Regisztráció  Belépés
dorotea55.blog.xfree.hu
"Széttéphetetlen kötelék a szeretet, mi köztünk él. Életünk szépség és küzdés, összeköt bennünket a hűség." Gy Marcsi
1954.01.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 69 
Nincs Cím
  2017-11-30 16:29:38, csütörtök
 
  Link




Borzas Kata - egy nagyon finom süti!

Szeretem sütni almával is mint az almás pitét, vagy túróval, esetleg mákosan is...

Hozzávalók

40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
3 db tojás,
15 dkg darált dió,
2-3 evőkanál baracklekvár / lehet bármilyen pikáns lekvár /,
5 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
csipet só,
kevés tejföl


Elkészítése

A lisztbe keverjük a sütőport, a csipet sót, a citrom héjat, elmorzsoljuk a margarinnal, és összegyúrjuk a 3 tojássárgájával, és annyi tejföllel, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Két részre osztjuk. Az egyik részt egy kisebb kimargarinozott tepsibe reszeljük káposztareszelőn. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a darált diót, 2-3 evőkanál lekvárt, a cukrot, és ezzel a keverékkel beborítjuk a tésztát. Erre reszeljük a tészta másik felét. Nem túl forró sütőben sütjük.
Gyorsan elkészül. Vigyázzunk, meg ne égjen!! Hosszúkás szeletekre szoktam vágni. Forrás: kedvencreceptek.com






Porhanyós kifli receptje, ami a hókiflihez hasonlít.

Hozzávalók

50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
pici só
2 dkg élesztő
1 kanál cukorral
kevés tejben felfuttatva

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük a hűtőben. Majd nagy köröket szaggatunk, megtöltjük (lekvár, dió, mák, ki mit szeret), összegöngyöljük kifli alakúra, és forró sütőben megsütjük. Ha megsült, porcukorba beleforgatjuk.






Tejfölös pogácsa


50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

5 dkg olvasztott margarin



A tetejére:

1 felvert tojás
kömény
reszelt sajt



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>& gt;>>>>>>>>...

grízes-mézes krémes

Hozzávalók:

a 4 tésztalaphoz:
55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 evőkanál zsír
4 evőkanál méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
fahéj


a krémhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
rum


valamint:
lekvár, ízlés szerint
a csokimázhoz:
1 tábla étcsokoládé
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál vaj


Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, kézzel jól összekeverjük. A zsírt és a mézet felolvasztjuk, a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a kissé felvert egész tojást, a tejet, összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi hátán, előmelegített sütőben, közepes lángon pár perc alatt zsemleszínűre sütjük (én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm).

A krémhez a tejet feltesszük melegedni, amikor elkezd forrni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal, végül a kihűlt tejbegrízt állandó keverés mellett apránként a margarinos krémhez adagoljuk, jó habosra kikeverjük.

Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük ízlés szerinti lekvárral (én sárgabaracklekvárral kentem meg), majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal. Végül jöhet a csokimáz!

A csokimáz hozzávalóit vízgőz felett felolvasztjuk, majd a már kihűlt csokimázt vízes kézzel rákenjük a sütinkre. (Én édesanyámtól tanultam... soha nem repedezik be és szép fénye lesz.)
Tálalás előtt legalább egy napot állni hagyjuk, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.




>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Link



Sajtos, snidlinges rizsgolyók
Hozzávalók:
20 dkg rizs
1 db tojás
1 cs snidling vagy 2 szál újhagyma

őrölt fehér bors
ételízesítő
20 dkg trappista sajt
zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A rizst megfőzzük, langyosra hűtjük. A snidlinget apróra a sajtot kb 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A rizsbe keverjük a snidlinget, tojást. Ízesítjük borssal ételízesítővel, sóval, ha szükséges. A rizsből golyókat formázunk és mindegyik közepébe egy-egy sajtkockát teszünk. Megformázzuk és szezámmaggal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban közepes lángon kisütjük.
Joghurtos salátát készítettem mellé, de adhatjuk köretnek is. Sült húsok mellé is finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá!




_________________________________:::::::::::::::::::::::::::...

Gesztenyekifli
25 dkg liszt, 10 dkg cukor, fel csomag sütőpor, 20 dkg margarin, 1 tojás, 15 dkg gesztenyemassza, 1 cs. vaníliás cukor.

