a kimutatott hatások nagysága jelentősen függött a használt mérőeszköztől. Az egészséges és fiatal felnőtteknél például olyan tesztre volt szükség, melynek teljesítése komoly odafigyelést igényelt.

A csokoládé fogyasztás jelentősen növelte a kognitív képességeket hosszabb távon, így a csokoládé "csodatévő" ereje igazolttá vált.

A kakaó többnyire a már idősebb, enyhe kognitív romlást tapasztaló felnőtteknek segített.

A kakaóban található flavonoidok képesek megóvni a sérülékenyebb csoportokat, hiszen idővel javítják a kognitív teljesítményt.

A jelenség hátterében az állhat, hogy a vegyületek segítik a szív- és érrendszeri egészség megőrzését, valamint növelik a vérmennyiséget abban az agyi régióban, amely az időskori memóriaromlás forrása lehet.

Ez hihetetlenül nagy felfedezés, és nem lepődnénk meg, ha a jövőben az idősebb betegeknek, de akár a fiataloknak is különféle memóriagyógyszerek helyett csokoládés memória-diétát javasolnának az orvosok.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Most akkor náthás vagy, vagy influenzás?
  2018-02-13 21:52:59, kedd
 
  Ügyes trükk volt, de nem, igazából nem vagy influenzás. Ha viszont tényleg érdekel, mi történik veled, és nem csak csalni akarsz, ez a táblázat segíthet eldönteni, mi a bajod.

Sokan vannak, akik évente legalább egyszer kihasználják az influenzaszezon biztosította aduászt, és lemondanak egy-egy kellemetlennek ígérkező találkozót vagy akár egy egész hét munkát azzal, hogy mozdulni sem tudnak az influenzájuk miatt. Igazából mindannyian tudjuk, kik ők, az orvosoknak pedig szintén megvannak a maguk váratlan, de bombabiztos eszközeik a lógósok azonosítására.

Fel tudsz állni?

Az Iflscience össze is gyűjtött néhány kifejezetten vicces és garantáltan működőképes algoritmust... vagyis inkább találós kérdést. Ezekkel persze inkább csak magukat szórakoztatják az orvosok. Az egyik vicces kedvű doki például a következő kapcsolási táblával oldaná meg a problémát: ,,Úgy érzed magad, mint akit elütött egy vonat? Nem? Akkor nem vagy influenzás. Tényleg elütött egy vonat? Nem? Akkor valóban influenzás vagy."

De vannak olyanok is akikről az a legenda járja, hogy a következő kérdéssel kezdik a rendelést az influenzaszezon alatt: ,,Álljon fel mindenki, aki azért van itt, mert úgy érzi influenzás. Rendben, maguk hazamehetnek."

Ez viszont tényleg segíthet

Ahogy ezek a példák is mutatják, bizony jelentős a különbség a nátha és az influenza tünetei között, az utóbbi ugyanis egy tényleg komoly betegség, ami akár emberéleteket is követelhet, míg egy sima nátha általában néhány nap pihenéssel is megoldható. Az Amerikai Járványügyi Központ szerencsére egy valóban hasznos táblázattal is előállt, ami a betegségekre jellemző tünetek összefoglalásával tényleg segíthet eldönteni, mi is a bajod valójában. Íme:

Tünetek Influenza Megfázás

A tünetek megjelenése Hirtelen Fokozatos
Láz Általános Ritka
Fájdalom Gyakori Minimális
Megfagysz Elég gyakori Ritka
Fáradtság Gyakori Ritka
Tüsszögés Megesik Általános
Eldugult orr Megesik Általános
Gyulladt torok Megesik Általános
Köhögés Gyakori Enyhe
Fejfájás Gyakori RitkaForrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ezért Nobel díjat érdemel! BÖJT
  2018-02-10 21:08:17, szombat
 
  Videó: Ezért Nobel díjat érdemel! Link


Dr. Valter Longo kísérletének a híre bombaként robbant az USA-ban! Önhöz eljutott a hír? Az újságírók már arról cikkeztek, hogy a böjt megvéd a kemoterápia mellékhatásaitól, de a kísérletek ettől többre engednek következtetni. Azt, hogy mire kiderül a filmrészletből. A rákos sejtek számára böjt még kemoterápia nélkül is rémálom, ami a végzetüket idézheti elő. Ennek oka a daganatsejtek eltérő anyagcseréjében található.Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
20 perc séta megmentheti az életet
  2018-02-10 19:17:56, szombat
 
  Napi 2000 lépéssel a szívroham ellen

Szakemberek szerint már napi 2000 extra lépés megtételével sokat tehetnénk azért, hogy megelőzzük a szívrohamot és a stroke-ot. A The Lancet című lapban korábban közzétett tanulmányból kiderül, hogy napi 20 perc könnyű séta 8 százalékkal csökkentheti a fenti betegségek kockázatát.

A sétának nincs mellékhatása


A kutatást vezető dr. Thomas Yates, a Leicester Egyetem Diabétesz Kutató Egységének munkatársa hozzátette, ha a fenti mennyiség dupláját mozogjuk, vagyis 4000 lépésre emeljük a napi adagunkat - ami nagyjából40 percnyi sétának felel meg - akkor már 16-20 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának esélyét, és ezzel már ugyanazt az eredményt érjük el, mintha sztatinokat szednénk.
A sétálásnál semmilyen mellékhatástól nem kell tartani
Ugyanakkor, míg a gyógyszereknek köztudottan különféle mellékhatásai lehetnek, ráadásul csak a koleszterinszintre van jótékony hatással, addig a sétálásnál semmilyen mellékhatástól nem kell félni, és egyéb területeken is javulásra számíthatunk.

Rizikókalkulátor

Nézze meg rizikókalkulátorunk segítségével, mennyire fenyegetik a szív- és érrendszeri betegségek!

Link

A szakemberek a vizsgálat során 9306 felnőttet kísértek figyelemmel, akik negyven különböző országból származtak, ám mindannyiuknál rossz volt a glükóz-tolerancia mértéke, ami könnyen cukorbetegséghez, vagy egyéb szívbetegséget okozó tényezőhöz vezethet. Az alanyoknál lépésmérő segítségével egy héten át mérték a napi megtett távolságot, egyrészt a vizsgálat kezdetekor, másrészt egy év elteltével. A kutatók minden egyéb rizikófaktort - például a testtömegindexet, a dohányzást, az étrendet, a kórtörténeteket vagy a rendszeresen szedett orvosságokat - figyelembe vettek, és arra keresték a választ, milyen összefüggés mutatható ki az alanyok által megtett napi kilométerek, illetve a körükben előforduló szív- és érrendszeri megbetegedések között.


Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Dr. Papp Lajos kirohanása:milliók fognak meghalni a hazugság
  2018-02-03 18:51:25, szombat
 
  Dr. Papp Lajos kirohanása: milliók fognak meghalni a hazugság miatt

KOLESZTERIN


Dr. Papp Lajos magyar szívsebész az egész világot megdöbbentette kirohanásával. Szerinte milliók halnak meg, mert a szívbetegségek nem azért alakulnak ki, amit az orvosok mondanak. Azt elismeri, hogy a dohányzás nagyon káros, de szerinte az az emberek tudatos döntése, hogy mérgezik magukat, ám van más is, amiről nem tudnak.

"Mi orvosok a sok képzés, a hatalmas tudás felhalmozódása és a hatalom miatt gyakran meglehetősen nagy egóval rendelkezünk, ami nagyon megnehezíti, hogy bevalljuk, ha tévedünk. Én most mindenki előtt készséggel elismerem, hogy tévedésben éltem."

