Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Vác más szemmel 2
  2014-02-28 11:14:04, péntek
 
 

Vác más szemmel 2

Sajdik Ferenc gyűjtemény (Március 15. tér 20.)

Pom Pom, Gombóc Artúr, a nagy Ho-ho-horgász és számtalan Ludas Matyi karikatúra. Sajdik világa egyedi és összetéveszthetetlen. Ennek a gyűjteménynek is járna egy hatalmas kiállítótér, de így zsúfoltan is felejthetetlen.

Közvetlenül a Sajdik gyűjtemény mellett található a Borgyűjtemény, illetve előtte a Curia Borház jurtája, ahol az Adventi időszakban forralt bort készítenek. (Gyerekeknek és alkoholt nem fogyasztó felnőtteknek bababor is kínálnak.) A jurta nem csak érdekesség, kellemes melegedő, de rendhagyó időutazás is.

Pannónia-ház - Váci Művészeti Gyűjtemény (Köztársaság u. 19.)

Az udvaron Vertel Andrea Tündérkertje éles ellentétben áll Gádor István geometrikus kerámiáival, de jól megférnek egymás mellett, akárcsak az épületben Hincz Gyula alkotásai, az öntöttvas-gyűjtemény, Váczi György könyvkötő mester és Haraszti Béla cukrászmester életmű kiállítása, valamint Gádor István páratlan kerámiái.

Hincz Gyula kétszeres Kossuth-díjas festőművész páratlan hagyatéka látható a falakon a ház folyosóin, a lépcsőházában, a házasságkötő teremben és nagytermében. Hincz egyszerre volt festő, grafikus, keramikus, illusztrátor, szobrász. 107 alkotását adományozta Vác városának és ezek láthatóak a Pannónia házban. Művei színesek, optimisták és lehengerlőek. A Hincz festmények annyira átütőek, hogy a durván szocreál barna-narnacs színekben úszó házasságkötő termet is különlegessé tudják tenni.

Gádor István “lóvasúttal ment a műhelyébe" és közben ő lett a modern magyar kerámia megteremtője. Az életművét bemutató kiállítás hatalmas és sokszínű. A hatalmas kültéri szobrok mellett, falakat borítanak be a tányérok, faldíszek.

Myreille

Forrás: www.moksha.hu 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Vác más szemmel 1
  2014-02-21 13:54:43, péntek
 
 

Vác más szemmel 1

Vácon gyönyörű a Duna-part, itt látható az ország egyetlen Diadalíve, de most a városnak arról az arcáról mesélek, amely kibillent, felkavar, elképeszt és lenyűgöz.

Modern Művészeti Gyűjtemény (Vác, Káptalan u. 16.)

A Káptalan utca egyike azoknak a Váci utcáknak, amelyek bájosan régiek, hangulatosak, amelyeken akkor is lassít az ember lánya, ha éppen átszalad rajta - mondjuk a piacra. A Modern Művészeti Gyűjtemény bejárata nem is sejteti, hogy milyen intenzív és felkavaró élmény vár bent a látogatóra. Papp László negyven éve gyűjti a kortárs festményeket és grafikákat. A falak zsúfoltak és az élmények úgy hullanak a szemre és a szívre, mint a záporeső. A bejáratnál Scholz Erik festményei foglalnak el egy egész falat és fejemben egyre csak lüktetett az a gondolta, hogy kiállítótér kellene ide jó szellős terekkel, hogy legyen ideje a felkavarodásnak és a csitulásnak. Amikor Scholz kikerült a főiskoláról, a magyar művészetkritikusok azt mondták róla, hogy nem tud festeni, elment Párizsba és ott azonnal ünnepelt festő lett.

A gyűjteményben külön fal jutott Tóth Ernő szatirikus világának - a festmények mellett a viaszveszejtéses technikával készült szobrokat is lehet látni - és Szabó Vladimír olajfestményeinek és grafikáinak. De itt láthatóak Matuska Szilveszter váci börtönben készült festményei és a fiam egyik kedvenc verses meséjéhez - Zelk Zoltán: A három nyúl-hoz készített Szalma Edit illusztrációk. De látható még itt Józsa János teljes életműve, Dombay Lelly, Orvos András, Cs. Nagy András, Monos József, Gáal Imre, Markó Erzsébet, Mizser Pál, Koltai Gábor, Németh Árpád festményei is.