Ezeket összegyúrod, vékony rudacskákat formázol. A világosra sütött kifliket vaníliás cukros porcukorban megforgatod.

_____________________________________
______________________________________

Diós -omlós kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg túró
3 ek. tej
1 db tojás
6 ek. étolaj
8 dkg porcukor
1 csg vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 csg sütőpor

Töltelékhez:

darált dió (de bármivel tölthető )
cukor
tej
citromhéj reszelve

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 órát pihentetjük,kisodorjuk,korongokat szúrunk és a töltelékkel megtöltjük,kifli formára felsodorjuk.
Egy nagy gáztepsit kivajazunk,a kifliket rásorakoztatjuk és sütjük.
Nagyon finom omlós kifli,sokáig eláll.
________ _______________________-


Dobos szelet
Hozzávalók:
24/39 cm tepsi
50 dkg finomliszt
8 dkg zsír
16 dkg porcukor
1 ek olvasztott méz
1 egész tojás
3 ek tejföl
1 kk szódabikarbóna
A krémhez:
1/2 liter tej
6 ek liszt
2 dkg kakaópor
30 dkg vaj
20 dkg cukor
fél fiola rumaroma
A tetejére:
15 dkg csokoládé
1 ek étolaj
Elkészítés:
A lapok:
A hozzávalókat összegyúrjuk.
5 cipóra osztjuk.
Tepsi nagyságúra kinyújtjuk.
Egyenként világosra sütjük.
A krém készítés:
A tejben elkeverjük a lisztet,kakaóport,cukrot.
Sűrűre felfőzzük,majd kihűtjük.
A vajjal,rumaromával kihabosítjuk.
A lapokat betöltjük.
A csokoládét az étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk,simára keverjük.
A tetejét csokimázzal bevonjuk.
Másnap szeleteljük.

_______ __________________________________--



Bukta,házi baracklekvárral
Hozzávalók a tésztához:
kb. 3,5 dl tej
5 dkg élesztő
70 dkg liszt
5 dkg porcukor
4 tojássárgája
7 dkg olvasztott margarin
pici só
1 db citrom reszelt héja
A bukták lekenéséhez:
1 db felvert tojás
1 mk.cukor
A töltelékhez:
Házi baracklekvár
A bukta locsolásához:
80 ml langyos tej
1,vaníliás cukor

Elkészítése:
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk,azután a kovásszal,a tojás sárgákkal,a porcukorral,az olvasztott margarinnal,a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát a maradék tejjel megdagasztjuk.
Duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és kisujjnyi vastagra kinyújtjuk.
8×8 cm-es négyzetekre vágjuk és a közepébe lekvárt teszünk.
Feltekerjük,a két végét ujjunkkal benyomkodjuk.

Sütőzsírpapírral bélelt tepsibe (24×39 cm)sorakoztatjuk,felvert ,cukros tojással a buktákat lekenjük.
Még egyszer megkelesztjük,majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A sütés vége felé meglocsoljuk vaníliás cukorral elkevert meleg tejjel.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
A sütő hőfoka 200 fok,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Pudingos csiga
Tésztához :
25 dkg liszt
4 dkg lágy margarin
3 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só
1 -1.5 dl tej,
Töltelék :
1 cs. vaníliás puding
3 evőkanál cukor
4 dl tej
A tetejére:
1 dl tej,
1 cs. vaníliás cukor,
1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
Először a tölteléket készítem el,mivel annak hűlnie kell. A pudingot a cukorral,tejjel lassú tűzön,folyamatos kevergetés mellet sűrűre főzöm,majd hagyom kihűlni. Ezek után készítem a tésztát. Az élesztőt felfuttatom egy kevés tejjel és cukorral. Ha az élesztő felfutott,hozzáadom a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont csak fokozatosan öntsd hozzá. Egy lágy kelt tésztát kapunk. Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Meleg helyen kelesztem kb. fél órát. Ha a tészta megkelt kinyújtom téglalap alakúra és rákenem a kihűlt pudingos krémet és feltekerem mint a piskóta roládot. Kb.1,5 cm-es vastagságúra vágom és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem egymástól 1 - 2 cm távolságra. Előmelegített sütőben, 160 - 170fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Sütés közben 2 -szer megkenem a tetejüket a cukros tejjel, finom ízt ad neki.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,



