Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
Túl él bennünket a kidobott elem
  2021-09-14 22:44:55, kedd
 
 


TÚL ÉL BENNÜNKET A KIDOBOTT ELEM


Ma már cseppet sem számít úri huncutságnak szelektíven gyűjteni a szemetet. De azért még mindig akadnak olyan háztartások, ahol nem veszik ezt kellőképpen komolyan. Sőt, azt is lépten-nyomon látni, hogy az utcán sokan eldobják a cigarettacsikket, a műanyag palackot, vagy szatyrot, nem is beszélve az illegális lerakókban felhalmozott gimiabroncsokról és még tudja, mi mindenről.

Pedig kis odafigyeléssel sokkal élhetőbbé lehetne tenni a környezetünket. S attól sem kellene félnünk, hogy unokáink belefulladnak majd az általunk felhalmozott hulladékba.

Elrettentésül szerepeljen itt egy felsorolás arról, hogy a szinte naponta használt termékeknek mennyi valójában a lebomlási ideje.Talán ez segít, hogy megtegyük az első lépést a hétköznapi hőssé válás felé...


Anyagok lebomlási ideje

Papírtörtő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4 hét
Banánhéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3-4 hét
Papírtáska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 hónap
Újságpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,5 hónap
Almamag , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . . . .2 hónap
Kartonpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 hónap
Pamut kesztyű . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 hónap
Narancshéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 hónap
Tejes doboz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 év
Cigarettacsikk . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10-12 év
Bőrcipő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25-40 év
Ónozott acél konzervdoboz . . . . . . . . . . .50 év
Habosított műanyag pohár . . . . . . . . . . . 50 év
Gumicsizma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50-80 év
Alkáli elem . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . 100 év
Alumínium konzervdoboz . . . . . . . 200-500 év
Műanyag palack . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45o év
Autógumi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . 2000 év
Műanyag doboz , , , , , , . . . . . . . . . . 1 millió év
Üveg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2 millió év
Hungarocell . . . . . . . . . . . . . . . . min.1 mllió év
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Balsors, vagy végzet? 17 emberéletet követelt a Kennedy-átok
  2021-09-14 21:45:07, kedd
 
 


BALSORS, VAGY VÉGZET? 17 EMBERÉLETET KÖVETELT A KENNEDY-ÁTOK


Nincs még egy olyan család a történelemben, melyet oly mértékben üldözött volna a balsors, mint a Kennedyket. Pedig történetük maga lenne a megtestesült álom, 64 éven keresztül mindig volt egy Kennedy az Egyesült Államok Képviselőházában. De sikerüket tragédiák egész sora árnyékolja be.


Noha a Kennedy-átok egy média által kreált fogalom, közeli ismerősök is osztják a feltevést, miszerint emberi ésszel szinte felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan az a sok szerencsétlenség, amelyekkel a család számos tagjának több generáción keresztül szembe kellett néznie. Pedig olyan szépen indult, id. Patrick Kennedyvel, aki a szegénység és éhínség elől menekült el Írországból, és kezdett új életet Bostonban. A család közszereplése az ő egyik fiával kezdődött, és John Fitzgerald Kennedy elnökké választásával csúcsosodott ki. A sikerekért azonban jócskán meg kellett fizetniük.


Generációkon átívelő balsors sútja a Kennedy családot

Véletlen egybeesésnek hitték

A legelső Kennedy, akire lecsapott az átok, egy bizonyos Rosemary, aki mentális problémákkal küzdött egy olyan időszakban, amikor kiközösítették a hozzá hasonlókat, őt is. Egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig életét különböző pszichiátriai intézetekben töltötte. Bátyja, Joseph Kennedy Jr. a második világháborúban hunyt el, 29 évesen, miután egy bombarobbanás megsemmisítette a repülőgépét. Négy évvel később a család egyik tagja ismét repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, a kitagadott húg, Kathleen Franciaország felett lelte halálát. De ekkor még mindezt a véletlenek egybeesésének hitték. Egy ideig úgy tűnt, a tragédiák sorának vége, és a gyerekek lassan révbe érnek, főleg John Fitzgerald Kennedy elnökké választása után.


JFK népszerűségét még a nőügyei sem tudták csorbítani

Tragikus gyermekáldás, merénylet

Mai napig az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének számít John Fitzgerald Kennedy. Közvetlen, barátságos stílusa miatt az amerikaiak úgy érezték, egy közülük. Fitzgerald mitikussá vált politikai arcélének szilárd és máig megkérdőjelezhetetlenné válását sem nőügyei, sem egészségügyi állapota, sem kül- és belpolitikájának reális kiértékelése nem tudta megingatni. Sőt, voltak esetek, például viszonya Marilyn Monroe-val, amik még jobban megerősítették a róla kialakult képet. Mert ő mindeközben a szerető férj és apa szerepében is tetszelgett. Felesége, a gyönyörű és imádott Jackie már itt érezte az átok hatását: négy terhességéből kettő tragikusan végződött. Első lányuk halva született, Patrick fiuk pedig kétnaposan légzési elégtelenségben vesztette életét. Ezért Caroline-t és Johnt a széltől, és a média figyelmétől is óvta volna, de anyósa a rosszallása ellenére is büszkén mutogatta unokáit a sajtónak.

Amerika egyik legnépszerűbb vezetőjének eseménydús megbízatásából még három év sem telt el, amikor Dallasban merénylet áldozata lett, fejbe lőtte Lee Harvey Oswald. A nyomába lépő testvérét sem kísérte szerencse, öt évvel később a demokrata elnökjelölt Robert Kennedy szenátort Sirhan Sirhan lőtte le.


Lezuhant repülő, síbaleset, fulladás

Alig egy év elteltével a sajtó ismét a Kennedy névtől volt hangos, a legfiatalabb fivér, Edward került középpontba, aki halálos autóbalesetet okozott, de csak másnap fordult a hatósághoz. Ő fogalmazta meg a családból először, hogy tényleg átok ül rajtuk. Ez akkor még nem jutott eszébe, amikor évekkel korábban már túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, amelyben a pilóta és egyik segédje szörnyethalt. Akkor viszont már biztos volt az átok létezésében, amikor 1984-ben, a korábban meggyilkolt Robert Kennedy fiát holtan találták egy Palm Beach-i hotelszobában: a 28 éves David Kennedy drogtúladagolásba halt bele. Majd tizenhárom évvel később öccse, Michael szenvedett halálos síbalesetet, amikor Aspenben nekiütközött egy fának. Éppen csak felocsúdtak a tragédiából, amikor John Fitzgerald fia segédpilóta nélkül vezette magángépét, és a Martha's Vineyard-sziget közelében belecsapódtak az óceánba, felesége és sógornője is a gépen utaztak, mind belehaltak az ütközésbe.

De még itt sem szakadt meg a balszerencse sorozat, tavaly áprilisban Robert F. Kennedy unokája, Maeve és fia kajakozás közben olyan szerencsétlenül fordult bele a folyóba, hogy belefulladtak. Ők voltak a 16. és a 17. áldozatai a famíliából a Kennedy-átoknak, amit a közhiedelem szerint John Fitzgerald apja, idősebb Joseph P. Kennedy szabadított a családra.LinkA Kennedy-átok
Átok üldözte őket, vagy kihívták maguk ellen a sorsot a Kennedy család tagjai?


Link
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Európa belerokkanhat egy újabb migrációs válságba
  2021-08-27 21:15:30, péntek
 
 EURÓPA BELEROKKANHAT EGY ÚJABB MIGRÁCIÓS VÁLSÁGBA


Douglas Murray brit konzervatív publicista, író szerint Európa nincs felkészülve az újabb migrációs válságra. Úgy látja, sokan építenek majd a nyugatiak bűntudatára, és állítják magukról, hogy afgán menekültek.

Túlél-e Európa egy újabb migrációs válságot? - tette fel a kérdést Douglas Murray konzervatív brit publicista az Unherd portálon pénteken megjelent cikkében.

