Regisztráció  Belépés
dorotea55.blog.xfree.hu
"Széttéphetetlen kötelék a szeretet, mi köztünk él. Életünk szépség és küzdés, összeköt bennünket a hűség." Gy Marcsi
1954.01.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
burgonyás pogácsa
  2017-03-11 13:52:01, szombat
 
 

Habkönnyű burgonyás pogácsa


A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só

A kenéshez
1 db tojás

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.

Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.

A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!

Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!





Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rafaello szelet
  2017-01-16 19:18:17, hétfő
 
  Link




Hozzávalók

Tésztához :
6 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
Krémhez :
6 db tojássárgája
20 dkg cukor
fél liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg margarin

Elkészítés

1.

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, melyhez apránként hozzáadjuk a lisztet, kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon sütjük kb.15 percig.
2.

A krémhez a pudingport és a tojások sárgáját kikeverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a maradékkal és közepes lángon állandó keverés mellett besűrítjük.
3.

Ha kihűlt hozzákeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, a tetejét kókuszreszelékkel szórjuk meg
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csörögefánk
  2017-01-13 12:24:30, péntek
 
  Link





Csörögefánk (forgácsfánk, herőce)



Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál rum
3 tojássárga
csipet só
olaj a sütéshez



valamint

10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Doboskocka
  2017-01-08 13:36:56, vasárnap
 
  Link





Doboskocka


60 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
5 dkg margarin
2 egész tojás
1 vaníliáscukor
4 evőkanál méz
1,5 dl tej



Krém:

8 dkg liszt
6 dl tej
30 dkg vajat (Ráma)
3 dkg kakaó
25 dkg porcukor
egy rumaroma

tetejére
csokimáz


A fentieket összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle (tepsi hátán).
K r é m : 8 dkg lisztet 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 30 dkg vajat (Ráma), 3 dkg kakaót 25 dkg porcukorral és egy rumaromával kikeverünk (géppel gyorsabb!). Ha a főzött krém (tej + liszt) kihűlt, a vajas krémmel összekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.Tetejére c s o k i m á z kerül.

Megjegyzés: mivel a tészta mézzel készül, célszerű csak másnap felszeletelni!


FORRÁS:Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Karácsonyváró sütemény
  2016-12-13 22:17:37, kedd
 
 


Link



Forrás: Kelemen-Hideg Kitti


Karácsonyváró sütemény

Hozzávalók a tésztához:

2 csomag gesztenyemassza
1 csomag darált keksz (25 dkg)
12 dkg Rama
kis rumaroma

Hozzávalók a krémhez:

8 dl tej
2 csomag vaníliás puding
25 dkg Rama
12 dkg porcukor
2 csomag, kb. 20-25 db babapiskóta
habtejszín, nagyobb kiszerelésű
zselatinfix

Elkészítés:

A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk.
Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vaníliás kifli
  2016-12-12 06:31:57, hétfő
 
  Link





Vaníliás kifli

Mai receptünk egy igazi klasszikus, a régi-régi kedvenc, a vaníliás kifli. Ha kint nincs is hó, ez a süti mindig emlékeztet egy picit az igazi fehér karácsonyokra.


Nem telt el úgy karácsony gyerekkorunkban, hogy ne lett volna a zserbó mellett egy adag vaníliás kifli is az ünnepi asztalon, és a mai napig szívesen sütjük, előbb a nagymamák, majd az anyukák, most mi, gyerekek, és hamarosan a mi gyerekeink is. A megsárgult lapokon ott a recept, a klasszikus nagyiféle almás pite, zserbó és bejgli mellett. Az omlós vaníliás kifli a mai modern kekszek, sós ropogtatnivalók és édességek között is megállja a helyét.

Elkészítése egyszerű, maga a kész süti pedig tartós, így akár már az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni. Hagyományosan zsírral készül ez a recept, de lehet vajjal helyettesíteni a zsírt, a diót pedig ízlés szerint mandulára vagy mogyoróra is cserélhetjük.

Mi még a régi szokás szerint vanillincukorral elkevert porcukorban forgattuk meg a kis kifliket, de lehetne vaníliarúd kikapart magjaival ízesített porcukrot is használni.

kb. 2-3 tepsihez

30 dkg liszt
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
pici tej (esetleg)
5 dkg porcukor
vanilincukor


Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. A kb. 1 cm vastag hurkát 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit megint megsodorjuk, a végeit behajtjuk, és sütőpapíros tepsire rakjuk.
180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vanillincukorral összeforgatott porcukorban hempergetjük meg.






__________________________________________--------------------------------------- -------

Sajtos rúd


Hozzávalók

40 dkg liszt
30 dkg margarin
6 evőkanál tejföl
20 dkg sajt
1 evőkanál só

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrom és azonnal kisodrom nem vékonyra. Tojássárgájával megkenem, sajttal megszórom a rudakra vágott tésztát, és 200 fokon szép pirosra sütöm.