Az orvos több mint 25 éves tapasztalattal háta mögött, rengeteg szívműtét után ismerte el, hogy nem jól gondolkodott.

"Évekig osztottam más prominens orvosok véleményét. A szakirodalom folyamatosan a döntéshozók véleményét szajkózza, mely szerint minden szívbetegség a megemelkedett koleszterin szint következménye. Az elfogadott terápia pedig koleszterin csökkentő gyógyszerek felírása, és az előírt diéta, amely szigorúan korlátozza a zsírbevitelt. Az ezektől eltérő javaslatokat eretnekségnek ítélték. Pedig látjuk, ez nem működik! Ezek az ajánlások sem erkölcsileg, sem tudományosan nem védhetők. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a szívbetegség valódi oka az érfalak gyulladása. A hosszú múltra visszatekintő étrendi ajánlások eredménye a járványos elhízás és cukorbetegség, amelybe rengetegen belehalnak. Annak ellenére, hogy a lakosság negyede szedi a drága koleszterincsökkentő sztatin gyógyszereket és zsírszegényen étkezik, több amerikai fog meghalni ebben az évben szívbetegségben, mint valaha.

Több millió ember szenved szívbetegségben, rengeteg a cukorbeteg és milliók vannak diabétesz előtti állapotban már. Itthon és szerte a világon. Egyre több a fiatal beteg minden évben. Egyszerűen megfogalmazva, ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs stroke. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben, és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását. A gyulladás a szervezet természetes védekezéseként alakul ki az idegen anyagok: a baktériumok, toxinok vagy vírusok megjelenésekor.

Ha a szervezetben állandóan jelen vannak ezek a toxinok vagy élelmiszerek, az krónikus gyulladást okoz. Ennek oka a sok feldolgozott, egészségtelen élelmiszer és a környezet szennyezés, nem a zsírdús étrend (cukor, liszt és az összes belőlük készült termékek), valamint a szója, a kukorica és a napraforgó, és az ezekből készült olajok. Ezek az ételek folyamatosan irritálják a szervezetet, amely képtelen meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez, sztrókhoz vezet."

Az orvos szerint, ha egészséges alapanyagokból, otthon készült ételeket ennénk, kerülnénk az étolajat, cukrot, lisztes, kukoricás termékeket, a szervezet magát gyógyítaná. Míg, ha továbbra is mérgezzük az ereket, akkor hiába a sok gyógyszer és a zsírszegény diéta, elkerülhetetlen a szívbetegség kialakulása.

Íme egy másik orvos leleplező állításai.

A nagy koleszterin átverés: egyes szakemberek szerint az egész csak humbug

"Nekünk az orvosi szakmában teljesen egyértelmű a koleszterin létfontosságú szerepe a szervezetben, azonban az embereket teljesen rászedték azzal, hogy elhitették velük, hogy ez az anyag okozza a szív és agy artéria betegségeket.

A gyógyszergyártó cégek elég nagy haszonra tettek szert a ,,rossz koleszterin" szlogenjükkel és mérgező kémiai anyagokat hoztak létre, amelyek minimálisan csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.

Azonban ezalatt emberek ezreinek károsítják a máját és sokan bele is halnak ezeknek a gyógyszereknek a szedésébe.

Elég furcsa, hogy a gyakran idézett és a média által népszerűsített orvosok nem gondolkoztak el azon a tényen, hogy a koleszterinszintet a vénákból vett vérben mérik, de az orvosi irodalomban nincs egy árva eset sem, ahol a koleszterin elzáródást okozott volna a vénákban.

A vénákban a vér sokkal lassabban folyik, mint az artériákban, ezért az sokkal jobban ki van téve a koleszterin lerakódásoknak, feltéve, hogy olyan dolog, hogy ,,rossz koleszterin" valóban létezik.

Ez az orvosi szakmában elkövetett nagy tévedés és a gyógyszergyárak ebből nagy hasznot húzva, egy, a mai napig folyamatos csalás áldozatává tették a társadalmat.

Az artéria az ereknek az a fajtája, amely a szervezetet a szívből érkező friss, oxigéndús vérrel látja el. A koleszterin teória szerint a beszűkülés, azaz a koleszterin lerakódás ezekben az artériákban történik.

Az erezetnek egy másik fajtája a vénák. Miután az artériákból elágazó hajszálerek eljuttatták a tápanyagokat és az oxigént a szövetekbe, azután ezek a hajszálerek újra egyesülnek. Innen már vénáknak hívjuk, a vénákon keresztül visszaáramlik az ,,elhasznált" vér a szívbe, hogy a körforgás újra kezdődhessen elölről.

A koleszterin lerakódás nem a vénákban, hanem az artériákban történik, és mindebben az a logikai bukfenc, hogy a vénákban a vér sokkal lassabb folyik, tehát, ha valahol lerakódásnak kellene képződnie - ahogy a koleszterin elmélet hívői hajtogatják - akkor annak a lassú áramlású vénákban kellene történnie. Ezzel szemben az orvostudomány mai állása szerint a ,,koleszterin probléma" az artériákban van.

Az igazság azonban az, hogy az úgynevezett ,,rossz" koleszterin sokkal hasznosabb, mint tartják. A koleszterinszint megemelkedésének oka a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés.

A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet - ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.

A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt.

A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben.

Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett ,,rossz") koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés, amíg a szövet meggyógyul.

Így az alacsony sűrűségű koleszterin életbevágó és életmentő szerepe bizonyítja, hogy ez az anyag nagyon fontos, hogy megmentse azok életét, akik szervezete nem megfelelően hidratált, hogy a vérük könnyen tudjon folyni az erekben anélkül, hogy kárt okozna bennük.

A koleszterin egy olyan anyag, amiből a hormonjaink nagy része készül. A D vitamint a szervezet állítja elő a napnak kitett bőrben lévő koleszterinből. Koleszterint használ az idegrendszert borító szigetelő membrán is.

Nincs olyan dolog, hogy rossz koleszterin. Ha a szervezet minden fő összetevője elérhető a normális működéshez, akkor az emberi test nem fog elkezdeni olyan dolgokat termelni, amik rosszak lennének a túléléséhez. Eddig nem tudtuk, hogy a víz volt az az életbevágóan fontos tápanyag, amire a szervezetnek állandóan szüksége van - megfelelő mennyiségben.

A víz maga - nem koffeines üdítőitalok, amik még jobban dehidratálnak - jobb koleszterincsökkentő orvosság, mint bármilyen kémiai anyag a piacon.

Teljesen biztonságos és nem káros a szervezetre, mint a veszélyes gyógyszerek, amiket ma használnak. Kérem, ossza meg ezt az információt azokkal, akik fontosak az Ön számára!"
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Allergiakezelő meditáció
  2018-01-09 17:07:35, kedd
 
  Allergiakezelő meditáció:


Link


"Megújítottuk az ,,Allergia kioltó meditációnkat"! A háttérzenét már az emberi sejteknek legkedvezőbb 432 herzre hangolt hangszerekre írtuk és játszottuk fel, a még teljesebb gyógyulás érdekében. Már most, a tél végén érdemes tennünk az allergia ellen! Akik ebben érintettek, azoknak érdemes (minden) este, elalváskor hallgatni ezt a hanganyagot, így tudnak a mélytudatba a legjobban beépülni a gyógyító információk. És minden azon múlik, hogy milyen információkkal látjuk el, tudatosan, vagy akár tudattalanul a testet alkotó sejteket. A megújult, az allergia kezelő meditációs hanganyagon hallható, és ,,hallhatatlan információk" a teljes testre hatnak, így segítve az allergia állapotának a meghaladását, és a tényleges testi, lelki, szellemi fejlődést. A régi meditációnkkal is már sok fantasztikus eredményt értünk el, de ez a hanganyag még annál is hatékonyabb, hiszen az asztrozófia, és a meditáció ősi mágikus titkaival gazdagítottuk legújabb ingyenesen elérhető hanganyagunkat. Vezetés, és koncentrált figyelmet igénylő tevékenység közben tilos hallgatni!"
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Betegséggel üzen a testünk
  2017-12-10 20:41:18, vasárnap
 
  Az archetípusok és a gyógyítás kapcsolata egyszerre régi és új gondolat, s a gondolaton túl ez az orvoslás számos színterén a gyakorlatban is megjelenik.