A szerző ismert Magyarországon, két könyve, az Európa furcsa halála és A tömegek tébolya is megjelent magyarul. Tavaly a Danube Institute vendégkutatójaként tartózkodott Budapesten, illetve a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégelőadója is volt. Két éve részt vett az MCC nagyszabású nemzetközi migrációs konferenciáján. Tavaly az Index is interjút készített vele.Kapcsolódó

Douglas Murray: A lezárások totalitárius rendszereket idéznek

A brit filozófus szerint a lezárások totalitárius rendszereket idéznek.

LinkDouglas Murray szerint még korai megjósolni, milyen hosszú távú következményei lesznek az afganisztáni összeomlásnak, de valószínűtlennek tűnik, hogy valaha is sikerként értékelnék. Egy következménnyel szinte biztosan számolhat Európa, mégpedig azzal, hogy a következő hónapokban és években a Nyugat újabb migrációs kihívással kerül szembe, amelyet nem tud megakadályozni.

A publicista emlékeztetett rá, hogy 2015-ben nagyon sokan állították azt magukról, hogy szíriaiak, Európába jutva azonban már igen kevés ország hatóságai voltak képesek ezt ellenőrizni. Igaz, már az is elég volt ahhoz, hogy a közvéleménynek menekültválságról, nem pedig bevándorlási válságról beszéljenek.


Douglas Murray - Fotó: Trenka Attila / Index

A Nyugatra a publicista szerint rátelepszik a szégyen érzete az ország magára hagyása miatt. A civil szervezetek és jogvédők amellett fognak érvelni, hogy morális kötelesség befogadni az afganisztáni menedékkérőket.

Douglas Murray szerint sokan meg lesznek róla győződve, a Nyugat felelőssége, hogy Afganisztánban nincs virágzó liberális demokrácia és hogy ilyen súlyos humanitárius helyzet alakult ki. Ebben van is némi igazság szerinte, ezért különösen nehéz lesz nemet mondani az Afganisztánból menekülőknek.

A publicista úgy véli, a probléma ezúttal is a részletekben rejlik. Egyetlen európai országban sincs elegendő szakértő, aki ki tudná deríteni, egészen pontosan honnan érkeznek az adott menedékkérők. Mint írta, 2015 óta megoldatlan probléma az is, hogy nincs elég szakértő, aki beszélné a bevándorlók anyanyelvét. Ennek eredményeképpen bizonyosan sokan lesznek olyanok, akik nem Afganisztánból érkeznek, de élvezni fogják az előnyeit annak, hogy azt mondják, onnan jöttek.

Ez bizonyos mértékben érinteni fogja az Egyesült Államokat, de földrajzi okokból elsősorban Európát. Egy határőr, akivel Douglas Murray a múlt héten beszélt, azt mondta, a La Manche csatornán keresztül érkező bevándorlók közül már most sokan azt állítják, hogy Afganisztánból érkeztek. Ez valószínűleg többnyire nem igaz. Nem meglepő ugyanakkor, hogy a nyugati országok bűntudatára építenek, alighanem a csempészbandák is ezt tanácsolják - állítja a publicista.

A humanitárius válság idején a nyugat-európaiak nem szeretnek ,,szívtelen" nyilatkozatokat hallani a politikusaiktól, de tanulva 2015-ből, valószínűleg azt sem akarják, hogy túl nyitottak legyenek. Douglas Murray szerint a brit közvélemény most úgy érzi, erkölcsi kötelessége a szigetországnak befogadnia az afgánokat, de ez valószínűleg nem lesz mindig így.

A publicista összegzése az, hogy az afganisztáni menekültekért való európai aggodalom jó szándékú, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel nem fognak sokan visszaélni. Amikor pedig megtörténik, sem az európai kormányok, sem pedig az állampolgárok nem lesznek képesek megbirkózni vele.


Link2020-ban megismétlődhet a 2015-ös migrációs válság

LinkA 2015-ös migránsválság megismétlődésétől tart a német belügyminiszter

LinkEzermilliárd dolláros kincset rejt Afganisztán földje

LinkTehát erről van szó: ezermilliárd dolláros kincset rejt Afganisztán földje
A világ egyik legszegényebb országának jövője gyökeresen átalakulhat.

LinkTálib hatalomátvétel Afganisztánban

LinkKabuli támadás: több mint száz a halott, köztük 13 amerikai katona

LinkÍr haditengerészeti egység menti a migránsokkal teli bárkát a Triton művelet keretébenBangladesi menekültek egy tunéziai menekülttáborbanIraki felkelők 2006-banMigránsok tömege Felsőtárnokon (Tovarnik) 2015. szeptember 18-ánMigránsok gyalogos vonulása Ausztria felé Magyarországon keresztül (2015)Bevándorlók a bécsi Westbahnhof pályaudvaron 2015. szeptember 5-énMenekültek a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. november 4-énMigránsok a Keleti pályaudvar aluljárójában (2015)Négy méter magas kerítés a spanyol exklávé, Melilla szárazföldi határán, MarokkóbanBevándorlási adatok 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
8 halott, 48 sérült a ma hajnali buszbalesetben az M7-en
  2021-08-15 19:00:52, vasárnap
 
 

8 HALOTT, 48 SÉRÜLT A MA HAJNALI BUSZBALESETBEN AZ M7-EN


Árokba borult egy autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon vasárnap hajnalban öt óra előtt néhány perccel - közölte a rendőrség.

A buszon több mint ötven ember utazott. A szerencsétlenül járt autóbuszon 56-an utaztak, az utasok aludtak, amikor a baleset történt, nagy rázkódásra ébredtek fel, majd a busz felborult. Jajgatás, kiabálás verte fel a csendet. A pánikot csak fokozta, hogy koromsötét volt, senki nem tudta mi történt. Az utasok sikoltozva kértek segítséget, teljes volt a zűrzavar.

AZ ELSŐDLEGES ADATOK SZERINT A HELYSZÍNEN NYOLC EMBER ÉLETÉT VESZTETTE, KETTEN SÚLYOSAN ÉS NEGYVENHATAN KÖNNYEBBEN MEGSÉRÜLTEK.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője reggel kilenc óra után már azt mondta az MTI-nek, hogy nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. Győrfi Pál közölte: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben. A sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. A közszolgálati televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a halálos áldozatok között nincs kiskorú. A Telex úgy tudja, hogy a nagyrészt budapesti és székesfehérvári utasok közül mindenki megvan, nem keresnek senkit.

A busz Horvátországból tartott hazafelé, egynapos kiránduláson vettek részt.

Az MTI kora délután arról is beszámolt, hogy a baleset sérültjei közül húszat Székesfehérvárra vittek, a Fejér megyei Szent György Kórházba, az ellátásuk folyamatos. A Fejér Megyei Hírlap délután arról számolt be, hogy tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a kezelőorvosok az ellátásukat követően őket hazaengedték. Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst combnyaktöréssel kezelnek orvosaik a Szent György Kórházban.

A hajnali buszbaleset után 11 sérültet vittek a Balaton-parti kórházba.

Az M1 aktuális csatorna műsorában elhangzott, hogy a siófoki kórházba tizenegy embert vittek a mentők, közülük hármat vettek fel a kórház osztályaira. Egyikük életveszélyes állapotban van, többszörös sérülésekkel kezelik, nyolc embert azonban már haza is engedtek.

A közszolgálati televízió információi szerint a szerencsétlenül járt autóbuszon 56-an utaztak. Az utasok aludtak, amikor a baleset történt. Nagy rázkódásra ébredtek, majd a busz felborult. A helyszíni tudósító úgy értesült, hogy a sofőrök néhány perccel a baleset előtt váltották egymást. A balesetet elszenvedő utasok egyike is erről számolt be a Blikknek, amikor felidézte a szerencsétlenség körülményeit.