____________________________:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::________ __________________


Gyors sajtos -sós rudak


Hozzávalók

1 tojás
2 dkg szalakáli
1 db tejföl (2 dl-es)
2 teáskanál só (1,5 dkg)
55 dkg liszt (ebből 20 dkg rétesliszt)
25 dkg Rama

Tetejére

1 db tojás a kenéshez
20 dkg trapista sajt reszelve

Elkészítés

A kétféle lisztet, sót, szalalkálit összekeverjük, majd elmorzsoljuk a Ramával. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk és tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 180°-os sütőben sütjük.
Tárolás

Jól záródó dobozban sokáig friss marad.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Krémes, mézes
  2016-11-20 18:34:34, vasárnap
 
 


Krémes, mézes



25 dkg liszt
10 dkg margarin
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 dkg porcukor
2 dkg méz
1 egész tojás


25 dkg túró
10 dkg porcukor
12 dkg szoba-hőmérsékletű margarin
1 narancs reszelt héja
fél rúd vanília kikapart belseje
35 dkg meggylekvár (vagy bármilyen jófajta piros lekvár)


A margarint a lisztet egy tálban elmorzsoljuk, a mézet a tojással elkeverve a morzsalékhoz adjuk, tésztává gyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 25 x 25- s tepsi méretű négyzetre nyújtjuk.
Beletesszük a tepsibe, megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
Mikor langyosra hűlt, 3 csíkra vágjuk. A krémhez a margarint a porcukorral kihabosítjuk, a túrót a vaníliával és a narancs reszelt héjával kikeverjük, végül a két krémet összedolgozzuk.
A lapokat a lekvárral és a túrókrémmel megkenjük és rétegezzük. Egy keveset hagyunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, majd éjszakára hűtőbe tesszük puhulni.

Link




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Linzer recept
  2016-11-20 18:28:05, vasárnap
 
  Link





Linzer recept


50 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin, vagy zsír ( én margarinnal készítettem)
15 dkg porcukor
1 egész tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
kis tejföl (én kb. 3 kis evőkanállal tettem bele)


A száraz anyagokkal összemorzsoljuk a vajat, vagy zsírt, majd beleütjük a tojást, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle szaggatóval kiszaggatjuk, világosra sütjük, nem szabad, hogy megbarnuljon.

Mikor kihűlt, akkor lekvárral összeragasszuk őket, majd a tetejét megporcukrozzuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Fatörzs
  2016-11-20 18:21:35, vasárnap
 
 

6 tojás
3-4 evőkanál rum
a krémhez
3 tojás
15 dkg cukor
2 púpos evőkanál kakaó
1 narancs lereszelt héja
20 dkg vaj


A 6 tojásból a szokásos piskótatésztát készítünk A piskótát kizsírozott, kilisztezett nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egyujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk, két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később a töltés során megrepedjen. Összetekerve hagyjuk kihűlni.


Az egész tojásokat habverővel a cukorral meg a kakaóval kikeverjük, a narancshéjat belereszeljük, és gőz fölött, habverővel állandóan kevergetve, sűrűre főzzük. Ha kihűlt, az előre kikevert vajat beletesszük, és ezzel töltjük meg és vonjuk be a piskótatekercset. Villával berovátkoljuk, hogy a fatörzsre hasonlítson, csomókat is formázhatunk rá, sőt a tekercset kétharmad részénél elvágva, Y alakban összeilleszthetjük, hogy levágott faágra emlékeztessen. Tálalás előtt alaposan lehűtjük, hogy könnyen szeletelhessük.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Hókocka
  2016-11-20 18:12:41, vasárnap
 
  Link





Hókocka


30 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
egy kis szalakáli
egy késhegynyi szódabikarbóna
7 dkg margarin
1 egész tojás
1/2 dl tej

Krém:

4 kanál liszt
fél liter tej
18 dkg margarin, vagy vaj
25 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
fél citrom leve
1 tojássárgája


A hozzávalókat összeállítjuk és két lapban megsütjük. Krém: 4 kanál lisztet elkavarunk fél liter tejjel, állandó mellett sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, 18 dkg margarint, vagy vajat, 25 dkg porcukorral habosra kavarjuk. Ha ez kész van teszünk bele 2 cs. vaníliás cukrot, fél citrom levét és 1 tojássárgáját. Összevegyítjük a már kihűlt krémmel, megtöltjük a tésztát, és jól megszórjuk vaníliás cukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 419 db bejegyzés
Összes: 8943 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2185
  • e Hét: 7440
  • e Hónap: 63649
  • e Év: 300056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.