Archetípusos gyógyítás
Az ember mindig valamelyik őselvtől betegszik meg, soha nem a baktériumoktól, a vírusoktól, a mérgektől vagy hasonlóktól. A betegség az embert egy általa még nem elfogadott valósággal akarja megbarátkoztatni. Segítségével személyes fejlődésünk útján passzív módon léphetünk előbbre. Passzív módon, mert hiányzott belőlünk a kellő tudatosság, az éberség, hogy idejében észrevegyük, kövessük a még nem testi, hanem szellemi vagy lelki szinten elinduló, változtatást igénylő folyamatot, ezért az végül már az anyagi-testi színtéren kellett hogy megnyilvánuljon.


Éppen ezért a beteg egész személyét kell kezelni, az egyént olyan egészként kell szemlélni, aki testi, lelki, szellemi, társadalmi és más tényezők bonyolult egysége. Ebben az egészben tud életre kelni, megnyilvánulni az a mély erő, amely az egész betegséget és a gyógyulási folyamatot elindította, hogy a változás, az átalakulás, az előrelépés az egyéni sorsban beálljon.

Mit üzen a betegség?

A betegségek mindig üzenetet hordoznak. Értelmetlen betegség nem létezik, ebből következik, hogy értelmére rákérdezhetünk. A betegséget tünetek jelzik, s ha e jelzéseket helyesen értjük, utat mutathatnak nekünk a betegség és a gyógyulás felé. A tünetek maguk nem betegségek, ezért a világon a legkevésbé az a fontos, hogy a tüneteket megszüntessük. Nagy a különbség a betegség leküzdése és a betegség átváltoztatása között. A tünet leküzdése sosem vezet gyógyuláshoz, ahhoz kizárólag a betegség átalakítása révén juthatunk el.

A betegség - tanulás

A gyógyításnak mindig az a kérdés a kritériuma, hogy mit akar a betegség a beteg tudomására hozni. Mit nem akar az érintett megtanulni? A gyógyításnak éppen ezért a betegség szándékában álló tanulási folyamatot kell helyettesítenie, egyébként nem vezethet gyógyuláshoz. A gyógyulás olyan tudatosodási folyamattal kapcsolódik össze, amely megbékíti a beteget azzal az archetípussal, őselvvel, amely őt megbetegítette. Tudatunk tágulása, tudatosodás nélkül a gyógyulás nem lehetséges, hiszen a gyógyulás mindig valami hiányzó tudati bekebelezését jelenti. Ez a hiányzó pedig sokszor egy hatni akaró, de elutasított archetipikus energia, amely előre akar vinni, de ehelyett megreked.

A test üzen

Az archetipikus gyógyításnak az is alapelve tehát, hogy valódi gyógyulás csak akkor lehetséges, ha az érintett személy tudatosítja és integrálja nem tudatosított felének (az árnyékvilágának) a tünetben rejtőző részét. Aki a tudatából hiányzó tartalmat megtalálta, annak a tünetei feleslegessé válnak. A tünet maga pedig a tudattalan erők tárházában jelenik meg, s ez voltaképpen maga a test. A test az egész lényünk tükre, mintegy szó szerint a megtestesült tudattalan. A tünetek, az üzenetek megismeréséhez először is szemlélet, egy szimbólumnyelv elsajátítására van szükség, amelynek segítségével a betegség sokkal dimenziógazdagabban értelmezhető.

A bőr a lehatárolásról, a kontaktusról vagy éppenséggel a gyengédségre való képességről szól. A hát az egyenesség, az őszinteség tükre. A vér az életerőre, a vitalitásra utal, a keringési zavarok annak megnyilvánulásai, hogy az életerő közlekedési útvonalai - az artériák - elzáródtak, elmeszesedtek, mintegy bebetonozódtak, s így megkeményítették az életáradatot. Az ízületek összekötnek, tehát a kapcsolatokról hordozhatnak üzenetet, akárcsak a vesék, amelyek mint páros szervek a párkapcsolatok minőségéről, rendezettségéről szólnak. Az epe, a körmök és a fogak is az agresszióhoz való viszonyt jelzik.

Mi a helyzet a balesetekkel?

A balesetek mögött is sokszor kimutatható rejtett pszichológiai motívum, továbblépni nem akarás, tudat alatti önbüntetés. Az archetípusos gyógyítás tehát azt vallja: nemcsak hogy számos lelki eredetű, de testi tünetet produkáló - ún. pszichoszomatikus - betegség ismeretes, hanem hogy a gyógyítás perspektívája igazából csak az lehet, hogy meg kell találni azt a szintet, amely a lélekkel szoros kapcsolatban van - ha valaki igazán meg akarja oldani a problémát, igazi változásokat akar.

Mágikus gyógyító füvek, szertartások
Keresztes tárnics

A gyógynövényekben is archetipikus erők nyilvánulnak meg, mondhatjuk úgy is: hatnak. Egyes gyógynövényeknek azért tulajdonítanak mágikus vagy gyógyerőt, mert égi előképük van, vagy mert egy isten vagy egy hős használta őket.
A magyar hagyományban ilyen például a csabaíre vagy a Szent László füve. Egy monda szerint Csaba hun királyfi a katonáit a csabaíre nevű csodás fűvel gyógyította. A csabaíre, azaz a vérfű mindenféle vérzést elállító tulajdonságáról egyébként más népek mítoszai is szólnak, így a germán és a szláv néphit is ismeri. A Szent László füve, a keresztes tárnics a monda szerint onnan kapta nevét, hogy midőn az országot mirigyhalál (pestis) tizedelte, Szent László imádságával kikönyörögte, hogy az a fű, amelyet kilőtt nyila találomra átszögez, foganatos orvossággá váljék. Így is történt, a betegek meggyógyultak tőle.

Ezeknek a gyógynövényeknek a gyógyhatását tehát az is magyarázza, hogy előképüket a mítosz idejében, mintegy teremtő pillanatban találták meg, ahol a szentség áttört valamely jel nyomán a világba. A gyógynövény hatásossága is növelhető, ha bizonyos igéket és mozdulatokat ismételve kiemelik a megszokott térből, időből, felszentelik, továbbá ráolvasásokkal archetipikus erők közegébe helyezik, azok megnyilvánulásának eszközévé teszik.

De így van ez az idővel és a hellyel is: ezért lehet erővel telítetté tenni bizonyos időpontokat, időszakokat (ilyen a gyógyítás szent idejének is számító, a teljes átalakulás, azaz a tökéletes gyógyulás lehetőségét hordozó negyven nap) és helyeket (mágikus kör, küszöb, keresztút, hegytető, forrás mint a gyógyítást segítő szent helyek), mert a rendezett, erővel telített környezet a világ és egyúttal - tőle elválaszthatatlanul - tudatunk gyógyítását eredményezi.