Meg nem erősített információk szerint a balesetet az előzte meg, hogy a busz valami miatt a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel a leállósáv irányába letérni, és eltalálta a felüljárónak, a hídnak a jobb oldali pillérét, ezt követően borult árokba - számolt be a közszolgálati televízió helyszíni tudósításban. A baleset viszonylag nagy sebesség mellett következett be, nagy eséllyel a sofőr elaludhatott, vagy rosszullét törhetett rá. Úgy tudni, hogy a jármű vezetője is a halálos áldozatok között van.

Sajtóértesülés szerint az egyik sofőr is az áldozatok között van.

A hvg.hu elérte annak a vállalkozásnak egy magát megnevezni nem kívánó képviselőjét is, aki a portálnak megerősítette, hogy az egyik áldozat a buszt vezető sofőr volt. ,,Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat" - mondta a Volmer-Tours Kft. munkatársa. Megerősítette azt is, hogy az ő járművüket érte a baleset, illetve azt is elmondta, hogy a Mercedes buszt csak bérelték. Egynapos horvátországi utazásról tartott hazafelé a jármű az utasaival, amikor a tragédia történt.

A Telexnek sikerült megszólaltatnia az utazást szervező RoliTúra honlap alapítóját, aki megerősítette, hogy 56 utassal, köztük 2 gyermekkel és 2 sofőrrel az általuk szervezett egynapos baskai túráról hazatérő csoportot érte a baleset. A RoliTúra honlap egy utazásszervező cég, a mögötte álló vállalkozás pedig a Volmer-Tours Kft. nevű cég.

Emberi tényező, de műszaki okok is állhatnak a vasárnap hajnali busztragédia hátterében, mondta Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő az Origo megkeresésére.
Információik szerint a busz Horvátországból tartott a főváros felé, egy egynapos kirándulás után. A busz először a szalagkorlátnak, majd egy felüljáró pillérjének csapódott, végül az árokba borult. A balesetben nyolc ember halt meg - köztük a sofőr -, negyvennyolcan megsérültek. A pontos körülmények egyelőre nem ismertek, a vizsgálat még tart, azonban a közlekedésbiztonsági szakértő elmondta, hogyan történhetett a baleset.

A hosszú távú, nemzetközi közlekedésben részt vevő autóbuszok esetében feltételezhető, hogy két sofőr van a buszon, tehát a vezetőnek van egy váltótársa - mondta a szakértő. Ebben az esetben az éppen nem vezető sofőr részére jellemzően valamelyik oldalon a két első ülést hagyják szabadon, hogy az így tudjon aludni.

Kialvatlanság, fáradság

Ha így is volt, azt tudni kell, hogy az ilyen alvás nem mindig tartalmas, nem mindig pihentető. A sofőr számtól függetlenül, mivel a baleset hajnalban történt, elképzelhető, hogy a vezető - a kialvatlansága, fáradsága okán - figyelme kihagyott, vagy elbóbiskolt - mondta Lovas Károly.

Ehhez hozzájárulhat, hogy a hajnali időpontban az utasok többsége aludhatott, nem beszélgettek, a rádió sem szólt, az utazás monotonitása is tompíthatta a sofőr figyelmét. Az biztos, hogy nem volt fagy, és az eddigi információk szerint köd, vagy eső sem, ami a közlekedést veszélyeztette volna.


Defekt? Gyorshajtás?

Figyelembe kell venni a busz meghibásodásának lehetőségét is, előfordulhatott például defekt, ami hirtelen irányváltásra kényszeríthette a buszt - mondta az Origónak a szakértő. A szalagkorlátok fő feladata a jármű úttesten tartása, hogy megakadályozza például a szembejövő pályára való áttérést. Ahhoz, hogy egy szalagkorlát átszakadjon, jellemzően nagy sebesség kell, és/vagy kellő becsapódási szög. Ha ez esetben a busz átszakította a szalagkorlátot, lehetséges, hogy a busz nem érintőlegesen, túl nagy sebességgel ütközött a szalagkorlátnak.

Az emberi tényezőn túl célszerű vizsgálni egy baleset kapcsán a busz műszaki állapotát is. Noha a nemzetközi fuvart bonyolító autóbuszok időszaki műszaki vizsgálatai szigorú előírásokat tartalmaznak, mégis időről időre felbukkannak erősen megkérdőjelezhető, elhanyagolt műszaki állapotú, közlekedésbiztonsági szempontból komoly kockázatot jelentő járművek a balesetek híradásaiban - emelte ki Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő.

A baleset miatt lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát. A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál leterelték a 7-es út felé, ahonnan a 63-as úti csomópontnál lehetett visszatérni az M7-esre.

Délután ért véget a helyszínelés.A forgalom megindult, de továbbra is jelentős a torlódás a térségben - közölte az Útinform a honlapján vasárnap délután.


Súlyosabb buszbalesetek Magyarországon 2016 óta

2016. szeptember 5. Egy gyereket szállító iskolabusz és egy munkásokat fuvarozó kisbusz ütközött össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréd és Nagykálló között. A balesetben a kisbuszban ülők közül két felnőtt a helyszínen életét vesztette, ketten súlyosan, huszonnégyen könnyebben megsérültek.

2016. december 17. Az M3-as autópálya 133-as kilométerénél, Mezőkövesd és Mezőkeresztes között az ónos eső miatt eljegesedett úton felborult a debreceni Grand Tours utazási iroda autóbusza, amely a bécsi adventi vásárról tartott hazafelé. A balesetben kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött még egymásnak. A busz nyolcvanegy utasa közül öten meghaltak (hárman a helyszínen, ketten a kórházban) és több tucatnyian megsérültek.

2017. január 21. - Tizenhatan meghaltak és huszonhatan megsérültek egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz balesetében, amely egy veronai autópálya-csomópontnál történt.

2017. október 9. Két tehergépkocsi és egy rendőröket szállító autóbusz ütközött össze az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében. A balesetben ketten meghaltak, tizenhatan pedig megsérültek.

2018. június 27. - Szolnokon egy megkülönböztető jelzését használó mentőautó frontálisan ütközött egy utasokat szállító autóbusszal. A balesetben a mentőautó vezetője és a szállított beteg meghalt, 22 sérültet vittek kórházba.

2021. február 18. - Kömlő és Tiszanána között menetrend szerinti autóbusszal ütközött össze egy gépkocsi. A személyautó vezetője és egyik utasa a helyszínen életét vesztette, további ketten pedig megsérültek.


A halott buszsofőr fia: Nem igaz, hogy apám elaludt a volánnál!

LinkHátrament a buszsofőr és látta, édesanyja nincs többé: megrázó részletek az M7-esen történt tragédiáról

LinkBusztragédia az M7-esen: önmagát hibáztatja édesanyja haláláért a sofőr

Link
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Máig rejtély övezi a dúsgazdag férfi és két alkalmazottja ki
  2021-08-09 21:15:29, hétfő
 
 

EGY BŰNTÉNY ÁRNYÉKÁBAN

MÁIG REJTÉLY ÖVEZI A DÚSGAZDAG FÉRFI ÉS KÉT ALKALMAZOTTJA KIVÉGZÉSÉT


A svédeknek hét évtized is kevés volt, hogy feldolgozzák a dúsgazdag Hjalmar von Sydow és cselédjei lemészárlását. A családi tragédia oka ugyanis máig kérdéses, ráadásul a túlélők évtizedekig hallgattak az esetről.


1932. március 7-én Hjalmar von Sydow svéd or­szággyűlési képviselőt, a stockholmi gazdasági élet kiemelkedő alakját délután a dolgozószobájában holtan találta hazaérkező unokahúga. A családfő egy hatalmas vértócsában feküdt, és a feje szét volt hasítva. A szörnyű látványtól sokkhatás alá kerülő lány lerohant a földszintre, ahol a cselédszobában az idős házvezetőnőt és a huszonéves szobalányt is holtan találta.Hjalmar von Sydow svéd képviselő és két cselédje meggyilkolása a korabeli lapokban kiemelt téma volt - Wikipedia

A házon kívül tartózkodó kertész csak annyit tudott neki mondani, hogy nem sokkal korábban ott járt a bátyja, Frederik von Sy­dow és a felesége, de nem sokáig maradtak.


