Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 204 
Elképesztő videón örökítették meg Kína legbonyolultabb közle
  2022-09-30 20:45:29, péntek
 
 
ELKÉPESZTŐ VIDEÓN ÖRÖKÍTETTÉK MEG KÍNA LEGBONYOLULTABB KÖZLEKEDÉSI CSOMÓPONTJÁTA gyönyörű környezetben fekvő Csungking városában épült meg Kína, és alighanem a világ egyik legbonyolultabb közlekedési csomópontja, mely nyolc év alatt készült el, s tavaly nyáron adták át a forgalomnak. A Jangce, illetve a Jialing folyók partján fekvő nagyváros mellett magasodó útlabirintusban öt szinten haladhatnak az autósok. A Huangjuewan csomópont legmagasabb része a talajtól 37 méterre húzódik, összesen 15 rámpán hajthatnak fel-le a rajta közlekedők, az összesen nyolc útvonal egyikéről a másikra.A város építési bizottságának tisztviselője a Xinhua hírügynökségnek elmondta, hogy rendkívül komplex tervezésre volt szükséges a város magjának, repülőtérének és gyorsforgalmi útjának összekapcsolásához, s minden egyes rámpához, amelyek egy másik zónához vezetnek. Az elképesztő közlekedési csomópontra azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az agglomerációjával együtt harmincmillió embernek otthont adó város lakóinak utazását.


One of China's most complex interchanges - Part 2 - YouTube

LinkQianchun Interchange - One of China's most complex interchanges

LinkChina's most complicated interchange - Your browser can't play this video
Aerial China:The most complicated overpass in Chongqing-Huangjuewan Interchange

LinkCsungking Szecsuantól nyugatra, a Jangce és a Jialing-folyó találkozásánál található, belvárosa a két folyó által határolt dombos félszigeten fekszik. E földnyelvet a két folyón túl hegyek veszik körül. A város és környéke hegyes-völgyes terület, számos természeti és kulturális érték található itt, flórája és faunája rendkívül gazdag. Évente nagyjából 100 nap van, amelyen a várost köd borítja.


Forrás: Wikimedia Commons/Oliver Ren

A város fontos kereskedelmi központ, és turisztikai jelentőségét emeli, hogy Csungking alatt töri át a Jangce folyó a Szecsuani-medencét övező hegységet, a híres Három-szurdokon keresztül. Így a Három-szurdokba vezető hajóutak többsége innen indul ki. A város egyik jellegzetességét a nagy szintkülönbségek, a hegyoldalakon kanyargó lépcsős utcák adják. A nyüzsgő nagyváros Délnyugat-Kína egyik legfontosabb ipari központjává vált, levegője azonban éppen emiatt az egyik legszennyezettebb az országban.


Forrás: Wikimedia Commons/Jonipoon
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
20 lélegzetelállító úti cél a nagyvilágból
  2022-08-08 22:00:07, hétfő
 
 
20 LÉLEGZETELÁLLÍTÓ ÚTI CÉL A NAGYVILÁGBÓL


Vannak pillanatok az életben, amikor az ember ha tehetné, fogná magát és azonnal világgá menne; amikor nem lopná az időt holmi csomagolással, készülődéssel, tervezgetéssel, csak felszállna az első gépre és kész. Most húsz olyan helyet mutatunk, ahova gondolkodás nélkül bármikor elmennénk.Ilyen a kilátás a svájci Alpok mesés szállodájából, az Aescher HotelbőlAlbarracín Észak-Spanyolország festői városa


Hawaii Oahu szigetén található Haiku-lépcső 1943-ban épült, 3922 lépcsőfokos, hossza pedig 800 méter


Chefchaouen városa Marokkó északkeleti részén, a Rif-hegység szívében található. A földkerekség minden bizonnyal legkékebb városának szinte minden épülete, ajtaja, ablaka, kerítése, sőt még virágcserepe is kék színű. A tradíció a korábban itt élt zsidó lakosságtól ered: azért kezdték kékre festeni a házaikat, mert ez a szín emlékeztette őket Istenre, a mennyben.


Az Elba homokkő hegység Németország egyik legszebb természeti látnivalója. Több mint ezer homokkő szikla mered az ég felé, mint megannyi hegyes torony.


A világ egyik legérdekesebb történelmi és kulturális természeti látnivalója a törökországi Kappadókia. Közép-Anatólia fennsíkján az évszázadok alatt a szél és víz hatalmas kőzeteket, kúpokat faragott, ezek nem mindennapi látványt nyújtanak.


Az osztrák barokk kisváros, Hallstatt az Alpok egyik festői szépségű célállomása. A városka a helyszűke miatt egyetlen utcából áll, a lakosság pedig mindössze 1000 fős.

A spanyolországi Segovia városnak izgalmas erődítménye, a 12. században épült Alcázar. Alakja számos Walt Disney-kastély ihletője volt.


Alter do Chao a brazil esőerdő partján húzódó sziget, a szerelem szigetének is nevezik. A tengerparttól pár méterre található egy lagúna, ami csak kenuval közelíthető meg.


A francia Dordogne megyében a folyóparton található az eredetileg malomként üzemelő mesés hotel, a Moulin de l'Abbaye.

A Melissani-barlang Görögország egyik legizgalmasabb természeti csodája, a barlang tavának vize érdekes keverék, ugyanis sós tengervíz, valamint édesvíz egyaránt megtalálható benne.


Olaszország egyik szigetcsodája a nápolyi Procide-sziget, aminek különlegessége, hogy domborzata alacsony, legmagasabb része a Terra Murata (91 m). Sok kis öble van, mindegyik félig tengerszint alá ereszkedett kráterperem.


A Lofoten-szigetcsoport Norvégia északi részén található, ahol a hőmérséklet feltűnően enyhe.


Marokkó harmadik legnagyobb városa Fez, az egyik legrégibb iszlám egyetem miatt az ország szellemi központja is. Fez al Bali, a IX. századra keltezhető óváros valóságos sikátorlabirintus, ahonnan a látogató idegenvezető nélkül aligha talál ki. Nemcsak a bazárok találhatók itt, hanem a város kulturális nevezetességei is. A képen bőrművesek dolgoznak.


A Buna folyó partján található Blagaj város egykor Hercegovina uralkodóinak székhelye volt.


A sokszínű hagymakupolájáról már messziről felismerhető Vérző Megváltó Székesegyház Szentpétervár egyik leglátványosabb épülete. A pravoszláv templom falait teljesen beborítják a mozaikok.


A grönlandi Ittoqqortoormiit nevű apró települést a a világ legeldugottabb helyei között tartják számon, megközelíteni csak helikopterrel lehet. A faluban körülbelül 450-en élnek, főleg medve- és bálnavadászattal foglalkoznak.

Ukrajna egyik leglátogatottabb pontja az Aj-Petri-hegy, a 1234 méter magas hegység a Krím félszigeten, Jalta városának közelében fekszik.


Málta egyik legizgalmasabb kikötővárosa Marsaxlokk, innen származik a belföldi halellátásának jelentős része. A város régi formájában megőrzött kikötőjével és csónakjaival az ország egyik legkeresettebb látványossága.


Az olasz Craco óvárosában található az a szellemváros, amit valamikor a 11-12. században építettek, ám a 17. században egy földcsuszamlás miatt evakuálták. A településen forgatták Mel Gibson A passió című filmjének egyes jeleneteit. 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A város,ahol tilos meghalni, szülni,az éjszaka pedig 4 hónap
  2022-08-03 20:45:45, szerda
 
 A VÁROS, AHOL TILOS MEGHALNI, SZÜLNI, AZ ÉJSZAKA PEDIG 4 HÓNAPIG TART

Longyearbyen: A város, ahol tilos meghalni


Longyearbyen a norvégiai Spitzbergák legnagyobb és legészakibb települése, ahol a legfrissebb adatok szerint mindössze 2100 ember él. Ez nem sok, ám annak fényében, hogy a településen elképesztően szigorú szabályok vannak érvényben, ráadásul az időjárási viszonyok sem épp olyanok, mint Saint-Tropez-ban, teljesen érthető.Bányászok lakta város, a sarkkörön túl

Az északi-sarkkörön túl található várost 1906-ban alapította egy szénbányász társaság tulajdonosa, John Munroe Longyear. 1943-ban, fennállásának 37. évében a németek lerombolták a várost, azonban a helyiek a második világháború után újraépítették.

Az 1990-es évek elejéig a szénbányászat adta a legtöbb munkahelyet Longyearbyenben, és a hétköznapi életben is minden a bányászatban rejlő üzlet köré csoportosult. Később a városban építették meg a világ legnagyobb magbunkerét, ahol jelenleg is körülbelül 800 ezer vetőmagot tárolnak, optimális körülmények között, 120 méterrel a föld alatt. Ezeket a magokat katasztrófa esetén bármely nemzet felhasználhatja az újrakezdéshez.

Manapság már számos szabadidős tevékenység közül választhatnak a közösség lakói: többek között úszócsarnok, mászófal, nagy sportcsarnok, élelmiszerbolt, három pubszerű klub, hotelek, kemping, templom, mozi (vasárnaponként) és egy éjszakai diszkó is a van a településen. Nem beszélve a turistákat megcélzó számos ajándékboltról, ugyanis a település lenyűgöző természeti adottságai miatt sok turista bakancslistáján szerepel.Nyáron is télikabátban kell járni

Mivel a város a sarkkörön túl található, október végétől februárig teljes sötétség, április közepétől augusztusig pedig világosság uralkodik a településen, mely alaposan megnehezíti az itt élők mindennapjait. Olyannyira, hogy az itt élők - hacsak nem utaznak délre - nem tudják, milyen érzés egy szál fürdőruhában kimenni a tengerpartra, ugyanis nyáron is csak körülbelül 5-10 fokig kúszik fel maximum a hőmérséklet, télen pedig a -40 fok sem ritka.

A helyiek élete 2015 decemberében pedig még nehezebbé vált, ugyanis az egyébként sem túl lakályos városban egy lezúduló lavina 11 otthont megsemmisített és további 12-ben komoly károkat okozott. Alig egy évvel később, 2017 februárjában egy újabb lavina 6 másik otthont tett lakhatatlanná.

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló lavinák miatt mostanra nagyon nehézzé vált biztonságos helyet találni itt az építkezésre.Furcsa törvények

Longyearbyenben viszont nem is az éghajlat és a szokatlan földrajzi viszonyok a legfurcsábbak, hanem azok a szabályok és törvények, amelyeket a helyi adottság miatt a városvezetés meghozott:

A város lakói nem tarthatnak macskát: így védik a környéken élő, amúgy is szegényes madárpopulációt.
A kismamáknak nincs lehetőségük a szigeten szülni: a gyermek világrajövetele előtt 3 héttel át kell utazniuk egy szárazföldi kórházba, majd a csecsemővel együtt hazatérhetnek a városba, mivel Longyearbyenben egyáltalán nincs szülészet.
A városban korlátozzák az alkoholfogyasztást, emellett pedig az embereknek magukkal kell vinniük a puskájukat, ha elmennek otthonról, hogy megvédjék magukat a jegesmedvéktől.

A furcsa törvények közül a legérdekesebb azonban nem is az életre, hanem az elhalálozásra vonatkozik.

Noha a városnak van temetője, 70 éve használaton kívül van, ugyanis a hatóságok 1950-ben betiltották “a halált".

A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: általában olyan hideg van a településen, hogy egyrészt a föld is fagyott, másrészt a holttesteket szinte konzerválja a hőmérséklet, így nem indulnak bomlásnak a földben, ezért vonzzák a vadállatokat.

A tudósok attól is tartanak, hogy a permafrosztban (azaz az állandóan fagyott állapotban levő talaj) eltemetett testek még tartalmazhatnak élő vírustörzseket is. Félelmük ráadásul nem is alaptalan, ugyanis egy nemrégiben készült tanulmány szerint a helyi temetőben 1950 előtt elhelyezett emberek testekből még mindig kimutatható az 1918-as influenza járvány.

Ezért az a megoldás született, hogy a halálosan beteg vagy súlyosan sérült embereket a szárazföldre szállítják, hogy ne a szigeten haljanak meg. Természetesen előfordul, hogy valaki váratlanul meghal a városban, ilyenkor a holttestet a szárazföldre küldik eltemetni.

Ez is érdekelheti:
Elegük lett a férfiakból: Kisvárost alapítottak, amit csak nők laknak

Oké, de miért maradnak itt a lakosok?

A fentieket figyelembe véve jogosan merülhet fel az emberben kérdés, hogy ilyen körülmények között mégis kinek és miért van kedve Longyearbyenben maradni. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a lenyűgöző természeti környezet: a túrázásra csábító hegyek, a hihetetlen vadvilág, az északi fény és a tenger látványa.

De ami igazán ide köti a helyieket, az az évtizedek során, a nehéz körülmények által összekovácsolt közösség. És bár a környezet sokszor zord és veszélyes is lehet, a helyiek ragaszkodnak egymáshoz és segítenek egymásnak. Erre jó példa, hogy azokat, akiknek a házát elsodorta a lavina, szomszédok, ismerősök fogadták be, és megosztották velük az otthonaikat, amíg az új, biztonságos házaik felépültek.LinkAjánljuk még:

-50 fok, örök sötétség, fekete hó: ez Norilszk, a világ legélhetetlenebb városa


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik 1.
  2022-07-19 20:00:45, kedd
 
 
10 GYÖNYÖRŰ HELY, AMIRŐL AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK


10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik - Olyan tájakat és építményeket mutatunk, amik bár nem annyira híresek, mégis legalább annyira gyönyörűek, mint ismertebb társaik.

A világ telis-tele van szebbnél szebb felfedezésre váró hellyel a turistatömegek által kedvelt látványosságokon túl is. Tudtad például, hogy Francia Polinéziának van egy nyílt tengeri akváriuma? Vagy hogy Peruban létezik egy oázis köré épült falvacska? Olyan helyeket mutatunk, amikről talán még sosem hallottál, de ha meglátod őket, biztosan felkerülnek a bakancslistádra.1

SALZBURG


Salzburgban nyugalmat sugárzó hegyvidék és kristálytiszta tavak várnak: 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha ide utazol.

