Regisztráció  Belépés
dorotea55.blog.xfree.hu
"Széttéphetetlen kötelék a szeretet, mi köztünk él. Életünk szépség és küzdés, összeköt bennünket a hűség." Gy Marcsi
1954.01.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Nincs Cím
  2017-11-30 16:29:38, csütörtök
 
  Link




Borzas Kata - egy nagyon finom süti!

Szeretem sütni almával is mint az almás pitét, vagy túróval, esetleg mákosan is...

Hozzávalók

40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
3 db tojás,
15 dkg darált dió,
2-3 evőkanál baracklekvár / lehet bármilyen pikáns lekvár /,
5 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
csipet só,
kevés tejföl


Elkészítése

A lisztbe keverjük a sütőport, a csipet sót, a citrom héjat, elmorzsoljuk a margarinnal, és összegyúrjuk a 3 tojássárgájával, és annyi tejföllel, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Két részre osztjuk. Az egyik részt egy kisebb kimargarinozott tepsibe reszeljük káposztareszelőn. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a darált diót, 2-3 evőkanál lekvárt, a cukrot, és ezzel a keverékkel beborítjuk a tésztát. Erre reszeljük a tészta másik felét. Nem túl forró sütőben sütjük.
Gyorsan elkészül. Vigyázzunk, meg ne égjen!! Hosszúkás szeletekre szoktam vágni. Forrás: kedvencreceptek.com






Porhanyós kifli receptje, ami a hókiflihez hasonlít.

Hozzávalók

50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
pici só
2 dkg élesztő
1 kanál cukorral
kevés tejben felfuttatva

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük a hűtőben. Majd nagy köröket szaggatunk, megtöltjük (lekvár, dió, mák, ki mit szeret), összegöngyöljük kifli alakúra, és forró sütőben megsütjük. Ha megsült, porcukorba beleforgatjuk.






Tejfölös pogácsa


50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

5 dkg olvasztott margarin



A tetejére:

1 felvert tojás
kömény
reszelt sajt



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>& gt;>>>>>>>>...

grízes-mézes krémes

Hozzávalók:

a 4 tésztalaphoz:
55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 evőkanál zsír
4 evőkanál méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
fahéj


a krémhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
rum


valamint:
lekvár, ízlés szerint
a csokimázhoz:
1 tábla étcsokoládé
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál vaj


Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, kézzel jól összekeverjük. A zsírt és a mézet felolvasztjuk, a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a kissé felvert egész tojást, a tejet, összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi hátán, előmelegített sütőben, közepes lángon pár perc alatt zsemleszínűre sütjük (én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm).

A krémhez a tejet feltesszük melegedni, amikor elkezd forrni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal, végül a kihűlt tejbegrízt állandó keverés mellett apránként a margarinos krémhez adagoljuk, jó habosra kikeverjük.

Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük ízlés szerinti lekvárral (én sárgabaracklekvárral kentem meg), majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal. Végül jöhet a csokimáz!

A csokimáz hozzávalóit vízgőz felett felolvasztjuk, majd a már kihűlt csokimázt vízes kézzel rákenjük a sütinkre. (Én édesanyámtól tanultam... soha nem repedezik be és szép fénye lesz.)
Tálalás előtt legalább egy napot állni hagyjuk, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.




>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Nincs Cím
  2017-11-29 17:03:52, szerda
 
 
Hilda receptje szerint.

Csigi sütemény:
4 tojás sárgáját kikeverünk 17 dkg kristálycukorral, 5 kanál vizzel, majd hozzá adjuk a 14 dkg lisztet, amibe 1 sütőport és keverünk, majd 5 dkg durvára vágott diót és 4 tojás felvert habját. Kivajazott, lisztezett tepsibe szép világosra sütjük.
Krém: 1 csomag puncs pudingport 3 dl tejbe jól elkeverünk, 2 csg. vaniliás cukorral, és sűrűre főzzük, majd kihűtjük. 15 dkg margarint, 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihült krémhez adjuk és a tészta tetejére kenjük. Csoki mázzal lecsorgatjuk!


Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mackósajttal töltött kiflit.
  2017-10-07 07:16:06, szombat
 
  Mackósajttal töltött kiflit.
.
Hozzávalók 1/2.kg.-liszt
egy csapott evőkanál só
1. kiskanál cukor
2.5.dkg élesztő
1.dl. tej
3. evőkanál tejföl- egy egész tojás,és egynek a sárgája
1.db.tojás majd a kenéshez
25.dkg margarin,és sütőmargarint használtam
két doboz mackósajtot használtam el,darabokra vágva
tettem a tésztába ,és felcsavartam.
.