A szobalányra is vérbe fagyva találtak rá - Wikipedia

Nejével és magával is végzett

Persze ezek után azonnal a 24 éves fiúgyermekre terelődött a gyanú. S mivel kiderült, hogy Upsalába autózott a párjával, az ottani hatóságokat is értesítették. A helyi rendőrök egy előkelő étteremben bukkantak a nyomukra, ahol épp vacsorához készülődtek két barátjukkal. Mi­vel a zsaruk nem akartak botrányt, egy civil ruhás nyomozó kihívta az előcsarnokba a gyanúsítottat azzal, hogy sürgős ügyben kell beszélniük. Frederi­ket a neje is követ­te, és amikor kiderült, hogy a fiatalembert az emeletre invitálják beszélgetésre, leült a lépcsőnél, hogy megvárja. Ekkor a férje visszafordult hozzá, megcsókolta, majd revolvert rántott, és lelőtte a nőt. Aztán magával is végzett.Gyorsan kiderült, hogy a fiú, Frederik (balra fent) volt a tettes - Wikipedia

A pénzen vesztek össze?

A rendőrök azt feltételezték, hogy szegény fiatalasszony semmit sem tudott férje hármas gyilkosságáról, ő ugyanis állítólag nem ment be vele korábban a csa­ládi házba. Így arra sem számított, hogy a férje végezhet vele.

S mi volt az indítéka Frederiknek? Ez sosem derült ki hivatalosan, bár a családhoz közel ­állók azt feltételezték, hogy a fiatalember folyton pénzt követelt az apjától, aki nem támogatta, mert ellenezte a házasságát.A lapokban slágertéma volt a tragédia

Megtörte a hallgatást

A család egyébként sosem be­szélt többet a véres tragédiáról, helyette mélyen magába temette a történteket. Így aztán a következő generáció tagjai sokáig nem is hallottak a bűntényről.Egy rokon könyvet írt az esetről - Wikipedia


Helena Henschen, a gyilkos unokatestvére - aki a helyszínen megtalálta az apa és a cselédek holttestét - csupán 15 éves volt, amikor először szembesült azzal, milyen sötét árny is vetül szülőjére, és felmenői múltjára. De egészen felnőttkoráig nem mert rákérdezni a történtekre, és amikor megtette, akkor sem kapott választ. Ezért aztán nyomozásba kezdett, és 2004-ben könyvet írt róla Egy bűntény árnyékában címmel, amely magyarul is megjelent. Ebben nemcsak a bűntényt próbálja rekonstruálni, hanem megnyugtató válaszokat keres a felvetődő kérdésekre.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Németországi és belgiumi áradások: tovább emelkedett a halál
  2021-07-17 19:00:48, szombat
 
 
NÉMETORSZÁGI ÉS BELGIUMI ÁRADÁSOK: TOVÁBB EMELKEDETT A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA, MÁR HOLLANDIÁT IS ELÖNTÖTTE A VÍZ - FOTÓK
MTI2021.07.17. 11:24


A szombat reggeli összesítések szerint meghaladta a 150 főt a Németország északnyugati részét és a Benelux államokat sújtó áradások halálos áldozatainak a száma.


Forrás: AFP/Christof Stache

Németországban a koblenzi rendőrség közlése szerint eddig 90 ember halt meg a természeti katasztrófában Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Előzőleg 43 halálos áldozatot jelentettek Észak-Rajna-Vesztfália tartományból.


Forrás: AFP/Christof Stache

Az érintett tartományokban péntek délután még száz fölötti halálos áldozatról tudtak.


Forrás: MTI/AP/DPA/Roberto Pfeil

A helyi hatóságok közlése szerint bizonyosan tovább emelkedik még a halálos áldozatok száma, mert

várhatóan további holttesteket találnak, ahogy folytatódnak a mentési munkálatok.

Sok embert eltűntként tartanak nyilván.


Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harald Tittel

Szombat reggel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya közölte: csak ebben a német tartományban 19 ezer ember vesz részt a mentésben.


Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harald Tittel

Mint írták, a válságstáb a nap 24 órájában figyelemmel kíséri a helyzetet, és koordinálja a mentést.

A holland határnál fekvő Ophoven településen 700 embert kellett evakuálni péntek éjjel, miután átszakadt egy gát a Roer (Rur) folyón. Ez a folyó a Maas (Meuse) folyóba ömlik, és nem összetévesztendő a hasonló hangzású Ruhr folyóval, amely a Rajnát táplálja.
Belgiumban péntek délutánig 23 halálos áldozatról tudtak

Alexander De Croo miniszterelnök szombaton az egész napot az áradás sújtotta kelet-belgiumi régióban tölti.


Forrás: MTI/AP/Valentin Bianchi

Vele utazik a katasztrófa sújtotta térségbe Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Belgiumban összesen 120 településen okozott károkat a napokon át tartó esőzés és az áradások.

Húsz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.


Forrás: MTI/AP/Valentin Bianchi

Az áradások a Bernd nevű ciklonra vezethetők vissza, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott.
Hollandiában is pusztítanak az áradások

Hollandia déli részén, Limburg tartományban szombaton riadókészültégbe helyezték a katasztrófaelhárításban és a mentésben résztvevő szerveket.


Forrás: AFP/Remko De Waal

Miután a németországi és belgiumi esőzésekben felduzzadt folyók Hollandián áthaladva ömlenek az Északi-tengerbe, csütörtökön és pénteken a hatóságok több tízezer embert költöztettek ki otthonából ideiglenesen.


Forrás: AFP/Remko De Waal

A holland hadsereg és a tűzoltóság pénteken egész éjjel a gátak megerősítésén fáradozott. Roermond és Venlo városokban is rekord vízszintet mértek a folyókon,

néhány utca már víz alá is került.

Szakértők szerint a vízszint vasárnap estig még emelkedni fog


LinkNémetországi áradások: 1300-an eltűntek, legalább 70-en meghaltak

LinkKatasztrófa, ami Nyugat-Európában van - videók az árvizek pusztításáról

LinkA víz foglya lett Hollandia, Belgium és Németország: döbbenetes fotókon a pusztító áradás és az apokaliptikus állapotok

LinkNemzeti gyász Hollandiában az áradások áldozatainak emlékére

LinkA Jóisten elküldte első figyelmeztetését a hanyatló nyugatnak - Németország romokban - Videó - Döbbenetes pusztulás nyugaton
A Jóisten akkor avatkozik be, amikor az emberiség a legkevésbé számít rá. Elkezdődött...
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek, szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók..."

LinkA német állam kudarcot vallott

Link
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Eladni Istent
  2021-07-02 22:45:08, péntek
 
 
ELADNI ISTENT


Micsoda irgalmatlan ágyúszó, fegyverropogás hallatszik Nyugat-Európából!

Magyarországot, a magyar kormányt lövik, támadják, gyalázzák úton - útfélen a médiában, a politikában.

Honnan jön ez a gyalázatos gyűlölet, ez az eszeveszett riadó? Talán még a menekültválság idején, a határzár felépítésekor sem rontottak neki az országnak ilyen dühvel, ilyen fékevesztett tombolással. A szereplők persze nagyjából ugyanazok, s a módszer is ugyanaz. Hazudni, hazudni, hazudni.

Most azért zeng az ég, mert az Országgyűlés elfogadta a gyermekek védelméről szóló, a pedofilok ellen irányuló törvényt. Hát tényleg skandalum! Ezért minimum fejvesztés járna kulturált országokban Orbán Viktornak - gondolhatja akár az egyszerű európai polgár is. Már persze ha igazak lennének a vádak, amikkel ellenfeleink telehazudják a világot. Csak hát nem igazak.