Mozart szülővárosa, Salzburg nyáron is ideális úti célpont a turistáknak


Link
Ausztria Európa egyik legszebb vidéke, szerencsére nincs túl messze Magyarországtól, így a magyarok könnyebben eljuthatnak az ország bármely városába vonattal vagy autóval.

Mindegyik területnek megvan a sajátos bája, ezért érdemes a turistáknak nemcsak a fővárost, hanem más helyeket is felfedezniük. Az ország egyik leglenyűgözőbb vidéke egyértelműen Salzburg és környéke, a várost csodálatos hegyek ölelik körbe, az Alpok kapujának is becézik. A mesébe illő tájat én is felfedezhettem Salzburg tartomány turisztikai hivatalának, azaz a SalzburgerLand Tourismusnak jóvoltából.


Salzburg Ausztria ékszerdoboza

A Salzach-folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, igazi művészeti és kulturális metropolisz, amelynek utcáit járva nosztalgikus hangulat árasztja el az ember lelkét. Több barokk épület található itt, például a salzburgi dómot Vincenzo Scamozzi és Santini Solari olasz építészek álmodták meg. Érdekesség, hogy Rómához hasonlóan egyházi államként működött, 1816 óta tartozik Ausztriához. 1997-ben óriási megtiszteltetés érte a város lakosságát, ugyanis a történelmi központja az UNESCO világörökségének része lett.

Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

Itt található Hohensalzburg vára, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje. Az épület ma már a város jelképévé vált. Csodás a panoráma a várból, ráadásul egyszerű a feljutás.

Az ország legrégebbi siklóvasútja, a FestungsBahn mindössze 54 másodperc leforgása alatt viszi föl utasait az erődbe, amelynek van külön étterme is, így a kirándulás után a látogatók ott fogyaszthatják el az ebédjüket, vagy szimplán beülhetnek egy kávéra, esetleg egy korsó sörre. A városban már több mint hatszáz éve készítik a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italát, az első sörfőzdék a 14. század végén nyíltak, a legrégebbi az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei.

Wolfgang Amadeus Mozart is itt látta meg a napvilágot 1756-ban, szülőotthona, amely a Getreidegasse utcában található, ma már múzeumként üzemel, a legendás zeneszerző lakóházát is meglátogathatják az érdeklődők, az épület a Makartplatzon áll.

A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.

Tiszteletére rendszeresen szerveznek koncertsorozatokat és fesztiválokat, sőt még Mozart-tematikájú zenés vacsorák is vannak. Az eredeti recept alapján, kézzel készült Mozart golyó kizárólag Salzburgban vásárolható meg, a csokoládé Paul Fürst cukrász nevéhez fűződik. 1890-ben készítette el az elsőt, az édességével 1905-ben a párizsi nemzetközi vásáron aranyérmet nyert. Csak Fürst cukrászdáiban lehet hozzájutni a kézzel készített finomságokhoz, bár kissé borsos az ára, egy darab közel két euró, ettől függetlenül isteni finom, így egy alkalommal kivételt tehet az ember.

A hellbrunni kastély és környéke is meseszép, Markus Sittikus hercegérsek egy szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg ezt a helyet, amit végül 1612 és 1615 között építettek fel Santino Solari tervei alapján. Vízi játékokat is kialakítottak, amelyek páratlan szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Különösen a nyári melegben frissítő élmény, fontos tudni, hogy a vízköpőkből távozó folyadék iható minőségű.

Ez nem meglepő, ugyanis Salzburg legendásan híres kiváló vízminőségéről. Akit érdekel a vízellátás régi és modern technikája, ő felkeresheti a WasserSpiegel hidrotechnikai múzeumot, amely a Mönchsberg hegyen található. A hegyre fel lehet jutni akár gyalog, 508 méter a legmagasabb pontja. Aki esetleg nem bírná szusszal, mehet gyorslifttel is, így ő sem marad le a környék legszebb kilátójáról.

A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger
A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó kert is a legfontosabb látnivalók közé sorolandó. Az épületet Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban szeretője, Salome Alt számára, aki 15 gyermekkel ajándékozta meg a férfit. A kertben még egy szobor is található, amelyet a nőről mintáztak. A kastély manapság a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelyéül szolgál, sokan itt tartják az esküvőjüket.

A közlekedés és az időjárás Salzburgban

Budapestről körülbelül ötórás a vonatút Salzburgba, de jó társasággal hamar el lehet ütni ezt az időt. A városban sűrűn járnak a buszok, egyszerű a tömegközlekedés, van Salzburg Card is, amellyel a múzeumok ingyenesen látogathatóak, illetve ezzel olcsóbban meg lehet venni a koncertjegyeket és más kulturális programok belépőit. A 5-Schätze-Ticket megvételével Salzburg öt kincsét fedezhetik fel a turisták. A jegy érvényes a FestungsBahn siklóra, ami a Hohensalzburg középkori erődítményhez visz fel, a Schafberg hegyre szállító fogaskerekű vasútra, a MönchsbergAufzug felvonóra, ami a csodás panorámájú Mönchsbergre juttat fel, emellett lehet vele utazni hajóval a Wolfgangsee-n, illetve a WasserSpiegel Múzeumba is belépésre jogosít fel.

Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Fotó: Salzburg Tourismus / Bryan Reinhart
Gyalog is könnyedén bejárható a város, így aki a hosszas séták rajongója, itt biztosan nem unatkozik.

A helybéliek közül sokan utaznak biciklivel, a turisták is bátran bérelhetnek, ráadásul a kétkerekűvel könnyebben felfedezhetik Salzburg kirándulóhelyeit, illetve a város környékén elhelyezkedő négy nagy tavat, a Wallersee-t, a Mattsee-t, a Grabensee-t és az Obertrumersee-t.

Az időjárás változékony, sűrűn esik az eső, így ha az ember elutazik ide, mindenképp legyen nála ernyő vagy esőkabát. Hőérzetre kellemes még a nyári napokon is, így aki nem rajong a trópusi meleg időkért, ez a terület szimpatikus lehet a számára.

A muzsika hangját is itt forgatták

Évente körülbelül 300 ezren teszik le a voksukat Salzburg mellett, mert itt forgatták A muzsika hangja című alkotást, amely 1966-ban összesen öt Oscar-díjat zsebelt be. Számos jelenetet a Leopoldskron-kastélynál vettek fel. Az épületet még Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek építtette meg 1736-ban családja számára. Az érsek mindennél jobban szeretett itt lenni, így a szívét a kastély kápolnájában temettette el.

A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger
Salzburgtól nem messze fekvő Sankt Wolfgang városa is megér egy kirándulást

Ha már eljut az ember Salzburgba, bűn lenne kihagyni a környező helyeket. A várostól 36 kilométeres autóútra eső Wolfgangsee Salzkammergut egyik legnépszerűbb üdülőtava, a környéken lehetőség van futásra, úszásra, csónakázásra, vízisízésre. Az északi partján található Sankt Wolfgang városkája is, ahova én is eljutottam a többnapos út során.

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Fotó: WTG
A kisvárosban lévő séta szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat az embernek, a helyi gasztronómia is kifogástalan, kár lenne ott kihagyni az almás rétest, de ott található a See Destillerie szeszfőzde, ahol többszörösen díjnyertes gint, rumot és whiskey-t készítenek.

Sankt Wolfgang azért népszerű sokak szemében, mert innét indul Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekű vonata, a SchafbergBahn. Körülbelül 40 perc alatt szállítja az utasokat fel az 1780 méter magas Schafberg hegy csúcsára, ahonnét szintén impozáns panoráma tárul az ember elé. Érdemesebb kicsit melegebben öltözni, ugyanis a magasban hűvösebb az idő. Igaz, amikor mi jutottunk fel a csúcsra, voltak edzettebb túrázók, akik egy szál pólóban és rövidnadrágban sétáltak a környéken.

10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol

Röviden összegezve: Salzburg és környéke kihagyhatatlan célpont azok számára, akik friss, hegyi levegőre és nyugalomra vágynak, hogy elmeneküljenek egy a zajos világtól és a hétköznapi problémáktól, emellett igényt tartanak a laza, városi pezsgésre, és nyitottak a kulturális feltöltődésre.

Mi az a tíz dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol?

Salzburg ParkA Wolfgangsee és környéke lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak, a sétahajókázást kár lenne kihagyni.A Mirabell-kastély kertjében akár órákat eltölthet az ember.Salzburg központjában található Mozart szülőháza, még egy múzeumot is kialakítottak benne, a legendás zeneszerzőért rajongóknak kötelező célpont.Hohensalzburg várából, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje, festői a kilátás.A Salzburgtól nem messze fekvő Schafberg hegy tökéletes túrázásra, nem mellesleg innen is impozáns a kilátás. A SchafbergBahn fogaskerekű vasúttal könnyedén fel lehet jutni ide.A hellbrunni kastélyt még a gyerekek is imádni fogják, ugyanis vízi játékok találhatóak a kertjében. A kastély mellett még egy állatkert is van.A muzsika hangja musical rajongóinak mindenképp ajánljuk, hogy keressék fel a filmben látható pavilont. A hellbrunni kastélytól nem messze található.A Hangar-7-ben a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz különleges gyűjteménye tekinthető meg ingyen. Vannak ott repülők, helikopterek és versenyautók. Még külön étterme is van, ahol ínycsiklandó ételeket és italokat fogyaszthat el az ember. 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
10 érdekesség a Machu Picchuról
  2022-07-14 20:45:26, csütörtök
 
 
10 ÉRDEKESSÉG A MACHU PICCHURÓL


A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet az UNESCO 1983-ban a Világörökség részévé nyilvánított, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikévé választottak.


Machu Picchu - egy csodálatos körpanorámás videó

Link
10 érdekesség a Machu Picchuról


1.

Az Inka Birodalom a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalma volt. Az inkák birodalma nem vette át a kerekek vagy állatok használatát a nehéz sziklák hegyre szállítására, ennek ellenére képesek voltak a történelem egyik legimpozánsabb királyságát felépíteni. Több mint 150 épület alkotja a Machu Picchut. Használatuk a templomoktól, szentélyektől, fürdőkig és lakóházakig terjedt. A Machu Picchuban több mint 100 lépcső van, melyek legtöbbjét egyetlen kőlapból vágták ki.

2.

A Machu Picchu volt az egyetlen inka város, amely az inka civilizáció alatt épült és túlélte a spanyol hódítást. Machu Picchu Dél-Amerika leghíresebb erődítménye és Peru leglátogatottabb látványossága.

3.

A Yale-n dolgozó Hiram Bingham amerikai felfedező az 1900-as évek elején több expedíciót indított Peruba az inkák legendás, utolsó városa, Vilcabamba keresésére. Amikor megérkezett a Cuzco közeli vidékre, helyi őslakos parasztok kalauzolták fel a hegyhátra. Amikor Bingham a romok feltárását követően hatért Peruba, több ezer értékes műtárgyat vitt magával Machu Picchuból. Ezek között voltak kerámiák, szobrok, ékszerek és emberi maradványok is. Expedícióját a Yale Egyetem támogatta. Az egyetem nyilvános kiállítást tervezett a leletekből. A peruiak Alan Garcia elnökük vezetésével tiltakoztak ez ellen, és pert indítottak a Yale ellen. A két fél 2010-ben megegyezett, és az első darabokat 2011-ben visszaszolgáltatták Perunak. Az utolsó darabokat 2012-ben adták vissza, és később Peru és a Yale létrehozta az UNSAAC-Yale Nemzetközi Központot a Machu Picchu és az inka kultúra tanulmányozására Cuscóban.


4.

Machu Picchut bár az inkák elveszett városaként emlegetik, ez így nem teljesen fedi a valóságot. A város XVI. századi hirtelen elnéptelenedésére több teória is van. Mivel erőszaknak nem találták nyomát, valószínűsíthető, hogy nem a spanyol hódítók végeztek az itt lakókkal. Elképzelhető, hogy az európaiak által behozott betegségek pusztították el a lakosságot.

5.

A Machu Picchu építésének pontos oka a mai napig nem ismert. Számos találgatás létezik arra vonatkozóan, hogy mire szolgált a hely. Egyesek szerint titkos női menedékhely, vagy talán egy uralkodó inka királyi birtoka volt. Mások úgy vélték, hogy vallási szertartások helyszíne volt. A közelben talált sírok felfedezése a helyszínen megerősítette azt a feltételezést, hogy a Machu Picchu a Nap szüzeinek, a falvakból kiválasztott lányok egy csoportjának kolostora volt, akik templomokban szolgáltak, és akiket emberáldozatként ajánlhattak fel az isteneknek.

6.

A XII-XV. század közötti Inka Birodalom Dél-Amerika hatalmas részét uralta, és a XIII. században Amerika legnagyobb királysága volt. A dinasztiát egy Sapa Inka néven is ismert uralkodó irányította, akiről úgy vélték, hogy a Napistentől származik. Az Inkák számos regionális törzsből álltak, akik egy 300 000 négyzetkilométeres területen éltek. A birodalom lakossága a feltételezések szerint 3 és 12 millió ember között lehetett. A Tahuantinsuyu nevű királyságnak 32 187 kilométer úthálózata, tartományi kormányzói, raktárai, magas szintű gazdálkodása és a Mita nevű gazdasági rendszere volt. A Mita révén a birodalom polgárai élelemért és védelemért cserébe munkát, árut vagy katonai szolgálatot ajánlottak fel az államnak.7.

A Machu Picchu szent hely volt. Az inka vallás a Intit, a napistent imádta sok más természeti elemmel, például a holddal, a folyókkal és a hegyekkel együtt. A hegyeket azért tartották fontosabbnak, mert közel voltak számos inka városhoz és településhez. A Machu Picchu, a Huayna Picchu és a Salcantay-hegy csúcsainak mindegyike a szent Intihuatana-kőhöz, egy kétméteres gránitkőhöz kapcsolódott. A város főterének közelében állították fel, amelyről úgy tartják, hogy napóraként vagy naptárként működött. A helyszínen más nagyszabású építmények is voltak, amelyeket vallási vagy szertartási céllal emeltek. Ezek közé tartozik a Három ablak temploma és a Nap temploma, melynek egy olyan ablaka van, amely tökéletesen a nyári napfordulóhoz igazodik.