Memento Mori (Vác, Március 15. tér 19.)

1994 őszén fedeztek a Fehérek temploma (Domonkos templom) felújítása során a régi templomtorony alatt feltártak egy közösségi kriptát, amely 262 koporsót rejtett. A több mint két évszázadig lezárt kriptában olyan mikroklíma alakult ki, amely megőrizte a gazdagon festett fa koporsókat és mumifikálta a halottakat. A “váci múmiák" 3 kivételével Budapestre a Természettudományi Múzeumba kerültek, azonban a díszes koporsók az egyik főtér alatti kőpincébe kerültek kiállításra. A kriptából származó, többségében többségében a 18. századi temetési kellékek - rózsafüzérek, feszületek, szentképek, érmek, skapulárék - szintén a kiállítás részeként tekinthetőek meg.

Nem vágytam koporsókat nézegetni, de kár lett volna kihagyni. A kriptát - a koporsókra írt évszámok alapján 1731-1801 között használták - és a koporsókon látható Krisztus-ábrázolások, koponyák és elfújt gyertyák a korabeli emberek vallási világképéről és halálhoz való viszonyukról mesélnek. A koporsók szépek, művészien kidolgozottak, szeretettel, nagy gonddal készültek.

Folytatjuk

Myreille
Forrás: www.moksha.hu

Még több képért katt ide! --->
Link


Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Kecskemét
  2014-02-08 13:38:18, szombat
 
 

Kecskemét

A gyerekdalból ismert Cifrapalota nem a legfelkavaróbb és legkáprázatosabb dolog Kecskeméten. Színek és formák a hírös városban.

A kecskeméti sétát a főtéren érdemes kezdeni. A tér évszázadokon keresztül a város piactere volt most leginkább egy buja park, ahol nyáron jót lehet beszélgeti a fák árnyékában, ősszel pedig színpompás csoda, ahol könnyű elfelejteni hogy a hírös város szívében állunk.

A “fákon túl" a teret három épület és három stílus uralja. A katolikus Nagytemplom az Alföld legnagyobb copf-stílusban épült székesegyháza, 73 méteres tornyával szó szerint tekintélyt parancsoló. Mellette áll a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján készült Városháza, amelynek alapkövét 1893-ban tették le.

A szecessziós épület dísztermének érdekessége, hogy a színezett üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek, a magyar történelmet bemutató freskókat pedig Székely Bertalan készítette.

A Nagytemplom másik oldalán a szocreál építészet hagyta ott a nyomát. Egy szálloda és egy lakóház geometrikus formái is tudnak szépek lenni.

A főtérről rövid séta a szecesszió mesterműveként és dalban is megénekelt Cifrapalota, ami legalább egyszer az életben látni kell.

Tényleg zöld az ablaka és gyönyörűek a részletei mind kívül, mind belül. Az épületben a Katona József Múzeum kiállítóhelye működik.

A Cifrapalota mellett áll egy hófehér épület, amely a Tudomány és a Technika Háza. A mór-romantikus stílusban épült egykori zsinagógát az 1970-es években konferencia-központá alakították át és Michelangelo 15 szobrának hiteles másolata látható a galérián. Nekem életem legnagyobb kultúrsokkját jelentette ez az épület, annyi minden keveredik itt: a 1970-es, 1980-as évek retrója, a tudományosság légköre, a zsinagóga szakrális misztériuma, a hatalmas Michelangelo szobrok meztelensége, de nem márványból, hanem gipszből, a színes üvegablakok fényei, az itt-ott felejtett retró bútorok és az ötméteres eredeti Dávid-szobornak csupán csak a feje...