Mint már sokszor elmondtuk, ez a törvény a gyermekek jogait, testi-lelki egészségét védi, s egyetlen betűjével nem korlátozza a homoszexuálisok, a biszexuálisok, a transzneműek vagy bármelyik, önmagát valamilyen eltérő szexuális irányultságúként meghatározó személy, csoport jogait. Felnőttkorában minden magyar állampolgár úgy éli a nemi életét, ahogyan akarja, olyan identitást választ magának, amilyet szeretne. Az államnak ehhez továbbra sincs köze, csak annyi, hogy védje ezeket a honfitársainkat mindenféle támadástól.

Akkor vajon miért ez a tébolyodott ellentámadás? Magyarországot mindennel és mindenhogyan támadni kell, amikor és ahol csak lehet, mert mindennek ellentmond, amiről a globalista amerikai, európai elit álmodozik. Magyarország nem akar illegális migrációt, nem akar ¬Európai Egyesült Államokat, meg akarja őrizni, keresztény, nemzetállami létét.

És ráadásul nem akarja magát öngyilkosságba kergetni Soros György pénzén.

Na, ide lyukadtunk ki már megint - gondolhatják azok, akik szerint Sorosnak semmihez semmi köze. Csak hát e mögött a támadássorozat mögött is felsejlik a magyar származású milliárdos alakja, nem is nagyon kell túl mélyre kapargatni. Gerald Knaus, Soros karmestere kiadja a parancsot, s a nyugati média, a Soros-bérenc politikusok azonnal ricsajozni kezdenek. Mindegy, mi az igazság, ők kottából játszanak, s ami abban írva van, azt mondják, harsogják minden hullámhosszon. Hogy egyikük is elolvasta-e a hivatkozott magyar jogszabályt? Ugyan, az igazság csak megzavarná csekély értelmüket. Meg egyébként is. ha a tábornok kiadja a parancsot, akkor tüzelni kell, akkor támadni kell. Kit érdekel az igazság?

Itt van ez a ,,holland fickó", ez a miniszterelnök. Ő már egyenesen kizárná hazánkat az unióból, s azt mondja, a magyaroknak le kell térdelniük Európa előtt.

Micsoda pökhendi, alávaló beszéd ez? Ha valakinek térdepelni valója van, az éppen Hollandia. Sokat tudnának erről mesélni Indonéziától Dél-Afrikáig. A gyarmati országok kifosztásából, az ott élők rabszolgasorban tartásából degeszre hízott ország politikusaként talán befoghatná a száját Mark Rutte az emberi jogokról meg az európai értékekről. Van egy régi mondás, miszerint a hollandok eladnák az Istent is, ha el tudnák szállítani.

Nyugat-Európa már rég eladta Istent, eladtak és feladtak mindent, ami számunkra még fontos: Isten, haza, család, gyerek. Az ő dolguk. De ne szóljanak bele abba, mi hogyan akarunk élni, hogyan akarjuk megvédeni a gyermekeinket, például az olyan holland pedofil vadállatoktól, akikről sok egykori állami gondozott tudna mit mesélni.

A magyar kormánynak meg azt üzenjük: vegyenek példát a Focicsapatunkról.

Harcoljanak, küzdjenek igazukért a végsőkig. S bármi lesz is az eredmény, a világ nagy része csodálni fogja a bátorságot, a hitet, az akaratot.

Néző László


 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Öngyilkos merénylő akart lenni a magyar iszlamista egyetemis
  2021-06-03 19:30:45, csütörtök
 
 


ÖNGYILKOS MERÉNYLŐ AKART LENNI A MAGYAR ISZLAMISTA EGYETEMISTA
2021. június 3. 00:34 Gondola


Terrortámadás-sorozatra készült Magyarországon egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar egyetemista. Robbantani akart egy nagy rendezvényen és azt is tervezte, hogy egy járművel a tömegbe hajt. Már a támadások helyszínével kapcsolatban is voltak elképzelései. A gyanúsított Kecskeméten lakott, ,,normális" családban nőtt fel, de áttért az iszlám hitre. Felesküdött az Iszlám Államra, mártírként szeretett volna meghalni egy pusztító terrortámadás végén. A TEK fogta el - közölte az M1 Híradója.


Páncélautót és drónokat is bevetett a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden Kecskeméten a robbantásra készülő, magyar állampolgárságú, magát iszlamistának nevező férfi elfogásakor.

A TEK azután döntött az akció megindításáról, hogy a férfi magyarországi terrorista merényletek elkövetését jelentette be egy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalon. A művelet idejére az egész környéket lezárták, még az ott lakókat sem engedték be. A kommandósok egy esetleges bombacsapda hatástalanítására is felkészültek, ezért egy bombakereső robotot is vittek magukkal.

A TEK felderítői hetek óta figyelték a 21 éves egyetemi hallgató internetes tevékenységét. A férfi aktív részvevője volt több internetes iszlamista fórumnak. Ezeken a dzsihadista propaganda mellett terrortámadásra való felkészülésről, az ezekhez szükséges eszközökről, módszerekről és anyagokról cseréltek eszmét.

,,A fiatalember vállalta azt, hogy összeszerelt csőbombát készít el, és Magyarország területén kívánja ezt felhasználni olyan tömegrendezvényen, amely vagy Budapesthez, vagy Magyarország más területéhez köthető" - mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója.

A férfi előkészületeket is tett terve végrehajtására: csőbomba készítésére is alkalmas eszközöket rendelt az interneten. Emellett azt is tervezte, hogy egy járművel a tömegbe hajt.
,,Elhangzanak még a beszélgetésben több alkalommal ramming, tehát a tömegbe gépkocsival belefutó támadásokról szintén információk, határozottan állítja, hogy ő még egy ilyet szeretne elkövetni, a két esemény között nem tesz párhuzamot, tehát nem vagy ezt és azt, hanem mind a kettőről beszél, mind a kettőt szeretné elkövetni" - tette hozzá Hajdu János.

A kitervelt terrortámadásoknak nem volt előre meghatározott időpontja, de a TEK szerint a férfi azokat a közeli hetekben tervezte végrehajtani.

Elfogása után a férfit a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kihallgatták, majd őrizetbe vették. A gyanú szerint olyan terrorcselekményeket akart végrehajtani Magyarországon, amelyekkel - ahogy az ügyészségi közlemény fogalmaz - megfélemlítheti Európa lakosságát.

,,A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit gyanúsítottként hallgatta ki emberölés többszörösen minősített bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt, egyúttal indítványozta a férfi letartóztatását" - fogalmazott Bagoly Bettin, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A bíróság szerda délután elrendelte a férfi letartóztatását. A nyomozó ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve folytatja az ügy felderítését. Arra a kérdésre is keresik a választ, hogy a férfi beavatott-e mást is a tervei vagy kapott-e segítséget valakitől a tervezett terrorakciók végrehajtásához.


Hajdu János: mártírhalált is vállalt volna a terrortámadás tervezésével vádolt fiatal

Mártírhalált is vállalt volna az a 21 éves fiatalember, akit kedden fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK), mert a megalapozott gyanú szerint terrortámadást tervezett Magyarországon elkövetni - mondta a TEK főigazgatója az M1 aktuális csatornán szerda este.

Hajdu János közölte: a fiatalember az Iszlám Állam által működtetett zárt fórumon kifejezetten ajánlkozott arra, hogy olyan típusú támadást hajtson végre Magyarországon, amely nagy tömegeket érint. Nagy valószínűséggel ő kereste a lehetőséget, hogy ilyen támadást véghez vihessen - közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy a nyomozást az ügyészség folytatja.

Megemlítette: hasonló típusú támadás, elfogás Magyarországon még nem történt, de Európában már találkoztak ezzel a jelenséggel. Példaként említette a nizzai merényletet, ahol 2016 júliusában a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy teherautó. A terrortámadásban 86-an haltak meg, több mint 200-an megsebesültek.

A fiatal elfogásának körülményeiről elmondta: Kecskeméten olyan taktikát alkalmaztak, amely nem adott lehetőséget az ellenállásra, az akcióban tűzszerészt, kutyát, robotot is bevetettek, és mindent, ami rendelkezésre állt.