8.

A Machu Picchu eddig nem szenvedett károkat a Peruban gyakran előforduló földrengésektől. Mivel két törésvonal tetején fekszik a komplexum, a kőművesek feltételezhetően úgy tervezték meg a kövek összeépítését, hogy azok kibírják a nagyobb földmozgásokat is, vélhetőleg ezért nem használtak habarcsot sem az építéshez, mert akkor nem tudtak volna mozogni a kövek és sokkal nagyobb kár keletkezik.9.

A Machu Picchu építéséhez szükséges nehéz gránittömböket emberi erővel juttatták fel a hegyre. Az építéshez felhasznált kövek több mint 23 kilogramm súlyúak voltak, melyeket a kőművesek szerszámok nélkül, kézi erővel toltak fel a hegyoldalon.

10.

A köveket úgy vágták ki, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, összeillesztésükhöz nem használtak habarcsot. A fellegvár építéséhez használt technikát ashlarnak nevezik, még egy kés pengéje sem fér el a kövek között.


Link
Peru, te csoda!

LinkA Titicaca-tó úszó szigetei

LinkAz inka Szent völgy legszebb falvai

LinkA Machu Picchu felfedezése

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Világ népessége
  2022-07-13 22:45:29, szerda
 
 
VILÁG NÉPESSÉGE


A világ népessége Jelenleg 956 623 913


HAMAROSAN NEM KÍNA LESZ A VILÁG LEGNÉPESEBB ORSZÁGA


India a következő évben valószínűleg megelőzi szomszédját, Kínát, mint a világ legnépesebb országa - derül ki az ENSZ hétfői jelentéséből. A jelentés szerint a világ népessége a becslések szerint 2022 novemberének közepére eléri a nyolcmilliárd főt.

A World Population Prospects 2022 jelentés szerint a világ népessége 2022. november 15-én eléri a nyolcmilliárd főt. A világ népessége 1950 óta egyre lassabb ütemben növekszik; 2020-ban a növekedés mértéke már egy százalék alá esett. Az ENSZ legutóbbi előrejelzése szerint a világ népessége 2030-ra 8,5 milliárdra, 2050-re pedig 9,7 milliárdra nőhet. Az előrejelzések szerint a 2080-as években éri el a 10,4 milliárd fős csúcsot, és 2100-ig ezen a szinten is marad.

India az előrejelzések szerint 2023-ban megelőzi Kínát, mint a világ legnépesebb országa...


Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. Folytatás, és a teljes cikk az alábbi Linken

LinkNOVEMBER KÖZEPÉRE ELÉRI A NYOLCMILLIÁRDOT A VILÁG NÉPESSÉGE


November 15-ére eléri a világ népessége a nyolcmilliárdot az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyek főosztályának hétfőn közzétett előrejelzése szerint. A világszervezet azt is előre vetítette, hogy 2023-ra Kínát megelőzve India lesz a Föld legnépesebb országa.

"A Föld nyolcmilliárdodik lakosa születésének előrejelzése felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk a bolygónkra, és elgondolkodtat, hogy milyen ügyekben nem teljesítjük még mindig az egymás iránti kötelezettségeinket" - írta közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára konkrétumok említése nélkül.

Szerinte ez egyúttal lehetőség arra, hogy "sokszínűségünket ünnepeljük, elismerjük közös emberségünket, és megcsodáljuk az egészségügy fejlődését, amely meghosszabbította az élettartamot, és jelentősen csökkentette az anyai és csecsemőhalálozást".

Az előrejelzést készítő ENSZ-főosztály szerint a Föld népessége 1950 óta a leglassabb ütemben nő jelenleg. A világ lakossága 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 milliárdot, a 2080-as években 10,4 milliárd körüli csúcsra juthat, ezután 2100-ig megmaradhat ezen a szinten.

Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, a népességnövekedés több mint fele nyolc országban - a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában - koncentrálódik az ENSZ-előrejelzés szerint.

LinkValós idejű világstatisztika: Worldometer
https://www.worldometers.info
Élő világstatisztika: népesség, kormányzat, gazdaság, társadalom, média, környezet, élelem, ... A világ népessége. 7 956 623 913. Jelenlegi világnépesség.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A 20 legszebb látnivaló Magyarországon
  2022-05-11 20:45:58, szerda
 
 


A 20 LEGSZEBB LÁTNIVALÓ MAGYARORSZÁGON


Ha bármelyikőnket megkérdeznének, mik volnának azok a látnivalók, amelyeket mindenképp büszkén mutatnánk meg az idelátogatóknak, vagy ahova mi magunk is mindig szívesen visszajárunk, más és más listáink lennének, azonban bizonyára több ponton fednék egymást azok helyek, amelyek ezért vagy azért, de rabul ejtettek bennünket.

Kicsi országunk valódi kis ékszerdoboz, Közép-Európa legnagyobb tavával, festői szépségű tájakkal, történelemtől vibráló helyekkel, monumentális épületekkel, gőzölgő gyógyfürdőkkel, szemet kápráztató népművészettel, mesebeli várromokkal, izgalmas múzeumokkal, vérpezsdítő borvidékekkel, változatos nemzeti parkokkal, pompás főúri kastélyokkal és palotákkal - telis-tele felfedezésre váró csodákkal, amelyek közül néhányat az UNESCO is méltónak ítélt arra, hogy felkerüljenek a világörökség helyszínei közé.

Lássuk, egyeznek-e a listáink, s mi hova és miért kalauzolnánk el a hazánkba látogató külföldieket!1 BUDAPEST - A KELET PÁRIZSA

Mesés fővárosunk, amely a Duna két partján elterülő Buda és Pest 1873-as egyesítésével jött létre, az Európai Unió kilencedik legnagyobb városa. Kilenc hídja közül a legöregebb, a Lánchíd is ekkortájt épült gróf Széchenyi István kezdeményezésére. Az 1842-es pesti hídfő alapkő letételét követően 1849-ben került sor a hivatalos átadásra, s az ikonikus híd, amely Széchenyi nevét viseli, egyik méltó jelképe fővárosunknak.

A Duna gyöngyeként is emlegetett metropolisz egyszerűen mindenkit levesz a lábáról. Főleg a külföldi turisták azok, akiknek ma is csak halovány elképzelésük van arról, mi várja őket ebben az egykori keleti blokkban, s meglepetésként zúdul rájuk a páratlan látvány, a rengeteg lehengerlő impulzus és vége nincs ámulatba ejtő látnivaló.

S nem csak a külföldi utazási portálokon bukkan fel Budapest a legnépszerűbb városlátogatási tippek között, a filmipar is gyakran látogat el hozzánk, s használja a város nyújtotta varázslatos kulisszát valódi bombasikerű filmekhez. A moziba járó magyar közönség gyakran fedezhet fel egy-egy fővárosi helyszínt, még ha épp a 18. század végi New Yorkban is zajlik a filmbéli történés. Olyan kasszasikerek, mint a Mission Impossible, az Underworld, a Die Hard, a 8mm, a Kém, a Spectral, vagy Brad Pitt zombi apokalipszisének, a World War Z-nek egyes jeleneteit is itt forgatták.

Rengeteg itt a felfedezni való: az építészet, a történelem, a fotózás és a kultúra szerelmesei is bőven találnak itt kedvükre valót, amire érdemes mindjárt egy hosszú hétvégét szánni. A nagy klasszikusok, mint a Budai vár, a Halászbástya, a Mátyás templom, a Parlament, a Hősök tere vagy Vajdahunyad vára mellett számos, akár az 1001 éjszaka meséibe illő fürdő, lélegzetelállító kávéház és romkocsma, szenzációs múzeumok és pezsgő éjszakai élet teszik feledhetetlenné az itt-tartózkodást.

Tudta, hogy

a főváros egyik jelképe, az Országház, amely a világszerte a harmadik legnagyobb parlament épület a maga 18 ezer négyzetméterével, 691 helyiségből áll és 20 kilométer lépcső található benne?
a National Geographic beválasztotta a Duna-parti 2-es villamost a világ legszebb villamos-vonalai közé?
a CNN szerint a Központi Vásárcsarnok Európa legszebb piaca?
a legrégebbi, ma is működő budapesti étterem az 1793-ban borkimérésként megnyitott Márványmenyasszony?
a budapesti Városliget a világ legelső nyilvános városi parkja volt?
a legjobb tájékozódási pont, amelyet a város számos pontjáról jól látni, a Gellért-hegyen álló 40 méter magas Szabadság-szobor, amelyet a pestiek csak sörnyitóként emlegetnek?
Budapest több mint 120 meleg vízű forrásával joggal a világ termálfürdő-fővárosa?
Budapestet időutazóként is fel lehet fedezni, és a VR-technológiának köszönhetően 3D-ben, interaktívan és teljesen testközelben jelen lehetünk például a budai vár ostrománál?
a lenyűgöző budavári labirintusban akár szabadulószobába is zárathatjuk magunkat?

Ahonnan mesés a panoráma Budapestre: a Halászbástya

Kevés olyan hely van, ahova fiatalon vagy idősebben, szerelemben vagy magányban, napsütésben vagy dideregve is szívesen ellátogatunk.

Vajdahunyad-vár Budapest

Budapesten, a Városligetben áll a Vajdahunyad-vár, melyet Alpár Ignác tervezett, és hazánk ezeréves építészettörténetének egyedülálló műemléke.2 A SÁRMOS SOPRON

Talán nincs is olyan, aki még ne hagyta volna el az országot Ausztria irányába Sopronnál. Megéri azonban kitérőt tenni ebbe a bájos városkába, amely nem csak egyik legrégebbi településünk, de műemlékei számát tekintve a második országszerte.

Az egykor fontos római településre épült Árpád-kori Suprun a nyugati gyepű védelmében játszott fontos szerepet, később egyike lett a hét szabad királyi városnak, ma pedig a hajdani várfalaktól ölelt macskaköves utcácskáival, hangulatos tereivel, s a 17. századi nagy tűzvész után barokk stílusban emelt épületeivel, valódi kis ékszerdoboz. A város szimbóluma, a messziről is látható 58 méter magas Tűztorony, melynek reneszánsz körerkélye az 1676-os pusztító tűzvész után készült el, szintén római kori falmaradványokra épült. Egykor őrök vigyázták innen a várost, ma belépő ellenében bárki felmehet gyönyörködni a környékben, s szép időben akár az Alpok utolsó keleti tagjáig, a Schneeberg hófedte csúcsáig is elláthat. Sopron lüktető belvárosa, múzeumai, templomai, kávéházai után érdemes ellátogatni a közeli Soproni-hegység lejtőin elnyúló Lővérekbe, amely az egykori besenyő lövészek emlékét őrzi. Ma túraútvonalak, boszorkány- és meseösvény, kilátók, kápolna és botanikus kert teszik feledhetetlenné a kirándulást.

Tudta, hogy

Sopron a Hűség városa? A trianoni békeszerződést követően Sopron az újrarajzolt Burgenland fővárosa lett volna, ám ezt a 1921. december 14-i népszavazás meghiúsította, így Sopron megkapta a ,,Leghűségesebb Város", a Civitas Fidelissima címet, melyre a Tűztorony Fő tér felőli oldalán álló Hűségkapu emlékeztet.
1989-ben az ú.n. Páneurópai Piknik során Sopronpuszta térségében omlott le elsőként a Vasfüggöny?
a Fő-téren álló, 1270 körül épült gótikus Kecske-templomban, amely a magyar korai gótikus építészet egyik gyöngyszeme, ötször is tartottak országgyűlést, és királyi koronázási helyszínként is szolgált?
hogy innen indult Liszt Ferenc, minden idők egyik legkiemelkedőbb zeneszerzőjének útja a világhírnév felé, akiről a város minden évben egy fesztivállal emlékezik meg?

Scarbantia Régészeti Park Sopron

A flaviusi Scarbantia municipium fórumának saroképületét, II. századi utat és lakóépületek maradványait hozták felszínre Sopronban az 1970-1980-as években folytatott feltárások.

Tűztorony Sopron

Sopron jelképe, a Tűztorony, 58 méter magasra emelkedik a város felé, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lövérekre.3 BALATON - NEKÜNK A RIVIÉRA


A ,,magyar tenger" sokunk Riviérája, a nyár szimbóluma, amely nem csak a magyar turisták kedvelt úti célja, s nem csak nyáron hívogat. Egyetlen nap vagy egy hétvége is kevés volna, hogy Közép-Európa legnagyobb, 200+ kilométernyi partszakasszal rendelkező tavát felfedezzük, hiszen a Balaton nem csak egy festőien szép tó szép strandokkal.

Két szemközti partja különbözőbb nem is nagyon lehetne - míg az autópályán is könnyen elérhető, lapos déli part, lassan mélyülő, sekély vizével inkább valódi fürdőparadicsom, addig az ikonikus vulkáni kúpokkal szegélyezett északi part a természet mesés kincseskamrája bazaltorgonákkal, kőtengerekkel, tavas barlanggal, szőlőhegyekkel, várromokkal, túraútvonalakkal és kilátókkal. Az aktív sportok szerelmeseinek nem csak maga a tó kedvez, a bringások is kedvükre kerülhetik a Balatont a körben kiépített bicikliúton. Akár párban vagy barátokkal, egyedül vagy gyerekekkel, akár aktív, akár passzív vagy lazulós feltöltődésre és pihenésre vágyunk is, a Balaton környékének népszerűsége töretlen, hiszen ez maga az Isten festővászna, ahol a történelmi emlékhelyek, a színes nyári zenés estek, bor- és gasztronómiai programkavalkád, s a változatos természeti látnivalók kimeríthetetlen bakancslistákká állnak össze.

A déli part strandjairól a szántódi révből menetrend szerint közlekedő kompon akár autóval is átruccanhatunk a szemközti Tihanyi-félszigetre, ahol az ezer éves apátság és egy lenyűgöző falucska vár temérdek felfedezni valóval. Van itt visszhang, levendula- és gejzírmezők, barlanglakások, kilátók és egy belső tó, amely 30 méterrel a Balaton vízszintje felett fekszik.