Elkészítés
.
a lisztet margarinnal el morzsoljuk, majd beletesszük a sót
a liszt közepébe kis mélyedést csinálunk
1.dl tejbe tesszük a cukrot,és az élesztőt
ha felfutott az élesztő beletesszük a lisztbe,és hozzá tesszük a tejfölt.Összegyúrjuk,és kelesztjük.
Majd megformázzuk hengernek,4. darabba vágjuk.
Kerekre nyújtjuk,és tetszés szerint cikkekre vágjuk.
Én többféle méretet készítettem.
Megkentem felvert tojással,és 200. fokon sütöttem,kb. 20. percig
Pille könnyű finom!




Link



Joghurtos-sós kifli


Hozzávalók:

70 dkg liszt, 1 dl olaj, 2 tojás, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 dl natúr joghurt, a kenéshez: 25 dkg margarin, 1 evőkanál só; a tetejére: 2 tojássárgája

Elkészítés:

A kenéshez a margarint a sóval alaposan kikeverjük.

Az élesztőt a cukor felével a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, az olajat a joghurtot és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőle. Kelesztés nélkül 8 cipőt formázunk belőle.
A cipókat kb. 25-30 cm-es kerek lappá nyújtjuk. Négy lapot megkenünk a sós margarin negyedével, mindegyikre ráteszünk még egy lapot és mintha tortát szeletelnénk, egy-egy lapból 8 háromszöget vágunk. Kiflivé tekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 20 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.






Gesztenyés pozsonyi kifli

Hozzávalók

60 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg zsír
kb. másfél dl tej
3 dkg cukor
másfél dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só

Elkészítés

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. Jól megdagasztjuk, majd pihentetjük, míg a tölteték elkészül. (Nem kell keleszteni). Majd a tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A tölteléket a lapocskák közepére helyezzük, majd feltekerjük, kifli formát készítünk belőle. Megkenjük tojássárgájával, majd sütés előtt tojásfehérjével. 200 fokos sütőben kb. 25-30 percet sütjük.







Túrófánk


Hozzávalók

50 dkg túró
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 doboz tejföl
10 dkg margarin
1 csomag sütőpor

Elkészítés

A tésztát összeállítjuk, formára kiszaggatjuk és bő, forró olajban kisütjük.
Lekvárral és fahéjas porcukorral kínáljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
burgonyás pogácsa
  2017-03-11 13:52:01, szombat
 
 

Habkönnyű burgonyás pogácsa


A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só

A kenéshez
1 db tojás

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.

Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.

A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!

Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!





Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rafaello szelet
  2017-01-16 19:18:17, hétfő
 
  Link




Hozzávalók

Tésztához :
6 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
Krémhez :
6 db tojássárgája
20 dkg cukor
fél liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg margarin

Elkészítés

1.

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, melyhez apránként hozzáadjuk a lisztet, kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon sütjük kb.15 percig.
2.

A krémhez a pudingport és a tojások sárgáját kikeverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a maradékkal és közepes lángon állandó keverés mellett besűrítjük.
3.

Ha kihűlt hozzákeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, a tetejét kókuszreszelékkel szórjuk meg
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csörögefánk
  2017-01-13 12:24:30, péntek
 
  Link





Csörögefánk (forgácsfánk, herőce)



Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál rum
3 tojássárga
csipet só
olaj a sütéshez



valamint

10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Doboskocka
  2017-01-08 13:36:56, vasárnap
 
  Link





Doboskocka


60 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
5 dkg margarin
2 egész tojás
1 vaníliáscukor
4 evőkanál méz
1,5 dl tej



Krém:

8 dkg liszt
6 dl tej
30 dkg vajat (Ráma)
3 dkg kakaó
25 dkg porcukor
egy rumaroma

tetejére
csokimáz


A fentieket összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle (tepsi hátán).
K r é m : 8 dkg lisztet 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 30 dkg vajat (Ráma), 3 dkg kakaót 25 dkg porcukorral és egy rumaromával kikeverünk (géppel gyorsabb!). Ha a főzött krém (tej + liszt) kihűlt, a vajas krémmel összekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.Tetejére c s o k i m á z kerül.

Megjegyzés: mivel a tészta mézzel készül, célszerű csak másnap felszeletelni!