Bármerre sétáltam Kecskeméten elképesztő szín- és formakavalkáddal találkoztam. Az ünnepélyes apró részletek ugyanolyan nagy hatással voltak rám, mint a hétköznapi egyszerűség.

Kecskeméti napom utolsó állomása a Bozsó Gyűjtemény volt. A Gyűjtemények háza igazán meglepett. Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész több évtizeden át gyűjtötte az elmúlt évszázadok - főként néprajzi - tárgyait, de én ilyen mennyiségre (és minőségre) nem számítottam. Lehengerlő volt a polcokra felsorakoztatott, több szobányi cserépedények sokasága, amelyeket egykor használtak, abban főztek, abból ettek, életük része volt. A mángorlók, borotvatokok, kelengyésládák, pálinkásbutellák egy réges régi világba kalauzolnak és nem csak a régi emberek életéről mesélnek, hanem arról is, hogy számunkra mi volt a szép, milyen szeretettel és gondossággal választották ki használati tárgyaikat.

Bozsó János szenvedélyesen gyűjtötte a régi tárgyakat és - mivel nagyon népszerűek voltak a festményei - sokszor egy-egy festmény cserélt el padláson talált kincsre. Ugyancsak a Gyűjtemények házában kapott helyett Hanga István órásmester gyűjteménye, amelynek az egyik legérdekesebb darabja a Nagytemplom régi óraműve, amelyet némi izommunkával mind a mai napig működésre lehet bírni.

Myreille

Forrás: www.moksha.hu


Link

Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Mórahalom
  2014-01-20 09:08:45, hétfő
 
 

Mórahalom

Mórahalom, a teljes kikapcsolódás: fürdés, szauna, masszázs, finom vacsorák, és egy olyan kaland, amitől ismét kislánynak éreztem magam.

Kecskemétről Mórahalomra utaztam tovább és az éjszaka már a négycsillagos Colosseum hotelben talált. Pontosabban annak is az egyik medencéjében, nyakig vízben. Leolvadt rólam minden fáradtság és feszültség. Vacsoránál mindenből csipegettem egy kicsit és kellemesen elteltem a finom ízekkel. Isteni, a szálloda konyhája.

Hasonló hedonista módon folytatódott a másnap is. Élveztem a wellness szálloda és élményfürdő minden előnyét. Boldogan dőzsöltem és csak annyi időre hagytam el a szállodát, hogy a gyógymasszázs után átmentem a szomszédos Erzsébet gyógyfürdőbe. Először viccesnek tűnt, hogy térképet kaptam a termálfürdőhöz, de végül jól jött.

Az 1960-as években fedezték fel Mórahalmon a termálvizet. Jelenleg is üzemel az akkori 660 m mély kút, amely a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. Négy (35-39 °C) minősített gyógyvize van a fürdőnek: az Erzsébet gyógyvíz és az Árpád gyógyvíz kopásos és gyulladásos izületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmas, a Szent László gyógyvíz és a Hunyadi Mátyás gyógyvíz pedig jelentős ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.

17 medence található a fürdő területén - vannak köztük gyógy- és wellness medencék, de gyermekpancsoló és kültéri úszómedence is -, és remek a szaunavilág - finn szauna, infra szauna, bio szauna, gőzkabin, fényterápiás finn szauna, aromaterápiás szauna.

Amikor már minden sejtem boldogan rezgett, jött az igazi kaland. Biteszék, Nagyszéksós-tó, bivalygulya és segway. Óriási paragép vagyok, ha nem érzem két lábbal a talajt, de azt állították, hogy 10 perc alatt megtanulom használni a segway-t és utána le se akarok róla szállni. (Mert nem tudok, gondoltam.) Az első remegésen hamar túlestem és 10 perc múlva valóban ki tudtam gördülni a segway-jel és ráadásul, még élveztem is. A tájra nem is tudtam figyelni - sík volt, az biztos és az Alföldön ez nem meglepő -, annyira lekötött a közlekedés új formája, sőt kicsit még sci-fi is volt, hogy a gép és a testem milyen tökéletes harmóniában működik együtt.