Külön téma az archetípusok kapcsán, hogy a gyógyító is archetípus, ennek életre keltése szintén feladat. Sokszor ez csak úgy lehetséges, hogy az ember maga is keresztülmegy átalakító-beavató folyamaton. Ezért egyetemes archetípus például a sebzett gyógyító, a sámán.

Minderről bővebben már lassan húsz éve is olvashatunk Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke vagy Kurt Tepperwein könyveiben. A közgondolkodásba lassan újból bekerült tehát ez a megközelítés, ám még mindig nem eléggé.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Betegség - a lélek jelzése
  2017-12-10 20:28:38, vasárnap
 
  Az emberi test a lélek térképe


Mondd meg, mi fáj! Eláruljuk, mi van a lelkedben. Testi betegségeink intő jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszűnt a harmónia. Ha ismerjük az egyes tünetek lelki hátterét, gondolataink erejével ismét helyreállíthatjuk az egészségünkhöz szükséges egyensúlyt. Egyre szélesebb körben elfogadott az a nézet, hogy az egészség nem csupán fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt, hogy testi, lelki, szellemi egységként, "egészként", harmonikusan funkcionálunk. Betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul.
A betegségek nagy része a lélekből, vagy szellemből fakad. A fizikai testben csak a tünetek találhatók.

A hármas egység csúcsán gondolatvilágunk áll, amely, mint egy "irányítóközpont", hatással van az érzelmeinkre. Ha például elhisszük, hogy mindenáron meg kell felelnünk másoknak, akkor általában nem a szívünk szerint cselekszünk. Szabadság helyett rabságnak élünk meg mindent, végül elhatalmasodik rajtunk a szorongás és a gyűlölet. Ha például, nem a szívünk szerint élünk, és gyakran hajt minket a gyűlölet, akkor előbb-utóbb szívproblémákra számíthatunk. Vagy például aki dühét, gyűlöletét nem tudja kiadni magából, azaz lenyeli a mérgét, egy bizonyos idő után gyomorpanaszokat észlel, de számolhat nyálkahártya-gyulladással vagy gyomorfekéllyel is.

A hólyaggyulladás szintén a visszatartott harag, és gyűlölet, vagy épp a szomorúság miatt keletkezik. Tartós munkahelyi sikertelenség eredménye lehet egy derékzsába, az pedig, aki állandóan túlhajszolja magát, sokat vállal magára és mégis mindent tökéletesen szeretne elvégezni, ellenben nem tűri a kritikát, könnyen fájdalmas, és nehezen szűnő migrént kaphat. Ha egy negatív érzelem kibillent minket az egyensúlyunkból, és ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szervezetet átjáró energiák nem tudnak megfelelően áramlani. Elakadások, blokkok keletkeznek, amelyek szintjén az egyes szervekben kezdetben kisebb funkciózavarok, később egyértelműen kimutatható betegségtünetek jelentkeznek. A betegségtünetek figyelmeztetnek arra, hogy felfogásunkon, hozzáállásunkon, életmódunkon változtatnunk kell. Ezekre az intő jelekre ha mint jelképekre tekintünk, könnyebben megérthetjük lelkünkben rejlő, sokszor elnyomott problémákat.

Abraham Maslow:
"Ha nincs fájdalom, fejlődés sincs."

Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni a lelki problémáinkkal anélkül, hogy nem mást teszünk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségükért és nem csak kívülről várjuk a megoldást, akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni. Ahogy a tudat képes megbetegíteni a testet, ugyanúgy meg is tudja gyógyítani, ha megengedjük neki. A gondolat ereje segíthet visszanyerni egészségüket.

Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van. Biztosat nem ígérhetünk, de talán érdemes elgondolkodni az elméleten - ártani nem árt. Tehát ne csak testünk ápolására fordítsunk hangsúlyt, törődjünk a lelkünkkel is! Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol.
Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.

Ha megbetegszünk, érdemes a tüneteket alaposan megvizsgálni, és elgondolkodni azon, hogy vajon az orvosi segítség mellett mit tehetünk mi magunk saját gyógyulásunkért. Miközben az orvos felírja neked a gyógyszert, érdemes elgondolkodnod, hátha vannak lelki kiváltó okai is a bajoknak. Persze azt nem állítjuk, hogy minden egyes fájdalomnál szentírásnak kell venni az alábbi táblázatot. Például ha influenzajárvány tombol, és te is köhögni kezdesz, nem kell azonnal megijedned, hogy akkor valamit biztos nem jól csináltál. Ám a sorozatosan visszatérő, vagy az előzmény nélküli betegségeknél talán eltűnődhetsz azon, nincs-e némi igazság abban, hogy lelki okai lehetnek.
Ha másért nem is, kíváncsiságból azért kikeresheted, hogy az adott szervnek vagy testrésznek mi a szimbolikus jelentése, és az ott jelentkező fájdalmak mire utalhatnak.

Miről árulkodnak a betegségeid?

Achilles-ín: érzelmi túlfeszítettség, földhözragadtság
Ágybavizelés: rettegés valakitől
Agyrázkódás: az eddigi út és a gondolkodás megtörése, irányváltás szükségességét jelzi.
Ájulás: El akarsz menekülni a világ és a problémák elől. Önvédelem
Alacsony vérnyomás: Félsz a felelősségtől, nem mersz elmenni a végsőkig.
Alkar: cselekvőképesség
Alkoholizmus: vágy a konfliktusmentességre, barátságos kapcsolatokra
Allergia: Az allergén által szimbolizált tulajdonságot elutasítod. Pollenallergia esetén például a szexualitást, megtermékenyítést, szőrallergia esetén a kedveskedést, szeretetet nem tudod elfogadni, porallergia esetén pedig a tisztátalanságot
Álmatlanság: nyugtalanság, félelem, bűntudat
Asztma: Az életben sok sérelmet nyeltél le, és egyszerre szeretnél megszabadulni tőlük, illetve többet szeretnél kapni. - szűkkeblű vagy, többet akarsz kapni, mint amennyit adni, a világ piszkosságának taszítása
Álmatlanság: Félsz a kiszolgáltatottságtól, a védtelenségtől vagy a haláltól.
Álterhesség: vágy a tiszta anyaságra
Alvás-problémák: halál-kérdés
Aranyér: határozatlanság, rugalmassághiány
Arc: nyíltság, önkifejezés, a leginkább magunkról beszélő rész
Arcideggörcs: állandóan maszkot hord, nem önmagát adja

Baleset, csonttörés: Nem a helyes úton jársz, túl merev vagy, változásra van szükséged.
Bal oldalon megjelenő elváltozások: Az anyához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni. Jelképezi még az érzelmi oldalt és a múltat is.
Bélpanaszok: a szükségtelen elengedése félelemmel
Bélrendszer: ellenséges érzelmek
Boka: felemelkedés a földtől, elrugaszkodottság
Bőrbetegség: Túlzottan zárkózott és kemény vagy. képtelen vagy a gyengédségre és a nyíltságra. elfojtott harag
Bőrkeményedés: Merev nézetek, elképzelések
Bőrkérgesedés: Ez védőpáncél utal a védtelenség, veszélyeztetettség érzetre
Bőrpigmenthiány: Elszigetelődés

Celluitis: Ragaszkodás a fájó emlékekhez.
Cukorbetegség: Szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet.
Comb: az előrehaladáshoz, járáshoz szükséges erő
Csípőbántalmak: Félelem előrelépni. Több önbizalmat!
Csontok: szilárdság
Csontdeformálódás: Rugalmatlanság
Csonttörés: merevséget jelez, a gyógyulási idő alatt változtatnod kell ezen.
Csontvelőgyulladás: harag, csalódás