Tudta, hogy

a Balaton olyan népszerű és lenyűgöző sporteseményeknek ad otthont, amelyek célja a tó átszelése - úszva, evezve, vagy ha befagy, csúszva?
a Balaton térségében nagyjából évi 2000 a napsütéses órák száma, ami pont olyan, mint a francia riviérán?
a legnagyobb valaha kifogott balatoni harcsa 103 kilót nyomott?
a legnagyobb balatoni lángos átmérője 2 méter volt?
Európa legrégebbi vitorlás versenye, a Kék Szalag, 1934-ben került először megrendezésre?
a közvetlen vízparti 51 balatoni település több mint fele Balaton-nal kezdődik?
a Zánka mögött található Hegyestű egy olyan félig elbányászott hegy, amely valójában egy egykori vulkán?
az ország túlsó végén, Heves megyében is van egy Balaton, ami egy település Szilvásvárad környékén?
a tapolcai tavasbarlangban csónakázni is lehet?
Szentbékkállán, a mesés Káli-medencében, egy lenyűgöző kőtenger van?
a nagy testvére nyugati csücske körül elterülő Kis-Balatonnak egykor kikötővel rendelkező települése volt?

12 pad a Balaton körül, ahol feltétlenül pihenj meg egy picit

A megannyi turistacsalogató látványosság helyett most egyszerű Balaton-parti padokra hívjuk fel a figyelmeteket.4 KESZTHELY - A KASTÉLYOS HELY


A balatoni települések közül Keszthely az egyetlen olyan városka, amely tekintélyes városi múlttal rendelkezik. A történelem során Keszthely és környéke hosszú évezredeken át lakott volt, ám valódi jelentőségre először a Római Birodalom idején tett szert, amikor két fontos kereskedelmi és hadi út kereszteződésében a mai Fenékpuszta területén egy közel 15 hektáros római erődítmény épült. A 20 focipályányi területen álló erődvárost, amelynek 22 épületét sikerült feltárni, egykor magas falakkal és 44 kerek bástyatoronnyal vették körbe. Ma a kapu, a háromhajós bazilika és egy raktárépület maradványai kandikálnak ki a talajból, ám egy nagyszabású régészeti projektnek hála virtuális sétát tehetünk a lenyűgöző erődben.

Napjainkban ugyanezen a területen épp egy másik felújítás zajlik, amely ahhoz a grófi családhoz kötődik, amelynek Keszthely városa évszázadokkal később a fénykorát köszönheti. Keszt-hely, a hely, ahol anno ,,castellum", azaz megerősített római tábor állt, a 18. században a Festetics család birtokába került. A néhai római Valcum romjainál, ahol ma a Festetics örökség részét képező kiskastélyt funkcionálják át múzeummá, egykor a majorsági épületekben lótenyésztés, ménesmester és lovászképzés zajlott. Az uraságok a ma is látványos, 6 km hosszú, 660 feketefenyőből álló állén kocsikáztak vagy lovagoltak ki ide keszthelyi kastélyukból, amely ma az ország harmadik leglátogatottabb barokk kastélya.

Keszthely egész belvárosa, park menti villasora, Balaton partja és egész szellemisége a Festeticsek korát idézi, akik nem csupán kórházat és gimnáziumot létesítettek, hanem Európa első agrárfőiskoláját is, sőt a balatoni és hévízi fürdőzés alapjait is nekik köszönhetjük - gondoljunk csak az ikonikus keszthelyi szigetfürdőre vagy a hévízi-tóra, ahol az első fürdőépületek Gróf Festetics György nevéhez fűződnek. A gróf, aki 1817-ben megrendezte az első Helikoni Ünnepségeket, ma komótosan, méltóságteljesen és fotópartnerekre várva ül az édesapja által alapított gimnázium épülete előtt a Fő-téren egy padon, figyelve szeretett városát.

Keszthely egy nagyon is szerethető kisvároska, csodás belvárossal, egy csodás parkban álló mesés barokk kastéllyal, ahol érdekes kiállítások, koncertek, nyári színház, gyertyafényes tárlatvezetés és úri kávézó teszik emlékezetessé a napot, amely strandolással és hajókázással lehet még tökéletesebb.

Tudta, hogy

a Festetics kastély tükörtermében nem csak komolyzenei koncertek és operett estek vannak, hanem sokan itt mondják ki a boldogító Igen-t?
a kastély 80 ezer kötetet számláló könyvtára az ország legnagyobb érintetlenül fennmaradt főúri magángyűjteménye?
a kastély kis fotóműtermében korhű, kosztümös fotózásra is lehetőség van?
a Netflix egy új fantasy sorozatában, az idén bemutatott ,,Árnyék és csont"-ban a Festetics kastély alakítja a Kis Palotát, amely az egyik fő helyszín?

Festetics-kastély - Helikon Kastélymúzeum

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. A Helikon Kastélymúzeum állandó és időszaki kiállításokkal, különböző programokkal várja mindazokat, akik szívesen ismernék meg a főúri életformát és csodálnák meg a könyvtárat, a kastély parkját.

Fenyves allé

A fenékpusztai feketefenyő-fasort, a Fenyves allét, amely a keszthelyi Festetics-kastély udvarát kötötte össze a fenékpusztai uradalommal, II. Festetics Tasziló telepítette.5 HÉVÍZ ÉS A TÜNDÉRRÓZSÁS GYÓGYTÓ


A hévízi tófürdő, amelynek nem csak látványa csodás, világszerte páratlan is a maga nemében: több mint 6 focipályányi vízfelületével a legnagyobb természetes, biológiailag aktív hé-víz, amely egész évben alkalmas akár a kinti fürdőzésre is. Jótékony hatását már a rómaiak is élvezték, akik az iszapot taposva enyhítették itt különböző végtagfájdalmaikat.

Ma a virágtengerrel szegélyezett sétányra, amely a sétáló utca végétől a tó bejárata felé vezet, gróf Festetics mellszobrának vigyázó tekintete ügyel, aki 1795-ben az első fürdőházat építtette a tavon. Az elmúlt két évszázad során a reumás panaszokkal érkezők Mekkájává nőtték ki magukat a gyógyászati szolgáltatások, ám függetlenül attól, hogy fájnak-e az ízületeink, az acélkék, kellemesen meleg vízben tündérrózsák közt úszni minden évszakban felejthetetlen élmény, amiért bőrünk is hálás lesz majd.

Tudta, hogy

éves szinten a főváros után Hévíz büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával?
hogy a tó vize télen sem hűl 24°C alá, így akár hópelyhek közt vagy kis párafelhő alatt is úszhatunk a szabadban?
az Édenkertet és a bibliai Frigyládát is mitikus kerubok őrzik, mint a hévízi tó bejáratát?
a hévízi kifolyón télen kenu túrákat szerveznek?
a tóban úszkálva a vízben lévő jótékony összetevők nem csak a bőrön át szívódnak fel, hanem belégzés útján is?
a gyógyiszap nem csak bársonyossá teszi a bőrt, de orvosi előírásra célzott pakolások formájában reumás, neurológiai, bel- és nőgyógyászati panaszokat is enyhít?
a hévízi gyógyvizet ivókúra formájában is alkalmazzák?
a világszerte sikeresen alkalmazott súlyfürdő egy hévízi gyógyászati találmány?

Hévíz lett Európa Egészség Fővárosa, és a legkedveltebb termal fürdőváros
Lezárult a szavazás a ,,European Best Destination 2020" címért, melyen Hévíz egyedüli magyar desztinációként bekerült a TOP 15 legkedveltebb úti cél közé.

Nem csak hungarikum, hanem világkuriózum is a Hévízi-tó
Az egészség és életmód kategóriában a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat négy évvel ezelőtt bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe.6 A VILLÁNYI BORVIDÉK


Magyarország nem csak termálfürdőkben rendkívül gazdag, a Kárpát-medence klímája ősidők óta kiválóan alkalmas bortermesztésre is, amely a turizmusban is érezhetően körvonalazódik. Huszonkét borvidékünk közül a legdélebbi igazi turistaparadicsom, amely rendkívül kedvelt a bor- és gasztroturisták berkeiben.

A gyönyörű vidék rengeteg aktív programot, felfedeznivalót tartogat, amelyeket kulináris élvezetek kíséretében fűzhetünk össze egy klassz hosszú hétvégés programnak. A mediterrán hangulatú vidék, amelyet a borok tudói a legendás, franciaországi Bordeaux-hoz is hasonlítanak, az ország legjobb vörösbortermő területe - elegáns, csodálatos illat- és színvilágú, nehéz, testes, tanninokban gazdag, relatív magas alkoholtartalmú vörösborok kerülnek itt palackokba.

A szédítően jó borok mellett sok műemlékvédelem alatt álló, festői pincesor is kirándulásra csábít, ezért ne hagyjuk ki Villánykövesdet és Palkonyát a borbarangolásból, de Pécs, vagy a Tenkes kapitányának forgatási helyszíne, a siklósi vár és akár a máriagyűdi kegytemplom is felkerülhetnek a bakancslistánkra. Az illatos, tüzes kadarka, kékoportó és rozé borok után érdemes a siklósi régió klasszikus fehér borait is megkóstolni - akár az olaszrizlinget, de ha magát a Királyleánykát is kérjük ki, nem fogunk csalódni.

Tudta, hogy

napi 1-2 deciliter vörösbor fogyasztással felére csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, továbbá a borban található hatóanyagok kiváló gyulladáscsökkentők, sejtvédők, magas kalcium és magnézium tartalmuk pedig ízületi és csontbántalmak enyhítésében is kiváló segítség?


Az impozáns magaslat, melyet maga az ördög szántott fel: Szársomlyó
442 méteres magasságával a Villányi-hegység legmagasabb hegytömbje a Nagyharsányi-hegy, avagy a Szársomlyó.

A siklósi vár, amely köré egy város épült
A Siklósi vár egyike a legépebben és legegységesebben megmaradt hadászati létesítményünknek, melynek első köveit 1260 körül rakták le.7 TATA - A VIZEK VARÁZSLATOS VÁROSA


Fél úton Győr és Budapest között, a Gerecse hegység lábánál elhelyezkedő varázslatos kis városka rengeteg természeti szépségű és izgalmas történelmi felfedeznivalót tartogat.

A város közepén elhelyezkedő tó története egészen a rómaiakig nyúlik vissza, akik a vizekben, forrásokban gazdag, mocsaras területen völgyzáró gátat emeltek. A tó mai formáját az 1700-as években nyerte el, amikor az Esterházy birtok részeként már halastóként üzemelt. Az ország legrégebbi mesterséges halastava csodálatos helyszín a kikapcsolódásra, amelynek látképéhez nem csupán a 14. századi romantikus vízi vár tartozik hozzá, hanem a tavon élő madársokadalom is, hiszen az Öreg-tó a Ramsari egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vadvíz.

A 14. század végén emelt, egykor 4 tornyú várat Zsigmond király alakíttatta ki a kor hadászatának megfelelően, melynek falai között nem csak ő és udvartartása, később Mátyás király is szívesen időzött, aki reneszánsz stílusban átépíttette és kibővíttette. A Bécs ellen vonuló törökök többször elfoglalták, később többször gazdát cserélt, majd mire az 1700-as évek elején az Esterházyak birtokába került, nagy részét el kellett bontani ahhoz, hogy kastéllyá alakíthassák. A déli szárny felújítása után azonban a néhai vár mellett inkább barokk nyári palotát építtettek. Ekkortájt létesült a 25 hektáros romantikus és szentimentális hangulatú angolpark is, amelyben szabadtéri színpad is volt, s melyet úgy terveztek, mint egy bejárható barokk festményt, melynek misztikus hangulatát a kertépítészet kedvelt staffázsaival, rég letűnt korokat idéző hangulati elemekkel, barlangokkal és műromokkal fokozták.

Nem szabad kihagyni a közeli Fényes tanösvényt sem, amely szintén egy valódi káprázatos vizes látványosság. Talán sehol másutt nem sétálhatunk át úgy egy láperdőn, mint ezen a 1,5 km hosszú, cölöpökön álló, függő hidakkal tarkított sétányon, ahol az alattunk felbugyogó meleg karsztforrás mesebeli, színes élővilága szinte trópusi felfedezővé varázsolja az idelátogatókat - természeti élmény a javából, amely annyira lenyűgöző, hogy függőséget okoz!

Tudta, hogy

a Budai Vár ikonikus szökőkútja, a Mátyás-kút, eredetileg egy Esterházy herceg megbízásból a tatai várudvarra készült, ám a herceg meghalt, mielőtt elkészült és kifizethette volna?

A vizek városának romantikus hangulatú várkastélya, a Tatai-vár
A tatai az egyetlen olyan magyarországi vár, amelyet még az eredeti vízárok-védelmi rendszer övez.

A vizek útján a tatai Fényes tanösvényen
Több mint egy kilométeren át, cölöpökre vert sétányon haladva fedezhetjük fel a földből feltörő karsztforrások, a soha be nem fagyó vizek vidékét Tatán.8 SZENTENDRE - A DUNA MULTIKULTI GYÖNGYSZEME


Szentendre színpompás, bohém, forró balkáni hangulatú városát nem csak látni, de átélni is kell. Az Európai Örökség címet is elnyert barokk városka csak egy ugrásra van a fővárostól, és ha a menetrend szerint közlekedő kiránduló- vagy szárnyashajók egyikével érkezünk, az már önmagában is felejthetetlen élmény.

S ha már itt vagyunk, a tüneményes macskaköves utcácskákon andalogva, végtelen a műemlékek, izgalmas tematikus múzeumok, galériák, színes kulturális programok és kedves kis kávéházak sora, amelyek felfedezésre csábítanak, és megannyi szédületes fotómotívummal szolgálnak. De kalandozhatunk itt kicsit a Távol-Keleten vagy akár az időben is, hiszen a természet és a művészet találkozása ihlette Japánkert maga egy kis háromdimenziós festmény, ahol egy padon ülve szinte életszerűnek tűnhet egy osonkodó ninja felbukkanása. Szinte nem is elég egy nap, ha a 60 hektáros skanzent is végig akarjuk járni, amely önmagában egy egész napos lenyűgöző program - élő történelem, amely hét regionális egységbe enged betekintést. Akár lovaskocsikázva is utazhatunk itt régi korok régi utcáin, rég letűnt, mégis élő, nyüzsgő vidéki falvacskák kézzel foghatóan megelevenedő emlékében, ahol van piactér, templomok, malmok, pékség, cserzőműhely, kékfestők, temető és pajta, kutak, iskolák, harangláb és kovácsműhely, szőlőhegy és kálvária - teli élettel, legelésző állatokkal, színes népviseletekben bemutatott hagyományokkal és kézműves udvarokkal, ahol kipróbálhatjuk, mi hogy készült anno.