A házibivaly őshonos állat a Kárpát-medencében, a nagyszéksós-tói bivalygulya elsődleges feladata a tó rendbetétele, értékes ökológiai egyensúly visszaállítása és fenntartása.

Myreille

Forrás: www.moksha.huLink
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Szeged
  2013-12-20 11:59:11, péntek
 
 

Szeged

Szeged lassan csábít el, de egy életre rabul ejt. Története kétszer kezdődik, egyszer 1719-ben, amikor szabad királyi város rangot kap, majd 1879-ben a nagy árvíz után.

Szeged, és a város felfedezését vagy kezdeni, vagy zárni a Szent István téren álló víztoronnyal kell. A 100 éve működő és látogatható víztorony remek kilátó és egyben apró múzeum gyönyörű, színes szódásüvegekkel. Őrülten sokat kell lépcsőzni a legfelső szintig, de megéri, mert a panoráma gyönyörű.

Megoszlanak a vélemények, hogy a szegedi Új zsinagóga hányadik helyet foglal el a legszebb zsinagógáinak listáján - az elsők között tartják számon -, de abban mindenki egyetért, hogy felejthetetlen. Kívülről hatalmas fák rejtik és ölelik, belül pedig az elefántcsont fehér-kék-arany díszítés és a Róth Miksa műhelyében készült színes üvegablakok kápráztatják a szemet és simogatják a lelket. Minden apró részletében felfedezhető a gondos munka, a szeretet és a tisztelet. Engem legjobban a kupolabelső - amely a világot szimbolizálja - és annak csodás kéksége nyűgözött le. A kupola alján, a kupolát a falakkal összekötő részen, négy héber szó olvasható, ezek a erkölcsi lét alappillérei: a Tóra, a munka és az emberszeretet. Maga a kupola is rengeteg szimbólumot rejt: a 24 oszlop, a nap 24 órájára, a csipkebokor virágai a kinyilatkoztatásra, a csillagos sötétülő kék falfestés a végtelenre utal, a kupola közepén pedig a Dávid látható.

A Fogadalmi templomot - igen, ahogy a nevéből adódik - fogadalomból építették. A legnagyobb és legpusztítóbb árvíz 1879. március 12-én öntötte el Szegedet. Az árvíz akkori szintjét egy márványtábla még ma is őrzi az egyik ház lábazatán. Természetesen, akkor nem bokáig ért a víz, hanem az árvíz után egy új város épült fel. Elbontották a szegedi várat és abból építették fel a belvárost, ekkor alakult ki a város körutas, sugaras szerkezete. A pusztító árvíz hírére egész Európa megmozdult: a körút azoknak a városoknak a nevét viseli, amelyek a legnagyobb adományokkal támogatták Szeged újjáépítését.

1880-ban a városatyák elhatároztak, hogyha Szeged újjáépül, templomot építenek. A templom építését végül csak 1913-ban kezdték el. A dóm és a körülötte lévő tér mára Szeged jelképévé vált. A térnek nem csak az az érdekessége, hogy az árkádok alatt 105 szoborból álló Nemzeti emlékcsarnok kapott helyet, hanem hogy a tér a velencei Szent Márk térrel azonos méretű, 12.000 négyzetméter.

Az árvíz után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építették újjá a városházát. Ők ahhoz a trükkhöz folyamodtak, hogy a tornyot áthelyezték, így elég tér keletkezett egy kétszintes díszteremhez. A teremet a mai napig használják (itt ülésezik a közgyűlés) és egyik érdekessége, hogy a két 30-30 égős csillár eredeti. (Írd fel a naptáradba, hogy minden évben a Kulturális Örökség Napján idegenvezetéssel fedezhető fel a szegedi városháza!)

Tudtad, hogy Szeged címerében a kék-szürke csíkok a Tiszát és a Marost jelképezik?