Daganat: régi sérelmek, megrázkódtatások őrzése, lerakódása. Lelkiismeret-furdalás
Depresszió: menekülés az aktivitástól
Derékfájás: túlhajszoltság.
Dohányzás: vágy az önmegvalósítás szabadságára, kapcsolatteremtésre

Égési sérülések: harag, gyűlölet, indulatok
Ekcéma: Ellentétek harca, érzelmi kitörések
Elfásultság: Elszigetelődés, elfojtott érzelmek
Elhízás: Boldogtalan vagy, úgy érzed, nem vagy fontos, kilátástalannak látod a jövőd.
Esetleg a plusz kilók mögé próbálod elrejteni nőiességedet.
Emésztési probléma: Valamit nem tudsz megemészteni, lenyeled a mérged.
Epebántalmak: Keserűnek érzed az életet.
Epe: agresszió, keserűség, bánat
Epekő: lerakódott fájdalom, sérelem.
Érproblémák, vérproblémák: szeretet áramoltatásának problémája.
Étvágy (nagy): biztonsági érzet hiánya, félelem.
Étvágytalanság: Félelem, veszély és fenyegetettség érzet

Fájdalom: figyelemfelhívás, amelyik szervet érinti, annak a területnek szimbolikus jelentését figyelembe véve
Farkasvakság: félelem a bizonytalanságtól, az ismeretlentől
Fej: irányítás, gondolkodás, racionalizmus
Fejfájás, migrén: Maximalista vagy, túlhajszolod magad. nem tűröd a kritikát
Fekély: Lelki fájdalom önbizalomhiány
Felkar: erő a cselekvéshez
Fertőzés: Harag, bántalom, ingerültség
Ficam: harag, ellenállás
Fog: agresszió, vitalitás
Fogíny: ősbizalom
Fogfájás: Valamit nem teszel meg, pedig szeretnéd. vitalitás hiánya
Fojtó érzés: szorongások
Foltokban hulló haj: szervzónák figyelembevételével jelez rendellenességet
Fülbetegségek: Nem akarsz meghallani valamit, nem figyelsz a belső hangodra.
Frigiditás, impotencia: Félelem az ismeretlentől, az odaadástól, az önkontroll elvesztésétől, a haláltól, a megnyílástól, és a sikertelenségtől.

Gerinc, hát: támaszt keresek, vagy túl sok a teher rajtad
Gerincproblémák: Az egyenesség, őszinteség, emberség jelképe.
Gerincferdülés: egyik feled túl hangsúlyos a másikkal szemben (lásd oldalak)
Golyva: egzisztenciális fensőbbségérzés
Görnyedtség: bizonytalanság, összehúzza magát, az élet csapásai alatt megtört
Gyomorfekély: elfojtod az agressziódat.
Gyomorpanaszok: Túl sokat töprengsz, valamit nem tudsz elengedni.
Gyulladás: Nem tudsz feldolgozni egy problémát, mert félsz tőle.

Haj: szabadság, hatalom, saját terület határai, antenna, külső inger felvétel
Hajhullás, korpásodás: Új korszak kezdete, vagy a visszahúzódás jele.
Hányás: elutasítasz valamit; undor jele.
Hasmenés: nem tudod hasznosítani a tapasztalataidat, ezért azok csak átrohannak" rajtad.
Hasi panaszok: Egzisztenciális félelmekre utal.
Heg: egy lelki sérülésed mély nyomot hagyott benned.
Herpesz: Undorodsz valamitől.
Hólyaggyulladás: Visszafojtod érzelmeid, pszichés nyomás alatt állsz.
Hordó-mellkas: felfújja magát, erősebbnek mutatja magát
Húgyhólyag: pszichés nyomás, érzelmi telítettség, "altesti sírás"

Jobb oldalon megjelenő elváltozások: Az apához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni.
Ész, racionalizmus.

Ínhüvelygyulladás: Nem engedsz utat cselekvőképességednek.

Kancsalság: egyoldalú látásmód
Kényszeres evés: ingerhiány.
Kéz: felfogás, cselekvés, tenyér-kézfej kettősség
Kiütés: Türelmetlenség, gyermetegség
Kóros soványság: Megtagadod az életet, elfojtod a nemiséged, bűntudat
Koszorúér-elmeszesedés: az érzelmek visszafojtása.
Köhécselés: nem mered kimondani a véleményedet, de jelzed, hogy van.
Könyök: elhárítás
Köröm: agresszió
Kötőhártya-gyulladás: fájdalmat okoz valaminek a belátása.

Lábfejpanaszok: a gyökereket, ősökhöz való viszonyt szimbolizálja. Nem tisztázott a múltad, gyökértelennek érzed magad.
Lábszár: túl feszített tempóban haladsz.
Lábujjhegyen járás: folyamatos emelkedettségre vágyik

Magas vérnyomás: Túl merev vagy, görcsölsz egy problémán, de nem tudod megoldani.
Májbetegségek: Túl dühös és haragvó vagy. méregtelenítés, felismerés, védelem a károsnak vélt dolgoktól, a tapasztalatok beépítése.
Medence: nemi tartás
Mell panaszai: Az anyasággal, gondoskodással van problémád.
Mellkas: rugalmasság, zártság
Menstruáció: önfeladás, odaadás, elengedés, ritmus, nőiség
Mióma: álterhesség
Mutálás: nem tudja milyen helyzetben milyen hangot használjon

Nagyothallás: merev a saját környezetével szemben, lezárja magát
Nátha: el akarsz zárkózni a külvilágtól, a kommunikációtól.
Női mell: anya-gyermek kapcsolat
Női szervek betegségei: Nem éled meg a nőiséged, elutasítod a szexualitást. Nyaki problémák: Nincs összhangban az eszed és a szíved, mást súg az egyik, mint a másik.

Orr: emóciók, szex, büszkeség
Orrdugulás: Megakadályozod az érzelmeid áramlását.
Orrsövényferdülés: érzelmeid túlságosan egy oldalra hajlanak.
Orrvérzés: önfeláldozás. Igény a megbecsülésre. Mellőzöttség és el nem ismertség érzése.
Esdeklés a szeretetért.
Oldalak: tested jobb oldala az ész és a racionalizmus, bal oldala a szív és az érzelmek jelzője.
A fejeden ugyanez pont fordítva van.

Pajzsmirigy: Ha alulműködik, félsz a változástól, ha túlműködik, sokat stresszelsz, és nincs határozott jövőképed.
Pikkelysömör: Túlzottan véded magad, félsz a sebezhetőségtől.
Prosztata: férfias agresszió
Púp: kizárja magát a közösségből, feladata van

Rákos daganat: Elfojtott harag, bánat
Rekedtes hang: ha csak a torkodból képzed a hangod, nem adod ki teljesen magad, titkolózol a környezeted előtt.

Reuma: önmagad és kapcsolataidat nem tudod elfogadni.
Ritmus: univerzális rend, élet, polaritás
Rövidlátás: bizonytalan vagy a jövődet illetően.