Tudta, hogy

a 16.-17. században a török terjeszkedés és hódoltság idején annyira elnéptelenedett Szentendre, hogy egy összeírásban pusztaként szerepelt, mielőtt újra benépesedett volna szerb, dalmát és bosnyák telepesekkel?
a Belgrád katedrális a magyarországi szerb ortodox egyház püspöki széktemploma?
Szentendre hét temploma közül négy ma is a görögkeleti egyházhoz tartozik, hármat a katolikus hívek látogatnak, egyet pedig a reformátusok használnak?
a szentendrei balkáni gaszto-séta során érdemes egy szerb éttermet útba ejteni?

Átadták a Budapestet Szentendrével összekötő EuroVelo 6 kerékpárutat
A projekt az egész Európát átszelő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat egyik kiemelten fontos szakasza a főváros közvetlen közelében.

Az Európai Örökség címet viselheti Szentendre 2020-tól
2020-ban az európai kulturális és történelmi örökség tíz jelentős helyszínének ítélte oda az elismerést az Európai Bizottság, köztük Szentendrének.9 HOLLÓKŐ - AZ ÉLŐ MÚZEUMFALU


Kicsi országunk gazdag történelmi múltjának, színes természeti, néprajzi és kulturális tárházának köszönhetően sok olyan egyedülálló értékkel rendelkezik, amelyek helyet kaptak az UNESCO Világörökség listáján. Egyik ilyen csodálatos élménykincsünk a Budapesttől mintegy 100 kilométerre észak-keletre található, a Cserhát dombhátai közt megbúvó apró kis zsákfalu, Hollókő.

Mintha egyenesen a magyar népmesékbe cseppennénk, úgy elevenedik meg a néprajzi múzeum hatását keltő, ám lakott, valódi palóc falucska, amely nem csak tornácos, muskátlis házaival, fazsindelyes templomával, kővel rakott utcácskáival, hanem élő, színes néphagyományaival is a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. De nem csak maga az Ófalu meseszerű, hanem a fölé magasodó Hollókő várának romja, és a hozzá tartozó legenda is, mely szerint hollóvá varázsolt ifjak éjjel elhordták a köveket, amiket nappal emeltek, hogy soha ne készülhessen el az a tömlöc, amibe egy szépasszonyt zártak volna.

Hollókő nem hiányozhat egyetlen magyar bakancslistáról sem, és nem csak a médiákból jól ismert húsvéti locsolkodós forgatag alkalmával akad itt lelkünknek kedves élmény és látnivaló. Ami egyszer volt, hol nem volt... - az Hollókőn nem csak mese.

Tudta, hogy

a lányok ünnepi viseletéhez akár 20 keményített alsószoknya is tartozhat?
a falu környékén elterülő 141 hektáros tájvédelmi körzetben több tanösvény is felfedezésre vár?
1987-ben Hollókő olyan látványosságokkal együtt került fel a Világörökség listára, mint Velence, az athéni Akropolisz, a londoni Westminster Apátság, a kínai Nagy Fal és a pisai ferde torony?
Hollókő és Felsőtold között, a vártól a kék túrajelzést követve, ,,kézen állva", egy gigantikus kezet formáló kilátóról is rácsodálkozhatunk a Farkaskút-völgyi panorámára?

Hollókő: Palócföld élő falva, amely a múlt és a hagyományok őrzője
Hegyek ölelésében fekszik a parányi, pár száz fős zsákfalu, amely 1987-ben hazánkban az elsők között került be a világörökségek közé.

Ahol kézen állva nézhetsz körbe: a Kéz-kilátó a Cserhát szívében
Az Országos Kéktúra útvonalának Hollókő és Felsőtold közötti szakaszán van egy pont, ahol bizton állíthatjuk, hogy a tenyerén hordoz bennünket az élet.10 A DÉLIBÁBOS HORTOBÁGY


Ahogy minden országnak megvan a maga klisészerű panorámája, amit neve hallatán a világ más tájain csukott szemmel is látnak az emberek, úgy Magyarországra is gyakran gondolnak szerte a világban úgy, hogy a gémeskutakkal tarkított pusztaságban betyárok lovagolnak bele a naplementébe.

Ez a pusztaromantika azonban a valóságban sokkal összetettebb képet fest. A Dunától keletre elterülő Nagy-Magyar-Alföld Európa legnagyobb összefüggő füves pusztasága, amely a közel 100 ezer négyzetkilométernyi eurázsiai sztyeppevidék nyugati felét teszi ki. A tiszai vízszabályozás kezdetéig a Tisza időszakos árterületei eredetileg nem szikes pusztaságok voltak, s mai is sok helyütt mocsárrétek, vizes élőhelyek húzódnak meg a végtelen horizont alatt, amelyek fenséges szürkemarháknak, vízi bivalyoknak és madarak sokaságának szolgálnak élőhelyül.

A hamisítatlan magyar virtus kedvelői itt nem csak a jóféle magyar pálinkától láthatnak olyan csillagos eget, amilyet sehol másutt, s nem csak a tűző naptól forr majd a vérük, hanem a rónaság bográcsételeitől és a bőgatyás, karikás ostoros csikósok bámulatba ejtő lovasbemutatóitól is.

A 82 ezer hektáros Hortobágyi Nemzeti Park 4 tájvédelmi körzete és 19 önálló természetvédelmi területe szikes és vizes, fás és legelős élőhelyeivel, vonuló darvaival, legelő nyájaival, régészeti emlékeivel, csárdáival, pásztorhajlékaival, elszórt tanyáival, a népzene, a pásztorélet és betyárvilág romantikájával mindenképp olyan szeglete az országnak, amit lóháton, szekéren, gyalogszerrel, halastavi kisvasúton vagy akár e-bike túrán, de mindenképp látni kell.

Tudta, hogy

a Hortobágy eredetileg nem is maga a pusztaság, hanem egy folyó?
a Hortobágyi Nemzeti Park egész területe bioszféra-rezervátum?
közel 200, népvándorlás kori temetkezési hely, ún. kunhalom őrzi a nomád népek őr-, és szálláshelyeinek emlékét?
a Hortobágy jelképe az az ikonikus, szintén a Világörökség részét képező, Kilenclyukú kőhíd, amely egykor a Debrecenből Bécsbe tartó csordahajtási útvonalon az árvizek idején biztosította az áthaladást?
a csikósok hagyományos bőgatyája 6 méter anyagból készül?
a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara a daru, amelynek megkülönböztetett figyelmet szentelnek kiállítás, fesztivál és vezetett túrák formájában?
a daru akár akkorára is megnő, mint egy 8 éves gyerek?
a látványos pusztaötös eredetileg egy osztrák festő fejéből pattant ki, ám a magyar virtus valósította meg?
a gémes kutak nem csupán szomjat oltottak, hanem üzenni tudtak velük attól függően, hogy állították be a vödröt és a vödörtartó rudat?

Lenyűgöző fotókon a hortobágyi pásztorok, csikósok mindennapjai
A hagyomány és a magyar táj iránti szeretet egyszerre jelenik meg Répásy Zsolt képein, a fotós a vidéki élet szépségét mutatja be.

A puszta ékszerei hazánk egyik legnagyobb területű községében, a Hortobágyon
Ha Hortobágy hallatán csak egy kies pusztaságban fekvő település jut eszedbe, akkor nem tudsz mindent a nemzeti park szívében fekvő községről.11 AGGTELEK - ŐSEMBEREK NYOMÁBAN


Magyarország különféle barlangi attrakciókban is bővelkedik, ám közülük is talán méltán a legfelkapottabb az a hatalmas barlangrendszer, amely Aggteleknél indulva hosszan, egész a szlovák oldalon található karszt belsejébe nyúlik.

A több száz barlangból, több jellegzetes szakaszból álló Aggteleki- és Szlovák-Karszt barlangrendszere határon átívelő, rendkívül különleges földtani képződményként került fel az UNESCO Világörökségi helyszínek listájára.

A húszezer hektáros Aggteleki Nemzeti Park, amely körülbelül 3 órás autóútra van a fővárostól, leginkább a 25 km hosszú Baradla-barlangjáról ismert, amely 2 millió éves földtörténeti csodákkal kápráztatja el a látogatókat. Mintha valamiféle mesebeli világban járnánk, ahol előttünk 7000 évvel is hagyták már hátra lábnyomaikat emberek a lélegzetelállító, színes cseppkőoszlopok és bámulatba ejtő termek során át, földalatti patakok medrét követve, ahol ma is akár órákat barangolhatunk a gyógyhatású levegőben és tapintható csendben - vagy ha szerencsénk van, akár semmihez sem fogható élményben lehet részünk egy itt megrendezett, különleges akusztikájú koncerten. A különböző hosszúságú vezetett túrák időpont egyeztetést követően az aggteleki és a jósvafői bejáratoktól indulnak, és olyan szakaszokon is keresztülhaladnak, ahol a koromfekete sötétségben csak a látogatók lámpái az egyetlen fényforrások.

Tudta, hogy

a 7 km hosszú, állandó vízfolyással rendelkező Béke-barlang Magyarország első gyógybarlangja, amelynek oldott kalciumban gazdag levegője számos légúti megbetegedés esetén bizonyítottan jótékony hatású?
1, 2,5 vagy akár 7 órás vezetett túrára is lehetőség van?
a sziklafalakra írt híres látogatók nevei közt Ferdinánd főhercegé és Petőfi Sándoré is olvasható?
a Rózsa Sándor gatyája nevű képződményt az 1950-es években Rózsa elvtárs munkásnadrágjára változtatták?
itt található Magyarország legnagyobb sztalagmitja, amely a 19 méter magas, Csillagvizsgáló névre keresztelt álló cseppkő?

Baradla-barlang
A Baradla-barlang 200-230 millió évvel ezelőtt képződött triász mészkőben alakult ki, ősidők óta nyitott természetes bejárata a több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

Jósvafő, a hegyoldalak ölelésében fekvő idilli kisfalu
Csörgedező patakok dallama kíséri a lenyűgöző szépségű településre, Jósvafőre tett kirándulás minden lépését. Tarts velünk!12 A TOKAJI BORVIDÉK


A magyar mindig is boros nemzetként tekintett magára, s míg néhány évtizede szinte minden vidéki családnak volt megművelt szőlője, és saját bora, mára a boros programok sokkal inkább önálló helyet foglalnak el a belföldi turizmus színes palettáján. A természeti élmény mellett itt főleg a kulináris élmények dominálnak - kirándulni, feltöltődni, jót enni, jót inni...

A borkultúra, amely Magyarországon hosszú évszázadokra tekint vissza, manapság reneszánszát éli, így híres borvidékeink egyre keresettebbek, és különösen kedvelt úti célok. 22 borvidékünket bizonyára csak kevesen tudnák felsorolni, ám Tokaj mindenképp olyan, ami a határainkon túl is egy fogalom. A kizárólagosan fehérszőlő termő terület, amely a Világörökség része, olyan különleges éghajlati és természeti adottságokat élvez, amelyek egyedülálló módon kedveznek a botrytis penészgomba által előidézett nemesrothadásnak. A vulkanikus talaj, a Bodrog és a Tisza mikroklímája, a késői szüret, valamint a pincék falát borító nemespenész eredményeként alakul ki a tájegység legjellemzőbb borának édes, testes, jellegzetes íze, illata és csodálatos aranysárga színe.

A borvidék 27 települése számos olyan borászattal büszkélkedhet, amelyek elnyerték az Év Pincészete vagy az Év Bortermelője címet, így kiváló borban erre felé nincs hiány. Ám Tokaj körül nem csak a szüreti időszakban akad izgalmas látnivaló és innivaló - a sárospataki vár, a Megyer-hegyi tengerszem, vagy a tokaji Kopasz-hegy lábánál összefutó Tisza és Bodrog a mesés Bodrogközi tájjal és túraútvonalakkal a természet szerelmeseinek is sok felfedeznivalót tartogat.

Tudta, hogy

egyenesen a Napkirálytól, XIV. Lajostól származik az elnevezés, miszerint a Tokaji ,,A borok királya, és a királyok bora"?
a Tokaji borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, amely majdnem 120 évvel előzte meg a bordeauxi borvidéket?
az aszúhoz a szemeket egyesével, szemenként válogatják?
Goethe Faustjában Mefisztó Tokajit ajánl igazi édes bornak?
a Tokaji benne van a Himnuszban?

Tíz különleges látnivalóval gazdagodott a tokaji borvidék
A hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint 100 hallgatója és oktatóik hét településen tíz új alkotást hoztak létre.13 KÁLI-MEDENCE - A BALATON MEDITERRÁN TÜNDÉRKERTJE


A Balatoni régió kétségkívül legszebb darabkája a tanúhegyek szomszédságában, Tapolca és Zánka közt megbúvó Káli-medence, ami apró mérete ellenére csurig van csodákkal. Igazi kis ékszerdoboz, amely összesen 9 apró, varázslatos falucskából, és az őket körülölelő egyedülálló természeti jelenségekből áll. Szinte minden kanyarban érdemes elidőzni, ám 3 dolgot mindenképp látni kell, ha erre járunk - s mindhárom kövekről szól.