A főigazgató nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, hogy a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság magyar-portugál mérkőzésén akart volna robbantani a gyanúsított.

A rendelkezésre álló adatok alapján kijelentette, hogy a fiatalember a tettétől "azt várta, hogy a paradicsomba jut", vagyis - Hajdu János értékelése szerint - ezzel felesküdött az Iszlám Államra, emiatt azonban terrorszervezet tagjává válhat, ami súlyosabb bűncselekményt jelenthet.

Az esettel összefüggésben a rendőr altábornagy az illegális migrációra is felhívta a figyelmet, külön kiemelve a rendőrség és a katonaság munkáját, valamint a határon felhúzott kerítés hatékonyságát. Hozzátette: a TEK és a védelmi szolgálatok megelőző munkája eddig eredményre vezetett, és eddig csak Nyugat-Európában láttunk ilyen típusú bűncselekményeket.


A foci-Eb-n akart robbantani a magyar iszlamista

Megakadályozta a Terrorelhárítási Központ, hogy robbantásokat hajtson végre a labdarúgó-Eb magyar helyszínén az a 21 éves magyar férfi, aki magát iszlamistának vallja. A TEK felszámoló egységei kedden Kecskeméten ütöttek rajta a terroristán.
A Terrorelhárítási Központ felderítőinek köszönhetően nem tudta aljas, véres tervét végrehajtani az az iszlám hitre áttért 21 éves magyar férfi, akit kedden fogott el a TEK egyik felszámoló egysége a kecskeméti kertvárosban. A férfit ma letartóztatta a nyomozási bíró.
Lapunk értesülése szerint a kedden elfogott magyar férfi több magyarországi helyszínen is robbantani akart. Elsőként a labdarúgó-Eb budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban, ahol 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna. Ugyanakkor a Balatonon turisták tömegébe is bele akart hajtani személyautóval.

Az egyetemista férfi a darkweben chatelt iszlám radikálisokkal és így sodródott a szélsőségesek közé.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit. Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész jegyezte közlemény kitér arra, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnap végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, és gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyanúsított letartóztatására tett indítványt. A nyomozási bíró ma le is tartóztatta a férfit.

Információnk szerint a TEK bizonyítékai olyan súlyúak, hogy nemcsak az alapos gyanút támasztják alá, hanem a majdani büntetőperben is perdöntők lehetnek.

A férfitól lefoglalt robbanószerkezet mellett vélhetően kép- és hangfelvételek is lehetnek a hatóság birtokában, amelyek a szélsőséges iszlamista nézeteket valló, robbantássorozatra készülő férfi tevékenységét dokumentálják bizonyító erejűen.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Terrorelhárítási Központ felderítői folyamatosan megfigyelik a lehetséges terroristákat hazánkban, így bukkantak rá a 21 éves magyar iszlamista férfira, aki robbantások elkövetését készítette elő.

A felderítők a beszerzett információk ellenőrzése, elemzése és értékelése során azonosították a férfit, valamint összegyűjtötték a bizonyítékként számításba vehető tényeket és adatokat, és átadták a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek.

A büntetőeljárás elrendelését követően a Fővárosi Nyomozó Ügyészség felkérésére a TEK műveleti egységei június 1-jén Kecskeméten fogták el a beazonosított 21 éves magyar állampolgárt. A magát iszlamistának valló férfit a Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja majd a vádakat, a ma még gyanúsított férfi halmazati büntetésül akár húsz évet is kaphat.


Csőbomba és ramming-támadás

Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon - amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni - egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben. A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, ,,kimondottan dzsihadista propagandát" valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt. A fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt - szögezte le a főigazgató.
Hajdu János szerint már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni. A tábornok megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. ,,Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk" - fogalmazott. Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet - közölte.


Papp László rendőröket akart ölni

Az utolsó terrortámadás hazánkban a Teréz körúti robbantás (nagykörúti robbantás vagy terézvárosi robbantás) volt; 2016. szeptember 24-én este fél tizenegy után Budapesten, a Teréz körút 4. szám alatti, felújításra előkészített, üres üzlethelyiség bejáratánál robbant a házilag készített pokolgép. A támadásban egy taxisofőr könnyebben, Vantara László rendőr törzsőrmester súlyosan, Andirkó Szabina rendőr törzsőrmester életveszélyesen megsérült. Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány másnap esti bejelentése szerint a merénylet célpontja egyértelműen a közelben járőrszolgálatot teljesítő két rendőr törzsőrmester volt, a szerkezet pedig házi készítésű szögbomba lehetett. Az elkövetőt, Papp Lászlót, aki egyedül hajtotta végre a robbantást, csaknem egy hónapi nyomozás után, 2016. október 19-én Keszthelyen fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai. Papp Lászlót 2019. március 12-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Legkorábban harminc év múlva szabadulhat.


A legelső magyar terrorista

Matuska Szilveszter, az első jegyzett magyar terrorista 1931. szeptember 13-a éjjelén a bécsi gyorsvonatot robbantotta fel Biatorbágy harminc méter magasan futó vágányain. A lángoló vagonok utasaikkal együtt a mélybe zuhantak, huszonketten vesztették életüket. A robbantás előre megtervezett akció volt. Matuskát elfogták, ám a megbízó személyét azóta is homály fedi.

hirado.hu - MTI - Magyar Nemzet

LinkDöbbenetes részletek: Muszlim nevet vett fel a kecskeméti terrorista

Szélsőséges oldalakat követett közösségi oldalán, ahol Hüsseyin Ziyadra nevezte át magát az a kecskeméti fiatal, akit terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe a Terrorelhárítási Központ munkatársai. A 21 éves egyetemista az Iszlám Állam terrorszervezettel is kapcsolatban állt az interneten.

Megdöbbentő dolgokra bukkant a Bors a terrorizmussal gyanúsított V. K.-val kapcsolatban. A kecskeméti egyetemista közösségi oldalán jól látszik, hogy több muszlim szervezet oldalát követte. Akadt köztük olyan is, ahol ilyen mondatokat lehet olvasni:

",,Allah ezt mondta: Ádám fia elátkozott engem, nincs joga ezt velem tenni" " - hirdeti a 800 követővel rendelkező Facebook-csoport, a Random Reminders.

Megdöbbentő, de a TEK szerint az Európában is számos terrortámadást és gyilkosságot megszervező és magára vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezettel is kapcsolatban állt: chaten beszélgetett a szervezet kiképzőivel, akiknek hűségesküt fogadott, hogy hajlandó lesz terrorcselekményeket elkövetni, a halál sem riasztotta vissza.

Az elkötelezettségét jól mutatja, hogy arab nevet is felvett: Hüsseyin Ziyadnak nevezte át magát közösségi oldalán. A Ziad név egyébként bőséget jelent.

Tagja volt Muszlim Ifjúsági Társaságnak is, amely békés szervezet: többször felléptek a terrorizmus ellen is. Kerestük az oldalt. Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke elmondta: csupán a levelezőlistájukon szerepelt a fiatal.

K. ismerősei között is szép számmal akadnak külföldi, muszlim, izraeli és török illetôségûek is. A Bors elérte egyiküket, Ahmet Bariscilt, ám egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az ő személye azért érdekes, mert a kegyes korán értelmezése és magyarázata magyar nyelven című könyv lektorálója, A török-magyar kulturális központ igazgatója.


Ezrek voltak veszélyben

V. K. két terrortámadást is tervezett. Az egyik helyszín a budapesti Puskás Ferenc Stadion lett volna, ahol az Európa-bajnokságon egy csőbombával akart a levegőbe lőni. A robbanószerkezetet otthonában az Iszlám Állam technikusai segítségével nemrég el is kezdte felépíteni! A másik helynek a Balaton-parti sétálóutcákat nézte ki, ahol egy nagyteljesítményű járművel hajtott volna a nyaralók, kirándulók közé. Az Eb telt háza és a Balaton óriási népszerűsége miatt kimondhatjuk: több ezer magyar és külföldi ember élete forgott veszélyben. Elképesztő, de a fiatalember a saját életét is hajlandó lett volna feláldozni azért, hogy a lelke a ,,paradicsomba" jusson.