1883 október 15-én Ferenc József jelenlétében adták át, aki az árvíz után azt mondta, hogy “Szeged szebb lesz, mint volt." Hogy a királyi láb ne kelljen az utca kövéhez érnie a királyi szállás és a városháza között megépítették a Lendületes átjáró hidat. Mivel az átjáró nagyon hasonlít a velencei Sóhajok hídjára, ezért a szegediek gyakran így emlegetik. A híd másik legendája, hogy régen az adóhivatalba mentek az emberek ezen a hídon át és sóhajtozta, hogy mennyit kell fizetniük. Valószínűleg Lechner és Pártos is sóhajtozott, amikor ez a váratlan beruházás felmerült, mert az átjáróhíd elvitte a díszítésre szánt pénz és csak 4-5 év múlva lett rá keret.

Szegeden nagyon jó sétálni, a Széchenyi tér egy hatalmas park, jó ott megállni, megpihenni, nézni a fákat, a Kárász utca, Klauzál tér, Dugonics tér és az Aradi vértanúk tere kihagyhatatlan, akárcsak a fagyi az Acappella cukrászdában, de én legjobban az apró “szegedi" üzeneteket szerettem:

A szegedi nap nem lenne igazi múzeumok nélkül. A Móra Ferenc Múzeum (Szeged, Roosevelt tér 1-3.) homlokzatán nagy betűkkel hirdeti, hogy “A közművelődésnek" és az állandó kiállítások közül az egyik legizgalmasabb a várostörténeti kiállítás. A Fekete ház (Szeged, Somogyi utca 13.) a késő klasszicista építészet egyik legimpozánsabb épülete, Hild József tervezte. Nevét sötétszürke vakolatáról kapta. Ma kiállítótér és amikor megtudtam, hogy időszaki kiállításban az Örkény 100+1 szerepel egyszerre lettem boldog és bánatos. Örkényt nem lehet kiállítani, dohogtam, de hajtott a kíváncsiság. És végül remekül szórakoztam: humoros, groteszk, elgondolkoztató és élvezetes. Nézzétek meg ti is!

Myreille
Forrás: www.moksha.hu


Link

Link

Link

 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Menjünk wellness-ezni!
  2013-12-14 14:40:35, szombat
 
 

Menjünk wellness-ezni!


Amikor néhány évvel ezelőtt beindult Magyarországon a wellness-mánia, sokan azt gondoltuk, hogy a vendégek egy wellness hétvégén úsznak, sportolnak, és egészséges ételeket esznek, leadnak pár kilót és megfiatalodnak. Az ismerősök néha viszont arról számoltak be, hogy finomakat ettek, talán úsztak picit, áztak a medencében és ,,lustálkodtak".

Akkor hol itt a wellness?
A wellness szó eredeti jelentése a testi és a szellemi jólét, tágabb értelemben az egészség megőrzése, betegségek elkerülése, az életünk meghosszabbítása. Eleinte talán a fitness szó átcsengése okozhatta a félreértést, de mégis, a vendégek élménybeszámolói és a wellness eredeti jelentése között nincs is olyan nagy eltérés.

Egy wellness hétvége lényege az, hogy kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből, megszabaduljunk a kötelező rutinoktól és csak magunkkal foglalkozzunk, pihenjünk, kikapcsolódjunk, feltöltődjünk energiával. Magyarországon sok wellness szálloda van, ahol mindezt megtehetjük, de ha szeretnénk egy ilyen hétvégével meglepni magunkat, mindenképpen érdemes fontolóra venni a siófoki Hotel Azúr wellness csomagjait.

A Budapesttől mindössze egy órányi távolságban található hotel minden igényt kielégítő wellness részleggel büszkélkedhet. Kényelmes szobák és lakosztályok biztosítják a nyugodt pihenést, a szálloda kellemes hangulata és kiváló étterme biztosítja az igazi, gondtalan kikapcsolódást, ahol könnyen elfelejthetjük a hátrahagyott gondokat pár napra. A szép és modern üdülőváros, Siófok központjában lévő Hotel Azúr egyesíti a városi és a vízparti szálláshely minden előnyét, és biztosítja minden lehetőségét. A Balaton természeti szépsége pedig olyan extra élményeket kínál, melyek felejthetetlenné teszik az ott töltött napokat. --->
Link 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Az Élővíz-csatornától az óceánig
  2013-11-15 11:26:05, péntek
 
 

Az Élővíz-csatornától az óceánig - a békéscsabai autóstoppos kalandja

Harmincnyolc nap alatt több mint hatezer kilométert tett meg autóstoppal Európa országaiban Bencsik Ádám. A 23 éves békéscsabai fiatalember éjszakánként többnyire vadkempingezett, számos érdekes emberrel találkozott.