Ha Ábrahámhegy felől érkezünk, Salföld legyen az első megállónk, amely nem csak fehérre meszelt, oromdíszes mézeskalács házikóival és régi korok vidéki idilljével fog elvarázsolni. Itt található a Balaton Felvidék legnagyobb élménymajorsága, ahol olyan őshonos magyar állatfajtákat csodálhatunk meg, mint a tekintélyt parancsoló szürkemarhák vagy bivalyok, de apróbb jószágok, mangalicák, rackajuhok, kecskék, gyöngytyúkok és egyéb baromfiak is szaladgálnak itt. A legelésző lovak között pedig nemzeti kincsünknek számító gidrán lovak is vannak. Füvészkert, lovasbemutatók és kiállítások akár egész nap marasztalnának, ám a falu határában, egy erdei tisztáson nem mindennapi látvány vár még: egy Pálos kolostor lenyűgöző romjai. Ha csak egy ilyet néznénk meg az egész országban, ez legyen az.

Salföldről csak egy ugrás Szentbékkálla, egy másik bűbájos kis falu elragadó, korhűen felújított házakkal, és egy különös földtani képződménnyel, a Kőtengerrel. A magyar tenger helyén egykor egy sokkal nagyobb, az egész Kárpát-medencét beborító Pannon-tenger hullámzott. Évmilliókkal később az itt zajló vulkáni utótevékenységek következtében feltörő hévizes források a több kilométer vastagon lerakódott tengeri üledéket cementálták, létrehozva egy olyan mesebeli tájat, ahol mintha Lázár Ervin Hétfejű Tündére élne. A legnépszerűbb látványosság az Ingókő nevű sziklacsoport, amelynek tetején a hatalmas kőtábla enyhe billenéssel megmozdul, ha a végére állnak.

Innen Köveskálon át egy másik geológiai szenzációt érdemes megcélozni, amely már messziről meghatározza a néhai vulkánokkal határolt medence látképét. A Monoszló és Zánka közt magasodó furcsán félbevágott hegy, a Hegyestű, valójában egy olyan 40 éves bányásztevékenység maradványa, amely ma egyedülálló módon enged betekintést egy egykori vulkán belsejébe. A 20-40 cm átmérőjű bazaltorgonák a folyékony földköpenyből feltörő forró láva kürtőben megszilárdult tanúbizonyságai. A hegy tetejére a panoráma miatt is mindenképp megéri felmenni.

Tudta, hogy

a közeli Tapolcai-tavasbarlangban nem csak érdekes kiállításokat lehet megtekinteni, hanem felejthetetlen élményt nyújt a barlangi csónakázás is?
a Káli-medence nem csak a honfoglaló törzsek Kál nemzetségének emlékét őrzik településneveikben, hanem a jellegzetes kőháton végzett malomkő ,,vágás"-ra is utalnak, mint például ,,Kővágóörs" nevében?

Mitől káli a medence és kő a tenger?
A Káli-medence már Árpád vezér idejében is különleges hely volt. A tanúhegyek lábainál heverő kis ékszerdoboz mindmáig méltán a Balaton tündérkertje.

Megújult a Hegyestű geológiai bemutatóhely és új tanösvények épültek a Balaton-felvidéken
A hároméves mintegy 275 ezer eurós (90 millió forint) turisztikai fejlesztéssorozat részeként megújult a Hegyestű geológiai bemutatóhely is.14 MOHÁCS & A TÉLŰZŐ BUSÓK


Mohács nekünk, magyaroknak, olyan történelmi seb, aminek az évszámát álmunkból felrázva is tudjuk. 1526-ban 150 évre megpecsételődött az ország sorsa, s a Mohács határában található, egykor véráztatta csatatér ,,nemzeti nagylétünk nagy temetője" lett - ahogy Kisfaludy Károly Mohács című versében fogalmaz. Az ehelyütt létesített monumentális emlékhely, amely minden iskola osztálykirándulós listáján szerepel, egész évben látogatható, ám Mohács egy másik látnivalójával vált nemzetközileg felkapott turistamágnessé.

A mohácsi téltemető-tavaszváró busójárás dramatikus néphagyománya a farsangi időszakban az ország leglátványosabb forgataga. A busójárás nem csak hungarikum, hanem az emberiség szellemi és kulturális örökségének a része, ahogy az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel.

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó zajos, maszkos mulatozás gyökerei messzebbre nyúlnak térben és időben, és nem vonatkoznak rájuk a hétköznapok erkölcsi szabályai. A mohácsi vész után Bácskából és Szlavóniából sokácokat telepítettek be az elnéptelenedett környékre, akikkel együtt a pogány elemeket is őrző népszokások is meghonosodtak. A kultikus sürgés-forgás részben a tél és a fagyszellemek, más elbeszélések szerint a törökök végleges kiűzést szolgálták. Ha a szarvakkal ellátott, eredetileg állatvérrel pirosra kent, fából faragott ördögi maszkok, szőrös bunda és szalmával kitömött gatya nem volna elég rémisztő, a kolompok és kereplők már messziről hirdetik, hogy démoni kreatúrák közelítenek, akikre boszorkák és mindenféle más maszkos lények vigyáznak, nehogy lerántsák róluk a maszkot. Miután ladikon átkelnek a Dunán, az ide érkező kíváncsi tömeg ma együtt vonulhat velük itt-ott csínyekkel megviccelve a város főteréig, ahol végül máglyán elégetik a telet, és egyben lezárják ezt a lenyűgöző, nyüzsgő, karneváli kavalkádot, amit egyszer mindenkinek látni kell.

Tudta, hogy

a maszkfaragók szigorú szín- és méretbeli szabályok szerint készítik az álarcokat?
egy busó álarc legalább 18 óra munkát igényel?
a szőrös, démoni kosztümöket év közben egy múzeumban őrzik?
a busók szabályrendszerrel rendelkező csoportokba tömörülnek?
a busók hivatalos feladatai közé tartozik a nőnemű fesztiválvendégekkel való ártatlan incselkedés?
Svájcban és Olaszországban is járnak maszkos-bundás télűző, jelmezes démoni alakok?

Nemzeti Emlékhely Mohács
A Mohácsi Történelmi Emlékhelyet 1976. augusztus 29-én nyitották meg a nagyközönség előtt.

Rekordszámú maskarás és busócsoport űzte a telet a mohácsi busójáráson
A mohácsi busójárás mára hagyománnyá és hungarikummá vált. Idén február 20. és február 25. között kerül megrendezésre a messze földön híres rendezvény.15 VISEGRÁD, A DUNAKANYAR ÉKKÖVE


Míg a külföldi turistáknak Visegrád első sorban egy politikai fogalom a híradóból, nekünk történelmünk egy meghatározó része, mindenki másnak pedig igazán lenyűgöző úti cél.

A fővárostól körülbelül 40 kilométerre fekvő, akár menetrendszerűen közlekedő hajójáratokkal is elérhető Visegrád ma az ország egyik legkisebb városa, ám egykor, az Árpád-ház kihalását követően, maga is fővárosként, a királyság központjaként funkcionált.

A Visegrádnál majdnem derékszöget leíró kanyarulat, amely a Duna teljes szakaszának egyik legfestőibb látképe, mindig is vonzotta az embereket. A rómaiakat például azért, mert kiváló stratégiai adottságait kihasználva erődöt létesítettek itt, amely a Limes pannóniai szakaszának egyik legfontosabb állomása volt. Később ezt az erődöt hasznosították újra az Árpád-házi fejedelmek, s hozták létre a kialakuló vármegyerendszer egyik első ispáni várát. A Duna partjáig húzódó kettős várrendszer a tatárjárás után jött létre, amikor már egész város nőtt a Fellegvár és Alsóvár köré. A XIV. században a hatalmas, öt teraszos várrendszer és a királyi szálláshelyül szolgáló reneszánsz palota kertjeivel, padlófűtéses hálószobáival, pazar vörös márvány szökőkútjaival és emeletes díszkútjaival, szobraival, gazdag márvány és arany díszítő elemeivel, szőlő- és gyümölcsös kertjeivel kora egyik leglenyűgözőbb fellegvárának számított. Ha falai mesélni tudnának, csodás történetek tanúi lehetnénk Mátyás királyról és udvartartásáról, az ellopott Szent Koronáról és az itt megtartott királytalálkozóról, amelyre Károly Róbert meghívására a cseh és lengyel királyokon kívül a bajor és a szász herceg érkeztek, hogy egyezményben biztosítsák Közép-Európa politikai és gazdasági függetlenségét a nyugati hatalmaktól.

A gigantikus erődítmény nagyszerű történelmi múltjával és lélegzetelállító panorámájával mindenképp megéri a lépcsőzést.

Ha a rengeteg látnivaló után aztán a panoptikum nem volna elég meggyőző, lehetőség van arra is, hogy mi magunk öltsünk pompás fejedelmi kosztümöt, és emlékbe a trónuson ülve megörökítsék látogatásunkat. Mert ide valóban érdemes ellátogatni - felejthetetlen élmény ott sétálni, ahol Mátyás király egykor árnyas fák tövében reggelizett, és letekinteni a lábunk alatt kanyargó Duna megunhatatlan, lebilincselő szalagjára.

Tudta, hogy

1440-ben Luxemburgi Zsigmond lánya ellopatta a Fellegvárban őrzött Szent Koronát, hogy fiát V. Lászlót megkoronázhassák, és Mátyás király csak 20 évvel később tudta 80 ezer aranyért visszavásárolni, így őt nem a Szent Koronával koronázták 1458-ban?
a 3 napos Nemzetközi Palotajátékok az ország legnagyobb és legnívósabb középkori forgataga, amely július második hétvégéjén kerül megrendezésre?
az abszolút felejthetetlen kilátást még felejthetetlenebb módon a lombok fölött száguldva is megcsodálhatjuk a közeli extrém kalandparkban?

Az egykori főváros erődítménye, a visegrádi Fellegvár
Kis híján 200 évig uralkodóink székhelye volt Visegrád, a mai szóhasználattal élve a Magyar Királyság fővárosa.16 GÖDÖLLŐ - KEDVENC KIRÁLYNÉNK KEDVENC HELYE


Budapestről szinte csak egy ugrás Gödöllő, ahol az ország legnagyobb barokk kastélya várja a Sisi rajongókat.

A kastély egykor Grassalkovich Antal báró, majd gróf, végül koronaőr és titkos tanácsos egyik uradalma volt, ahol mintagazdaságot is kialakított. Az első három épületszárny 1735-ben készült el, a dupla patkó alakú végleges formáját pedig folyamatos bővítések után 1759 körül érte el a lenyűgöző palota. Mivel a Grassalkovich család férfi ága kihalt, néhány tulajdonosváltást követően az állam visszavásárolta a kastélyt, amelyet 1867-ben, miután Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét a Mátyás templomban Magyarország királyává és királynőjévé koronázták, koronázási ajándékként rendelkezésükre bocsátott.

Később Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt, de járt itt a Vörös Hadsereg is, majd öregek otthonaként is működött. 1996 óta több ütemben gondosan felújították, s mára már szinte kultikus helyszínnek számít, ahol lépten-nyomon az az érzése az embernek, mintha Sisi királyné bármikor felbukkanhatna valahol.

És a látogatók legnagyobb örömére a múltidéző andalgás során fel is bukkan - legalábbis egy kosztümös Sisi, aki igazán varázslatossá teszi a kastélylátogatást. Az állandó és időszaki kiállítások mellett érdemes bebarangolni a kastélyparkot, felfedezni az ország első kulisszás kőszínházát, Sisi egykori, ma koncerteknek és konferenciáknak helyszínt adó, karzatos lovardáját, ám a gyerekes családokra is izgalmas felfedeznivalók várnak: parkmesék és levelek a kastélyból teszik érdekes feladványaikkal és kihívásaikkal játékossá a látogatást, vagy akár kosztümbe is bújhatunk egy múltidéző fotó erejéig.

Szinte sajnáljuk, hogy nem vagyunk már gyerekek, ha egy pillantást vetünk a kastély színes múzeumpedagógiai programjára, amely kicsiknek és nagyoknak nyújt valódi élményprogramot - feladatlapok, szerepjátékkal megismerhető királyi udvartartás, barokk színjátszás és a barokk színház kulisszatitkai, családfakészítés, tárgyvadászat, szókincsbővítő, koncentrációs és kreatív feladatok teszik felejthetetlenné az ismeretszerzést, melyek során a gyerekek akár falikárpitot is tervezhetnek.

,,Bécsben császári az élet, Budán királyi, Gödöllőn pedig családias" - mondta egyszer állítólag Sisi, a magyarok kedvenc királynéja, aki 1898-ban bekövetkezett tragikus haláláig 2400 éjszakát töltött a gödöllői kastélyban, amely legkedvesebb mentsvára volt.

Ma a világ minden tájáról érkeznek ide párok, hogy a kastély mesebeli kulisszája előtt, fényűző miliőben mondják ki a boldogító igent. Ha ez épp nem is szerepel a bakancslistánkon, a Gödöllői Királyi Kastélyt mindenképp keressük fel egyszer, hogy bepillantást nyerhessünk Sisi szeretett világába.

Tudta, hogy

Erzsébet császárné, egy évvel magyar királynévá történő koronázása előtt szeretett bele a Grassalkovich kastélyba, amikor az épp a porosz-osztrák háború sebesültjeit ellátó kórházként működött?
Sisi rajongott a magyarokért, és folyékonyan beszélt magyarul?
Erzsébet királyné beceneve eredetileg nem Sissi dupla S-sel, hanem szimplán Sisi?
a Gödöllői Királyi Kastélyban évről évre látványos programsorozattal elevenítik fel a koronázási szertartást?
a Dunán épült negyedik hidat, melynek építése Sisi halálának évében kezdődött, s 1903-ban fejeződött be, a magyarok tisztelete és szeretete jelélül kereszteltek Erzsébet hídnak?
hogy a II. világháború végén a visszavonuló német csapatok által felrobbantott első Erzsébet híd, amely műszaki szenzációnak számított, 378 méteres hosszával 1926-ig a világ leghosszabb lánchídja is volt?
nem csak a gödöllői kastélyban, hanem a Budai Várpalotában és a bécsi Hofburgban is használtak Herendi porcelán készleteket?
a Herendi Porcelánmanufaktúra 1872-ben Ferenc Józseftől császári és királyi udvari szállítói címet kapott, és máig készít monarchiabeli készleteket tradicionális és újragondolt motívumokkal?

Gödöllői Királyi Kastély: a koronázási ajándékként kapott főúri rezidencia
I. Ferenc József és Erzsébet magyar királyné - a magyar államtól - koronázási ajándékként kapta meg a gödöllői kastély és a park használati jogát.