Tisztában volt tettével

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Retro Rádió reggeli műsorában elmondta: az ifjú terroristára néhány hete bukkantak.

- Folyamatosan figyeljük az internetet azért, hogy a potenciális elkövetőket kiszűrjük. A férfi hetekkel ezelőtt került a látókörünkbe, amikor az Iszlám Állammal került kapcsolatba és hűségesküt tett nekik. Ami­kor a bombát elkezdte felépí­teni, akkor döntöttünk úgy, hogy lépni kell és elindítjuk az akciót - részletezte a főigazgató. Az altábornagy azt is elmondta: a fiatal az elfogáskor nem szólt semmit és valószínűleg tudta, miért fogták el. - A cselekmény súlyával tisztában volt. Cselekedeteit vállalta, azokat nem tagadta, és együttműködően válaszolt minden kérdésre - fogalmazott a főigazgató. A TEK szerint a férfi bűncselekményt követett el, amit az ügyészség fog vizsgálni.


Katolikus gimibe járt

A terrorista fiú egy kecskeméti, jómódú, köztiszteletben álló családból származik. A szomszédok elmondása szerint ugyan évek óta nem lakik otthon a fiatal, de korábban többször látták az édesapjával biciklizni. A férfi a középiskolát a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte el. Ez hazánkban elit iskolának számít, a gazdag szülők járatják ide gyermekeiket. A gimnáziumban katolikus nevelés folyik. Ezért is érthetetlen, hogy a fia­tal miért lett híve a szélsőséges eszméknek.

[Katolikus gimnáziumba járt a fiatal, aki hűségesküt fogadott az Iszlám Államnak]

Katolikus gimnáziumba járt a fiatal, aki hűségesküt fogadott az Iszlám Államnak © Facebook

A fiatal édesapja, a köztiszteletben álló ügyvéd a Ripostnak megszólalt. A szörnyű perceket átélt férfi úgy fogalmazott: a továbbiakban egy védőügyvéd segítségét fogja kérni.

Sikerült beszélnünk a fiú volt gimnazista osztálytársának édesanyjával, aki lapunknak azt mondta, álmukban sem jutott volna ilyesmi eszükbe a fiúról.

"Teljesen le vagyok döbbenve, nem ilyen embernek ismertük meg. Bennem egy kisfiú képe él, aki maximálisan próbált helytállni az iskolában "

- nyilatkozta a Borsnak a volt osztálytárs édesanyjaÖngyilkos merénylő akart lenni a magyar iszlamista

LinkMártírhalált is vállalt volna a terrortámadás tervezésével vádolt fiatal

LinkElképesztő akció: Szerelőnek álcázva teperték le a terroristát

LinkÚjabb részletek a magyar dizsihadistáról, aki öngyilkos robbantó akart lenni

LinkMuszlim nevet vett fel a kecskeméti terrorista

Link


 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Csapás csapás hátán Indiában
  2021-05-26 20:30:14, szerda
 
 CSAPÁS CSAPÁS HÁTÁN INDIÁBAN


. 27 millió halottja van a koronavírusnak Indiában
. most pedig heves trópusi ciklon szedi az áldozatait
. Új csapás Indiában: a "feketegomba" fertőzés


Indiában már 27,16 millió a koronavírusban megfertőződöttek száma, a helyzetet súlyosbítja, hogy heves trópusi ciklon csapott le az ország keleti részére, amelynek már halálos áldozatai is vannak.

Indiában egy nap alatt 208 921 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, míg 4157-en haltak meg. Tavalyi kezdete óta a járvány 311 388 halálos áldozatot követelt.

A pandémia amúgy is súlyos következményeit tovább nehezíti, hogy az ország keleti részén szélsőséges időjárás tombol. A Jaasz ciklon heves esőzéssel és dagállyal érkezett, a hatóságok több mint 1,1 millió embert menekítettek biztonságos helyre Orisza és Nyugat-Bengál államokban. Navin Patnaik, Orisza állam miniszterelnöke arra szólította fel a védett helyekre költöztetett embereket, hogy viseljenek kettős maszkot és tartsanak távolságot. "Egyszerre kell szembenézni mindkét kihívással" - mondta a politikus.

Szerdán már két halálos áldozatot is jelentettek: egy embert elsodort a kiöntött tenger, egy másikra pedig rádőlt a háza. A ciklon több tízezer sárkunyhót elpusztított a keleti országrészben.

A helyi meteorológiai intézet szerdai jelentése szerint a Jaasz keltette viharban a szél sebessége elérte az óránkénti 130-140 kilométert, míg a széllökéseké óránként 155 kilométer. A ciklon Orisza államban Balaszur településtől 50 kilométerre délkeletre csapott le. A heves esőzések keltette ár és a tenger elöntötte Nyugat-Bengál és Orisza part menti területeit.

A kalkuttai repülőtér helyi idő szerint este 8 óráig zárva tart. A helyi vasúttársaság közölte, hogy a vonatjáratokat elővigyázatosságból törölték.


Orisza Csandabali és Paradip régiójában a ciklon felkorbácsolta négyméteres hullámok eláraszthatják az alacsonyan fekvő területeket. Előrejelzések szerint a szélsőséges időjárás Nyugat-Bengál legalább 20 körzetében heves esőzéssel párosul majd. A halászokat figyelmeztették, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

A hatóságok több ezer katasztrófavédelmi dolgozót vezényeltek ki, hogy segítsenek az evakuálásban és felkészüljenek az esetleges mentési műveletekre. Az indiai légierő és haditengerészet is készenlétben áll, hogy kivegye részét a segélyezési munkálatokból.

A múlt héten egy másik vihar, a Tauktae ciklon söpört végig India nyugati partvidékén, akkor több mint 140 ember meghalt.

Egy évvel ezelőtt pedig az elmúlt több mint egy évtized legerősebb ciklonja sújtotta India keleti részét. Közel 100 ember halt meg az Amphan ciklonban, amely falvakat tett a földdel egyenlővé és farmokat pusztított el Kelet-Indiában és Bangladesben.

Az eddigi leghalálosabb trópusi ciklonok közül néhány a Bengáli-öbölben tombolt. Az 1999-es "szuperciklon" mintegy 10 000 ember halálát okozta, 15 millióan váltak földönfutóvá. Április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok a Bengáli-öböl felett.


Link
Új csapás Indiában: "feketegomba" fertőzés


A koronavírus tombolásával egyidejűleg tovább terjed egy másik, sok esetben halálos lefolyású kór Indiában; az egyébként ritka ,,feketegomba" fertőzés.

Egyre több esetet jelentenek egy másik, szintén súlyos, sok esetben halált okozó penészgomba-fertőzésből, a ,,feketegombaként" is emlegetett,

a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózisból.

A tüdőből elterjedve a fertőzés megtámadhatja a beteg agyát, sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani a fertőzést.


Fotó: Shutterstock

A gombás fertőzéses esetek gyakoribbá válásáról már két hete beszámoltak indiai orvosok. Sadananda Gowda, az indiai szövetségi kormány egészségügyi minisztere szombaton arról tájékoztatott, hogy eddig csaknem 9 ezer ilyen gombás fertőzést jegyeztek fel Indiában, és az esetszám növekedése miatt hiánycikk a gombás fertőzés kezelésére használt gyógyszer, az Amphotericin B. A helyi média szerint már legalább 250 halálos áldozata van a gombás fertőzésnek Indiában, de hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre.
Korábban évente néhány mukormikózisos esettel találkoztunk, a mostani helyzet ijesztő

- mondta Ambrish Mithal, a Max Healthcare magánkórház gasztroenteorológia és diabétesz osztályának vezetője.

