Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Vitamin-bomba
  2016-04-23 19:30:00, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Vitamin-vonat
  2016-01-03 12:05:07, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Vitamin-fenyő
  2015-12-13 18:23:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Az öt legjobb birspálinka
  2015-10-03 20:44:57, szombat
 
 

A birsalma hamisítatlan őszi gyümölcs, a belőle készült párlat pedig igazi különlegességnek számít a pálinka kedvelőinek körében. Kiválasztottuk a legjobbakat, amiket elkészíteni is nehezebb, mint a legtöbb gyümölcspálinkát.

Gyakran felmerül a kérdés: birsalma vagy birskörte? A válasz meglepő: ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. Hogy éppen birsalmának vagy körtének tituláljuk-e, az csupán a gyümölcs alakjától függ. Sőt ugyanaz a fa egyik évben alma, másik évben körte alakú terméseket is produkálhat.

Az ókorban aranyalmaként aposztrofált gyümölcs valószínűleg Kréta szigetéről származik, és már a homéroszi időkben is nagy mennyiségben termesztették.

A birset egy ókori kardalszerző, bizonyos Alkman említi először, Plutarkhosz szerint a birsalma mágikus erővel bír, távol tartja a gonoszságot. A rómaiak Vénusznak szentelték a birsalmát.

Az "aranyalma" a dél-itáliai görög gyarmatvárosokból vándorolt a latin kertekbe. Plinius hat fajtáját írja le, majd ismerteti a legfontosabb termesztési kérdéseket. Hogy a birs milyen népszerű lehetett akkoriban, bizonyítja az a tény, hogy i. sz. 476-ban, amikor a Római Birodalom éppen összeomlani készült, a leggyakrabban termesztett fajtának számított.

Valamivel később a spanyolországi zsidók, a szefárdok a sátoros ünnepeken citrom helyett birset helyeztek az élet hármas tartalmát szimbolizáló csokorba. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg.

Lippai szerint a "birsalmának szaga mindenféle méregnek nagy ellensége. Erősíti a gyomrot, jó a hasfájásra és másnaposság ellen."

A világon 40-50 birsfajtát termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található, leggyakrabban a Bereczki és a Konstantinápolyi birssel találkozhatunk.

A gyümölcs felhasználása igen széles körű, készül belőle gyümölcslé, gyümölcszselé, befőtt, kompót, gyümölcsleves, birssajt, de kandírozott formában is kedvelt csemege. A birsből készült pálinka pedig igazi különlegességnek számít, a megszokottnál ugyanis macerásabb a gyümölcs lelkének cseppfolyósítása. A birs ráadásul hosszabb erjesztést igényel, hogy a vastag héj alól felszabaduljanak az illat- és ízanyagok.

Lássuk a legjobb - nekünk legjobban tetsző - birspálinkákat.

Pelle Birs Pálinka
Deluxe.hu Bérfőzésben készítik díjnyertes nedűiket

A családi párlatmanufaktúra bérfőzésben készíti díjnyertes nedűit. Az igényesen előkészített, erjesztett cefrét az ország legjobb párlatmestereivel együtt főzik le, például Czakó Gáborral a Bestillótól vagy Roland Zimekkel. Kizárólag ép, egészséges, fáról szedett, mindig megfelelő érettségi állapotú gyümölccsel dolgoznak.

Pelle László kétszer is megkapta a legjobb bérfőzetett pálinka díját, pálinkái számos díjat gyűjtenek be a különböző versenyeken. Birspálinkája a műfaj egyik legszebb példánya. Szembetűnő a 44 százalékos alkoholtartalom, ez a felső határ, ahol a szűretlen pálinka még nem opálos, ugyanakkor megőrzi a legintenzívebb aromákat.

Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat.

Zimek Birs

Roland Zimek, a német származású mester
Roland Zimeket nem kell bemutatni, hiszen valahányszor pálinkáról ejtünk szót, a Zamárdiban működő, német származású mester párlatai mindig az első helyen szerepelnek. Most sincs ez másképp. Birse a tőle megszokott intenzív, lehengerlő illattal nyit, amelyben a citrusos aromák mellett déli gyümölcsök, illatos virágok, és gazdag, egzotikus fűszerek arzenálja is megjelenik. Struktúrája légies, könnyed, krémes és olajos. Íze határozott, csupa gyümölcs, kompót, fűszeresség citrusos lecsengéssel.