Sarkon járás: nem hagyja kibillenteni magát egyensúlyából
Sérv: Túlterheled magad.
Strúma: fensőbbségérzése saját magát fojtogatja
Száj: befogadás, kommunikáció, kapcsolat a külvilággal
Szédülés: Bizonytalan és ingatag vagy.
Székrekedés: nem szeretsz adni, ragaszkodás
Szembetegségek: Valamit nem akarsz meglátni. Ha rövidlátó vagy, akkor a jövőbeni dolgokat hárítod, távollátás esetén pedig az orrod előtt levő dolgok felett hunysz szemet.
Szenvedélybetegségek: Másra vágysz, szeretnél kitörni. keresés, ingerhiány, vágyakozás jele.
Szívpanaszok: Túl sok benned a gyűlölet és részvét, nem a szíved szerint élsz.
Szívinfarktus: túlbecsüli az erejét
Szülés: odaadás, elengedés
Szürke hályog: "redőny", nem akar látni valamit, tompítja a látottakat

Tagolatlan beszéd: nem akarja, hogy megértsék
Talp, kéz, tenyér: elkülönülés, különcség
Távollátás: nem akarod észrevenni az evidens dolgokat, elzárkózol attól, ami az orrod előtt van.
Térd: Az alázatot, befelé fordulást jelképezi.
Tériszony: Félsz a bukástól és a sikertelenségtől.
Testszőrzet fokozott növekedése: férfias jellegek megerősítése
Torokpanaszok: Nem tudod, nem mered kimondani, amit szeretnél, nem vállalod fel magad.
Trombózis: Szellemi fejlődésre van szükséged.
Túl egyenes a gerinc: túlzott magabiztosság látszata
Tüdő: szabadság, kapcsolat a külvilággal, kommunikáció, vitalitás
Tumor: Szeretethiány, nem tudod befogadni a szeretetet.
Tüdőbetegségek: Szomorú vagy, nem érzed magad elég szabadnak.

Utazási rosszullét: Kiszolgáltatottságérzet, félelem, bezártságérzés

Vállpanaszok: túlterheltség
Vastagbél: sokat kritizálsz.
Vastagbél-, aranyérproblémák: Szorongásra, félelemre utal.
Vékonybél: tudatos analízis
Vékony hang: nem mersz élni a saját lehetőségeiddel.
Vér: ego, vitalitás
Vérszegénység: passzivitás, bizonyos életenergiát nem vagy hajlandó felvenni, beépíteni a mindennapjaidba
Vesebetegség: Félelemre utal, jelképezi az emberi és párkapcsolatokat. (jobb vese férfival kapcsolatos ügy, bal vese; nővel kapcsolatos ügy)
Vesekő: a párkapcsolatodban nincs elég energia, lelkesedés
Viszketés: ingerlékenység jele, a vakarással keresgéled, mi az, ami ingerel.
Visszér: Rugalmatlan, merev, zárkózott vagy.

Zöld hályog: visszafojtott könnyek


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Dr. Novák Hunor: Több tucat gyereket megölt az agykárosító
  2017-09-01 01:15:44, péntek
 
  Dr. Novák Hunor: Több tucat gyereket megölt az agykárosító szer - külföldön rég betiltották, a hazai patikákban még kapható

HELYREIGAZÍTÁS - Bár a hexaklorofénről szóló cikkem megírása előtt személyes érdeklődésemre azt mondták több gyógyszertárban, hogy a hexachlorofén hatóanyagot, illetve a hexaklorofénes hintőport mai napig be tudják szerezni, több gyógyszerész kolléga jelezte oldalamon, hogy ez nem így van. Most utána kérdeztem még egyszer, kiderült, hogy téves információt kaptam, ezért ezt a tévedésemet korrigálom és köszönöm az észrevételeket, kritikát.

A valósághoz azonban hozzátartozik az a szomorú valóság, hogy bár "új" hintőporos terméket, "új" hexaklorofén hatóanyagot a gyógyszertárak maguk nem tudnak beszerezni, számos patikában van még készleten az agykárosító hintőporos készítményből, hatóanyagból - így a maradék készlet "kiárusítása" nyugodtan folyik tovább amíg el nem fogy, mivel a bizonyítottan életveszélyes, agykárosító készítményt nem törölték a törzskönyvből, az hivatalosan még mindig forgalomban van. A készítményt sajnos nem hívták vissza, a társadalom nem tud a súlyos kockázatról, ezért sokaknak van még otthon ezekből a veszélyes készítményekből a polcon. Azt javaslom, ha hexaklorofénes hintőpor van otthon Önnél, azonnal dobja ki!

A hexaklorofén hatóanyag hazánkban nincs betiltva, gyógyszergyárak továbbra is használhatják a hatóanyagot: bizonyítja ezt az is, hogy gyakorlatilag minden gyógyszertárban megtalálható az a népszerű szájöblögetős oldat, amely hexaklorofént tartalmaz (igaz, a hexaklorofén ebben a készítményben kisebb mennyiségben van jelen).

Eredeti cikkem:

Az egyértelmű tények miatt több mint 40 éve betiltották az USA-ban: hazánkban több ilyen készítmény is kapható a patikákban. Még én is megdöbbentem, amikor ennek a témának elkezdtem utánaolvasni.

A hexachlorophen nevű rendkívül elavult hatóanyagról van szó, amely hazánkban több készítményben megtalálható:

benne van egy újszülötteknél, gyerekeknél gyakran használt hintőporkészítményben (a készítmény nevében szerepel a hexachlorofeni szó)
benne van egy felnőtteknek szánt, izzadásgátló hintőporban
és egy népszerű torokfertőtlenítő, toroköblögető oldatban is megtalálható (igaz, ebben kisebb mennyiségben, koncentrációban).
Nézze meg a dobozt, és ha szerepel rajta a hexachlorophen (hexaklorofén) összetevő, azt javaslom: az ilyen elavult készítményt ne használja, dobja ki!

A hexaklorofénes hintőpor betegtájékoztatójában ez olvasható, és ez nem riogatás:

"A készítmény hatóanyaga, a hexaklorofén, áthatol a lipid-membránokon, így a bőrön keresztül felszívódik. A bőrön keresztüli felszívódás jelentős újszülöttekben és sérült bőrön keresztül, így szisztémás (általános) toxikus hatásokat okozhat. A kezeléssel összefüggésbe hozható idegrendszeri tünetek esetén (álmosság, gyengeség, ingerlékenység, hányás, vérnyomásesés, görcs, sokk, eszméletvesztés) a kezelést azonnal be kell szüntetni."Miért veszélyes ez a hatóanyag és hogyan derült ki?

Az 1960-es években a hexachlorophen tartalmú hintőport, szappant, fürdetőt használták világszerte újszülöttek köldökkezelésére, a köldökfertőzések ellen. Néhány év alatt kiderült, hogy a bőrön át felszívódó hexachlorophen súlyosan károsíthatja a baba idegrendszerét: ingerlékenység, hányás, vérnyomásesés, görcs, sokk, eszméletvesztés is szerepel a mellékhatások között. Egyáltalán nincs túllihegve a téma: az USA-ban és Franciaországban több tucat gyerek meghalt (!) az agykárosodás miatt (és ki tudja, mennyi haláleset vagy károsodás maradt felderítetlen, tisztázatlan), ezért 1971-ben az amerikai gyógyszerfelügyelet és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javasolta, hogy a készítményt ne használják többé. Az amcsik nem vacakoltak, bürokrácia ide-oda, néhány hónap alatt betiltották/szigorították a hexachlorophen-tartalmú szerek forgalmazását.Hintőpor hexachlorofen hexaklorofén
Súlyos mellékhatásokat okozhat a hintőporban lévő hatóanyag - Fotó: Austin Kirk - Flickr , Licensz: CC BY 2.0 ©
Érdemes megnézni, hogyan reagált a világ, nagyon tanulságos: Németországban 1985-ben tiltották be ezeket a készítményeket, Ausztriában 1990-ben, Magyarországon pedig még mindig kaphatóak. Ahogy haladunk keletre, egyre nyúlik meg a reakcióidő... Az osztrákok is csak kb. 20 évvel később léptek. Hiába derült ki már 1971-ben, hogy súlyos károsodást, halált is okozhat ez a szer, hazánkban még évtizedeken át (!) rutinszerűen használták (!!!) a Hexachlorophene tartalmú hintőport, ez volt a legnépszerűbb - ami egyszerűen elképesztő. A készítmény használata bár mostanra visszaszorult, de sokan még most is használják.