Kenyérlángos
Hozzávalók:
1, 0 kg finomliszt
30 g friss élesztő (de 1 csomag instanttal is működik 🙂
1 csipet cukor
1 ek só
kb. 500ml víz
Feltét:
~30 dkg húsos császárszalonna
sonka
2 db közepes lilahagyma
30 dkg sajt (trappista vagy pannónia ízlés szerint)
300 ml tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt 150 ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos vizet és bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Kb. 20-30 percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával,sonkával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



Túrós batyu
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 db tojássárgája
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 dl napraforgó étolaj
Töltelék:
50 dkg tehéntúró
5 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 db tojás (kenéshez)
Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt 1 ek cukorral, csipet sóval és 1 ek liszttel. A többi liszttel összedolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a 4 ek cukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját és annyi étolajat, hogy gyúrható legyen. Ha összedolgoztuk, lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket úgy, hogy a hozzávalókat villával összedolgozzuk. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, és kb. 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk, belehalmozunk kevés tölteléket, és a 4 sarkát egymásra hajtogatjuk, hogy kis batyukat kapjunk. Lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.










,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Nincs Cím
  2017-11-29 17:03:52, szerda
 
  Hilda receptje szerint.

Csigi sütemény:
4 tojás sárgáját kikeverünk 17 dkg kristálycukorral, 5 kanál vizzel, majd hozzá adjuk a 14 dkg lisztet, amibe 1 sütőport és keverünk, majd 5 dkg durvára vágott diót és 4 tojás felvert habját. Kivajazott, lisztezett tepsibe szép világosra sütjük.
Krém: 1 csomag puncs pudingport 3 dl tejbe jól elkeverünk, 2 csg. vaniliás cukorral, és sűrűre főzzük, majd kihűtjük. 15 dkg margarint, 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihült krémhez adjuk és a tészta tetejére kenjük. Csoki mázzal lecsorgatjuk!


Link






,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Link




Meggyes-gesztenyés sportszelet
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
25 dkg gesztenye massza
10 dkg cukor
1 dl tej
1 rumaroma
12 dkg vaj
2 púpozott ek kakaópor
1 bögre leszűrt magozott meggy ( a meggy általam eltett cukrozott meggy,kb 25 dkg volt)

Elkészítés:
A gesztenyét szoba hőmérsékleten kiolvasztjuk.
A kakaóport a darált keksszel,az áttört gesztenyével összekeverjük.
Egy kis lábasban a tejet a cukorral felforraljuk,hozzá keverjük a vajat is.
Tűzről lehúzva a száraz anyagokra öntjük ,hozzá tesszük a magozott meggyet is és ízlés szerint rummal vagy aromával ízesítjük.
Jól összedolgozzuk.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk.
A masszát szép egyenletesen bele nyomkodjuk.
Hűtőbe tesszük pár órára.
Én este állítottam össze,egy éjszakát hűtőben pihent.
Reggel a csokoládét étolajjal felolvasztottam a mikróban.
Rácsurgattam a tetejére ,jól összeráztam az edény falát,hogy mindenhol egyenletesen bevonja.
Visszatettem a hűtőbe míg a csokoládé megdermedt.
Ezután sütőpapírral együtt egy tálcára tettem és forró vízbe mártott késsel bejelöltem a csokin a szeletelés helyét és utána egyforma nagyságúra szeltem.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



Link



Mákos-meggyes őzgerincben sütve
2,5 dl a bögre.
2 tojás
1 bögre cukor
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csomag sütőpor
1 bögre liszt
1 bögre darált mák
1 bögre tej
45 dkg magozott meggy
A forma kikenéséhez:
vaj
liszt
ELKÉSZÍTÉS:


A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A hozzávalókat a gyümölcs kivételével robotgéppel összekeverjük. A végén beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggyet is, és a tésztát vajjal kikent, liszttel meghintett őzgerinc formába tesszük. (Kisebb tepsiben is megsüthető.)
Az előmelegített sütőbe téve kb. 30 perc alatt megsütjük (tűpróba).