Agárdi Pálinkafőzde Birs

Az Agárdi Pálinkafőzde végképp nem szorul bemutatásra, hiszen oroszlánrésze volt a hazai pálinkakultúra újraélesztésében. Vértes Tiborral az élen 2002-ben nyitotta meg kapuit. Azóta tudjuk, hogy a pálinka az egészséges gyümölcs lelkének cseppfolyósítása.

Az Agárdi pálinkák közül is kiemelkedik a birs különleges, egyedi illatával. Üdítő, hűvös illat citrusfélék kíséretében. Textúrája lágy, selymes, elegáns, a korty eleje a gyümölcs fanyar savait hozza, a lecsengés inkább a birsalma kompót fahéjas-szegfűszeges aromáira emlékeztet.

Báró Harruckern Birs

Birspálinkájuk a szortiment egyik gyöngyszeme
A Gyulai Pálinkamanufaktúra arról a Harruckern János Györgyről kapta a nevét, aki 1731-ben megalapította az első gyulai pálinkafőzdét. Ezt az immár 300 éves hagyományt kívánja folytatni a közelmúltban indult főzde. Birspálinkája a szortiment egyik gyöngyszeme. Illatban itt a legerőteljesebb a citrusfélék jelenléte, mellette mintha a rózsaszín húsú grapefruit, sőt mandarin megjelenne. Íze fűszeres, lecsengésében a citrusoké a főszerep. Szerkezete kellemesen olajos, lágy, gömbölyű.

Brill Pálinkaház Birs

Szekszárdtól 12 kilométerre, Harcon üzemel a Brill családi vállalkozás, amely 1999 óta élharcosa a magyar pálinkakultúrának. Híresek az ágyas pálinkáik, a törkölyeik, illetve az olyan egyedi különlegességek, mint a spárga párlat.

Birs pálinkájuk az élvonalba tartozik. Érett, tiszta, intenzív birsalmasajt illattal nyit, aztán a pohárban egy kicsit felmelegedve a kompótos jegyek kezdenek dominálni. Ízében már-már birslekvár, fűszerekkel és citrusokkal gazdagon. A korty lefutása selymes, hosszan tartó.
(forrás: Deluxe Magazin)
www.palinkafozes.com 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
A birsalma : a késő ősz ajándéka
  2015-10-03 20:33:52, szombat
 
 
Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokan kedvence ez a gyümölcs - a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

A Rosa­ceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs (Cydonia oblonga) az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes leginkább. Az eurázsiai kontinensen őshonos. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik. Mivel melegkedvelő növény, elsősorban szőlőtermelő vidékeken termesztik. Kiskertek dísze lehet sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival, érdekes alakzatokba ágazó törzsével, ősszel pedig az élénksárga terméseivel. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az időjárástól, valamint a fajtától függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat.

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó - menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

Készítsünk birsalma lekvárt!

Hozzávalók
1 kg birsalma
700 g cukor
400 ml víz
citromlé

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű

Először jól megmossuk a birsalmákat. A lekvárhoz a birsalmát meghámozzuk, lereszeljük és egyből meglocsoljuk citromlével. A vizet és a cukrot összekeverjük és odatesszük főni, amíg egy homogén szirupot nem kapunk. Hozzáadjuk a birsalmát és nagy tűzön forraljuk, majd ahogy kezd összeesni, csökentjük a tűz erősségét és kezdjük jobban kavargatni. A főzés ideje kb 35-45 perc között mozoghat. Amikor a lekvárunk jól összeált és vörösses színt kapott, akkor kész van. Forrón öntsük a befőttesüvegekbe.

Reggelire a legalkalmasabb.

www.edenkert.hu 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Dinnye!!!!
  2015-07-08 19:57:02, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Dinnye!!!!
  2015-07-08 19:55:41, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Dinnye!!!!
  2015-07-08 19:54:26, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Dinnye!!!!!
  2015-07-08 19:53:03, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
Dinnye!!!!!
  2015-07-08 19:51:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminsarok. Gyömölcsök.  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1016 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 235
  • e Hét: 4722
  • e Hónap: 14133
  • e Év: 916065
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.