FORRÁS:Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Karácsonyváró sütemény
  2016-12-13 22:17:37, kedd
 
 


Link



Forrás: Kelemen-Hideg Kitti


Karácsonyváró sütemény

Hozzávalók a tésztához:

2 csomag gesztenyemassza
1 csomag darált keksz (25 dkg)
12 dkg Rama
kis rumaroma

Hozzávalók a krémhez:

8 dl tej
2 csomag vaníliás puding
25 dkg Rama
12 dkg porcukor
2 csomag, kb. 20-25 db babapiskóta
habtejszín, nagyobb kiszerelésű
zselatinfix

Elkészítés:

A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk.
Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vaníliás kifli
  2016-12-12 06:31:57, hétfő
 
  Link





Vaníliás kifli

Mai receptünk egy igazi klasszikus, a régi-régi kedvenc, a vaníliás kifli. Ha kint nincs is hó, ez a süti mindig emlékeztet egy picit az igazi fehér karácsonyokra.


Nem telt el úgy karácsony gyerekkorunkban, hogy ne lett volna a zserbó mellett egy adag vaníliás kifli is az ünnepi asztalon, és a mai napig szívesen sütjük, előbb a nagymamák, majd az anyukák, most mi, gyerekek, és hamarosan a mi gyerekeink is. A megsárgult lapokon ott a recept, a klasszikus nagyiféle almás pite, zserbó és bejgli mellett. Az omlós vaníliás kifli a mai modern kekszek, sós ropogtatnivalók és édességek között is megállja a helyét.

Elkészítése egyszerű, maga a kész süti pedig tartós, így akár már az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni. Hagyományosan zsírral készül ez a recept, de lehet vajjal helyettesíteni a zsírt, a diót pedig ízlés szerint mandulára vagy mogyoróra is cserélhetjük.

Mi még a régi szokás szerint vanillincukorral elkevert porcukorban forgattuk meg a kis kifliket, de lehetne vaníliarúd kikapart magjaival ízesített porcukrot is használni.

kb. 2-3 tepsihez

30 dkg liszt
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
pici tej (esetleg)
5 dkg porcukor
vanilincukor


Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. A kb. 1 cm vastag hurkát 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit megint megsodorjuk, a végeit behajtjuk, és sütőpapíros tepsire rakjuk.
180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vanillincukorral összeforgatott porcukorban hempergetjük meg.






__________________________________________--------------------------------------- -------

Sajtos rúd


Hozzávalók

40 dkg liszt
30 dkg margarin
6 evőkanál tejföl
20 dkg sajt
1 evőkanál só

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrom és azonnal kisodrom nem vékonyra. Tojássárgájával megkenem, sajttal megszórom a rudakra vágott tésztát, és 200 fokon szép pirosra sütöm.



____________________________:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::________ __________________


Gyors sajtos -sós rudak


Hozzávalók

1 tojás
2 dkg szalakáli
1 db tejföl (2 dl-es)
2 teáskanál só (1,5 dkg)
55 dkg liszt (ebből 20 dkg rétesliszt)
25 dkg Rama

Tetejére

1 db tojás a kenéshez
20 dkg trapista sajt reszelve

Elkészítés

A kétféle lisztet, sót, szalalkálit összekeverjük, majd elmorzsoljuk a Ramával. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk és tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 180°-os sütőben sütjük.
Tárolás

Jól záródó dobozban sokáig friss marad.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Krémes, mézes
  2016-11-20 18:34:34, vasárnap
 
 


Krémes, mézes



25 dkg liszt
10 dkg margarin
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 dkg porcukor
2 dkg méz
1 egész tojás


25 dkg túró
10 dkg porcukor
12 dkg szoba-hőmérsékletű margarin
1 narancs reszelt héja
fél rúd vanília kikapart belseje
35 dkg meggylekvár (vagy bármilyen jófajta piros lekvár)


A margarint a lisztet egy tálban elmorzsoljuk, a mézet a tojással elkeverve a morzsalékhoz adjuk, tésztává gyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 25 x 25- s tepsi méretű négyzetre nyújtjuk.
Beletesszük a tepsibe, megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
Mikor langyosra hűlt, 3 csíkra vágjuk. A krémhez a margarint a porcukorral kihabosítjuk, a túrót a vaníliával és a narancs reszelt héjával kikeverjük, végül a két krémet összedolgozzuk.
A lapokat a lekvárral és a túrókrémmel megkenjük és rétegezzük. Egy keveset hagyunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, majd éjszakára hűtőbe tesszük puhulni.

Link




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 9326 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2377
  • e Hét: 2377
  • e Hónap: 41393
  • e Év: 41393
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.