Ha elkészült, hagyjuk kihűlni az őzgerincformában, majd óvatosan tálcára borítjuk, és felszeletelve, ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.

...... ........... ........... ........... ........... ........... ............




Link




Vanilia pudingos táska
Hozzàvalók;
Tészta:
60 dkg liszt
1 egész tojás
3 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
csipet só
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
1 csomag vaníliás puding + annyi tej amennyit a tasak ír
Tetejét megkenni:
1 tojás sárgája
2 kanál víz
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy kevés langyos vízzel felfuttatom, majd ha felfutott a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrok, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt átgyúrom és 10 egyenlő részre osztom.
Megfőzöm a pudingot az előírás szerint, majd a tésztákból téglalapokat nyújtok.
Az egyik szélébe teszem a pudingot, bevagdosom a másik oldalát és ráhajtom.
1 tojás sárgáját 2 kanál vízzel elverek, és megkenem vele a tetejét. 175 fokon szép pirosra sütöm.


...... ........... ..............,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



Kókuszos linzer
Hozzávalók:
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 db tojás
2 ek. tejföl
2 cl rumaroma
60 dkg liszt
20 dkg kókuszreszelék
1/2 csg. sütőpor
A töltéshez :
meggylekvár (lehet más ízű is)
Díszítéshez:
5 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:
A vajat,tojásokat,tejfölt,cukrot,rumaromával keverőgéppel habosra keverjük ,majd hozzáadjuk a sütőporral elkevertet lisztet és a kókuszreszeléket.
Hűtőbe tesszük egy jó órára.
3 mm körüli vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral fedett tepsiben világosra sütjük.
Meggylekvárral összeragasztottam,olvasztott csokival lecsurgattam.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Almás pite
Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1/2 csomag sütőpor
2 dl tejföl
csipet só

A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, míg a tölteléket előállítjuk.

Töltelék:

1.5 kg alma
ízlés szerint cukor, fahéj
kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
egy tojássárgája

Az almát tisztítjuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük fahéjjal. Állni hagyjuk negyed órát.

Ezután kinyomkodjuk a levét, darált kekszet vagy zsemlemorzsát adunk hozzá s átforgatjuk. Ez felszívja a levét.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Tepsi mérete: 30 x 40 cm

A tésztát ketté vágjuk és az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére. Megszórjuk keksszel vagy morzsával és az almát elegyengetjük rajta. Kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ezzel befedjük a tölteléket. A sodrófát finoman végiggörgetjük rajta, biztosítjuk az egyenletességét a sütinknek Tojássárgájával megkenjük, egy villa segítségével díszítjük.

Megszurkáljuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.








,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



Házi fehér kenyér
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt BL55
1,6 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 kk. cukor
1 kk. só
1,5 ek. olaj

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos ,cukros vízben felfuttattam.
Fél órát hagytam állni.
A lisztet kelestőtálba szitáltam,összekevertem a sóval,majd hozzá adtam a megkelt kovászt.
A többi langyos vízzel jól kidagasztottam.
Utolján az oljjal dagasztottam készre.
Nem "játszottam" vele olyan sokat.
Kb. 10 perc alatt szép sima lett.
A keverőtál tetejét rátettem és meleg helyen 1 órán át kelesztettem.
A mekelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrtam,kenyér formát formáztam.
Egy jénai tál aljába sütőpapírt tettem és a kis kenyér tésztát bele tettem.
Újból kelesztettem úgy 40 percet.
Ezután késsel bevagdostam,vízzel lespricceltem a kenyeret és a tál oldalát és a tál tetejének az alsó felét is.
Rátettem a tetejét.
180 fokra előmelegítettem már előtte a sütőt és betettem sülni.
30 percig sütöttem fedő alatt,majd kivettem,újból lespricceltem vízzel és ezután a sütőbe visszatéve készre sütöttem.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Egyszerű túrós lepény
  2017-10-27 17:35:35, péntek
 
  Egyszerű túrós lepény

Keverj el mindent egy tálban, majd tedd a sütőbe! Isteni finom süti lett belőle!