Sisi emlékére létesített liget, a gödöllői Erzsébet-park
Sisi, Erzsébet királyné nagyon sok időt töltött Gödöllőn, imádta a Grassalkovich-kastélyt, élvezte az ottani családias légkört.17 FÜZÉR VÁRA


Az ország észak-keleti tájait járva nem csak a Tokaji borvidék érdemel egy dőzsölős-kényeztetős kikapcsolódást, a vadromantikus Zempléni-hegység is számtalan ámulatba ejtő felfedeznivalót tartogat. A várak szerelmesei keresve sem találhatnának szebb helyet a szlovák határ mentén húzódó hegyvonulatoknál, ahol 5 abszolút lenyűgöző vár dacol az idővel és az elemekkel, és telik meg szinte minden évszakban nyüzsgő, fotózkodó turistákkal.

Miskolcról észak-keleti irányba haladva Boldogkő vára az első, amit érdemes útba ejteni. Mondhatnánk viccesen, hogy valóban ez az ország egyik leginkább rommá fotózott vára, ám az igazság az, hogy folyamatosan épül és szépül, sőt, tavasztól őszig kosztümös lovagok és várkisasszonyok teszik még pazarabbá az élményt. A legenda szerint csupán 7 év leforgása alatt épült vár 7 nővér és szívük választottjainak hetedhét országra szóló, boldog egybekelésének színhelye volt egykor, ám ez a vár sem kerülhette el a legtöbb magyar vár sorsát: I. Lipót felrobbantatta.

Nem messze innen az először 1307-ben írásos formában említett Regéc vára áll, amely szintén I. Lipót várrombolási tevékenységének esett áldozatul, ám a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretén belül részben felújították.

De ha csak egy várra volna időnk, amit a környéken mindenképp meglátogatnánk, akkor irány Füzér ikonikus vára, amelyet méltán neveznek a Zemplén koronájának, s Magyarország 7 természeti csodája közé is bekerült, mint épített örökségünk egyik páratlan kincse. A lenyűgöző, álomszépen felújított vár egy 550 méter magas sziklán trónolva - első írásos említése alapján - az egyik első azon várak közül, amelyeket a tatárjárást követően emeltek, bár feltételezések szerint már azt megelőzően is állt.

Tudta, hogy

a számtalanszor gazdát cserélt vár tulajdonosai közt volt az a Báthory Erzsébet, aki valószínűleg politikai intrikák áldozatául esve híresült el szüzek vérében fürdő kegyetlen sorozatgyilkosként, megihletve ezzel számtalan irodalmi művet, filmet, számítógépes játékot és rock bandát?
az 1526-os mohácsi vészt követően átmenetileg itt rejtették el a Szent Koronát?
a szomszédos Hollóházán található az ország legrégebbi, 1777-ben alapított porcelán manufaktúrája, ahol érdemes végigcsodálkozni a múzeumot, és kipróbálni a látogatói alkotócentrumot?

Mesés panoráma a legendás Boldogkő várából
Az, hogy hét tündér boldog kacaja töltötte meg Boldogkő várát, nem bizonyítható, de az igen, hogy mesébe illő látvány tárul a lábunk elé a várból.18 PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG - ÉLŐ EGYHÁZTÖRTÉNELEM & MENŐ EGÉSZ NAPOS KIRÁNDULÁS


A ,,Pannónia Szent Hegyén" emelt gigantikus kolostor, amely tekintélyt parancsolóan, mint egy egész birodalom impozáns őrzője emelkedik 300 méterre a környező vidék fölé, s már messziről mágnesként vonzza a tekinteteket.

A kolostorépület és a gótikus bazilika 1996-ban, 1000 éves fennállásakor került fel az UNESCO Világörökségi listájára. A Géza fejedelem által alapított kolostor nem csupán a középkori építészet kiemelkedő remekműve, hanem egykor a keresztény szellemiség fellegvára is volt, amelyet apja halála után István is nagy becsben tartott. Olyannyira, hogy mindazon különleges privilégiumokkal felruházta a rendet, amelyeket akkortájt csak a montecassinoi Benedek-rendi anyakolostor élvezett.

Pannonhalma évezredes falai közt egészen különös atmoszféra honol - a Szent Márton-bazilika lenyűgöző keresztboltozatai alatt és gótikus oszlopai közt haladva, amelyek jelképesen a Paradicsom fáit mintázzák, mintha magát a történelmet lélegeznénk be. Az ezeréves apátságban, amely a magyar kereszténység bölcsője volt egykor, ma is ugyanaz a Bencés szerzetesrend éli aktív mindennapjait, amely egykor az alapítója akaratából megkapta, hogy imádkozzanak Magyarország fennmaradásáért.

Az itt élő és dolgozó szerzetesek a világra és a turizmusra nyitottan, sokrétű feladatokat látnak el - a vallási szertartások mellett gimnáziumokban oktatnak, hitközösségi teendőket látnak el, zarándokokat fogadnak, könyvtári, levéltári, múzeumi és rendezvényszervezői kulturális munkát végeznek, és besegítenek az apátság működésének anyagi megalapozásába is, többek között a borászat, sörfőzde és a gyógynövénykert körüli teendőkben is részt vállalva. A 400 ezer kötetre rúgó könyvtár, a szőlőültetvény és pincészet, a 22 hektáros arborétum, az 5 hektáros levendulaültetvény lepárlóval, a fűszerkert és biobolt, a kilátó és az akadálymentes lombkoronasétány, a tea- és kávéház, az étterem és a vendégház mind-mind az apátság sajátosan varázslatos, békés bűvkörében működik, és fogad látogatókat.

Pannonhalma határozottan több mint a főapátság a bazilikával, altemplommal, kerengővel, lenyűgöző déli díszbejáratával és monumentális könyvtárával, amelyeket audio-guidedal vagy tárlatvezetéssel is megtekinthetünk. Ha csak mesés környezetben szeretnénk élvezni a természet színeit, hangjait, illatait, látványát, akkor is kiváló úti cél a hatalmas területen elnyúló rengeteg felfedeznivaló az apátság körül, ahol egyik ámulatból a másikba esünk. Érdemes egy egész napot szánni erre, hiszen e történelemmel átitatott épített örökségünk a csodás kultúrtájjal, ahol koncertet hallgathatunk egy pohár apátsági borral a lemenő nap sugaraiban a levendula ültetvény szélén... Valljuk be, ez egyszerűen mindent visz.

Tudta, hogy

az 52 hektáron nevelt szőlőfajták évente mintegy 300 ezer üveg kiváló bort teremnek, melyek a világ számos országában kaphatók?
a pincészet szervezett látogatások, borvacsorák, hétvégi csomagajánlatok, fotózás és esküvők lebonyolításával is foglalkozik?
az apátság könyvtárában található egy eredeti Luther biblia és Sisi királyné néhány eredeti levele?
családosok és diákok ,,kulcsot" kaphatnak a monostorhoz, amely egy izgalmas feladatokkal teli felfedezőfüzet, és segítségével önállóan ismerhetők meg az egyes helyszínek?
az apátság kedvelt és különleges helyszín céges megbeszélések lebonyolításához is, hiszen hol máshol lehetne egy arborétumban tett séta és egy orgonakoncert között, akár kiváló borvacsora mellett tárgyalni?
a Szent Jakab-ház rendezvényterme és közvetlen környezete ideális helyszín elvonulós vagy csapatépítős programokhoz?
az altemplomban helyezték el Habsburg Ottó, a Monarchia utolsó koronahercegének szívurnáját?

Boldog Mór-kilátó Pannonhalma
Pannonhalmán, a főapátság közelében, Szent Márton hegyén emelkedik a Boldog Mór-kilátó, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik.

Ég és föld között a pannonhalmi lombkorona tanösvényen
Egy jelentős keresztény szimbólumot, a halat formázza meg a magasban kanyargó lombkorona tanösvény Pannonhalmán.19 PÉCS - A KULTÚRA FŐVÁROSA


Hogy mi a közös a németországi Essen városában, a mesés Isztambulban és a mi Pécsünkben? Nem is olyan régen, 2010-ben, mindhárom fantasztikus város az Európa Kulturális Fővárosa cím büszke birtokosa volt, ám Pécs, a maga mediterrán bájával, gazdag történelmi múltjával és multikulturális épített és szellemi örökségével továbbra is a svábokkénk emlegetett magyarországi németek kulturális központja.

Az ország ma 5. legnagyobb városa, az egykori Sopianae már Kr.u. a 3. században is jelentős szerepet töltött be a Római Birodalom kereskedelmi csomópontja és tartományi székhelyeként. Később, az államalapítást követően, István az országot tíz püspökségre osztotta, melyek közül a pécsit 1009-ben alapították, s az ország első egyeteme is itt nyitotta meg kapuit 1367-ben. A középkori Pécs magyar és délszláv lakossága a rengeteg nyomot hagyott török hódoltság után olasz, francia és német betelepült kereskedőkkel és magukkal hozott kultúrájával gazdagodott.

Ha a Mecsek lábánál elterülő Pécsre gondolunk, a Dzsámi az, ami talán a legmeghatározóbb vagy a TV-torony ... vagy az ikonikus négytornyú székesegyház ... vagy az állatkert, másoknak a Zsolnay Negyed, a Tettye vagy a Barbakán - de tény, hogy itt tényleg mindenki megtalálja a szíve csücskét. Az Élhető Települések nemzetközi mezőnyében kétszer is dobogós helyezést elért város elbűvölő utcácskáin és terein járva-kelve valóban érezhető valamiféle kedves, fiatalos jövés-menés, és se szeri se száma a hangulatos teraszoknak, kávézóknak, éttermeknek, a felfedezésre váró műemlékeknek és múzeumoknak. Az ország egyik leghangulatosabb belvárosa egyszerre áraszt nyugalmat és nyüzsgést, hiszen itt valóban mindenki, diákok, egyetemisták, fiatalok és idősek, turisták és itt élők egyaránt szívesen használják és töltik meg élettel a történelmi köztereket.

A város szívében, a Széchenyi tér legmagasabb pontján álló, Mekka felé tájolt egykori Gázi Kászim pasa dzsámija az iszlám építészet legmonumentálisabb magyarországi alkotása, ma római katolikus templomként működik - ahogy ezt a kupoláján látható félholdon álló kereszt is hirdeti. Csupán néhány utcányira innen található a város egyik jelképeként is ismert lenyűgöző katedrális, amely egy XI. századi vártemplom alapjaira épült. A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház az idők viharában többször komoly károkat szenvedett, s egy 19. század végi átfogó felújítás során nyerte el végső formáját, amikor a középkori várfalat elbontva kialakították a mai Dóm teret is. A krónikák szerint Salamon királyt itt koronázták királlyá, a dóm felszentelése 1891-ben pedig Ferenc József látogatásakor történt. 20 évvel ezelőtt, miután II. János Pál pápa Basilica Minor rangra emelte, személyesen is látogatást tett itt. Négy egyforma, 60m magas tornyát néhány éve grandiózus adventi koszorú díszbe öltöztetik.

A Dóm tér környékén rengeteg a történelmi látnivaló - a IV. századi ókeresztény temetőkápolna és sírkamrák az UNESCO kultúrtörténeti örökséglistájára is felkerültek, s ha erre járunk, semmiképp ne menjünk el mellette. Illetve fölötte, hiszen 2 emelettel a föld alatt vannak.

Pécs temperamentumos, vidám városa a művészetek és kultúra szerelmeseinek is lenyűgöző látnivalókat tartogat, s ha már keresztül-kasul bebarangoltunk s felfedeztünk mindent, még mindig akadnak lélegzetelállító helyek a város fölött. A 194m magas tv-toronyból egy finom kávé mellett élvezhetjük a kilátást, gyerekekkel pedig mindenképp látogassuk meg az állatkertet.

Tudta, hogy

a bazilika tőszomszédságában, 5 emeletnyi, kb. 2 km hosszú pincerendszer húzódik, amely a Littke család által alapított legrégebbi magyarországi pezsgőgyár?
Magyarország egyetlen, szinte változatlanul fennmaradt dzsámija, amelynek a hozzá tartozó minaretje is fennmaradt, pár perc sétával elérhető a Széchenyi térről, Memi pasa fürdőjének romjait érintve?
Az 1852-ben alapított Zsolnay Keménycserép Manufaktúra az Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb porcelángyárává nőtte ki magát?
Bécs Döbling nevű kerületének Nusswaldgasse 14. száma alatt áll az egykori Zacherl gyár épülete, amelynek színes, mázas Zsolnay kerámiákkal borított homlokzata mintha az ezeregy éjszaka meséinek egyik kulisszája volna, s az utóbbi időben rendkívül felkapott esküvői helyszín?
rengeteg hírességnek, többek között Madonnának, Lady Gagának, Justin Biebernek és Ryan Gosslingnak is van egy pár bőrkesztyűje a világhírű pécsi kesztyűgyárból?
a Red Bull reklámok egy pécsi rajzstúdióban készülnek?
a bazilika Péter harangját maximum 32 másodpercig lehet működtetni, különben a rezgés károsítaná a tornyot?
Elton Johnnak és Lenny Kravitznek is van Pécsen gyártott szemüvege?
a Zsolnay Fényfesztivál az ország első és leglátványosabb tematikus fényművészeti attrakciója?

Új tárgyakkal bővült a pécsi világörökségi helyszínek látogatóközpontja
A római kori Pécs, Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával gyarapodott a pécsi világörökségi helyszínek látogatóközpontja.

60 éves a Pécsi Állatkert, új fajok bemutatását és különleges programokat terveznek
A Pécsi Állatkert a világ egyik legrangosabb szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagja.20 ZALASZÁNTÓ BUDDHISTA BÉKESZIGETE


A Balaton nyugati csücske rengeteg látványos kirándulóhellyel csalogat, ám a Keszthely és váráról, várjátékairól híres Sümeg között fekvő Zalaszántó és szomszédos hegycsúcsain álló Rezi és Tátika vár romjai akár egész napos fantasztikus túraélményt ígérnek.