Az indiai szövetségi egészségügyi minisztérium csütörtökön javasolta az államoknak, hogy minősítsék járvánnyá a gombás fertőzés okozta betegséget azért, hogy minden orvosnak kötelező legyen jelentenie, ha ilyen esettel találkozik.

Narendra Modi kormányfő pénteken a koronavírus utáni új kihívásnak nevezte a betegséget.Link

 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Halála után mobilon üzent szüleinek az öngyilkos kamasz
  2021-05-17 20:00:12, hétfő
 
 HALÁLA UTÁN MOBILON ÜZENT SZÜLEINEK AZ ÖNGYILKOS KAMASZ

Megfestette a saját temetését az öngyilkos fiú - pontosan leírta a szüleinek, hogyan búcsúztassák


Búcsúüzenetet írt szüleinek, majd a Lónyai-főcsatornába vetette magát a 13 éves Jónás István Gávavencsellőn. A kisfiú másfél évvel ezelőtt gyógyszereket vett be, hogy eldobja az életét, de akkor gyomormosással megmentették. A gyermek arról álmodozott, hogy egyszer híres zongoraművészként eltartja családját.

Az édesapja csak most döbbent rá, hogy Pisti korábban megfestette a saját temetését.Apja és keresztapja találták meg

Pisti után hivatásos búvárok is átkutatták a Lónyay-csatornát, de nem jártak sikerrel. Természetesen a család és a barátok is kutattak utána.

- Napokon keresztül mással sem foglalkoztunk. Még akkor sem, amikor esett az eső. Minden reggel kölcsön kértünk egy csónakot. Nem bírtam leállni a kereséssel - nyilatkozta az édesapa, aki azt is elárulta: a fiú keresztapja fedezte fel végül Pistit a vízen lebegve, a nyakláncáról azonnal felismerték.

Saját keresztapja és édesapja találta meg végül péntek reggel két csónak között a Lónyai-főcsatornában annak a 13 éves kisfiúnak a holttestét, aki kedd délután nem tért haza az iskolából. Előtte napokig hiába keresték a rendőrök és a búvárok. A Pisti családját ismerők szerint a gyermek magatartásával ugyan adódtak kisebb-nagyobb problémák, de minden esélye megvolt rá, hogy becsületes úton törjön ki a szegénységből.Pistit szerelmi bánat bánthatta - Móricz István

Híres ember akart lenni


Pisti a múlt héten az iskola udvaráról ellopott és eladott egy biciklit. Közölték vele, hogy van elég osztályzata, és nem bánnák, ha a tanév hátralevő idejében inkább otthon maradna.

"Nem tudjuk, mi vezette arra, hogy elvegye a másét,"de az igaz, hogy egy rendes pianínóra vágyott - mondta a Borsnak István, a fiú édesapja, aki szerint lehet némi igazság abban a szóbeszédben, hogy a gyermek éppen hangszerre gyűjtött. Otthon csak egy régi szintetizátoron tudott gyakorolni, de emiatt nem szeretett volna lemondani az álmairól.

- Aki csak látta, mindenki tudta, hogy az ő keze nem közhasznú munkára való! Mondogatta is nekünk, hogy ne aggódjunk, ha felnő, művészként ő fog gondoskodni az egész rokonságról, hogy senkinek se kelljen nehéz fizikai munkát végeznie - csuklott el Julianna, a gyászoló édesanya hangja, majd a gyerekek szobájába invitált bennünket.Jónás István és felesége keresi a magyarázatot - Móricz István

Megfestette, hogy zenészek kísérik az utolsó útra


Nézzék csak meg, miket festett és rajzolt! - mutatott körbe a falon, ahol egymás mellett sorakoznak az alkotások. Pisti főleg portrékat, illetve táj- és természetképeket festett, de az egyik műve most kapott csak igazán értelmet.

- Többször is utalt rá, hogy majd a képeiből megtudjuk, mit szeretne, de akkor nem értettük, mire gondol. A legszebb munkáján egyértelműen felismerhető a mi utcánk, a végén a református templommal, ahova gyakran betért zongorázni. A házak közötti sokadalomban ott vannak a zenészek. A fiam megfestette a saját temetését! Természetesen innen, a házból visszük majd a nyughelyére, hiszen tudjuk, hogy így szeretné - mondta a családfő.Pisti festményén látszanak a gyászolók - Móricz István

Egyszer már megpróbált meghalni


A kisfiúnak nem ez volt az első próbálkozása a halállal. Másfél évvel ezelőtt éppen egy rokonnál aludt, amikor valahogy megszerezte a vendéglátója erős gyógyszerét.

- Éjjel telefonáltak, hogy siessünk, mert nagy baj van. Akkor még sikerült megmenteni a kórházban az életét. Megígérte nekünk, hogy többet nem tesz ilyet - emlékezett vissza az anya.

Pisti olykor elvesztette a bizalmát a jövőben, amiért küzdeni próbált. Hogy kedden mi bántotta, azt nem tudja a családja. Azt azonban igen, hogy a csatorna hídján levette és precízen egymás mellé helyezte a cipőjét, beletette a telefonját, majd a vízbe vetette magát.Pisti a Lónyai-főcsatornába fulladt - Móricz István

Pontosan leírta, hogyan búcsúztassák


- Arra gyanakszunk, hogy szerelmi bánat gyötörte, de ezekről nem beszélt velünk. Hiába vártuk haza, csak egy búcsúüzenetet küldött - zokogta István, majd elővette a mobilját, hogy megmutassa gyermeke utolsó sorait.

"Drága édesanyám! Szeretlek, és kérlek, ne sírj értem! Mikor ezt a levelet olvasod, valószínűleg én már halott leszek. Kérlek, ne sírjál, és mondd meg Apának, hogy szeretem! Vigyázz magadra nagyon! Az utolsó végrendeletem, hogy a vencsellői nagytemetőben temessenek el, és K. Edina zongorázzon! Szerető fiad""

- K. Edina Pisti zongoratanárnője. A fiunk itthon állandóan a Hattyúk tavát gyakorolta, ezért a temetésén is az a darab fog szólni. Már beszéltünk a tanárnővel, aki teljesíti a kisfiam kívánságát.


A kishúga összetört

Miután Gávavencsellőn elterjedt Pisti halálhíre, egyesek a szülőket kezdték okolni. István és Julianna a Borson keresztül is üzenni szeretne nekik.

- Olyanokat terjesztenek rólunk, hogy a fiunkat ütöttük-vertük. Régebben valóban elcsattant egy-két pofon, de hosszú ideje már csak kiabáltunk vele, ha valami rosszat tett. Éppen arról beszélgettünk a hétvégén, hogy talán pont azzal követtünk el hibát, hogy nem fogtuk egy kicsit szigorúbban. Ahogy nőtt, egyre önérzetesebb és magabiztosabb lett, és többször is hangsúlyozta, hogy neki már egyetlen parancsolója sincs! - emlékezett vissza Julianna.

- Nem vagyunk gazdag emberek, de a kolduspénzből is igyekszünk mindent megadni a gyerekeknek. Istvánnal két gyermekünk volt, most már csak a 9 éves Cintia maradt. A bátyja elvesztése miatt teljesen összetört, nem is tudunk vele beszélni - árulta el az anya, akinek elő kapcsolatából is van két nagyobb gyereke.

- Senkinek, az rosszakaróinknak sem kívánom, hogy átélje, amit én! Kérem Istent, hogy bocsásson meg nekik!


Link
Covid-horror: a hamvasztása előtti utolsó pillanatban tért magához a halottnak hitt nő
/Kis híján elhamvasztottak egy asszonyt, csak mert azt hitték: belehalt a koronavírus-fertőzésbe. /

LinkTragédia: koronavírusban halt meg egy százhalombattai család összes tagja
/A négytagú százhalombattai család tagjai közül először az édesanya és a két gyermekük, végül az édesapa is elhunyt a vírus miatt. /

Link

Link 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 294 db bejegyzés
Összes: 4275 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 829
  • e Hét: 3284
  • e Hónap: 24704
  • e Év: 484827
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.