A magyar gyermekgyógyászati továbbképző folyóiratban, orvosi továbbképzéseken sokszor volt szó róla, hogy a hexaklorofén tartalmú hintőport nem szabad használni, mert súlyos idegrendszeri károsodást okozhat. Bár sokan úgy tudják, hogy a készítményt már kivonták a forgalomból (én is ezt hittem), de a kósza hírekkel ellentétben a készítményt nem tiltották be: az OGYÉI adatbázisából kiderül, hogy a készítmény nincs törölve (betiltva), telefonon pedig több patikát felhívtam, volt, ahol nem pusztán eladásra készen volt nekik ilyen készítmény, de érdeklődésemre mondták, hogy a hexaklorofénes hintőport ők maguk is ki tudják keverni, el tudják készíteni a gyógyszertárban, mert a hiedelmekkel ellentétben a hexaklorofén hatóanyagot is be tudják szerezni. És akkor még nem beszéltünk arról, hány család polcán lehet ott még ez a régi, életveszélyes készítmény, amit majd a következő babánál használnak...Nagyon lassan tiltják be az elavult, veszélyes készítményeket - hiába van helyettük jobb

Sajnos ez a példa is mutatja, milyen lassan vesszük át a modern információkat még akkor is, ha életről-halálról van szó - de ez nem magyar sajátosság, hiszen az osztrákok is 20 évet csúsztak. Ugyanez a helyzet a piros ecsetelővel (mercurochrom), vagy a szájpenésznél rutinszerűen használt borax-glicerinnel: nálunk még elterjedten használják, miközben toxicitásuk miatt fejlett országokban már régen betiltották. A piros ecsetelőt bőrre kenve higany szívódik fel a vérbe, a borax-glicerin miatt pedig nemrég hazánkban is került intenzív osztályra egy gyerek epilepszia-szerű görcsökkel. Ezek helyett az elavult, sok mellékhatással rendelkező készítmények helyett ráadásul lennének modernebb szerek, de mégsem tiltották be forgalmazásukat.

Ha nem akar várni 30-40 évet, és a legjobbat akarja gyermekének, olvassa a novakhunor.hu-t. Cikkeimben a legfrissebb, ropogós amerikai és angol szakirodalmi adatokat ismertetem.

Az újszülött köldökápolásához egyébként semmilyen hintőport és alkoholt sem szabad használni, mindkettő kifejezetten káros. Hogyan ápoljam a köldökcsonkot? - cikkemben írtam erről részletesen. A köldök alkoholozása és hintőporozása olyan mélyen gyökerező szokás, hogy valószínűleg több évtizednek kell eltelnie hazánkban, hogy ez az elavult gyakorlat végre kikopjon a mindennapokból.

dr. Novák HunorForrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Veszélyes gének – Gonda Xénia a depresszió genetikai é
  2017-08-03 23:20:54, csütörtök
 
  Veszélyes gének - Gonda Xénia a depresszió genetikai és társadalmi okairól

Sok éve folynak azok a nemzetközi kutatások, amelyek a depresszió genetikai hátterét elemzik. Részt vett ezekben az MTA és a Semmelweis Egyetem Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai Kutatócsoportja is. Azt eddig is tudtuk, hogy a depresszió a gének és a környezet kölcsönhatásától függ. A mostani kutatásokból az is kiderült: létezik olyan gén is, amelyik a harminc év fölötti férfiaknál fokozhatja a depressziós hajlamot súlyos anyagi gondok esetén. Vajon ez is oka lehet annak, hogy - a legutóbbi Eurostat-felmérés szerint - Európában a magyarok a legdepressziósabbak? Erről is kérdeztük a hazai kutatócsoport egyik tagját, Gonda Xénia klinikai szakpszichológust.

- A WHO már évekkel ezelőtt közzétette prognózisát: 2020-ra a világ egyik leggyakoribb és legsúlyosabb népbetegsége lesz a depresszió. Már most itt tartunk?


- Igen, a különböző súlyosságú depressziók rendkívül gyakoriak, ugyanakkor a társadalmi felvilágosító kampányok hiánya miatt sokan nem is tudják magukról, hogy betegek. Esetleg azt hiszik, csupán rossz kedvük van, majd elmúlik magától. A depresszió - és minden más pszichiátriai betegség - kritériumai között szerepel, hogy a tünetek már a mindennapi életvitelt akadályozzák: a páciens nem képes a munkában vagy a tanulásban megfelelően teljesíteni, a családi és társas kapcsolatai is zavart szenvednek.

- Gazdasági számítások bizonyítják: a tömeges depresszió óriási anyagi terhet jelent a társadalomnak.

- A szakmai protokoll szerint ha a depresszió első alkalommal jelentkezik, körülbelül egy évig kell kezelni. Ha még egy depressziós epizód előfordul, a gyógyszeres kezelés két-három évig tart, a harmadik epizód után pedig már élethossziglan. A depresszió járulékos költségeihez hozzátartoznak a kiesett munkaórák is. Ezzel szemben például a kardiovaszkuláris vagy a daganatos betegek is egyre gyakrabban tudnak a kezelések közben dolgozni. A súlyos depressziós azonban nem akar élni, visszavonul az élettől, munkaképtelen.

- Sok országban működnek nemzeti mentálhigiénés megelőző programok, nálunk viszont hiába lobbizik ezért a pszichiátriai szakma. Pedig egy nemrég megjelent Eurostat-felmérés szerint Európában Magyarországon van a legtöbb depressziós.

- Ennek ellenére nemcsak a szervezett megelőzés hiányzik itthon, hanem a gyógyítói hálózat működése sem elég hatékony. A pénz és a szakemberek is hiányoznak az ágazatból. A pszichiátriai zavarok kezelését nehezíti, hogy még mindig stigmatizálják nálunk az ilyen betegeket, s ezért sokan nehezen veszik rá magukat, hogy pszichiáterhez forduljanak. Ráadásul a média is terjeszti azt a tévhitet, hogy depresszió nem is létezik, ez csak a haszonleső gyógyszergyárak találmánya, sőt a gyógyszerek megváltoztatják, torzítják a személyiséget. Holott a jól kiválasztott gyógyszer sokat segíthet abban, hogy a betegek visszanyerjék a munkaképességüket. De azzal is tisztában kell lenni: a gyógyszer legfeljebb a hangulat zavarát enyhíti. Ahhoz, hogy valaki új életcélokat találjon, megfelelő megküzdési technikákat és készségeket alakítson ki, pszichoterápiás segítségre lenne szüksége. Ez a hazai tb-rendszerben lényegében nem érhető el. A pszichiátriai ellátás azonban igen. Akadnak, akik mégsem mennek el, mondjuk, a kerületi ideggyógyászatra, mert nem akarnak az állami nyilvántartásba bekerülni, inkább a magánrendelésén keresik fel a pszichiátert. Ha jól beállítja a gyógyszert, elegendő háromhavonta visszamenni hozzá. Ez anyagilag még vállalható, de a heti egy vagy több magán pszichoterápiás óra sokaknak már nem megfizethető. Nekem itt a klinikán pszichológusként elsősorban az a dolgom, hogy diagnosztizáljam a betegeket, de minimális a kapacitásunk arra, hogy visszarendeljük őket pszichoterápiára. Arról nem beszélve, hogy a gyógyító munka mellett tanítunk és kutatunk is.