Szegedről Csabára

- Még szegedi iskolai éveim alatt vált szokássá, hogy egy barátommal közösen autóstoppal jöttünk haza Békéscsabára. Ezt a ,,hagyományt" tovább fejlesztve indultam el még a nyáron egy európai útra - szólt az ötlet előzményeiről Bencsik Ádám. A fiatalember, Békéscsabáról elsőként Szlovénia felé vette az irányt.

- Ha jó helyen próbálkozik egy-egy autóba bekéredzkedni az ember, akkor az általában 15 perc alatt sikerül is - ecsetelte tapasztalatait Ádám, aki, hogy saját dolgát megkönnyítse egy táblát is készített magának, amin mindig jelezte a közlekedőknek, hogy merre tart. A már említett Szlovéniában elsősorban a hegyek között bóklászott, majd onnan Ausztriába ment.

- A fáradtság miatt a táskámat a fényképezőgépemmel, a pénzemmel, s az irataim egy részével együtt bent felejtettem egy hölgy kocsijában.

Szerencsére korábban elmondta, hogy melyik városban lakik és hol dolgozik. A Békéscsaba nagyságú településen olyan négy óra alatt sikerült megtalálnom - mesélte.

Meztelen fürdőzés, visszautasított melegbuli, lánybúcsúztató

Már a németországi Augsburgban egy ottani, a régiót kerékpárral körüljáró fiatal lány csapódott mellé, aki még arra is rávette, hogy a közeli tóban ruha nélkül mártózzanak meg.

- A horgászokat valószínűleg feldobta a hölgy látványa - tette hozzá mosolyogva a csabai fiatalember. A következő állomásként Svájcba jutott el, ahol Konstanzot és Baselt is tüzetesebben szemügyre vette. Talán az egyik legellentmondásosabb élmény is itt érte. Az egyik férfiról, aki felvette, ugyanis kiderült, hogy meleg, és meg is próbált Ádámnak ajánlatot tenni.

Miután a csabai férfi udvariasan visszautasította a ,,közös kávézást" az illető ,,kéjlakában", a fiatalembernek egy lánybúcsúról hazatartó hölgykoszorú biztosított helyet mikrobuszukban.

Bartók, óceán, Fekete-Erdő

Ádám a helvét állam után Franciaországban egy spanyol zenei újságíróval tett meg nagyobb utat, akiről egyebek mellett kiderült, hogy Bartókról és Kodályról is könyvet ír.

- Franciaország nagyon megtetszett a maga egyedi hangulatával, így ott a tervezettnél több időt töltöttem - fűzte tovább a történet fonalát Ádám. Felkereste például a misztikus Bugarach hegyet, ami állítólag védelmet nyújt a világvége ellen. Más kérdés, hogy a helyi pásztorkutyák ellen már sokkal kevésbé, az állatokkal a fiatalembernek meg is gyűlt a baja, de végül nem történt nagyobb baj.

Később az óceánt Bayonne városának közelében nézte meg.

- A bejárt országok közül szinte Franciaország az egyetlen, ahol nem igazán beszélnek angolul, viszont tömegek stoppolnak — mondta Ádám. — Egy alkalommal felvett egy idősebb férfi, akivel kézzel-lábbal próbáltunk kommunikálni, hiszen én csak angolul és egy kicsit németül tudok. Amikor nagy nehezen elmagyaráztam, hogy magyar vagyok, egyből ,,Puszkász Ferencs" nevét említette, és ebbéli öröméből kifolyólag körülbelül 15 eurót a markomba is nyomott.