A falu fölötti erdőből azonban valami tájidegen, fura építmény kandikál ki, és hívja fel magára rikító fehérségével és szokatlan formájával a figyelmet. A völgyben húzódó patakocskától könnyed, nagyjából 1,5 kilométeres erdei sétával vagy akár kocsival is feljuthatunk a kerek, szakrális buddhista épülethez, amely a köré vont édes füstölőillattól és a színes zászlócskáktól olyan, mint egy darabka Tibet. A 30 méter magas, 24 méter átmérőjű sztúpa 1992-es elkészültekor európaszerte a legnagyobbnak számított a maga nemében. A háromszintes, körteraszos, kupolás, arany csúcsdíszes épületet maga a 14. Dalai Láma szentelte fel.

A korai sztúpák kör alakban emelt, temetkezési célt szolgáló földhalmok voltak, amelyek később Buddha és más kiemelkedő tanítók relikviáit rejtették. A zalaszántói Béke sztúpa buddhista szövegeket, relikviákat és egy 24 méter magas életfát rejt. A lépcsősor ugyan egyenesen a felső szinten ülő, hatalmas, Koreából származó arany Buddhához vezet, az általa alapított vallás szellemében azonban a sztúpáknak van saját metafizikájuk. Szokás mécsest vagy füstölőt hagyni felajánlásképp, s a szinteket az óramutató járásával megegyezően körbejárni, hogy karmánkat pozitív hatások érhessék.

Úgy tartják, a sztúpák segítenek elhárítani a természeti katasztrófákat és háborúkat, békét, harmóniát és összhangot teremtenek. Akár hiszünk ebben, akár nem, az biztos, hogy ez a hely olyan erőhely, ahol érezhető módon mások a rezgések. A sztúpa és az erdő csendje mellett van itt egy meditációs központ és ajándékbolt is.

Tudta, hogy

az országszerte összesen 7 sztúpa található, melyek közül 3 nyilvánosan látogatható?
a sztúpák 5 alapvető építőegysége az 5 elem (föld, víz, tűz, levegő, űr) valamelyikének felel meg?


Link 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Svájci élmények - Grindelwald a drágakő
  2022-03-12 21:15:21, szombat
 
 
SVÁJCI ÉLMÉNYEK - GRINDENWALD A DRÁGAKŐ (sok eredeti képpel)Grüezi, vagyis Isten hozott!- így köszöntik egymást az emberek Svájcban. Svájc egy kis ország az Alpok kellős közepén, ezért bárhol is van az ember, az ország minden részéről látni lehet az Alpok égbe törő csúcsait. Lenyűgözően szép látvány, melyet semmivel sem lehet összehasonlítani.Nekem mindig másként néznek ki a hegyek, mindig mások a színek, mintha varázslat lenne és Csodaországban volnék. De valóban így van, hiszen az örökös jégbeburkolt csúcsokat a napsugarai a legkülönfélébb színekbe öltöztetik, ezért a napszakasztól függően a szivárvány minden színében megélhetjük a varázslatot.A Jungfrau (jelentése: szűz) környéke gyorsan rabul ejti az odalátogatót, hiszen vasúti síneken, pazar gyalogutakon (Wanderweg), drótköteles felvonókon vagy éppen fogaskerekűn gyönyörködhet Európa-csúcsán. Itt meg lehet érinteni a félelmetesen hatalmas három csúcsot: Eiger, Mönch és Jungfrau (4158 m), melyek előtt siklóernyőzök hada kering.Itt található a világ legmagasabban közlekedő vasúti vonala is és a magasabban fekvő autómentes települések, ahova fogaskerekűvel lehet feljutni - a gleccserek világába.A hegyek közt kristálytiszta vizű tavak rejtőznek, csillogó vizű patakok, vízesések, a zöld dombokon legelésző tehenek, előttünk pedig a városok és falvak terülnek el.A modern Svájcba nagyon jól beleillik a tradicionális, sok százéves, csipkés homlokzatú házak, melyek erkélyeit, ablakait virágok- muskátlik (gerania) díszítik és egy speciális, csak itt érezhető atmoszférát adnak a vidéknek. Ez a vidék a Berni felvidék (Berner Oberland) Svájc leglátványosabb régiója.Teljesen mindegy, hogy a vidék melyik részébe látogatunk el, takaros, rendezett mindenhol és felejthetetlen élményben lesz részünk. Grindelwald is egy tipikus svájci falu, innen a szélrózsa minden irányába indulnak túrautak, rengetegen barangolnak tavasztól őszig.Grindelwald igazi hegyi paradicsom az év minden szakában, sok turista van itt a borsos árak ellenére is. A világ sok ismert emberével lehet itt találkozni, akár színész, akár politikus vagy királyi családtag.A gleccserek falujában érezhető a sajátos svájci légkör, gyönyörű faházakkal (chalet), melyek még nyáron is a meghitt karácsonyi hangulatot idézi fel.Számos étterem kínálja a friss, helyi termékekből készült különféle finomságokat és svájci specialitásokat nem olcsó áron. De már az egészséges, tiszta hegyi levegő is megér egy vagyont.Ezen a festőien szép vidéken egy felejthetetlen élményben van része minden odalátogatónak télen vagy nyáron egyaránt.


Nemhiába nyilvánította az UNESCO ezt a vidéket a Világörökség részévé, ezt az Alpok legjobban eljegesedett vidékét.


Sajnálom, ha valaki azt gondolja rólam, hogy túl nagy elfogultsággal írtam, nem tehettem másként. Azt hiszem elég bizonyíték a sok fotó. Svájcot látni kell!
Szuperlativuszokban.....

"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."
/Paulo Coelho: A Zahir/


Link

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Top 10 legkülönlegesebb tengerpart
  2022-02-24 21:45:27, csütörtök
 
 
TOP 10 LEGKÜLÖNLEGESEBB TENGERPART


Legyen akár kora reggel napfelkelte idején, vagy késő délután a naplementében, esetleg az esti sötétségben a csillagok alatt, sétálni a tengerparton hatalmas élmény.

Olyan, amit mindenkinek legalább egyszer át kell élnie az életben. Top 10-es válogatásunkban olyan különleges partokat mutatunk be, ahol mindenki szívesen sétálna, vagy mártózna egyet. Ezekről a helyekről örökre magunkkal visszük az érzést, amint a talpunk belesüpped a lágy homokba, ahogy a selymes hullámok simogatják a lábfejünket, és a finom, sós illatú szél borzolja a hajunkat.


Világító tengerpart - Maldív szigetek
A fénylő part

A Maldív szigeteken található tengerpart nappal csak egy átlagos strand. Persze akkor is gyönyörű, de igazi különleges szépségét csak éjszaka fedi fel. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a fitoplanktonok által kibocsátott élénk kék szín, ami mágikussá varázsolja a vizet. Ezek a kis egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket. A vizet ért legkisebb zavar is kiválthatja ezt a különleges fényhatást. Általában a csónakok közelében, vagy az úszó emberek körül felkavart vízben világítanak, de megesik, hogy még a homokban hagyott lábnyomunk is élénk kékben pompázik majd.


Rózsaszín tengerpart - Bahamák - Pink Sands Beach

Ez az 5 kilométer hosszú partszakasz a foraminiferának köszönheti világos rózsaszín színét. Ezeket az érdekes nevű, kagylóhéjjal borított, szabad szemmel nem látható élőlényeket a hullámzás mossa partra, így változtatják az egyébként hófehér homokot rózsaszínre.


Glass Beach - Kalifornia

Ezt az igazán különleges tengerpartot a szemét tette széppé. Fort Bragg lakosai a 20. század elején a pari sziklákon túl rakták le a háztartási szemetet. Később a hullámverés csiszolta az eldobott üveg holmikat, ezer színben pompázó, sima kis üvegkavicsokká. Persze azóta, egy 5 éves folyamat során megtisztították az egyéb hulladékoktól a strandot, a kavicsokat azonban megtartották. Mielőtt az érdekes part eltűnt volna, védetté nyilvánították, ugyanis a turisták előszeretettel távoztak kavicsokkal megrakodott zsebbel.


Papakolea zöld homokos tengerpartja - Hawaii - Papakolea Green Sand Beach

Hawaii és egyben az USA legdélebbi pontján fekszik az a part, amelynek már megközelítése sem egyszerű, hiszen kilométereket kell gyalogolni a melegben, a meredek sziklák között, hogy megcsodálhassuk. Az erőfeszítés azonban kifizetődik, amint megpillantjuk az apró olivine kristályok által alkotta part élénk zöld színét. Az érdekes árnyalatú kőzet, több mint tízezer évvel ezelőtt, egy vulkánkitörés során jutott a felszínre, több tonna másféle ásványi anyaggal együtt.


Barlang strand - Portugália - Bengali tengeri barlang

Algarve hosszan elnyúló partja, hol homokos, hol sziklákkal tarkított. A Benagil Beach közelében található az a hatalmas barlang, amely egy fedett uszoda érzetét kelti. A türkizkék vízből éles fegyverként meredező sziklákat az évszázadok során tornyokká, sziklakúpokká, majd barlanglabirintusokká formálta a tenger. Így jöhetett létre ez a páratlan természeti csoda.


Pfeiffer Beach - Kalifornia - Pfeiffer Beach

Erről a misztikus, lila színben pompázó tengerpartról nem sokat tudnak a kutatók. Úgy hiszik, hogy a 800 méteres tengerpart a színét, az óceán közelében fekvő sziklákból származó mangánnak köszönheti.


Hidden Beach (Rejtett part) - Mexikó - Hidden Beach

A Marieta szigeten található, rejtett, vagy magányos jelzővel illetett strand, egyáltalán nem elhagyatott, ugyanis ez Mexikó egyik legnépszerűbb fürdőhelye. Hidden Beach tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. A szigeten történt katonai robbantások a felelősek azért, hogy létrejött ez a különleges szépségű beszakadt lyuk. A titkos öböl csak apály idején, egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg.


Black Sand Beach - Hawaii - Black Sand Beach

Hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetén, Big Island-en nem ritkák a fekete homokos partok. A mai napig szüntelenül működő vulkánok, és az azokból származó hamunak illetve lávának köszönhetően vált koromfeketévé ez a gyönyörű strand, amely egyébként a tengeri teknősök kedvenc napozóhelye.


Az Óriások útja - Észak-Írország - Giants Causeway

Ez a szintén vulkáni tevékenység eredményeként létrejött partszakasz, Antrim megyében, Bushmills városától 3 kilométerre található. A körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, 1986 óta az UNESCO világörökség része. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége 6 szögletű. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. A legenda szerint egy ír óriás építette magának az utat tengerparti otthonától, az atlanti vizeken át, ellensége a skót óriás erődjéig.


Shell Beach - Ausztrália - Shell Beach

Ausztrália nyugati részén, Denham városától 45 kilométerre található Shell Beach, egy 110 km hosszú partszakasz. Ezt a gyönyörű, hófehér strandot milliónyi kagyló borítja. Kialakulását a víz magas sótartalma tette lehetővé, mivel a ragadozók számára ez nem megfelelő környezet, így a kagylók elszaporodtak. Miután a kagylók természetes úton elpusztulnak, a héjukat a víz kimossa a partra. Ez a folyamat már több ezer éve zajlik.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A turai Kastély lett Európa legjobb kastélyhotele
  2021-10-11 20:00:45, hétfő
 
 A TURAI KASTÉLY LETT EURÓPA LEGJOBB KASTÉLYHOTELE


3000 nevezőt utasított maga mögé - Rangos elismerés

A ,,Legjobb Európai Kastélyhotel 2021" díjban részesült az International Travel Awards 2021 nemzetközi versenyen a BOTANIQ Turai Kastély.


A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélxt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építette feleségének, Mayer von Gunthof Teréz számára. Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet. A báró 1869-ben az Esterházy családtól vásárolta meg a Pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépítette az általa megálmodott kastélyt, amiben korának minden építészeti bravúrját felfedezhetjük. A korszerű központi fűtés mellett volt étellift, és villanyáram is. Minden szintre került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból érkezett a a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

Az 1883-ban épült neoreneszánsz stilusú kastély a BDPST Group teljes körű rekonstrukcióját követően 2020 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

A Loire-menti kastélyok miliőjét idéző, Budapesttől 50 km-re fekvő BOTANIQ Turai Kastély ma már szállodaként és rendezvényhelyszínként is népszerű a térség turisztikai kínálatában, az International Travel Awards díja pedig azt mutatja, hogy európai mércével is elismerésre méltó

A KSA Tourism Marketing szervezet által megrendezett nemzetközi versenyen több mint száz ország szállodái és vendéglátó egységei indultak. Az International Travel Awards versenye során több mint 3000 nevezés érkezett a világ számos pontjáról, amelyből 500 nevező juthatott tovább a döntőbe, ahol a szakmai zsűri végül 200 indulót jutalmazott díjjal az egyes kategóriákban.

Az International Travel Awards verseny értékelési fázisának keretében egy több nemzetiségű, szakmai zsűri vizsgálja meg az adott díjra pályázókat, meghatározott szempontrendszer alapján. A szállodák esetében többek között olyan kritériumok alapján zajlik az értékelés menete, mint például a személyzet barátságossága vagy szobák minősége, felszereltsége és tisztasága. Az értékelés során továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az étterem, valamint a spa és wellness egységek színvonalára is - az étterem hangulatát, illetve az ételek és eszközök minőségét is értékelik.

A spa és wellness részleg értékelésénél a különböző ajánlatok és szolgáltatások mellett a szolgáltatás színvonalát vizsgálták.

Az étterem szezonális étlapján a nemzetközi fogások mellett a jellegzetes magyaros ételek modern variációi is megtalálhatók, míg a hotel közel 400 négyzetméteres spa részlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták, és finn szauna, gőzkabin, sószoba, valamint meleg vizes kül- és beltéri medencék is találhatók benne.

"Nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen amellett, hogy egy nemzetközi, elismert szakemberekből álló zsűri döntését is tükrözi a végeredmény, a folyamat során a vendégeink is elmondhatták a véleményüket a szavazáson keresztül, ami közvetlen visszajelzést jelent számunkra"

- mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.


Link


Régen és most
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 204 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 4487 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 316
  • e Hét: 3043
  • e Hónap: 53576
  • e Év: 643597
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.