- Ön is részt vesz abban a kutatásban, amelynek a híre nemrég bejárta a médiát: állítólag találtak egy olyan gént, amely - anyagi nehézségek esetén - fokozza a depresszió kockázatát a harminc fölötti férfiaknál.

- Ez a hír ment ki a médiába, csakhogy ez így nagyon bulváros. A kutatásunk jóval összetettebb volt, és nemcsak az a fontos, amit találtunk, hanem az is, amit nem találtunk.

- Igyekszem követni.

- A depresszió olyan kórkép, amelynek valóban vannak genetikai meghatározói is. A hátterében főleg olyan gének állnak, amelyek bizonyos stresszes életeseményekre - stresszorokra - érzékenyebbé tesznek minket. A legtöbb esetben a gének és a környezet interakciója okozza a depressziót. Mi egy nemzetközi uniós kutatási projektben vettünk részt, amely 2003-ban indult, és a célja az volt, hogy a depresszió kiváltásában szerepet játszó molekuláris és genetikai jellegzetességeket felmérje. Több országban folytak állat- és humánkísérletek, mi a manchesteri kollégákkal közösen embereket vizsgáltunk, összesen mintegy kétezer-ötszázat. Különböző nemű, életkorú és szociális helyzetben lévő személyektől DNS-mintákat vettünk, valamint a depressziót és egyéb, azzal összefüggő személyiségvonásokat és temperamentumváltozókat mérő kérdőíveket is felvettünk velük. Nagyon sok gén több mint száz variánsát vizsgáltuk, a jelenleg napvilágot látott eredményeink az úgynevezett szerotonintranszporter gén egyik variánsával kapcsolatosak. Ez szinte divatgén a depressziókutatásban: azt már korábban felfedezték, hogy e génvariáns depresszióra hajlamosít. Sőt a hosszú távú vizsgálatokból az is kiderült, hogy ez a genetikai befolyás akkor jelenik meg, ha a kísérleti személyek súlyos élethelyzetekbe kerülnek. Ennél tovább azonban nem jutottak a kutatók.

- Az önök vizsgálataiban volt újszerű?

- Amikor a génvariáns és általában a negatív életesemények kapcsolatát néztük, nekünk sem jött ki semmi. Viszont nagyon markáns összefüggéseket találtunk, amikor a traumatizáló külső hatásokat alcsoportokra bontottuk. Különválasztottuk a bensőséges családi élettel, az egészséggel, a barátokkal, a munkahellyel kapcsolatos negatív eseményeket, valamint az elmúlt egy évben előforduló súlyos anyagi problémák hatását is. Meglepő eredményt kaptunk: a szerotonintranszporter gén variánsa csakis a pénzügyi krízist átélt személyeknél hajlamosított depresszióra. Ugyanezt erősítették meg a manchesteri kontrollkutatások is. Vagyis olyan esetekben, amikor valaki például elveszítette a családtagját vagy súlyos beteg lett, letartóztatták, netán elhagyták a barátai: e génvariáns nem váltott ki depressziót. A tünetek kizárólag azoknál jelentek meg, akik egzisztenciális krízis miatt tartós létbizonytalanságot éltek át. Ráadásul ezt a genetikai választ csak a harminc fölötti férfiaknál tapasztaltuk.

- Összefügghet ez azzal is, hogy a középkorú férfiak általában már nem csak önmagukért felelősek anyagilag? A rájuk nehezedő társadalmi szerepek és elvárások fokozhatják a stresszt.

- Ez is lehetséges magyarázat. Amit részben alátámaszt az a másik meglepő eredményünk, hogy a fiatalabb, 30 év alatti, társas hálóval rendelkező férfiakat ugyanez a génvariáns védi a depressziótól. Tehát a génnek nemcsak negatív, hanem pozitív hatásai is vannak. Valószínűsíthető, hogy evolúciós szempontból e génvariánsnak az a szerepe, hogy érzékenyebbé tegye az egyént a környezeti és társas hatások iránt, elősegítse, hogy jobban tudjunk együttműködni. Erősítheti a közösségi kohéziót.

- Vannak olyan távol-keleti országok, ahol az emberek sokkal szegényebbek, mint mi, mégis jóval boldogabbak. Ez nem mond ellent az önök eredményeinek?

- Nem, ugyanis az is kiderült már, hogy az említett génvariáns előfordulása a keleti, ázsiai népekben jóval gyakoribb. Míg az európai populációban a génvariáns aránya 39-42 százalék, a távol-keleti országokban ez 70 százalék fölötti. Említettem, hogy ez a gén a társak iránti érzékenységet, fogékonyságot növeli. Azokban az országokban, ahol ez a variáns gyakoribb, ott a társadalom - ahogyan ezt más kutatások bizonyították - sokkal inkább kollektivista berendezkedést mutat. Ez lehet részben ennek a génnek a következménye, másrészt e szoros társadalmi kohézió megvédi az embereket a gén esetleges negatív, depresszogén hatásától is.

- A magyar társadalom individuális, bizalmatlan, és a lakosság 40 százaléka a létminimum alatt él. Ebben a közegben a génvariáns negatív hatásai erősödnek fel- Magyarázhatja ez a középkorú férfiak nagy halandóságát is?

- Ezekre a kérdésekre csak a további kutatások adhatnak pontos választ. De az kétségtelen, hogy nem ideális körülmények között a szerotonintranszporter génvariánsa depresszióssá teheti a férfiakat, s ennek súlyos szomatikus következményei is lehetnek.

- Az anyagi problémákkal kapcsolatos depressziót szerintem leginkább fizetésemeléssel lehetne orvosolni, de attól tartok, ezt még sokáig nem fogják tudni receptre felírni az orvosok.

- Noha a depresszió univerzális jelenség, kétségtelen, hogy a társadalmi-gazdasági nehézségek jelentős stresszt okoznak, ami depresszióhoz vezethet. Nekünk, kutatóknak az a dolgunk, hogy a depresszió kezelésének hatékony módját megtaláljuk, s ennek része az antidepresszívumok fejlesztése is. Eredményeink felvetik, hogy a különböző negatív életesemények más és más neurokémiai folyamatokon keresztül és eltérő genetikai útvonalak közvetítésével fejtik ki hatásukat. Ha az összefüggéseket sikerül teljes egészében megfejteni és feltárni, a gyógyszeres kezelés is sokkal adekvátabb és eredményesebb lesz.

- Az emberi géntérkép ma már mindenki számára megismerhető, s ebből az is megtudható, milyen betegségek veszélyeztetnek minket. Mekkora a valószínűsége például annak, hogy depresszióssá váljunk? A genetika fejlődésének tehát a betegségek megelőzésében is kulcsszerepe lehet?

- Aki meg akarja ismerni a saját genomját, nagy lelki terhet vesz magára. Minden betegség, köztük a depresszió hátterében is több ezer gén állhat, s mondjuk az illető megtudja, hogy ezekből 150-et hordoz. Most akkor ez mit jelent- Mindannyian hordozunk veszélyeztető géneket, de nem biztos, hogy tényleg beteggé válunk. Ráadásul a pszichiátriai gyógyszerek csak a már kialakult betegség tüneteit enyhítik, de megelőzésben nem segítenek. A genom megismerése - az egyedi ember szintjén - szerintem súlyos szorongásokat idézhet elő, s ezzel növeli a depresszió kockázatát is.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 536 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 319 db bejegyzés
Összes: 23260 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2778
  • e Hét: 9249
  • e Hónap: 129025
  • e Év: 556860
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.