Ádám a hazaúton előbb ellátogatott a francia-belga határhoz, majd a rossz idő miatt Németországon át hazaindult. Az úton megállt a Fekete-Erdőben, a népszerű Klinika című sorozat helyszíne közelében élő bátyjánál, majd szerencséjére összeakadt egy magyar kamionossal, aki egészen Kecskemétig hozta.

További technikai újdonságok az autó-motor oldalain!
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Őrség: a Balatontól csak egy óra...
  2013-10-16 13:51:08, szerda
 
 

Őrség: a Balatontól csak egy óra...

Esős, hűvös idő ígérkezik a Balatonnál? Egy órányi autóúttal elérhető az Őrség, ahol csodás tájakon kirándulhat, kerékpározhat a család.

Vas-megye délnyugati részében találjuk azt a dombos, gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve: Őrség. Eredetileg 108 család kapott itt őrállásokat, ma 22 település alkotja ezt a vidéket. Az összlakosság száma nem éri el a 7000 főt. A térség egyetlen városa Őriszentpéter. A leglátogatottabb Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Megszállni és étkezni a szomszédos Szalafőn lehet.

Programok

Az Őrségi Nemzeti Park területén 23 tanösvény van, ezek szabadon látogathatók, de kerékpáros és szekeres szakvezetést is biztosítanak.

Természetismereti túrák: (http://onp.nemzetipark.gov.hu) Link

Hétrétország - szerek és porták fesztiválja, augusztus 10-20. (www.hetretorszag.hu) Link
Nemzetközi tökfesztivál, szeptember 28-29.

Piros Christa

Forrás: www.kiskegyed.hu Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Szekszárdi barangolás
  2013-07-25 09:23:38, csütörtök
 
 

Szekszárdi barangolás

Tolna megye székhelye, a Szekszárdi-dombság, a Mezőföld és a Sárköz központja, Szekszárd elsősorban a borairól híres. Akad azonban a településen ízletes pálinka, finom halétel, díszes mézeskalács is, s a történelmi város számos látnivalót kínál.

Nyáron szombaton is nyitva tartó borpincék csalogatják a látogatókat. A város védőszentje előtt tisztelgő rendezvényen megidézik a középkor hangulatát vásári komédiákkal, középkori felvonulással, vásárral, lovagrendi bemutatókkal, valamint gasztronómiai programokkal.

Bor a szökőkútból

A településen 1061-ben I. Béla király alapított bencés kolostort, amelynek szerzetesei szőlőműveléssel is foglalkoztak. A kolostor romjait a Pollack Mihály tervezte Vármegyeháza belső udvarán tárták fel. Az épület kertjében lévő Bacchus Borkút csapjaiból nagyobb ünnepeken fehér- és vörösbor csordogál. De előzetes egyeztetés alapján is lehet kóstolót kérni a kútból, fejenként 600 forintért.

Az 1805-ben épített, közeli templom pedig napi három harangjátékkal bűvöli el a látogatót. Néhány perces sétával a költő, Babits Mihály szülőházához jutunk. 600 Ft a felnőtt, 300 a nyugdíjas és a diákbelépő. A Háry János írójáról elnevezett Garay téren van Magyarország egyetlen, állandó társulattal működő Német Színháza.

A patinás Augusz-házon emléktábla hirdeti, hogy járt itt II. József császár, Liszt Ferenc, Vörösmarty Mihály és vándorszínész korában Petőfi. Szekszárd látványosságai közé tartoznak a Felsőváros szép polgárházai. Az Alsóváros szerényebb hajlékaiban egykor földművesek és kispolgárok laktak. A 300 m magas Kálvária-dombot a helyiek ,,högynek" nevezik. Innen gyönyörű panoráma nyílik a városra, a présházakra, a történelmi borvidék szőlőültetvényeire.

Forrás: www.kiskegyed.hu
 
 
2 komment , kategória:  Magyarország Települései  
Időutazás Ipolytarnócon
  2013-07-12 10:19:37, péntek
 
 

Időutazás Ipolytarnócon

A Karancs-Medves vidék különleges természeti kincsei az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen találhatók, a szlovák határnál. A hely a Novohrad-Nógrád Geopark része s az egész családnak kellemes és érdekfeszítő időtöltést kínál.