Hozzávalók:

50 dkg túró
450 g tejföl
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
8 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
a tepsi kenéséhez:
vaj
+mazsola, barack konzerv


a tálaláshoz:

baracklekvár
porcukor
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mackósajttal töltött kiflit.
  2017-10-07 07:16:06, szombat
 
  Mackósajttal töltött kiflit.
.
Hozzávalók 1/2.kg.-liszt
egy csapott evőkanál só
1. kiskanál cukor
2.5.dkg élesztő
1.dl. tej
3. evőkanál tejföl- egy egész tojás,és egynek a sárgája
1.db.tojás majd a kenéshez
25.dkg margarin,és sütőmargarint használtam
két doboz mackósajtot használtam el,darabokra vágva
tettem a tésztába ,és felcsavartam.
.

Elkészítés
.
a lisztet margarinnal el morzsoljuk, majd beletesszük a sót
a liszt közepébe kis mélyedést csinálunk
1.dl tejbe tesszük a cukrot,és az élesztőt
ha felfutott az élesztő beletesszük a lisztbe,és hozzá tesszük a tejfölt.Összegyúrjuk,és kelesztjük.
Majd megformázzuk hengernek,4. darabba vágjuk.
Kerekre nyújtjuk,és tetszés szerint cikkekre vágjuk.
Én többféle méretet készítettem.
Megkentem felvert tojással,és 200. fokon sütöttem,kb. 20. percig
Pille könnyű finom!




Link



Joghurtos-sós kifli


Hozzávalók:

70 dkg liszt, 1 dl olaj, 2 tojás, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 dl natúr joghurt, a kenéshez: 25 dkg margarin, 1 evőkanál só; a tetejére: 2 tojássárgája

Elkészítés:

A kenéshez a margarint a sóval alaposan kikeverjük.

Az élesztőt a cukor felével a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, az olajat a joghurtot és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőle. Kelesztés nélkül 8 cipőt formázunk belőle.
A cipókat kb. 25-30 cm-es kerek lappá nyújtjuk. Négy lapot megkenünk a sós margarin negyedével, mindegyikre ráteszünk még egy lapot és mintha tortát szeletelnénk, egy-egy lapból 8 háromszöget vágunk. Kiflivé tekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 20 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.






Gesztenyés pozsonyi kifli

Hozzávalók

60 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg zsír
kb. másfél dl tej
3 dkg cukor
másfél dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só

Elkészítés

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. Jól megdagasztjuk, majd pihentetjük, míg a tölteték elkészül. (Nem kell keleszteni). Majd a tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A tölteléket a lapocskák közepére helyezzük, majd feltekerjük, kifli formát készítünk belőle. Megkenjük tojássárgájával, majd sütés előtt tojásfehérjével. 200 fokos sütőben kb. 25-30 percet sütjük.







Túrófánk


Hozzávalók

50 dkg túró
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 doboz tejföl
10 dkg margarin
1 csomag sütőpor

Elkészítés

A tésztát összeállítjuk, formára kiszaggatjuk és bő, forró olajban kisütjük.
Lekvárral és fahéjas porcukorral kínáljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
burgonyás pogácsa
  2017-03-11 13:52:01, szombat
 
 

Habkönnyű burgonyás pogácsa


A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só

A kenéshez
1 db tojás

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.

Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.

A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!

Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!





Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rafaello szelet
  2017-01-16 19:18:17, hétfő
 
  Link




Hozzávalók

Tésztához :
6 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
Krémhez :
6 db tojássárgája
20 dkg cukor
fél liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg margarin

Elkészítés

1.

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, melyhez apránként hozzáadjuk a lisztet, kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon sütjük kb.15 percig.
2.

A krémhez a pudingport és a tojások sárgáját kikeverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a maradékkal és közepes lángon állandó keverés mellett besűrítjük.
3.

Ha kihűlt hozzákeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, a tetejét kókuszreszelékkel szórjuk meg
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csörögefánk
  2017-01-13 12:24:30, péntek
 
  Link





Csörögefánk (forgácsfánk, herőce)



Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál rum
3 tojássárga
csipet só
olaj a sütéshez



valamint

10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Doboskocka
  2017-01-08 13:36:56, vasárnap
 
  Link





Doboskocka


60 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
5 dkg margarin
2 egész tojás
1 vaníliáscukor
4 evőkanál méz
1,5 dl tej



Krém:

8 dkg liszt
6 dl tej
30 dkg vajat (Ráma)
3 dkg kakaó
25 dkg porcukor
egy rumaroma

tetejére
csokimáz


A fentieket összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle (tepsi hátán).
K r é m : 8 dkg lisztet 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 30 dkg vajat (Ráma), 3 dkg kakaót 25 dkg porcukorral és egy rumaromával kikeverünk (géppel gyorsabb!). Ha a főzött krém (tej + liszt) kihűlt, a vajas krémmel összekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.Tetejére c s o k i m á z kerül.

Megjegyzés: mivel a tészta mézzel készül, célszerű csak másnap felszeletelni!


FORRÁS:Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Karácsonyváró sütemény
  2016-12-13 22:17:37, kedd
 
 


Link



Forrás: Kelemen-Hideg Kitti


Karácsonyváró sütemény

Hozzávalók a tésztához:

2 csomag gesztenyemassza
1 csomag darált keksz (25 dkg)
12 dkg Rama
kis rumaroma

Hozzávalók a krémhez:

8 dl tej
2 csomag vaníliás puding
25 dkg Rama
12 dkg porcukor
2 csomag, kb. 20-25 db babapiskóta
habtejszín, nagyobb kiszerelésű
zselatinfix

Elkészítés:

A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk.
Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vaníliás kifli
  2016-12-12 06:31:57, hétfő
 
  Link





Vaníliás kifli

Mai receptünk egy igazi klasszikus, a régi-régi kedvenc, a vaníliás kifli. Ha kint nincs is hó, ez a süti mindig emlékeztet egy picit az igazi fehér karácsonyokra.


Nem telt el úgy karácsony gyerekkorunkban, hogy ne lett volna a zserbó mellett egy adag vaníliás kifli is az ünnepi asztalon, és a mai napig szívesen sütjük, előbb a nagymamák, majd az anyukák, most mi, gyerekek, és hamarosan a mi gyerekeink is. A megsárgult lapokon ott a recept, a klasszikus nagyiféle almás pite, zserbó és bejgli mellett. Az omlós vaníliás kifli a mai modern kekszek, sós ropogtatnivalók és édességek között is megállja a helyét.

Elkészítése egyszerű, maga a kész süti pedig tartós, így akár már az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni. Hagyományosan zsírral készül ez a recept, de lehet vajjal helyettesíteni a zsírt, a diót pedig ízlés szerint mandulára vagy mogyoróra is cserélhetjük.

Mi még a régi szokás szerint vanillincukorral elkevert porcukorban forgattuk meg a kis kifliket, de lehetne vaníliarúd kikapart magjaival ízesített porcukrot is használni.

kb. 2-3 tepsihez

30 dkg liszt
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
pici tej (esetleg)
5 dkg porcukor
vanilincukor


Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. A kb. 1 cm vastag hurkát 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit megint megsodorjuk, a végeit behajtjuk, és sütőpapíros tepsire rakjuk.
180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vanillincukorral összeforgatott porcukorban hempergetjük meg.






__________________________________________--------------------------------------- -------

Sajtos rúd


Hozzávalók

40 dkg liszt
30 dkg margarin
6 evőkanál tejföl
20 dkg sajt
1 evőkanál só

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrom és azonnal kisodrom nem vékonyra. Tojássárgájával megkenem, sajttal megszórom a rudakra vágott tésztát, és 200 fokon szép pirosra sütöm.



____________________________:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::________ __________________


Gyors sajtos -sós rudak


Hozzávalók

1 tojás
2 dkg szalakáli
1 db tejföl (2 dl-es)
2 teáskanál só (1,5 dkg)
55 dkg liszt (ebből 20 dkg rétesliszt)
25 dkg Rama

Tetejére

1 db tojás a kenéshez
20 dkg trapista sajt reszelve

Elkészítés

A kétféle lisztet, sót, szalalkálit összekeverjük, majd elmorzsoljuk a Ramával. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk és tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 180°-os sütőben sütjük.
Tárolás

Jól záródó dobozban sokáig friss marad.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 69 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 386 db bejegyzés
Összes: 9506 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 804
  • e Hét: 13819
  • e Hónap: 46908
  • e Év: 245059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.