A különleges park története 1836-ban kezdődött Kubinyi Ferenc vizsgálataival, amikor egy 100 m hosszú, 3 m átmérőjű megkövesedett fenyő-féle kibukkant a Borókás-patak vízmosásából. Azóta geológusok hada kutatott a környéken, így sikerült a 23 millió évvel ezelőtti ,,Ősvilági Pompeji" leleteit a látogatók elé tárni.

Ősfenyők, mocsárciprusok

Amíg Pompejiben egy egész várost temetett be a lávatenger, itt 24 millió éves állatokat és növényeket őrzött meg. Az Ipolytarnócra érkezőket az Ősfenyő Belépő kellemes, világos Fogadóépületében ajándékbolt, konferenciaterem, kiállítótér, 4D mozi, toalett és pénztár várja. Az óriás ősfenyő néhány megkövesedett darabját itt és park egyik pincéjében őrzik.

A bejárat melletti épületet nemrég emelték a 7-8 millió éves, bükkábrányi lignitbányában talált, eredeti faanyagukban megőrződött, óriás mocsárciprusok fölé. A ma már csupán 3-5 méteres darabokból csak sejteni lehet, hogy mekkorák lehettek.

Cápafogak, rájamaradványok

A nemzeti park geológusai hihetetlen időutazásra hívják a vendégeket a néhány száz méteres terepen. 20-24 millió éves cápafogak és rájamaradványok mutatják, hogy az egykorvolt Pannon-tenger mélyén, óriási ragadozók birodalmában járunk. Aztán néhány millió évet ,,fiatalodva" érünk a felsőbb rétegekhez, a Paratethys-tenger sekély partvidékére.

A víz visszahúzódása után a partvidéki folyómedernél ősvilági állatok (11 gerinces faj) több mint háromezer lábnyomát azonosították. Fedett kiállítóterekben csodálhatjuk meg az ős-orrszarvú, a félelmetes medvekutya, a kardfogú nagymacska, a madarak és az őzfélék lábnyomát, a trópusi növények lenyomatát, amit az egykori vulkánkitörés betemetett s így megőrzött az utókor számára.

A sétaútvonalon játszótér, ősállatok szobrai, piknik- és pihenőhelyek várják a látogatókat. A ,,miocén erdőben" lombkorona sétányt létesítettek két fatorony között.

Székekbe szíjazva

Kalandozásaink után visszatérünk a Fogadóépületbe, hogy lássuk az őserdő állatainak életét. A 4 D-s moziban érdemes a székekbe beszíjazva ülni, nehogy kiessünk a robogó űrjárműből. Kérésre a székek mozgását kikapcsolják, hiszen már a látványtól is szédülhetünk. De a tanösvényeket is kipróbálhatjuk.

A túraúthálózat a geológiai tanösvényhez illeszkedő, kőzetparki, biológiai éskőszikla ösvényekből épül fel. Ez utóbbiak a nyitvatartási időn belül szabadon, túravezetés nélkül látogathatók. Itt a tájékozódást magyar és a külföldieknek angol nyelvű információk segítik.

Ha a vidéken járunk, nem hagyhatjuk ki a 6-700 m magas, meredek, hegycsúcsokon álló Salgó és Somoskő várát. Mindkettőt a tatár támadások miatt építtette a Kacsics nemzetség a 13. században. Somoskő várának oldalában van a világhírű bazaltzuhatag, ugyanis a hegy gyomrából kiömlött láva hosszú oszlopokban szilárdult meg. Egy részüket a vár építéséhez, más részüket Bécs és Párizs utcáit borító macskakövekhez használták fel, de még így is gyönyörködhetünk a lávafolyamban.

Forrás: www.kiskegyed.hu 
 
0 komment , kategória:  Magyarország Települései  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 100 db bejegyzés
Összes: 104010 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2203
  • e Hét: 6767
  • e Hónap: 166591
  • e Év: 1093868
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.